RECENZE: Acer Aspire 4935G - 16:9 v menším balení

26. 2. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Řada Aspire se rozrostla o nové modely s filmovým poměrem stran displeje. Dnes recenzovaný je z nich tím nejmenším. Nabízí 14'' displej s LED podsvícením, konektory eSATA a HDMI a dokonce i možnost analogově připojit 5.1 repro-soustavu. Uvnitř notebooku s doporučenou koncovou cenou do 20 000 Kč bez DPH jsou vedle Core 2 Duo procesoru ještě velký pevný disk a dedikovaná grafická karta NVIDIA.

Acer Aspire 4935G - 16:9 v menším balení

Základní popis

Poměr stran displeje 16:9 se stává stále častějším mezi multimediálními notebooky a postupně vytlačuje dnes nejrozšířenějších 16:10. I mezi novými modely řady Aspire tak přibylo více notebooků s tímto poměrem. Aspire 4935G vychází s designu Gemstone Blue, který jsme v redakci už viděli na 16“ modelu Aspire 6920G a 18,4“ modelu Aspire 8920G.

V zavřeném stavu je notebook laděn do tmavších barev. Vnější strana víka má lesklou povrchovou úpravu s příjemnou modrozelenou barvou. Jako každý lesklý povrch samozřejmě přímo přitahuje otisky prstů a nečistoty. V zavřeném stavu je víko drženo magneticky a klouby víka jsou zapuštěny do základny notebooku. To znamená, že při otevírání se přesouvá spodní hrana displeje jen mírně nad úroveň klávesnice.

Po otevření mě zamrzelo opětovné použití lesklé klávesnice, která chytá otisky stejně dobře jako vnější strana víka. Ostatní materiály použité na základně jsou matné a velmi praktické je využití hrubšího vzorku na opěrkách rukou pod klávesnicí. Díky tomu jsou tyto části příjemné na dotyk i po několikahodinové práci, neboť je nelze tak snadno umastit (ušpinit).

Mechanické provedení si zaslouží jen chválu. Všechny díly na sobě sedí naprosto přesně a nikde se nic neprohýbá. Ani zatlačení na vnější stranu víka nezpůsobuje vlnění barev na LCD. Otevřený notebook je možné zvednout za roh základny, aniž by se jeho tělo nějak kroutilo.

Displej lze otevřít maximálně do úhlu 135° a tužší chod kloubů znemožňuje pohodlné otevření jednou rukou.

Na čelní stranu výrobce neumístil žádný konektor. Je zde jen IR přijímač kompatibilní s dálkovými ovladači pro Windows Media Center a čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro, xD). Na pravém boku je jedno USB před optickou mechanikou a za ní konektor pro připojení telefonní linky (analogového modemu).

Všechny ostatní konektory se sešly na levém boku, kde jde postupně od uživatele o slot ExpressCard 54, 3 audio vstupy/výstupy, USB, digitální multimediální výstup HDMI, eSATA/USB, analogový obrazový výstup VGA, LAN a konektor pro připojení napájecího adaptéru.

Nutno říct, že až na FireWire tomuto notebooku z běžné výbavy nic nechybí. Výhradu bych měl pouze k umístění USB konektorů. Chybí mi nějaký vhodný k připojení myši. Myši určené pro notebooky mají často kratší kabel, a tak už není pohodlné připojit je k notebooku zleva. Konektor vpravo je naopak příliš blízko uživatele, takže si myš překáží svým vlastním kabelem.

Potěšila mě mobilita na úrovni business strojů. Rozměry činí 342 x 239 x 35 mm a hmotnost 2,34 kg je dokonce pod obvyklým průměrem pro tuto úhlopříčku (2,4 kg).

90W napájecí adaptér (574 g) sice patří k těm větším, ale vzhledem k použití dedikované grafické karty (a tím i vyšší spotřebě) by slabší 65W adaptér prodloužil dobu nabíjení při zapnutém notebooku.

Klávesnice a ovládací prvky

Černá klávesnice s bílými popisky má lesklý povrch a snadno chytá otisky. Tento povrch mi vůbec nevyhovuje a klávesnice po každém použití vypadá zbytečně špinavě. Pod světlem jsou na ní navíc vidět všechny otisky. Raději bych viděl nějaký hrubší povrch, který by nepůsobil tak „umaštěným“ dojmem.

Klávesnice má anglicko-českou lokalizaci a zelenou barvou jsou ještě přidány popisky pro uživatele ze Slovenska. Takto výrazné barevné odlišení chválím.

K rozložení mám jen minimální výhrady. Těší mě oddělení horní řady kláves do bloků po vzoru klávesnic stolních počítačů. Klávesy pravého Shiftu a Enteru jsou dostatečně velké. To platí i pro mezerník, který má podivně prodlouženou spodní hranu. Místo kláves se znakem eura a dolaru, které se nachází nad kurzorovými šipkami, bych raději viděl volné místo.

Pocitově mi tato klávesnice příliš nesedla. Při psaní mě to nutilo k silnějšímu stisku kláves a celkově působila „vyrachtaně“. Ne, že by šlo o něco strašného, ale v jiných noteboocích lze najít i příjemnější klávesnice (například na klávesnicích řady TravelMate se píše o poznání lépe).

Nad klávesnicí je vlevo umístěn podsvícený vypínač s třemi indikačními diodami (disk, zámky klávesnice) a uprostřed čtyři tlačítka rychlé volby (Wi-Fi, BT, WWW a pošta). Tlačítka Wi-Fi a Bluetooth v případě aktivity zařízení svítí, nebo blikají.

Překvapilo mě, že výrobce osadil notebook touchpadem Alps. To je snad poprvé, co v notebooku Acer nevidím Synaptics. Touchpad má mírné zpoždění kurzoru proti pohybu prstu, takže doporučuji používat myš, kdykoli je potřeba pracovat nejen na klávesnici.

Tlačítka pod dotykovou plochou jsou ukryta pod jedním kusem plastu, který je bohužel možné mačkat jen po jeho krajích, což je nepříjemné vzhledem k větší šířce dotykové plochy.

Hlavní HW parametry

Intel si zas trochu pohrál se značením procesorů, a tak má tento notebook v sobě Core 2 Duo T6400 s frekvencí 2,0 GHz. Ten je založen na jádře Penryn, je vyráběn 45nm procesem a má 2 MB L2 cache a 800MHz FSB. Jde o procesor střední třídy, který by měl postačovat na veškerou běžnou práci, která se od multimediálního notebooku očekává.

V této ceně potěšilo osazení 4 GB RAM, která se skládá ze dvou 2GB modulů typu DDR2-800. Vzhledem k použití 32bit operačního systému lze využít jen přibližně 3,2 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24 605
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 635

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 49 129
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 31 363

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 306
  • Rendering (Multiple CPU): 668
  • Multiprocessor Speedup: 1,86

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 4,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,1
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2879 MB/s

Ani na skladovacím prostoru se nijak nešetřilo, a tak dostal notebook do vínku 320GB disk Hitachi. Jde o klasický pevný disk, jehož plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm. Pro optická média je připravena standardní mechanika typu DVD Super Multi s podporou zápisu na dvouvrstvá média.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 108 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 51,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,86 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,3

Mimo gigabitového ethernetu je možné využít bezdrátových technologií v podobě draft-n Wi-Fi a Bluetooth. Jednotlivé technologie je možné vypínat tlačítky nad klávesnicí. Tato tlačítka fungují hardwarově (na úrovni BIOSu).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Poprvé se v redakci setkáváme s 14“ displejem s poměrem stran 16:9. Je pravděpodobné, že se tento poměr stran bude stále více rozšiřovat napříč multimediálními notebooky, neboť je vhodnější při sledování filmů. O vhodnosti na další činnosti bych už ovšem polemizoval - při práci v mnoha programech by se více prostoru na výšku hodilo.

Panel disponuje HD rozlišením (1366x768) a podsvícení je zajištěno technologií LED. Díky tomu displej vyniká dobrým jasem a lze jej přečíst i pod přímým sluncem. Na poměry notebooků je mírně nadprůměrný také kontrast a podání černé barvy. Vertikální pozorovací úhel je tradičně slabší, jak už to tak bývá u TN panelů.

Vlastních 512 MB paměti pro grafickou jartu by sice méně znalým mohlo evokovat nějaký velký výkon v grafických operacích, ale v tomto případě jde spíše o marketingový tah, protože použité lowend dedikované jádro NVIDIA GeForce 9300M GS neumí potenciál této paměti ani pořádně využít a kvůli její nízké frekvenci jde vlastně spíše o brzdu.

GPU-Z
specifikace čipu

Jakožto multimediálnímu notebooku Aspiru samozřejmě nechybí vedle klasického analogového VGA výstupu i digitální HDMI. Tyto výstupy lze použít najednou a připojit dva externí monitory v režimu rozšířené plochy. Kvalita VGA výstupu postačuje pro připojení externího LCD do rozlišení 1680x1050. Vyšší už bych nedoporučoval. HDMI výstup nabízí maximálně rozlišení 1920x1200.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 12 533
  • 3DMark 03: 5358
  • 3DMark 05: 3277
  • 3DMark 06: 1912

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,8

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 421
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1356
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2258
  • OpenGL Speedup: 5,37

Dedikovaná grafická karta má větší smysl díky možnosti akcelerovat HD video a ulehčit tak procesoru. Pokud jde o hry, tak žádný velký hráčský požitek u nových titulů nelze očekávat. Lze sice spustit i náročnější tituly, ale je pak nutné snížit detaily a rozlišení na minimum.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Proti větším modelům Aspire je zvuk zajištěn pouze dvěma reproduktory nad klávesnicí. Tyto reproduktory poskytují v této úhlopříčce poměrně dobrý zvuk. Hloubky jsou samozřejmě slabší, potěší naopak vyšší hlasitost, díky které může notebook posloužit i při sledování filmů ve více lidech. Reproduktory nejlépe vynikají v reprodukci hlasu.

Pochvalu si zaslouží schopnosti zvukové karty. Pokud by nestačil standardní stereofonní analogový výstup, je možné použít ostatní jack konektory jako výstupy a zapojit analogově i 5.1 repro-soustavu. Výstup na sluchátka navíc podporuje optický digitální S/PDIF výstup. Prostorový S/PDIF zvuk nechybí ani jako součást HDMI konektoru.

Velké pochvaly se u mě nedočká realizace ovládání hlasitosti zvukového výstupu. Acer k tomuto účelu umístil po pravé straně klávesnice dotykový panel. Jeho funkčnost řeší program Acer eLaunch, který musí být neustále spuštěn. Dotykové senzory sice reagují relativně přesně, ale ne vždy se promítne změna stavu panelu i nastavení hlasitosti.

Hlasitost se mění po velkých krocích a není příliš přesná. Při použití sluchátek jsem byl nucen nastavovat hlasitost přes ikonku ve Windows, neboť už při třetím kroku (odspoda) byla hlasitost příliš velká.

Notebook je svou výbavou připraven i na možnost využití při video-konferencích. Ve víku nad displejem je integrovaný použitelný mikrofon a kamera schopná snímat v rozlišení 720p (1280x720), případně 640x480.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Hlavní nasávací otvory jsou na spodku základny uprostřed. Ventilátor je umístěn do levého zadního rohu a ohřátý vzduch vyhání průduchy dozadu. Při kancelářské práci je ventilátor většinu času vypnutý a zapíná se jen nárazově na krátkou chvíli, což bohužel vynahrazuje svým hlučnějším chodem. Osobně jsem i přes tento nedostatek s chlazením spokojen, protože mám tento způsob řešení raději, než když ventilátor jede neustále.

Při výpočetně náročné práci nebo hraní her se ventilátor nezastavuje a hlučnost odpovídá jiným notebookům s lowend dedikovanými grafickými kartami.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,1°C
  • klávesnice vlevo = 30,3°C
  • klávesnice vpravo = 26,6°C
  • spodek maximum = 34,0°C (vpředu uprostřed)
  • výdech chlazení = 36,9°C
  • napájecí adaptér = 36,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,6°C
  • klávesnice vlevo = 32,3°C
  • klávesnice vpravo = 29,3°C
  • spodek maximum = 37,8°C (uprostřed, RAM)
  • výdech chlazení = 41,5°C
  • napájecí adaptér = 41,8°C

teplota okolí při měření: 21°C

Teploty při kancelářské práci zůstávají na nízké úrovni, takže i spodek přístroje se jeví jen jako vlažný (samozřejmě v létě to bude o něco horší). Při práci s notebookem na nohou mi mnohem více vadila vystouplá nožička zajišťující zvednutí prostoru u ventilátoru – ta nepříjemně tlačí do nohy, zejména pokud je zadní část notebooku na kolenou.

Baterie

Obecně je v lidech zakořeněno, že k multimediálním notebookům neodlučně patří slabá výdrž na baterie. Acer to vyvrací některými modely už od prvních Gemstone. I tento notebook se může pochlubit takovou spotřebou, za kterou by se nemusel stydět leckterý business model. Na jedno nabití 48Wh baterie vydržel v našem standardním redakčním testu celé 4 hodiny a 6 minut, což je vzhledem k použití dedikované grafické karty velmi příjemný výsledek.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 18 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 69 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 44 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 85 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 49 W

90W napájecí adaptér využívá svého výkonu a notebook nabíjí velmi rychle. Vybitou baterii je možné nabít na 80% za hodinu.

BIOS a zabezpečení

V nastavení BIOSu lze změnit pouze režim SATA řadiče a zakázat některé způsoby bootování. Na záložce zabezpečení je možné nastavit 3 hesla: na spouštění počítače, nastavení BIOSu a zabezpečení disku.

Nastavení hesla a výběr bootovacího zařízení nabízí i předinstalovaná utilita ve Windows.

Příslušenství

S notebookem je přibalen 90W napájecí adaptér a dokumentace. Záloha tovární instalace operačního systému Windows Vista Home Premium je uložena ve skryté části disku. Obnovu systému lze spustit kombinací kláves Alt a F10 při startu počítače (před startem OS).

Mezi předinstalovanými programy potěší plná verze kancelářského balíku Microsoft Works 8.5. I přes svůj jednoduchý vzhled dokáže nabídnout většinu funkcí, které běžný uživatel potřebuje, a umí pracovat se soubory MS Office (více o Works se můžete dočíst v našem seriálu "Microsoft Works - 1. co umí jednodušší příbuzný Office").

Ceny a záruka

Na našem trhu je nabízena jen testovaná konfigurace. Doporučená koncová cena činí 18 090,- Kč bez DPH (21 527,- Kč s DPH). Vzhledem ke konfiguraci jde o cenu velmi pěknou.

Závěr

Model Aspire 4935G může být ideální volbou pro studenty nebo do domácnosti, kde může posloužit i jako přehrávač, případně zdroj signálu pro HD televizor. Za relativně nízkou cenu nabízí výbornou výbavu a slušný výkon, který postačuje i na hraní méně náročných her. Ačkoli je zacílen na domácí uživatele, jeho šasi snese i drsnější zacházení a celkově jde o notebook, který by měl vydržet neustálé přenášení. Užití na cestách je ostatně podpořeno i velmi dobrou výdrží na baterie.

Pokud pominu nedostatek v podobě lesklé klávesnice, který provází vícero nových modelů Aspire, slabším místem je ještě ventilátor, který patří k těm hlučnějším, což by některým uživatelům nemuselo být po chuti. Pokud ovšem přihlédnu k faktu, že při kancelářské práci se ventilátor spouští až po velmi dlouhé době a běží jen několik sekund, vyhovuje mi osobně takové řešení více než neustále běžící ventilátor, který i na nízké otáčky v málokterém notebooku umí být neslyšitelný.

Klady a zápory

+ výdrž na baterie
+ výbava (HDMI, eSATA, 5.1 audio výstup)

- hlučný chod ventilátoru
- lesklý povrch klávesnice

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire 4935G

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ACER Aspire 4935G
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T6400 (2.0 GHz, 2 MB L2, 800MHz FSB)
  • RAM (MB): 4096 DDR2-800 (2x2048)
  • HDD (GB): 320 (Hitachi HTS543232L9A300, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD Super-Multi DL (Slimtype DVD A DS8A2S)
  • LCD: 14,0" TFT (LED, glare)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: NVIDIA GeForce 9300M GS (64bit, 512MB DDR2)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros AR8121/AR8113/AR8114)
  • WiFi: Intel WiFi Link 5100 AGN (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: RealTek HD Audio (ALC888)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Alps)
  • Software: Windows Vista Home Premium (CZ, 32bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh 10.8V / 4h 6min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, D-Sub, HDMI, 2x USB, eSATA/USB, Express Card 54
  • Rozměry: 342 x 239 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 2.34
Recenze

Diskuse