RECENZE: Acer Aspire One D150 - povedený prcek

19. 3. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Acer přišel s druhou generací svých mini-notebooků. Nový model disponuje 10'' displejem, mírně vylepšeným procesorem Intel Atom, příjemnou klávesnicí, Bluetooth a 6tičlánkovou baterií schopnou udržet notebook v provozu velmi dlouho. S operačním systémem Windows XP Home Edition je notebook nabízen za doporučenou koncovou cenu 10 000,- Kč bez DPH.

Acer Aspire One D150 - povedený prcek

Základní popis

Ačkoli na poli levných miniaturních notebooků byl průkopníkem ASUS se svým Eee PC, v žebříčcích prodejnosti vede právě Acer se svým Aspire One první generace. Acer vsadil na nízkou cenu a cílová skupina na tento parametr slyšela více než dobře.

Model D150 je o něco větší kvůli o palec většímu displeji, který jednoznačně vítám. Díky větším okrajům kolem něj na původní verzi nebylo nutné příliš zvyšovat rozměry samotného notebooku a taktéž hmotnost zůstala podobná.

Vzhledově si nová verze taktéž polepšila. Celý notebook vypadá méně jako hračka pro děti (což bylo mnoha malým notebookům vytýkáno) a podobá se klasickým velkým modelům. Kombinace stříbrné a černé působí velmi pěkně a osobně vzhled D150 hodnotím jako jeden z těch nejzdařilejších mezi malými notebooky této kategorie. V nabídce jsou u nás ještě další dvě barevná provedení. První má místo stříbrné červenou a druhé je celé černé.

Stříbrné plasty mají povrch imitující broušený kov a pouze v místě touchpadu je povrch dokonale hladký. Černé části mají matný povrch se vzorkem s výjimkou víka displeje, které má lesklý rám i vnější stranu. Asi ani není nutné dodávat, že se na tento lesklý povrch rády chytají otisky prstů a různé nečistoty.

K mechanickému provedení nemám žádné výhrady. U těchto notebooků se očekává neustálé přenášení a výrobce to nijak nepodceňuje. U víka je potřeba silněji zatlačit, aby se prohýbalo, a v obraze se neprojevuje žádné vlnění barev.

Klouby jsou sice zapuštěny do základny, ale proti jiným notebookům s takovým uchycením víka je displej umístěn výš. Zůstalo pouze omezení maximálního úhlu otevření na 135°. V zavřeném stavu je víko drženo magneticky a s trochou šikovnosti lze notebook otevřít jednou rukou.

S decentním vzhledem mě zároveň potěšilo i minimum svítících prvků na těle notebooku. Nad klávesnicí jsou mimo podsvíceného vypínače ještě tři zelené diody indikující zámky klávesnice a práci disku a podsvícené tlačítko Bluetooth. Další dvě diody jsou na čelní hraně notebooku – jedna značí nabíjení baterie (případně připojený adaptér) a druhá aktivitu Wi-Fi. Žádný z prvků nesvítí nijak intenzivně, a neruší tak ani při práci po tmě.

Zepředu je na těle notebooku pouze posuvný přepínač Wi-Fi sítě. Kvůli umístění baterie dozadu jsou všechny konektory rozesety po bocích. Pravý bok disponuje dvěma USB a napájecím konektorem. Levý bok je o něco bohatší a postupně od uživatele jsou zde čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro, xD), audio konektory, třetí USB, LAN a analogový obrazový výstup VGA.

Pokud bych měl mít výhrady k rozmístění konektorů, jednoznačně by se týkaly USB portů, jejichž většina je v místě, ze kterého budou kabely připojených zařízení překážet v manipulaci s myší. Nabídka konektorů je chudší a Aspire One D150 nenabízí nic navíc proti nutnému minimu pro mini-notebooky. Potěšila by minimálně přítomnost ExpressCard slotu, který by mohl sloužit pro připojení 3G modemu. Aspoň že má D150 proti původním Aspire One konečně Bluetooth modul, takže je možné využít internet bezdrátově z mobilního telefonu.

Mezi 10“ mini-notebooky má tento průměrnou hmotnost 1,35 kg při rozměrech 260 x 205 x 30-35 mm. Takové hodnoty přímo vybízí k častému přenášení. Napájecí adaptér má výkon pouhých 30 W, což se příjemně podepsalo na jeho miniaturních rozměrech a hmotnosti 319 g včetně kabeláže (v takovém případě už značnou část hmotnosti tvoří přívodní kabel s třívodičovou koncovkou).

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je téměř identická s tou, kterou jsme měli možnost otestovat v původním Aspire One. Tentokrát však jde o produkční kus pro Českou republiku, a tak má Enter na výšku a zkrácený levý Shift. Ačkoli je klávesnice docela malá a klávesy proti normálu zmenšené, neměl jsem žádný problém s rychlým psaním a bylo to proti mnoha 9“ mini-notebookům výrazně pohodlnější.

Nejvíce se prostorové omezení podepsalo na klávesách pro pohyb v dokumentech. PgUp a PgDn se nachází u kurzorových šipek a Home a End jsou na stejných klávesách s tím rozdílem, že je potřeba ještě podržet Fn. Blok s kurzorovými šipkami (a zmíněnými klávesami) má na výšku klávesy jen dvoutřetinové, což způsobuje obtížnější orientaci po hmatu.

Více prostoru umožnilo mít tlačítka touchpadu pod dotykovou plochou. Tato plocha je na můj vkus velmi úzká a činí tak z touchpadu jen nouzové řešení. Obě tlačítka jsou schována pod jeden kus plastu, pod kterým se nemačkají příliš pohodlně. Elektronika je od společnosti Synaptics a reakce na pohyb prstu jsou bez viditelného zpoždění.

Hlavní HW parametry

Ani po roce se nic nezměnilo a drtivá většina mini-notebooků je vybavena technologicky postarší čipovou sadou Intel i945GSE. Mírné změny doznal jen procesor – je zde osazen Intel Atom N280 s frekvencí 1,66 GHz. Ten se proti předchozímu N260 liší jen mírně vyšší frekvencí FSB 667 MHz.

Procesor podporuje Hyper Threading, takže se pro systém hlásí jako dvoujádrový. V případě vícevláknových aplikací je tak možné efektivně využít výpočetní jednotky. Výkonově procesor nijak neoslní a při srovnání se stejně taktovaným Core 2 procesorem je výkon ani ne poloviční. Troufám si však říct, že na veškerou základní kancelářskou činnost v podobě prohlížení webových stránek, IM komunikaci, práci s mailovým klientem a obsluhy některého kancelářského balíku stačí výkon bez problému.

Aby mohla být na notebooku předinstalována Windows XP, musí být dodržena maximální konfigurace stanovená společností Microsoft. Největší omezení se týká osazené paměti RAM. Jediný, snadno přístupný slot je obsazen modulem s kapacitou 1 GB. Paměť je typu DDR2 a běží na efektivní frekvenci 667 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 10 761
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 5929

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 15 946
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11 095

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 87
  • Rendering (Multiple CPU): 130
  • Multiprocessor Speedup: 1,49

Propustnost paměti

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1817 MB/s

Uvnitř se našlo dost místa na použití klasického 2,5“ pevného disku pro notebooky. Disk Toshiba MK1652GSX v testovaném kusu disponuje kapacitou 160 GB a 5400 rpm. Dobrá přenosová rychlost zajišťuje, že na disk se ve většině případů při práci čekat nebude.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 92,95 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 52,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,85 ms

Vestavěná síťová karta nabízí maximální rychlost jen 100 Mb/s. Bezdrátová karta Wifi Atheros funguje v sítích standardu B a G. Je možné ji zakázat pomocí posuvného přepínače na předku notebooku. Bluetooth 2.0 modul má překvapivě vypínač na opačném konci – vlevo nad klávesnicí. Jelikož jde o modul Broadcom, obsluhu zajišťují výborná aplikace WIDCOMM.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Širokoúhlý displej s úhlopříčkou 10,1“ má lesklý povrch s mírně tlumenými odlesky a jeho matice je vybavena typickým rozlišením WSVGA (1024x600). Na parametry si nemohu ani v nejmenším stěžovat. Podání barev i kontrast jsou na notebook velmi dobré a potěší také vyšší maximální intenzita jasu díky LED podsvícení.

Nižší rozlišení omezuje nejvíce při prohlížení některých webových stránek. Člověk se pak velmi rychle naučí používat celoobrazovkový režim prohlížečů. 600 pixelů na výšku beru jako minimum a překvapuje mě, že se začínají do nových mini-notebooků prosazovat displeje, které jsou na výšku ještě menší.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 65° vertikálně
  • Kontrast: 650:1
  • Odezva: 10 ms
  • Podsvícení: LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je CMO N101L6-L02. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

O integrovaném grafickém jádře Intel GMA950 s dynamicky sdílenou pamětí z hlavní paměti RAM se nemá cenu příliš rozepisovat. Technologicky nabízí Shader Model 2.0 a podporu rozhraní DX9. Výkonem je však verze v této čipové sadě jen na polovině výkonu stejného grafického jádra v plnokrevných čipových sadách.

Když nebude stačit interní displej, je možné připojit externí monitor analogovým VGA výstupem. Ten je překvapivě velmi kvalitní a s 21“ testovacím monitorem si poradil v rozlišení 1680x1050 bez viditelných defektů.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 2788
  • 3DMark 03: 737
  • 3DMark 05: 250
  • 3DMark 06: -

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 139
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 382
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 480
  • OpenGL Speedup: 3,45

Použitá grafická karta se hodí nejvíce na kancelářskou práci. S akcelerací HD filmů nijak nepomůže (ačkoli s jistými optimalizacemi je možné přehrávat video v rozlišení 720p i s tak slabým procesorem) a na hry se vůbec nehodí (maximálně na ty staré a nenáročné).

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou na zkosené čelní hraně, a míří tedy do země. To však ničemu nevadí a kvalita reprodukovaného zvuku je někde na průměru ve srovnání s malými i velkými notebooky. Na maximum dokáží hrát reproduktory překvapivě velmi hlasitě.

Regulace hlasitosti vyžaduje obě ruce, protože má přidělenu kombinaci Fn s kurzorovými šipkami. Regulace má příjemnou vizuální odezvu, která nápadně připomíná Apple a jejich MacOS X.

Ve víku samozřejmě nechybí mikrofon a webkamera. Webkamera bohužel disponuje jen 0,3Mpix snímačem, což znamená možnost generovat fotky v 640x480 a video v 320x240.

Chlazení a provozní hluk

O přívod vzduchu k chladiči se stará jeden malý ventilátor. Bál jsem se, zda u modelu D150 nebude stejný problém jako u jeho předchůdce. Tedy velmi nepříjemný vysoký zvuk neustále běžícího, relativně hlučného ventilátoru. Obavy se naštěstí nepotvrdily. Při běžné kancelářské práci se ventilátor spouští jen zřídka a je velmi tichý.

Při soustavné zátěži se ventilátor spouští záhy a běží většinu času. Při náročných testech (opakovaný 3D Mark) ventilátor běží po nějaké době na vyšší rychlost a umí být velmi hlučný. To ovšem platí pro většinu mini-notebooků kvůli jejich miniaturním ventilátorům, které velikost nahrazují vyšší rychlostí.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • klávesnice vlevo = 31,6°C
  • klávesnice vpravo = 30,8°C
  • spodek maximum = 37,1°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 39,8°C
  • napájecí adaptér = 32,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,2°C
  • klávesnice vlevo = 34,1°C
  • klávesnice vpravo = 32,5°C
  • spodek maximum = 43,7°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 42,4°C
  • napájecí adaptér = 36,9°C

teplota okolí při měření: 21°C

Provozní teploty se drží na úrovni obvyklé pro většinu mini-notebooků. Při kancelářské práci není problém používat notebook na klíně. Při větším výkonovém zatížení se však spodek začne znatelně zahřívat, a pokud jsou ucpány děrované otvory pro přísun vzduchu (kterých je na spodku notebooku opravdu hodně), teploty se dostávají velmi vysoko.

Baterie

Na našem trhu jsou v nabídce verze s menší 3článkovou a větší 6tičlánkovou baterií. Větší baterie přesahuje z těla notebooku dozadu a mírně také dolů. 6tičlánkovou baterií byl vybaven také testovací kus. Jeho baterie měla kapacitu 58 Wh a notebook na ni v našem standardním redakčním testu* vydržel výborných 8 hodin a 59 minut. Při použití Bluetooth k připojení mobilního telefonu (kvůli internetu) a vyšší intenzitě podsvícení byla výdrž vždy mezi 6–7 hodinami.

Zajímavá informace se nyní objevila na zahraničních serverech, kde se mluví o tom, že kapacitu 58 Wh mají jen některé várky notebooků (pravděpodobně ty první). Jiné kusy mají baterii o 10 Wh slabší, což by v konečném důsledku znamenalo skoro o 20% nižší výdrž.

Při použití 3článkové baterie lze očekávat výdrž kolem 3 hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 8 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 31 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 14 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 31 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 30 W

Pouhých 30 W výkonu nedává napájecímu adaptéru žádné rezervy ani při nabíjení vypnutého notebooku. To trvá přibližně 2 hodiny při nabíjení z nuly na 80% původní kapacity. U zapnutého notebooku se doba nabíjení prodlužuje o třetinu v případě kancelářské práce a o polovinu v případě výpočetního vytížení.

BIOS a zabezpečení

Možnosti pokročilých nastavení v BIOSu se omezily pouze na volbu režimu kompatibility SATA řadiče. Taktéž možnosti zabezpečení jsou úplně základní a skládají se z hesla startu počítače a hesla nastavení BIOSu.

Příslušenství

K notebooku nebylo přibaleno žádné ochranné pouzdro, jak je možné vidět u některých konkurenčních produktů. Ostatně v krabici není nic „navíc“. Obnova předinstalovaného systému Windows XP Home Edition (UMPC) je uschována na začátku disku ve skrytém oddílu a je možné ji vyvolat stiskem Alt+F10 hned po zapnutí.

Uvnitř tovární instalace operačního systému je nepřeberné množství bloatware, který jej značně zpomaluje. Aby byl notebook svižný, je dobré odstranit všechny programy od Google, neustále otravující zkušební verzi antiviru a některé další nepotřebnosti.

Ceny a záruka

Konfigurace na našem trhu se liší použitou baterií (malá, velká), barevným provedením (stříbrná, červená, černá) a přítomností 3G modemu. Testovaná konfigurace a všechny ostatní s velkou baterií jsou v prodeji za doporučenou koncovou cenu 9 690,- Kč bez DPH (11 531,- Kč s DPH). Varianty s menší baterií jsou za 8 990,- Kč bez DPH (10 698,- Kč s DPH).

Standardně je záruka 1 rok při nákupu na IČ. Pro koncové uživatele platí dle občanského zákoníku záruka 2 roky. Záruku je možné prodloužit prostřednictvím programu Acer Advantage. Rozšíření na 2 roky stojí 730,- Kč bez DPH (856,- Kč s DPH) a na 3 roky 1160,- Kč bez DPH (1380,- Kč s DPH).

Záruka je typu CAR (Collect and Return) a společnost Acer při reklamaci objednává kurýra, který notebook vyzvedne na domluvené adrese a po reklamaci vrátí opravený.

Servis pro ČR a Slovensko sídlí v Brně.

Závěr

Aspire One D150 je opravdu povedeným mini-notebookem, který se v dnešní nepřeberné konkurenci zcela jistě neztratí. Chválím použití rozlišení 1024x600 místo aktuálně nastupujícího 1024x576, které je na můj vkus na výšku příliš malé. Model D150 potěší výrazně tišším chlazením proti svému předchůdci a zaujmout může také velmi příjemným vzhledem, který na první pohled neprozrazuje, že jde o zařízení z nejnižšího cenového segmentu. Výtku mám vlastně jen jedinou – touchpad je příliš úzký a práce s ním proto není tak pohodlná, jak by mohla být, kdyby se využilo více prostoru, který se pod klávesnicí přímo nabízí.

Klady a zápory

+ dobrá výdrž na baterie
+ elegantní vzhled
+ rychlý pevný disk

- malý touchpad

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire One D150

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Recenze

Diskuse