RECENZE: ASUS G51Vx - stvořeno pro hry

2. 7. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Na našem trhu jsou u velkých výrobců herní notebooky spíše výjimkou. ASUS patří k těm, kteří se to snaží měnit. Model G51Vx je vybaven 15,6'' displejem s LED podsvícením, velmi výkonným Core 2 Duo procesorem a především novou grafickou kartou GeForce GTX260M. Očekávaná cena okolo 40 000,- Kč bez DPH přitom za tuto konfiguraci vůbec není špatná.

ASUS G51Vx - stvořeno pro hry

Základní popis

Vzhledově tento model kombinuje hned několik prvků, které jsem zatím najednou na žádném ASUSu neviděl. V zavřeném stavu překvapí nezvyklé bílé víko se znakem „ASUS Republic of gamers“ (je mimochodem z dálky docela podobný tomu na ASUS Lamborghini). Toto víko ještě má jednu možná až příliš křiklavou vlastnost, a to blikání diod v některých jeho místech, pokud je notebook jen uspaný.

Po otevření je notebook naopak kompletně černý. Opěrky rukou jsou pogumovány, za což chválím. Ale abych se nepřechválil, další části jsou z lesklého plastu včetně okolí klávesnice. Samotná klávesnice má naštěstí povrch matný a hladký.

Zpracování některých notebooků ASUS (zejména levnějších) bývá někdy velmi diskutabilní, ale u modelu G51Vx jej musím pochválit. Na to, že je to „jen“ domácí notebook, který má své místo především na stole, je velmi odolný a nekroutí se. Překvapivě se neprohne, ani když jej vezmete otevřený za roh základny, a opěrky se při silnějším zatlačení nepohnou ani kousek.

Displej je také dostatečně chráněn, aby tlak na víko z vnější strany nezpůsoboval vlnění obrazu. Displej by měl být také o něco méně náchylný na poškození díky LED podsvícení.

Klouby jsou optimálně tuhé a nemají ani malou vůli („houpačka“), ale je těžké soudit, jak rychle se to s používáním změní. Maximální úhel otevření víka je přibližně na 150°, což by mělo postačovat ve všech běžných situacích, a v zavřeném stavu jej drží magnet.

Na čelní straně není vůbec nic mimo panelu modrých stavových ikon, které svítí velmi tlumeně, a hardwarového posuvného vypínače bezdrátového vysílače. Pravý bok je vybaven postupně od uživatele třemi konektory zvukové karty, dvěma USB a optickou mechanikou. Levý bok je na tom mnohem lépe s čtečkou paměťových karet, slotem ExpressCard 54, HDMI, eSATA, FireWire 400, konektorem pro připojení TV antény, třetím USB a za výdechem chlazení ještě analogovým VGA připojením externího monitoru. Díky standardnímu uchycení kloubu je možné mít konektory i vzadu, kde se konkrétně nachází mimo baterie ještě poslední (čtvrté) USB, LAN a zdířka napájení.

K výbavě nemám žádné výhrady. Je zde prakticky vše a také rozmístění je velmi rozumné.

Na to, o jak výkonný stroj jde, je překvapivě dobrá i mobilita, která se tolik neliší od jiných modelů s úhlopříčkou 15,6“. Hmotnost činí přesně 3,40 kg při rozměrech (v zavřeném stavu) 390 x 270 x 40-50 mm. Hůř je na tom napájecí adaptér s výkonem 120 W, který váží „nadstandardních“ 674 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení kláves zůstalo identické s tím, co nám ASUS ukázal už s modelem N50. Mělké klávesy s mírně sníženým prostředkem byly vyměněny za „chicklet“ typ. Tedy klávesy, které můžete znát z některých stylových notebooků konkurence. V případě ASUSu ovšem nebyla změna úplně šťastná. Nové klávesy mají velmi nejistý stisk, který je ještě umocněn prohýbáním klávesnice v místě kolem písmene E. Při psaní se navíc ozývá „pískavý“ zvuk, a tak klávesnici hodnotím jako podprůměrnou.

K rozložení jako takovému nemám výhrady. Mírně netradičně může působit snad jen kurzorový blok, který zasahuje šipkou doprava mezi klávesy numerického bloku. Neberu to však jako nevýhodu, neboť díky tomu není část s písmeny příliš odsunutá k levému kraji.

Stejně jako mnoho dalších výrobců ASUS přidal klávesnici do vínku i podsvícení, ze kterého mám mírně rozpačitý dojem. Popisky mají bez podsvícení malý kontrast, takže to nutí uživatele mít jej pořád zapnuté (jde regulovat v několika stupních). S tím je spojená druhá nevýhoda. Pokud se nedíváte na klávesnici dostatečně shora, dochází k silnému prosvítání mezi klávesami. To je daleko silnější než to, co se prosvítí přes popisky, takže to působí velmi rušivě.

Popisky Fn kláves nejsou barevné odlišené a na nejvyšší řadě klávesnice lze v kombinaci s Fn regulovat hlasitost zvuku, podsvícení LCD i klávesnice, přepínat výstup grafické karty a vypnout touchpad.

Použitý touchpad je prostorný a optimálně citlivý bez zpoždění reakcí. Tlačítka jsou realizována jedním kusem plastu s imitací broušeného kovu. Stisk tlačítek je mírně tužší a vydává hlasitější klapavý zvuk.

Hlavní HW parametry

Vysoký výkon není daný jen grafickou kartou. Ta je totiž doplněna Intel Core 2 Duo procesorem s frekvencí 2,8 GHz, 6MB L2 cache a FSB na frekvenci 1066 MHz. Tento procesor by měl plně postačovat i pro náročnější činnosti a ani ve hrách nebude brzdou. U her jsem přesvědčen, že je rychlé dvoujádro stále lepší než čtyři jádra na nízké frekvenci.

Základní deska je postavena na osvědčené čipové sadě Intel PM45, což je prakticky jediná mobilní čipová sada od Intelu, která v sobě nemá grafickou kartu (na nástupce si budeme muset počkat do konce roku). Ve dvou paměťových slotech jsou moduly o celkové kapacitě 3 GB. Tyto moduly jsou staršího typu DDR2 (800 MHz), ale vzhledem k tomu, že DDR3 přináší pokrok zatím jen ve spotřebě, tak bych to u tohoto notebooku neviděl jako velký problém.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 35 567
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 22 748

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 69 008
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 43 902

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 510
  • Rendering (Multiple CPU): 934
  • Multiprocessor Speedup: 1,83

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,6
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3018 MB/s

V těle notebooku jsou disky rovnou dva a dodala je společnost Seagate – konkrétně modely Momentus 5400.6. První má velikost 500 GB a druhý 320 GB. Tato poslední generace posunula zas rychlost čtení o pěkný kus dále a malou nevýhodu spatřuji pouze v hlučnosti, která je od obou disků v klidu vyšší než z ventilátoru.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 132 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 68,2 MB/s
  • HD Tach (druhý disk): 61,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,9 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,8

V oblasti konektivity nabízí notebook všecho potřebné: gigabitový ethernet, draft-n Wi-Fi adaptér a modul Bluetooth 2.0. Bezdrátové technologie je možné samostatně zapínat a vypínat klávesovou zkratkou Fn+F2. Případně je ještě možné využít posuvného vypínače bezdrátového vysílače na čelní straně.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Interní displej (LG Philips LP156WH2-TLA1) má úhlopříčku 15,6“ a filmový poměr stran 16:9. Rozlišení je bohužel nejnižší možné – 1366x768. Pokud jde o hry, tak může být výhodou, že prakticky každá může běžet v nativním rozlišení i při vyšších detailech, ale pokud jde o běžnou práci, tak u tak velkého notebooku bych ocenil vyšší.

Povrch displeje je lesklý (netlumené odlesky), ale díky vyšší svítivosti dané LED podsvícením to nevadí ani přes den, kdy do místnosti svítí slunce. Regulace podsvícení nabízí široké rozpětí, ale při nastavení nejnižších dvou stupňů displej „pulzuje“, což působí velmi rušivým dojmem. Naštěstí tyto nízké stupně by si našly užití jen za úplné tmy.

Pozorovací úhly jsou standardní pro displeje s nižším rozlišením a barvy standardně působí mírně „vypraným“ dojmem. Za to může vysoká svítivost v kombinaci s nižším kontrastem a částečně také nevhodná kalibrace. Výrazného zlepšení jsem dosáhl, když jsem v ovladačích grafické karty mírně snížil gammu.

Za zpracováním grafických informací stojí nový čip NVIDIA GeForce GTX260M s vlastní pamětí o velikosti 1 GB a 112 výpočetními jednotkami. Jádro je taktované na frekvenci 540 MHz (shader jednotky 1350 MHz) a paměť (DDR3, 800 MHz) je k němu připojena 256bit sběrnicí.

V nabídce výstupů má notebook analogové VGA a digitální HDMI. V případě digitálního přenosu lze připojit maximálně displej s rozlišením 1920x1200. Pomalu se dostáváme do situace, kdy už by bylo dobré nabídnou buď dual-link DVI nebo DisplayPort.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 36 786
  • 3DMark 03: 30 944
  • 3DMark 05: 15 859
  • 3DMark 06: 10 614

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,9

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 599
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1947
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 3823
  • OpenGL Speedup: 6,40

Naměřený výkon v syntetických testech odpovídá grafické kartě GeForce 9800M GTX. Tento výkon postačuje k hraní všech dnešních náročných her v nativním rozlišení displeje (1366x768).

COD 5

game
COD 5, 1366x768, 4xAA, default

Crysis

game
Crysis, 1366x768, no-AA, high

Race Driver GRID

game
GRID, 1366x768, 4xMSAA, high

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Dva vestavěné reproduktory nabízí na poměry notebooků standardní kvalitu reprodukce. Nižší střední frekvence by mohly být výraznější, ale potěšující je jednoznačně dobrá maximální hlasitost, a že není zvuk plochý, jak bývá u notebooků velmi časté. Na spodku se sice nachází cosi vypadající jako velký subwoofer, ale je to pouze jakási ozdoba, která nemá žádný význam. Nachází se totiž pod ventilátorem. Z fotek na konci článku je navíc vidět, že ani vzduch tímto prvkem nemůže procházet.

Zvuková karta bohužel nenabízí analogový výstup v 5.1, přestože jde o relativně pokročilou verzi HD audio kodeku od Realteku. Vynahrazuje to aspoň možností S/PDIF optiky a digitálního zvuku v HDMI konektoru.

Nebyl by to snad ani ASUS, kdyby nebyl vybaven mikrofonem a 1,3Mpix webkamerou schopnou pořizovat fotky v rozlišení 1280x1024. Na kamerkách si ASUS zakládá, takže je její kvalita na poměry notebooků velmi dobrá.

Chlazení a provozní hluk

Hlavním prvkem chlazení je velký ventilátor, který nasává vzduch spodkem notebooku, aby jej pak ohřátý vyhnal levým bokem ven. Při výkonu, jaký tento notebook má, nelze očekávat pasivní chlazení, i tak jsem byl ale mile překvapen. Ventilátor svým hlukem nijak výrazně nepřevyšuje hluk tvořený dvěma pevnými disky a při nenáročné kancelářské práci není rušivý.

Dokonce ani při hraní se úroveň hluku příliš nezvedne. Až po delší době se občas ventilátor přepíná na nejrychlejší chod, ale v případě hraní to asi nikomu nebude vadit.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,8°C
  • klávesnice vlevo = 30,7°C

  • klávesnice vpravo = 29,2°C

  • spodek maximum = 36,0°C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 48,0°C
  • napájecí adaptér = 40,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,8°C
  • klávesnice vlevo = 34,5°C
  • klávesnice vpravo = 30,9°C
  • spodek maximum = 43,8°C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 60,7°C
  • napájecí adaptér = 47,8°C

teplota okolí při měření: 24°C

Tento notebook není příliš vhodný pro leváky, neboť z výdechu chlazení zejména v zátěži fouká proud velmi horkého vzduchu. Kratší dobu při nenáročné práci není problém mít notebook na klíně, ale na delší dobu to nemůžu doporučit. Zejména při hraní by se pak spodek mohl značně zahřívat, pokud nebude zajištěn dostatečný přívod vzduchu.

Baterie

Mobilita přístroje je značně omezena nízkou výdrží na baterie. V našem standardním redakčním testu* dosáhl pouhé 1 hodiny a 33 minut. V případě vyššího podsvícení a zapnuté Wi-Fi se výdrž snížila pouze o 10 minut. V případě maximální zátěže procesoru klesá výdrž pod jednu hodinu a v případě hraní her přibližně na 30 minut provozu.

Kdo by chtěl výdrž vyšší, může dokoupit 9článkovou primární baterii, která by měla nabídnout přibližně dvě a půl hodiny provozu. Tato baterie však přesahuje vzadu.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 38 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 76 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 70 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 105 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 38 W

Napájecí adaptér je dostatečně dimenzován, aby se notebook dokázal stejně rychle nabít ve vypnutém stavu i při plné zátěži.

BIOS

Nastavení AMI BIOSu nabízí jen několik základních voleb. Z těch zajímavých bych vyjmenoval jen možnost vypnout znělku po zapnutí notebooku a zapnout virtualizaci procesoru.

Hardwarové možnosti zabezpečení jsou pouze základní a končí u hesel BIOSu (včetně hesla primárního disku).

Příslušenství

Notebook byl dodán jako předprodukční kus pouze s napájecím adaptérem.

Ceny a záruka

ASUS G51Vx by se měl v testované konfiguraci na našem trhu objevit v polovině léta. Jeho doporučená koncová cena ještě nebyla stanovena, odhaduje se okolo 40 000,- Kč bez DPH (47 600,- Kč s DPH). Záruka bude mezinárodní s dobou trvání dva roky.

Závěr

Nemá cenu nějak rozebírat, pro koho je tento notebook určen, když je to na něm přímo napsané. Jeho výkon je velmi dobrý, a pokud se zachová příznivá cena i na našem trhu, je to bezpochyby velmi zajímavá volba pro náruživé hráče, kteří se nechtějí vzdát své vášně ani mimo domov. Samozřejmě, že nic není dokonalé, a tak i zde je několik vlastností, které mi nesedly - konkrétně displej by si zasloužil vyšší rozlišení, když i ve hrách by ho tato grafická karta dokázala výkonově uživit, a pak klávesnice není ideální. Pro někoho, kdo má v plánu na notebooku psát dlouhé texty, nemohu tento model doporučit. Při hraní her však klávesnice samozřejmě nijak neomezuje.

Klady a zápory

+ vysoký výkon a výbava při zachování rozumné hmotnosti
+ při kancelářské práci není hlučný
+ integrovaný numerický blok

- nejistý stisk kláves
- slabý kontrast popisek klávesnice
- nízké rozlišení displeje

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie ASUS G51VX

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS G51Vx
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T9600 (2.80 GHz, 6 MB L2, 1066MHz FSB)
  • RAM (MB): 3072 DDR2-800 (1024+2048)
  • HDD1 (GB): 500 (Seagate ST9320325AS, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • HDD2 (GB): 320 (Seagate ST9500325AS, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (MATSHITA DVD-RAM UJ880AS)
  • LCD: 15,6" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX260M (1 GB, 256bit)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168C/8111C Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Atheros AR928X (b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC663)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Ultimate (32bit, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh 11.1V / 1h 33min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, FireWire 400, 3x USB, eSATA/USB, VGA, HDMI, ExpressCard 54
  • Rozměry: 390 x 270 x 40-50 mm
  • Hmotnost (kg): 3.40
Recenze

Diskuse