RECENZE: ASUS UL50A - v tenkém provedení s dlouhou výdrží

12. 11. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Řada Asus UL si klade za cíl přinést na svou úhlopříčku tenké a lehké notebooky s dlouhou výdrží. Model UL50A nabízí 15,6'' displej a plnohodnotnou klávesnici. Notebook je dále vybaven CULV variantou procesoru Core 2 Duo, 4 GB RAM, velkým diskem a 64bit operačním systémem Windows 7 Home Premium. Doporučená koncová cena testovaného kusu je přitom pouze pouze o něco více, než 15 000,- Kč bez DPH.

ASUS UL50A - v tenkém provedení s dlouhou výdrží

Základní popis

Tenké notebooky s dlouhou výdrží jsou v módě a žádný výrobce nechce otálet s uvedením vlastních modelů, které mu pomohou ukousnout část koláče trhu. Řada ASUS UL přesně odpovídá tomuto trendu. Nabízí tenké notebooky od menších až po klasické úhlopříčky s velkými bateriemi a úspornými vnitřnostmi, díky kterým je výsledná výdrž bez napájení výrazně vyšší, než je tomu u běžných notebooků.

ASUS vsadil na černou barvu a použil ji po celém těle notebooku. Vnější strana víka působí stylově díky použití broušeného hliníku. Některé uživatele nejspíš nepotěší, že po otevření víka je problém najít místo, které není lesklé (to platí snad jen pro tlačítka klávesnice). Povrch je opravdu hodně lesklý a odráží se v něm úplně všechno. Mimo to je na něm samozřejmě vidět každé smítko a otisk prstu, což je při mobilním používání nepraktické.

Tvarově na mě působí tento ASUS neotřele. V kombinaci s tenkým provedením, které nekazí žádná trčící baterie, jde o příjemný vzhled, který neurazí. Tenký profil samozřejmě vyžaduje tvrdší výztuhy, aby se tělo notebooku při manipulaci nekroutilo, což je zde splněno – ke kroucení nedochází ani při přenášení otevřeného notebooku za roh základny. K odolnosti tak nemám větší výhrady a neměl by být problém s častým přenášením.

Víko má zapuštěné klouby do základny, což omezuje maximální úhel otevření přibližně 130°. V zavřeném stavu je víko drženo magneticky, jak už bývá u notebooků pro běžné uživatele zvykem.

Na čelní straně není umístěno ani jediné rozhraní. Všechna jsou rozmístěna na bocích. Na levé straně se nachází konektory zvukové karty, dvě USB, HDMI, čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS) a za výdechem zdířka napájení. Pravý bok je z velké části obsazen optickou mechanikou. Před ní je jen poslední (třetí) USB a za ní LAN s VGA výstupem.

Z moderních rozhraní ve výbavě chybí ExpressCard a eSATA, takže veškerá rozšíření lze realizovat pouze prostřednictvím USB. Naopak HDMI výstup nechybí, což je vzhledem k zaměření notebooku pochopitelné.

Mobilita je na velmi dobré úrovni. I přes rozměry 385 x 260 x 25-30 mm zůstala hmotnost na pěkné hodnotě 2,42 kg. Taktéž přibalený 65W adaptér (351 g) se nepronese.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je typu chicklet s klávesami oddělenými mezerami, jak je teď v kategorii multimediálních notebooků v módě. Velká úhlopříčka displeje umožnila osazení plné klávesnice s numerickým blokem. Klávesy nejsou podsvícené, ale díky tomu aspoň mohou mít natištěné popisky vyšší kontrast.

K rozložení kláves bych měl několik výhrad. Klávesy pro pohyb v dokumentech umístěné nad numerickým blokem jsou dle mého názoru zbytečně daleko. Druhá výhrada kurzorové šipky doprava, která zasahuje do numerického boku. Tato specialita mi dělala problémy a během recenzování jsem si na ni nedokázal zvyknout.

Chod klávesnice je tichý, ale mohl by být jistější. V konkurenci multimediálních notebooků tato klávesnice nijak nezaostává, ale business notebook střední třídy s klasickou klávesnicí nabídne zcela jistě lepší požitek ze psaní.

V prostoru nad klávesnicí mají své místo vypínač a tlačítko ExpressGate (rychlý start do jednoduché linuxové distribuce). V tomto prostoru jsou také dvě intenzivní modré diody indikující zámky klávesnice.

Indikační prvky jsou vůbec vymyšlené poměrně nešťastné. Zbylé diody (zapnutí, baterie, disk, Wifi/BT) jsou na čelní straně a jejich intenzita je opět zbytečně vysoká. Pokud míří přímo na uživatele, tak například ve tmě dokážou nepříjemně oslnit.

Touchpad se může pochlubit velkou dotykovou plochou. Ta není nijak zapuštěna, ale od ostatních plastů ji odlišuje povrch zdobený vzorkem s miniaturními prohlubněmi.

Obě tlačítka jsou skryta pod jedním kusem plastu s imitací chromování (velmi náchylnou k poškrábání). Mačkání tlačítek je tužší a kolem středu překryvného plastu nereagují.

Elektronika touchpadu je od společnosti Elantech a podporuje více prstů podobně jako touchpady na noteboocích Apple. Lze nastavit pravé tlačítko na poklepání dvěma prsty a prostřední na poklepání třemi prsty. Také kolečko myši je realizováno souběžným tahem dvou prstů a posouvání funguje v horizontálním i vertikální rovině. Takové ovládání se mi líbí daleko více než to klasické s posuvem po pravé straně.

Rychlost odezvy je mírně horší, než bývá zvykem u daleko rozšířenějších touchpadů Synaptics, ale díky velké ploše není zpoždění tak citelné. Výhradu bych mohl mít také k emulaci kolečka myši. V některých programech je posun příliš rychlý a v některých zas pomalý, takže použitelnost není taková, jak bych si představoval.

Hlavní HW parametry

Nízká spotřeba nevznikne jen tak. ASUS použil poslední úspornou čipovou sadu Intelu – Intel GS45 – v kombinaci s úsporným procesorem Intel Core2 Duo U7300 o frekvenci 1,3 GHz (800MHz FSB, 3MB L2 cache). Nejde samozřejmě o procesor vhodný na náročné činnosti jako střihání videa, ale při běžné práci jsem ve Windows 7 prakticky nepoznal nedostatek výkonu. Vlastně jsem vůbec nepoznal, že je uvnitř úsporný procesor, dokud jsem se (po několika dnech) nepodíval do vlastností systému, kde je model procesoru vypsán.

Na paměť si notebook nemůže stěžovat, protože jsou osazeny oba paměťové sloty celkem 4 GB RAM typu DDR2-800. Zvolený operační systém je v 64bit verzi, takže lze pracovat s celou pamětí.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 16540
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 10534

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 33082
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 21064

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 243
  • Rendering (Multiple CPU): 448
  • Multiprocessor Speedup: 1,84

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 4,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,8
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2777 MB/s

V testované konfiguraci byl pevný disk od společnosti Seagate, konkrétně model Momentus 5400.6 s kapacitou příjemných 500 GB. Tato kapacita je zatím v podstatě maximem pro běžné 2,5“ disky a věřím, že většině lidí bude s přehledem stačit. Taktéž rychlost tohoto modelu je na velmi dobré úrovni a dosahuje na špičku 5400rpm disků.

Optická mechanika je u 15,6“ notebooku samozřejmostí. BluRay se nám stále dostatečně nerozšířil, a tak se v notebooku nachází aspoň standard v podobě mechaniky DVD SuperMulti s podporou dvouvrstvého zápisu.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 90 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 64,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,11 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,8

Možnosti konektivity nijak nezaostávají za současným standardem. Drátová síť podporuje gigabitový přenos a bezdrátová umí pracovat i v režimu Draft-N - bohužel jen ve verzi pro 2,4GHz pásmo. Bezdrátová komunikace na krátkou vzdálenost je řešena Bluetooth 2.0 modulem s podporou EDR.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej s úhlopříčkou 15,6“ používá dle aktuálních trendů filmový poměr stran 16:9. Rozlišení je standardní HD, tedy 1366x768. Lesklý povrch zajišťuje lepší podaní černé a sytější barvy. Bílá je bez nádechu do jiné barvy a pozorovací úhly, ač nejsou nijak velké, dle mého názoru neomezují při běžném používání.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 220 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 8 ms
  • Podsvícení: LED
  • Saturace barev: 60% (NTSC)

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B156XW03. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

Grafické operace řeší integrovaný čip Intel GMA X4500 v osekané, podtaktované verzi. Paměť si grafika dynamicky sdílí z hlavní operační paměti RAM a při standardní práci se zapnutým grafickým rozhraním Aero bere kolem 100 MB.

Na těle notebooku jsou dva grafické výstupy. Analogové VGA nejčastěji poslouží k připojení projektoru a digitální HDMI k připojení televize nebo externího LCD panelu.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 1589
  • 3DMark 05: 1071
  • 3DMark 06: 613

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,3
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,2

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 290
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 679
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 855
  • OpenGL Speedup: 2,95

Výkonově nejde o žádný trhač asfaltu ani mezi sdílenými grafikami. Ve hrách je výkon v některých případech nižší než u dvě generace staré Intel GMA950 (tím samozřejmě myslím plnohodnotnou verzi a ne tu, která se montuje do mini-notebooků).

Grafika sice má některé akcelerační funkce pro HD formáty. Ty lze ovšem použít pouze ve speciálních přehrávacích BluRay disků a v případě přehrávání ripů vám budou k ničemu.

Zkoušel jsem několik mkv ripů s rozlišením 720p a bylo nutné nastavit procesor na 100% výkonu, aby přehrávání stíhal bez vynechávání snímků. V praxi si tedy nedělám velké iluze kolem přehrávání obsahu v rozlišení 1080p. Zde by pomohla až vyšší konfigurace notebooku vybavená dedikovanou grafickou kartou NVIDIA s podporou akcelerace HD videa.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Reproduktory jsou na zkosené čelní straně a míří do země. Jejich zvuk odpovídá dnešnímu průměru a mohou se pochlubit mírně vyšší hlasitostí. Ve zvukovém projevu chybí hlubší frekvence a zvuk je mírně zkreslený, ale mezi notebooky je to nadprůměr.

Integrovaný zvukový kodek podporuje maximálně dvoukanálový stereofonní výstup pomocí sluchátkového jacku. Prostorový zvuk u filmů naštěstí zajišťuje HDMI výstup, který obsluhuje integrovaná grafická karta.

Překvapilo mě, že vestavěná webkamera má jen 0,3Mpix čip (640x480), protože zrovna ASUS patří k těm, kteří tlačí i do levných notebooků lepší kamerky. Mikrofon je vestavěný jen jeden a je taktéž ve víku nad displejem, kde nechytá ruchy z klávesnice.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Přestože bývají tenké notebooky většinou na chvostu výkonových žebříčku, mívají problémy s chlazením větší než běžné modely s plnohodnotnými procesory. Je to dáno tím, že v tenkém těle se mnohem hůře navrhuje chlazení. Někteří výrobci tuto část výroby odfláknou, ale není to případ dnes recenzovaného notebooku.

Ventilátor nasává vzduch několika otvory na spodku základny a výdech je umístěn na levém boku. Chlazení je dostatečně efektivní, takže ventilátor prakticky nikdy nezvyšuje otáčky. Dokonce i v zátěži je ventilátor slyšitelný jen v úplně tiché místnosti a zůstává na úrovni šumění produkovaného diskem. V tomto ohledu mě ASUS jednoznačně potěšil.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 37,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • klávesnice vlevo = 29,6°C
  • klávesnice vpravo = 29,1°C
  • spodek maximum = 33,6°C (levý přední roh)
  • výdech chlazení = 29,7°C
  • napájecí adaptér = 31,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,8°C
  • klávesnice vlevo = 29,2°C
  • klávesnice vpravo = 30,1°C
  • spodek maximum = 34,0°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 34,6°C
  • napájecí adaptér = 33,2°C

teplota okolí při měření: 23°C

Jedna z reklamních samolepek slibuje studené opěrky rukou a musím jí dát zapravdu. Ani při dlouhodobé maximální zátěži se na ruce nepřenáší žádné teplo. Taktéž spodek základny zůstává jen vlažný, a není tak problém pracovat s notebookem na klíně.

Baterie

Výrobce využil volného místa v těle notebooku a doplnil jej velkou 85Wh baterií, která z něj nikde netrčí. V našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel přesně 10 hodin a 7 minut. Jde o výborný výsledek, který umožní většině lidí pracovat na jedno nabití celý (pracovní) den a nabíjet přes noc. Se zapnutou Wifi a běžnou kancelářskou prací jsem se pohyboval stále na hodnotě kolem 8 hodin výdrže.

Spotřeba při kancelářské práci, polovičním podsvícení a vypnuté Wifi se pohybuje kolem 7 W. V případě přehrávání HD obsahu spotřeba vzroste na 19 W, což dělá stále kolem 4 hodin přehrávání.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 10 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 66 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 21 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 66 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 53 W

Větší počet článku umožňuje nabíjet větším proudem (reálný výkon přenášený do baterie je přibližně 42 W). Celá baterie se nabije přibližně za dvě hodiny, a to i v případě, kdy je notebook zapnutý.

BIOS a zabezpečení

Použitý AMI BIOS vypadá stejně jako na většině ostatních notebooků od ASUSu. Základní nastavení samozřejmě zahrnuje výběr zařízení k bootování a nastavení času. Na úvodní obrazovce nastavovací utility se také zobrazuje verze BIOSu, osazený procesor a velikost paměti RAM.

Na záložce s pokročilým nastavením lze nalézt volby režimu SATA řadiče, vypnutí touchpadu, zapnutí virtualizce procesoru (+ VT-d), aktivaci Super Thruster (urychlení startu Windows), přepnutí USB do režimu kompatibility a pár položek týkajících se nepodstatných drobností (uživatelské logo, animované logo). Z této záložky lze také spustit utilitu EasyFlash, která umožňuje nahrát nový BIOS (soubor s BIOSem umí načíst i z NTFS disků), a přetaktovat systém (maximálně o 5%).

Záložka zabezpečení nabízí změnu hesla startu počítače, hesla pro změnu nastavení BIOSu a hesla pevných disků. V nabídce I/O zabezpečení lze zablokovat zvukovou kartu, LAN, Wifi, optickou mechaniku a USB rozhraní (součástí i čtečka karet a BT).

Příslušenství

Součástí balení je mimo notebooku a napájecího adaptéru také černá brašna a optická myš do USB. Notebook se dodává s operačním systémem Windows 7 Home Premium v 64bit verzi a tovární instalace je ukryta současně na přibalených plackách a na skrytém oddílu disku.

Tovární instalace obsahuje také bloatware v podobě nepotřebných programů a demoverze antiviru. Z užitečných programů bych jmenoval balík CyberLink Blu-Ray Disk Suite, jehož součástí je vypalovací program podporující CD, DVD i BluRay disky.

Jedna z předinstalovaných aplikací umožňuje spustit notebook do speciálního linuxového operačního systému s rychlým startem (ExpressGate) a základními programy jako webový prohlížeč a IM. Výrobce se chlubí rychlostí startu okolo 8 sekund, ale překvapivě si neporadil s nastavením rozlišení, neboť OS vám nastartuje v nějakém nižším (tipuju 800x600) a obraz je nepříjemně roztažen a tím i rozmazán.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v prodeji za doporučenou koncovou cenu 16 790,- Kč bez DPH (19 980,- Kč s DPH) a má standardní dvouletou záruku typu CAR. Tato záruka je mezinárodní.

Závěr

ASUS UL50 se povedl. Je příjemně tenký a má nadstandardní výdrž, díky které zvládne celý den v práci na jedno nabití. Nezklamala ani konstrukce, neboť se nikde nic neprohýbá a všechny mechanické části působí odolně. Příjemným překvapením pak bylo ještě tiché chlazení, které při kancelářské práci není hlučnější než otáčení ploten pevného disku. Jedinou výtku mám pouze k lesklým opěrkám rukou, které jsou magnetem na otisky a bohužel jde o místo, které se kontaktu s rukou nemůže vyhnout.

Klady a zápory

+ velmi tiché chlazení
+ kvalitní zpracování
+ dlouhá výdrž na baterie

- lesklé opěrky rukou se rychle upatlají

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

Za kombinaci provedení, výbavy a výdrže na baterie v dané cenové kategorii.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie ASUS UL50A

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS UL50A
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo U7300 (1.30 GHz, 32 MB L2, 800MHz FSB)
  • RAM (MB): 4096 DDR2-800 (2x2048)
  • HDD (GB): 500 (Seagate ST9500325AS, 5400rpm, SATA-II)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (HL-DT-ST DVDRAM GU10N)
  • LCD: 15,6" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA X4500MHD (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros AR8131 PCI-E PCI-E Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel WiFi Link 1000 BGN (b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista 7 Home Premium (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5600 mAh 14,4 V / 10h 7min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 3x USB, VGA, HDMI
  • Rozměry: 385 x 260 x 25-30 mm
  • Hmotnost (kg): 2,42
Recenze

Diskuse