RECENZE: DELL Studio XPS 1340 - slušný pohon od NVIDIE

16. 6. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

V DELLu došlo k inovaci hi-end modelové řady multimediálních notebooků a my jsme měli možnost otestovat nejmenší model s označením XPS, tedy notebook s úhlopříčkou 13''. Je našlapaný tím nejmodernějším od Core 2 Duo procesoru až po čipovou sadu NVIDIA a rychlý pevný disk. Cena testované konfigurace zůstala pod hranicí 23 tis Kč bez DPH.

DELL Studio XPS 1340 - slušný pohon od NVIDIE

Základní popis

S novou generací DELL změnil značení svých notebooků. Zatímco dříve byly řady Studio a XPS odděleně (a v době psaní recenze to tak na webu českého DELLu stále je), nyní už je značení XPS podskupinou hi-end modelů řady Studio. Teoreticky by tak mělo být Studio XPS 1340 nástupcem oblíbeného modelu XPS M1330. Mám osobní zkušenost s oběma modely a za přímého nástupce jej ani v nejmenším nepovažuji, neboť M1330 byl opravdu reprezentativní, tenký a lehký notebook, což u Studia tak úplně neplatí. Nový model je stále pěkný, ale konkrétně u tloušťky a hmotnosti se poněkud polevilo.

DELL se svezl na vlně lesklých notebooků. Barevné složení z černé a stříbrného působí vkusně. Stříbrné díly jsou řešeny nástřikem a mají matný povrch. Všechny černé díly mimo spodku základny a klávesnice jsou vyvedeny v povrchové úpravě piano black. V překladu to znamená povrch lesklý jako zrcadlo, na kterém je vidět každá nečistota a každý otisk prstu. Zda je to pěkné, nechám na každém čtenáři, protože sám se necítím být cílovou skupinou uživatelů notebooků s lesklým povrchem. Na vnější straně víka je pruh černé kůže, který dodává notebooku nádech luxusu.

Mechanické zpracování je provedeno dobře. Tělo notebooku je velmi pevné a konkrétně pevnost základny je až překvapivá, když jde „jen“ o multimediální notebook pro domácí použití. Víko už tak pevné není, ale aby se začaly vlnit barvy na LCD, je z vnější strany nutné zatlačit silněji. Notebook by tak měl bez větších problému absolvovat transporty v brašně či batohu.

Konektory zvukové karty jsou umístěny na čelní straně mezi čtečkou paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro) a IR přijímačem. Na pravém boku je širší verze slotu ExpressCard (54) a FireWire 400. Za optickou mechanikou je pak ještě kombinovaný eSATA/USB port a zdířka napájení. Konstrukce kloubu neumožňuje osadit zadní část konektory, a tak je zbytek na levém boku. Zde najdete blízko u sebe HDMI, DisplayPort, druhé (poslední) USB, LAN a VGA.

Konektorů na připojení externího monitoru je opravdu dost a k nim nemůžu mít žádné výhrady. To samé ovšem nemůžu říct o počtu USB. Jedno zprava a jedno zleva? To je trochu málo. Aspoň tři USB by notebooku určitě slušely mnohem více.

V kategorii 13“ notebooků jde kvůli hmotnosti 2,32 kg o jeden z těch těžších kousků a lze najít klidně o půl kila lehčí modely. S rozměry 318 x 240 x 30-40 mm Studio XPS 1340 příliš nevybočuje z průměru. Snad jen vzadu se zdá být zbytečně tlustý.

Napájecí adaptér má výkon 65 W a může zaujmout tenkým profilem, který potěší při přenášení v brašně. Tenčí profil je vykoupen většími zbylými rozměry, takže celek působí trochu jako plácačka. Hmotnost adaptéru s veškerou kabeláží činí 401 g a na konci, který se připojuje k notebooku, je umístěna modrá dioda, která svítí, kdykoli je adaptér připojen k elektrické síti. Na můj vkus svítí možná až zbytečně moc. Na druhou stranu vždy konec kabelu pohotově naleznete i potmě.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice působí jako jedna velká rovina, ale mezi jednotlivými klávesami jsou malé mezery. Pro většinu uživatelů to má jen optický efekt. Nešťastné by mohly být jen dámy s delšími nehty, které se jim mezi klávesy mohou zasekávat.

Rozložení klávesnice je zredukované a vzdáleně mi připomíná klávesnice Apple. Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou stále samostatně na pravém kraji klávesnice, ale například NumLock, ScrollLock a Pause už úplně zmizely. S NumLockem zároveň zmizel i zástupný numerický blok kolem písmene I, takže lze psát číslice jen na horní řadě nad písmeny. Tento krok může vadit uživatelům zvyklým na klasiku.

Jedna klávesa je naopak proti standardnímu rozložení navíc a slouží pro přepínání výstupu grafické karty. Dle mého soudu je diskutabilní, zda je k něčemu takovému potřeba samostatná klávesa.

Co se týče rozložení, tak bych měl výhrady k bloku kurzorových šipek zapuštěnému mezi ostatní klávesy a k prohození klávesy kontextové nabídky s pravým Ctrl.

Poslední dobou mám pocit, že už není výrobce, který by neměl ve svém portfoliu notebooky s podsvícenou klávesnicí. Zde se podsvícení nastavuje ručně (Fn + šipka doprava) a nabízí tři stavy – zhasnuto, slabé podsvícení a silné podsvícení. S klávesnicí se také rozsvítí tenké proužky na tlačítkách touchpadu (ty jsou na můj vkus zbytečně výrazné). Nastavit lze také automatickou intenzitu podsvícení dle okolního osvětlení (poznámka výrobce).

Nad klávesnicí je malá lišta s dotykovými senzory. Lze přes ně ovládat přehrávač, regulovat hlasitost zvuku a vysouvat médium z optické mechaniky. Samotná lišta reaguje bez sebemenších problémů, ale během testování se mi několikrát stalo, že přestala fungovat a nezbylo nic jiného, než notebook restartovat.

V dnešní době mi přijde, že DELL osadil notebook zbytečně malým touchpadem. Podobně velké touchpady jsem vídal v době, kdy tato technologie teprve začínala, a na pohodlnější používání by se hodil touchpad větší. Dotyková plocha je mírně zapuštěná a má na rozdíl od zbytku notebooku mírně hrubší vzorek.

Tlačítka pracují příjemně tiše a jejich stisk je velmi příjemný. Jen na testovacím kusu bylo levé tlačítko mírně hlučnější, ale předpokládám, že jiné kusy by tímto problémem trpět neměly.

Řídící elektronika je dodána společností Alps a DELL používá speciálně upravené ovladače nabízející několik zlepšení. Například emulace kolečka myši funguje mimo klasického tahu prstem po pravém kraji i krouživým pohybem, což je velice příjemné. Prostřední tlačítko lze emulovat stiskem levého i pravého a díky tomu, že mezi nimi není žádná mezera, na to stačí s přehledem jeden prst. Specialitkou na závěr je pak ještě možnost lupy pomocí tahu dvou prstů k sobě, nebo od sebe (to je jediná funkce pro více prstů, která je podporována).

Hlavní HW parametry

Procesor Intel Core 2 Duo P8400 s frekvencí 2,26 GHz se v redakci vyskytuje velmi často a nabízí dostatečný výkon pro všechny běžné aplikace. V noteboocích je tato řada procesorů oblíbená díky snížené spotřebě (TDP 25 W).

Méně obvyklá je jednoznačně čipová sada NVIDIA GeForce 9400M s integrovaným grafickým jádrem, která nabízí více než důstojnou konkurenci aktuálním řešením Intelu a v některých aspektech ji převyšuje.

Operační paměť je složena z 1 a 2GB modulu DDR3-1066. Vzhledem k tomu, že je předinstalována 32bit verze operačního systému, jde o maximum, které je možné využít.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 28 027
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 111

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 55 823
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 35 597

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 408
  • Rendering (Multiple CPU): 754
  • Multiprocessor Speedup: 1,85

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,2
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2947 MB/s

DELL je jedním z mála velkých výrobců, který osazuje některé modelové řady disky, jejichž plotny se otáčí rychlostí 7200 rpm. Použitý disk Seagate Momentu 7200.3 patří k tomu nejrychlejšímu mezi klasickými 2,5“ pevnými disky. Komu by ani jeho výkon nestačil, ten bude muset sáhnout po nějakém velmi drahém SSD.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 124 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 73,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,2 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,8

Všechny notebooky Studio a XPS využívají štěrbinové optické mechaniky. V tomto modelu je mechanika typu DVD SuperMulti (Dual-Layer) a poradí si s libovolným CD/DVD diskem standardní velikosti. Menší disky nelze použít kvůli absenci podavače (nedoporučuji ani zkoušet).

Na základní desce je integrovaná gigabitová síťová karta a tři mini-PCIe sloty. V této konfiguraci jsou obsazeny jen dva, a to draft-n Wi-Fi adaptérem a Bluetooth 2.0 modulem. Třetí slot slouží pro osazení WWAN modulem, ke kterému už jsou i připravené kabely od antén a další náležitosti. Modul lze dokoupit za 3800,- Kč bez DPH.

Tlačítkem v liště nad klávesnicí lze zapínat a vypínat jen všechny bezdrátové technologie najednou. Bluetooth lze samostatně vypnout přes ikonu v pravém dolním rohu obrazovky, ale například Wi-Fi lze vypnout jedině přes správu síťových připojení.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej nabízí úhlopříčku 13,3“ v širokoúhlém poměru stran 16:10 a rozlišení WXGA (1280x800). Samotný displej je překrytý lesklým kusem plastu. Kdo nemá rád odlesky, ten nadšený nebude, protože ty na XPS 13 nejsou nijak tlumené. Na druhou stranu displej tak nemá okraje, takže lze bez potíží čistit, což je velmi praktický trend poslední doby.

Parametry displeje odpovídají cenové kategorii a nijak nevybočují z průměru. I přes použití CCLF podsvícení (tj. zářivkou) je svítivost velmi dobrá (v nabídce jsou i konfigurace s LED). Barvy by mohly být o něco sytější, pozorovací úhly jsou v normě. V této kategorii se jedná o dobrý průměr.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 250 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 400:1
  • Odezva: 25 ms
  • Podsvícení: 1x CCFL
  • Saturace barev: 45%

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG LP133WX1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

Grafická karta je integrovaná v čipové sadě a jde o relativně úspěšný čip NVIDIA GeForce 9400M G se sdílenou pamětí. Proti řešení od Intelu je nespornou výhodou, že grafické jádro je identické s tím, které lze najít v lowendu dedikovaných grafických karet, s jediným rozdílem, a to absencí vlastní paměti.

GPU-Z
specifikace čipu

Ten, komu nestačí možnosti interního displeje, má možnost připojit externí monitor do jednoho ze tří k tomu určených konektorů. Vedle dnes relativně rozšířených VGA a HDMI je navíc přítomen i DisplayPort.

Analogový VGA výstup v kombinaci s testovacím monitorem nabídl v rozlišení 1680x1050 dostatečnou kvalitu pro časté používání. Určité odchylky od digitálního signálu jsou poznat, ale kvalitní monitor většinu z nich dokáže potlačit.

DisplayPort pro většinu lidí zatím nemá velkého využití, ale časem může být výhodou, neboť podporuje vysoká rozlišení používaná například na 30“ monitorech, které už k HDMI s teoretickým maximem WUXGA (1920x1200) nijak nepřipojíte.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 13 574
  • 3DMark 03: 5814
  • 3DMark 05: 3958
  • 3DMark 06: 2167

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,3

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 475
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1693
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2922
  • OpenGL Speedup: 6,15

Výkon ve 3D je na úrovni dedikovaného čipu GeForce 9300M. V některých noteboocích lze dokonce najít takové implementace GeForce 9300M, které nabídnou menší výkon. Ve srovnání s Intelem je na tom tento čip také velmi dobře, neboť nabízí víc jak dvakrát větší výkon v syntetických testech a ve hrách často ještě větší. Pro náročné hráče je toto řešení sice nevhodné, ale občasnému hráči méně náročných her bude plně postačovat.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Zvuk interních reproduktorů je mírně zahuhlaný a působí místy „plechovým“ dojmem. Nicméně mezi malými notebooky je to stále jedno z těch lepších řešení. Zvuková karta nabízí zajímavé možnosti výstupů. Vstup je pouze jeden na mikrofon, ale výstupy na sluchátka jsou dva a mohou fungovat jako samostatná zvuková zařízení.

Samotná zvuková karta prostorový zvuk sice nepodporuje, ale v případě připojení televize pomocí HDMI umí grafická karta přenášet ve filmech digitální zvukový stream (tedy i prostorový zvuk).

Multimediální výbavu završují 2Mpix webkamera a duální mikrofon ve víku nad displejem a infračervený přijímač na čelní straně základny.

Chlazení a provozní hluk

K přísunu vzduchu do chlazení slouží několik děrovaných otvorů na spodní části základny. Výdech je namířen dozadu, šikmo dolů, a je diskutabilní, zda je takové řešení vhodné. Ventilátor je nucen pracovat prakticky neustále a hladina hlučnosti chlazení je na můj vkus nad průměrem pro notebooky se sdílenou grafickou kartou. Je tedy otázkou, zda je na vině nevhodně řešené chlazení.

V zátěži se postupně zvyšují otáčky ventilátoru a s nimi i hlučnost. Nemohu říct, že by byl pak hluk vyloženě obtěžující, ale lze v této kategorii najít mnoho tišších notebooků.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 33,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 34,0°C
  • klávesnice vlevo = 33,0°C
  • klávesnice vpravo = 32,8°C
  • spodek maximum = 39,5°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 40,8°C
  • napájecí adaptér = 40,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,6°C
  • klávesnice vlevo = 34,1°C
  • klávesnice vpravo = 32,8°C
  • spodek maximum = 39,5°C
  • výdech chlazení = 42,9°C
  • napájecí adaptér = 50,8°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při dlouhodobé práci je spodek základny teplejší. Navíc je ohřátý vzduch vzadu vyfukován směrem dolů a tím při práci na klíně bude ohřívat levé koleno. Při práci během cest vlakem jsem neměl žádný problém, ale až přijdou pořádná letní vedra, asi bych se podobného používání vyvaroval.

Baterie

V základní variantě se dodává 6-ti článková baterie s kapacitou 56 Wh, která lícuje s tělem notebooku. Tato baterie vydržela v našem standardním redakčním testu* pohánět notebook přesně 4 hodiny a 12 minut. Kvůli odleskům překryvného plastu před displejem jsem měl drtivou většinu času podsvícení na maximum, což v kombinaci s Wi-Fi snižuje výdrž na pouhé 3 hodiny reálného provozu. Musím přiznat, že u malého notebooku s integrovanou grafikou většinou očekávám lepší výsledky.

Komu by taková výdrž nestačila, ten si může sehnat 9-ti článkovou baterii, se kterou je výdrž minimálně o polovinu lepší za cenu několika centimetrů přesahu z těla notebooku směrem dozadu a dolů.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 15 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 63 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 41 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 65 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 42 W

Dodávání 65W adaptér naráží na své limity ve chvílích, kdy je potřeba nabíjet baterii. Z nuly se baterie ve vypnutém stavu nabije na 90% přibližně za 1,5 hodiny. Při zapnutém notebooku a kancelářské práci se nabíjení zpomalí jen minimálně, ale v případě větší zátěže (hraní her) počítejte skoro s dvojnásobným časem potřebným k nabití.

BIOS a zabezpečení

Řada Studio XPS je vybavena Phoenix BIOSem, který mimo základních funkcí nabízí ještě: nastavení režimu SATA řadiče, které bezdrátové technologie má ovlivňovat tlačítko bezdrátového vysílače, zda mají být USB porty pod napětím i ve vypnutém stavu a jakou světlost má mít interní displej při napájení z baterie a ze sítě (Windows Vista si už řídí světlost jen samy).

Úroveň zabezpečení odpovídá určení notebooku pro domácí uživatele. Notebook lze zabezpečit pomocí hesla v BIOSu. Další možností je přihlašování pomocí rozpoznání obličeje uživatele. Pro případ krádeže je přítomen systém Computrace (více o něm v článku "Computrace - nachází ukradené notebooky").

Příslušenství

Součástí balení je mimo notebooku a napájecího adaptéru ještě jednoduché pouzdro chránící notebook před poškrábáním a instalační DVD (obnovení do továrního stavu, samostatné ovladače).

Na disku je předinstalovaný operační systém Windows Vista Home Premium (32bit, CZ) a je příjemné, že DELL nechává systém bez spousty bloatware v podobě demoverzí antivirů, shareware her a dalších zbytečností.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v prodeji za 22 640,- Kč bez DPH (cca 26 942,- Kč s DPH).

Notebook má v základu 3letou on-site NBD záruku (oprava u zákazníka druhý pracovní den). DELL je jediným, kdo podobný nadstandard dává i v segmentu multimediálních notebooků (consumer), a dává mu to velkou konkurenční výhodu.

Závěr

DELL Studio XPS 1340 míří především na zákazníky, kterým jde o vzhled. To by mohly být například ženy nebo mladší lidé obecně (studenti). Přímo do kanceláře vhodný není kvůli absenci dokovacího konektoru, ale díky záruce s opravou u zákazníka může být proti jiným multimediálním modelům vhodnějším pomocníkem i na práci.

Mezi jeho kvality jednoznačně patří na poměry sdílených řešení výkonná grafická karta, kvalitní mechanické provedení a většina moderních rozhraní (HDMI, eSATA, DisplayPort). Na druhou stranu jen dvě USB jsou na pováženou a výkonnější sdílená grafická karta je vykoupena vyšší spotřebou, která v konečném důsledku znamená vyšší hlučnost a slabší výdrž na baterie, než měl předchůdce tohoto modelu.

Klady a zápory

+ výkonná grafická karta na poměry IGP
+ kvalitní mechanické provedení
+ možnosti připojení externího monitoru (HDMI, VGA a DisplayPort)

- hlučnější chlazení
- výdrž na baterie by mohla být lepší
- málo USB portů

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie DELL Studio XPS 1340

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: DELL Studio XPS 1340
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo P8400 (2.26 GHz, 3 MB L2, 1066MHz FSB)
  • RAM (MB): 3072 DDR3-1066 (1024+2048)
  • HDD (GB): 320 (ST925042 1ASG, 7200rpm, SATA-II)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (HL-DT-ST DVD+-RW GS20N)
  • LCD: 13,3" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: NVIDIA GeForce 9400M G (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (NVIDIA nForce Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Dell Wireless 1515 (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC272)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Alps)
  • Software: Windows Vista Home Premium (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5000 mAh 11.1V / 4h 12min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, SD/MMC/MS-Pro, USB, eSATA/USB, VGA, HDMI, DisplayPort, Firewire
  • Rozměry: 318 x 240 x 30-40 mm
  • Hmotnost (kg): 2,32
Recenze

Diskuse