RECENZE: Fujitsu Siemens AMILO Sa3650 - na hry i do terénu

29. 1. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

V dnešní době se u notebooků málokdy poštěstí najít nějaké opravdu inovativní řešení. Jedním z těch aktuálně nejzajímavějších je toto recenzované AMILO od Fujitsu Siemens Computers s úhlopříčkou 13,3'' a výkonnou grafikou, která však je ve formě samostatného modulu. Uvnitř notebooku tepe jeden z nejvýkonnějších mobilních procesorů od AMD podpořený 3 GB RAM a velkým diskem. Doporučená koncová cena za komplet s externí grafikou je pohybuje okolo 25 000,- Kč bez DPH.

Fujitsu Siemens AMILO Sa3650 - na hry i do terénu

Základní popis

Model AMILO Notebook Sa 3650 užívá unifikovaného vzhledu, platného pro všechny nové modely AMILO napříč všemi úhlopříčkami. Tento vzhled si zakládá na kombinaci černé a bílé barvě a ostře řezaných přechodech mezi nimi. Šasi notebooku je v zavřeném stavu celé bílé mimo černého pruhu, který je veden po bocích v prostoru konektorů, kde se různě rozšiřuje a zužuje.

Po otevření černých ploch přibude. Černá je vnitřní strana víka, klávesnice a prostor kolem ní. Notebook vypadá v otevřeném stavu poněkud větší, než doopravdy je. Může za to užší (stísněnější) klávesnice, která ponechává hodně nevyužitého prostoru po stranách. Bílý plast je matný a příjemný na dotek. Černé plochy kolem klávesnice a po stranách jsou lesklé a snadno chytají otisky a nečistoty. Vnější strana víka a klávesnice však zůstaly matné s hrubším povrchem. Lesklé okolí klávesnice mi nepřipadá jako nejšťastnější řešení mimo jiné i kvůli dotykovým senzorům, u kterých se nemáte šanci ubránit před upatláním.

Kvalita provedení je na dobré úrovni a na notebook pro domácí uživatele překvapilo relativně pevné (avšak tlustší) tělo i víko displeje. Výhradu bych měl pouze k prostoru pod klávesnicí, který se na jedné straně při zatlačení lehce prohýbá a vydává přitom vrzavé zvuky.

Výbavou je na tom AMILO velmi dobře i přes menší úhlopříčku. Na čelní hraně jsou umístěny 3 programovatelné audio konektory a čtečka paměťových karet (SD karta se vejde celá dovnitř). Přes pravou stranu se táhne úzká štěrbina pro vkládání optických disků a za ní jsou eSATA/USB a LAN. Levé straně dominuje široký konektor ATI XGP, který v sobě nese PCI Express 8x a USB 2.0. Tento konektor slouží pro připojení externí grafiky. Vedle něj je dále FireWire 400 a za výdechem chlazení ještě jedno USB. Zadní stranu sice z velké části zabrala baterie, ale kolem ní se ještě výrobci podařilo napasovat obrazový výstup DVI-I (kombinace digitálního DVI-D a analogového VGA), konektor pro připojení napájecího adaptéru a poslední USB.

Je příjemné, že z každé strany je přístupné aspoň jedno USB. Pro některá energeticky náročnější zařízení by to však chtělo na jedné straně dvě USB vedle sebe (mám na mysli hlavně externí pevné disky napájené z notebooku). Audio konektory bych raději viděl jinde než na čelní hraně. Zvuková karta podporuje prostorový zvuk pomocí tří jacků a takové užití by si zasloužilo konektory raději na levé straně, kde by se i nějaké místo našlo. Těší mě přítomnost eSATA a DVI-I.

Pokud jde o mobilitu, měl bych nějaké výhrady. Vzhledem k tomu, že jde o 13,3“ notebook, čekal bych hmotnost někde kolem 2,0 kg. Jenže hmotnost tohoto přístroje činí rovných 2,46 kg při rozměrech 320 x 255 x 40 mm. Taková váha je velmi podobná průměru pro větší úhlopříčku 14,1“. Přibalený adaptér s hmotností 442 g patří k těm větším a má výkon 90 W. Stejný adaptér je přibalen i pro potřeby externí grafiky a oba jsou mezi sebou libovolně zaměnitelné.

Protože jsme měli nedávno v redakci 13,3“ FSC AMILO Si3655 založené na procesoru Intel, které vypadá na první pohled prakticky k nerozeznání, nebudu se v některých kapitolách opakovat. Ačkoli notebooky vypadají velmi podobně v mnoha ohledech, identické nakonec byly jen klávesnice, touchpad a multimediální vlastnosti. Tyto kapitoly hledejte v odkazované recenzi.

Hlavní HW parametry

Jak již bylo zmíněno v perexu, notebook nevyužívá součástí od dominantního Intelu. Základ je složen z čipové sady AMD M780 (+ ATI RS780M) a procesoru AMD Turion X2 ZM-82 2,2 GHz. Ten se řadí do vyššího mainstreamu z nabídky této společnosti. V mnoha aplikacích se výkon vyrovná podobně taktovanému Core 2 Duo. Jsou však některé aplikace, kde je výkon o něco slabší (například práce s videem).

CPU-Z
specifikace čipu

Systém je doplněn dvěma DDR2-800 moduly o celkové kapacitě 3 GB. Překvapila mě nižší propustnost paměťového řadiče v procesoru. Systémy s procesory Intel nabízí v ideálním případě až o 50% větší propustnost. Při běžném použití si však nejspíš stejně ničeho nevšimnete.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 22 194
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 34 277

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 45 089
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 68 457

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 320
  • Rendering (Multiple CPU): 602
  • Multiprocessor Speedup: 1,88

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 4,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,5
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2130 MB/s

Pevný disk Fujitsu má dnes stále běžnější kapacitu 320 GB. S rychlostí ploten 5400 rpm a kolmým zápisem jde o disk, jehož průměrná přenosová rychlost nijak nevybočuje z dnešního standardu. Štěrbinová optická mechanika typu DVD Super Multi je dvouvrstvou vypalovačkou CD a DVD médií. Jelikož jde o štěrbinovou mechaniku, lze vkládat pouze disky jedné standardní velikosti.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 137 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 52,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,44 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,3

Z bezdrátových technologií je notebook vybaven Wi-Fi adaptérem s podporou draft-n a Bluetooth modulem s EDR přenosy. S klasickým ethernetem je možné dosáhnout rychlosti až 1 Gb/s. Zapínání a vypínání jednotlivých zařízení je řešeno klávesovou zkratkou Fn+F1. V předinstalovaném systému se spustí ovládací program, kde lze vypnout všechna jednotlivá zařízení (mimo Wi-Fi a BT jsou navíc ještě zašedivělé volby Wireless USB a UMTS). Pokud není žádné aktivní, dioda bezdrátového vysílače na předku notebooku sama zhasne.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

V rámu víka je zasazen lesklý širokoúhlý displej s úhlopříčkou 13,3“. Jeho matice má standardní rozlišení WXGA (1280x800). Potěší svou mírně vyšší svítivostí, která je také jeho jedinou nadprůměrnou vlastností. Kontrast je díky lesklé povrchové úpravě relativně dobrý. Slabší jsou naopak pozorovací úhly. Už při mírném náklonu barvy rychle blednou a všechny se slévají do šedé. Překvapila mě taky pomalejší odezva krystalů. Při pohybu oken ve Windows byla stopa znatelně viditelnější, než běžně vídám u testovaných notebooků.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 235 cd/m^2
  • Podsvícení: 1x CCFL

Specifikace vychází z konkrétního použitého displeje. Tím je Toshiba-Matsushita LTD133EWMZ. Není však zaručeno, že v jiném kuse bude použit stejný displej od stejného výrobce.

V jižním můstku čipové sady je integrovaná grafická karta ATI Radeon HD3200 se sdílenou pamětí až do velikosti 320 MB. Po technologické stránce se čip chlubí plnou podporou DirectX 10 a Shader Model 4.0. Ačkoli jde jen o sdílenou grafiku, kde většinou nikdo velký výkon nečeká, ATI příjemně překvapila, neboť výkon dosahuje na spodní příčky aktuálních low-end dedikovaných grafik s vlastní pamětí – konkrétně na: ATI Radeon HD3400 (128 MB DDR2) a NVIDIA GeForce 9300M GS (128 MB DDR2).

GPU-Z
specifikace čipu

Pokud by interní displej nestačil, je možné k notebooku připojit externí displej pomocí DVI-I konektoru. Tímto konektorem je možné připojit digitálně displej až do rozlišení 1920x1200. Za pomoci jednoduché redukce je také možné vyvést klasický analogový VGA výstup.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 9882
  • 3DMark 03: 3521
  • 3DMark 05: 3140
  • 3DMark 06: 1613

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,8

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 340
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1305
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2411
  • OpenGL Speedup: 7,09

Výkon mě na poměry sdílených grafických karet velmi mile překvapil. Nelze však říct, že každý Radeon HD3200 by byl zárukou podobného výkonu. V jiných noteboocích lze najít stejný čip s téměř polovičním výkonem. Ve hrách je výkon přibližně o 50% lepší než u notebooků se sdílenou grafikou Intel GMA X4500MHD. Méně náročné hry je možné hrát se sníženými detaily i v nativním rozlišení. Z těch náročnějších jsem měl možnost vyzkoušet Crysis a Call of Duty 5. Obě hry lze hrát v nízkém rozlišení s nejnižšími detaily. Na ostatní multimediální činnosti by měla grafická karta plně postačovat.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

AMILO Graphic-Booster

Řešit jen integrovanou grafiku by bylo v případě tohoto notebooku hříchem. Pro většinu lidí je zajímavý právě kvůli možnosti připojit grafiku externí pomocí univerzálního konektoru ATI XGP. Přibalená krabička AMILO Graphic Booster je vybavena mobilní grafickou kartou ATI Mobility Radeon HD3870 s vlastní pamětí 512 MB RAM. Měli jsme ji možnost otestovat už před pár měsíci, proto vás nyní můžu odkázat na článek: "AMILO Graphic Booster - rychlá externí XGP grafika". Ačkoli tehdy šlo o předprodukční kus, nic se od té doby nezměnilo. V minulém článku měl notebook o 200 MHz rychlejší procesor a ve výsledcích testů je možné sledovat o něco vyšší výsledky.

Chlazení a provozní hluk

Zatímco u verze s Intel procesorem (AMILO Notebook Si3655) byl ventilátor téměř neustále vypnutý, tato AMD verze je na tom jinak. Ventilátor se spustí už po doběhnutí POST testu BIOSu (tj. při startu operačního systému). Jeho zvuk je dobře slyšitelný nejen v tiché místnosti a tento notebook lze označit za jeden z těch hlučnějších. Je potěšující, že byl použit kvalitnější ventilátor, který nevydává nějaké další klapavé či pískavé zvuky, a tak jeho zvuk není tak rušivý. Hlučnost chlazení lze částečně regulovat přepnutím do tichého módu (dotykový senzor s ikonou ventilátoru), kdy se znatelně sníží otáčky a produkovaný hluk je na přijatelné úrovni.

V zátěži se hlučnost notebooku nijak výrazně nezvedne a lze najít spoustu mnohem hlučnějších notebooků.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,0°C
  • klávesnice vlevo = 27,4°C
  • klávesnice vpravo = 26,7°C
  • spodek maximum = 32,8°C (uprostřed; RAM)
  • výdech chlazení = 34,2°C
  • napájecí adaptér = 33,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 35,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,8°C
  • klávesnice vlevo = 32,5°C
  • klávesnice vpravo = 27,0°C
  • spodek maximum = 41,8°C (u ventilátoru)
  • výdech chlazení = 45,1°C
  • napájecí adaptér = 41,6°C

teplota okolí při měření: 21°C

Díky neustále proudícímu vzduchu skrz notebook se nikde nezdržuje zbytečně velké množství tepla. Při kancelářské práci je proto spodek i vršek základny jen vlažný a je možné bez problému pracovat s notebookem na klíně.

Baterie

Žravější čipovou sadu (a procesor) výrobce vyvážil větší 9článkovou baterií s kapacitou 87 Wh. Ačkoli bych s ní čekal výdrž aspoň kolem 7 hodin, v našem standardním redakčním testu* byl výsledek 5 hodin a 1 minuta. Při běžném použití s Wi-Fi a vyšší intenzitou podsvícení displeje se výdrž pohybuje kolem 4 hodin, což je na tak velkou baterii opravdu horší výsledek.

Větší baterie z těla notebooku přesahuje o 2 cm. Existuje i menší 6tičlánková baterie, která nijak nepřesahuje. S ní se však výdrž snižuje skoro na polovinu, a to je na 13,3“ notebook, u kterého se očekává určitá mobilita, velmi málo.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 23 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 87 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 46 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 87 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 87 W

S nabíjením 9tičlánkové baterie se notebook moc nepáře. Z nuly se při vypnutém notebooku baterie nabije skoro celá už během hodiny. Při zapnutí se podle energetické náročnosti provozu nabíjení úměrně zpomalí. I tak jde o jedno z těch rychlejších nabíjení.

BIOS a zabezpečení

Použitý PhoenixBIOS nabízí jen úplně základní možnosti nastavení. Mimo priorit bootování a nastavení času to je mód SATA řadiče, podpora legacy USB a vypnutí Wi-Fi/BT. Na záložce Main je možné vybrat, zda se má obraz na interní displeji roztahovat a zda se při připojeném externím displeji interní vypne, nebo poběží oba najednou.

Možnosti zabezpečení jsou úplně minimální – heslo pro start počítače a heslo nastavení BIOSu.

Příslušenství

V krabici je zabalen notebook, externí grafická karta a dva 90W napájecí adaptéry. Na notebooku je předinstalován operační systém Windows Vista Home Premium (32bit, vícejazyčná verze) a v něm je rovnou i nějaký ten bloatware od Google. Obnova systému do továrního nastavení je řešena pomocí skrytého oddílu disku. Tento oddíl je standardním oddílem opravných nástrojů Windows Vista a vyvolává se volbou Opravit počítač při stisku klávesy F8 před startem operačního systému.

Ceny a záruka

AMILO Notebook Sa3650 vč.Graphic-Boosteru je možné koupit v těchto verzích:

  • CCE:CRE-110141-007 (AMD Turion Ultra ZM 82 (2,2 GHz, 2 MB L2), 2x 2048 MB DDR2 800 MHz, 320GB SATA 5400 rpm, ATI Radeon HD 3200 64 MB, slot-in DVD DL, Bluetooth 2.1, WLAN draft-n a/b/g/n, GLAN, 1x ExpressCard slot, čtečka karet 15 v 1, 2x USB, 1x IEEE 1394, eSATA kombinovaná s USB, DVI-I (s HDCP), 8x lasso, 1x vstup pro mikrofon kombinovaný s linkovým, 1x výstup pro sluchátka kombinovaný s výstupem S/PDIF, reproduktory (2x 1,5 W), webová kamera (1,3 megapixelů) + vestavěný duální mikrofon, 9tičlánková baterie, VISTA Home Premium MULI + Graphic Booster) s doporučenou koncovou cenou 26 890 Kč bez DPH (31 999 Kč s DPH).
  • CCE:CRE-110141-002 (AMD Turion Ultra ZM 86 (2,4 GHz, 2 MB L2), 2x 2048 MB DDR2 800 MHz, 320GB SATA 5400 rpm, ATI Radeon HD 3200 64 MB, slot-in DVD DL, Bluetooth 2.1, WLAN draft-n a/b/g/n, GLAN, 1x ExpressCard slot, čtečka karet 15 v 1, 2x USB, 1x IEEE 1394, eSATA kombinovaná s USB, DVI-I (s HDCP), 8x lasso, 1x vstup pro mikrofon kombinovaný s linkovým, 1x výstup pro sluchátka kombinovaný s výstupem S/PDIF, reproduktory (2x 1,5 W), webová kamera (1,3 megapixelů) + vestavěný duální mikrofon, 9tičlánková baterie, VISTA Home Premium MULI + AMILO Graphic Booster) s doporučenou koncovou cenou 26870 Kč bez DPH (31975 Kč s DPH)

Dále jsou v nabídce ještě tyto konfigurace bez přibaleného AMILO Graphic Boosteru:

  • CCE:CRE-110141-006 (AMD Turion Ultra ZM 82 (2,2 GHz, 2 MB L2), 3 GB (2048 + 1024 MB) DDR2 800 MHz, 250GB SATA 5400 rpm, ATI Radeon HD 3200 64 MB, slot-in DVD DL, Bluetooth 2.1, WLAN draft-n a/b/g/n, GLAN, 1x ExpressCard slot, ctecka karet 15 v 1, 2x USB, 1x IEEE 1394, eSATA kombinovaná s USB, DVI-I (s HDCP), 8x lasso, 1x vstup pro mikrofon kombinovaný s linkovým, 1x výstup pro sluchátka kombinovaný s výstupem S/PDIF, reproduktory (2x 1,5 W), webová kamera (1,3 megapixelu) + vestavěný duální mikrofon, 9ticlánková baterie, VISTA Home Premium MULI) s doporučenou koncovou cenou 20 910 Kč bez DPH (24 883 Kč s DPH)
  • CCE:CRE-110141-008 (AMD Turion Ultra ZM 82 (2,2 GHz, 2 MB L2), 2x 2048 MB DDR2 800 MHz, 320GB SATA 5400 rpm, ATI Radeon HD 3200 64 MB, slot-in DVD DL, Bluetooth 2.1, WLAN draft-n a/b/g/n, GLAN, 1x ExpressCard slot, ctecka karet 15 v 1, 2x USB, 1x IEEE 1394, eSATA kombinovaná s USB, DVI-I (s HDCP), 8x lasso, 1x vstup pro mikrofon kombinovaný s linkovým, 1x výstup pro sluchátka kombinovaný s výstupem S/PDIF, reproduktory (2x 1,5 W), webová kamera (1,3 megapixelu) + vestavěný duální mikrofon, 9tičlánková baterie, VISTA Home Premium MULI, hmotnost 2,4 kg) s doporučenou koncovou cenou 20 560 Kč bez DPH (24 466 Kč s DPH)

Na celý komplet je poskytována záruka 2 roky pro spotřebitele i při nákupu na IČO. Záruku lze uplatnit v autorizovaných servisech FSC.

Závěr

AMILO Notebook Sa3650 na trhu zatím malým unikátem, neboť je zatím jediným funkčním a opravdu použitelným řešením notebooku s externí grafickou kartou. Protože využívá návrhu ATI XGP, bylo nutné použít i vnitřnosti založené na součástech AMD/ATI (to se příznivě podepsalo na ceně). Z toho ovšem plynou i některá negativa – poslední generace AMD čipsetů a procesorů za Intelem ztrácí dech ohledně výkonu i energetické úspory. Z toho vyplývá, že má notebook slabší výdrž na baterie a ventilátor jede neustále. Kdo se spokojí s 4-5 hodinami provozu na větší baterii a oželí o něco větší hmotnost proti jiným 13,3“ notebookům, získá notebook, který z Graphic Boosterem nabízí grafický výkon na úrovni velkých 17“ notebooků.

Někteří lidé hledají notebook, který jim doma poskytne dostatek výkonu pro náročné hry a grafické aplikace a na cestách nebude moc vážit. Potřebám takových lidí přesně odpovídá dnes recenzované AMILO. Pevně doufám, že se časem ukáží i další zařízení připojitelná do ATI XGP konektoru – dokázal bych si představit box s desktopovou grafickou kartou, případně dvěma. Stejně tak by bylo dobré, kdyby se tento konektor rozšířil na více notebooků a nelépe i na platformě Intel (na to si asi počkáme ještě hodně dlouho). Třešničkou na dortu by byla podpora vyvedení signálu z externí grafiky na interní displej notebooku, což zatím možné není a u stávajícího řešení se to ani neočekává.

Důležitým prvkem pro rozšíření tohoto řešení mezi lidi by nakonec mohla být i příznivá cena kompletu. I s připočítáním ceny stolního LCD je cena nižší než u často i méně výkonných „obřích“ notebooků.

Klady a zápory

+ obrovský nárůst grafického výkonu s AMILO Graphic-Boosterem
+ dobrá výbava (eSATA, DVI-I, 5.1 zvuk)
+ vysoký výkon integrované grafiky

- slabší výdrž vzhledem k velikosti baterie
- stísněná klávesnice
- větší hmotnost na 13,3“ notebook

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie FSC AMILO Sa3650

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: FSC Amilo Sa3650
  • Instalovaný procesor: AMD Turion X2 Ultra ZM-82 (2.2 GHz, 2x1 MB L2, 1800 MHz HT)
  • RAM (MB): 3072 DDR2-800 (2048+1024)
  • HDD (GB): 320 (FUJITSU MHZ2320BH G2, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (Optiarc DVD RW AD-7640S)
  • LCD: 13,3" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: ATI Radeon HD3200 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168C/8111C Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Atheros AR928x (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC888)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Home Premium (32, CZ/SK/EN/...)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 7800 mAh 11.1V / 5h 1min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, SD/MMC/MS-Pro/xD, DVI-I, 2x USB, eSATA/USB, 1x ExpressCard, Firewire 400, ATI XGP
  • Rozměry: 320 x 255 x 40 mm
  • Hmotnost (kg): 2.46
Recenze

Diskuse