RECENZE: HP EliteBook 6930p - celý den na jedno nabití

12. 3. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Do redakce se nám opět dostal 14'' EliteBook. Tentokrát jde však o podstatně úspornější verzi, která dohromady s velkou cestovní baterií nabízí ve světě notebooků nevídanou výdrž. Notebook je vybaven úsporným procesorem Core 2 Duo řady P, displejem s LED podsvícením a velmi rychlou 80GB SSD pamětí. Komplet s cestovní baterií je v prodeji za doporučenou koncovou cenu pod 50 000,- Kč bez DPH.

HP EliteBook 6930p - celý den na jedno nabití

Základní popis

EliteBook 6930p je typickým business notebookem určeným pro výše postavené zaměstnance a snaží se nabídnout rozumný kompromis výkonu, mobility a ergonomie. Tento model se nám už jednou v redakci otočil. Dnes se však podíváme na odlišnou konfiguraci, u které se HP pyšní, že v kombinaci s 12článkovou cestovní baterií nabízí až 24 hodin provozu na jedno nabití.

Kompletní popis notebooku lze najít v recenzi HP EliteBook 6930p - stylově a profesionálně. V této recenzi se budu věnovat jen rozdílům proti minulé konfiguraci.

Hlavní HW parametry

Procesor byl vyměněn za méně výkonný, ale úspornější model Core 2 Duo P8600 (2,4 GHz, 3 MB L2 cache) s TDP 25 W. Přestože má tento procesor o něco menší výkon proti minule recenzovanému, stále se řadí ke špičce v mobilním segmentu.

Ze dvou paměťových slotů je osazen pouze jeden, a to 2GB modulem DDR2-800. Použití jednoho modulu může být částečně i z důvodu co nejdelší výdrže na baterie, neboť paměťové moduly tvoří nezanedbatelnou část spotřeby notebooku.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 29 044
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 683

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 58 655
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 37 625

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 433
  • Rendering (Multiple CPU): 787
  • Multiprocessor Speedup: 1,82

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,3
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,1
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2697 MB/s

Klasický pevný disk byl nahrazen vyspělejší technologií v podobě 80GB SSD paměti Intel X25-M. Jde aktuálně zřejmě o nejlepší dostupný MLC disk. Nejen že je nehlučný, ale běžné notebookové disky překonává na plné čáře prakticky ve všech úkonech, což je na předinstalovaném systému Windows Vista poměrně dobře znát. Nevýhodou je pouze vyšší cena disku (a tím i vyšší cena notebooku).

foto
Přenosová rychlost v závislosti na velikosti bloku dat (kB)

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 103 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 179,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,09 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,9

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

I tato konfigurace notebooku měla stejný problém jako v minulé recenzi (viz odkaz v úvodu této recenze) a to rušení signálu ve VGA (D-sub) výstupu, který při testu s externím LCD vykazoval stejný defekt v podobě "duchů". HP začalo tento problém řešit po uvedení naší první recenze tohoto modelu notebooku. Před uvedením dnešní recenze nám bylo sděleno, že nově vyrobené kusy již mají novou revizi základní desky kde je problém vyřešen. Novější verze desky je již distribuována do servisů a každý kdo má tento problém, může si jej nechat opravit v rámci záruky.

foto lcd
Chyba v zobrazení na LCD v rozlišení 1680x1050

Doporučuji při práci s externím monitorem pořídit dokovací stanici a využívat digitálního DVI výstupu, který již z podstaty fungování pracuje bezproblémově a na vyšší úrovni než analogový D-sub.

Chlazení a provozní hluk

Standardně byl v BIOSu aktivován neustálý chod ventilátoru, pokud je připojené napájení. Proti minule recenzovanému modelu musím konstatovat, že je ventilátor úplně stejně hlučný (tedy na můj vkus více, než je potřeba). Pokud se však zmíněná funkce vypne, ventilátor ztichne, což v kombinaci s SSD znamená úplné ticho. Až se notebook zahřeje, tak se začne ventilátor spouštět jen nárazově při takové rychlosti, že si toho člověk v místnosti s běžným hlukem prakticky nemá možnost všimnout.

Vzhledem k tomu, že notebook je při běžné práci na spodku jen vlažný a chlazení je tiché, nemám v tomto ohledu žádné výhrady.

Baterie

Volba úspornějších komponent v podobě procesoru s 25W TDP, LED podsvícení displeje a SSD paměti se výrazně podepsala na výdrži, která je nyní podstatně lepší. V našem standardním redakčním testu* vydržel notebook celých 5 hodin a 25 minut. Přitom jde pouze o 6článkovou baterii s kapacitou 55 Wh.

12tičlánková cestovní baterie s kapacitou 95 Wh výdrž prodlužuje téměř na trojnásobek. V redakčním testu* se notebook vypnul až po 20 hodinách a 25 minutách. Při nejnižším jasu LCD dosáhla výdrž baterie hodnoty 23 hod a 26 min. Jde tedy o notebook s nejdelší výdrží ze stovek notebooků, co jsme doposud v redakci měli.

Test jsem provedl ještě se zapnutou Wi-Fi a konstantním zatížení procesoru 30%, což by mělo simulovat náročnější práci. Výdrž se v takovém případě vyšplhala na 15 hodin a 23 minut. Při sledování DivX filmů z pevného disku a maximální intenzitě podsvícení lze dosáhnout výdrže 11 hodin a 1 minutu.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 10 W

Příkon baterie

  • Celkový příkon při nabíjení = 43 W

Přídavná baterie se nabije z nuly na 80% přibližně za dvě hodiny.

Příslušenství

K notebooku je přibalen 90W napájecí adaptér a DVD média pro downgrade na operační systém Windows XP Professional. Obnova předinstalovaného systému Windows Vista Business se provádí ze skrytého oddílu disku a nenašel jsem způsob, jak v notebooku vytvořit zálohu této obnovy i na vlastní DVD.

12tičlánková cestovní baterie má taktéž přibalený napájecí adaptér. Ten má výkon 65 W a slouží k nabíjení baterie odpojené od notebooku. Tento menší adaptér je možné používat i s notebookem za cenu delší doby nabíjení během výpočetně náročnější práce.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace má stanovenu doporučenou koncovou cenu 44 550,- Kč bez DPH (53 015,- Kč s DPH). Notebook je v základu dodáván se standardní 3letou zárukou, kterou je možné pomocí balíčků CarePack prodloužit až na 5 let nebo rozšířit o další služby (například oprava u zákazníka do druhého pracovního dne).

Velká cestovní baterie stojí 2520,- Kč bez DPH (2998,- Kč s DPH). Na baterii platí záruka 1 rok.

Závěr

Svou velkou výdrží tento notebook ukazuje směr, kterým by se měly ubírat pracovní notebooky. Ty si většinou lidé pořizují až ve chvíli, kdy doopravdy potřebují mobilitu, a velká výdrž baterie je tedy více než vítaná. Přestože je tato konfigurace HP EliteBook 6930p velmi úsporná, nijak se to na jejím výkonu nepodepsalo a v mnoha případech poskytuje výkon na špici mezi běžnými notebooky.

Proti menší 6článkové cestovní baterii mi 12článková verze už nepřijde tak vhodná pro denní nošení. V případě, že je však potřeba být celý den někde v terénu, může jít o výborné řešení.

Klady a zápory

+ bezkonkurenční výdrž na baterie
+ extrémně rychlé SSD
+ tichý provoz

- nekvalitní VGA výstup starší série (u nových kusů by mělo být vyřešeno)

Pod čarou

Testovaný kus trpěl pískáním napájecích obvodů procesoru. Toto pískání bylo slyšet jen v úplně tiché místnosti, kde dokázalo značně rušit. Za cenu vyšší spotřeby je možné pískání eliminovat deaktivací šetřících funkcí procesoru prostřednictvím nastavení BIOSu.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP EliteBook 6930p (SSD)

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Recenze

Diskuse