RECENZE: HP Pavilion dv3600ec - klasika v menším provedení

28. 5. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Notebooky Pavilion se u nás konečně začaly prodávat i v menších úhlopříčkách, takže jsme neváhali a nový 13'' model otestovali. Zmenšené provedení nebylo nijak ochuzeno ani o výkon, ani o výbavu. Uvnitř si své místo našly Core 2 Duo procesor, velký disk i dedikovaná grafika NVIDIA. Ve výbavě lze pro změnu najít HDMI, eSATA nebo třeba podsvícení klávesnice. Testovaná konfigurace přitom není nijak drahá a její doporučená koncová cena je těsně nad 20 000,- Kč bez DPH.

HP Pavilion dv3600ec - klasika v menším provedení

Základní popis

Notebooky Pavilion jsou ve světě velmi prodávané. Na našem trhu však byly oficiálně dostupné jen modely v úhlopříčkách 15,4“ a 17,1“. Nyní HP reaguje na jiné výrobce, kteří v consumer segmentu (notebooky pro domácí použití) začali nabízet i menší modely. Výsledkem jsou nově dostupné modely řady dv3, tedy modely s úhlopříčkou 13,3“.

Vzhled tohoto modelu vychází z jeho větších bratříčků a příliš se od nich neliší. Míří především na domácí uživatele, což se jasně podepsalo na povrchu všech materiálů. Celý notebook je lesklý. Asi nejlesklejší je černý rám kolem displeje, který s oblibou chytne každý otisk prstu. Ostatní materiály jsou světlejší a střídá se zde stříbrná s jakousi světle šedou se silnějším nádechem do červena. Tyto ostatní materiály, přestože jsou lesklé, žádné otisky nechytají, díky speciální povrchové úpravě. Barevné složení notebooku působí velmi příjemně a decentně.

Nějaké výhrady bych měl ke zvoleným tvarům, ale v tomto případě jde čistě o můj subjektivní názor. Neocením, když je notebook „až příliš zaoblený“. Zde je zaoblené snad úplně všechno a trochu mi to připomíná Ameriku let šedesátých. V cílovém segmentu domácích uživatelů by však mělo jít o tvary, které dobře prodávají – o tom nepochybuji.

Mechanické zpracování bývá u mnoha domácích notebooků slabou stránkou. U tohoto notebooku však nebudu příliš kritický. Je obecně známo, že menší modely bývají vždy pevnější. Základna notebooku se neprohýbá ani v případě, kdy vezmu otevřený notebook za roh. Zde tedy nemohu mít žádné výhrady. LCD panel by díky LED podsvícení neměl být tak náchylný na mechanické poškození. Vnější strana víka není nejměkčí, ale při jakémkoli silnějším zatlačení je na LCD vidět vlnění barev.

Jak už je u Pavilionů zvykem, klouby víka jsou zapuštěné v základně notebooku, takže se při otevírání přesouvá spodní hrana LCD na úroveň klávesnice. Maximální úhel otevření je přibližně 130°. Pokud je notebook položen na méně stabilním povrchu, může se displej při intenzivnějším psaní viklat. To považuji za jediný vážnější mechanický nedostatek testovaného notebooku.

Výbava není na 13“ model vůbec špatná a proti business segmentu zde potěší některá moderní rozhraní. Na čelní straně jsou pouze 3 audio konektory, typický infra přijímač pro použití s dálkovým ovládání Media Center (je přibaleno) a 3 bílé indikační diody (zapnutí, nabíjení, práce disku).

Na levém boku jsou postupně od uživatele sloty na karty (ExpressCard 34 a čtečka paměťových karet), digitální HDMI, kombinované eSATA/USB, obyčejné USB a za výdechem chlazení ještě analogový VGA výstup na monitor.

Pravý bok má hned u uživatele optickou mechaniku. Za ní je dále ještě poslední USB s LAN, modemem a konektorem pro připojení napájecího adaptéru. Tím výčet rozhraní končí, neboť na zadní straně kvůli konstrukci otevírání víka žádné konektory být nemohou.

K počtu rozhraní, ani umístění nemám žádné výhrady. Potěší možnost rychlého připojení externích disků a HDMI beru u menších notebooků téměř jako nutnost (zvláště pak u těch, které se tváří jako multimediální). Také 3 USB jsou v této kategorii lepší průměr.

Proti klasickým 15,4“ modelům jsou znát menší rozměry. Ty v číslech činí přesně 320 x 235 x 33 mm v zavřeném stavu. Hmotnost 2,19 kg je na 13“ notebook vyšší. HP se s tímto problémem vypořádalo moc pěkným způsobem. Přímo v balení je záslepka, kterou je možno za chodu nahradit optickou mechaniku. Tím se sníží hmotnost na příjemnějších 2,05 kg. Taková záslepka je u notebooku pro domácí použití velmi překvapivá, protože ji většinou nedostanete ani u notebooků určených do firemního segmentu (sehnat pak takovou záslepku není nic jednoduchého).

Napájecí adaptér je stejný jako u větších Pavilionů. Má výkon 90 W a je to taková větší cihlička s hmotností 512 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložením je použitá klávesnice velmi podobná těm z notebooků HP Compaq. Některé klávesy po krajích jsou mírně zúžené, což ničemu nevadí. Naopak přínos vidím v tom, že se neredukoval počet kláves a i klávesy pro pohyb v dokumentech jsou vyvedené samostatně po pravém boku klávesnice. V horní řadě se taktéž našel ještě nějaký volný prostor, který se využil pro rozdělení kláves do bloků po čtyřech po vzoru stolních klávesnice. Někomu by nemusel vyhovovat blok kurzorových šipek zapuštěný mezi ostatní klávesy. K dobru jsem ovšem přičíst fakt, že kurzorové šipky mají standardní velikost a nebylo je nutné zmenšovat ani v jednom směru.

Klávesnice má velmi příjemný a jistý chod. Hlučnost kláves je při psaní menší v porovnání s jinými notebooky. Celkově hodnotím klávesnici velmi pozitivně a psaní na ní pro mě bylo velmi příjemné.

Veškeré popisky na klávesnici mají stejnou barvu, takže popisky funkce Fn klávesy jsou odlišeny orámováním. Důvod použití jedné barvy je jednoduchý – klávesy jsou totiž v místě popisek průhledné a v noci je možné zapnout jejich podsvícení pomocí sady diod (Fn + Mezerník).

Pomocí Fn klávesy lze dělat všechny pro notebooky standardní funkce v podobě regulace jasu a přepínání výstupu grafické karty. Za funkci navíc lze považovat ovládání multimediálního přehrávače pomocí kombinace Fn s klávesami F9 až F12.

Nad klávesnicí je mimo klasického tlačítka vypínače ještě sada dotykových senzorů se svítícími ikonami. Všechny ikony svítí bíle s výjimkou ikony bezdrátového vysílače úplně vpravo. Ta po vzoru jiných HP svítí modře, pokud je vysílač zapnutý, nebo v opačném případě oranžově. Nejvýraznější částí je proužek pro regulaci hlasitosti zvuku. Směr regulace se udává pohybem prstu, avšak celé řešení je hodně zjednodušené. Po položení prstu se zvuk zesiluje, nebo ztlumuje podle toho, zde je prst vpravo, nebo vlevo od první pozice. Nezáleží tedy, jak rychle prstem hýbáte.

Dále jsou na dotykovém panelu ještě čtyři ikony na ovládání multimediálního přehrávače (jsou to standardní multimediální klávesy a fungují například i s WinAmpem), ikona na úplné ztlumení zvuku a ikona MediaSmart, která spouští menu pro rychlý výběr některé multimediální funkce (například přehrávání DVD).

Všechny ikony sice svítí neustále, ale jejich intenzita není příliš vysoká a ani po tmě nijak výrazně neruší.

Touchpad je od společnosti Apls a jeho dotyková plocha je výrazně zapuštěná do těla notebooku. Díky tomu nehrozí žádné náhodné doteky, a kdyby náhodou ano, lze celý touchpad vypnout tlačítkem hned vedle.

Povrch dotykové plochy je velmi příjemný a prst po něm klouže. Příjemná jsou také tlačítka, která mají tlumený zvuk při mačkání.

Hlavní HW parametry

Srdcem základní desky je kombinace čipové sady Intel PM45 a procesoru Intel Core 2 Duo T6400 s frekvencí 2,0 GHz. Jde o procesor kategorie nižšího mainstreamu. Jeho výkon je dostatečný na všechny běžné činnosti, ale profesionálům mohou chybět některé funkce jako například virtualizace (využívá XP Mode ve Windows 7).

CPU-Z
specifikace čipu

Oba dva paměťové sloty jsou zaplněny už od výroby. Použité moduly DDR2-800 ovšem nejsou stejné – první má 2 GB a druhý 1 GB. Osazení 3 GB paměti je logické, neboť pro 32bit operační systém jde o maximum, které dokáže obsluhovat. Pokud by někdo chtěl instalovat více paměti, musel by přeinstalovat systém na 64bit verzi. Přestože jde o multimediální notebook, na webu výrobce jsou 64bit ovladače ke stažení (naopak ovladače na Windows XP již dostupné nejsou).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24614
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15650

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 49024
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 31372

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 361
  • Rendering (Multiple CPU): 665
  • Multiprocessor Speedup: 1,84

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 4,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2875 MB/s

Pevný disk do testovacího kusu pochází z továren Toshiby a honosí se kapacitou 320 GB. Jeho ostatní parametry zapadají do průměru disků s rychlostí otáčení 5400 rpm.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 142 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 52,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,51 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,5

Nabídka konektivity nijak nevybočuje ze zaběhnutého standardu. Klasický ethernet umí pracovat maximálně rychlostí 1 Gbps, bezdrátový adaptér Wifi podporuje i režim Draft-N a ve výbavě nechybí Bluetooth modul. Bezdrátová zařízení lze jednoduše zapnout a vypnout pouze najednou. Nikde jsem nenašel přímý přístup do Wireless Manageru HP, ale při přepnutí se vždy zobrazí okno oznamující změnu stavů, tak pokud se na něj klikne, je možné vypínat Wifi i BT samostatně. Příliš pohodlné to není.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

13,3“ širokoúhlý displej má překvapivě poměr stran 16:10, přestože v dnešní době někteří výrobci přechází na 16:9. Nemohu však říct, že by mi to vadilo, protože mimo sledování filmů má více prostoru na výšku samé výhody. Povrch displeje je velmi lesklý, ale díky silnějšímu podsvícení pomocí LED je možné bezproblémové použití například při cestách vlakem.

Použitý displej je mezi notebooky jedním z těch lepších. Mimo vyššího jasu má i příjemné podání černé a syté barvy. Pozorovací úhly jsou spíše průměrné.

Grafické jádro není integrované v čipové sadě. Jde o samostatný čip NVIDIA GeForce 9300M GS s 512 MB vlastní paměti. Pomalá paměť typu DDR2 taktovaná na 400 MHz bohužel deklasuje výkon čipu na úroveň lepších sdílených řešení. Nelze čekat nějaký obrovský herní výkon, ale v porovnání s grafikami Intel GMA jde stále o výkonnější řešení.

GPU-Z
specifikace čipu

Z grafické karty je možné dostat obraz k externímu monitoru pomocí analogového VGA výstupu, nebo digitálního HDMI. HDMI umí všechna rozlišení jako single-link DVI, a maximem je tedy 1920x1200. Analogový výstup je velmi kvalitní a s testovacím LCD bylo rozlišení 1680x1050 k nerozeznání od digitálního signálu.

Oba konektory je možné využívat i najednou, a pokud je vypnutý interní LCD panel, může být na každém jiné část plochy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 12564
  • 3DMark 03: 5373
  • 3DMark 05: 3235
  • 3DMark 06: 1661

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,7

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 419
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1352
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2104
  • OpenGL Speedup: 5,02

Výkon grafické karty je na samém chvostu dnešních dedikovaných grafických karet. Dokonce čipová sada GeForce 9400M s integrovaným grafickým jádrem sdílejícím paměť se systémovou RAM nabízí více výkonu. V porovnání s Intel GMA X4500MHD je výkon přibližně o 50-60% vyšší, což ve výsledku stále není moc. Lze si zahrát většinu dnešních her, ale ty náročnější jen s úplně minimálními detaily a v nízkém rozlišení. Proti Intelu je jednoznačně výhoda v lepších možnostech akcelerace HD videa, které tak zbytečně nezatěžuje procesor.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Notebook se chlubí nápisem SRS Premium Sound a reproduktory Altec Lansing. Ve výsledku však nejde o nic zázračného. Kvalita reprodukce je na notebook průměrná a ve zvuku mi chybí jakékoli náznaky nižších frekvencí. Na občasné shlédnutí filmu to stačí, ale velký poslechový zážitek to není.

Za účelem prostorového zvuku ve filmech je možné připojit SPDIF optikou AV receiver, případně přímo reproduktory s digitálním vstupem. Výstup na sluchátka je zajímavě řešený, neboť lze najednou připojit rovnou dvoje. Navíc je zde funkce oddělení sluchátkových výstupů od vestavěných reproduktorů jakožto samostatného zvukového zařízení. Překvapilo mě pouze, že mezi výstupními zařízeními chybí zvuk přes HDMI.

Příjemným dárkem k notebookům Pavilion je jednoznačně dálkové ovládání, které je možné zasunout do ExpressCard slotu. Jelikož je na tomto notebooku užší verze slotu (EC 34), je přibaleno i užší ovládání. S jeho pomocí lze počítač i snadno zapnout a vypnout, což celé řešení přibližuje mnohem více spotřební elektronice.

Multimediální výbavu zakončuje duální mikrofon a 0,3Mpix webkamera ve víku nad displejem. Pokud je kamera aktivní, rozsvěcí se vedle ní decentní čtyři bílé body.

Zabezpečení

Nejde o notebook cílený do firem, takže jsou možnosti zabezpečení pouze základní. Navíc je pouze čtečka otisku prstů. Důvod jejího osazení je spíše za cílem udělat přihlašování pohodlnější, než zvýšit úroveň zabezpečení. Není totiž přítomen bezpečnostní TPM čip.

V BIOSu je možné zabezpečovat pouze heslem.

Chlazení a provozní hluk

Jediný ventilátor se nachází u levého boku, kde je také výdech ventilace. Kolem ventilátoru je na spodku základny ještě několik otvorů pro nasávání vzduchu. Ventilátor jede prakticky neustále a nedá se říct, že by patřil mezi tiché. Točí se relativně rychle, i když se na notebooku nic neděje a v tiché místnosti jej zaručeně nepřeslechnete. I v místnosti s běžným ruchem je občas možné slyšet lehké šumění.

V případě vysoké zátěže se již ventilátor příliš nezrychlí, a v zátěži je hluk spíše pod úrovní konkurence.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • klávesnice vlevo = 29,6°C
  • klávesnice vpravo = 29,3°C
  • spodek maximum = 32,0°C
  • výdech chlazení = 34,6°C
  • napájecí adaptér = 38,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • klávesnice vlevo = 30,7°C
  • klávesnice vpravo = 31,4°C
  • spodek maximum = 37,4°C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 44,8°C
  • napájecí adaptér = 52,3°C

teplota okolí při měření: 22°C

V klidovém stavu jsou teploty na úrovni, která nebrání ani použití notebooku na klíně. Také přes klávesnici se přenáší jen minimum tepla. Změna přichází v zátěži, kdy se i plast vlevo od klávesnice znatelně zahřívá a z notebooku proudí horký vzduch.

Baterie

V základu je notebook vybaven 6článkovou baterií, která nikde nepřesahuje. Tato baterie má kapacitu 55 Wh a v našem standardním redakční testu* udržela notebook v provozu přesně 3 hodiny a 53 minut. Tuto hodnotu lze brát jako ideální. V případě, kdy je nastaven dvoutřetinový jas a zapnutá Wifi, se výdrž sníží přibližně na 3 hodiny. Trochu náročnější práce a maximální jas sníží výdrž ještě o dalších 30 minut.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 18 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 78 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 41 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 91 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 52 W

Napájecí adaptér je stejný jako u řad Compaq a EliteBook. V souvislosti s ním se HP chlubí funkcí rychlého nabíjení. Z naměřených hodnot je jasné, že se baterie nabijí opravdu rychle. Ve výsledku je z nuly nabita na 80% za necelou hodinu.

BIOS

Notebooky řady Pavilion používají BIOSy InsydeH2O. V BIOSu jsou mimo standardního nastavení času a pořadí bootování pouhé dvě volby, které stojí za zmínku: vypnutí zvuků při stisku ikon na dotykovém panelu a aktivace neustálého běhu ventilátoru.

Příslušenství

Součástí balení je mimo notebooku a napájecího adaptéru navíc ještě dálkový ovladač do ExpressCard slotu a záslepka, kterou je možné vložit místo optické mechaniky. Instalační média k operačnímu systému HP nedodává a není možné je ani nijak dodatečně vytvořit (tento krok HP mi stále nějak nejde do hlavy).

Na disku je předinstalovaný operační systém Windows Vista Home Premium a obraz tovární instalace je uložen na druhém oddílu disku o velikosti 9 GB. Pokud vynechám mnoho zbytečností, stojí z předinstalovaných programů za zmínku CyberLink DVD Suite a plná verze jednoduchého kancelářského balíčku Microsoft Works.

Ceny a záruka

Na našem trhu je dostupná pouze testovaná konfigurace. Ta má výrobcem stanovenu doporučenou koncovou cenu 21 252,- Kč bez DPH (25 290,- Kč s DPH). Proti HP notebookům v business segmentu je záruka standardně 2 roky (i při nákupu na IČ). Dále je také odlišný způsob oprav, neboť servisní partneři v ČR slouží jen jako sběrná střediska a notebook se dále posílá do hlavního servisu v Polsku.

Závěr

Notebook HP Pavilion dv3600ex je mířený na domácí segment. Cílovou skupinou budou zcela jistě lidé požadující u svého notebooku všechny multimediální funkce, ale běžné 15,4“ modely se jim zdají příliš velké. Napadají mě například studenti, u kterých se dá očekávat časté přenášení.

Tento Pavilion potěší dobrou výbavou, lepším displejem a v neposlední řadě také podsvícenou klávesnicí nebo přibaleným dálkovým ovládáním. Drobný nedostatek vidím v neustále běžícím ventilátoru, který rozhodně nepatří mezi ty nejtišší. Vyšší hmotnost je částečně omluvitelná lepším výkonem a výbavou. Navíc, kdo nepotřebuje optickou mechaniku, může ji nahradit záslepkou, se kterou se hmotnost notebooku sníží téměř na hranici 2 kg.

Klady a zápory

+ podsvícená klávesnice
+ vyšší jas displeje (LED)
+ dobrá výbava (eSATA, HDMI)

- neustále běžící ventilátor
- na 13“ vyšší hmotnost (částečně řeší záslepka místo ODD)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP Pavilion dv3600ec

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Pavilion dv3600ec
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T6400 (2.00 GHz, 2 MB L2, 800MHz FSB)
  • RAM (MB): 3072 DDR2-800 (1024+2048)
  • HDD (GB): 320 (TOSHIBA MK3252GSX, 5400rpm, SATA-II)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (MATSHITA DVD RAM UJ862A)
  • LCD: 13,3" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: NVIDIA GeForce 9300M GS (512MB, DDR2, 64bit)
  • Modem: 54kbps
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168C/8111C NetLink Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel WiFi Link 5100 AGN (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: IDT 92HD71B7 HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Apls)
  • Software: Windows Vista Home Premium (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5100 mAh 10.8V / 3h 53min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, SD/MMC/MS-Pro, 2x USB, eSATA/USB, VGA, HDMI, ExpressCard 34
  • Rozměry: 320 x 235 x 33 mm
  • Hmotnost (kg): 2,19 (2,05 bez DVD)
Recenze

Diskuse