RECENZE: HP ProBook 5310m - výkonnější než se zdá

3. 12. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

ProBooky s písmenem M na konci názvu patří do kategorie lehkých a tenkých notebooků. Model 5310m s 13'' displejem ukrývá ve velmi tenkém těle plnohodnotný výkonný procesor Core 2 Duo a rychlý disk. Testovaná konfigurace s Windows 7 Professional a 3G má doporučenou koncovou cenu pod 20 000,- Kč bez DPH.

HP ProBook 5310m - výkonnější než se zdá

Základní popis

Řada HP ProBook před časem nahradila řadu HP Compaq, která byla dlouhou dobu symbolem pracovních notebooků od HP. S přejmenováním došlo také k výrazné obměně vzhledu v nejnižším segmentu (small-business). Nový vzhled částečně maže hranici mezi pracovními a multimediálními notebooky, neboť ve velké míře používá lesklé materiály. Zůstaly však zachovány mnohé vlastnosti charakteristické pro pracovní počítače.

Celému vzhledu dominuje černá barva a ostře řezané hrany. V kombinaci s tenkým profilem budí celý notebook dojem velmi profesionálního zařízení. Vnější strana víka už nemá lesklý povrch jako v případě nižších ProBooků S. Místo toho je použit broušený kov (stejně jako na opěrkách rukou), na kterém jsou sice nějaké ty otisky také vidět, ale zcela jistě je odolnější proti poškrábání. Boky přístroje jsou zkosené, což vytváří dojem ještě menší tloušťky.

Po otevření mé nadšení mírně opadlo. Lesklé povrchy zůstaly na touchpadu, okolo klávesnice a také na rámu displeje. Plochy jsou opravdu extrémně lesklé, takže třeba v touchpadu se není problém vidět. U multimediálních modelů lesklé materiály chápu, ale nejsem si jist, zda jsou vhodné i u notebooku určeného k práci, neboť se při běžném používání záhy nepěkně upatlají.

Celé je to trochu zamotané použitím matného displeje, který v lesklém rámu působí poněkud zvláštně. Nejsem si jist, zda cílová skupina matných displejů bude chtít lesklý zbytek. Předpokládám, že se zde podepsala snaha odlišit vyšší (a dražší modely) EliteBook, které samozřejmě lesklé nejsou.

K mechanickému provedení nemohu mít žádné výhrady. I přes tenký profil je základna velmi pevná a častější přenášení by jí nemělo ublížit. Taktéž displej s LED podsvícením má z vnější strany silnou ochranu, která zabraňuje deformaci barev i při použití značného množství síly.

V zavřeném stavu je víko drženo magneticky. Klouby mají plynulý chod a nekladou zbytečně velký odpor, takže otevírání jednou rukou není problém. Použité řešení konstrukce kloubu působí odolně. Zapuštění kloubů do základny samozřejmě omezuje maximální úhel otevření – konkrétně na 135°.

Tenké tělo si vyžádalo kompromis ve výbavě. Na pravé straně je ukryta pod zkosenou hranou čtečka paměťových karet (SD/MMC). Více vzadu jsou pak na malém výstupku pouhé tři konektory – dvě USB a jeden kombinovaný vstup/výstup zvukové karty. Na levém boku toho není o moc více. Hned u uživatele je připojení do LAN, DisplayPort a poslední (třetí) USB. Následuje široký výdech ventilace, za kterým má své místo konektor pro připojení napájecího adaptéru. Ten má vedle sebe malou diodu, která indikuje jeho připojení a případné nabíjení.

U tenkých notebooků se dá s omezenou výbavou počítat prakticky vždy. Proto si myslím, že tři (dobře rozmístěné) USB jsou ještě relativně slušný výsledek. Spojení vstupu i výstupu do jednoho konektoru pro mnoho uživatelů nejspíš nebude mít žádný dopad, jen uživatelé sluchátek s mikrofonem si budou muset koupit potřebnou „rozdvojku“. Méně vítám kompromis v podobě vypuštění analogového výstupu grafické karty (VGA). V domácím prostředí samozřejmě doporučuji používat digitální výstupy, což tento notebook nabízí, ale v různých prezentačních místnostech bývá od projektoru (ze stropu) vyvedeno jen analogové VGA. Není to samozřejmě neřešitelný problém; do USB lze dokoupit modul s VGA a DVI výstupem (jen stojí kolem 2000,- Kč).

Malé rozměry 330 x 220 x 25 mm a nízká hmotnost 1,71 kg mají příznivý vliv na mobilitu. Při uchopení působí notebook překvapivě velmi lehce a přímo si říká o denní nošení. Radost nezkazí ani 65W napájecí adaptér s hmotnostní (včetně kabeláže) 431 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Model 5310m má stejně jako nižší řady ProBooků (S) klávesnici řešenou chicklet stylem, kdy jsou jednotlivé klávesy oddělené mezerami. Stisk kláves je jistý, ale na nějaké intenzivní psaní dlouhých esejí bych raději viděl klasickou klávesnici. Některé klávesy při troše snahy nevydávají prakticky žádný zvuk. Jiné jsou naopak hlučnější prakticky vždy (například mezerník).

K rozložení nemám výhrady. HP si drží s mírnými obměnami jedno už delší dobu. Potěší kurzorové šipky oddělené velkou mezerou a klávesy pro pohyb v dokumentech po pravé straně (lze použít také kurzorové šipky v kombinaci s Fn). Ačkoli je úhlopříčka jen 13“, působí klávesnice prostorným dojmem a její klávesy mají standardní velikost.

S příchodem Windows 7 se konečně obměnil program řešící grafickou odezvu Fn kláves. Regulace zvuku a hlasitosti má nyní daleko hezčí ukazatele a nově se konečně při změně jasu a hlasitosti nezneaktivní spuštěný program (takže na pokračování v práci není nutné čekat, než ukazatel zmizí).

Regulace podsvícení
ukázka grafické odezvy

Některé uživatele častěji píšící číslice jistě potěším zprávou, že na tomto ProBooku je opět možné použít starý trik pro zpřístupnění číslic na zástupném numerickém bloku pouhým držením Fn (bez nutnosti přepínat neustále NumLock). Stačí NumLock jednou zapnout a pak dvakrát přepnout ScrollLock.

Dalších tlačítek okolo klávesnice mnoho není. Nad klávesou ESC je stříbrný vypínač s decentním bílým podsvícením a vpravo od klávesnice jsou tři malá tlačítka. Jedno z nich je podsvícené (červená/modrá) a zapíná bezdrátový vysílač. Druhé spouští HP Software Setup a třetí webový prohlížeč. Pokud je notebook vypnutý, po stisku posledního tlačítka nastartuje jednoduchá linuxová distribuce disponující pouze nějakým upraveným prohlížečem Firefox. Posledním svítícím prvkem je dioda pevného disku na čelní straně.

Proti opěrkám rukou je dotyková plocha o milimetr zapuštěná, aby se zamezilo náhodnému dotyku. Elektronika touchpadu je od společnosti Synaptics a jde o základní model bez podpory snímání více prstů. Tlačítka mají velmi jemný stisk a jsou velmi tichá. Přesto mají jednu nepříjemnou vlastnost. Jsou příliš blízko dotykové plochy. Pokud se jí prstem při mačkání tlačítek dotknete a zároveň budete jiným prstem polohovat kurzor, touchpad začne s kurzorem různě poskakovat.

Hlavní HW parametry

Použitá čipová sada se nijak neliší od ostatních tenkých notebooků. Je to stará známá Intel GS45, která se od klasické varianty GM45 liší nižší spotřebou a sníženým výkonem grafického jádra. Rozdíl od konkurence však představuje zvolený procesor. Je jím plnohodnotné Intel Core2 Duo SP9300 s frekvencí 2,26 GHz a sníženou mezní spotřebou (TDP 25 W). Výkon tohoto procesoru odpovídá lepším velkým notebookům a postačuje s přehledem na všechny běžné činnosti.

CPU-Z
specifikace čipu

V rámci úspor místa je na základní desce pouze jeden paměťový slot. Ten je obsazen 2GB modulem typu DDR3-1333 (kvůli základní desce běží na 1066 MHz). Maximálně lze osadit 4 GB paměti, ale současné ceny 4GB modulů takový upgrade nedělají příliš výhodným.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 27 517
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 792

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 55 635
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 35 545

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 424
  • Rendering (Multiple CPU): 768
  • Multiprocessor Speedup: 1,81

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,7
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,5
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3147 MB/s

Prostor pro 2,5" disk byl zaplněn modelem Seagate Momentus 7200.4 s kapacitou 320 GB a nízkou přístupovou dobou. Vyšší hlučnost od otáčení ploten je vyvážena velmi slušnými výsledky přenosové rychlosti.

Uživatelé notebooku si budou muset vystačit pouze s pevným diskem, protože pro optickou mechaniku se už místo nenašlo.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 137 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 70,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,04 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,9

Drátová konektivita zahrnuje pouze klasický ethernet, který umožňuje maximálně gigabitovou rychlost. Bezdrátové možnosti jsou daleko pestřejší. Vedle draft-n Wi-Fi karty a Bluetooth 2.1 modulu je přítomen také WWAN modul pro připojení k datovým sítím mobilního operátora (HSDPA, UMTS, EDGE, GPRS). Stačí jen vložit síť a projít jednoduchou konfigurací předinstalovaného programu HP Connection Manager. 3G sítě místních operátorů se stále rozšiřují, takže pevně doufám, že se bezdrátové modemy časem stanou standardní součástí každého notebooku.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej má úhlopříčku 13,3“ a jeho poměr stran 16:9 odpovídá dnešnímu trendu. Vzhledem k úhlopříčce je HD ready rozlišení (1366x768) zcela optimální a dobře čitelné. Ačkoli je část notebooku lesklá, displej si zachoval matný povrch, který zamezuje odleskům výrazných světelných zdrojů.

Parametrově jde o průměrný displej. Vertikální pozorovací úhel není příliš velký, ale při běžné práci nijak neomezuje. Svítivost i kontrast jsou na dobré úrovni stejně jako podání bílé.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 220 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 8 ms
  • Podsvícení: LED
  • Saturace barev: 45% (NTSC)

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B133XW01. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

Součástí čipsetu Intel GS45 je grafické jádro Intel GMA X4500MHD, které nabízí většinu dnešních technologií včetně podpory DirectX 10 a SM 4.0. Jádro má v sobě 10 unifikovaných shaderů a paměť sdílí z hlavní operační paměti, což jej předurčuje k nízkému výkonu ve 3D.

Poměrně odvážným krokem je vyřazení analogového VGA výstupu, který je nahrazen nejnovějších typem digitálního výstupu v podobě DisplayPortu. DisplayPort je daleko novější a technicky propracovanější řešení, které nabízí možnost připojit i velké obrazovky s vysokým rozlišením. V DisplayPortu má tento notebook také podporu DVI, takže s adaptérem, který lze dokoupit, můžete připojit většinu dnešních stolních LCD panelů. V případě konverze na DVI je však rozlišení omezeno na 1920x1200.

VGA výstup by mohl chybět lidem, kteří s notebookem cestují a někde přednášejí nebo prezentují s připojeným projektorem. Těm ostatním pravděpodobně VGA chybět nebude.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 2343
  • 3DMark 05: 1315
  • 3DMark 06: 936

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,3

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 500
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1182
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1492
  • OpenGL Speedup: 2,98

Výkon integrovaného řešení je nedostatečný pro hraní náročnějších 3D titulů, což asi překvapí u tohoto typu notebooků jen málokoho. Některé méně náročné je možné hrát, ale zde se projevuje jeden neduh tohoto notebooku. Větší zátěž postupně způsobí intenzivní zahřívání notebooku a výkon procesoru se sníží. U her omezení výkonu není až tak patrné, ale při přehrávání náročného HD videa může dojít po delší době k trhání obrazu. Tomuto problému se budu dále věnovat v pozdějších kapitolách recenze.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory vestavěné v čelní hraně nabízejí na poměry notebooků výtečný zvuk. Zvuková produkce je hlasitá a prokreslená. V nouzi tedy reproduktory postačí těm méně náročným i na poslech hudby. HP u pracovních notebooků na reproduktorech nešetří a tento by si nezadal s leckterým velkým multimediálním modelem. V kategorii lehkých malých notebooků pak jde vyloženě o nadprůměr.

Samotná zvuková karta nabízí jen základní možnosti v podobě stereofonního výstupu a monofonního vstupu. Pokud by někdo chtěl použít redukci z DisplayPortu na HDMI, musím ho zklamat – obraz (DVI) půjde beze zvuku.

Multimediální výbavu doplňují dva mikrofony ve víku a mezi nimi slušná 2Mpix webkamera schopná fotit v rozlišení 1600x1200.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Na hardwarové úrovni jsou možnosti zabezpečení omezené, protože není přítomen ani biometrický senzor, ani TPM čip. Přímo v BIOSu lze změnit jen heslo startu počítače a heslo do nastavení. Možností navíc je pre-boot ověřování, kdy uživatel zadává heslo do svého účtu ihned po zapnutí. S touto funkcí souvisí možnost šifrování disku, kterou nabízí bezpečnostní program HP ProtectTools.

Chlazení a provozní hluk

Výkonové součásti základní desky jsou všechny v levé polovině notebooku. Zde je také ventilátor, který nasává otvory u RAM a přímo pod sebou, aby následně vzduch vyhnal výdechem na levém boku. Do doby, než se zavede v operačním systému ACPI ovladač, běží ventilátor stále na maximální otáčky. Při nich je hlučnější, ale v praxi se s nejvyššími otáčkami nejde jinde setkat.

Chlazení je při kancelářské práci velmi tiché a sám jsem si nebyl jist, zda ventilátor vůbec pracuje, dokud jsem k němu nepřiložil ucho. V zátěži se hluk mírně zvýší, ale nevybočuje z průměru notebooků s podobným procesorem.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,0°C
  • klávesnice vlevo = 30,0°C
  • klávesnice vpravo = 28,3°C
  • spodek maximum = 32,5°C (pravá polovina)
  • výdech chlazení = 30,8°C
  • napájecí adaptér = 38,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 40,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 41,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,6°C
  • klávesnice vlevo = 50,3°C
  • klávesnice vpravo = 34,6°C
  • spodek maximum = 58,3°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 63,0°C
  • napájecí adaptér = 47,8°C

teplota okolí při měření: 24°C

Dokud se na ProBooku nedělá nic náročného, zůstává jeho teplota příjemně nízká i po několika hodinách provozu. Spodek je jen vlažný a na vršku základny je znát mírné zahřívání pouze u opěrky levého zápěstí. Nebál bych se ani provozu s notebookem na klíně.

Kámen úrazu přichází, jakmile se spustí nějaká procesorově náročná úloha na dlouhou dobu. Je jedno, zda jde o HD video v rozlišení 1080p, hry nebo konverzi videa. Do hodiny provozu s vysokým vytížením se šasi dost zahřeje. Práce s takto zahřátým notebookem na klíně tak v podstatě není možná.

Uchladit podobně výkonný procesor v takto tenkém těle je těžké a chlazení se to úplně nedaří. Po necelé hodině zátěže se teplota procesoru ustálí na 106°C. Výš už jít nemůže, protože zde se začíná procesor chladit pomocí NOP instrukcí („no-operation“), což se projevuje snížením výkonu. Dlouhodobé provozování při maximálním výkonovém vytížení bych tedy nedoporučoval s ohledem na životnost vnitřních součástí notebooku.

Baterie

Kvůli zachování nízké tloušťky musel výrobce sáhnout po velmi tenkém akumulátoru s kapacitou 41 Wh. V našem standardním redakčním testu* ProBook dosáhl velmi dobré výdrže 5 hodin a 28 minut. Při běžné práci s polovičním podsvícením LCD a aktivní Wi-Fi je výdrž někde kolem 3 hodin a 40 minut.

Žádný větší akumulátor HP neposkytuje a na spodku notebooku není ani konektor pro připojení druhého akumulátoru.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 47 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 34 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 68 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 35 W

Baterie se dokáže z nuly nabít přibližně za dvě hodiny bez ohledu na to, zda je notebook zapnutý, nebo vypnutý. Výrazně se na době nabíjení neprojeví ani maximální zatížení procesoru.

BIOS

HP používá na nových noteboocích EFI systémy s možností emulace BIOSu. Nastavení má grafický kabát a nabízí mnoho voleb. Je tu nastavení bootování (lze bootovat i z SD karty), vypnutí neustálého chodu ventilátoru při připojeném napájení, šetření síťové karty, režim SATA řadiče, aktivace virtualizace a mnoho dalšího.

V rámci omezení funkcí pro nižší zaměstnance se nabízí rozsáhlá nabídka s možností vypínání jednotlivých zařízení. Je možné zakázat prakticky všechno; dokonce i takové drobnosti jako reproduktory, mikrofon, nebo třeba přepínání bezdrátového vysílače tlačítkem u klávesnice.

U pracovních notebooků HP byla zvykem možnost změny nastavení BIOSu z prostředí Windows pomocí aplikace HP Protect Tools. Tuto možnost ProBook 5310m nemá a předpokládám, že za tím stojí snaha odlišit tyto levnější modely.

Příslušenství

V krabici je s notebookem jen napájecí adaptér a základní tištěná dokumentace. Obnova disku do továrního nastavení je na samostatném oddílu pevného disku a na DVD ji výrobce nepřibaluje.

Volba operačního systému padla na Windows 7 Professional v 32bit verzi. Dále se na disku nachází řada více či méně užitečných programů. Od HP je přítomen bezpečnostní a konfigurační nástroj HP Protect Tools, obsluha WWAN modulu HP Connection Manager, ovládací program webkamery a program na tvorbu potisků pomocí LightScribe.

Z těch užitečnějších programů třetích stran lze vyjmenovat PDF Complete, WinZip a vypalovací program Roxio Creator. Z těch méně užitečných zmíním jen demoverze antivirového systému McAfee a MS Office 2007.

Ceny a záruka

Testovaná (nejvyšší, PN VQ470EA) konfigurace je v prodeji za doporučenou koncovou cenu 18 490,- Kč bez DPH (22 003,- Kč s DPH). V nabídce jsou na našem trhu ještě dvě levnější konfigurace. Obě jsou bez 3G modemu a s lesklým displejem. Dražší z nich (VQ469EA) stojí 16 999,- Kč bez DPH (20 229,- Kč s DPH) a oproti testované se liší pouze tím, že neobsahuje 3G modem. Levnější má doporučenou koncovou cenu 15 999,- Kč bez DPH (19 038,- Kč bez DPH), protože má jen Windows 7 Home Premium místo verze Professional a lesklý displej.

Všechny konfigurace mají při nákupu na IČ pouze 1 rok záruky. V případě nákupu podle občanského zákoníku zůstává zákonem daná záruka 2 roky. Záruku je možné prodloužit nebo rozšířit o další služby (například on-site servis) pomocí balíčků CarePack.

Závěr

HP ProBook 5310m je vzhledově velmi dobře zvládnutým tenkým notebookem. Lesklé plochy základny a víka naznačují, že jde spíše o nástroj pro jednotlivce (drobné živnostníky), než že by to bylo zařízení určené do korporací. Přesto nechybí konektivita v podobě WWAN modulu kompatibilního s 3G standardy zdejších operátorů.

Poněkud rozporuplnou součástí je výkonný procesor, který na jednu stranu sice nabídne skoro dvojnásobný výkon, než má konkurence v podobných tenkých noteboocích, ale na druhou stranu trpí při dlouhodobé zátěži velkým zahříváním. Paradoxně tedy mohu tento notebook doporučit spíše pro kancelářskou a jinou méně náročnou práci, kde se tento jediný závažný neduh neprojevuje.

Cílovou skupinu vidím v lidech, kteří hledají pěkný, tenký notebook na kancelářskou práci a nevadí jim lesklé plasty (nebo je přímo vítají). Ti by mohli být s ProBookem 5310m spokojeni.

Klady a zápory

+ úžasně tenký profil
+ odolné šasi
+ integrovaný WWAN modul
+ výkonné CPU

- velké zahřívání v zátěži
- lesklé plochy na nevhodných místech
- chybí VGA výstup

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP ProBook 5310m

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP ProBook 5310m
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo SP9300 (2.26 GHz, 6 MB L2, 1066MHz FSB)
  • RAM (MB): 2048 DDR3-1066 (1x2048)
  • HDD (GB): 320 (Seagate Momentus 7200.4, 7200rpm, 16MB cache)
  • DVD: -
  • LCD: 13,3" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA X4500MHD (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Marvell Yukon 88E8052 PCI-E Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel WiFi Link 5100 AGN (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: IDT 92HD75B1/92HD75B2 HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista 7 Professional (32bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 2800 mAh 14,8 V / 5h 28min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD/MMC, 3x USB, DisplayPort
  • Rozměry: 330 x 220 x 25 mm
  • Hmotnost (kg): 1,71
Recenze

Diskuse