RECENZE: Lenovo IdeaPad S10-2 - sněhově bílý

22. 10. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Nejmenší a nejlevnější u nás nabízený model z řady IdeaPad se dočkal novější verze. Jde o Atomový notebook s 1 GB RAM, klasickým 2,5'' diskem a nyní také možností osadit integrovaným 3G modemem. Jeho doporučená koncová cena je přitom 7000,- Kč bez DPH.

Lenovo IdeaPad S10-2 - sněhově bílý

Základní popis

Dnes je téměř nutností, aby každý výrobce měl v nabídce nějaký ten levný mini-notebook, protože právě tato zařízení zažívají velký rozmach a tvoří nezanedbatelnou část v prodejích přenosných počítačů. Výjimkou není ani Lenovo, které má v tomto segmentu na našem trhu dnes testovaný model a většího bratříčka IdeaPad S12 založeného na platformě VIA.

Inovovaná verze S10-2 se vzhledově liší od svého předchůdce S10. Je nyní zaoblená a celkově působí úhledněji. Opět se vyrábí v několika barevných variantách, ale přestože testovací kus je bílý, zatím je na trhu dostupná pouze černá varianta (s příchodem Windows 7 lze očekávat nějaké změny v nabídce notebooků obecně).

Vnější strana víka je hladká a lesklá. Díky bíle barvě na ní nejsou vidět žádné otisky a nečistoty. Po celé ploše víka je dekorace v podobě kruhového vzorkování, které v rohu doplňuje stříbrný nápis Lenovo. Plasty použité na vnitřní straně víka a vrchní straně základny jsou matné a mají příjemný povrch, který nechytá žádné otisky a nečistoty.

Tělo notebooku je velmi tenké, ale dodávaná větší baterie způsobuje znatelné ztloustnutí zadní části, což částečně kazí dobrý dojem (na druhou stranu zvedá klávesnici, takže se na ní píše příjemněji). Baterie se celá do notebooku nevešla a dozadu přesahovat nemohla kvůli konstrukci víka se zapuštěnými klouby.

V souvislosti s klouby mám výtku k maximálnímu úhlu otevření. Ten je totiž proti stolu kvůli naklonění baterkou jen asi 110°. Při práci na stole to není problém, ale při cestování v dopravních prostředcích, kdy je notebook položen na klíně, jsem víko musel mít otevřené na maximum a stejně jsem neměl displej kolmo k očím.

Odolnost šasi je na velmi dobré úrovni. U tohoto typu zařízení se naštěstí počítá s častým nošením. Nikde se nic nekroutí, klávesnice se neprohýbá ani při silnějším zatlačení a displej je dobře chráněn proti většímu tlaku na vnější stranu víka.

Výbava doznala proti předchozí variantě několika změn. Tou horší je odstranění slotu ExpressCard. Tou lepší je naopak přidání třetího USB portu. Po těchto změnách je tak nabídka rozhraní shodná s většinou levných mini-notebooků na trhu.

Na čelní straně je pouze čtečka paměťových karet. U té jistě stojí za zmínku, že SD/MMC karty po zasunutí trčí přibližně jednou třetinou z těla notebooku a nelze je tedy v notebooku nechávat, protože při přenášení hrozí jejich zlomení.

Ostatní konektory mají své místo na bocích. Na levém jsou konektory zvukové karty, USB, VGA výstup a za výdechem chlazení ještě připojení LAN. Pravý bok je chudší – má jen dvě USB a zdířku napájení. Dohromady jde tedy jen o úplně základní výbavu.

Rozměry 260 x 195 x 25–45 mm jsou jako dělané do dámské kabelky. Také hmotnost 1249 g se hned tak nepronese. Na delší cesty potěší miniaturní 40W napájecí adaptér. Ten je daleko menší než malé adaptéry k běžným notebookům.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice sice proti předchozí variantě lépe využívá dostupného prostoru, ale stejně nelze čekat komfort podobný velkým notebookům. Mé větší prsty si s klávesnicí moc nerozuměly a během testování jsem se s ní nenaučil psát bez překlepů. Stisk kláves je tichý, a lze tak psát, aniž by to v tišší místnosti rušilo okolí.

Rozložení kláves je standardní s několika výjimkami. Za ty největší považuji Fn klávesu v rohu klávesnice místo Ctrl a klávesy pro pohyb v dokumentech z části řešené přes Fn.

Hned nad klávesnicí vlevo je hlavní vypínač a tlačítko pro spuštění zálohovacího programu. Zprava je pro změnu tlačítko QS pro rychlý start notebooku do jednoduchého režimu s webovým prohlížečem a několika dalšími základními aplikacemi. Mezi těmito tlačítky je dekorace v podobě lišty a třemi indikačními diodami (práce disku a dva zámky klávesnice).

Pod klávesnicí se nachází malý touchpad od Synaptics. Ten má mírně zpožděné reakce a pro většinu uživatelů bude především kvůli rozměrům jen nouzovou záležitostí. Tak je to ovšem u mnoha mini-notebooků.

Tlačítka touchpadu mají tišší klapavý zvuk a jistý stisk. Spíše technickou vychytávkou je multitouch funkcionalita, která umožňuje rychlé roztahování obrázků tažením dvou prstů od sebe. Emulaci kolečka myši lze provádět také krouživým pohybem.

Hlavní HW parametry

Pod kapotou se skrývá to, co v téměř každém mini-notebooku, tedy Intel Atom N280 1,66 GHz v kombinaci s Intel i945GSE. Vhledem k tomu, jak je pomalá novější Atomová platforma s Poulsbo, je volba starší čipové sady logická.

Jediný paměťový slot je zaplněn 1GB modulem typu DDR2-667. Maximálně je možné notebook osadit 2 GB operační paměti.

CPU-Z
specifikace čipu

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 11 220
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 6101

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 15 866
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11 227

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 94
  • Rendering (Multiple CPU): 140
  • Multiprocessor Speedup: 1,50

Operační paměť RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1834 MB/s

Výpočetní výkon procesoru stačí na základní kancelářskou práci a během testování jsem se cítil mnohem více omezený displejem a klávesnicí než procesorem. Při přehrávání videí se musíte spokojit s obsahem maximálně v DVD kvalitě. Novější MPEG4 formáty v HD rozlišení jsou totiž pro Atom příliš velkou zátěží.

Úložný prostor je realizován klasickým 2,5“ pevným diskem z běžných notebooků. Jen jeho velikost je omezena hodnotou 160 GB, kterou definoval Microsoft pro zlevněnou licenci Windows XP. Rychlostí se však neliší od běžných disků větších velikostí a nejde tedy o vyloženě starou vykopávku.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 92 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 53,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,53 ms

Ani tento mini-notebook nenabídne drátové připojení větší rychlostí než 100Mbit/s. Bezdrátová zařízení se zapínají HW přepínačem na pravém boku a samostatně je lze zapínat a vypínat utilitou pod klávesovou zkratkou Fn+F5. Výbava je zde naprosto standardní – Wi-Fi b/g adaptér a Bluetooth modul.

Mé pozornosti neušla integrovaná čtečka SIM karet pod baterií a uvnitř také jeden volný mini-PCIe slot. Pokud by se přidal vhodný WWAN modul, bylo by možné připojit se k internetu bez nutnosti dokupovat externí modem. Otázkou však zůstává, zda se takový modul dá někde v ČR snadno sehnat, protože ani jiné zde prodávané konfigurace modem nemají.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

10“ displej má rozlišení WSVGA (1024x600) s poměrem stran 16:10. Dle nových modelů od více výrobců usuzuji, že se 1024x576 (16:9) mezi uživateli tolik neuchytilo. Povrch je lesklý, ale díky vyšší svítivosti LED podsvícení bych v tom neviděl žádný problém. V dalších parametrech nevidím žádné odlišnosti od ostatních 10“ mini-notebooků. Podání černé je relativně dobré, bílá je bez nádechu do jiné barvy a pozorovací úhly jsou průměrné.

Grafická karta je stará známá Intel GMA950 v (pro mini-notebooky typické) osekané verzi. Technicky jde o DirectX 9 čip se sdílenou pamětí poskytující základní výkon pro grafické rozhraní Aero ve Windows Vista/7 a jednoduché 3D.

K IdeaPadu lze připojit externí monitor prostřednictvím analogového VGA výstupu. S 21“ testovacím LCD byl obraz v rozlišení 1680x1050 bez viditelných vad.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 3073
  • 3DMark 03: 660

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 140
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 386
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 542
  • OpenGL Speedup: 3,87

Výsledky testů jen potvrdily, co jsem napsal. Pokud někdo rád hraje 3D hry, bude se muset spokojit jen s těmi starými a nenáročnými. Také u akcelerace videa jsou schopnosti čipu jen základní a končí MPEG2 obsahem. Při kancelářské práci a procházení webu však jde o nepodstatné parametry.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou umístěny na zkosené čelní straně, a míří tedy do země. Jejich zvuk je značně zkreslený, ale nižší kvalitu aspoň dohání vyšší hlasitostí. Na poslech hudby bych tyto reproduktory určitě nedoporučil, ale při sledování filmu by mohly postačovat.

Místo pro mikrofon se našlo nad klávesnicí, kde bohužel dochází k rušení nahrávky otřesy při psaní na klávesnici. Webkamera je umístěna ve víku nad displejem a podporuje maximálně rozlišení 640x400 (16:10).

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Ventilátor nasává vzduch mnoha otvory na spodku a následně jej vyhání levým bokem ven. Chod ventilátoru je přerušovaný a jeho hlučnost je na úrovni použitého tichého disku, takže i v tiché místnosti je slyšet jen jemné šumění. V zátěži se hlučnost zvýší, ale nejde o nic tragického. Pokud nejde o trvalou zátěž, zůstávají otáčky ventilátoru na minimální úrovni.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 33,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,3°C
  • klávesnice vlevo = 32,3°C
  • klávesnice vpravo = 30,3°C
  • spodek maximum = 37,5°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 31,4°C
  • napájecí adaptér = 35,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 36,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,3°C
  • klávesnice vlevo = 37,1°C
  • klávesnice vpravo = 34,3°C
  • spodek maximum = 44,0°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 38,4°C
  • napájecí adaptér = 42,9°C

teplota okolí při měření: 24°C

Přes klávesnici se přenáší jen minimum tepla. Naopak spodek je uprostřed teplejší, ale díky vysunuté baterii se nejteplejší části nedotýkají uživatele ani při práci s notebookem na klíně.

Baterie

Testovaný kus byl, stejně jako konfigurace pro ČR, vybaven v základu velkou 6článkovou baterií s kapacitou 47 Wh. S touto baterií notebook fungoval v našem standardním redakčním testu* přesně 5 hodin a 43 minut. Tato hodnota sice není špatná, ale vzbuzuje ve mně mírné zklamání. Některá zařízení s podobnými parametry na stejnou baterii vydrží v identickém testu skoro 10 hodin provozu.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 9 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 40 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 16 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 40 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 29 W

Baterie se nabije na 90% za necelé dvě hodiny a nabíjení není zpomaleno ani při zapnutém notebooku, pokud není výrazně zatěžován.

BIOS a zabezpečení

Testovaný IdeaPad používá InsydeH2O BIOS a v jeho setup utilitě (F2) lze nastavit (mimo bootování a času) jen to nejzákladnější – režim SATA řadiče, vypnutí WLAN a výběr startovacího displeje.

Hesla jsou v BIOSu k nastavení tři – administrátorské, uživatelské a heslo pevného disku. Jde tedy o úplně základní úroveň zabezpečení.

V operačním systému je navíc možnost přihlašování pomocí webkamery (VeriFace), která podle rozpoznaného obličeje přihlásí konkrétního uživatele. Také je možné zanechat uživateli vzkaz formou video nahrávky. Technicky je VeriFace spíše zajímavou vychytávkou, než nějakým opravdovým zabezpečení.

Příslušenství

K notebooku je dodáván napájecí adaptér a sada CD, pomocí kterých lze uvést systém do továrního nastavení. Má to jediný háček – chce to připojit externí DVD mechaniku. Pokud ji nemáte, mělo by fungovat také obnovení pomocí předinstalovaného zálohovacího programu.

Protože byl k testu dostupný jen předprodukční ukázkový kus, byl vybaven anglickou verzí operačního systému Windows XP Home Edition. Produkční kusy mají samozřejmě českou jazykovou mutaci. Z předinstalovaných programů stojí za zmínku Lenovo Energy Management (poměrně schopný program doplňující nedostatky Windows XP ve správě napájení), Lenovo OneKey Recovery (zálohovací program) a Lenovo QuickStart.

Poslední jmenovaná aplikace vytváří na disku soubory nutné ke spuštění zjednodušené linuxové distribuce, dostupné pod tlačítkem QS. Tuto funkci jsem si zkoušel již dříve na 12“ Lenovo IdeaPad S12, kde se mi moc líbila. V tomto modelu má však dva nedostatky – touchpad reaguje v každé ose jinak rychle a rozlišení je nastavené na 1024x768 místo 1024x600 (ve výsledku je obraz grafickou kartou zmenšený, a tím pádem i mázlý). Otázkou pak také zůstává, jak moc je bezpečné, když lze z QuickStart procházet obrázky z celého disku bez ohledu na přístupová práva nastavená ve Windows.

Ceny a záruka

V ČR je dostupná jediná konfigurace, která se ovšem od té zde testované liší pouze použitou černou barvou. Výrobcem doporučená koncová cena činí 6990,- Kč bez DPH (8318,- Kč s DPH). Záruka je typu courier pick-up and delivery a platí po dobu 2 roků.

Závěr

Nová verze notebooku IdeaPad S10 je jednoznačně hezčí a v některých ohledech také vychytanější než její předchůdce. Nabízí kvalitní zpracování a tichý chod, což jsou v této kategorii zcela jistě vítané parametry. Naopak klávesnice i výdrž baterie jsou spíše průměrné a našlo by se i několik nedostatků v podobě malého touchpadu a menší maximálního úhlu otevření víka. Situace kolem levných mini-notebooků je taková, že většina zařízení nabízí prakticky to samé a zákazník si tak s klidem může vybrat na základě svých preferencí, co se týká vzhledu a výrobce.

Klady a zápory

+ dobré zpracování a povrchová úprava (nechytá otisky)
+ tiché chlazení

- malý maximální úhel otevření
- touchpad

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Lenovo IdeaPad S10

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire One D150
  • Instalovaný procesor: Intel Atom N280 (1.66 GHz, 512 kB L2, 667MHz FSB)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-667 (1x 1024)
  • HDD (GB): 160 (WDC WD1600BEVT-22ZCT0, 5400rpm, 8MB cache, SATA)
  • LCD: 10.1" TFT (glare, LED)
  • LCD rozlišení: WSVGA (1024 x 600)
  • Video: Intel GMA950
  • LAN: 10/100 (Realtek RTL8102/8103/8136 Fast Ethernet)
  • WiFi: Broadcom 802.11g (b/g)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC272)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows XP Professional (CZ, 32bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh 10.8V / 5h 43min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, D-Sub, 3x USB
  • Rozměry: 260 x 195 x 25-45 mm
  • Hmotnost (kg): 1.25
Recenze

Diskuse