RECENZE: Lenovo ThinkPad SL410 - překvapivě výkonný ThinkPad

10. 12. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Lenovo inovovalo řadu SL a nejde jen o kosmetické změny. Naopak jsou to naprosto odlišné notebooky. Konstrukce doznala velkých změn a zajímavější je nyní i výbava, která mimo HDMI zahrnuje také eSATA. Dostatečný výkon zajišťuje kombinace rychlého procesoru Core 2 Duo, 4 GB RAM a dedikované grafiky ATI. Testovaná konfigurace s Windows 7 Professional se vešla s doporučenou koncovou cenou hluboko pod 20 000,- Kč bez DPH.

Lenovo ThinkPad SL410 - překvapivě výkonný ThinkPad

Základní popis

První modely řady SL jedni vítali pro dobrý poměr výkon/cena a lepší výbavu a druzí zatracovali jako ničení dobrého jména ThinkPad. Sám jsem z původních SL nebyl zrovna nadšený kvůli horší konstrukci a hlučnějšímu chlazení. O to více jsem byl proto zvědavý na nové modely. Do redakce se nám dostal nový ThinkPad SL410 v nejvyšší konfiguraci a my měli možnost zjistit, zda Lenovo na nedostatcích zapracovalo. Odpovědí budiž tato recenze.

Už na první pohled zapadá SL410 do tradičního vzhledu ThinkPadů. Je černý, hranatý a po otevření upoutá červenou čepičkou trackpointu uprostřed klávesnice. ThinkPady si tento vzhled drží už od dob IBM a jejich uživatelé jej mají rádi, protože nezastarává. V korporátním prostředí je zas obrovskou výhodou, když si zaměstnanci nemusí s každým novým notebookem zvykat na spoustu změn.

ThinkPady SL však mají několik odlišností od vyšších modelů. První je znatelný ještě před otevřením. Víko na sobě nemá protiskluzový gumový povrch, který je odolný proti poškrábání. Proti předchozím modelům SL je však víko matné, takže je rozdíl znát až po osahání. Lenovo vyrábí lesklá i matná víka, ale do ČR jsou dovážena jen víka matná. Tuto volbu jednoznačně vítám, protože lesklé materiály jsou náchylné k upatlání a poškrábání. Proti minulé generaci také zmizela červená dioda z loga ThinkPad.

Druhá odlišnost se skrývá v absenci mechanického zámku víka. V místě, kde ostatní ThinkPady mají pojistku pro otevření, je pouze malý výřez s indikačními diodami (ikona baterie orientačně ukazuje nabití a v případě nabíjení sem tam blikne; ikona měsíce se rozsvítí, pokud je počítač uspaný). Víko je drženo v zavřeném stavu magneticky, ale v kombinaci s jemným chodem kloubů umožňuje snadné otevření jednou rukou. Kloubů se týká další změna. Jejich konstrukce odpovídá jakémusi hybridu mezi klasickým řešením a řešením známým z multimediálních notebooků. Designéři se snažili, aby klouby nebyly v otevřeném stavu vidět (zezadu). To se jim sice povedlo, ale z mého pohledu bylo klasické řešení hezčí. Navíc je tímto řešením omezen úhel otevření na 150°. Jedním z důvodů nového řešení byla možná také snaha, aby do víka vzhledově zapadly i vestavěné reproduktory.

Od ostatních ThinkPadů je odlišný tvar šasi, který má (podobně jako u původních SL) zkosené hrany po stranách a vpředu. Stojí za tím snaha vytvořit přístroj opticky tenčí. Při porovnání s modelem R400 však paradoxně vypadá SL410 tlustší, přestože jsou oba notebooky tlusté stejně (na úrovni ostatních 14“ notebooků). Za dojem větší tloušťky pravděpodobně může fakt, že proti ostatním ThinkPadům není přední část tenčí než zadní.

Konstrukce je proti předchozím ThinkPadům SL pocitově lepší, přestože jde stále o plastový notebook bez slitinové výztuhy v podobě rámu RollCage. Víko poskytuje dostatečnou ochranu před vnějším tlakem a barvy se na displeji deformují až při silném zatlačení. Klouby na mě naopak působí dokonce lépe než u současných modelů R a T a věřím, že nebudou mít takovou tendenci k vyviklání (houpačkový efekt). Kolem displeje je několik gumových podložek, takže už nedochází k vrzání, pokud se notebook zmáčkne v zavřeném stavu.

Pravověrní uživatelé dražších ThinkPadů budou nejspíš zklamání z konstrukce základny, protože ta se při silném zatlačení stále prohýbá – zejména v prostoru touchpadu, mírně pak také na klávesnici kolem písmene D. Při běžném používání je tento nedostatek sice téměř neznatelný, ale je to něco, s čím se u vyšších ThinkPadů setkat prostě nemůžete. Více mě netěší chybějící hrubá povrchová úprava opěrek rukou. Na úplně hladkém materiálu totiž mohou být po delší práci vidět mapy vzniklé z mastnoty rukou.

Konektorová výbava je na ThinkPad v této ceně nadstandardní. Na levém boku jsou postupně od uživatele konektory zvukové karty, digitální HDMI výstup, LAN, kombinovaný eSATA/USB port, analogový VGA výstup grafické karty. Na pravém boku jsou hned u uživatele dvě USB a za optickou mechanikou ještě konektor pro připojení napájecího adaptéru. Výbavu završuje poslední USB na zadní straně u pravého rohu. Mimo něj mají všechny konektory na vrchní straně základny natištěnou svou značku pro rychlejší orientaci uživatele.

K výbavě nemám žádné výhrady. Nechybí digitální výstup grafické karty a chybějící FireWire je nahrazen novějším eSATA. Dvě USB vpravo blízko uživatele sice podle mě nejsou nešťastněji umístěné, ale vyvažuje to jedno USB vzadu, které je přímo ideální k připojení malé notebookové myši. Pozor jen na masivní konektory některých VGA kabelů - kvůli zkosené hraně může být znemožněno jejich připojení. U většiny zařízení to problém naštěstí není.

Pokud jde o hmotnost je na tom SL410 podobně jako T400, váží totiž se standardní 6článkovou baterií přesně 2,36 kg. Rozměrově je podobnější R400, proti které je o kousek větší do šířky. V číslech jde o rozměry 345 x 235 x 35 mm. Proti 14“ notebookům R400 a T400 má však jednu velkou výhodu. Jeho 6článková baterie se celá dokáže vtěsnat do šasi a nikde nepřesahuje.

K notebooku je přibalen 90W adaptér (463 g). Tento adaptér je přibalován ke všem konfiguracím s dedikovanou grafickou kartou a levnější konfigurace s Intel GMA má pouze 65W adaptér, který je menší. Řada SL mimochodem používá stejné napájecí adaptéry jako vyšší řady.

Klávesnice a ovládací prvky

Nebudu to protahovat. Klávesnice je jedním slovem geniální. Designéři v Lenovu jsou na svou klávesnici právem pyšní a řekl bych, že to, co dokázali při tvoření klávesnice pro ThinkPad T400s, je prostě mistrovské dílo. Se zmíněným notebookem se změnilo uchycení jednotlivých kláves, které díky tomu mají velmi příjemný a jistý stisk a vydávají jemný dunivý zvuk. Nové modely SL410 a SL510 přebírají stejný způsob uchycení a mají tedy stejně příjemné a nehlučné klávesnice. Hlučnost klávesnice je daleko nižší než u starších ThinkPadů.

Od modelu T400s se liší pouze rozložení kláves, které je chudší o nejvyšší řadu. Z tohoto důvodu jsou klávesy PgUp a PgDn přesunuty ke kurzorovým šipkám a Insert, Delete, Home a End se vyrovnaly do jedné řady vpravo nahoře. Ostatní klávesy z nejvyšší řady se přesunuly na funkce Fn klávesy, což je dle mého názoru dobrý krok. Redukce téměř nepoužívaných kláves umožnila zachování mezer kolem funkčních kláves v horní řadě (klasické dělení po čtyřech).

Celkově hodnotím klávesnici na výbornou. Dle mého názoru je tak dobrá, že by mohla být klidně i jediným důvodem při výběru notebooku, zejména pokud se bavíme o noteboocích do 20 tisíc korun, kde převážně vládnou nepovedené chicklet klávesnice. Schválně jsem ji nechal vyzkoušet i pár dalších lidí a jedna z reakcí se mi opravdu líbila – prý je přechod na takovou klávesnici podobný jako přechod z běžné obuvi na ortopedickou.

Na všech výrobcích je znát, že se snaží vypořádat s nuceným přechodem na poměr stran 16:9, který dělá notebooky zbytečně široké. Prostor kolem klávesnice Lenovo využilo pro dodatečná tlačítka a indikační prvky. Na levé straně jsou čtyři tlačítka – ztlumení mikrofonu, regulace hlasitosti a ztlumení reproduktorů. Pod tlačítky pro ztlumení v případě aktivace prosvítá oranžový proužek.

Na pravé straně je černý vypínač se zeleně podsvíceným obvodem. Ten po zapnutí notebooku svítí a v případě uspání počítače pulzuje. Pod ním je tradiční modré tlačítko ThinkVantage spouštějící nabídku nástrojů pro správu notebooků a sada čtyř zelených indikačních diod (Wifi/WWAN, Bluetooth, disk a CapsLock).

K polohování slouží standardní dvojice: touchpad a trackpoint. Oba prvky byly taktéž převzaty z vlajkové lodi ThinkPad T400s. Na rozdíl od klávesnice byly převzaty beze změny. Touchpad má velkou dotykovou plochu s jemně hrbolatým povrchem a podporuje multi-dotyková gesta. Trackpoint má svá tři tlačítka, kdy u prostředního jde nastavit velmi šikovný režim emulace kolečka myši.

Všechna tlačítka mají tichý klapavý zvuk a velmi příjemně se mačkají. Větší problém mi dělá zvykání na hrbolatý povrch touchpadu. Nevím, jak do hloubky Lenovo sledovalo požadavky zákazníků, ale v mém okolí je většina lidí raději, pokud jim prst po touchpadu klouže. Ale možná je názor většiny jiný.

Při používání polohovacích zařízení jsem narazil na jednu nepříjemnost. Pohyb kurzoru trackpointem je výrazně trhanější než je u ThinkPadů zvykem. Jde o nějaký podivný problém, který se dá dočasně řešit stiskem prostředního tlačítka a následným prudkým pohybem kurzoru. Pak je pohyb výrazně plynulejší, ale jen do doby, než se znovu dotknete touchpadu (i když je vypnutý). Zkoušel jsem přeinstalovat ovladače a měnit všemožná nastavení, ale řešení jsem nenašel. Když jsem zkusil připojit UltraNav klávesnici od Lenova, tak přestože jela se stejným ovladačem, měla trackpoint výrazně plynulejší.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na aktuálně nejvýkonnějším mobilním čipsetu Intel PM45. Do ní je v této dražší konfiguraci zasazen procesor Intel Core 2 Duo P7570 s frekvencí 2,26 GHz. Tento procesor by měl postačovat na veškeré základní činnosti včetně přehrávání HD filmů (pokud je z nějakého důvodu neakceleruje grafická karta).

CPU-Z
specifikace čipu

Operační paměť je složena ze dvou 2GB modulů typu DDR3 na frekvencí 1066 MHz. Vzhledem k použití 32bit verze operačního systému je však přístupných pouze 2,96 GB, ale i to je hodnota postačující pro provoz drtivé většiny aplikací.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 29 459
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 790

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 55 854
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 21 190

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 416
  • Rendering (Multiple CPU): 761
  • Multiprocessor Speedup: 1,83

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2506
  • Rendering (Multiple CPU): 4640
  • Multiprocessor Speedup: 1,85

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,7
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,8
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3477 MB/s

Pevný disk Momentus 5400.6 je nejmodernějším modelem společnosti Seagate v kategorii 5400 rpm disků. Nabízí kapacitu 320 GB a 8MB vyrovnávací cache. Jeho přenosové rychlosti patří k tomu lepšímu mezi běžnými disky.

Jelikož jde o plnohodnotný notebook, je přítomna i optická mechanika, a to typu DVD SuperMulti s podporou dvouvrstvého zápisu. Tato mechanika není v šachtě UltraBay, jako je tomu zvykem u vyšších modelů. Přesto k jejímu vyjmutí není nutné rozebírat notebook – stačí odšroubovat jeden šroubek na spodku základny. Uvnitř je klasický SATA konektor, takže by teoreticky mělo být možné připojit i druhý pevný disk. Je jen otázkou, zda by šel rámeček z vyšších modelů mechanicky zasunout.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 97 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 64,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,7 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,6

Komunikační schopnosti jsou na notebook v této ceně na velmi dobré úrovni. Drátové připojení zajišťuje gigabitový ethernet, Wi-Fi modul podporuje standardy b, g a draft-n (sic jen ve 2,4GHz pásmu) a Bluetooth je ve verzi 2.1 s podporou rychlých přenosů. Navíc byl v testovaném kuse přítomen také WWAN modul Ericsson F3507g, který popdoruje GPRS, EDGE, HSDPA a UMTS. V běžně prodávaných konfiguracích jej však bohužel nenajdeme (ani přípravu a antény), dle Lenova nemá 3G v ČR zatím dostatečnou odezvu mezi zákazníky.

Na kompletní správu připojení slouží utilita Access Connection, která s přechodem na Windows 7 doznala několika změn. Má příjemné rozhraní pro konfiguraci všech adaptérů. V případě WWAN modulu má uložena všechna potřebná nastavení mobilních operátorů. Pokud tedy vložíte SIM kartu, stačí jen kliknout na tlačítko připojit. Bohužel i zde se dá najít nějaký nedostatek. Ikona z tray zmizela a informace teď Access Connection předává pomocí panelu nástrojů na Start panelu. To by samo o sobě nevýhodou nebylo, ale tento panel není navržen pro použití klasického vzhledu (ala Windows 2000) nebo použití malých ikon taskbaru. Pokud použije uživatel jedno z těchto nastavení, Start panel zůstane stále velký a pod tlačítky programů bude nevyužité místo. Vzhledem k tomu, že spousta typických uživatelů ThinkPadů používá klasický vzhled, mám pocit, že Lenovo něco jaksi nedomyslelo. Řešením je jen vypnout panel této aplikace.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Už když se ohlašovaly tyto nové modely, mnoho tradičních „ThinkPadistů“ brojilo proti lesklým displejům s poměrem stran 16:9. Sice mě přechod na ještě širokoúhlejší formát netěší, ale mezi WXGA (1280x800) a zde použitým HD (1366x768) propastný rozdíl nevidím. S lesklým displejem pro multimediální notebooky jsem si naopak sliboval vyřešení typického problému ThinkPadů – tradičně mizerných displejů.

Mé očekávání se vyplnilo. Lesklá povrchová úprava je sice opravdu lesklá bez jakéhokoli tlumení odlesků, ale kontrast i jas displeje jsou na velmi dobré úrovni, takže lze odlesky v mnoha případech přesvítit. Na podání barev si taktéž nemohu stěžovat – saturace barev pokrývá přes polovinu barevného prostoru NTSC, bílá je doopravdy bílou a taktéž podání černé není špatné. Řekl bych, že i pozorovací úhly jsou lepší než to, co lze vidět v dražších ThinkPadech pod 15“, ale při porovnání s ostatními notebooky to vychází nastejno.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 8 ms
  • Spotřeba: 3,8 W (max)
  • Podsvícení: LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B140XW01. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

Grafická karta v této konfiguraci není integrovaná. Místo toho je použit samostatný čip ATI Mobility Radeon HD4500 s vlastní pamětí o kapacitě 256 MB. Tento čip je na pomezí střední třídy minulé generace a aktuálního lowendu. Má sice 80 shader jednotek, ale paměťová sběrnice je pouze 64bitová.

GPU-Z
specifikace čipu

Výstupy grafické karty jsou na notebooku dva. Analogový VGA a digitální HDMI. HDMI je u ThinkPadů spíše výjimkou a je charakteristické pouze pro řadu SL. Jeho omezení jsou stejná jako v případě single-link DVI. Zvládne tedy maximálně 1600x1200 pro 4:3 monitory a 1920x1200 pro 16:10 monitory.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 19 046
  • 3DMark 03: 10 619
  • 3DMark 05: 7864
  • 3DMark 06: 4157

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,3

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 484
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1808
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 4758
  • OpenGL Speedup: 9,83

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 4535

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3dsmax-04: 10,16
  • catia-02: 12,57
  • ensight-03: 5,81
  • maya-02: 25,08
  • proe-04: 10,53
  • sw-01: 18,52
  • tcvis-01: 4,13
  • ugnx-01: 3,02

Z grafických karet založených na tomto čipu jde o jednu z těch rychlejších variant. Menší velikost video paměti je paradoxně výhodou, protože jsou použity rychlejší čipy. Proti některým 512MB/1GB verzím je výkon skoro o třetinu vyšší. Tento výkon ve 3D postačuje k hraní většiny dnešních her, ačkoli u těch náročnějších je nutné snížit detaily. Může jít o dobrý kompromis pro méně náročné (rekreační) hráče. Karta také zvládá akcelerovat HD filmy v rozlišení 1080p a nedělá jí problém ani jiná multimediální a kancelářská činnost.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Na ThinkPad je poněkud netradiční použití zvukové karty Realtek. Na druhou stranu ty považují mezi integrovanými kodeky za to schopnější (po funkční stránce). Mezi zvukovými konektory je pouze vstup a stereofonní výstup, ale prostorový zvuk je přítomen aspoň v HDMI výstupu. Z tohoto pohledu považuji HDMI za velkou výhodu, protože moderních LCD/plazmových televizí je v českých domácnostech stále více a možnost propojení obrazu a zvuku jedním kabelem je k nezaplacení.

Reproduktory se nově vestavěly do víka pod displej. Proti reproduktorům v R400 a T400 šla kvalita mírně dolů. Chybí zejména nejvyšší frekvence a od nižších středů dolů zas nemají reproduktory šanci kvůli své velikosti. Také hlasitost je nižší. Pokud tedy není v místnosti ticho, je nutné dávat hlasitost přes polovinu. Ani při nejvyšší hlasitosti nedochází k rezonanci.

Ve víku nad displeje má místo 2,0Mpix webkamera s mikrofonem. Naopak byste zde marně hledali známou lampičku ThinkLight, takže v noci si na klávesnici nijak neposvítíte. Dioda je ve víku jen jedna, ale ta se rozsvítí pouze jako indikace aktivity webkamery.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Mezi nadstandardní součásti zabezpečení patří čtečka otisku prstů. Ta však není propojena a TPM čipem, protože ten v řadě SL chybí. Znamená to tedy možnost použití čtečky jen v operačním systému (tam jsou však možnosti nastavení a využití stejné).

V BIOSu je možné nastavit heslo startu počítače, nastavení BIOSu a primárního pevného disku. Mezi další možnosti patří zákaz updatu BIOSu uživateli (resp. programem System Update), rozsáhlá blokace jednotlivých portů a komunikačních technologií a aktivace modulu Computrace.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení podstoupilo asi nejvíce změn proti předchozí generaci. Konečně byl implementován způsob s dvěma bočními průduchy (známý z vyšších řad), který umožňuje efektivní chlazení i v případě, kdy jsou ucpány spodní otvory. Ventilátor se spouští ihned po startu, ale během několika sekund se opět vypne a vypnutý zůstává i nadále po dobu 5-20 minut v závislosti na zátěži procesoru a grafické karty. Dále se při kancelářské práci spouští nárazově asi na půl minuty, aby zas delší dobu mohl zůstat vypnutý. Hlučnost je jednoznačně vyšší než u ostatních ThinkPadů a ventilátor má takový podivný „hučivý“ zvuk. Při porovnání s jinými notebooky však není hlučnější.

Při výpočetně náročnějších aplikacích po čase zůstává ventilátor zapnutý. Jde však stále o první rychlost, a hlučnost tak není příliš vysoká.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • klávesnice vlevo = 30,0°C
  • klávesnice vpravo = 28,3°C
  • spodek maximum = 36,3°C (levý přední roh)
  • výdech chlazení = 37,9°C
  • napájecí adaptér = 33,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,9°C
  • klávesnice vlevo = 33,0°C
  • klávesnice vpravo = 31,1°C
  • spodek maximum = 38,7°C (levý přední roh)
  • výdech chlazení = 51,2°C
  • napájecí adaptér = 52,8°C

teplota okolí při měření: 23°C

Přes klávesnici a opěrky rukou se na uživatele přenáší jen minimum tepla. Pokud jde o spodek základny, tak ten je teplejší až během zátěže. Pokud jde jen o standardní kancelářskou práci, nebál bych se používání notebooku na klíně.

Pokročilí uživatelé mohou (oproti předchozím modelům řady SL) použít utilitu TPFanControl, která umí regulovat rychlost ventilátoru (jen z přednastavených kroků výrobcem) a teploty jeho spínání. Pokud by někomu nesedl zvuk ventilátoru, může teploty jeho spínání posunout o pár stupňů výš, čím se výrazně sníží doba jeho chodu. Naopak při cestách vlakem v parných letních dnech lze snadno ventilátor zapnout na kontinuální chod a držet tak notebook chladný.

Baterie

Standardní dodávaná baterie má 6 článků (48 Wh), která se celá vešla do těla notebooku, takže proti modelům T400 a R400 nikde netrčí. V našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel 3 hodiny a 36 minut. Výdrž značně ovlivnila přítomnost dedikovaného grafického čipu, neboť verze s integrovanou grafikou mají výdrž k 5 hodinám.

Baterie je kompatibilní s 15“ modely R a T, což znamená možnost přikoupit větší 9článkovou variantu, která sice bude vzadu přesahovat, ale zvýší výdrž přibližně o polovinu.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 17 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 27 W (56 W)
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 48 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 58 W (83 W)
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 11 W (36 W)

Nabíjení má mírně nezvyklý průběh. Pokud je baterie vybita pod 33% kapacity nabíjí se pouze 8,6 W (měření z baterie). Až po dosažení jedné třetiny se nabíjení zrychlí na 32 W. U kompletního nabíjení tak počítejte aspoň 3–4 hodinami.

Při připojování a odpojování napájecího adaptéru vždy notebook pípne. Toto pípání lze vypnout v BIOSu přepnutím položky Power Kontrol Beep.

BIOS

Modely SL410 a SL510 mají nově stejný BIOS jako vyšší řady (značně upravený Phoenix BIOS). V kategorii síť lze vypnout probouzení ze sítě, schopnosti bootování síťové karty nebo kompletně vypnout bezdrátové technologie. Jednou z novějších možností je neustálé napájení USB portů, které se hodí při nabíjení některých přenosných zařízení. Prohození klávesnice u tohoto modelu stále ještě není možné a zůstává pouze možnost odděleného NumLocku od externí klávesnice a funkce jedním prstem pro Fn. Z dalších možností už stojí za zmínku jen výběr primárního zobrazovacího zařízení (interní, VGA, HDMI), nastavení režimu SATA řadiče a možnost zapnout virtualizaci procesoru (standardně vypnuté).

Příslušenství

K notebooku je přibalen 90W napájecí adaptér a tištěná dokumentace. Obnova disku je umístěna na pevném disku (ze kterého jde vypálit na vlastní média), takže se žádná DVD nepřibalovala.

Pevný disk má předinstalované Windows 7 Professional v české 32bit verzi. Dále je na disku sada utilit od Lenova a několik programů třetích stran. Z utilit stojí za zmínku správa připojení Access Connection, nastavení zabezpečení (a přidělení hesel k otiskům prstů) Client Security Solution a zejména šikovný System Update, který zajišťuje aktualizace ovladačů a podpůrných utilit (v případě čisté instalace je schopný vše vyhledat a automaticky nainstalovat). Z původních utilit s přechodem na Windows 7 zmizely Presentation Director a EasyEject.

Obnova systému se spouští modrým tlačítkem ThinkVantage po zapnutí notebooku. Z nabídky, která se následně spustí je možné provádět také základní diagnostiku nebo zálohovat data (na jiné disky, případně vypálit na CD/DVD).

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace (bez 3G) je v prodeji za doporučenou koncovou cenu 17 690,- Kč bez DPH 21 051,- Kč s DPH). Verze s integrovanou grafikou (tím pádem lepší výdrží na baterie), pomalejším procesorem a 2 GB RAM stojí 13 690,- Kč bez DPH (16 291,- Kč s DPH).

Obě konfigurace mají při nákupu na IČ záruku pouze 1 rok (carry-in). V případě nákupu coby fyzická osoba platí dle občanského zákoníku záruka 2 roky (avšak druhý rok není mezinárodní). Záruku je možné prodloužit a rozšířit o další služby (NBD on-site, pojištění proti náhodnému poškození).

Závěr

Nový model ThinkPad SL410 se Lenovu opravdu povedl. Proti předchozí generaci SL vidím obrovský posun k lepšímu. Celkově jde o výborný levný pracovní notebook, a tedy vhodnou volbu pro menší firmy a živnostníky. Velkou výhodu vidím v perfektní klávesnici, která je u pracovních notebooků jednou z nejdůležitějších součástí. Nezaostává ani softwarová výbava a možnosti rozšíření záruky. Konstrukce je sice plastová jako u jiných levných notebooků, takže nejde o stroj do drsných podmínek, ale vyvažuje to dobrá výbava s dedikovanou grafickou kartou, HDMI výstupem a eSATA.

Klady a zápory

+ klávesnice
+ softwarová podpora typická pro ThinkPady
+ eSATA, HDMI

- trhaný pohyb kurzoru při použití trackpointu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Lenovo ThinkPad SL410

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad SL410
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo P7570 (2.26 GHz, 3 MB L2, 1066MHz FSB)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x2048)
  • HDD (GB): 320 (Seagate ST9320325AS, 5400rpm, 8MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (HL-DT-ST DVDRAM GSA-T50N)
  • LCD: 14" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: ATI Mobility Radeon HD4500 (256MB GDDR3, 64bit)
  • Modem: 3G (Ericssson F3507g)
  • LAN: 10/100/1000 (Raltek PCIe Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel WiFi Link 1000 BGN (b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC262)
  • Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint (UltraNav/Synaptics)
  • Software: Windows Vista 7 Professional (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh 10,8 V / 3h 36min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 3x USB, eSATA/USB, VGA, HDMI, ExpressCard 34
  • Rozměry: 345 x 235 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,36
Recenze

Diskuse