RECENZE: Panasonic TOUGHBOOK CF-19 - na cesty kamkoli

28. 4. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Připadají vám všechny notebooky příliš křehké pro vaše nasazení? Potřebujete zařízení, u kterého se nemusíte bát, že se vám při drsném zacházení hned rozpadne? Pokud zní odpověď ano, tak by vás mohlo zajímat dnes recenzované obrněné 10'' Tablet PC společnosti Panasonic. Jeho konfigurace s ULV Core 2 Duo procesorem sice 'asfalt netrhá', ale přednosti tohoto notebooku jsou někde úplně jinde. Jsou jimi například extrémně odolné tělo, WWAN, GPS a schopnost fungovat i ve velmi nehostinných podmínkách. Stejně netradiční jako vlastnosti je i doporučená koncová cena od 90 000,- Kč bez DPH.

Panasonic TOUGHBOOK CF-19 - na cesty kamkoli

Panasonic u nás není se svými notebooky příliš známý, neboť v běžném obchodu je nenajdete (v ČR). Není se čemu divit, protože pro mainstream multimediálních notebooků do 20 tisíc nic nenabízí. Jeho zaměření je především na speciální obrněné notebooky a také odolné luxusní modely. Z druhé kategorie už jsme měli možnost před rokem otestovat ToughBook CF-T7. Obrněné notebooky se nám však do redakce příliš často nedostanou. Když se tedy naskytla taková možnost, neváhal jsem ani minutu.

Základní popis

Znám ještě pár lidí, kteří říkají notebookům „kufříkové počítače“. Před mnoha a mnoha lety (dejme tomu třeba 20) ještě byly přenosné počítače koncipovány jako samostatné rozkládací zavazadlo, což bylo vzhledem k jejich rozměrům a hmotnosti (klidně 10 kg) celkem pochopitelné. Dnes sice již máme dávno všichni své notebooky na cestách v brašnách, případně batozích, ale původní koncept ještě všude nevymřel.

ToughBook CF-19 v zavřeném stavu připomíná spíše nějaký kufřík a aby byl podobným způsobem i přenositelný, má na zadní straně jednoduchý nastavitelný popruh. Tělo je z vrchu stříbrné s černými gumovými okraji. Vnější části základny jsou všechny černé. Po otevření se odkryjí další stříbrné části v podobě podpěrek rukou pod klávesnicí a rámu LCD. Nástřik stříbrné barvy je velmi silný a povrch těchto dílů hrubý. Předpokládám, že setření stříbrné bude vyžadovat hodně snažení.

Vzhledově je notebook hodně netradiční a musím uznat, že budil pozornost prakticky kdekoli, kam jsem s ním přišel. Běžní lidé na tento design nejsou zvyklý. Mnohem lépe zapadne tam, kam je určen a kde se podobné notebooky běžné používají – u policie, speciálních jednotek, v armádě, průmyslových závodech a laboratořích.

Odolnost vůbec nemá cenu srovnávat s běžnými notebooky. Pod tvrzenými plasty se skrývá tlustý rám z hořčíkové slitiny. Už poklepání pěstí na povrch (klidně i přímo na displej) prozradí, že tenhle kousek se sám od sebe jen tak nerozpadne. Zkusil jsem si na notebook i stoupnout, ale nezdálo se, že by mu to způsobovalo nějaké obtíže. Nebál bych se ho ani přejet autem, ale bez svolení Panasonicu jsem se k těmto krokům raději neodhodlal.

Panasonic se chlubí speciální úpravou zabraňující vniknutí vody a prachu do přístroje. Stejně tak pád z 90 cm by neměl nijak ovlivnit funkčnost. Další důležitou vlastností je jednoznačně schopnost pracovat při teplotách od -20° do 60°C. Někomu tyto parametry mohou připadat úsměvné, ale pro přežití v drsných podmínkách bývají nutností.

Ochrana proti prachu a vlhkosti si vyžádala ukrytí všech konektorů pod tvrdé gumové záslepky. Ty lze s trochou síly odklopit a umožnit tak přístup ke konektoru. Na přední straně žádný konektor není, je zde pouze masivní zámek víka, tlačítka pro použití v Tablet PC režimu a posuvné tlačítko vypínače. Pravý bok taktéž není vybaven žádným konektorem, zato nabízí pod dvířky skryté dvě šachty – na baterii a na disk.

toughbook v akci
typické nasazení této řady :-)

Na levém boku jsou další dvířka, která kryjí sloty na karty PCMCIA a ExpressCard 54, čtečku karet (MMC, SD HC) a vypínač bezdrátového vysílače. Za dvířky jsou jednotlivé přihrádky s porty LAN, modemu, FireWire a USB a napájecím konektorem. Vzadu jsou konektory skryty pod rozpojitelným popruhem. Zde se nachází sériový port, VGA výstup na externí monitor, druhé USB a audio konektory, pod které se ještě vtěsnal slot na SIM kartu.

2 USB nejsou příliš mnoho, ale pochvalu si zaslouží rozmanitost ostatních konektorů. Není problém připojit FireWire kameru, případně průmyslové zařízení se sériovým portem RS232. Stejně tak nechybí podpora pro PCMCIA karty (PC Card), které jsou v profesionálním použití stále velmi rozšířené. Zpětná kompatibilita je u těchto notebooků potřeba, protože různá specializovaná laboratorní/průmyslová zařízení se nemění tak často jako běžná počítačová technika.

Ač úhlopříčka displeje 10,6“ nejspíš bude evokovat něco velikosti běžných mini notebooků, realita je trochu jiná. Všechny ty výztuhy a ochranné mechanismy se podepsaly na hmotnosti činící přesně 2,31 kg (při rozměrech 270 x 220 x 55 mm). Napájecí adaptér nekráčí ve stejných šlépějích a je naopak příjemně malý (hmotnost 366 g). Výhodou je také zahnutý kabel vycházející ze zdroje směrem k notebooku. Díky tomu se méně namáhá při smotávání. Adaptér silně připomíná ty 65W od Lenova, ale je ještě o kousek menší, za čímž zcela jistě stojí nižší výkon 40 W.

Klávesnice a ovládací prvky

Displej v poměru stran 4:3 se nepříznivě podepsal na šířce přístroje užitelné pro klávesnici. Znamená to, že je klávesnice značně stísněná a klávesy jsou zmenšené v obou rozměrech (na výšku více). Přesto všechno lze na notebooku kupodivu psát velmi rychle a řekl bych, že jsem nijak nebyl brzděn proti psaní na běžném velkém notebooku.

Chod kláves je tichý a lze vždy přesně poznat, když už je klávesa stisknuta. Celkově i přes menší rozměry shledávám psaní na klávesnici za relativně příjemné.

Rozložení klávesnice bylo u testovaného kusu anglické včetně jednořádkového Enteru a nezkráceného levého Shiftu. Netradiční je umístění kláves Insert a Delete do prostoru vlevo od kurzorových šipek. To bych označil za pozůstatek dob minulých, kterého se ještě před několika lety držela například i Toshiba. Druhým takovým pozůstatkem je ještě klávesa apostrofu (v CZ rozložení je tam středník) vpravo od ESC. Posledním „úletem“ je rozložení kurzorových šipek. Šipky do stran jsou obě vlevo od šipky dolů, což je v dnešní době velmi netradiční. Naopak mě potěšilo rozložení funkčních kláves do bloků, což značně zjednodušuje orientaci.

Pod klávesnicí je vyhrazen prostor pro touchpad, který je netradičně od společnosti Fujitsu. Ač jsem se snažil sebevíc, společnou řeč jsme nenašli. Při pomalém pohybu se kurzor skoro nepohybuje a při rychlejším zas ustřelí o velký kus. To je daní za jeho konstrukci – touchpad na rozdíl od běžných notebooků zde totiž není elektrostatický, protože je odolný vůči vodě a je uzpůsoben pro práci v rukavicích. Zkoušel jsem si samozřejmě hrát s nastavením, ale nějaké rozumné jsem nenašel. V tomto případě tedy beru touchpad jen jako takovou nouzovou možnost.

Podstatně zajímavější je ovládání pomocí dotykového displeje. Ten reaguje na tlak a lze jej ovládat čímkoli. Primárně je k účelu ovládání určen stylus v pravém dolním rohu víka displeje. Proti jiným, podobným zařízením potěší použití lanka spojujícího stylus s víkem. Něco podobného bych rád viděl i u jiných zařízení Tablet PC či Smartphonů a shledávám ho velmi praktickým, ačkoli dávám přednost navigaci pomocí prstů.

Víko je připevněno pouze jedním otočným kloubem uprostřed. Od odemknutí otáčení je potřeba nad klávesnicí posunout velmi tuhou pojistku. Směr otáčení je ve směru hodinových ručiček a v otočené poloze je po zavření nutné displej ukotvit zámkem víka.

V režimu Tablet PC je pro uživatele na čelní straně připraveno několik tlačítek pro regulaci jasu displeje, spuštění softwarové klávesnice, simulaci stisku Enteru, otočení obrazovky a uzamknutí počítače.

Hlavní HW parametry

V tomto segmentu notebooků se výrobci nehoní tolik za každou technologickou novinkou. Testovaná konfigurace již navíc nebyla úplně aktuální, na rozdíly upozorním. Základní deska je postavena na jednu generaci staré čipové sadě Intel GM965 v kombinaci s ULV (ultra-low voltage) procesorem Intel Core 2 Duo U7500 s 10W TDP. Procesor běží na frekvenci pouhých 1,066 GHz. Jde o jádro Merom-2M, což značí 2MB L2 cache a 533MHz FSB. Aktuální konfigurace CF-19 je na tom již lépe, disponuje procesorem Intel Core 2 Duo SU9300 (1,2 GHz, 3MB L2, 800MHz FSB) a čipsetem Mobile Intel GS45 Express.

Výkonově testovaný procesor nijak nenadchne, samotný systém a běžné aplikace bývají stejně bržděny spíše diskem, takže v tomto ohledu není procesor nijak na obtíž. Takto slabý procesor byl zvolen zcela záměrně kvůli nutnosti chladit celý notebook pasivně. Na druhou stranu, jaký důvod vedl k osazení pouze 1 GB paměti RAM (DDR2-667), nemám tušení. Aktuální konfigurace již naštěstí disponuje 2 GB RAM s rozšiřitelností na 4 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 12 998
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 8062

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 26 011
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 487

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 177
  • Rendering (Multiple CPU): 324
  • Multiprocessor Speedup: 1,83

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1674 MB/s

Přestože je uvnitř notebooku ukryt klasický 2,5“ disk Hitachi Travelstar 5K250, jeho kapacita je pouhých 80 GB, aktuální verze disponují 160GB verzí. Jeho přenosová rychlost je přibližně na polovině hodnoty dnešních disků se stejným počtem otáček za minutu (5400 rpm). Za volbou tohoto disku nelze hledat vyšší odolnost proti otřesům (200 / 1000G při práci/klidu není nic extra). V případě větší objednávky lze zvolit i 32GB SSD.

Panasonic se nespoléhá jen na ochranné vlastnosti samotného disku a ten je proto umístěn v hliníkovém dvouvrstvém obalu se silnými gumovými výztuhami. Ty jako vedlejší efekt prakticky eliminují všechen jeho provozní hluk, a notebook je tak téměř nehlučný.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 94,56 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 36,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,9 ms

Pokud jde o konektivitu, tak zde nemám co vytknout. Drátově lze pro připojení použít gigabitovou síťovou kartu nebo FireWire 400. Bezdrátové možnosti jsou ještě rozmanitější – Wi-Fi karta s podporou standardů a/b/g, Bluetooth 2.0 modul Toshiba a Novatel Wireless 3G modem (bez problému vyzkoušeno v GPRS/EDGE síti Vodafone).

Všechna bezdrátová zařízení lze rychle vypnout pomocí hardwarového přepínače u čtečky paměťových karet. Samostatně lze zapínat a vypínat přes ikonu v pravém dolním rohu obrazovky u hodin.

Aby to nebylo všechno, vešel se do notebooku ještě GPS přijímač. Nutno říct, že už jsem zažil i citlivější GPS a tato se u mě řadí někam do průměru mezi tím, co lze najít v mobilním telefonu. V budově se GPS v drtivé většině případů nechytla.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Většinu běžných uživatelů možná překvapí, že má displej poměr stran 4:3. Ten už klasické notebooky dávno opustily. Zde použitý má úhlopříčku 10,6“ a matici s rozlišením XGA (1024x768). Na plochu jde o větší displej, než se montuje do levných mini-notebooků, a nízké rozlišení zajišťuje dostatečně velké pixely, takže dívání do displeje tolik nenamáhá oči.

Parametrově jde o velmi dobrý LCD panel. Barevné podání a věrnost černé/bílé by mu mohl závidět leckterý multimediální model. Asi nejzajímavějším parametrem je svítivost. Námi testovaný model disponoval 500 cd/m^2, aktuálně prodávaný má podle výrobce 1000 cd/m^2. I u testovaného modelu byl obraz čitelný opravdu i pod přímým sluncem. Sytost barev a pozorovací úhly omezuje jen dotyková vrstva před displejem. Pokud na ni v určitém úhlu svítí slunce, barvy úplně vyblednou.

Grafická karta Intel GMA X3100 je součástí čipové sady a taktéž její paměť je sdílená. Panasonic grafické jádro ještě podtaktoval za účelem snížení spotřeby.

Pokud by z jakéhokoli důvodu nestačil vestavěný displej, lze připojit externí prostřednictvím analogového VGA výstupu. Digitální rozhraní není dostupné ani přes dokovací stanici. Přitom kvalita VGA výstupu není příliš velká a s testovacím panelem byl při rozlišení 1680x1050 problém v podobě výraznějších duchů. Při používání do rozlišení 1024x768 tyto defekty nejsou viditelné.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 3091
  • 3DMark 03: 899
  • 3DMark 05: 462
  • 3DMark 06: 317

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 208
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 308
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 372
  • OpenGL Speedup: 1,79

Grafické testy jsem dělal spíše pro zajímavost, neboť pro cílovou skupinu je grafický výkon absolutně nepodstatný. Ale když na to přijde, tak Windows Aero funguje a film v DVD kvalitě si také přehrajete.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktor je v celém notebooku jen jeden a jeho místo je pod displejem. Očekával jsem tedy jen to nejhorší, ale byl jsem velmi příjemně překvapen, protože zvuk z něj je hlasitý a překvapivě prokreslený. Kdyby byly takové reproduktory na notebooku dva, bylo by zvukové podání lepší než na mnoha multimediálních modelech.

Zvuková karta podporuje pouze stereo zvuk a pod jednou z krytek se ukrývají dva 3,5 mm jack konektory (vstup a výstup).

Zabezpečení

Na notebooku nehledejte čtečku otisků prstů. Fakticky totiž nejde o příliš dobrý způsob zabezpečení. Pokud však jde o ochranu dat, na desce nechybí bezpečnostní čip TPM, který může mimo jiné sloužit na šifrování disku.

Další zabezpečení se skládá z ochrany proti odcizení Conputrace (viz článek "Computrace - nachází ukradené notebooky") a hesel BIOSu: správce, uživatele a primárního disku.

Chlazení a provozní hluk

Kvůli utěsnění musel být celý notebook navržen bez aktivního chlazení ventilátorem. Proto je použit úsporný procesor. Aby se ani ten nemohl přehřát, slouží celé kovové tělo jako jeden velký chladič. Asi není nutné zmiňovat, že notebook je při provozu prakticky nehlučný (určité tlumené šumění způsobuje pouze chod pevného disku).

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 34,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 34,0°C
  • klávesnice vlevo = 33,1°C
  • klávesnice vpravo = 32,1°C
  • spodek maximum = 35,5°C
  • napájecí adaptér = 48,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 42,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 41,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 42,1°C
  • klávesnice vlevo = 39,5°C
  • klávesnice vpravo = 37,1°C
  • spodek maximum = 44,8°C (pravá polovina)
  • napájecí adaptér = 55,8°C

teplota okolí při měření: 22°C

I přes pasivní chlazení není tělo notebooku výrazně teplejší než u normálních notebooků. Problém nastává pouze v případě, kdy je procesor soustavně vytěžován a musí běžet na maximální frekvenci. Zejména v pravé části je pak teplo cítit výrazněji. Na obranu dodávám, že ani po 5 hodinách soustavného testování 3D Markem se notebook nepřehřál.

Baterie

Vysokokapacitní 6článková baterie (61 Wh) dokázala v našem standardním redakčním testu* pohánět notebook přesně 6 hodin a 12 minut. Při náročnějším používání s maximální intenzitou podsvícení a občasným připojením na internet přes WAN modul se výdrž pohybuje mezi 4 až 5 hodinami.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 28 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 27 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 43 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 20 W

Bateriové články Panasonic považuji za ty nejkvalitnější (s nejdelší životností), jaké lze v notebooku najít. Rychlost nabíjení je značně omezena, což by mělo mít také pozitivní vliv na životnost článků. Ve vypnutém stavu jde do baterie necelých 20 W a v zapnutém pouhých 10 W. V zapnutém stavu trvá nabíjení necelých 5 hodin.

BIOS

Stiskem F2 při startu se je možné dostat do nastavení Phoenix TrustedCore BIOSu. V něm lze z těch pokročilejších voleb nastavit režim dotykové obrazovky (touchscreen, tablet), teplotu prostředí (pro teplejší prostředí se nastaví maximum nabíjení baterie na 80% kvůli menšímu opotřebení) a zákaz jednotlivých rozhraní.

Příslušenství

K notebooku je mimo napájecího adaptéru ještě přibalen čistící hadřík na LCD, náhradní poutko a dvě sady recovery disků. Uživatel si může zvolit, zda bude provozovat Windows Vista Business, nebo Windows XP Professional.

Běh Windows Vista na stroji s tak slabou konfigurací není žádným dech beroucím zážitkem. Osobně tedy doporučuji použití Windows XP, který běhá velmi svižně a ostatně i pro cílovou skupinu bude vhodnější.

Obraz na recovery médiích obsahuje samotný systém a navíc jsou doinstalovány pouze ovladače a jednoduché utility pro kalibraci dotykového displeje, případně diagnostiku GPS. Předinstalovaný není dokonce ani ovládací program na WWAN modul. Ten je nutné doinstalovat z dalšího přibaleného CD.

Ceny a záruka

Na našem trhu by měl být tento notebook dostupný za cenu 89 000,- Kč bez DPH (105 910,- Kč s DPH).

Závěr

Panasonic ToughBook CF-19 je notebookem, který si na nic nehraje. Nenabídne žádné žhavé novinky, co se týká technických parametrů, ale to, na co je určen, zvládne výborně. Smysl má samozřejmě jen pro úzkou skupinu lidí, kteří pracují v podmínkách, kde běžné notebooky nemají šanci. Kdo něco takového potřebuje, ten si bude muset proti běžným notebookům pořádně připlatit. Bohužel ani v této ceně není nic úplně bez chyby – především VGA výstup nebo ovladatelnost touchpadu "mimo drsný terén" by mohla být lepší.

Klady a zápory

+ extrémně odolná konstrukce
+ na tuto kategorii notebooků nízká hmotnost
+ naprosto tichý provoz

- špatně ovladatelný touchpad
- nízká kvalita VGA výstupu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Panasonic ToughBook CF-19

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip
ze-notebook/2008/panasonic-toughbook-cf-t7>ToughBook CF-T7. Obrněné notebooky se nám však do redakce příliš často nedostanou. Kdy se tedy naskytla taková možnost, neváhal jsem ani minutu.

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Panasonic ToughBook CF-19
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo U7500 (1.06 GHz, 2 MB L2, 533MHz FSB)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-667 (1x1024)
  • HDD (GB): 80 (Hitachi HTS542580K9SA00, SATA, 5400 rpm)
  • DVD: -
  • LCD: 10.6" TFT
  • LCD rozlišení: XGA (1024 x 768)
  • Video: Intel GMA X3100 (IGP)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Marvell Yukon 88E8055 Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 4965AG (A/B/G)
  • Zvuková karta: Analog Devices AD1884
  • Polohovací zařízení: touchpad (Fujitsu) + touchscreen (Fujitsu)
  • Software: Windows Vista Business (32bit, MUI) + XP downgrade
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5700 mAh 10.65V / 6h 12min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, D-Sub, 2x USB, ExpressCard 54, PCMCIA, Firewire 400, sériový port RS232
  • Rozměry: 270 x 220 x 55 mm
  • Hmotnost (kg): 2.31
Recenze

Diskuse