RECENZE: Toshiba Qosmio X300 - na hry především

5. 2. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Toshiba tento notebook označuje za herní a není se čemu divit. Uvnitř mohutného 17'' těla se ukrývá aktuálně jeden z nejvýkonnějších Core 2 Duo procesorů a nejvýkonnější mobilní grafická karta NVIDIA. Ostatní parametry podtrhují záměr maximálního výkonu - spousta RAM typu DDR3 a dva pevné disky. S operačním systémem Windows Vista Home Premium je notebook za doporučenou koncovou cenu 47.990,- Kč bez DPH zajímavou alternativou k herním desktopům.

Toshiba Qosmio X300 - na hry především

Základní popis

Řada Qosmio se zaměřuje na ryze multimediální notebooky. Model X300 je řazen do takzvané herní série a cílem je nabídnout maximální grafický a výpočetní výkon v slušivém kabátku. Už na první pohled je znát, jakou daň si vysoký výkon vyžádal – i v porovnání s běžnými 17“ notebooky vypadá X300 prostě monstrózně.

„Hravé“ lidi se snaží tento zaujmout už na první pohled. Využívá méně časté barevné kombinace černé, červené a purpurové. Mimo spodní části základny jsou všechny materiály hladké a lesklé. Pouze v místě opěrek rukou přechází povrch do mírně hrubší varianty, aby toto místo nebylo nepříjemné na dotek, pokud jsou ruce zpocené. Je smutné, že se to samé nedá říct i o klávesnici, která rychle chytá otisky a po delší práci působí značně umaštěným dojmem (při několikahodinovém hraní je to ještě horší). Osobně beru lesklé klávesnice jako krok úplně špatným směrem a pevně doufám, že od nich Toshiba zas upustí.

K dílenskému zpracování nemám žádné výhrady. Všechny díly správně lícují a tělo notebooku se při manipulaci nekroutí, ačkoli jsem to vzhledem k větším rozměrům a hmotnosti čekal. Při tlačení na vnější stranu víka se sice plast mírně prohýbá, ale na displeji se neprojevuje žádné vlnění, takže předpokládám, že je chráněn dostatečně. Navíc nepředpokládám, že by tento notebook někomu sloužil k dennímu nošení.

Ačkoli počet rozhraní není nijak podprůměrný, na velkém těle vypadají konektory díky velkým mezerám poněkud „osaměle“. Na čelní hraně sice není umístěn žádný konektor, za to sem výrobce vtěsnal optickou mechaniku. Levý bok disponuje slotem na karty ExpressCard 54, jedním USB a jedním kombinovaným portem eSATA/USB k rychlému připojení externích disků. Na pravém boku jsou vidět pouze dvě USB. Pod krytkou vzadu je však skryta ještě čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro, xD) a konektor pro připojení analogové telefonní linky. Na multimediální notebook je poměrně netradiční rozmístění některých konektorů i na zadní stranu. Kolem masivního chlazení jsou z jedné strany umístěny konektory FireWire 400 a napájení a z druhé strany HDMI, VGA a LAN.

Kdybych měl osazení konektory nějak shrnout, tak jde v podstatě o standardní výbavu pro 15,4“ notebooky. Pokud pominu, že není přítomen TV tuner, a tedy ani obrazové vstupy, chybí mi konektory pro připojení 5.1 reproduktorů. Místa by tu na další konektory určitě ještě bylo (a ne málo).

Mobilita tohoto přístroje je založena snad jen na tom, že ho lze přenést celý v jednom kuse. Nosit jej v batohu není moc pohodlné a rychle se pronese. V brašně bych jej určitě nedoporučoval přenášet dál než do auta a zpět. V zavřeném stavu má rozměry 410 x 310 x 43-63 mm a hmotnost 4,20 kg. Jde o relativně velkou hmotnost způsobenou pravděpodobně velkým a těžkým chladícím blokem procesoru a grafické karty. Kvůli tomu samozřejmě bylo nutné zvolit i tlustší výztuhy, které taktéž hmotnost navýšily.

Pokud tělo notebooku v porovnání s jinými vypadá velké, tak to pak ani nevím, jak bych nazval přibalený 150W adaptér. Ten má hmotnost 1,05 kg a jde o krabičku s objemem tří menších adaptérů o výkonu 65 W.

Klávesnice a ovládací prvky

Když se povznesu nad nevhodný lesklý povrch, který je náchylný na otisky a prach, tak jde o velmi příjemnou klávesnici. Stisk kláves je jistý a příjemný. Klávesy navíc nejsou hlučné, takže je práce s notebookem velmi příjemná.

Potěšilo mě rozložení klávesnice, které efektivně využívá nabídnutého prostoru. Blok kurzorových šipek je oddělen mezerou od ostatních kláves, horní řada kláves je rozdělena do bloků velkými mezerami a po pravém boku je umístěna plnohodnotná numerická část. Nad ní jsou v standardním rozložení také klávesy pro pohyb v dokumentech a Insert s Delete. Malou výtku bych mohl mít snad jedině k užší klávese Enter.

V prostoru nad klávesnicí je uprostřed několik dotykových senzorů převážně pro obsluhu multimediálního přehrávače. Jedna z ikonek panelu vypíná podsvícení všech svítících prvků kolem klávesnice a jsem rád, že Toshiba tuto možnost u svých notebooků implementuje. Tento notebook je vybaven velkým množstvím červených diod a osobně podobné výzdobě neholduji.

Nastavení hlasitosti je zajištěno pro Toshibu charakteristickým otočným regulátorem, který podle směru otáčení ovládá hlasitost výstupu zvukové karty v operačním systému. Tento způsob regulace hlasitosti považuji za to nejlepší, co lze v notebooku najít, a oceňoval jsem jej zejména při hraní her, protože je možné jej rychle a přesně použít i bez grafické odezvy na obrazovce notebooku.

Funkce klávesy Fn mají grafickou odezvu zajištěnou programem Toshiba Flash Cards. Ten byl dříve neskutečně pomalý, ale výrobce z něj již vyhodil všechny animace a jeho načítání výrazně zrychlil, takže jde o velmi přehledné a použitelné řešení.

Dotyková plocha touchpadu není nijak zapuštěná a proti okolí se liší jen mírně drsnějším povrchem. Pohyb kurzoru byl občas mírně sekaný, ale nebylo znatelné velké zpoždění (pro hraní her je každopádně u každého notebooku výhodnější použít externí myš). Obě dvě tlačítka se mačkají velmi jistě a nevydávají žádné hlasité klapavé zvuky. Pokud by touchpad jakkoli překážel, lze jej vypnout jednou funkcí Fn klávesy.

Hlavní HW parametry

Osazený procesor Intel Core 2 Duo T9600 s frekvencí 2,8 GHz je tím nejvýkonnějším, co se nám zatím do redakce dostalo, a zároveň tím nejvýkonnějším zde dostupným dvoujádrovým procesorem pro notebooky. Základní deska je založena na aktuální čipové sadě Intelu PM45 + ICH-9M. Pokud jde o výpočetní výkon, tak si tento notebook nezadá s leckterým stolním počítačem.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 35 257
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 68 794

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 22 478
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 43 835

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 514
  • Rendering (Multiple CPU): 941
  • Multiprocessor Speedup: 1,83

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,6
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3165 MB/s

Celkovou kapacitu 4 GB paměti tvoří dva 2GB moduly typu DDR3-1066. 32bit operační systém z toho dokáže využít jen první 3 GB a Toshiba nenabízí obraz tovární instalace s 64bitovým systémem. I tak kapacita plně postačuje na veškerou práci a hraní dnešních náročných her.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 103,2 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 52,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,51 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,4

U tak velkého notebooku by bylo hříchem ponechat jen jeden disk. Toshiba použila dva 320GB disky s rychlostí ploten 5400 rpm. Tyto disky poskytují mírně nadprůměrný výkon v porovnání s konkurencí a RAID (pole) z nich lze vytvořit jen softwarově. Celková kapacita 640 GB by měla postačovat i nadšeným „sběratelům“ filmů.

Optická mechanika překvapivě neumí pracovat s Blu-ray disky a jde jen o typ DVD Super Multi s podporou zápisu na dvouvrstvé DVD disky. U takto vybaveného notebooku bych očekával podporu Blu-ray jako samozřejmost a její absenci přisuzuji částečně tomu, že jde o Toshibu, která stála za prosazováním (dnes už poraženého) HD-DVD.

Ke gigabitové síťové kartě je přidána standardní bezdrátová konektivita v podobě draft-n Wi-Fi adaptéru a BlueTooth 2.0 modulu (Toshiba BT Stack). Bezdrátový vysílač lze rychle vypínat posuvným přepínačem na čelní hraně notebooku. Samostatně lze jednotlivá zařízení vypínat pomocí funkcí Fn klávesy.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Použitý panel s úhlopříčkou 17,1“ má pouze základní rozlišení WXGA+ (1440x900). Na HD filmy a složitější práci by sice potěšilo nějaké vyšší rozlišení, ale pokud je Qosmio X300 určeno především na hry, není nižší rozlišení na škodu, neboť ty je nejlepší hrát v nativním rozlišení displeje, aby nedocházelo k degradaci kvality obrazu. Takto je zaručeno, že by mělo být možné hrát v nativním rozlišení i hry, které teprve přicházejí na trh.

Displej bohužel neexceluje ani v jiných parametrech. Svítivost bych si určitě dokázal představit vyšší a při hraní je mírně na obtíž slabý vertikální pozorovací úhel.

Udávané parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Podsvícení: 2x CCFL

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním kuse. Tím je LG Philips LP171WP4-TLN1. Není však zaručeno, že v jiném kuse bude použit stejný displej od stejného výrobce.

Na trhu momentálně není k sehnání vhodnější grafická karta než zde použitá NVIDIA GeForce 9800M GTX (výkonnější notebook by musel mít leda dvě takové spojené v SLI). Ke grafickému procesoru je 256bitovou sběrnicí připojen celý 1 GB vlastní paměti (DDR3).

GPU-Z
specifikace čipu

Mimo interního displeje lze připojit až dva externí monitory a za předpokladu, že je vypnutý ten interní, je možné na každém zobrazovat samostatnou část plochy. Vzadu jsou na notebooku umístěny konektory HDMI a VGA. Komu by při hraní nestačil interní displej, může pomocí HDMI připojit externí panel s rozlišením až 1920x1200. Ačkoli grafická karta podporuje i vyšší rozlišení, musel by být výstup realizován přes DisplayPort nebo dual-link DVI konektory, které zas nejsou tak oblíbené u spotřební elektroniky.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 36 925
  • 3DMark 03: 30 616
  • 3DMark 05: 15 966
  • 3DMark 06: 10 061

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,8

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 608
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1966
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 3953
  • OpenGL Speedup: 6,51

Dle syntetických testů nabízí použitá grafická karta přibližně o 12% vyšší výkon proti svému předchůdci GeForce 8800M GTX (512 MB) a o 20% proti ATI Radeon HD3750 (512 MB RAM). Z časových důvodů nebylo možné provést důkladné herní testy, což je v případě takového stroje opravdu škoda. Vyzkoušel jsem hry Crysis a Call of Duty 5. Obě lze hrát v nativním rozlišení 1440x900. První jmenovaná byla perfektně hratelná s nastavením středních detailů s výjimkou voleb stínování, které jsem nastavil na hodnotu vysoké. Druhou jmenovanou lze hrát s vyššími detaily.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Qosmio X300 je koncipováno jako kompletní herní řešení, ke kterému by (v závislosti na hře) mělo stačit připojit jen myš a začít hrát. Tomu je podřízena také soustava 4 reproduktorů a subwooferu. Subwoofer je ukryt u ventilátorů na spodní straně základny a reproduktory jsou rozmístěny do všech čtyř rohů vrchní strany základny. Více reproduktorů nemá za účel dodat prostorový zvuk (což je na tak omezeném prostoru stejně téměř nemožné). Slouží k lepšímu pokrytí frekvenčního pásma. Na dobrém ozvučení si Toshiba u této řady zakládá a je to poznat i na nastavení zvukové karty, které je rozšířeno o volby týkající se vylepšení zvuku a ekvalizérů.

Kvalita reprodukce zvuku je velmi dobrá a mezi notebooky jde o jedno z těch nejlepších řešení. V řadě Qosmio však nejde o tu nejvyšší kvalitu. Dle mého názoru před rokem recenzovaná Toshiba Qosmio G40 měla zvuk ještě o třídu lepší.

Mrzí mě, že Toshiba ignoruje možnost analogového připojení 5.1 reproduktorů, která se konečně po letech začala objevovat u konkurenčních multimediálních notebooků. Pokud jde o filmy, tak u těch není problém prostorový zvuk vyvést pomocí HDMI. Jenže v případě her se digitální výstupy vždy hlásí jen jako stereo. U herního notebooku beru absenci prostorového zvukového výstupu jako velký nedostatek.

Na čelní hraně je umístěn přijímač CIR (Consumer Infra-Red) kompatibilní s dálkovými ovladači Windows Media Center. Jeden je ostatně součástí balení a lze ho zasunout celý do ExpressCard slotu.

Aby byla výbava kompletní, nechybí samozřejmě ani mikrofon a 1,3Mpix webkamera (Chinony). Pomocí ovládacího programu kamery lze tvořit snímky s rozlišením 1280x1024 a nahrávat video (se zvukem) v rozlišení 640x480.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Ačkoli jsem vzhledem k použitým součástem očekával to nejhorší, mé obavy se nenaplnily. Nejde sice o jeden z nejtišších notebooků, ale už jsem měl na recenzi mnoho 15,4“ modelů s podstatně horší konfigurací, které produkovaly podobnou úroveň hluku.

Uvnitř přístroje jsou umístěny dva ventilátory a oba jsou i přes svou rychlost relativně tiché (slyšet je pouze proudění vzduchu). Při kancelářské práci běží většinou jen jeden, který se občas vypne. Při hraní her běží neustále oba dva, ale v místnosti s běžným ruchem dalších osob notebook nejsou prakticky vůbec slyšet.

Ve správě napájení Windows Vista jsou přidány dvě položky navíc. Jedna z nich umožňuje vybrat tichý režim ventilátoru. V tomto režimu se ventilátor při kancelářské práci spouští jen nárazově.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 23,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 23,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 22,8°C
  • klávesnice vlevo = 25,9°C
  • klávesnice vpravo = 27,8°C
  • spodek maximum = 32,0°C (u ventilátorů)
  • výdech chlazení = 33,1°C
  • napájecí adaptér = 36,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 21,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 21,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 20,8°C
  • klávesnice vlevo = 27,4°C
  • klávesnice vpravo = 29,0°C
  • spodek maximum = 32,6°C (u ventilátorů)
  • výdech chlazení = 42,3°C
  • napájecí adaptér = 38,5°C

teplota okolí při měření: 20°C

Odvod tepla je zajištěn na výbornou. I při hraní se notebook nijak výrazně nezahřívá. Vlastně je spíše studený, což ostatně dokazují i naměřené teploty. Více tepla je jen u výdechu chlazení vzadu, ale s přihlédnutím k výkonu notebooku to je pochopitelné. S notebookem je možné pracovat i na nohou, protože spodní část základny je jen vlažná, ale kvůli vyšší hmotnosti je pohodlnější jej mít položený někde na stole.

Překvapila mě nízká teplota napájecího adaptéru i během hraní a nabíjení. U pasivně chlazeného adaptéru s výkonem 150 W bych určitě očekával teploty mnohem vyšší.

Baterie

Vestavěná 58Wh baterie udržela notebook v provozu v našem standardním redakčním testu* 1 hodinu a 37 minut. Při hraní 3D her se výdrž pohybuje kolem 30 minut. U herního notebooku takového kalibru je baterie jen do počtu, takže nízkou výdrž vůbec nevnímám jako zápor.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 37 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 91 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 73 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 124 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 48 W

Při pohledu na naměřené hodnoty odběru z elektrické sítě je jasné, že tento notebook nemůže vydržet běžet na baterie příliš dlouho. Použitý 150 W adaptér zajišťuje dostatečnou výkonovou rezervu i při maximálním výkonovém vytížení současně s nabíjením baterie.

BIOS a zabezpečení

Do nastavení vestavěného Phoenix SecureCore BIOSu se vstupuje klávesou F2 po zapnutí notebooku. V jeho nastavení se ukrývají standardní položky nastavení času a priorit bootování. Z pokročilejšího stojí za zmínku možnost vypnout napájení USB při vypnutém stavu notebooku, vypnutí pípání při mačkání senzorů nad klávesnicí a aktivace možnosti zapnout notebook dálkovým ovladačem.

Start počítače a nastavení BIOSu je možné chránit heslem. Pro přihlášení do Windows lze mimo hesla použít i čtečku otisku prstů a rozpoznání obličeje pomocí webkamery. Výrobce na základní desku nedal bezpečnostní čip TPM, protože nejde o firemní notebook.

Příslušenství

K notebooku je přibalen 150W napájecí adaptér (s klasickou napájecí šňůrou známou ze stolních počítačů) a dálkový ovladač, který je možné vložit do ExpressCard.

Předinstalovaný operační systém Windows Vista Home Premium (32bit, CZ) lze obnovit ze skrytého oddílu. K obnovení je potřeba před startem systému stisknout klávesu F8 a vybrat volbu Opravit počítač. K standardním položkám systému je na konec přidána volba tovární obnovy.

Tovární instalace systému je plná všemožného zbytečného software, který je dobré hned při prvním spuštění odstranit, neboť viditelně způsobuje minimálně pomalejší start operačního systému. Za užitečný považuji jen přehrávač DVD a vypalovací program.

Ceny a záruka

Na našem trhu je dostupná pouze tato testovaná konfigurace, a to za doporučenou koncovou cenu 47 990,- Kč bez DPH (57 108,- Kč s DPH). V základu má notebook dvouletou záruku s opravou v autorizovaném servisu. Délka záruky se nemění ani při nákupu na IČ.

Závěr

Qosmio X300 je momentálně asi nejvýkonnějším notebookem na našem trhu a jeho cena, ač je stále relativně vysoká, je velmi dobrá v porovnání s dřívějšími cenami herních notebooků renomovaných značek. Cílovou skupinou tohoto stroje budou zcela jistě lidé, kteří nepočítají každou korunu a potřebují kompletní herní řešení s maximálním výkonem na občasný transport. Pokud z jakéhokoli důvodu odmítáte výrazně levnější řešení v podobě stolního počítače, může být Qosmio X300 zajímavou volbou. K ideálnímu stavu mi po funkční stránce scházel pouze kvalitnější displej a možnost připojit analogově prostorovou 5.1 repro-soustavu.

Proti stolnímu počítači taktéž doporučuji při hraní dělat častější přestávky. Po více hodinách hraní v kuse mě často bolelo za krkem vlivem ergonomických nedostatků daných obecně konstrukcí notebooků (displej je příliš blízko klávesnice).

Klady a zápory

+ výkon postačující k hraní všech dnešních her
+ kvalitní reprodukce zvuku z integrovaných reproduktorů
+ velké množství úložného prostoru na discích

- chybí analogový 5.1 výstup zvukové karty
- lesklý povrch klávesnice
- nízký vertikální pozorovací úhel displeje

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Qosmio X300

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Qosmio X300
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T9600 (2.80 GHz, 6 MB L2, 1066MHz FSB)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x2048)
  • HDD (GB): 2x320 (TOSHIBA MK3252GSX, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (HL-DT-ST DVDRAM GSA-T50N)
  • LCD: 17,1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA+ (1440 x 900)
  • Video: NVIDIA GeForce 9800M GTX (1 GB, 256bit)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82566MC Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 5100 (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC272)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Alps)
  • Software: Windows Vista Home Premium (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4000 mAh 14.4V / 1h 37min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, FireWire 400, 3x USB, eSATA/USB, VGA, HDMI, ExpressCard 54
  • Rozměry: 410 x 310 x 43-63 mm
  • Hmotnost (kg): 4.20
Recenze

Diskuse