RECENZE: Acer Aspire 5745G - výkonnější TimelineX

13. 7. 2010 06:55    Rubrika: Recenze    Autor: Miroslav Hoffmann

Notebooků s čtyřjádrovými procesory neustále přibývá, důkazem budiž dnes testovaný Aspire 5745G. Ten do svého tenkého 15,6'' těla integruje slušnou dávku výkonu - kromě silného CPU Intel Core i7 najdeme třeba mainstreamovou grafiku NVIDIA, 6 GB RAM, nebo 640GB pevný disk. Doporučená koncová cena této nejvyšší konfigurace přitom nepřesáhne 24.490,- bez DPH.

Acer Aspire 5745G - výkonnější TimelineX

Základní popis

Společnost Acer nedávno přišla s inovovanou řadou TimelineX, která odstranila asi jedinou výraznější kritiku předchozí řady Timeline týkající se výkonu. Důvod, proč se zde o řadě TimelineX zmiňuji, přestože do ní dnes testovaný přístroj nepatří, je ten, že největší (15,6'') TimelineX 5820T má s Aspire 5745G společného více, než by se mohlo zdát. Oba přístroje využívají naprosto stejné šasi a nikde nenajdete ani ten nejmenší detail, který by je odlišoval (samozřejmě kromě osazeného hardwaru). To platí až na jednu výjimku, kterou je povrch vnější strany víka - TimelineX 5820T používá hliník, Aspire 5745G má víko plastové. Toto je však jediná odlišnost, dnešní popis se tedy kromě testovaného modelu beze zbytku týká i zmíněného TimelineX 5820T.

Tělo zavřeného notebooku působí tenkým (v přední části cca 2,5 cm) a kompaktním dojmem. Vnější strana víka je (jak bylo už řečeno) plastová s lesklou úpravou. Velkou černou plochu se výrobce snažil oživit pouze texturou šedostříbrných vodorovných pruhů a vlisovaným logem Acer ve stříbrné barvě. Až na klavírní lesk vypadá víko decentně, samozřejmě jsou na něm ale vidět různé šmouhy a mikroskopické škrábance. Velká plocha se však udržuje dobře, stačí víko jednou přetřít jemnou látkou a je zase jako nové. Spodek základny je již matný, kromě několika otvorů pro zlepšení chlazení zde najdeme i velký odnímatelný panel, pod kterým najdeme všechen důležitý hardware, přímo k chlazení se ale nedostaneme.

Interiér je vyveden v konzervativní černé a šedé barvě, což je podle mě nejlepší kombinace. Opěrky rukou nejsou jako ostatní části šasi z plastu, jako materiál pro ně posloužil eloxovaný hliníkový plát šedé barvy, do nějž byl vyříznut otvor pro touchpad. Okraje otvoru byly následně zabroušeny a slouží (díky touchpadu umístěnému pod hliníkovým plechem) jako hmatové i optické oddělení povrchu touchpadu od palmrestu. Klávesnice je usazena v bloku černého lesklého plastu, vzhledem k jeho minimálním rozměrům se ale otisky nemají kde uchytit. Jediné "kritické" místo tedy zůstává v základně nad klávesnicí, ale tam se moc často stejně sahat nebude. Vnitřní část víka je lesklá kompletně, kromě displeje se to týká i rámečku kolem něj - zde bych viděl raději plast matný. Spodní část rámečku navíc nepůsobí úplně dokonalým dojmem - je možné ho lehce (a značně) od displeje odtáhnout a dá se předpokládat, že se pod ním budou udržovat nečistoty.

Základna se zdá být pevná a vcelku odolná, i když je pravda, že při uchopení za roh se mírně kroutí. K prohýbání ale dochází mírně pouze v místě optické mechaniky. Víko je na tom podobně, příliš se neprohýbá a k vlnění barev dojde až při silném zatlačení. Pokud tedy shrnu vzhled a zpracování, jsem spokojený. Výtku mám pouze k lesklému a ve spodní části hůře zpracovanému rámečku displeje.

Víko se nedá otevřít jednou rukou, základna se vzhledem ke své relativně nízké váze zvedá s ním. V souvislosti s klouby umístěnými v základně (displej se zaklápí za ní) příjemně překvapí maximální úhel otevření kolem 150° (běžných je 135°). Otevřený displej drží svou polohu dobře, při menších otřesech se však mírně "pohupuje".

Konektorová výbava je v této kategorii standardní. Zadní strana (jak je už u domácích modelů zvykem) neobsahuje konektor žádný, přední strana obsahuje pouze univerzální čtečku paměťových karet (SD/MMC, MS/MS PRO, xD). Vše se tedy muselo vejít na boční strany, konkrétně na té pravé jsou to v přední části tři USB, za nimi je optická mechanika a napájecí konektor. Na levém boku najdeme směrem od uživatele dva audiokonektory (jeden kombinovaný s S/PDIF), čtvrté USB, konektor gigabitového Ethernetu, HDMI a VGA konektor. Zbývá již jen výdech chlazení a úplně vzadu se nachází ještě KensingtonLock. S počtem rozhraní a jejich rozložením jsem vcelku spokojen, čtyři USB jistě potěší. Já bych však uvítal, kdyby jedno z nich bylo zkombinované s eSATA a neztratil by se mi ani ExpressCard slot.

Základní barvou většiny indikátorů je modrá a nalezneme je zde v dostatečném počtu. Na přední hraně je to indikace zapnutí, stav napájení (při nízkém napětí či nabíjení změní barvu na oranžovou) a Wi-Fi svítící v zapnutém stavu oranžově. V lesklém pruhu nad klávesnicí pak najdeme tlačítko hlavního vypínače s LED vsazenou přímo do něj, kontrolky činnosti disku a zámků klávesnice a úplně vpravo je LED umístěná vedle tlačítka aplikace PowerSmart Manager, která by měla šetřit energii. Žádné další indikátory ani HW přepínače zde nenajdeme, vše mají na starost klávesové zkratky. Zajímavostí je, že tlačítko vysunutí mechaniky není umístěno na ní, ale v základně pod displejem. Funkční tlačítka mají také povedenou vizuální odezvu na displeji, velmi se tím usnadňuje jejich používání. Všechny LED jsou z matného plastu a 'nevypálí' vám oči ani ve tmě, byl jsem s nimi tedy spokojen. Jedinou výtku mám k chybějící kontrolce činnosti webkamery - domnívám se, že by se v určitých specifických případech velmi hodila.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Notebook má rozměry 379 x 250 x 26-33 milimetrů a váhu 2,6 kg, kromě mírně nižší tloušťky se tedy jedná o typický 15,6'' přístroj. S dobrým batohem si dokážu představit každodenní cestování, je však třeba počítat také s docela velkým a těžkým 90W adaptérem s tříkolíkovým kabelem - baterie totiž přístroj v provozu celý den neudrží ani zdaleka.

Klávesnice a ovládací prvky

Černá klávesnice (taktéž stejná jako u TimelineX) s numerickým blokem je pro Acer typická, opět se tedy jedná o "něco" mezi klasikou a chicletem, což mi přijde jako dobrý kompromis. Blok kláves využívá téměř celou šířku 15,6'' šasi, klávesy jsou velké a ploché a jsou mezi nimi malé mezery. Klávesnice je tichá a píše se na ní velice dobře - při psaní z ní mám jistější pocit, než ze zástupců typu chiclet. Je také dobře usazena a neprohýbá se. Samotné rozložení kláves je také v pořádku, přesto bych k němu několik výhrad měl. Příliš se mi nelíbí miniaturní levý Shift, raději bych ho viděl o kousek větší. Další věc se týká oddělení numerického bloku od zbytku kláves - není zde totiž žádné a občasné přehmátnutí pak není nic výjimečného. Poslední kritizovaná věc se týká kursorových kláves - mají jen poloviční velikost a nejsou vůbec vydělené. Pořád přemýšlím, proč je takový problém udělat je v plné velikosti a odsazené od zbytku klávesnice. Sice by to možná nepůsobilo tak esteticky (i když i s tím by se dalo jistě poradit), ale ergonomický přínos by byl jednoznačný. Potisk kláves bílé barvy je dobře čitelný i v šeru, to samé se týká popisků funkčních kláves, které je vyvedeno v typické světle modré. Přes výše zmíněnou menší kritiku je klávesnice velmi povedená, rozhodně tedy patří k tomu (nej)lepšímu, na co můžete na trhu mezi domácími notebooky narazit.

Kromě klávesnice zde žádné další samostatné ovládací prvky nenajdeme (což je dle mého názoru jedině dobře), výjimkou jsou tlačítka aplikace PowerSmart Manager a vysunutí optické mechaniky, které výrobce z jeho obvyklého místa přímo na mechanice přesunul pod displej. Jediné, co by se možná mohlo někomu hodit, je HW přepínač Wi-Fi adaptéru.

Touchpad je na tom také dobře, podporuje základní multidotyková gesta a na jeho matném povrchu se prsty pohybují bez zadrhávání. Velmi příjemná je také jeho velikost, díky ní není nutné často přehmatávat. Tlačítka jsou sdružena do jednoho a z toho vyplývá, že pohodlně se dají stisknout pouze na okrajích. Přesto, že bych zde viděl raději tlačítka dvě, musím říci, že i s tímto jedním se pracuje dobře a není potřeba k tomu vyvíjet nějakou nadměrnou sílu.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Notebook je postaven na moderní a výkonné čipové sadě Intel HM55, doplněné o čtyřjádrový procesor Intel Core i7-720QM (6MB L3 cache, TDP 45 W) vyrobený moderním 45nm procesem. Ten, přestože se jedná o momentálně nejslabší mobilní čtyřjádro od Intelu, má výkonu na rozdávání a jedná se o jeden z nejvýkonnějších procesorů, které můžete ve svém přenosném počítači mít. Procesor tedy obsahuje čtyři fyzická jádra, díky technologii Hyper-Threading ale umí zpracovávat až osm aplikačních vláken současně a také v systému ho uvidíte jako osmijádrový. Jeho základní frekvence je 1,6 GHz, kterou však umí podle potřeby upravovat směrem dolů i nahoru. V úsporném režimu se pomocí EIST všechna jádra podtaktují na 930 MHz, Turbo režim zase umí v případě potřeby zvednout frekvenci až na 2,8 GHz (podle vytíženosti jednotlivých jader).

cpu-z
specifikace čipu

Procesor je doplněn 6 GB DDR3 RAM (3 x 2048 MB) na 1066 MHz. Protože obsahuje čipset čtyři paměťové sloty (a obsazené jsou tři), nic nebrání jednoduchému rozšíření kapacity na podporované maximum, které činí 8 GB. To však bude pro drtivou většinu uživatelů pouze otázka dobrého pocitu, osazených 6 GB je totiž naprosto dostačujících.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 34 112
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 848

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 115 538
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 78 764

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 578
  • Rendering (Multiple CPU): 1385
  • Multiprocessor Speedup: 2,40

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3751
  • Rendering (Multiple CPU): 9701
  • Multiprocessor Speedup: 2,59

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,0
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,3
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5608 MB/s

Pro uživatelská data je připraven pevný disk Western Digital s nadstandardní kapacitou 640 GB. Ostatní parametry (5400 rpm, 8MB cache, SATA 3 Gb/s) jsou stejně jako naměřené hodnoty v dnešní době průměrné, mírně horší je jen přístupová doba - ta však může souviset s vysokou kapacitou a počtem ploten.

Osazena je také běžná optická mechanika DVD Super-Multi.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 118,95 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 67,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,0 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Komunikaci s okolím zde zajišťuje základní trio technologií - gigabitová síťová karta Atheros, b/g/n Wi-Fi modul od stejného výrobce, výčet doplňuje Bluetooth Broadcom ve verzi 2.1 + EDR. 3G modul samozřejmě nenajdeme - testuje se přístroj pro domácí uživatele (a modul chybí často i v business strojích, kde má přeci jen větší význam). Přepínání rozhraní je realizováno funkční klávesou, po jejím stisknutí se na displeji objeví grafické rozhraní, ve kterém můžeme zařízení vybírat jednotlivě.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.

Displej a grafika

O lesklém displeji LG LP156WH3-TLL1, který se nacházel v testovaném kusu, se mi bohužel nepodařilo zjistit žádné bližší informace, ale to myslím nevadí - displej je ve všech směrech průměrný (stejně jako valná většina konkurence) a papírová hodnota např. kontrastu na tom stejně nic nezmění. Obraz je tedy v rámci možností v pořádku, ale v kategorii 15,6'' notebooků nad 20 tisíc bez DPH bych si už dovedl představit vyšší rozlišení, třeba HD+ (1600 x 900). Možná to je ale jen můj pocit - nedávno jsem totiž četl jakýsi průzkum, ze kterého vyplynulo, že většinu uživatelů stejně zajímá hlavně velikost displeje a ne jeho rozlišení...

Parametry displeje

  • Úhlopříčka: 15,6''
  • Rozlišení: 1366x768
  • Typ obrazovky: TN
  • Jas: 200 cd/m²
  • Podsvícení: LED

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafickou stránku věci má v tomto modelu na starosti mainstreamová NVIDIA GeForce GT 330M s 1GB DDR3 pamětí, vzhledem k absenci integrované grafiky v procesoru zde není možnost použití technologie Optimus. Karta disponuje 48 unifikovanými shadery, 128bitovou sběrnicí a je vyrobena 40nm technologií. Podporuje také DirectX 10.1 a firemní technologie CUDA a PhysX. Jejím nejbližším konkurentem je ATI Mobility Radeon HD 5650, který je však technologicky vyspělejší (DX11) a má také o něco vyšší výkon.

gpu-z
specifikace grafického čipu

GeForce GT 330M má ale výbornou podporu akcelerace HD videí (i flashových) a její výkon s přehledem dostačuje k hraní všech moderních her v nativním rozlišení displeje, ve většině případů i s vysokými detaily.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 01: 32 001
  • 3DMark 03: 19 297
  • 3DMark 05: 13 369
  • 3DMark 06: 6496

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,5

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 636
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1661
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 3276
  • OpenGL Speedup: 5,15

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 4238

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Dva reproduktory ukryté ve vrchní straně základny pod displejem disponují běžnou hlasitostí, ale jejich zvukový projev je jednoznačně nadprůměrný. Nerezonují ani při nejvyšší hlasitosti, nemají příliš plechové středy, výšky jsou v rámci možností čisté a dva malé měniče se snaží i o náznaky basů. Celkový charakter je tedy vyvážený a zvuk "netrhá" uši (stále se však samozřejmě jedná o notebookové repro se všemi kompromisy z toho vyplývajícími).

O zpracování zvuku se stará HD kodek RealTek ALC269 a pokud nám nebude dostačovat projev interních reproduktorů, můžeme zvuk vyvést do externího zařízení třemi způsoby - klasickým analogovým výstupem, digitálně pomocí S/PDIF, případně přes HDMI.

Webová kamerka je na svém obvyklém místě v horním rámečku displeje (zajímavostí je, že její činnost není indikována žádnou LED). Maximální rozlišení je 1280 x 1024px, při něm je ale možné zachytávat pouze statické snímky, maximum pro video je 640 x 480px. Toto omezení má samozřejmě svůj důvod - webkamery v noteboocích vysoká rozlišení většinou ještě příliš nezvládají a obraz je při nich velmi trhaný a s velkým zpožděním. VGA rozlišení je ale pro videohovory naprosto dostatečné a obraz je v tomto konkrétním případě kvalitní a plynulý. Kamera je doplněna mikrofonem, který má své místo v levém horním rohu rámečku displeje.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Při chlazení výkonných komponent, které jsou v tomto modelu, se ventilátor celkem zapotí. Přísun čerstvého vzduchu je zajištěn přes otvory ve spodku základny a ventilátor se točí na nejnižší otáčky hned při spuštění notebooku. Pokud se nastaví úsporný režim, při kterém je procesor udržován na frekvenci 930MHz a nemůže využívat funkci Turbo, je chlazení tiché a příliš neruší ani v noci. Takto jsem také notebook provozoval nejvíce, protože i v tomto režimu je na kancelářskou práci výkonu dostatek. Při přepnutí do režimu 'rovnováha' se ale frekvence procesoru i při kancelářské činnosti chvílemi zvyšuje a ventilátor své otáčky většinou zrychlí. Při hraní her se už otáčky nesnižují, ale po chvíli se naopak ventilátor spustí ještě rychleji (pravděpodobně na maximum) a notebook je docela hlučný. Je to prostě daň za vysoký výkon, navíc ještě integrovaný do relativně malého a tenkého těla. Jak bylo ale už řečeno výše - při běžném používání je možné počítač provozovat v úsporném režimu, při kterém je to s hlučností v pořádku.

Provozování notebooku na klíně, při běžné činnosti jako je editování textu či brouzdání internetem, nic nebrání (ideální je nastavit úsporný režim) - povrch notebooku je pouze vlažný. V zátěži se ale teplota šasi podstatně zvýší a obzvláště teď v létě se hraní Crysis s přístrojem položeným kdekoliv na těle doporučit nedá.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28°C
  • klávesnice vlevo = 31°C
  • klávesnice vpravo = 29°C
  • spodek maximum = 31°C (u výdechu ventilátoru)
  • výdech chlazení = 33°C
  • napájecí adaptér = 33°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 38°C
  • levá strana pod klávesnicí = 40°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 34°C
  • klávesnice vlevo = 42°C
  • klávesnice vpravo = 37°C
  • spodek maximum = 44°C (u výdechu ventilátoru)
  • výdech chlazení = 45°C
  • napájecí adaptér = 45°C

teplota okolí při měření: 24°C

Díky neustále běžícímu ventilátoru jsou teploty při běžné kancelářské práci příjemně nízké, konkrétně u CPU je to 48-58°C, grafika se drží kolem 50°C a pevný disk nepřesáhne 40°C. V zátěži teploty samozřejmě stoupnou, ale jsou stále přijatelné - naměřené maximum bylo 81°C u procesoru, 85°C u grafiky a cca 40°C u pevného disku.

Baterie

Od 48Wh baterie jsem v kombinaci s velmi výkonnými součástkami nečekal příliš dlouhou výdrž, byl jsem proto příjemně překvapen výsledkem 4 hodiny a 14 minut, kterého notebook dosáhl v redakčním testu*. V něm je ovšem nastaven téměř minimální (ale ještě dostačující) jas displeje, vypnutá Wi-Fi a není vykonávána žádná náročná činnost. V tomto konkrétním případě byla ještě využita funkce PowerSmart Manager, která odpojí od napájení některá nevyužívaná zařízení, například optickou mechaniku. Při přehrávání filmu se středním jasem nebo prohlížení internetu přes Wi-Fi tedy počítejte s hodnotou kolem 3 hodin, což je ale myslím vzhledem k zaměření notebooku stále slušná hodnota. Napájecí adaptér s výkonem 90W nabije baterii při vypnutém notebooku z 0 na 100% přesně za 100 minut, z naměřené spotřeby při vysokém zatížení je ale vidět, že v tomto případě příliš velkou výkonnostní rezervu nemá - doba nabíjení se tedy prodlouží nejméně na dvojnásobek.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nejnižším výkonovém vytížení = 13W
  • Celkový příkon při středním výkonovém vytížení = 30W
  • Celkový příkon při vysokém výkonovém vytížení = 60-80W
  • Celkový příkon při vysokém výkonovém vytížení + nabíjení = 90W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 47W

BIOS a zabezpečení

Do BIOSu se lze dostat klávesou F2 a nabídne nám běžné volby vyplývající ze zaměření přístroje pro domácí uživatele. Je tedy možné nastavit hesla administrátora a pevného disku, či stanovit pořadí bootovacích zařízení včetně bootování ze sítě, žádné další významné volby ale nenajdeme.

Stejné je to také se zabezpečením, přístroj nepoužívá žádné HW prvky, vše se tedy odehrává v softwarové rovině.

Příslušenství

K notebooku samozřejmě dostanete nějaké papírové příručky, tím ale výčet příslušenství končí. Obnova předinstalovaného systému Windows 7 Home Premium v 64bitové verzi je uložena na disku, pokud ji chcete mít fyzicky v ruce, nezbude, než si jí vypálit na DVD pomocí dodávaného programu.

Mezi softwarovými bonusy samozřejmě nalezneme mnoho 'nepostradatelných' aplikací, jmenovitě třeba trial verze McAfee Internet Security, Microsoft Office, nebo Norton Online Backup. Je ale nutné říci, že to ještě se zkušebními verzemi různých programů není tak hrozné, některé notebooky jsou na tom o dost hůř. Mezi užitečnější aplikace se řadí obsluha webkamery Crystal Eye Webcam, jednoduchý zálohovací program Acer Backup Manager, nebo Arcade Deluxe, umožňující z jednoho místa prohlížet fotografie a přehrávat hudbu či video (ovládání je přizpůsobeno případné obsluze dálkovým ovladačem).

Arcade Deluxe
Acer Arcade Deluxe

Ceny a záruka

Na našem trhu jsou nabízeny dvě konfigurace, z nichž ta výkonnější (5745G-726G64Mn) s procesorem Intel Core i7-720QM, 6GB RAM, Nvidia GeForce GT 330M, 640GB pevným diskem a Windows 7 Home Premium 64bit prošla naším testem. Její doporučená koncová cena činí 24.490,- Kč bez DPH 29.388,- Kč s DPH). Slabší konfigurace (5745G-434G64Mn) s cenou 18.590,- Kč bez DPH 22.308,- Kč s DPH) se odlišuje pouze použitím slabšího procesoru Intel Core i5-430M a nižší kapacitou RAM (4GB).

Standardní záruka je 24 měsíců (i při nákupu na IČO) a první rok je mezinárodní. Příjemné jsou možnosti rozšíření záruky - je možno ji prodloužit, popřípadě rozšířit o služby jako je oprava u zákazníka následující pracovní den, nebo pojištění náhodného poškození.

Závěr

Testovaný notebook má stejné rozměry a hmotnost jako ostatní 15,6'' přístroje disponující většinou nižším výkonem. Je proto vhodný pro uživatele požadujícího relativně vysoký výpočetní a grafický výkon v balení ještě přijatelném pro denní přenášení. Lze ho také částečně doporučit jako náhradu běžného stolního počítače, zde už ale začíná být limitujícím faktorem malá velikost displeje a především jeho nízké rozlišení.

Klady a zápory

+ vysoký výpočetní výkon
+ integrovaný v tenké šasi
+ nadprůměrný zvuk reproduktorů

- hlučnější chlazení
- chybí kontrolka činnosti webkamery

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 5745G-726G64Mn
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-720QM (1.60 GHz, 6 MB L3, DMI 2,5 GT/s)
  • RAM (MB): 6144 DDR3-1066 (3 x 2048)
  • HDD (GB): 640 (WD WD6400BEVT-22A0RT0, 5400rpm, SATA-II, 8 MB cache)
  • DVD: Super-Multi
  • LCD: 15,6" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: NVIDIA GeForce GT 330M (1GB DDR3)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros AR8151 PCIe Gigabit Ethernet Controller)
  • WiFi: b/g/n (Atheros AR5B93 Wireless Network Adapter)
  • Zvuková karta: RealTek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48W / 4h 14m
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, MS/MS PRO, xD, 4x USB, VGA, HDMI
  • Rozměry: 379 x 250 x 26-33mm
  • Hmotnost (kg): 2,6
Recenze

Diskuse