RECENZE: Acer Aspire 5942 - tichá síla

16. 2. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Dnes recenzovaný 15,6'' notebook představuje zástupce multimediální řady Aceru se čtyřjádrovým procesorem Core i7. Nejen, že je našlapaný velkým množstvím RAM, velkým diskem, TV tunerem a výkonnou grafickou kartou od ATI. Nezahanbí se ani v parametrech jako mobilita, výdrž na baterie a tichost chlazení. Doporučená cena testované konfigurace je lehce přes 30 000,- Kč bez DPH.

Acer Aspire 5942 - tichá síla

Základní popis

Pod názvem Aspire se u Aceru ukrývají multimediální a herní notebooky. Tento testovaný patří v rámci řady k tomu lepšímu, což by se mělo odrážet v konstrukčních vlastnostech i výbavě. Jeho vzhled plně odpovídá zmíněnému zaměření, a tak je zvenčí černý a lesklý se stříbrným nápisem Acer na víku. Po otevření jsou lesklé plasty k nalezení na vnitřní straně víka a po obvodu základny. Horní strana základny má plasty matné s jemným vzorkem, takže nehrozí viditelné otisky a mapy od potu z rukou.

Lesklý displej je překrytý velmi lesklým průhledným plastem, který vytváří efekt „bezrámové“ obrazovky. Kromě toho nabízí vyšší ochranu displeje, kterou určitě nejeden uživatel ocení. Pod displejem je dále podsvícené logo Acer a poněkud netradičně také dva dotykové senzory pro ovládání displeje.

Tělo notebooku je oblé a ostře řezané hrany byste na něm hledali jen těžko. Zajímavě je řešené uchycení víka displeje. Klouby jsou zapuštěné do základny (maximální úhel 125°) a úchyty jsou několik centimetrů vysunuté, takže je po otevření větší mezera mezi víkem a základnou a znamená to posazení displeje ve vyšší výšce.

Na můj vkus je notebook možná až příliš oblý, ale mezi multimediálními notebooky je jeho vzhled ještě stále jedním z těch střídmějších. Velký podíl na tom má určitě černá barva a minimum svítících prvků. Na firemní prezentaci bych si takový notebook nevzal, ale doma na stole se za něj nebudete muset stydět.

Základna je vyztužena tak, aby se ani při uchopení otevřeného notebooku za její roh nikde nic neprohýbalo. K prohýbání nedochází ani při zatlačení na prostor opěrek rukou nebo klávesnici. Není to ani tolik let, kdy multimediální notebooky byly jak z papíru, takže mě zlepšení v tomto směru opravdu těší. Nebál bych se takový notebook častěji přenášet.

Indikační prvky se nenápadně odsunuly na čelní hranu notebooku, kde jsou reprezentovány pěti diodami (modré, červené) s natištěnými symboly. Notebook zde signalizuje zapnutí počítače, nabíjení baterie, zámky klávesnice a aktivitu disku. Intenzita diod není velká a při práci nejde o rušivý element. Výraznějším (modře) svítícím prvkem je vypínač v prostoru nad klávesnicí. Pokud je notebook zapnutý, tak je okraj vypínače podsvícený, a v případě, že je připojen napájecí adaptér, se od vypínače táhne svítící čára ke konektoru napájení.

Výbava notebooku je velmi dobrá, ačkoli se všechny konektory musely vtěsnat do boků (na předku je pouze CIR přijímač pro dálkové ovládání Media Center). Levý bok má postupně od uživatele tři konektory zvukové karty, ExpressCard 54, dvě USB, eSATA/USB, výstupy grafické karty (HDMI, VGA), LAN a zdířku napájení. Pravý bok je už chudší. Před optickou mechanikou je jen čtečka paměťových karet a FireWire 400 a za ní poslední (čtvrté) USB spolu s konektorem pro připojení televizní antény.

K rozmanitosti a rozložení konektorů nemám žádné výhrady. Je tu snad všechno, co by mohl běžný uživatel potřebovat. Těší mě přítomnost rozhraní FireWire, které už je na ústupu (jistě chápe každý, kdo má starší kameru).

Notebooky s úhlopříčkou 15“ jsou považovány za kompromis mezi mobilitou a výkonem. Testovaný model Aspire váží 3,18 kg při rozměrech 380 x 275 x 35-40 mm. Taková hmotnost je s kvalitním batohem ještě při častém nošení přijatelná.

K notebooku je dodáván 90W napájecí adaptér vážící 530 g včetně kabeláže.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice kombinuje klasické a chicklet provedení. Mezi tlačítky jsou mezery, ale ty jsou vytvořeny pouze úpravou tvaru vlastních kláves, které mají plochý vršek a chybí jim zkosené boky. Pochválit musím rozložení klávesnice s klávesami pro pohyb v dokumentech po pravém kraji, klávesou Delete v pravém horním rohu a kurzorovými šipkami mezerou oddělenými od zbytku klávesnice. Při použití 16:9 displeje někoho možná překvapí klávesnice bez numerického bloku, ale je dost lidí, kteří numerický blok na klávesnici nepotřebují a na omezeném prostoru notebooku jim spíš překáží (zbytek se pak musí přesunout víc doleva) – také patřím do této skupiny lidí.

Na klávesnici se píše příjemně a po chvíli zvykání i rychle. Klávesy při mačkání vydávají tlumené klapání, a klávesnice tak patří k tišším. Při práci potmě potěší podsvícení klávesnice. To musím opravdu vyzdvihnout, protože je uděláno tak, aby ani při větším náklonu neprosvítaly diody v mezerách kolem kláves (mírně prosvítá jen u šipek, které jsou na výšku poloviční). Neřekl bych, že se to povedlo náhodou – spíš se nad tím někdo z inženýrů opravdu zamyslel.

Vlevo od klávesnice jsou ovládací prvky pro zapínání/vypínání Wi-fi a Bluetooth a spuštění zálohovacího programu. Po vybalení jsem se zhrozil, protože na starších Acerech byly tyto prvky realizovány dotykovými senzory a malíčkem jsem si vždy neustále omylem vypínal Wi-Fi. V tomto ohledu došlo ke zlepšení a výrobce přešel na klasická tlačítka, která už omylem nezmáčknete.

Dotykové senzory zůstaly po pravé straně, kde je sada prvků pro ovládání multimediálního přehrávače. Pokud tyto prvky nepotřebujete, lze je tlačítkem hold zablokovat. Pod dotykovými senzory je velmi praktický způsob regulace hlasitosti pomocí velkého otočného kola. Regulace tímto způsobem je přesná a plynulá a je daleko lepší než všechny možné způsoby pomocí dotykových senzorů.

Touchpad má elektroniku od společnosti Synaptics a jeho hladká dotyková plocha je mírně zapuštěná. Na dotykové ploše je zvýrazněn pouze pruh pro emulaci kolečka myši. Elektronika chápe i multidotyková gesta a kolečko myši pomocí krouživých pohybů. Podle mě je však mnohem důležitější, že snímání probíhá bez viditelného zpoždění a kurzor je při pohybu plynulý. Tyto vlastnosti jsou pro pohodlnou práci daleko důležitější než funkce lupa při posunu dvou prstů od sebe.

Tlačítka pod touchpadem jsou jednoduchá a nenápadná, ale svou práci plní dobře. Mačkají se jistě a nejsou příliš tuhá. Při stisku vydávají zvuk mezi klapáním a cvakáním.

Hlavní HW parametry

Procesor Intel Core i7 Q720M se v naší redakci objevuje poslední dobou často, takže by jej skoro nebylo potřeba představovat. Přesto o něm něco napíšu pro občasné čtenáře. Tento výkonný, čtyřjádrový procesor standardně běží na frekvenci 1,6 GHz a má mezní spotřebu 45 W (TDP). Pokud není jeho výkon potřeba, dokáže se podtaktovat na 930 MHz a pokud je vytížen aplikací využívající pouze jedno jádro, zvládne jej sám přetaktovat až na hodnotu 2,8 GHz. Tomuto přetaktování Intel říká TurboBoost.

CPU-Z
specifikace čipu

Na rozdíl od starších notebooků s tímto procesorem je Aspire 5942G postaven na novější čipové sadě Intel HM55. Výkonný procesor je doplněn také odpovídajícím množstvím 8 GB RAM DDR3-1066 složených ze dvou 4GB modulů.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 34 021
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou (FPU/MMX): 17 932 / 40 931

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 123 758
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou (FPU/MMX): 78 792 / 105 259

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 577
  • Rendering (Multiple CPU): 1427
  • Multiprocessor Speedup: 2,47

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3647
  • Rendering (Multiple CPU): 9808
  • Multiprocessor Speedup: 2,69

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,0
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,3
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6561 MB/s

Osazený 2,5“ pevný disk je od společnosti Western Digital a jde o 640GB model Scorpio Blue. Jde o moderní 5400rpm disk nabízející slušné přenosové rychlosti. Někteří výrobci dávají do notebooků s Core i7 procesory výkonnější pevné disky s rychlostí otáčení 7200rpm. Je možné, že Acer zvolil 5400rpm disk kvůli produkovanému hluku a spotřebě, ale pravděpodobnější je, že takto zvolil kvůli větší kapacitě, na kterou většina uživatelů přece jen slyší více. Kdo chce opravdu vysoký výkon, tak pravděpodobně bude investovat do výměny za SSD.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 116 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 67,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,71 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,8

Optická mechanika kombinuje čtečku Blu-ray disků a vypalovačku CD/DVD. K funkčnosti nemám výhrad, ale během přesouvání se mi často vysouvala její dvířka. Buď jde o konstrukční vadu, nebo je testovací kus chybný – dvířka se vysouvala prakticky při každém přenášení, kdy jsem rukou zatlačil na spodek základny.

Gigabitový Ethernet je doplněn bezdrátovými schopnostmi v podobě Wi-Fi draft-n a Bluetooth. Obě technologie lze vypínat samostatně vyhrazenými tlačítky vlevo od klávesnice.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.

Displej a grafika

Displej s úhlopříčkou 15,6“ je překryt lesklým plastem, což přináší větší odolnost (při zatlačení prstem na displej se barvy nevlní), ale zároveň to znamená extrémně silné odlesky. Přes den se v displeji uvidíte prakticky pořád, a to i v případě, kdy je na obrazovce převážně bílá barva. Displej sice má podsvícení pomocí LED, jenže maximální svítivost není zas tak velká, aby odlesky přesvítila.

Matice displeje má rozlišení HD (1366x768). V této úhlopříčce jde o nejnižší rozlišení a je otázkou, k čemu notebook bude využíván. Pokud jde o takové ty standardní činnosti v podobě chatování na ICQ a prohlížení webu, tak tam je toto rozlišení naprosto dostačující. Pokud jde o hraní her, tak tam je dle mého názoru přímo výhodou, protože poběží většina v nativním rozlišení. Vyšší rozlišení by bylo určitě výhodou při rýsování v CAD programech a různých speciálních činnostech, kdy potřeba mít mnoho oken na obrazovce zároveň.

Mimo svítivosti, která by mohla být větší, jsou ostatní parametry na dobré úrovni. Kontrast, sytost barev a podání bílé – k těmto parametrům nemám nejmenších výhrad. Pozorovací úhly jsou standardní pro technologii TN a pro běžné užití plně postačují.

Při sledování filmů možná oceníte tlačítko CineBoost Color Engine, které přepíná mezi standardním nastavením barev a zvýšením jejich sytosti (a celkového kontrastu). Barvy pak vypadají živěji a některé filmy (hry) lépe vypadají. Při práci jsem tuto funkci vypínal a je smutné, že si notebook nastavení nepamatuje, takže na vypínání dojde po každém spuštění notebooku. Na displeji je ještě druhé tlačítko, které vypíná podsvícení.

Zatím se v redakci objevovaly notebooky s Core i7 doplněné téměř vždy grafickou kartou NVIDIA GeForce GTS250M. Acer vsadil na konkurenci a do notebooku osadil nejnovější mobilní Radeon HD5650 s 1 GB paměti typu GDDR3. Jádro vyráběné 40nm procesem se pyšní 400 stream procesory a běží na frekvenci 550 MHz. Paměť je k němu připojena 128bit sběrnicí a její frekvence je 800 MHz.

Po technologické stránce je na tom tento čip opravdu dobře. Podporuje DirectX 11, OpenGL 3.2, Shader Model 5.0 a výpočetní rozhraní DirectCompute. Zvládá také akceleraci moderních formátů HD videa. Výkonově jde o přímou konkurenci ke zmiňované GeForce. Proti ní nabízí nejen nižší mezní spotřebu (17 W TDP), ale dle našich poznatků také (znatelně) nižší spotřebu při nečinnosti ve 2D.

K notebooku lze připojit dva externí monitory. Jeden pomocí analogového VGA s maximálním rozlišením 2048x1536 a druhý pomocí digitálního HDMI s maximálním rozlišením 1920x1200. Obraz z analogového výstupu byl na našem testovacím panelu s rozlišením 1680x1050 dokonale ostrý, bez viditelných vad.

Ačkoli se materiály AMD u tohoto čipu zmiňují o možnosti připojení až šesti monitorů, pro tento notebook platí to samé, co pro ostatní notebooky – lze použít maximálně dva výstupy. Pokud tedy připojíte dva externí monitory prostřednictvím VGA a HDMI, interní displej musí zůstat vypnutý.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 32 623
  • 3DMark 03: 21 010
  • 3DMark 05: 13 585
  • 3DMark 06: 7642

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,9

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 619
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1907
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 5221
  • OpenGL Speedup: 8,43

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 6629

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3dsmax-04: 18,85
  • catia-02: 14,04
  • ensight-03: 21,73
  • maya-02: 34,74
  • proe-04: 12,23
  • sw-01: 31,40
  • tcvis-01: 8,07
  • ugnx-01: 10,84

game
NFS:Shift, 1366x768, no-AA, střední detaily
FPS: 23 (min), 60 (max), 38 (průměr)

Výkon grafického čipu postačuje k hraní všech dnešních her (u těch méně náročných na plné detaily). Díky nižšímu rozlišení si i nové hry dopřejete v nativním rozlišení displeje. Herní výkon v podstatě odpovídá grafické kartě NVIDIA GeForce GTS250M. Výkon v některých profesionálních aplikacích je dokonce více jak dvakrát větší, což ovšem není velké překvapení. V profesionálním segmentu vede jednoznačně NVIDIA se svými Quadro FX a ta nechce, aby herní GeForce kanibalizovaly dražší produkty (u ATI tento „problém“ není).

Multimédia

Acer se chlubí svým zvukovým systémem s „tubou“ pro lepší basy. Zrovna basy bych si dokázal lepší, ale jinak mají reproduktory jednoznačně nadprůměrné zvukové podání. Jestli něco potěší, tak to jsou schopnosti zvukové karty. Vedle digitálního prostorového zvuku v HDMI konektoru totiž notebook nabízí také digitální zvuk prostřednictvím S/PDIF optiky a analogové konektory lze všechny přepnout do režimu výstupu. Takový režim umožňuje připojení analogové 5.1 reprosoustavy.

Tradičně nechybí webkamera ve víku nad displejem, která umožňuje točit plynulá videa v rozlišení 720p (1280x720). Kvalita obrazu je dle mého názoru na notebook velmi slušná. Ke kameře nechybí ani mikrofon, ale ten je bohužel umístěn v pravém dolním rohu základny, kde si ho sice rukou nezakryjete, ale při psaní z klávesnice bude rachot kláves přenášen do nahrávky. Umístění ve víku je podle mě vždy lepší.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Do nadstandardní výbavy lze bezpochyby zařadit integrovaný digitální TV tuner (DVB-T). V předinstalovaném systému slouží ke sledování televize program Windows Media Center, který lze snadno ovládat pomocí přiloženého dálkového ovladače. TV tuner podporuje MPEG4 kompresi a poradí si i s vysíláním v HD rozlišení.

Chlazení a provozní hluk

O proudění vzduchu se stará jeden ventilátor, který nasává a vyhání vzduch velkým průduchem vzadu. Na spodku pod ventilátorem žádné otvory nejsou, takže se při položení na nerovný povrch nesnižuje efektivita chlazení. Ani nevím, jak se to Aceru povedlo, ale chlazení je při kancelářské práci neuvěřitelně tiché. Není se čemu divit, když je většinu času ventilátor úplně vypnutý a zapíná se jen nárazově (při nejnižších, tichých otáčkách). Takové chlazení přímo vybízí k výměně disku za SSD. Častokrát jsem si po několika hodinové práci všiml, že po vypnutí disku nevydával notebook absolutně žádný zvuk. Upřímně, od notebooku s takovou grafickou kartou a Core i7 bych to nečekal.

Při hraní her se už ventilátor samozřejmě spustí a jede neustále. Přesto je hlučnost nižší než u srovnatelně výkonných notebooků, které jsme už v redakci testovali. Řekl bych, že svůj podíl na tom bude mít taky volba grafické karty. Vše nasvědčuje tomu, že Radeon HD5650 je úspornější než GeForce GTS250M.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,2°C
  • klávesnice vlevo = 28,3°C
  • klávesnice vpravo = 26,8°C
  • spodek maximum = 34,6°C (pod výdechem chlazení - levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 33,9°C
  • napájecí adaptér = 31,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,2°C
  • klávesnice vlevo = 30,5°C
  • klávesnice vpravo = 28,1°C
  • spodek maximum = 39,8°C (pod výdechem chlazení - levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 48,0°C
  • napájecí adaptér = 46,0°C

teplota okolí při měření: 21,8°C

Teploty jsou překvapivě nízké na to, že se často ventilátor ani netočí. Přes klávesnici se žádné teplo nepřenáší a také většina spodku základny má nižší teploty. Větší zahřívání je znatelné pouze vzadu pod výdechem chlazení.

Při kancelářské práci není problém pracovat s notebookem na klíně.

Baterie

Malá nutnost aktivního chlazení jde často ruku v ruce s dlouhou výdrží na baterie. Acer se pojistil velkou baterií s 8 články a celkovou kapacitou 71 Wh. S ní notebook vydržel v našem standardním redakčním testu celé 4 hodiny a 56 minut. Na podobný notebook je to více než slušný výsledek a v přepočtu to dává minimální spotřebu 13,6 W. Tolik má leckterý notebook s low-end grafikou a průměrným Core2 Duo. Jde ovšem o téměř ideální podmínky. Při práci s Wi-Fi a silnějším podsvícením se výdrž pohybuje mezi 3 a 4 hodinami provozu. Pokud si naopak budete chtít hrát 3D hry, počítejte jen s výdrží půl druhé hodiny.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 16 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 78 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 56 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 87 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 64 W

Nabití baterie je velmi rychlé a z nuly na skoro 80% se dostanete už po první hodině. Na hodinu nabíjení, tak získáte tři hodiny úsporného provozu, což není špatné. Nabíjení se zpomalí přibližně na polovinu při náročné činnosti (hraní 3D her).

BIOS a zabezpečení

Notebook je vybaven InsydeH2O BIOSem, do jehož nastavení se vchází stiskem F2 ihned po zapnutí počítače. Nastavení je značně omezené a mimo bootování a času v něm můžete jen povolit boot menu po stisku F12, zakázat možnost obnovy do továrního nastavení a přepnout režim SATA řadiče.

V BIOSu lze nastavit základní hesla uživatele (start počítače), administrátora (nastavení BIOSu) a vestavěného pevného disku. Ve Windows jsou možnosti zabezpečení rozšířeny o čtečku otisku prstů mezi tlačítky touchpadu. Tato čtečka je řízena programově.

Příslušenství

V krabici je přibaleno nejrůznější příslušenství. Kromě napájecího adaptéru v ní najdete také přenosnou anténu TV tuneru, redukce na připojení klasické antény (varianta pro Evropu i USA), dálkové ovládání a vzorový Blu-ray disk.

Operační systém je předinstalován na pevném disku, kde je také skrytý oddíl pro obnovu notebooku do továrního nastavení. Tradičně je součástí instalace řada nepotřebných programů v podobně toolbarů pro webové prohlížeče, demoverze antiviru a několika shareware her. Obnova se spouští stiskem Alt+F10 při startu počítače.

Ceny a záruka

Model Aspire 5942G je dostupný pouze v testované konfiguraci za doporučenou koncovou cenu 32 591,- Kč bez DPH (39 110,- Kč s DPH). Záruku poskytuje Acer dvouletou s tím, že první rok platí mezinárodně. V případě potřeby lze záruku rozšířit pomocí programu Acer Advantage.

Na našem území řeší všechny reklamace servis Aceru sídlící v Brně. Součástí záruky je i bezplatná doprava notebooku kurýrem do servisu i zpět.

Závěr

Dle mého názoru patří Acer Aspire 5942G k těm povedenějším multimediálním notebookům na trhu. Nabízí slušné zpracování a brutální výkon čtyřjádrového procesoru. Taktéž grafická karta na tom není špatně a utáhne kdejakou dnešní hru. Při výkonu, který notebook dokáže podávat, jsem většinou zvyklý (u multimediálních modelů) na slabou výdrž baterií a hlučné chlazení. Jenže tohle zde neplatí. Spíše naopak – pokud zrovna neděláte nic náročného, tak se ventilátor úplně vypne, a pokud zrovna hrajete hru, jde jen o lehké šumění. Na výdrži se sice podepsala baterie s vyšší kapacitou, ale bez úspornějšího chodu by takových výsledků sama dosáhnout nemohla.

S bezchybným notebookem jsem se za ty roky recenzování snad ještě nesetkal a nezměnil to ani tento. Asi největší nedostatek vidím v lesklosti překryvného plastu na vnitřní straně víka. Pokud jste zvyklí na lesklé displeje, tohle je ještě lesklejší. Připravte se tedy, že většinu dne se budete skrze obrazovku dívat na váš odraz jako ve zrcadle. Druhý nedostatek se týká optické mechaniky, která se během testování při manipulaci sama otevírala. To však pravděpodobně bude jen vadou testovaného kusu.

Aspire 5942G si najde místo u uživatelů, kteří od svého notebooku požadují vysoký výkon, ale nechtějí se vzdát určité ergonomie a mobility.

Klady a zápory

+ vysoký výkon při přijatelné mobilitě
+ velmi tiché chlazení
+ dlouhá výdrž na baterie
+ podsvícená klávesnice bez prosvítání mezi klávesami

- příliš lesklý displej
- při manipulaci se samovolně vysouvá optická mechanika (snad chyba kusu)

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce udělujeme za nevšední kombinaci vysokého výkonu s velmi tichým a účinným chlazením. U většiny notebooků se tyto vlastnosti vzájemně vylučují, zde jsou navíc doplněny nadprůměrně dlouhou výdrží provozu na baterie.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 5942G
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 720QM (1.60 GHz, 8 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 8192 DDR3-1066 (2x4096)
  • HDD (GB): 640 (WDC WD6400BEVT-22A0RT0, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: BD-ROM/DVD SuperMulti (HL-DT-ST BDDVDRW CT21N)
  • LCD: 15,6" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: ATI Mobility Radeon HD5650 (1GB GDDR3, 128bit)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Broadcom NetLink Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Broadcom 802.11n (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh 14,8 V 71 Wh / 4h 56min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 3x USB, eSATA/USB, VGA, HDMI, ExpressCard 54, Firewire 400
  • Rozměry: 380 x 275 x 35-40 mm
  • Hmotnost (kg): 3,18
Recenze

Diskuse