RECENZE: Acer Aspire TimelineX 3820TG - výkon i výdrž v jednom

13. 5. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Před rokem Acer představil úspěšnou řadu Timeline, která nabídla cenově dostupné notebooky s dlouhou výdrží na baterie a dobrou ergonomií. Teď přináší zásadní inovaci s novými modely Timeline X. Ty odstraňují poslední neduh v podobě nízkého výkonu. Dnes recenzovaný 13" model nabízí výkonný procesor Core i5, velký disk a přepínatelnou dedikovanou grafiku střední třídy. To vše za doporučenou koncovou cenu pod 20 000,- Kč bez DPH.

Acer Aspire TimelineX 3820TG - výkon i výdrž v jednom

Základní popis

Než Acer přišel s notebooky označenými nápisem Timeline, byly tenké a lehké notebooky s dobrou výdrží na baterie a zároveň také běžnou velikostí displeje (13-15“) drahé. Tento výrobce přišel s notebooky, které nabídly z těchto hlavních vlastností to samé, ale za podstatně nižší cenu. V rámci požadavku na co nejnižší spotřebu byly vybaveny úspornými nízkonapěťovými procesory a grafické operace se buď nechaly na grafickém procesoru z čipové sady, nebo byl přidán low-end dedikovaný čip s možností přepínání. Zcela logicky tedy nešlo po výkonové stránce o nějaké trhače asfaltu a právě výkon byl tím, co někteří podobným kategoriím notebooků vytýkali (Aceru i ostatním výrobcům, kteří tento koncept hbitě přejali).

Acer se rozhodl tento problém řešit a výsledkem snažení jsou nové modely Timeline X, které nedávno přišly na trh. Snahou bylo zachovat všechny výhody v podobě nízké hmotnosti, tenkého těla a dlouhé výdrže. Jen k tomu přidat výkon na úrovni běžných notebooků. V této recenzi se dozvíte, jak to dopadlo.

Do redakce se nám dostal zatím nejmenší model z řady s úhlopříčkou 13“ (nejpozději během léta se objeví i 11“ varianta), který sice jako jediný není vybaven optickou mechanikou, ale za to je ze všech nejtenčí a nejroztomilejší. Přihlédnu-li k použitému procesoru a grafické kartě, je notebook až neuvěřitelně tenký. Výrobce vsadil na decentní tvary (žádné zakulacené „hračky“) a kombinaci šedé a černé barvy. Vnější stranu víka tvoří (šedě zbarvený) broušený kov, na kterém sice jsou vidět otisky prstů, ale daleko méně než na často používaných leštěných plastech. Šedý je také povrch opěrek rukou a touchpadu. Zde už však nejde o kov, nýbrž o plasty.

Kolem černé klávesnice je ještě tenký, lesklý okraj stejné barvy. Lesklý plast mi zde nepřipadá nejvhodnější, protože se na něj chytají otisky, ale při jeho minimální tloušťce to stejně nestojí za řeč. Jde o jedinou lesklou část základny. U víka je situace „horší“. Zde je lesklá celá vnější strana včetně displeje.

Celkově hodnotím notebook po vzhledové stránce velmi pozitivně ať už jde o tvary nebo barevnou kombinaci. Vzhled je decentní a zároveň líbivý, takže se za takový notebook nemusíte stydět ani na firemní poradě, ani mezi počítači „nezasaženými“ lidmi třeba v kavárně. Musím říct, že se v redakci neprotočí zas tolik notebooků, které by se mi líbily tak jako tento.

I přes tenký profil je základna notebooku pevná a snáší přenášení za roh (při otevřeném notebooku). Po celém povrchu základny nedochází k výraznému prohýbání po zatlačení. Extrémně tenké víko vykazuje větší poddajnost, ale díky LED podsvícení displeji pružné víko tolik nevadí. Při intenzivnějším zatlačení na vnější stranu je patrné vlnění barev displeje. Naštěstí jen minimální. V rámci cenové relace odolnost nijak nevybočuje z průměru (notebooků běžné tloušťky), což je pozitivní.

Ale abych jen nechválil, je tu jeden konstrukční nedostatek. Kolem displeje by to chtělo více gumových podložek. Pokud totiž hodíte notebook do batohu s dalšími věcmi, které jej „zmačknou“ (například další oblečení, pokud sportujete), obtiskne se vám hrana nad klávesnicí do prostoru rámu pod displejem. Odíráním základny o víko navíc dochází k drobným škrábancům v lesklých površích (tímto neduhem trpí větší množství notebooků).

Ačkoli jsou klouby víka zapuštěné do základny, úhel otevření nabízí slušné maximum v podobě 150°. V zavřeném stavu je víko drženo magneticky a klouby nekladou zbytečně velký odpor, což by mohlo zaručovat možnost otevření jednou rukou. Zde to však úplně neplatí. Notebook je příliš lehký, takže se základna zvedá při otevírání společně s víkem.

Pokud jsem říkal, že nové modely Timeline X zvedly výkon na úroveň velkých notebooků, o výbavě rozhraní to neplatí. Najdete zde v podstatě to samé jako na lepším netnotebooku. Na čelní straně je vedle tří indikačních diod (zapnutí, nabíjení baterie, bezdrátový vysílač) pouze čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS, xD). Levý bok toho nenese o moc více – nejblíže k uživateli jsou dvě USB, pak dlouho nic a za výdechem ventilace už jen konektor LAN. Všechny ostatní konektory jsou tedy vpravo. Zde jsou konektory zvukové karty, třetí USB, výstupy grafické karty (HDMI a VGA) a za druhým výdechem chlazení konektor pro připojení napájecího adaptéru.

Ve výbavě tedy mimo optické mechaniky nehledejte ani vymoženosti jako eSATA nebo ExpressCard. Pominu-li chudost výbavy, musím mít výhrady ještě k rozmístění USB. Chybí mi tady nějaké USB vhodné pro připojení myši. Konektory jsou příliš blízko uživatele, takže pak v prostoru pro myš překáží její vlastní kabel. Připojení ke konektoru na druhé straně zas u některých myší brání krátký kabel.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Jde o stroj přímo předurčený k častému přenášení. S rozměry 323 x 235 x 21-25 mm patří k nejtenčím notebookům s plnohodnotným výkonem. Od pohledu byste jej určitě netipovali na docela slušnou herní mašinu. Také hmotnost 1,85 kg je u 13“ notebooku velmi dobrá. Radost trochu zkazí jen 90W napájecí adaptér, který váží dohromady s kabeláží 549 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Acer je jeden z mála (možná jediný), kdo u notebooků pro domácí uživatele, nemontuje chicklet klávesnice. Jsem moc rád, že se někdo takový ještě najde. Pokud totiž máte v plánu používat notebook na psaní rozsáhlejších textů, je dle mého názoru klasická klávesnice lepší. V počátcích domácích počítačů byla chicklet klávesnice výsadou těch nejlevnějších kousků.

Nicméně klasická klávesnice není tak „cool“ a „in“, takže Acer přece jen už kdysi dospělk malé úpravě. Klávesy mají plochý vršek a chybí jim zkosené okraje. Zdají se pak větší a celá klávesnice působí prostornějším dojmem (na funkčnost to vliv nemá). Mechanika kláves však zůstala zachována a v případě klávesnice TimelineX je stisk kláves velmi příjemný a jistý.

Klávesy při psaní vydávají dutý zvuk. Nelze psát úplně bezhlučně, ale při jemném stisku je klávesnice poměrně tichá. Hlučnější klávesou je pouze velký mezerník.

Rozložení kláves je podobné jako na ostatních noteboocích tohoto výrobce. Kurzorové šipky jsou na výšku zmenšené, ale dohání to svým odsazením a klávesy pro pohyb v dokumentech mají své místo po pravém kraji klávesnice. Uživatelé, používající pravý Shift, budou nadšeni jeho obřími rozměry. Sám ovšem patřím k početné skupině, která preferuje levý Shift (a pravý prakticky nepoužívá), a ten má naopak velikost běžný kláves s písmeny. Výtku bych měl ještě k mezerníku, který je vpravo až příliš protažený, což mezerníku jako takovému nijak nevadí, ale odsouvá to ostatní klávesy (AltGr, klávesa kontextové nabídky).

Multimediální tlačítka navíc byste kolem klávesnice hledali jen marně. Nad klávesnicí je pouze vypínač s třemi stavovými diodami (práce disku, zámky klávesnice) a z druhé strany tlačítko Acer PowerSmart, které notebook přepíná do režimu s nižší spotřebou.
U funkcí Fn klávesy bych si dokázal představit jiné umístění regulace hlasitosti zvuku a podsvícení displeje. Kombinace Fn a kurzorových šipek vylučuje ovládání jednou rukou.


pracovní plocha detail klávesnice

Multidotykový touchpad je od společnosti Synaptics a jeho dotyková plocha je mírně zapuštěná, což usnadňuje identifikaci po hmatu. Samotný touchpad není ničím zajímavý. Na dotykové ploše je vyznačena pouze oblast pro emulaci myši a obě tlačítka jsou schována pod jedním kusem plastu. Tento plast je nutné mačkat v krajních dvou třetinách a čím dále stisknete od středu, tím měkčí stisk je. Tlačítka při stisku jen tiše klapou.

Snímání pohybu prstu je bez viditelného zpoždění a kurzor se pohybuje plynule. Prst navíc po hladké ploše příjemně klouže, takže se s tímto touchpadem příjemně pracuje.

V nastavení touchpadu je zajímavá funkce momentum, která přibližuje jeho chování k trackballu. Pokud už nevíte, co trackball je, tak jen připomenu, že je to taková „obrácená kuličková myš“ používaná u starých notebooků. Šlo o poměrně příjemný způsob polohování kurzoru, ale po nástupu touchpadů bylo toto řešení po mechanické stránce komplikovanější a navíc vyžadovalo občasnou údržbu zanesených snímacích válečků, takže mu v polovině 90. let odzvonilo.

Ale abych se vrátil k funkci momentum. Pokud prst z dotykové plochy zvednete během pohybu, kurzor se ještě pohybuje daným směrem a postupně se zpomaluje. Tímto způsobem lze šetřit ruce, neboť není nutné pořád přejíždět prstem celou dotykovou plochu. Předpokládám, že s novými ovladači Synaptics se bude tato funkce objevovat u více notebooků.

Hlavní HW parametry

Srdcem základní desky je čipová sada Intel HM55 v kombinaci s procesorem Intel Core i5 430M se standardní frekvencí 2,27 GHz. Tento dvoujádrový procesor umožňuje zpracovat najednou až 4 úlohy, a pokud běží aplikace, která není napsána pro více vláken, dokáže se přetaktovat až na 2,53 GHz (TurboBoost). Naopak při nečinnosti se umí podtaktovat na 1,2 GHz.

CPU-Z
specifikace čipu

4 GB paměti RAM tvoří dva 2GB moduly typu DDR3 (1066 MHz). Takové množství paměti dnes s přehledem postačuje pro všechny běžné činnosti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 30 905
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 308

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 89 264
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 57 687

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 490
  • Rendering (Multiple CPU): 1042
  • Multiprocessor Speedup: 2,13

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2769
  • Rendering (Multiple CPU): 6440
  • Multiprocessor Speedup: 2,33

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,7
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5561 MB/s

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 17,56
  • CATIA (catia-02): 13,82
  • EnSight (ensight-03): 17,94
  • Maya (maya-02): 32,23
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 12,14
  • SolidWorks (sw-01): 28,52
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 7,57
  • UGS NX (ugnx-01): 10,53

Výkonově je na tom procesor velmi dobře. Stejně taktované procesory Core2 Duo překonává v testech o 20-30% a CULV verze Core2 Duo, které byly v první generace TimeLine, nechává daleko za sebou. S tímto výkonem může notebook posloužit i na občasné konvertování videa a rendering. Rozhodně nejde o žádné ořezávátko.

Na kapacitě pevného disku se nešetřilo. Disk od Toshiby se pyšní úložným prostorem 640 GB a jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm. Rychlostně disk patří do průměru poslední generace. Velký disk může vyvážit nedostatek v podobě chybějící optické mechaniky.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 150 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 69,5MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,94 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Komunikační schopnosti zajišťuje gigabitový ethernet Realtek společně s Wi-Fi-n adaptérem Broadcom a Bluetooth modulem. Na notebooku chybí hardwarový přepínač bezdrátového vysílače a jednotlivé technologie se zapínají a vypínají aplikací dostupnou pod klávesovou zkratkou Fn+F3.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

13“ displej má stejně jako u minulého modelu poměr stran 16:9 a LED podsvícení. Stejné je také rozlišení HD ready (1366x768), které je dle mě pro tuto úhlopříčku nejvhodnější. Leštěná povrchová úprava bez tlumených odlesků mírně přidává na sytosti barev, ale zázraky nečekejte – s 40% pokrytím barevného prostoru NTSC nejde o nijak úžasný displej. Na druhou stranu jiné displeje se v této třídě notebooků nevyskytují. Taktéž pozorovací úhly nenadchnou. Na práci s grafikou tento displej vhodný není, ale na kancelářskou práci, web, sem tam nějaký film postačuje s přehledem.

LED podsvícení zajišťuje slušný jas a notebook nabízí 9 stupňů regulace, kdy ten nejnižší je vhodný pro práci za úplné tmy.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

V této konfiguraci je vedle grafického procesoru Intel GMA HD integrovaného na desce hlavního procesoru také diskrétní čip ATI Mobility Radeon HD5650 (550 MHz) s 1 GB paměti (128bit, DDR3, 800 MHz), který patří k současnému mainstreamu dedikovaných grafických karet v noteboocích. Grafické karty se přepínají automaticky za běhu systému. Při napájení z baterie se diskrétní čip vypíná a práci přebírá GMA HD. Při napájení ze sítě se naopak ke slovu hlásí Radeon. Pokud zrovna chcete jiný čip, můžete jej kdykoli manuálně přepnout.

Obě grafické karty zvládnout přehrávat současně dvě HD videa v rozlišení 1080p, ačkoli čip z dílen ATI má lepší podporu moderních formátů s vyšším datovým tokem.

GPU-Z
specifikace čipu

Na pravém boku můžete najít dva obrazové výstupy. Analogové VGA funguje s oběma grafickými kartami a jeho kvalita je velmi dobrá – při rozlišení 1680x1050 nebyly viditelné žádné defekty. Digitální HDMI je připojeno pouze k Radeonu, takže po připojení monitoru/televize k tomuto konektoru, budete vyzváni k přepnutí grafické karty, pokud bude zrovna aktivní GMA HD.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 25 765
  • 3DMark 05: 12 303
  • 3DMark 06: 6994

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,7

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 573
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1409
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1980
  • OpenGL Speedup: 3,46

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 1567

game
Call of Duty: Modern Warfare 2 s Radeonem (66 fps)

game
Call of Duty: Modern Warfare 2 s Intel GMA (8 fps)

Grafický výkon tohoto notebooku mě překvapil více než ten výpočetní. Notebooků s výkonným procesorem tu už bylo několik i s 12“ displejem (pravda, byly v trochu jiné cenové relaci), ale malý a tenký notebook s grafickou kartou střední třídy se jen tak nevidí.

Radeon HD5650 nabízí výkon, který postačuje k moderních AAA her. Mimo her a 3D modelovacích nástrojů bohatě postačuje integrované řešení Intel GMA HD a díky možnosti přepínání karet vám Radeon nebude zbytečně užírat výdrž na baterie.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Vestavěné reproduktory patří k průměru. Mají překvapivě čisté výšky, ale hloubky pomalu nestojí za řeč. Určitě potěší jejich vyšší maximální hlasitost. Další zařízení lze ke zvukové kartě připojit prostřednictvím mikrofonního vstupu a sluchátkového výstupu kombinovaného s S/PDIF optikou. Optikou lze vyvést prostorový zvuk v digitální kvalitě. Digitální zvukový výstup nabízí také grafická karta, a to jako součást výstupu HDMI.

Mikrofon je poněkud nešikovně umístěn v pravém předním rohu základny, kde jej sice rukou nezakryjete, ale nahrávku budou rušit otřesy při psaní na klávesnici. Výbavu zakončuje 1,3Mpix webkamera schopná fotit v rozlišení 1280x1024. U kamery není žádná dioda, která by upozorňovala při jejím zapnutí. K obsluze kamery slouží aplikace Acer Crystal Eye webcam.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Pro 13“ notebook je poněkud nezvykle řešeno chlazení, které má oddělený chladící blok pro procesor a grafickou kartu. To znamená, že jsou v notebooku dva samostatně řízené ventilátory a dva výdechy chlazení (vlevo i vpravo).

Pokud si přepnete na integrovanou grafickou kartu a budete na notebooku pracovat jen psát v textovém editoru, číst maily a prohlížet webové stránky, uslyšíte jen šum pevného disku. Disk je na můj vkus hlučnější, ale je to dáno asi jeho velkou kapacitou, která znamená použití více ploten. Ventilátor u procesoru se spouští jen nárazově a jeho hluku při minimálních otáčkách si v běžném ruchu ani nemáte šanci všimnout.

Pokud aktivujete dedikovanou grafiku, bude se v pravidelných intervalech spouštět i druhý ventilátor, a to i když nebudete dělat nic graficky náročného. Jakmile si spustíte nějakou hru, tak už jedou oba ventilátory neustále, ale hluk v zátěži nijak nepřesahuje průměr u velkých notebooků, což je na tak malý a tenký stroj slušný výsledek.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,0°C
  • klávesnice vlevo = 30,6°C
  • klávesnice vpravo = 30,4°C
  • spodek maximum = 33,4°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 34,0°C
  • napájecí adaptér = 27,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,5°C
  • klávesnice vlevo = 36,1°C
  • klávesnice vpravo = 39,8°C
  • spodek maximum = 40,3°C (většina zadní poloviny)
  • výdech chlazení = 50,6°C (vpravo), 48,3°C (vlevo)
  • napájecí adaptér = 49,9°C

teplota okolí při měření: 22,1°C

Při kancelářské práci se notebook zahřívá jen minimálně. Spodek základny je vlažný a přes klávesnici a opěrky rukou se teplo téměř nepřenáší. Není tedy problém při práci s notebookem na klíně. V zátěži je situace jiná. Při hraní her by měl být notebook položen na rovné podložce, aby nebyly zakryty otvory pro přísun vzduchu. Při hraní s notebookem na klíně by mohlo dojít k popálení.

Ačkoli vypadá naměřená teplota klávesnice vpravo vysoká. V rukou jsem teplo moc necítil. Měření teplot v zátěži jsem spojil s hodinou hraní posledního dílu hry Call of Duty a ani jednou jsem během hraní necítil pálení rukou.

Z mého pohledu je chlazení navrženo výtečně a předčilo má očekávání. Výrazně pomohla absence optické mechaniky, která umožnila v jinak malém těle vytvořit dva chladící okruhy. Po hodině hraní mi teplotní senzory hlásily 78°C na procesoru a 59°C na grafické kartě, což u tak malého notebooku není špatný výsledek.

Baterie

Základní baterie má v sobě 6 vysokokapacitních článků o celkové kapacitě 67 Wh. S takovou baterií vydržel notebook v našem standardním redakčním testu* přesně 6 hodin a 28 minut. Při prohlížení webových stránek se zapnutou Wi-Fi a vyšším jasem displeje počítejte s výdrží 5-6 hodin. Při nulovém zatížení notebooku bychom se pravděpodobně dostali i na deklarovanou hranici 8 hodin. Naměřené hodnoty při běžné práci jsou v daném poměru cena výkon více než dobré.

Druhou baterii k notebooku nepřidáte, ale primární je možné vyměnit za větší, 9článkový model, který nabídne vyšší výdrž za cenu přesahu z těla notebooku směrem dolů.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 8 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 57 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 31 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 80 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 23 W

Velký, 90W napájecí zdroj se nakonec ukázal ve většině situací jako zbytečný. Běžně totiž odběr z adaptéru nepřesáhne hranici 65 W. Jiné je to až v případě, kdy spustíte nějakou opravdu náročnou hru (jako třeba Call of Duty: Modern Warfare 2). Pak se při nabíjení baterie dostanete až k hranici 80 W. Kompletní nabití baterie z 0% trvá přibližně 3 hodiny bez ohledu na aktuální využití notebooku.

BIOS a zabezpečení

To nejzákladnější programové vybavení tvoří Phoenix SecureCore BIOS, do jehož nastavení se lze dostat stiskem klávesy F2 ihned po startu notebooku. V nastavení naleznete následující volby:

  • Přepnutí režim grafických karet (přepínatelná, pouze diskrétní)
  • Zakázání rychlého bootu
  • Zakázání bootu ze sítě
  • Povolení výběru zařízení k bootování stiskem F12 při startu
  • Zakázání možnosti obnovy systému z disku
  • Přepnutí režimu SATA řadiče (AHCI, IDE)

Schopnosti zabezpečení končí u standardních hesel BIOSu (start, nastavení, disk). Není přítomen ani TPM čip, ani čtečka otisků prstů, což je pochopitelné u notebooku do consumer segmentu. Je jasné, že pokročilejší zabezpečení nabídne Acer až u TravelMate verze.

Příslušenství

V krabici s notebookem toho navíc moc nenajdete. Je tu jen napájecí adaptér, tištěná dokumentace a pár drobností, které nestojí za zmínku. Tovární instalace operačního systému (Windows 7 Home Premium) je nahraná přímo na pevném disku na skrytém oddílu. Je možné si ji vypálit na vlastní CD, nebo ji spustit přímo z disku stiskem kláves Alt+F10 ihned po startu notebooku.

Instalace operačního systému je doplněna o množství různého méně potřebného softwaru. Za nejzbytečnější považuji demoverzi antiviru a několik shareware her. Pokud se budete chtít zbavit všeho nepotřebného, čeká vás tak 30 minut odinstalace programů.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v prodeji za doporučenou koncovou cenu 18 325,- Kč bez DPH (21 990,- Kč s DPH). Dále je na našem trhu dostupná konfigurace 334G32N s pomalejším CPU (Core i3 330M), bez dedikované grafiky a s 320GB diskem za 14 992 Kč bez DPH (17 990 Kč s DPH).

Obě konfigurace mají standardní dvouletou záruku s tím, že první rok mezinárodní. Opravu v našem regionu řeší centrální autorizovaný servis v Brně.

Závěr

13“ model TimelineX 3820TG byl pro mě velikým překvapením. Za relativně nízkou cenu získáte opravdu slušný výkon s dobrou výdrží na baterie ve velmi tenkém a lehkém těle. Šasi notebooku má navíc kvalitní provedení a nezaostává ani ergonomie; ke klávesnici a touchpadu nemohu mít výhrady. Zprvu jsem se bál, že bude problém takto výkonné komponenty v malém prostoru uchladit, ale řešení s dvěma chladícími okruhy (druhý místo optické mechaniky) se osvědčilo a teploty jsou v normě.

Během recenzování jsem neshledal žádný výrazný nedostatek. Z méně podstatných nedostatků bych měl určitě zmínit rozmístění USB portů, neboť jsou všechny porty blízko uživatele, a nejsou tak příliš vhodné pro připojení myší s kratším kabelem. Za druhý nedostatek považuji málo gumových podložek kolem displeje – takto se při přenášení může obtisknout hrana klávesnice do rámu pod displejem.

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

Acer Aspire TimelineX 3820TG je první notebook, který v tenkém 13" těle skloubil výkon i výdrž na baterie (tj. hodí se pro ty, kteří nechtějí volit mezi výkonem a mobilitou); proto jsme se rozhodli udělit mu TIP redakce NOTEBOOK.cz.

Klady a zápory

+ tiché a účinné chlazení
+ vysoký výkon v malém notebooku
+ příjemná klávesnice
+ solidní zpracování

- odírání lesklých plastů kolem displeje
- rozmístění USB portů

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire TimelineX 3820TG

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire TimelineX 3820TG
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 430M (2.26 GHz, 3 MB L3, 2,4 GHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x2048)
  • HDD (GB): 640 (Toshiba MK6465GSX, 5400rpm, SATA-II, 8MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 13,3" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD & ATI Mobility Radeon HD5650 (1GB DDR3, 128bit)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/100 (Atheros AR8151 PCI-E Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Broadcom 802.11n (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 67 Wh / 6h 28min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 3x USB, VGA, HDMI
  • Rozměry: 323 x 235 x 21-25 mm
  • Hmotnost (kg): 1,85
Recenze

Diskuse