RECENZE: Acer TravelMate 8372TG - na opravdu dlouhé cesty

14. 9. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

V rámci modelů TravelMate označovaných také jako TimelineX jsme otestovali 13'' variantu. Proti dříve recenzované (14'') s Core i5, 4 GB RAM a přepínatelnou grafikou NVIDIA má navíc rychlé SSD Intel X25-M, velkou baterii a 3G modem. Tato nejvybavenější konfigurace má doporučenou koncovou cenu hluboko pod 30 000,- Kč bez DPH.

Acer TravelMate 8372TG - na opravdu dlouhé cesty

Základní popis

13“ model TravelMate 8372TG má s větším 8472TG mnoho společného. V testovaných variantách mají stejný procesor Core i5 450M, 4 GB RAM a možnost přepínání mezi grafikami Intel GMA HD a NVIDIA GeForce 310M. Navíc vypadají velmi podobně, pokud je položíte vedle sebe. Přesto jsme se rozhodli 8372TG také otestovat a ověřit, jak jsou implementována některá vylepšení, jak se projevila větší baterie na výdrži a zda už není problém takový výkon uchladit v tenkém 13“ těle. V této recenzi se budu věnovat pouze tomu, v čem se tento model liší od dříve recenzovaného, což znamená, že nejdříve doporučuji přečíst recenzi na Acer TravelMate 8472TG.

Koncept designu je stejný v rámci všech modelů TravelMate 8x72. Tento 13“ však na mě působil vydařeněji než 14“ verze. Je to způsobeno menším okrajem kolem displeje a prakticky zmizením okraje kolem klávesnice. Vzhledu vždy pomůže, když okolo nejsou místa, která na uživatele působí nevyužitě. Z pohledu odolnosti jsou na tom oba přístroje stejně (dobře).

Uvnitř notebooku je jiná základní deska, která má jiné rozmístění konektorů. Konektory zvukové karty se přesunuly na čelní stranu vedle čtečky paměťových karet. Na levém boku jsou hned u uživatele dvě USB a za nimi analogový obrazový výstup VGA, konektor pro připojení replikátoru portů a za výdechem zdířka napájení. Na pravém boku je optická mechanika a za ní poslední USB společně s konektorem LAN.

Rozložení se sice změnilo, ale až na konektor analogového modemu zůstala výbava zachována. Absenci digitálního výstupu HDMI lze omluvit replikátorem portů, ale třeba USB vpravo bych si dovedl představit kombinované s eSATA, které do notebooku nijak nepřidáte (chybí ExpressCard).


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

V zavřeném stavu má notebook rozměry 325 x 235 x 28-35 mm. Velká baterie z těla přesahuje o 22 mm dolů a 10 mm dozadu, což jinak minimalistické rozměry mírně narušuje. Stojí také za vyšší hmotností (v rámci tenkých 13“ notebooků) 2,10 kg. Tento model je tedy jen o 140 g lehčí než 14“ verze s 6článkovou baterií. Na druhou stranu nabízí stejný výkon i výbavu při výrazně delší výdrži.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je stejná jako v 14“ modelu (jen jsou kolem ní menší okraje), takže pohodlí při psaní zůstalo zachováno. Jedinou změnou, kterou by někteří mohli pocítit, jsou kratší opěrky rukou.

S kratšími opěrkami souvisí i menší touchpad. Ten je opět od společnosti Synaptics a až na velikost se neliší od toho ve větších modelech. S testovaným kusem se mi stávalo, že se kurzor místo pohybu zasekl a prováděl některé z multidotykových gest (přiblížení, posun), ač jsem po něm jezdil jen jedním prstem. Problém vždy vyřešil stisk tlačítek pod dotykovou plochou.

Hlavní HW parametry

Ač procesor a RAM zůstaly stejné, velké změny doznalo datové úložiště. Klasický pevný disk je v této konfiguraci nahrazen výkonným SSD Intel X25-M druhé generace. Úložný prostor má velikost 160 GB a přenosové rychlosti dalece převyšují jakýkoli plotnový disk v notebooku.

ATTO RunCore Pro V
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 174 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,09 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 7,6

Ke klasické výbavě složené z gigabitového ethernetu, Wi-Fi /n a Bluetooth 3.0 přibyl také WWAN modul Ericsson F3307. Ten není blokovaný na žádného operátora a podporuje sítě GPRS, EDGE i HSPA. Bezdrátový WWAN modem se vypíná a zapíná stejně jako ostatní bezdrátové technologie přes utilitu pod zkratkou Fn+F2.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

13,0“ displej má poměr stran 16:9 a základní rozlišení HD (1366x768). Povrch je matný (jako ostatně u všech TravelMate 8x72) a podsvícení je tvořeno sadou LED. Kvalitativně jde o takový dobrý průměr v rámci notebookových LCD se základním rozlišením (HD). Barvy jsou dobré, černá je ucházející a bílá barva nemá žádný rušivý nádech. Na kancelářskou práci a občasné shlédnutí filmu stačí tento displej s přehledem.

Nejde sice o nejjasnější displej, ale maximální svítivost je dobrá a regulace podsvícení má velký rozsah a malé kroky.

Při prvním spuštění na mě působil displej vybledle a některé barvy jakoby zrnily. Mohou za to šetřící technologie grafické karty, které lze vypnout v jejím nastavení (karta Napájení).

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Chlazení a provozní hluk

Nejvíce mě na tomto modelu zajímalo, jak se projeví menší rozměry při zachování stejného výkonu (a stejné výbavy) na hlučnosti chlazení a teplotách. Chlazení je řešené po technické stránce stále stejně a výdech ventilace je na levém boku. Odlišné je ovšem přístup k řízení ventilátoru. Zatímco ventilátor v 8472TG běží velmi často, i když na notebooku nic neděláte, model 8372TG je při kancelářské práci a přepnutí na integrovanou grafiku absolutně nehlučný. Ventilátor je totiž většinu času vypnutý, a když se spustí, běží chvíli na nejnižší otáčky, kdy si jej většinou ani nevšimnete. Použití SSD místo klasického pevného disku pak způsobuje, že po sluchu tento notebook nepoznáte, ani když k němu přiložíte ucho.

V zátěži se ventilátor točí na vyšší otáčky a hlučností patří k horšímu průměru (rozhodně jsou i tišší notebooky). V tišším prostředí jej zcela jistě nepřeslechnete. Na obranu však musím uznat, že podobně velké notebooky s dedikovanou grafikou a optickou mechanikou na tom nebývají nikdy o moc lépe.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 34,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,3°C
  • klávesnice vlevo = 31,3°C
  • klávesnice vpravo = 30,8°C
  • spodek maximum = 35,8°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 35,8°C
  • napájecí adaptér = 33,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 40,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 40,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 38,0°C
  • klávesnice vlevo = 37,0°C
  • klávesnice vpravo = 35,6°C
  • spodek maximum = 45,8°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 52,3°C
  • napájecí adaptér = 47,0°C

teplota okolí při měření: 26,7°C

Při kancelářské práci jsou teploty nízké a notebook nepálí ani do rukou, ani do nohou (při práci na klíně). Při dlouhodobé zátěži se však teploty dokážou vyšplhat na místy již nepříjemnou úroveň. Levá strana klávesnice společně s touchpadem dosahují až 40°C a spodek v místech chlazení je ještě teplejší. Při výpočetně náročných činnostech je tak lepší položit notebook na stůl nebo jinou pevnou, rovnou podložku.

Baterie

Všechny u nás nabízené konfigurace TravelMate 8372 jsou vybaveny větší, 9článkovou baterií s kapacitou celých 87 Wh. S takto velkou baterií vydržel notebook v našem standardním redakčním testu* 11 hodin a 42 minut. I při používání WWAN modulu a maximálním jasu LCD jsem s výdrží notebooku nešel pod 8 hodin. Lze tedy říct, že celý pracovní den by měl s přehledem zvládnout bez napájecího adaptéru.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 9 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 41 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 46 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 58 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 30 W

Vybitou baterii lze nabít na 90% přibližně za 3 hodiny. Může být při tom notebook i zapnutý. Ke zpomalení dochází až při výpočetně náročných procesech a hrách.

BIOS

Malou zvláštností 13“ modelu je použití jiného BIOSu. Zatímco větší modely používají Phoenix SecureCore, zde je instalován InsydeH2O BIOS. Vypadá mírně odlišně, ale nabízené volby jsou totožné.

Ceny a záruka

Testovaná nejvybavenější konfigurace má výrobce doporučenu koncovou cenu 27 890,- Kč bez DPH (33 468,- Kč s DPH).

Levnější konfigurace bez WWAN modemu a dedikované grafiky, s 500GB diskem (plotnovým) a Bluetooth 2.0 vychází na 20 190,- Kč bez DPH (24 228,- Kč s DPH).

Na TravelMate se vztahuje dvouletá záruční doba.

Závěr

13“ model TravelMate 8372TG je vzhledem i svými rozměry sympatičtější než 14“ verze. Aceru se proti předchozí generaci podařilo do 13“ verze vtěsnat úplně všechno, co nabízí větší modely, a to dokonce včetně optické mechaniky. Výsledkem je univerzální matný notebook s velmi slušným výkonem, možností dokování, 3G konektivitou a extrémní výdrží na baterie. Takový mix je ideální pro profesionální uživatele, kteří potřebují být maximálně mobilní.

Klady a zápory

+ při kancelářské práci (většinou) nulová hlučnost
+ výdrž na baterie stačí na celý pracovní den
+ odolné provedení
+ integrovaná optická mechanika

- místy se zasekává touchpad (možná jen chyba kusu)
- zahřívání některých míst při dlouhodobé zátěži

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer TravelMate 8372TG

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate 8372TG-5454G16Mn
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 450M (2.40 GHz, 4 MB L3, 2,4 GHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x2048)
  • SSD (GB): 160 (INTEL SSDSA2M160G2GC, SATA-II, MLC)
  • ODD: DVD SuperMulti (HL-DT-ST DVDRAM GU10N)
  • LCD: 13,0" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD + NVIDIA GeForce 310M (512MB GDDR3, 64bit)
  • Modem: 3G (F3307 Mobile Broadband)
  • LAN: 10/100/1000 (Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Broadcom 802.11n (b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant Cx20585 HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (32bit, CZ/SK/EN) + Windows XP Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 87 Wh / 11h 42min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 3x USB, VGA
  • Rozměry: 325 x 235 x 28-35 mm (+baterie 22 mm dolů a 10 mm dozadu)
  • Hmotnost (kg): 2,10
Recenze

Diskuse