RECENZE: Asus VX6 - mini Lambo přijíždí

21. 10. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Miroslav Hoffmann

Asus VX6 vzešel ze spolupráce s automobilkou Lamborghini a má být tedy něčím exkluzivnějším, než jen obyčejným mini notebookem. Při doporučené ceně pod 15 tisíc bez DPH mu pod kapotou burácí nejsilnější Atom s grafikou ION2, výbavu doplňuje více než slušná kapacita operační paměti. Povedlo se Asusu vyrobit levný stylový notebook, nebo se jedná jen o pozlátko marketingově těžící ze jména známé značky? Odpověď přinese dnešní test.

Asus VX6 - mini Lambo přijíždí

Základní popis

Asus u svých novějších automobilových modelů sází na střízlivější design a vyzývavou žlutou často nahrazují přeci jen umírněnější barvy - mezi nimi třeba i krémová, kterou využívá testovaný notebook. K dnešnímu adeptovi jsem, přiznám se, zpočátku přistupoval s despektem. Lamborghini s Atomem a ještě za 'pár' korun? Nebude to spíš jen nějaká nedodělaná hračka sázící hlavně na efekt? Rád jsem se však mýlil a v průběhu testování zjistil, že malé Lambo své značce ostudu rozhodně nedělá.

Vše začíná již rozbalováním krabice. Přístroj dostanete v luxusním černém balení, které připomíná mírně přerostlou šperkovnici a tento dojem zůstává i po otevření boxu. Vše je úhledně a elegantně zabaleno a dokážu si představit, že první vybalování bude připomínat spíše malý obřad - luxus na nového majitele dýchne z každého detailu. Řadu Lamborghini bere výrobce jako prémiovou a byl jsem proto velmi potěšen, že je toto zohledněno i u nejlevnějšího modelu z řady a v Asusu nic neodbyli.

Téměř celá vnější strana víka je vyvedena ve výše zmíněné krémové. Jedná se sice o lesklý plast, díky zvolené barvě na něm ale téměř nejsou vidět otisky. V Asusu si pohráli i s tvary a designem víka. Plast je na okrajích zkosený, rovná ale není ani velká plocha uprostřed - svým tvarem připomíná sedlovitou střechu (tento detail je však tak nenápadný, že na snímcích téměř není vidět). Dalším oživením víka je šípovitý černý pruh a stříbrný nápis Asus, každého ale jistě nejvíc zaujme dominantní prvek - plasticky vyvedený znak automobilky Lamborghini. Bál jsem se, aby nepůsobil levným a plastovým dojmem, naštěstí tomu tak není. Elegantně a hodnotně vypadá také chromový pruh mezi klouby displeje. Ač jakékoliv lesklé materiály na spotřební elektronice většinou odsuzuji, zde mi těch několik lesklých detailů vůbec nevadilo a naopak musím uznat, že se k celkovému vzhledu hodí. Základna má víceméně černou (spíše grafitovou) barvu, ale ani ona nepůsobí nudně - boky jsou oživeny stříbrnými pruhy (ke kterým se ještě vrátím). Po převrácení laptopu na záda je vidět, že spodek základny je vyroben z matného plastu a jediné, co zde stojí za zmínku, jsou reproduktory ukryté pod kovovou mřížkou a malá krytka, pod kterou se skrývají moduly operačních pamětí.

Pozitivní dojmy z designu zůstávají i po odklopení displeje. Klávesnice je sympaticky roztažena až k samým okrajům, prostor kolem ní i opěrky rukou jsou vyrobeny z kvalitního plastu. Ten je díky úpravě, která připomíná pogumování, matný a velmi příjemný na dotek. Touchpad je i s tlačítky lesklý, přesto to zde s otisky není tak hrozné, jak bych čekal - asi se nejedná o obyčejný levný plast. Všimněte si zajímavých detailů, jakými jsou informační diody integrované do tlačítka touchpadu a obkroužení dotykové plošky kovovým proužkem. Ze stejného materiálu, tedy lehké kovové slitiny, jsou vyrobeny také stříbrné boky základny a celá lišta nad klávesnicí. Toto řešení vypadá velmi hezky, už kvůli tomu, že materiál je matný a vypadá, jako by měl na sobě jakousi patinu. Pod displejem zaujme ještě lesklý proužek s nápisem Lamborghini a velká tlačítka po obou jeho stranách. Lesklý displej je umístěn ve snad ještě lesklejším rámečku a ten je kromě baterie, která až příliš přizvedává zadní část přístroje, dle mého názoru jedinou 'pihou' na kráse tohoto notebooku. Nevím, jestli je to jen můj pocit, ale na mě prostě lesklé plasty dojmem luxusu nepůsobí (spíše naopak). S lesklým rámečkem sice již nikdo nic neudělá, ale baterie se dá dokoupit menší - zmíněná disproporce tedy nemusí být trvalá. Poslední zajímavostí je objektiv webkamery, který je zakryt relativně velkým kusem 'skla'. Celkový vzhled se myslím velmi povedl a design až na výjimky (viz displej a jeho rámeček) se nesnížil ke kýčovitosti. Kombinace barev, tvarů a materiálů vypadá originálně a celý přístroj působí hodnotným dojmem (rozhodně hodnotnějším, než kolik ve skutečnosti stojí).

U popisu tohoto modelu jsem se trochu rozepsal a jsem proto velmi rád, že to nemusím udělat znovu u materiálů a zpracování. Tato část se dá totiž shrnout do jednoho slova - perfektní. Opravdu si nemohu vzpomenout, kdy jsem v ruce držel levný notebook s podobnou kvalitou zpracování. Většinu povrchu sice tvoří plasty, ty jsou ale velmi kvalitní a pevné, k tuhosti šasi přispívají také kovové prvky. Při manipulaci se neozývá žádné vrzání či praskání, otevřený notebook můžete klidně přenášet za roh a nikde se nic nehne. Také klouby displeje se svým zvláštním sametovým chodem přispívají k dobrému pocitu z prémiového zpracování. Pokud to mám tedy shrnout - ještě více než design mě zaujalo zpracování tohoto notebooku, což byla věc, o které především jsem původně pochyboval.

Maximální úhel otevření displeje mě trochu zklamal - jedná se sice o standardních cca 135°, ale každý malý notebook by si zasloužil o něco více. Navíc velká baterie, která přístroj v zadní části výrazně přizvedává, úhel otevření ještě zmenšuje. Víko se dá s trochou snahy otevřít jen jednou rukou, klouby mají sametově jemný chod. Také díky tomu drží displej dobře ve své pozici a nemá tendenci se při otřesech pohupovat a znepříjemňovat tím práci třeba v dopravním prostředku.

Co se týče rozhraní, je zde vše, co se dá očekávat od standardu 'lepších' mini notebooků. Předek i zadek je prázdný, konektory jsou umístěny pouze po stranách. Na té pravé jsou analogové audiokonektory, dva USB porty (v nejnovější revizi 3.0), Ethernet a Kensington Lock. Protější strana hostí čtečku karet SD/MMC, za výdechem chlazení je třetí USB, digitální HDMI, analogový VGA výstup a úplně vzadu napájecí konektor. Počet rozhraní i jejich rozložení je v pořádku, kdyby tu byl ještě můj oblíbený ExpressCard, bylo by to už téměř dokonalé.

Indikační LED jsou až na jednu umístěny na přední hraně základny. Konkrétně se jedná o indikaci zapojení do elektřiny a stav napětí v baterii, činnosti disku, bezdrátových sítí a kontrolku CapsLocku. LEDky mají bílomodrou barvu, svítí jemně a neoslňují, díky svému umístění jsou ale z pracovní pozice hůře viditelné. Poslední indikátor je přímo v tlačítku zapnutí napravo nad klávesnicí - ten svítí až příliš intenzivním bílým světlem, které je v šeru rušivé.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Obávat se o dobrou mobilitu 12,1'' notebooku je samozřejmě bezpředmětné. Příjemné rozměry 297 x 204 x 29mm jsou podpořeny stejně příjemnou hmotností rovných 1,5kg a i když akumulátor notebook v chodu celý den neudrží, 40W adaptér v brašně ani neucítíte. I díky dvoukolíkovému napájecímu kabelu se totiž jedná o jeden z nejmenších a nejlehčích adaptérů, s jakými se můžete na trhu setkat.

Klávesnice a ovládací prvky

Chiclet klávesnice je z černého plastu, jehož povrch však není úplně obyčejný - má totiž podobnou povrchovou úpravu, jako palmrest. Opět se tedy setkáme s opravdu jemným pogumováním, klávesy jsou na dotek velmi příjemné, jakoby hedvábné. Popisky hlavních kláves jsou bílé s dostatečně velkým fontem, funkční klávesy jsou popsány typickou modrou barvou - zde navíc dostatečně sytou k tomu, aby byly funkce viditelné i v šeru. Klávesnice je roztažena až do stran, výrobce si tedy do 12,1'' šasi 'dovolil' vměstnat navíc ještě sloupec kláves pro pohyb v dokumentech, naštěstí se to na ergonomii nijak výrazně nepodepsalo. Téměř v každé recenzi si stěžuji na zmenšené kursorové klávesy naprosté většiny dnešních notebooků (na jejich velikosti přitom vůbec nezáleží - zmenšené klávesy mívají i ty největší stroje). Je tedy jasné, že se mi při pohledu na klávesnici tohoto malého notebooku chce zvolat 3x hurá - tohle se Asusu opravdu povedlo. Když pak vidím 17'' herní notebook s kursorovými klávesami, které se díky své velikosti nedají téměř stisknout, je mi z toho, mírně řečeno, smutno. Celkový dojem z klávesnici testovaného Lamborghini je tedy jen a jen pozitivní, s ohledem na velikost přístroje to lépe vyřešit nešlo. Klávesy mají optimální odpor, psát se dá tedy dostatečně rychle, klávesnice je navíc příkladně tichá a téměř se neprohýbá ani při větším tlaku.

Při prvním pohledu na touchpad jsem měl oprávněné obavy - lesklý plast opravdu není pro dotykovou plošku ta nejlepší volba. Zkoušel jsem jich mnoho a vždy jsem měl problém s plynulým pohybem prstu. Nevím, jak toho v Asusu dosáhli, ale zde se nic takového nekoná. Po tomto hladkém povrchu klouže prst 'jako po másle' a k žádnému zadrhávání nedochází. Pro kontrolu jsem dal touchpad vyzkoušet i několika dalším lidem a všichni si ho chválili - většina dokonce tvrdila, že jim tento povrch vyhovuje více, než klasický matný plast. Jen doplním, že elektronika je od společnosti Synaptics a touchpad podporuje multidotyková gesta.

Přístroj kromě hlavního 'zapínače' neobsahuje žádná další mechanická tlačítka či posuvné přepínače. Výjimkou je jedno, umístěné vlevo nad klávesnicí. Pokud je notebook zapnutý, přepíná tento spínač módy firemní utility Super Hybrid Engine (ovlivňuje rychlost FSB a tím spotřebu). Když tlačítko stisknete ve vypnutém stavu, spustí se Asus Express Gate Cloud(brandovaná verze prostředí Splashtop). Zde je k dispozici webový prohlížeč, kalendář, můžete prohlížet fotky či spouštět hudbu, je tu i několik předinstalovaných hříček pro krátkodobé zabavení. Funguje zde i webkamera a nastavení jasu displeje (s čímž mají mnohé přístroje problém). Čas potřebný od stisku tlačítka ke kompletnímu načtení Express Gate je cca 25 sekund, což je stejně, jako u minule testovaného Vaia. Vypnutí je o kousek pomalejší - trvá 5-6 sekund.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Do čipové sady Intel NM10 je usazen momentálně nejsilnější dostupný procesor z řady Atom, dvoujádrový D525. Tento model je sice určen do malých desktopů (nettopů), to má ale několik výhod a pouze jednu nevýhodu v podobě mírně vyšší spotřeby. Uvedu tedy několik srovnání s nejsilnějším dvoujádrovým Atomem určeným přímo pro mini notebooky - modelem N550, který má rozdílné hodnoty uvedené v závorkách. Atom D525 má základní frekvenci 1,83 GHz (1,5 GHz), frekvence integrované grafiky je 400 MHz (200 MHz), maximální podporované množství RAM jsou 4 GB (2 GB). Z těchto hodnot vyplývá, že testovaný Atom D525 je výrazně výkonnější, než jeho mini notebookový kolega a volbu procesoru tedy pokládám za zdařilou. Samozřejmostí je u obou CPU podpora Hyper-Threadingu, procesory tedy umí zpracovávat současně až čtyři aplikační vlákna. A teď něco k nevýhodám - osazený procesor má TDP včetně integrované grafiky stanoveno na 13 W a chybí mu funkce Intel Speedstep, zatímco N550 se spokojí s 8,5 W a SpeedStep podporuje. Procesor v Asus VX6 by měl tedy stále pracovat na relativně vysokých (a v mnoha situacích zbytečných) 1,83 GHz. Tuto nevýhodu by ale měla řešit právě výše zmíněná utilita Super Hybrid Engine, která snížením frekvence FSB zmenší hodnotu, se kterou počítá multiplikátor. Nebudu zabíhat do podrobnosti, důležité je, že klesne frekvence CPU (a také GPU a RAM) a tím dojde ke snížení spotřeby. Domněnku o správné funkci Super Hybrid Engine jsem sice nemohl ověřit (měřicí nástroje ukazovaly stále stejnou frekvenci), ale zmíněná utilita v jiných Asusech vždy fungovala výše popsaným způsobem, nevidím tedy důvod, proč by to v tomto konkrétním případě mělo být jinak. Celkový výkon procesoru pro mě byl milým překvapením - v průměru poskytuje podobný výkon jako známá dvoujádrová ULV Pentia SU7300 (1,3 GHz) nebo U5400 (1,2 GHz). Oproti jednojádrovým Atomům je tedy práce o poznání svižnější a musím se přiznat, že až s tímto procesorem (a dalšími podobně výkonnými nebo výkonnějšími) mi dávají Windows 7 opravdu smysl. Při běžné práci totiž vůbec nepoznáte, že v přístroji tepe 'pouhý' Atom a ne nějaký plnohodnotný procesor.

cpu-z
specifikace čipu

Výrobce se u svého top mini notebooku rozhodl osadit maximum podporované paměti, dostanete tedy celé 4 GB typu DDR3 - to je právě jedna z konkrétních výhod osazení 'desktopovým' procesorem. Zde se ale kvůli předinstalovanému 32bit systému výhoda trochu ztrácí, využijete něco kolem 3 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 11 811
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 6422

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 33 817
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 23 615

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 101
  • Rendering (Multiple CPU): 261
  • Multiprocessor Speedup: 2,59

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 615
  • Rendering (Multiple CPU): 1722
  • Multiprocessor Speedup: 2,80

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 3,5
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,0
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2043 MB/s

V notebooku je použit pevný disk Seagate disponující papírovými parametry ve spodní polovině průměru, stejné je to i s naměřenými hodnotami. Místo 320GB modelu zde mohl klidně být 500GB kousek, ale v takto malém notebooku s tím nemám sebemenší problém. Připojení přes SATA 3Gb/s, 5400 otáček za minutu nebo 8MB vyrovnávací paměti dnes samozřejmě nikoho neoslní, vše jsou to běžné hodnoty. Optickou mechaniku zde nenajdeme, i když je známé, že velikost šasi v případě Asusu nehraje roli - mechaniku umí vměstnat do ještě menších modelů, než je tento. To už jsme ale v jiné cenové kategorii...

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 119,58 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 57,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,2 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,7

VX6 disponuje kompletní (základní) komunikační výbavou, k dokonalosti už chybí pouze 3G modul. Bezdrátový adaptér Broadcom umí pracovat v nejrychlejším pásmu 'n', Ethernet od Atherosu je gigabitový, Bluetooth je v nové revizi 3.0 - zde tedy není moc co řešit.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

V testovaném kusu se nachází 12,1'' displej HannStar HSD121PHW1-A. Ten má příjemné barvy a široký rozsah podsvícení, v rámci možností se s ním dá tedy pracovat i pod širým nebem. Komfortnější práci venku však brání velmi lesklý povrch displeje (a jeho rámečku), což považuji za největší nedostatek jinak výtečného stroje. Pozorovací úhly spadají do průměru kategorie, zde to alespoň díky malé úhlopříčce 'bolí' o něco méně.

Parametry displeje

  • Úhlopříčka: 12,1''
  • Rozlišení: 1366 x 768
  • Typ obrazovky: TN
  • Podsvícení: LED
  • Jas: 200 cd/m²
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 12ms
  • Pozorovací úhly (H/V): 90°/50°

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Asus VX6 obsahuje dvě grafické karty, mezi kterými (většinou) inteligentně přepíná technologie NVIDIA Optimus. Na destičce procesoru je integrována Intel GMA 3150, jejíž výkon je jak známo tristní a sama o sobě nezvládá ani akceleraci 720p videa. Na kancelářskou práci však smysl dává, zde je výkon dostatečný, včetně akcelerace Aera. Druhým osazeným GPU je NVIDIA ION2 s podporou DirectX 10.1, jejíž výkon je již někde jinde. Základ tvoří jádro GT218, které používají i běžné lowendové grafiky NVIDIA (GeForce 305M a 310M). Čip disponuje 16 unifikovanými shadery a jeho frekvence je 475 MHz. Grafika není osazena vlastní pamětí a využívá tedy tu systémovou (naštěstí je tu DDR3), ze které si může 'uzmout' až 512 MB. Výkon je o něco vyšší, než u předchozí generace IONu a směle tak může konkurovat běžným lowendovým čipům. Reálnou hru jsem zkoušel pouze jednu, a to SWAT 4 z roku 2005. Ta nebyla přes internet hratelná ani na nejnižší detaily, přitom vím, že hra funguje i na podstatně slabším 'železe'. Bohužel již nebyl čas zjišťovat, zda je problém CPU, grafika, nebo něco úplně jiného.

gpu-z
specifikace grafického čipu

Testy 3D Mark

  • 3DMark 01: 5534
  • 3DMark 03: 5361
  • 3DMark 05: 3871
  • 3DMark 06: 2706

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,3
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,7

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 149
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 541
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 891
  • OpenGL Speedup: 5,98

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 1213

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Kvalitu a hlasitost vestavěných reproduktorů uživatel pocítí ihned po spuštění, kdy dá o sobě notebook vědět zvukem vytočeného motoru sportovního automobilu - jestli je to opravdu Lamborghini se mi však nepodařilo zjistit:-) . Tato fíčura se dá naštěstí v BIOSu ztlumit, popřípadě vypnout úplně - to jsem taky po několika leknutích se při zapínání notebooku s chutí udělal. Samotné ozvučení je však na poměry notebooků bez subwooferu velmi kvalitní a těch lépe hrajících kousků moc nenajdete. Slyšet jsou výšky a v rámci možností i basy, tedy ne jako u většiny konkurence pouze plechové středy. Také hlasitost je poměrně vysoká, většina i velkých kolegů se má co učit. Spolupráce s věhlasnou značkou Bang & Olufsen se Asusu začíná vyplácet, alespoň co se výsledného dojmu z ozvučení týče. O zpracování samotného zvuku se stará HD kodek RealTek ALC269, výstupy jsou tu dva - klasický analogový 3,5mm konektor a digitální HDMI.

Webová kamerka umístěná i s mikrofonem v rámu displeje umí fotit v rozlišení 1280 x 1024 pixelů, video pak zvládne ve standardu VGA (640 x 480). Obraz není špatný a je i vcelku kvalitní, chybí mi tu ale indikační LED, která by na činnost webky upozornila.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení malého Lamborghini je řešeno klasickým okruhem. Na spodku základny jsou dva malé nasávací otvory, jestli si notebook bere vzduch i někde jinde netuším. V každém případě je chlazení téměř neslyšné, při běžném kancelářském provozu o něm nebudete ani vědět a v nočním tichu je slyšet spíše pevný disk. V zátěži se otáčky ventilátoru o něco zvýší, i tak se ale jedná o velmi tichý stroj. Také teploty šasi jsou nízké a ani dlouhodobá práce s přístrojem na klíně není žádný problém. Celkově shrnuto - chlazení se povedlo.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29°C
  • klávesnice vlevo = 30°C
  • klávesnice vpravo = 29°C
  • spodek maximum = 32°C (u výdechu ventilátoru)
  • výdech chlazení = 31°C
  • napájecí adaptér = 37°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30°C
  • klávesnice vlevo = 32°C
  • klávesnice vpravo = 30°C
  • spodek maximum = 38°C (u výdechu ventilátoru)
  • výdech chlazení = 38°C
  • napájecí adaptér = 44°C

teplota okolí při měření: 22°C

Bezproblémové jsou také teploty samotných komponent. Běžná práce znamená teploty kolem 40°C u procesoru, grafika se pohybuje mezi 45-50°C, HDD se nezahřeje na více než 35°C. Hodinová zátěž ukázala jako maximum 49°C na CPU, 65°C u grafiky, teplota pevného disku se téměř nezměnila.

Baterie

Baterie má kapacitu 56 Wh (5200 mAh), což je v rámci kategorie 'dospělých' notebooků průměrná hodnota. Testuje se ale malý laptop postavený na Atomu, dá se tedy očekávat velmi dlouhá výdrž. Ta nakonec nebyla úplně podle mých představ, i když 5 hodin a 34 minut dosažených v redakčním testu* není úplně špatná hodnota. Zde musím výrobce pochválit, že oficiálně udává výdrž, které se dá reálně dosáhnout - 5 hodin 30 minut; to úplně běžné není. V praxi při prohlížení internetu přes Wi-Fi je nutné počítat s výdrží mezi 4-5 hodinami. Dodaný 40W napájecí adaptér je velmi malý a lehký a navíc je vybaven dvoukolíkovou přívodní šňůrou, na cestách se tedy nepronese. Akumulátor vypnutého notebooku je nabitý přibližně za 2 hodiny, pokud na něm budete při nabíjení zároveň pracovat, čas potřebný pro nabití se může i zdvojnásobit.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nejnižším výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při středním výkonovém vytížení = 17-18 W
  • Celkový příkon při vysokém výkonovém vytížení = 26 W
  • Celkový příkon při vysokém výkonovém vytížení + nabíjení = 40 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 39 W

BIOS a zabezpečení

BIOS je dostupný pod klávesou F2 a disponuje pouze několika pokročilejšími volbami. Ztlumení úvodního zvukového 'loga' již bylo zmíněno výše, potěší ale možnost vypnutí několika integrovaných zařízení, jako je Ethernet, Wi-Fi, Bluetooth, nebo zvuková karta. Samozřejmě je možné nastavit priority bootování, dá se také bootovat ze sítě, nebo zapnout Boot Booster, který by měl čas do naběhnutí systému o něco zkrátit. Z hlediska zabezpečení je zde možnost nastavení uživatelského hesla a zaheslování samotného BIOSu, žádné HW prvky zabezpečení zde nejsou.

Příslušenství

Žádné nadstandardní příslušenství dodáváno není, v krabici, i když stylové, je pouze notebook, napájecí adaptér a několik brožurek. Přes osazené 4 GB RAM se výrobce rozhodl pro systém Windows 7 Home Premium v 32bitové verzi - paměť se tedy nedá využít celá (což se u mini notebooku stejně asi jen tak někomu nepovede), na druhou stranu je zajištěna o něco lepší kompatibilita se staršími aplikacemi. Která varianta je lepší si musí každý rozhodnout sám. Důležité však je, že zde najdeme plnohodnotný systém a ne pouze značně osekanou (mírně řečeno) edici Starter. Záloha operačního systému je uložena ve skryté části pevného disku, obnovení se provede stisknutím klávesy F9 po zapnutí přístroje. Předinstalována je řada více či méně užitečných programů a také trial verze komerčního softwaru, jako je antivirus, nebo MS Office 2010. Jako bonus si Asus připravil tapety a spořiče s tematikou automobilky Lamborghini a také 500GB volného prostoru ve svém internetovém úložišti Asus WebStorage.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je jediná prodávaná a výrobce si ji cení na 13 250 Kč bez DPH (15 900 Kč s DPH). Standardní dvouletá záruka je mezinárodní a platí i při nákupu na IČO, možnosti jejího rozšíření jsou ale bohužel nulové.

Závěr

Asusu se toho na malém Lambu povedlo opravdu mnoho - exkluzivním designem, který snad většině lidí nezavání kýčovitostí, precizním zpracováním a kvalitními materiály počínaje a skvělou klávesnicí nebo tichým chlazením konče. Je prostě znát, že se výrobce u své exkluzivní řady soustředí na každý detail (stále samozřejmě s ohledem na konečnou cenu). Výkon je mezi mini notebooky jeden z nejvyšších a s dvoujádrovým Atomem je práce ve Windows 7 stejně svižná jako na velkém notebooku či stolním PC. Musím přiznat, že dnes se mi zápory hledají opravdu těžko, téměř žádné zde nejsou. Pro mě tak tím nejvýznamnějším minusem zůstává lesklý displej a hlavně jeho rámeček - mám dojem, že pokud by byly zmíněné součástky matné, přístroji by to přidalo na jeho exkluzivitě.

Testovaný Asus VX6 se hodí pro každého, kdo vyžaduje malý, dobře zpracovaný a lehký notebook se slušnou výdrží na baterii a nespokojí se s výkonem a vzhledem obyčejných atomových modelů (a je také ochotný si za trochu toho luxusu připlatit). Design samozřejmě není pro každého, ale zde je to jako s auty - každý si také nekoupí vyzývavé Lamborghini jen proto, že na to má. Uznávám, že s příslušným automobilem by malý Asus vypadal ještě stylověji, ale jsem si jistý, že i bez něj přinese svému majiteli spoustu radosti a zábavy.

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

Vzhledem k výjimečné kvalitě provedení a solidnímu výkonu za slušnou cenu jsme se v redakci rozhodli udělit Asusu VX6 ocenění TIP redakce NOTEBOOK.cz.

Klady a zápory

+ exkluzivní design
+ v rámci kategorie špičkové zpracování
+ velmi tiché chlazení
+ skvělá klávesnice
+ mezi mini notebooky vysoký výkon

- velmi lesklý displej a jeho rámeček

*Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Asus VX6 Lamborghini
  • Instalovaný procesor: Intel Atom D525 (1,83GHz, 1MB L2, DMI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-800MHz (2 x 2048)
  • HDD (GB): 320 (Seagate ST9320325AS, 5400rpm, SATA-II, 8MB cache)
  • DVD: -
  • LCD: 12,1" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: HD ready (1366 x 768)
  • Video: Nvidia ION2 (GT218) 512MB DDR3
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros AR8152 PCI-E Fast Ethernet Controller)
  • WiFi: b/g/n (Broadcom 802.11n Network Adapter)
  • Zvuková karta: RealTek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (32bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 56Wh / 5h 34m
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, 3x USB, VGA, HDMI
  • Rozměry: 297 x 204 x 29mm
  • Hmotnost (kg): 1,50
Recenze

Diskuse