RECENZE: Compaq Mini 311 - solidní výbava s IONem

15. 4. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Larva

Compaq Mini 311 se již na první pohled tváří jako zajímavý společník na cesty. Spolu s použitým procesorem Atom N270 a platformou NVIDIA ION nabízí na poměry mini notebooku slušný výkon, výdrž na baterie a také výbavu například vč. HDMI. Doporučená koncová cena je 7000 Kč bez DPH.

Compaq Mini 311 - solidní výbava s IONem

Základní popis

Netbooky s procesorem Atom jsou obecně ideálními společníky na nejrůznější cestování. Jejich výhodou je především dlouhá výdrž na baterie, což na cestách nejvíce oceníme. Druhým podstatným faktorem je výkon, a jelikož vysoký výkon a dlouhá výdrž jdou spíše proti sobě, jde vždy o volbu ideální rovnováhy mezi oběma faktory. Jak si s tímto balancem poradilo HP u svého nového mini notebooku, se podíváme v této recenzi.

Compaq Mini je od pohledu skutečně zajímavý. Kombinace stříbrné a černé působí decentním dojmem a hodí se tak jak pro mladé uživatele, tak i pro manažery. Rohy a spoje jsou vhodně zaoblené a vzhledem k ceně je šasi a design celkově na příjemné úrovni. Lesklé černé víko sice trpí neduhem otisků prstů a různými nečistotami, ale to je běžná daň za tento typ provedení. Při bližším pohledu na víko si všimnete nepatrného designu ve formě mřížek, kterému dominuje velké písmeno Q uprostřed víka.

Kvalita zpracování šasi co do pevnosti je na průměrné úrovni a častá manipulace není tedy v tomto případě na překážku.

Notebook je vybaven několika LED pro signalizaci jednotlivých činností. Tyto diody jsou ale ostře bílé, což je na jednu stranu pěkné, nicméně v tmavém prostředí působí, vzhledem k vysoké intenzitě, poněkud rušivě.

Z hlediska konektivity je na tom Compaq Mini 311 velmi dobře. Nabízí všechna běžná rozhraní od Bluetooth, Wi-Fi až po LAN či USB. V dnešní době se setkáváme čím dál více s převážně HDMI porty, zatímco se VGA pomalu vytrácejí. Zvláště u takto malého notebooku mě proto překvapila přítomnost obou těchto konektorů - jak HDMI, tak i VGA (D-Sub). Rozhraní jako například FireWire či ExpressCard sice chybí, u mini notebooku bych je ale jistě mohl postrádat. Stejně tak i optickou mechaniku, kterou bychom zde hledali jen marně.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Notebook váží 1,48 kilogramu a jeho rozměry jsou 289 x 204 x 30 mm. Z hlediska mobility tedy velmi zajímavé hodnoty odpovídající průměru dané třídy. Notebook není tedy nijak těžký, ba naopak, a díky rozumným rozměrům se s ním snadno pracuje i ve stísněných podmínkách.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice při prvním pohledu zapůsobí neotřelým designem. Jednotlivé klávesy ve stříbrné barvě jsou trochu nezvykle prohnuty, což však na komfortu samo o sobě nic neubírá. Naopak malé rozměry notebooku, a tím pádem méně místa pro klávesnici, jisté ústupky v ergonomii znamenají. Klávesy jsou z úsporných důvodů naskládány jedna vedle druhé bez viditelného oddělení jednotlivých kategorii. Klávesy jako Caps Lock, Shift, Ctrl či F1 až F12 jsou popsány menším fontem, což v případě Kláves F* znamená občasné delší hledání té správné. Klávesy pro hlasitost, intenzitu osvětlení, hibernaci, Print Screen a podobné nejsou nijak výrazně odděleny, pouze šedivou barvou. Celkově se na klávesnici vzhledem k rozměrům píše dobře. Přesto se zde najde několik zmíněných neduhů, které ergonomii poněkud zhoršují.

Pod klávesnicí se nachází touchpad s poněkud tužšími tlačítky, který jinak funguje vcelku dobře.

Nad klávesnicí se nachází jediné dva oddělené ovládací prvky. První je tlačítko pro zapínaní a vypínaní notebooku, druhé ovládá bezdrátové technologie.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Compaq Mini 311 je vybaven starším procesorem Intel Atom N270 (1,6 GHz, 512MB L2 cache, 533MHz FSB), který byl uveden v roce 2008. Výhodou tohoto jinak slabšího procesoru je jeho nízké TDP, které má maximální hodnotu 2,5 W.

Procesoru sekunduje platforma ION(MCP7A-ION), která mimo jiné zajišťuje dostatečný výkon pro akceleraci videa a také některých méně náročných her.

Compaq Mini 311 je v námi testované verzi osazen pouze 1 GB DDR3 paměti - jak je v jeho třídě standardem. Ačkoliv je tato kapacita běžná, s přihlédnutím k použitému operačnímu systému (Windows 7) se jedná o skutečně minimální hodnotu, která postačí jen pro základní práci.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 10 642
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 5756

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 15 408
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 10 757

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 87
  • Rendering (Multiple CPU): 129
  • Multiprocessor Speedup: 1,49

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 2,3

Zvláštním kontrastem k pomalejšímu procesoru je poměrně rychlý SATA disk Hitachi Travelstar s kapacitou 250 GB, rychlostí 7200 ot./min a 16MB cache. Pevný disk tedy samotný notebook při práci tolik zpomalovat nebude.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 88,54 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 60,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,3 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,7

Jak již bylo řečeno, notebook optickou mechanikou nedisponuje a koupě externí mechaniky je pro většinu netbooku nutností, pokud chceme například přehrávat filmy z DVD či instalovat programy umístěné na těchto typech médií.

Mini notebook nabízí standardně jak Bluetooth, tak i Wi-Fi ve variantě b/g/n. Obě funkce se ovládají jedním tlačítkem a přidruženou aplikací, která umožňuje jejich jednotlivé zapínání.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Mini notebooky disponují LCD panely o velikostech kolem 10" a 11". Compaq se pohybuje na horní hranici a nabízí 11,6" širokoúhlý displej s WXGA rozlišením 1366 x 768 pixelu. Pozorovací úhly jsou na dostatečné úrovni pro očekávané využití. Vzhledem k tomu, že pro přehrávání filmů není Compaq Mini 311 určen, menší boční pozorovací úhly nejsou výrazným záporem. Stejně jako horní víko notebooku je i displej a rámeček okolo s lesklou úpravou. Jedná se o osobní preference, nicméně pro cestování by byla matná verze displeje vhodnější.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

Grafická karta, která je součástí platformy ION, nabízí na takto malý notebook zajímavý výkon dostatečný nejen pro přehrávání videí ve vyšším rozlišení, ale případně i hraní starších her. O herní platformě však nemůže být řeč.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 6158
  • 3DMark 03: 4249
  • 3DMark 05: 2577

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,3

Notebook nabízí dobrý výkon pro většinu kancelářských aplikací, což je také jeho primární účel. Multimédia zvládá většinou také dobře, pro hraní her však není, přesto si na něm některé starší tituly zahrát můžete.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Dostupné konektory výrobce umístil po obou stranách, takže vepředu ani vzadu žádné nenaleznete. Z hlediska mobility je toto řešení velmi vhodné a při práci na klíně tak nehrozí vylomení konektorů. Na levé straně se kromě napájení nachází jeden USB konektor a HDMI. Pravá strana pak nabízí zbytek konektorů, což znamená dva USB konektory, VGA, LAN a sluchátkový konektor kombinovaný s mikrofonním. Kromě toho se na pravé straně nachází také čtečka paměťových karet.

Kromě bezdrátových funkcí jsou všechny ostatní ovládány pomocí kombinace FN + klávesa.

Kvalita webkamery by mohla být určitě na vyšší úrovni. U notebooku na cesty se dá očekávat, že uživatel bude webkameru častěji používat a proto tento fakt může docela vadit.

Zabezpečení

Zabezpečení notebooku, se kterým cestujeme, je zpravidla velmi důležité. Riziko odcizení je zde mnohem vyšší. Na druhou stranu od notebooku v této cenové kategorii žádné pokročilé technologie očekávat nemůžeme a je třeba si dát větší pozor na citlivá data.

Compaq 311 nabízí jen základní zabezpečení v BIOSu.

Chlazení a provozní hluk

Při mírné zátěži je notebook poměrně tichý a zbytečně se nezahřívá. Při vyšší zátěži je hlučnost vyšší a teplota výrazně stoupá. Rozložení tepla je méně rovnoměrné a k největšímu zahřívání dochází v levé části klávesnice a pod ní.

Zajímavou funkcí nastavitelnou v BIOSu je funkce větráčku. Jsou zde k dispozici dvě varianty. První větrání zcela vypne a při práci dochází k zapínaní jen v případě překročení určité teploty. Druhá varianta udržuje chlazení stále zapnuté. Výhody tohoto nastavení jsou poněkud rozporuplné, jelikož i při nastavení první varianty docházelo k zapínaní poměrně často.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 35,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,3°C
  • klávesnice vlevo = 34,8°C
  • klávesnice vpravo = 33,8°C
  • spodek maximum = 43,6°C (vlevo u výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 42,9°C
  • napájecí adaptér = 55,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 39,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 40,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,3°C
  • klávesnice vlevo = 39,1°C
  • klávesnice vpravo = 35,5°C
  • spodek maximum = 47,4 (vlevo u výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 53,4°C
  • napájecí adaptér = 46°C

teplota okolí při měření: 23,2

Při mírné zátěží neboli kancelářské práci není problém pracovat s notebookem na klíně. V případě náročnějších aplikací se levá strana zahřívá až na hranici 47 stupňů, což už je opravdu hodně a může to být nepříjemné.

Baterie

Notebook v našem standardním testu vydržel se svou šestičlánkovou baterií pracovat celých 6 hodin a 17 minut. Pro cestování bez možnosti připojení napájení se tedy jedná o zajímavou hodnotu, kterou již mnozí ocení, na druhou stranu řada konkurenčních notebooků sahá až k 10ti hodinové hranici provozu.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 16 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 53 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 27 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 62 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 48 W

BIOS

BIOS je dostupný po startu stisknutím tlačítka F10. Nenabízí sice mnoho možností nastavení, přesto je zde bohatá nabídka různých testovacích nástrojů. Běžný uživatel tak snadno zjistí v případě problémů, kde se chyba může skrývat.

Příslušenství

K námi testovanému vzorku jsme žádné nadstandardní příslušenství nedostali a lze předpokládat, že koncový uživatel ani nic dalšího vzhledem k ceně neobdrží.

Na notebooku je předinstalován operační systém Windows 7 Home Premium s dostatečnou zásobou funkcí.

Součástí instalace je také, kromě antivirového programu Norton Antivirus v trial verzi, balíček HP aplikací. Kromě rozhraní pro webkameru a zvukovou kartu jsou nejzajímavější aplikace HP CloudDrive(30-ti denní zkušební verze) a Support Assistant. CloudDrive umožňuje vytvoření virtuálního disku na internetu, který se tak stává dostupný odkudkoliv, kde je internet. Support Assistant je počeštěná aplikace, která nejen schraňuje informace o daném notebooku včetně sériového čísla a stavu záruky, ale zároveň nabízí několik zajímavých funkcí pro údržbu a reportování chyb. Aplikace umí například analyzovat stav počítače, aktualizovat software, odstraňovat některé potíže při běhu systému nebo uživatele například spojit se vzdálenou pomocí HP.

Ceny a záruka

Doporučená koncová cena malého Compaq Mini 311 je 6999 Kč bez DPH (8399,- Kč s DPH).

Závěr

Compaq Mini 311 je vhodný pro každého, kdo potřebuje mít svou kancelář na cestách. Rozměry, hmotnost a především výdrž na baterie přispívají k vyšší úrovni mobility a výbava porty jako je HDMI či displej s větším rozlišením jej posouvají lehce nad standard současných takřka uniformních mini notebooků. Nejen občasné hráče potom potěší na poměry mini notebooků výkonná grafika v NVIDIA ION. Výtku bych směřoval k efektivitě chlazení, které při vyšší výkonové zátěži umí notebook pořádně prohřát.

Klady a zápory

+ na poměr mini notebooku vyšší grafický výkon
+ výbava konektory (např. HDMI i VGA)

- vyšší teplota v zátěži

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Compaq Mini 311

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Compaq Mini 311 - 1,6 GHz, 1GB DDR3 RAM
  • Instalovaný procesor: Intel Atom N270 (1,6 GHz, 512 MB L2)
  • RAM (MB): 1024 DDR3-667
  • HDD (GB): 250 (Hitachi Travelstar, SATA 150, 7200 rpm, 16 MB cache)
  • DVD: není
  • LCD: 11,6" LED
  • LCD rozlišení: WXGA (1366 x 768)
  • Video: Nvidia ION 256 MB
  • Modem: není
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/g/n
  • Zvuková karta: Nvidia High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: Touchpad
  • Software: Windows 7 Home Premium
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4910 mAh / 6h 17min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 1x SD/MS/MMC/xD, D-Sub, HDMI, 3x USB, LAN
  • Rozměry: 289 x 204 x 30 mm
  • Hmotnost (kg): 1,48
Recenze

Diskuse