RECENZE: DELL Vostro 3500 - do menších firem

4. 5. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

DELL představil novou generaci notebooků Vostro. Testovaná 15,6'' verze Vostro 3500 je vybavena výkonným procesorem Core i5 a základní dedikovanou grafikou NVIDIA. V testované konfiguraci je notebook dostupný za cenu 25 000,- Kč bez DPH.

DELL Vostro 3500 - do menších firem

Základní popis

Řada Vostro je zacílena na segment small-business (SMB). Jde tedy o pracovní notebook, který je ochuzen o některé pokročilé schopnosti zabezpečení, možnost připojení k dokovací stanici a další prvky charakteristické pro korporátní segment. Pro střední a velké firmy má DELL řadu Latitude. Levnější Vostro je pro malé firmy a živnostníky, kteří pokročilé funkce nepotřebují.

Vzhledově nové modely vychází z minulé generace. Výraznou změnou je pouze kovový povrch vnější strany víka a boků základny. Ten nahradil původní nepraktické lesklé plasty. Na celém notebooku už je nyní lesklá pouze lišta nad klávesnicí se stavovými diodami a dotykovými senzory.

Kovové části po stranách základny jsou hlavním zpevňujícím prvkem. Pokud zatlačíte na základnu například kolem touchpadu, dochází k prohýbání plastového šasi. Víko má kovovou celou vnější stranu, takže chrání displej velmi dobře. Odolnost základny mi však připadá na business notebook této cenové relace podprůměrná (odolnější provedení nabízí i některé stejně drahé multimediální notebooky pro domácí použití).

Klouby víka jsou zapuštěné do základny, což omezuje maximální úhel otevření na 135°. V zavřeném stavu je víko drženo magneticky a vyšší tuhost kloubů značně znesnadňuje otevírání jednou rukou.

Čelní strana nabízí pouze vstup a výstup zvukové karty. Všechny ostatní porty se rozmístily na boky. Levý bok nese postupně od uživatele dvě USB, HDMI, eSATA/USB, starší VGA a za výdechem chlazení ještě zdířku napájení. Další várka rozhraní na pravém boku obnáší ExpressCard 34, čtečku paměťových karet (SD, MMC, MS), optickou mechaniku, další USB a konektor pro připojení do LAN.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Rozměry 375 x 250 x 32-35 mm odpovídají průměru v této úhlopříčce u notebooků s výkonově plnohodnotným procesorem. Hmotnost 2,5 kg taktéž nevybočuje z průměru a představuje hodnotu, kdy už sice není notebook nejlehčí, ale s dobrým batohem jej není problém nosit klidně každý den. Pokud by vám hmotnost vadila a chtěli jste něco lehčího, tak menší varianty Vostro 3400 a 3300 nabízí to samé, co recenzované Vostro 3500, jen v menším provedení (s menším displejem).

Napájecí adaptér má kvůli diskrétnímu grafickému čipu výkon 90 W. DELL používá placaté adaptéry, které včetně kabeláže váží 440 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Notebooky od DELLu patří v našich končinách k minoritě vyznačující se jednořádkovou klávesou Enter. Klávesnice je jako jeden velký blok bez odsazených kurzorových šipek a klávesy pro pohyb v dokumentech jsou šikovně po pravém kraji klávesnice.

Na 15,6" notebook působí klávesnice poněkud stísněně. Kolem ní jsou zbytečně velké mezery. Prostoru je dost na to, aby se mírně odsunuly kurzorové šipky a klávesy F1-F12 byly rozděleny do bloků. Dále nechápu, proč jsou všechny klávesy na výšku menší, než je běžné, když zrovna před i za klávesnicí je spousta nevyužitého prostoru. Pravděpodobně za tím stojí fakt, že stejnou klávesnici používá i 13“ Vostro 3300.

Klávesnice je prohnutá (vypouklá uprostřed) a nejsem schopen odhadnout, zda je to nějaký pokus o ergonomii, nebo chybu. Vypouklá část se navíc při zatlačení prohýbá, takže se zdá, že by mohlo jít o špatné ukotvení (daného kusu?).

Pocit ze psaní není špatný a klávesy reagují přesně. Snad jen stisk je na můj vkus příliš mělký. Na druhou stranu je klávesnice při psaní velmi tichá.

Pomocí kombinace kláves Fn a šipky doprava se dá zapnout podsvícení klávesnice. To funguje čistě manuálně a přepínání funguje mezi třemi stavy (vypnuto, slabě, silně). Podsvícení kláves je velmi šikovné, ale na můj vkus příliš světla prochází mezerami mezi klávesami, což může při práci v noci rušit. Nicméně stále platí, že je to daleko lepší, než kdyby podsvícení chybělo.

Tento notebook sice nemá samostatný numerický blok, ale na zástupném numerickém bloku (kolem písmen I a K) lze psát číslice při držení přepínače Fn. Tento způsob je velmi šikovný, pokud potřebujete střídavě zadávat větší množství znaků i čísel. Absenci samostatného numerického bloku z vlastního pohledu nevnímám jako nedostatek, neboť tak aspoň není zbytek klávesnice zbytečně odsunut doleva.

Nad klávesnicí najdete lesklý pruh s indikačními ikonami, dotykovými senzory a podsvíceným vypínačem. Indikačních ikon je dohromady šest a jsou bíle podsvícené. Ukazují aktivitu disku, povolení Wi-Fi a Bluetooth a zámky klávesnice. Dotykovými senzory lze ovládat multimediální přehrávač a nastavovat hlasitost zvuk. Druhá funkce je z mého pohledu zpracovaná velmi nešikovně. Snímání dotyku je nepřesné a často jsem jedním krátkým dotykem zhlasitil zvuk z minima téměř o polovinu. Chtělo by to možnost regulace také z klávesnice pomocí Fn klávesy.


pracovní plocha detail klávesnice

Na rozdíl od klávesnice nemám k touchpadu žádné výhrady. Dotyková plocha je velká a mírně zapuštěná. Tlačítka sice vypadají jednoduše, ale mají příjemný stisk, při kterém nevydávají žádný zvuk.

Snímání prstu má jen minimální zpoždění a ovladače od DELLu přidávají elektronice od Synaptics některé funkce navíc - například emulaci prostředního tlačítka současným stiskem levého a pravého.

Hlavní HW parametry

Základ tvoří kombinace čipové sady Intel HM57 a procesoru Intel Core i5 520M se standardní frekvencí 2,4 GHz. V případě, že nejsou využita obě jádra naplno, dokáže se procesor automaticky přetaktovat až do frekvence 2,93 GHz. Naopak, pokud není výkon potřeba, sníží se frekvence na pouhých 1,2 GHz.

CPU-Z
specifikace čipu

Dvojice paměťových modulů DDR3 tvoří celkovou kapacitou 4 GB operační paměti. Ačkoli podporují běh i na frekvenci 1333 MHz, paměťový řadič procesoru pracuje s frekvencí 1066 MHz. Pro práci ve Windows 7 je kapacita operační paměti s přehledem postačující a v kombinaci s použitým procesorem lze na notebooku dělat i náročnější úlohy.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 35 530
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 817

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 94 782
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 60 628

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 535
  • Rendering (Multiple CPU): 1110
  • Multiprocessor Speedup: 2,08

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3028
  • Rendering (Multiple CPU): 6799
  • Multiprocessor Speedup: 2,25

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,5
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,1
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5359 MB/s

Použitý pevný disk Seagate Momentus 7200.4 nabízí kapacitu 500 GB a velmi dobré přenosové rychlosti. Motor otáčí plotny rychlostí 7200 rpm a tento disk patří k těm nejrychlejším, jaké se do notebooků dělají (nepočítám SSD).

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 126 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 85,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,3 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optická mechanika není ničím zajímavá. Má standardní vysouvací podavač a je to typ DVD Super Multi, což znamená, že umí číst a pálit disky CD i DVD.

O komunikaci se stará trojice gigabitového Ethernetu, Wi-Fi n a Bluetooth. Bezdrátové technologie lze obě najednou vypnout posuvným přepínačem na čelní straně notebooku. Samostatné vypínání je možné jen trochu zdlouhavě přes jednu z předinstalovaných aplikací.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Tato generace řady Vostro kompletně přešla na displeje s poměrem stran 16:9 (místo původních 16:10). Všechny displeje notebooků Vostro 3000 mají LED podsvícení a nízké rozlišení. Pro model s úhlopříčkou 15,6" to znamená rozlišení HD (1366x768).

Parametrově se displej neliší od ostatních s nízkým rozlišením. Pozorovací úhly nijak neoslní, ale v ostatních parametrech na tom není displej zle. Jasem i kontrastem je displej slušný a barvy působí sytě, ačkoli není použita lesklá úprava.

U pracovního notebooku bych však čekal i konfigurace s vyšším rozlišením a takové DELL nenabízí ani u nás, ani v zahraničí. Pokud potřebujete dělat s větším množstvím dat (například v Excelu), nebo jen chcete mít na obrazovce více oken, bylo by rozlišení HD+ (1600x900) velkou výhodou. U notebooků s cenou okolo 25 000 Kč bez DPH už lze považovat absenci vyššího rozlišení za nedostatek.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafická karta integrovaná v procesoru je deaktivovaná a práci místo ní přebírá dedikovaný čip GeForce 310M (GT218) s 512 MB vlastní paměti typu DDR3. Paměť je připojena pouze 64bit sběrnicí a 16 unifikovaných shaderů řadí tento čip na nejnižší příčky mezi dedikovanými řešeními.

GPU-Z
specifikace čipu

K připojení externího monitoru jsou k dispozici dva výstupy - analogový VGA a digitální HDMI. Kvalitu VGA výstupu jsem testoval v rozlišení 1680x1050 a obraz byl dokonale ostrý. U digitálního HDMI kvalitu nemá cenu řešit, ale je dobré připomenout, že jde o single-link přenos s maximálním rozlišením 1920x1200.

Oba výstupy lze využít současně v režimu klonování i v režimu rozšířené plochy. Musí však být vypnutý interní displej notebooku.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 22 807
  • 3DMark 03: 10v672
  • 3DMark 05: 7202
  • 3DMark 06: 3900

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,0
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,9

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 634
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1893
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 3421
  • OpenGL Speedup: 2,08

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 3358

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 7,35
  • CATIA (catia-02): 8,80
  • EnSight (ensight-03): 10,04
  • Maya (maya-02): 23,67
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 9,03
  • SolidWorks (sw-01): 8,43
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 2,21
  • UGS NX (ugnx-01): 2,41

Výkonově se novější čip 310M liší od předchozího G210M jen 10% nárůstem. Za tím stojí jeho mírně vyšší frekvence. Po technologické stránce jde o identický čip. Výkon s přehledem postačuje pro méně náročné 3D hry. Rozběháte i náročné AAA tituly, ale u těch nových počítejte s nejnižší úrovní detailů.

Výhodou grafických karet společnosti NVIDIA je bezpochyby dobrá podpora akcelerace HD videa a podpora rozhraní CUDA, které umožňuje provádět výpočty pomocí grafického čipu. Objevuje se stále více programů schopných tuto funkci využít.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou schované za malými škvírami nad klávesnicí. Jejich hlasitost je velmi dobrá, ale kvalita zvuku je spíše podprůměrná. Slabé jsou hloubky i výšky, ale vzhledem k tomu, že nejde o multimediální notebook, tak je to omluvitelné.

Schopnosti zvukové karty jsou na základní úrovni a podpora je pouze pro stereofonní zvuk. Prostorový zvuk lze vyvést jen digitálně, a to prostřednictvím HDMI, které obsluhuje grafická karta.

Multimediální výbavu završuje 2Mpix webkamera doplněná duálním mikrofonem ve víku nad displejem. U kamery mám velkou výtku k diodě, která signalizuje její zapnutí. Tato (bílá) dioda svítí tak intenzivně, že z toho slzí oči.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Základní hardwarové schopnosti zabezpečení rozšiřuje čtečka otisku prstů, která ovšem není doplněna TPM čipem. Zabezpečení v BIOSu se tak omezují na administrátorské a systémové heslo a heslo pevného disku. U hesla pro start notebooku je možné nastavit, aby nebylo požadováno při restartech.

V možnostech zabezpečení má BIOS ještě možnost vyplnit Asset tag a aktivovat systém Computrance.

V korporátním sektoru je nutností možnost vypnout některá integrovaná zařízení a porty. U Vostra lze vypnout následující:

  • síťová karta
  • USB porty
  • čtečka paměťových karet
  • eSATA
  • optická mechanika
  • čtečka otisku prstů
  • ExpressCard
  • Kamera
  • Mikrofon
  • Bluetooth
  • Wi-Fi
  • WWAN (testovaná konfigurace jej nemá)

Dodávaná aplikace pro obsluhu čtečky otisku prstů umožňuje také přihlašování otiskem do uživatelského účtu. Pokud však máte nastaveno, že po probuzení z režimu spánku je počítač zamčený, otiskem jej neprobudíte. Musíte buď zadat heslo, nebo kliknout na "Přepnout uživatele" a až zde přejet prstem přes čtečku.

Chlazení a provozní hluk

Přívod vzduchu zajišťují početné otvory na spodku základny a výdech ventilace je společně s ventilátorem v levé části notebooku. Po zapnutí zůstává ventilátor vypnutý, ale jde jen o chvíli. Jakmile se stroj trochu ohřeje, ventilátor se roztočí a zůstává v běhu už po celou dobu.

V souvislosti s tím je smutné, že není z nejtišších (ale hluk není proměnlivý). Pokud patříte mezi citlivé jedince a pracujete převážně v tiché místnosti bez dalších ruchů, hledejte notebook raději jinde. V běžném kancelářském ruchu sice o notebooku nebudete ani vědět, ale v rámci business segmentu je hlučnost určitě nad úrovní průměru.

Při dlouhodobé zátěži se ventilátor umí ještě zrychlit, což dá najevo také větším hlukem. Hlučnost v zátěži však nijak nevybočuje z toho, na co jsme u podobně výkonných notebooků zvyklí.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,9°
  • levá strana pod klávesnicí = 30,0°
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,2°
  • klávesnice vlevo = 30,0°
  • klávesnice vpravo = 27,6°
  • spodek maximum = 32,0° (levá polovina)
  • výdech chlazení = 31,4°
  • napájecí adaptér = 33,0°

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 38,0°
  • levá strana pod klávesnicí = 33,6°
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,9°
  • klávesnice vlevo = 34,9°
  • klávesnice vpravo = 31,3°
  • spodek maximum = 40,4° (pod ventilátorem)
  • výdech chlazení = 44,2°
  • napájecí adaptér = 44,8°

teplota okolí při měření: 23,8°

Při kancelářské práci je notebook příjemně chladný a díky neustálému proudění vzduchu mu nevadí ani práce na klíně. To ovšem neplatí při dlouhodobé zátěži, ve které se spodek notebooku umí zahřát v některých místech na teplotu kolem 40°. Přes klávesnici se teplo nepřenáší, ale výrazné zahřívání je patrné v prostoru touchpadu.

Baterie

Standardní 6článková baterie s kapacitou 56 Wh udržela notebook v provozu v našem standardním redakčním testu* přesně 3 hodiny a 48 minut. Při běžné kancelářské práci s Wi-Fi a vyšší intenzitou podsvícení nepočítejte s víc jak 3 hodinami.

Pokud by vám taková výdrž nestačila, můžete zvolit větší 9článkovou baterii (pokud si notebook konfigurujete na dell.cz).

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 14 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 65 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 46 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 86 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 50 W

Nabíjení baterie je rychlé a ve většině případů se baterie z nuly nabije za hodinu přibližně na 90%.

BIOS

DELL u řady Vostro používá Aptio BIOS, do jehož nastavení se vstupuje klávesou F2 během startu počítače (F12 otevře výběr zařízení k bootování). V nastavení BIOSu jsou následující volby:

Konfigurace systému

  • Režim SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)

Výkon

  • Zákaz SpeedStep
  • Zákaz ochrany Exekute Disable Bit
  • Vypnutí podpory virtualizace

Správa napájení

  • Povolení probuzení USB zařízením
  • Zakázání probouzení pomocí LAN

Chování při startu

  • Potlačení varování při nekompatibilním napájecím adaptéru
  • Rychlé bootování
  • Zapnutí zvukové signalizace stisku klávesy

Příslušenství

Notebook je dodáván s napájecím adaptérem a instalační DVD (čistý OS + ovladače). K notebooku jsou dodávány dvě verze Windows - Windows 7 a Windows XP. Oboje v češtině a ve verzi Professional. Výbava systému je minimalistická a nečekejte více než jen ovladače a pár obslužných utilit.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace má doporučenou koncovou cenu 25 700,- Kč bez DPH (30 840,- Kč s DPH).

Pokud by vám konfigurace nevyhovovala, je možné vytvořit si vlastní na webu www.dell.cz, ale počítejte s vyšší cenou než v případě hotových sestav.

Hotové sestavy mají všechny v základu záruku ProSupport, jejíž součástí tříletou záruku on-site NBD (oprava u zákazníka další pracovní den). U pracovního notebooku je taková záruka k nezaplacení.

Závěr

Vostro 3500 je typickým small-business notebookem. Nabízí slušný výpočetní výkon, jednoduchý vzhled a matné povrchy včetně matného displeje. Mezi přednosti lze zařadit NBD záruku v základu. Ta od DELLu je navíc v našich končinách považována za nejlépe fungující. Překvapuje mě, že (ani v zahraničí) není tento notebook dostupný s jakýmkoli vyšším rozlišením displeje. Pokud jde o nedostatky, tak jako hlavní spatřuji hlučné chlazení při nenáročné kancelářské práci. Spíše k zamyšlení může být vyšší cena notebooku - za tuto cenu si u konkurenčních výrobců můžete koupit pracovní notebook vyšší třídy s možností připojení dokovací stanice (a ještě vám zbude na dokovací stanici a rozšíření záruky). Nicméně zatím jde o novinky, a tak snad cena ještě klesne.

Klady a zápory

+ praktické matné povrchy a matný displej
+ psaní číslic na zástupném numerickém bloku držením Fn
+ 3letá ProSupport (NBD) záruka v základu

- hlučnost při kancelářské práci
- stísněná klávesnice
- nejsou konfigurace s vyšším rozlišením displeje

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie DELL Vostro 3500

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: DELL Vostro 3500
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 520M (2.40 GHz, 3 MB L3, 2,4 GHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x2048)
  • HDD (GB): 500 (Seagate ST9500420AS, 7200rpm, SATA-II, 16MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (Optiarc DVD+-RW AD-7585H)
  • LCD: 15,6" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: NVIDIA GeForce 310M (512MB DDR3, 64bit)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/100 (Realtek PCIe GBE Gigabit Network Connection)
  • WiFi: DW1520 Wireless-N Half-Mini Card (b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT HD Audio (92HD81B1X)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (32bit, CZ) + Windows XP downgrade
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 56 Wh / 3h 48min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 3x USB, eSATA/USB, VGA, HDMI, ExpressCard 34
  • Rozměry: 375 x 250 x 32-35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,50
Recenze

Diskuse