RECENZE: DELL Vostro V13 - opravdu elegantní cestovatel

11. 3. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Larva

První informace o uvedení nového modelu Vostro V13 naznačovaly, že by se mohlo jednat o více než zajímavé mobilní řešení. Atraktivní 13'' šasi z hliníku, Intel Core 2 Duo a hmotnost kolem 1,6 kg spolu s koncovou cenou pod 20 000,- Kč bez DPH (pod 15 000 Kč bez DPH ve slabší konfiguraci s Linuxem) zní vskutku zajímavě. Pojďme se na něj podívat v praxi.

Základní popis

Třináctipalcové notebooky jsou ideálním řešením pro časté přenášení a práci na cestách. Podmínkou je však kvalitní provedení, dobrá výdrž na baterie a samozřejmě ergonomie. Tyto parametry spolu s malými rozměry jsou skutečnou výzvou pro každého výrobce.

Vostro V13 působí na první pohled velmi dobře. Šasi z broušeného hliníku, kovové panty, nízká hmotnost a především tenké provedení, kterého bylo dosaženo vynecháním DVD mechaniky a předsunutím displeje o kousek dopředu. Komponenty jsou tedy napasovány s důrazem na každý centimetr. Právě absence mechaniky však může některé uživatele odradit. Externí řešení je sice dostupné, ale je to další komponenta, kterou je nutné s sebou v případě potřeby nosit.

Design notebooku je velmi čistý. Nikde žádné přečnívající prvky, ostré hrany či křiklavé diody. Vše lícuje jako u notebooku vyšší třídy. Častým neduhem u notebooků bývá umístění portů či výdechů chlazení na bočních stranách a z toho plynoucí problémy. V případě Vostro V13 je většina těchto prvků umístěna na zadní straně. Výjimkou jsou pouze konektory pro mikrofon a sluchátka na přední straně a čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro) spolu s ExpressCard slotem na boku. Při běžné práci tak kabely nikde nepřekáží.

Zadní strana nabízí konektory napájecího adaptéru, VGA výstupu, LAN gigabitové sítě a dva USB porty, z nichž jeden funguje zároveň jako eSATA port. Konektorů není mnoho, ale vzhledem k tomu, že se nejedná o multimediální řešení, dá se přimhouřit oko. Odpustit umístění portů USB a LAN těsně vedle sebe je ale těžší. Je tu totiž riziko znepřístupnění některého portu při připojení rozměrnějšího USB zařízení. Stejně tak bych uvítal port HDMI.

Víko notebooku s 13,3" displejem působí při otevíraní pevně a v zaklapnuté pozici ho drží magnety.
Šestičlánkovou baterii na první pohled nelze najít, je totiž ukryta pod spodním víkem těla notebooku, které lze odklopit po odstranění několika šroubků.


pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Notebook váží 1,6 kg a s rozměry 330 x 230 x 16,5 mm se tak jedná o skutečně praktické mobilní řešení. Velikost 65W zdroje je také relativně malá - 64 x 124 x 15 mm. Zmíněná mobilita je vykoupena absencí DVD mechaniky a horší dostupností baterie. Na druhou stranu se však jedná o kompromisy, které řada lidí přijme.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice zabírá skoro celou šířku notebooku a vzhledem k předsunutému displeji se i klávesnice nachází blíže spodnímu okraji. Jednotlivé klávesy jsou velmi ploché, což působí dojmem, že jsou větší, a stejný je i pocit při samotném psaní.

Již na první pohled je orientace mezi klávesami ztížena jejich seskupením, bez viditelného rozdělení do jednotlivých skupin mezerami. F1 až F12 stejně jako Delete a End jsou vyrovnány do dvou řad, což sice usnadňuje jejich rozpoznání, nicméně bez mezer jsou překlepy daleko častější.

Pracovní plocha neobsahuje kromě vypínacího tlačítka žádné oddělené ovládací prvky. Všechny funkce jako například hlasitost, vypínání touchpadu, uspání notebooku a další jsou proto ovládány kombinací Fn a F* kláves či šipkami (pro nastavení intenzity podsvícení). Bluetooth i Wi-Fi se zapínají současně jedním tlačítkem. Funkční klávesy i numerická část klávesnice jsou odděleny modrým zvýrazněním.

Odezva jednotlivých kláves je dobrá a na klávesnici se celkově píše příjemně až na zmíněnou orientaci u kláves v horní řadě. Potěšil mě o trochu větší touchpad, který navíc reaguje velmi dobře a přitom při psaní nedochází k jeho nechtěnému použití.

Hlavní HW parametry

Uvnitř testovaného Vostro V13 se nachází ULV procesor Intel Core 2 Duo SU7300 taktovaný na frekvenci 1,3 GHz. Spolu s 2 GB RAM se tak jedná o konfiguraci určenou především pro kancelářskou práci. Práce s multimédii procesor zvládá, nicméně jeho kvality spočívají spíše v nižší spotřebě, která je vykoupena právě nižším výkonem. Uživatelé mají na výběr z druhé konfigurace, která je dostupná na našem trhu. Ta nabízí ještě o něco slabší procesor Intel Celeron 743 1,2 GHz. Obě konfigurace jsou postaveny na čipsetu Intel GS45.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 15 948
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 10 167

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 31 920
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 20 328

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 3,9

Operační paměť nabízí jen jeden DDR3-1066 modul a jeho výměnu je lepší nechat na technikovi vzhledem k jeho horší dostupnosti.

Pod pravým palmrestem nalezneme pevný disk Seagate Momentus s rychlostí 7200 ot./min a 16MB cache.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 122,16 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 87,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,9

Pevný disk Seagate Momentus v testovaném notebooku trpěl specifickým neduhem v podobě vibrací, jako je tomu například u některých DVD mechanik. Dle všeho se jedná o vadu kusu, jelikož po výměně za jiný vibrace zmizely. Tento fakt se však nijak nedotkl výkonu, naopak vzhledem k výsledným hodnotám se jedná o jeden z nejrychlejších disků.

Konektivitu zajišťuje kromě gigabitového síťového rozhraní také Bluetooth modul a Wi-Fi (b,g,n). Bluetooth i Wi-Fi se aktivuje současně stisknutím klávesy Fn+F7.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Dell vybavil Vostro V13 širokoúhlým displejem s rozlišením 1366 x 768 a matným antireflexním povrchem. Na cesty tedy ideální řešení, jelikož odpadá nepříjemné odrážení okolních předmětů a světel. Barevná věrnost je trochu slabší ale vzhledem k tomu, že se nejedná o multimediální notebook, není tento fakt nijak zásadní.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

O grafický výkon a akceleraci videa se stará integrovaná grafická karta Intel GMA4500. Tato karta nabízí výkon dostatečný pro běžnou práci i přehrávání videí ve vyšším rozlišení. Na složitější práci s multimédii či hraní her se určitě nehodí.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 3847
  • 3DMark 03: 1409
  • 3DMark 05: 1001
  • 3DMark 06: 564

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,2
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,2

Výsledky grafických testů potvrzují, že tento notebook je spíše mobilní kancelář nežli multimediální zařízení. Výhodou je určitě nižší spotřeba, která k mobilitě výrazně přispívá.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Jak jsem již zmínil, z hlediska multimédií je na tom Vostro V13 spíše skromně. Neobsahuje žádná extra tlačítka pro ovládání přehrávání ani hlasitosti. Ta se nastavuje kombinací Fn klávesy. Reproduktor (pouze 1) je umístěn pod klávesnicí a jeho kvalita je spíše základní. Pro poslech muziky či sledování filmů bych doporučil použít spíše sluchátka, která se stejně jako mikrofon připojují na přední straně notebooku.

V horní straně rámečku displeje nalezneme kromě integrovaného mikrofonu 1,3MPix webkameru v kvalitě odpovídající rozlišení.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Z hlediska zabezpečení bych u notebooku s důrazem na mobilitu uvítal pokročilejší možnosti. Na druhou stranu vzhledem k pořizovací ceně Vostro V13 se jedná o logický kompromis. Notebook lze kromě boot-on a BIOS hesla zabezpečit také omezením přístupu k disku (Drive lock).

Chlazení a provozní hluk

Systém chlazení je u Vostro V13 řešen trochu hůře. Výdech chlazení se sice nachází na zadní straně a odpadá tak nepříjemné zahřívaní rukou, například při práci s externí myší, ale jeho efektivita je nižší. Výhodou je poměrně nízká hlučnost, a to jak v mírné tak i při vysoké zátěži. Práce na klíně možná je, ale z hlediska teploty nijak pohodlná.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • klávesnice vlevo = 30,5°C
  • klávesnice vpravo = 31,3°C
  • spodek maximum = 35,6°C (vpravo vepředu)
  • výdech chlazení = 38,1°C
  • napájecí adaptér = 37,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 36,4°C
  • klávesnice vlevo = 35,6°C
  • klávesnice vpravo = 36,2°C
  • spodek maximum = 40,7°C (vpravo vpředu)
  • výdech chlazení = 40,4°C
  • napájecí adaptér = 41,2°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při běžné práci se notebook zahřeje na přijatelnou úroveň. Při větším zatížení se však začne oblast klávesnice a okolí ohřívat až na nepříjemných 36 stupňů. Při pohledu na odkrytou spodní část notebooku je patrné, že horší možnosti chlazení jsou dalším kompromisem malých rozměrů. Při zátěži bych oželel nižší hlučnost, pokud by systém notebook více uchladil.

Baterie

V případě odpojení zdroje se o napájení stará 6-ti článková Li-Pol baterie s kapacitou 30 Wh. Na tu vydržel notebook v našem standardním* redakčním testu čtyři a půl hodiny. Jedná se tedy o průměrnou hodnotu. Bohužel zde není možnost rozšíření baterie, jelikož se nachází uvnitř notebooku a více článku by se již patrně nevešlo. Stejně jako u pamětí je výměna baterie trochu složitější a je tak lepší svěřit tuto výměnu technikovi.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 21 W

BIOS

U notebooku Vostro V13 nabízí BIOS jen nejzákladnější možnosti nastavení a ovládání jednotlivých součástí (zapínání a vypínaní). V záložce security jsou na výběr funkce pro nastavení hesla pro bootování, vstup do BIOSu a zaheslování HDD. Pokročilé možnosti nastavení funkcí či zabezpečení v nabídce nejsou.

Příslušenství

Z hlediska příslušenství nenabízí Vostro V13 nic zajímavého. Ve skutečnosti kromě adaptéru a instalačních CD v krabici prakticky nic nenajdete.

Ceny a záruka

Testované Vostro V13 se na našem trhu pohybuje s cenou na hranici 19 931,- Kč bez DPH (23 917 Kč s DPH), pár stokorun se dá ušetřit za téměř identickou konfiguraci s procesorem Core 2 Solo.

Druhou variantou je o něco slabší verze s procesorem Intel Celeron Mobile 743 1,2 GHz, 2 GB RAM, 250GB pevným diskem a operačním systémem Ubuntu 9.4, kterou lze pořídit za 14 022,- Kč bez DPH (16 826 Kč s DPH).

Jak je u notebooků Dell delší dobu zvykem, dostáváte k němu automaticky lepší servis. Od ledna 2010 se dokonce nejedná o standardní NBD (Next Business Day) v délce trvání tři roky (v případě poruchy přijede technik tedy přímo za vámi, což je v případě pracovního nástroje velmi hodnotná služba), ale jedná se o servis ProSupport. Jedná se o konfigurovatelný balík služeb, kde je možné navolit podle zákazníkových potřeb krom NBD on-site až třeba pojištění proti náhodnému poškození opravu Same Day Service nebo SW podporu.

Závěr

Dell Vostro V13 je velmi zajímavým řešením pro časté cestování. Design a zpracování šasi je skutečně na velmi dobré úrovni a nejen že mu častou manipulací neuškodíte, ale celkově vypadá jako notebook vyšší třídy. Na druhou stranu bych ocenil větší počet rozhraní (HDMI, více USB), i když z hlediska mobility nabízí to nejpodstatnější. Díky ceně se dá nad menším počtem rozhraní přimhouřit oko, vylepšení by si ale určitě zasloužilo chlazení.

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

Za povedený tenký design hliníkového šasi, které bývá k vidění u notebooků podstatně vyšších cenových kategorií, jsme se rozhodli udělit TIP redakce Notebook.cz.

Klady a zápory

+ design a pevnost
+ tenké provedení
+ mobilita

- malý počet rozhraní
- chlazení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie DELL Vostro V13

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Dell Vostro V13 (SU7300)
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo SU7300 (1,3 GHz, 3 MB L2)
  • RAM (MB): 2048 DDR3-1066 (2x 1024)
  • HDD (GB): 500(Seagate Momentus 7200.4 ST9500420AS, SATA II, 7200 rpm, 16 MB cache)
  • DVD: není
  • LCD: 13,3" LED
  • LCD rozlišení: WXGA (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA 4500MHD
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/g/n
  • Wi-Fi: Intel Pro Wireless a/g/n
  • Zvuková karta: Realtek High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: Touchpad
  • Software: Windows 7 Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 30Wh / 4h 25 min
  • Rozhraní: 2x audio Sluchátka/Mic, 1x SD/MMC/MS, Express Card 34mm, D-Sub, 2xUSB (1x eSATA combo)
  • Rozměry: 330 x 230 x 16,5 - 19,7 mm
  • Hmotnost (kg): 1,6 (adaptér 0,3)
Recenze

Diskuse