RECENZE: Fujitsu LifeBook T900 - Tablet PC s výkonem

30. 3. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Po delší době se nám do redakce dostal notebook od společnosti Fujitsu. Tentokrát jde o 13'' model schopný pracovat v režimu Tablet PC s otočným víkem, což znamená mimo jiné multidotykové snímání prstů, digitizér pro snímání speciálního pera a výborné LCD, které by mohla závidět drtivá většina notebooků. Tlustší šasi dává tušit, že T900 nebude zaostávat ani ve výkonu - uvnitř se nachází výkonný procesor Core i5. Doporučená koncová cena testované konfigurace je téměř 50 000,- Kč bez DPH.

Fujitsu LifeBook T900 - Tablet PC s výkonem

Základní popis

Z dřívějšího Fujitsu-Siemens Computers (FSC) se nám stalo už jen Fujitsu, a to s sebou přineslo několik změn. Jak je známo, německý Siemens stál především za řadami Amilo a Esprimo a Fujitsu za řadou LifeBook. Dříve v našich končinách byly notebooky LifeBook pouze ve vyšších cenových relacích, čímž zůstaly pro mnoho lidí na pokraji zájmu. Nyní lze očekávat větší prosazování značky LifeBook, a to i mezi levnými notebooky. Dnes recenzovaný mezi ty levné sice nepatří, ale to nevadí. Jde o špičkový model, snažící se nabídnout Tablet PC funkcionalitu v zařízení, které může obstát ve firmách.

Už na první pohled je jasné, že LifeBook T900 není žádná levná hračka. Jeho vzhled jasně ukazuje, že zde se míří do firem. Charakteristické jsou hranaté tvary a absence jakýchkoli designérských výstřelků. Design bude působit dobře na technicky smýšlející lidi, ale běžný (počítači nezasažený) člověk jej nejspíš nedocení. Celé tělo je kompletně matné s výjimkou malé části na vršku vnější strany víka. Matné plasty mají povrchovou úpravu s jemným vzorkem a nejsou na nich vidět žádné otisky a nečistoty.

V zavřeném stavu je celý notebook černý a změna přichází až po otevření – okolí klávesnice s opěrkami rukou a touchpadem má bílou barvu. Taková kombinace černé a bílé působí zajímavě, ale samotnému by se mi LifeBook líbil víc celý černý. Když se podíváte na ostatní notebooky této značky, zjistíte, že kombinace černé a bílé je už skoro takovým charakteristickým poznávacím znakem.
Protože jde o Tablet PC třídy convertible, nejsou klouby víka po stranách. Místo toho je jeden velký, otočný uprostřed. Po otevření je možné otočit víko oběma směry, takže si každý může vybrat, který směr otáčení mu vyhovuje. Jen při vracení do původní polohy musíte zvolit opačný směr otáčení (otočení o 360° nejde).

V režimu klasického notebooku je víko přidržováno po stranách malými výstupky, které zajišťují, že nebudete muset displej pokaždé přesně rovnat do správné polohy. Stejně tak při otáčení do Tablet PC režimu se víko zastaví ve správné poloze, aby stačilo displej pouze zaklapnout. Lépe by mohl být řešen snad jen zámek ve víku, který se při otáčení musí manuálně posunout (jinak bude mířit z víka špatným směrem a nebude jej přidržovat). Gumové podložky jsou místo víka pouze na základně a po stranách jsou dva gumové proužky dlouhé jako klávesnice. Při slušném zacházení by to měla být dostatečná ochrana proti ošoupání plastů třením o sebe. Při držení v režimu Tablet PC míří levý bok nahoru a počítá se s držením za tlustší okraj pravou rukou a po zaklapnutí víka se displej automaticky otočí o 90°.

Čelní strana není vybavena žádným konektorem – je zde pouze vypínač bezdrátového vysílače a sedm indikačních diod – zapnutí, připojení napájecího adaptéru, aktivita disku a dvě diody pro hrubou signalizaci stavu a nabíjení primární a sekundární baterie. Pravý bok je taktéž bez konektorů a většinu jeho prostoru obsadila standardní optická mechanika. Levý bok je naopak vybavený tak, že na něm není už žádné volné místo. Nejblíže k uživateli je zde místo pro uložení stylusu a za ním jsou postupně sloty pro karty (ExpressCard a SD/MMC/MS), FireWire 400, USB, konektory zvukové karty a za výdechem ventilace konektor napájení. Na zadní straně jsou už jen další dvě USB, LAN a pod plastovou krytkou ještě analogový výstup grafické karty (VGA).

Majitele starších kamer potěší přítomnost FireWire. Ostatním spíš bude chybět digitální výstup HDMI/DisplayPort. Nesedla mi příliš krytka VGA konektoru, která se po odklopení špatně vrací zpět. Pokud jde o rozložení konektorů, tak zde mi vadilo, že jediný USB port na straně je příliš blízko sluchátkového výstupu. V případě, že budete chtít mít připojená sluchátka na cestách, budete muset objemnější USB zařízení (například 3G modem) zapojovat dozadu, což není tak pohodlné.

Na spodní straně notebooku se nachází dokovací konektor, kterým je možné počet rozhraní rozšířit. V ČR však zatím není nabízena žádná dokovací stanice kompatibilní s tímto modelem.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

V zavřeném stavu má šasi rozměry 318 x 240 x 38 mm. Velikostně jde o standardní 13“ notebook snad jen s výjimkou větší tloušťky. Obecně platí, že Tablet PC počítače (convertible) musí být kvůli odlišné konstrukci tlustší. Překvapila mě relativně velká hmotnost 2,37 kg, která odpovídá některým plně vybaveným 14“ notebookům. Od 13“ stroje bych očekával spíše hmotnost do 2,0 kg. Při normálním použití na hmotnosti zas tolik nezáleží, ale pokud budete počítač při práci držet v rukou, rychle se pronese.

Situaci nezachraňuje ani napájecí adaptér, který má výkon 90 W a včetně kabeláže 408 g (hmotnost snižuje pro Fujitsu typická dvoužilová přívodní šňůra). U notebooků s integrovanou grafickou kartou se běžně dodávají menší 65W adaptéry a není mi jasné, proč Fujitsu zvolilo větší.

Klávesnice a ovládací prvky

Kdo už někdy měl nějaký notebook od Fujitsu, tak ho na klávesnici nic nepřekvapí. Klávesnice ostatních modelů jsou skoro stejné. Typické je například nevyužití celého prostoru na šířku a trochu „stísněné“ rozložení kláves. Chybí samostatné klávesy pro Home a End, které zastupuje kombinace Fn a kláves PgUp/PgDn (ty jsou nad kurzorovými klávesami). Netradičně umístěné jsou i klávesy Insert a Delete, které jsou posunuty od pravého kraje pro většinu lidí naprosto zbytečnou klávesou Pause.

Stisk kláves je měkký a při mačkání dochází jen k příjemnému dutému klapání. Odezva kláves je trochu nejistá, což může být některým lidem na překážku. Proti klávesnicím například ze starších notebooků řady Esprimo tu však je znát pokrok. Celkově na mě ale klávesnice dojem neudělala ani rozložením, ani provozními vlastnostmi (ačkoli přímo špatná není).

Popisky kláves na sobě nemají ochrannou vrstvu, takže už po týdnu častého psaní některé často používané klávesy ztratily kontrast. Obávám se, že by se popisky časem mohly úplně setřít a zkušenosti jiných uživatelů mě v tom utvrzují. Malou kuriozitou v souvislosti s popisky je ještě chybějící označení klávesové zkratky Fn+F1 pro uspání počítače – na jiných modelech tohoto výrobce je na klávese F1 natištěna ikona měsíce.

Ve víku se vpravo pod displejem nachází vypínač a sada pěti tlačítek pro snazší ovládání v režimu Tablet PC. Z druhé strany je doplňuje Scroll Senzor, což je něco jakou proužek touchpadu pro emulaci kolečka myši. První a druhé tlačítko slouží k posunu stránky nahoru a dolů, třetí otáčí obrazovku a čtvrté umožňuje využít sekundární funkci předchozích tlačítek (tu lze nastavit). Páté tlačítko po podržení udělá to samé co Ctrl+Alt+Del.


Scroll sensor tlačítka na LCD

Pro potřeby polohování kurzoru ve standardním režimu je připraven touchpad pod klávesnicí. Jeho dotyková plocha je zbytečně malá na to, kolik prostoru pod klávesnicí je. V ostatních parametrech však nemám nejmenších výhrad – snímání je plynulé a bez zpoždění, takže je práce s touchpadem příjemná i přes jeho menší rozměry. Elektronika touchpadu je od společnosti Synaptics a jde o model, který nepodporuje snímání více prstů. Tlačítka pod dotykovou plochou jsou mírně tužší a při stisku lehce cvakají.


pracovní plocha detail klávesnice

Dotykový displej

LifeBook T900 je vybaven duálním digitizérem, který má oddělené kapacitní snímání pro pero a prsty. V případě snímání pera fungují všechny rozšířené vlastnosti, které můžete znát z klasických USB tabletů od Wacomu. Ten stojí i za snímací vrstvou ve většině kvalitních Tablet PC. Snímání prstů podporuje současný dotyk na více místech.

Obrovská výhoda duálního snímání spočívá v tom, že se po dobu, kdy je pero blízko obrazovky, deaktivuje snímání prstů a vy si při psaní poznámek můžete opřít ruku (ochranná vrstva je silná a displeji nic nehrozí). Levná Tablet PC tuto funkci často nemají a dle mého názoru to značným způsobem snižuje celkovou použitelnost (u levných Tablet PC nefunguje ani přítlak pera, takže nejsou vhodná ani na grafiku, ani na poznámky).

Výhody multidotykového displeje při ovládání systému moc necítím, ale jeden užitek přece jen mají, pokud chcete něco napsat a nechcete kvůli tomu vysouvat klávesnici. Na tomto dotykovém displeji je práce s virtuální klávesnicí obstojná a přepínače (Ctrl, Shift) lze používat stejně jako na normální klávesnici.

LifeBook T900 trpí docela nepříjemným problémem. Pokud jej uspíte nebo hibernujete, po probuzení začne zlobit snímání pera (snímání prstů je v pořádku). Nelze pak používat jeho tlačítka a gesta, nefunguje snímání přítlaku a v režimu displeje na výšku se kurzor pohybuje jinde než pero. Řešením je neoficiální hotfix od Microsoftu na adrese "http://support.microsoft.com/kb/976755/en-us". Jeho získání je ale poněkud složitější (je nutná registrace).

Hlavní HW parametry

Srdcem základní desky je v patici umístěný procesor Intel Core i5 520M s frekvencí 2,4 GHz. Tento procesor s mezní spotřebou 25 W (TDP) disponuje dvěma samostatnými jádry, která mají zdvojené jednotky pro zpracování instrukcí, takže procesor hlásí čtyři virtuální jádra. Pokud aplikace využívají méně jader, automaticky dochází k přetaktování (TurboBoost) až do frekvence 2,8 GHz.

Všechny procesory řady Core i5 v sobě mají integrovaný výkonný paměťový řadič a grafickou kartu Intel GMA HD. Zároveň všechny podporují vizualizaci a rychlé šifrování pomocí AES.

CPU-Z
specifikace čipu

Podpůrný obvod pro komunikaci se zbytkem základní desky tvoří čipová sada Intel QM57 a k procesoru je připojena paměť o celkové kapacitě 4 GB. Tu tvoří dva 2GB moduly typu DDR3-1066.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 35 278
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 523

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 94 889
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 60 727

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 537
  • Rendering (Multiple CPU): 1117
  • Multiprocessor Speedup: 2,08

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3080
  • Rendering (Multiple CPU): 6917
  • Multiprocessor Speedup: 2,25

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,7
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5237 MB/s

Po výkonové stránce nemám k procesoru žádné výhrady. Většina doposud prodávaných systémů s procesory Core2 Duo není tak výkonná a podávaný výkon stačí s přehledem na všechny běžné činnosti. V počítačích typu Tablet PC většinou bývají pomalejší procesory.

V této slabší konfiguraci je použit 320GB disk Hitachi s rychlostí otáčení ploten 5400 rpm. Přenosové rychlosti má slušné a slabší je pouze jeho přístupová doba.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 183 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 60,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 21 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,6

Fujitsu se snažilo vyrobit opravdu plnohodnotný notebook s Tablet PC funkcionalitou, takže ve výbavě najdete i klasickou optickou mechaniku DVD Super Multi. Mechanika je umístěna na pravém boku, který je při používání na výšku dole, takže je její tlačítko pro vysunutí podavače zapuštěné. Sice se hůř mačká, ale při manipulaci aspoň nehrozí náhodné otevření.

Při zaklapnutí víka displejem nahoru se mechanika automaticky vypíná. Pokud je k ní přistupováno, zobrazí se varování, že se při manipulaci může poškodit.

Pokud pro vás optická mechanika není důležitá a raději byste rozšířili úložný prostor, můžete mechaniku vysunout a místo ní vložit druhý pevný disk. Mechanika je totiž umístěna v šachtě jako výměnný modul.

Notebook je vybaven gigabitovou síťovou kartou doplněnou o bezdrátovou konektivitu v podobně Wi-Fi N a Bluetooth. Bezdrátové funkce lze vypnout obě najednou prostřednictvím posuvného vypínače na čelní hraně notebooku. Vypínání zařízení jednotlivě je možné pouze prostřednictvím aplikace Wireless Selector.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej s na tablet relativně velkou úhlopříčkou 13“ má poměr stran 16:10 a matný povrch. Matice má nativní rozlišení WXGA (1280x800) a výrazně se liší od toho, co najdete v ostatních noteboocích. Nejde totiž o TN displej. Nevím, o jakou technologii přímo jde (IPS, VA,…), ale kvalitativně jde o úplně jinou kategorii.

Barvy jsou dokonale syté, černá je černou a pozorovací úhly jsou výborné jak v horizontálním směru, tak ve vertikálním. Zejména vertikální úhly jsou tak dobré, že si displej můžete naklopit, jak chcete a stejně se barvy nezačnou invertovat. O podsvícení se stará sada LED (diod), která nabízí velmi slušný jas a velký rozsah regulace. Pokud jde o notebooky prodávané v ČR, nenajdete ani pět modelů, které by měly displej aspoň stejně kvalitní. V kombinaci se snímáním pera může jít o výborného pomocníka grafiků a designérů. Opravdu nemám, co bych displeji mohl vytknout.

Dotyková vrstva překrývající displej způsobuje na slunci zašedlost a nižší kontrast. Jde o charakteristicky jev pro všechny notebooky s dotykovým displejem.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafické operace řeší jádro Intel GMA HD integrované na desce procesoru. Toto jádro disponuje 12 pixel procesory a podporuje nejnovější technologie. Svou paměť si sdílí z hlavní paměti RAM a jde o základní řešení zaměřené především na spotřebu (komu jde o hry, měl by se podívat po něčem jiném).

K připojení externího monitoru je vzadu na notebooku pod záslepkou ukryt analogový VGA výstup. Kvalita výstupu je jen průměrná a v případě rozlišení 1680x1050 už mohou být vidět menší defekty v obraze. Pro připojení velkých LCD doporučuji zakoupit dokovací stanici, která by měla mít digitální výstup (její přesnou specifikaci se mi nepodařilo najít).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 4943
  • 3DMark 05: 3383
  • 3DMark 06: 1904

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,3

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 632
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1291
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1515
  • OpenGL Speedup: 2,40

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 2108

game
Crysis, 800x600, no-AA, nízké detaily průměrné fps: 14

Výkon grafické karty je znatelně vyšší než u minulé generace (GMA X4500M). Je možné hrát novější, náročné hry, byť jen s nejslabšími detaily a často v nižším rozlišení. S nejnižším nastavením lze hrát i Crysis, i když 14 fps v průměru nezajistí zrovna nejlepší hráčský zážitek. Lépe na tom byl Zaklínač, který běžel při 15 fps na nejnižších detailech a nativním rozlišení 1280x800. Need for Speed: Shift mi bohužel při startu závodu vždy spadl. Starší a méně náročné hry utáhne GMA HD plynule v nativním rozlišení.

Ostatní multimediální činnost zvládá GMA HD bez větších obtíží. Poradí si s akcelerovaným 3D rozhraním Windows 7 Aero a umí akcelerovat dvě HD videa najednou.

Multimédia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny v zadní části základny a displej je nepřekrývá ani v zavřeném stavu. Kvalita zvuku je bohužel velmi slabá z pohledu maximální hlasitosti i věrnosti reprodukce (chybí středy i hloubky). V poslední době je trendem všech výrobců dávat do notebooku lepší reproduktory, takže i přístroje za 10 tisíc mají často použitelný zvuk. Fujitsu jde s T900 tak trochu proti proudu. Na druhou stranu se nejedná o notebook na multimédia, ale na práci.

U zvukové karty počítejte jen se vstupem pro mikrofon a stereofonním výstupem pro připojení sluchátek (resp. externích reproduktorů). Prostorový zvuk z notebooku jinak než USB zvukovkou nedostanete.

Mikrofon je duální a má svá místa vpravo a vlevo dole pod displejem; nechybí ani 2Mpix webkamera ve víku nad displejem.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Z pohledu zabezpečení je na tom LifeBook T900 výborně. Obsahuje totiž bezpečnostní čip TPM, čtečku otisku prstů i čtečku bezpečnostních karet SmartCard. V BIOSu notebooku jsou následující volby zaměřeny na zabezpečení:

  • správcovské a uživatelské heslo BIOSu
  • heslo primárního a sekundárního pevného disku
  • zobrazení hesla při startu
  • vynechání hesla při probuzení
  • zakázání bootování z výměnných médií (CD, USB)
  • zakázání aktualizace BIOSu
  • nastavení zámku BIOSu pomocí SmartCard (tvorba klíče pro jedno PC i pro více PC s jednou kartou)
  • zobrazení informací o uživateli (během čekání na heslo)
  • nastavení TPM (změna stavu, vymazání dat z čipu)

V operačním systému je využíváno základních součástí Windows 7 a doinstalován je pouze program pro čtečku otisků AuthenTec.

Chlazení a provozní hluk

Návrh chlazení je u Tablet PC složitější než v případě klasických notebooků. Zařízení musí mít více větracích otvorů, aby se nemohlo stát, že se všechny ucpou. Menší větrací průduchy tak najdete na předku, vzadu (2), na spodku a jeden velký ještě na levém boku.

Ventilátor se při kancelářské práci spouští až po chvíli a po delší době a spouští se nárazově. I při minimálních otáčkách je ventilátor mírně hlučnější, než je v této cenové relaci při integrované grafice zvykem. Přesto v běžném ruchu není LifeBook T900 slyšet.

V zátěži se ventilátor výrazně zrychlí a běží neustále. Pak si v hlučnosti nezadá s leckterým notebookem s výkonnou grafickou kartou a čtyřjádrovým procesorem.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,5°C
  • klávesnice vlevo = 30,8°C
  • klávesnice vpravo = 29,2°C
  • spodek maximum = 30,7°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 36,3°C
  • napájecí adaptér = 29,9°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 26,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,1°C
  • klávesnice vlevo = 33,3°C
  • klávesnice vpravo = 29,7°C
  • spodek maximum = 38,2°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 47,7°C
  • napájecí adaptér = 40,1°C

teplota okolí při měření: 21,0°C

Při běžné (kancelářské) práci se notebook nikde nezahřívá. Není problém ani s dlouhodobým provozem na klíně, ani s provozem v režimu Tablet PC. Při dlouhodobé zátěži se zahřívají některé části zejména vlevo. V režimu Tablet PC směřuje levá část nahoru a místa, za která se většinou notebook drží, mají teplotu stále přijatelnou.

Baterie

Vestavěná 6článková baterie s kapacitou 63 Wh udržela notebook v provozu celých 5 hodin a 27 minut. Při běžné práci s Wi-Fi a maximálním jasem se výdrž pohybuje lehce pod 4 hodinami. Pokud by vám taková výdrž nestačila, můžete vyměnit optickou mechaniku za druhou baterii.

Větší primární baterii výrobce nemá. Primární baterie je totiž umístěna v přední části notebooku, kde není místo pro více bateriových článků.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 39 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 42 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 69 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 23 W

Měření potvrdila má očekávání, že přibalený 90W napájecí adaptér je zbytečný. Nabíjení je pomalejší a kompletní nabití trvá přes 3 hodiny bez ohledu na to, zda je notebook zapnutý nebo ne.

BIOS

LifeBook má jako příslušník business segmentu velmi rozsáhlý BIOS. Tento BIOS je přizpůsoben na ovládání myší a perem (dotyky rukou nefungují). Do nastavení se dostanete kliknutím na plochu. Zde stačí vybrat „setup“ a vyskočí klasické nastavení charakteristické pro BIOSy Phoenix.

Ačkoli je nastavení zpracováno v textovém režimu, fungují dotyky perem a pomocí nich lze provést kompletní konfiguraci. Platí tedy, že ani pro nastavení BIOSu není potřeba klávesnice. V setup utilitě najdete následující volby:

  • výběr režimu NumLocku (vypnutý/zapnutý po startu, režim psaní čísel pomocí Fn)
  • výběr displeje aktivního po zapnutí (interní, VGA, DVI, automaticky)
  • blokace integrovaných součástí (SATA řadič, Bluetooth, LAN, Wi-Fi, FireWire, světelný senzor)
  • nastavení režimu SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)
  • omezení schopností procesoru (podpora více jader, HT, SpeedStep, virtualizace, Intel VT-d, Intel TXT)
  • nastavení schopností USB (podpora legacy zařízení, podpora SCSI)
  • Wake up on LAN (celková aktivace, zablokování při chodu na baterie, vynucení startu ze sítě)
  • uložení stavu na disk při nízkém stavu baterie
  • nastavení hlasitosti systémových zvuků (vypnutí + 3 stupně)
  • vypnutí řízení spotřeby BIOSem

Příslušenství

V krabici je s notebookem a napájecím adaptérem ještě tištěná dokumentace a sada instalačních DVD s operačních systémem Windows 7 Professional (64bit), ovladači a podpůrnými aplikacemi. Tento systém je na disku předinstalován, ale obnovu do továrního nastavení na disku nenajdete.

Od Fujitsu je předinstalováno několik aplikací pro ovládání notebooku. Mezi ty důležité řadím utility pro výběr bezdrátových zařízení, správu profilů výstupu grafické karty (podobné jako býval na ThinkPadech program Presentation Director) a přepnutí do „ekologického“ režimu (vypíná některé méně potřebné integrované součásti). Z aplikací třetích stran stojí za zmínku obsluha webkamery Cyberlink YouCam 3 a vypalovací program Nero, který je standardně na disku připraven jen jako instalační balíček (podobně jako demoverze antiviru).

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace má doporučenou koncovou cenu 49 040,- Kč bez DPH (58 848,- Kč s DPH). Na našem trhu lze sehnat ještě konfiguraci s výkonnějším procesorem a větším diskem.

V základu dává Fujitsu k těmto notebookům záruku s dobou trvání 3 roky NBD on-site, takže technik v případě poruchy v záruce vyjíždí za notebookem a není třeba jej nijak dopravovat do servisu a čekat na opravu.

Závěr

Fujitsu LifeBook je v několika parametrech na našem trhu unikátní. Cílovou skupinou by mohli být lidé, kteří chtějí Tablet PC větších rozměrů (běžně se dělají s úhlopříčkou do 12“). Velkým lákadlem by mohla být také kvalita použitého displeje, který na rozdíl od normálních notebooků používá lepší technologii než TN, a slušný výkon procesoru.

Velký výkon a rozsáhlá výbava přináší i jisté problémy. Vyšší hlučnost ventilátoru není ještě zas takový problém, ale hmotnost skoro 2,5 kg se při používání v režimu Tablet PC rychle pronese. Drobný problém vidím v chybovosti použitého ovladače dotykové vrstvy, což v znamená nutnost registrace a stažení neoficiálního hotfixu od Microsoftu.

Klady a zápory

+ výborné LCD (nejlepší ze všech notebooků, co jsem recenzoval)
+ duální snímání umožňující opřít si ruku o displej během používání pera
+ vysoký výkon

- na Tablet PC už poněkud těžký
- problémy se snímáním pera (řeší neoficiální hotfix)
- popisky klávesnice používáním ztrácejí kontrast

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu LifeBook T900
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 520M (2.40 GHz, 3 MB L3, 2,4 GHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x2048)
  • HDD (GB): 320 (Hitachi HTS545032B9A301, 5400rpm, SATA-II, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (TSSTcorp CDDVDW TS-L633B)
  • LCD: 13,3" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA HD (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/100 (Intel 82577LM Gigabit Network Connection)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6200 AGN (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics) + duální digitizér (Wacom)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 63 Wh / 5h 27min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 3x USB, VGA, SmartCard, ExpressCard 54, Firewire
  • Rozměry: 318 x 240 x 38 mm
  • Hmotnost (kg): 2,37
Recenze

Diskuse