RECENZE: HP EliteBook 8440p - zabezpečený jako trezor

25. 5. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Larva

14'' EliteBook 8440p se svou výbavou a provedením řadí do oblasti business notebooků. Za doporučenou koncovou cenu na hranici začínající pod 30 000 Kč bez DPH získá uživatel solidní a bytelný pracovní nástroj, kterému nechybí nic podstatného. Testovaná konfigurace s Core i7, rychlým SSD, technologií Intel vPro či moduly pro GPS a mobilní síť GSM cenou atakuje 40 000 Kč bez DPH.

HP EliteBook 8440p - zabezpečený jako trezor

Základní popis

Prvními výraznými dojmy jsou váha a konstrukce šasi. Notebook je i přes své menší rozměry poměrně těžký, zato však velmi pevný. Kovové šasi s designem kartáčovaného hliníku vypadá velmi pěkně a navíc znatelně přidává na pevnosti. Pokrývá celé horní víko a oblast pod klávesnicí. Tedy nejvíce namáhané části. Na zbytek těla notebooku byly použity tmavé plastové materiály. Monitor je prakticky nemožné z vnější strany prohnout a při bližším pohledu si všimneme malých gumových hranolů, které udržují odstup LCD od klávesnice v zavřeném stavu. Spolu s kovovými panty je tak notebook celkově velmi odolný.

Notebook zaujme navíc také několika funkčními a atraktivními funkcemi. Například podsvícená dotyková tlačítka nebo výklopná lampička v rámečku na LCD. Obojí přispívá k snadnější orientaci v horších světelných podmínkách.

Jak vypadá rozmístění jednotlivých portů? Pravá strana notebooku obsahuje čtečku SmartCard karet, DVD vypalovací mechaniku s technologií LightScribe a konektory USB/eSATA(kombo), LAN a dnes skoro nevídaný konektor pro klasickou telefonní linku. Když už jsme u toho telefonování, nutno zmínit, že pod baterií se nachází také malý otvor pro vložení SIM karty. Notebook je skutečně vybaven modulem pro práci s mobilní sítí.

Na přední straně notebooku nalezneme reproduktory, čtečku MMC a SD karet, LED diody signalizující jednotlivé činnosti notebooku a nakonec velké tlačítko, pro uvolnění horního víka notebooku, které je po zaklapnutí upevněno dvěma kovovými úchyty.

Výdech chlazení se nachází na levé straně notebooku spolu se třemi USB porty, FireWire konektorem, ExpressCard slotem a zdířkami pro připojení sluchátek a mikrofonu.

Zadní strana je vybavena zdířkou pro napájení, VGA konektorem a také DisplayPortem, který je stejně jako HDMI schopen přenášet zvuk i obraz, oproti němu však nabízí také šifrování obsahu pomocí 128-bitového AES.
EliteBook je navíc vybaven konektory pro připojení replikátoru portů a externí baterie. Oba konektory se nachází na spodní straně notebooku.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Notebook má rozměry 335,6 x 236,2 x 31,3 mm, což odpovídá rozměrům menších notebooků, které jsou vhodné pro časté přenášení. EliteBook 8440p je proto spolu s hmotností 2,1 kg příjemným společníkem na cesty.

Klávesnice a ovládací prvky

Tmavý rám kolem displeje spolu s černou klávesnicí a touchpadem působí decentním dojmem. Výrobcům se podařilo do notebooku vtěsnat celou klávesnici (kromě numerické části) a přitom zachovat rozestupy mezi jednotlivými skupinami kláves. Například horní řada kláves je díky tomu velmi přehledná, klávesu F5 je možné nahmatat i ve tmě. To však není třeba, jelikož se v horní části rámečku displeje nachází vyklápěcí LED svítilna. Její výkon není sice nijak převratný, na druhou stranu její rozsvícení v noci svůj účel splní. Podle výrobce je klávesnice chráněna proti náhodnému polití tekutinou.

Kromě zmíněných rozestupů a osvětlení se může klávesnice pochlubit také nejen touchpadem, ale i trackpointem, který mají někteří uživatelé v oblibě. Svou funkci plní dobře. U touchpadu si můžeme všimnout nezvyklého průhybu tlačítek. Oproti standardu, kdy se celé tlačítko posune níže, se u EliteBooku prohne jen na jedné straně. Nehodnotím to jako neduh, ale je třeba si na tuto nezvyklou odezvu chvilku zvykat.

Klávesy Enter i Shift na pravé straně jsou poměrně velké, což se však nedá říci o Shiftu na levé straně, který je poněkud zastrčený a jeho vzdálenost od písmene “A“ je trochu větší, což při psaní všemi deseti působí trochu problém.

Celkově se na klávesnici píše příjemně a nabízí několik zmíněných funkcí, které potěší.

Nad samotnou klávesnicí se nachází dotykový panel s podsvícenými ikonkami. Pomocí tohoto panelu lze ovládat hlasitost, vypínat touchpad, aktivovat bezdrátové technologie či otevřít internetový prohlížeč. Podsvícení tlačítka pro ovládání touchpadu a bezdrátových modulů je navíc dvoubarevné, takže snadno zjistíme, v jaké poloze se vypínač nachází.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Uvnitř EliteBook 8440p se nachází čipset Intel QM57 Express. Mezi jeho přednosti patří především podpora technologie Intel vPro, Anti-Theft, a Remote PC Assist. Tyto technologie jsou velmi žádané právě ve firmách, jelikož umožňují notebooky vzdáleně spravovat, aktualizovat a zároveň zabezpečit data pro případ ztráty či odcizení.


specifikace čipu

HP osadilo tento notebook procesorem Intel Core i7 M620 s kódovým označením Arrandale. Taktován je na frekvenci 2,67 GHz, avšak díky Speedstep a Turbo Boost technologiím je systém schopen snížit frekvenci na 1,2 GHz, nebo naopak zvýšit až na 3,3 GHz (jedno jádro).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 40 432
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 21 187

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 98 870
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 69 699

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,6

Výkon CPU je více než dostatečný jak pro kancelářské aplikace, tak i pro kompresi videa či jiné náročné výpočetní operace.

Notebook je osazen 4 GB DDR3 RAM 667 MHz ve dvou 2GB slotech. Z hlediska množství tak jde o velmi příjemnou hodnotu, která systém nijak nezpomalí. Na druhou stranu vzhledem k tomu, že je na notebooku od výrobce nainstalován 32-bitový systém, umí systém adresovat pouze 3GB. Může však jít pouze o neduh námi testovaného vzorku. V praxi je vhodné se přesvědčit zda je k notebooku dodáván 64-bitový operační systém. Jinak nezbývá než se smířit „pouze“ se třemi GB RAM (otázkou jsou také potřeby firemního prostředí, zde může být 32-bit systém vhodnější).

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 5 359 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 174 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 7,8

Příjemným překvapením námi testovaného EliteBooku je přítomnost SSD s kapacitou 160 GB, který jak v testech tak i v praxi potvrdil jeho prvenství v rychlosti přenosu dat a přístupové době. Operační systém je díky němu mnohem svižnější.

Pro přehrávání a vypalování DVD je určena optická mechanika HP DVDRAM GT30L s technologií LightScribe pro potisk CD a DVD médií.

Bezdrátové a komunikační technologie má tento notebook velmi dobře podchyceny. Kromě běžného LAN rozhraní, Bluetooth, či Wi-Fi 802.11 b/g/n totiž notebook disponuje také 3G modulem spolu s GPS přijímačem. Uživatel tak má jistotu, že se na internet připojí téměř odkudkoliv. 3G modul pracuje se SIM kartou, kterou je třeba vložit do otvoru pod baterií. Modul není určen pro telefonování, nýbrž především pro připojení k internetu a případně také posílání a přijímání SMS zpráv.
Mezi konektory si můžete všimnout také otvoru pro klasický telefonní kabel. Notebook je totiž vybaven i klasickým modemem V.92, který však dnes již příliš upotřebení nenalezne.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Nejen pro pohodlnou práci s kancelářskými aplikacemi, ale i pro přehrávání filmů je určen LCD monitor s rozlišením 1600 x 900 bodů. Přestože je monitor poměrně malý, oproti běžným PC, díky většímu rozlišení se i s náročnějšími programy, které mají více oken a lišt, pracuje vcelku pohodlně. Kontrast i svítivost jsou dostatečné i při větším okolním světle. Monitor je navíc vybaven čidlem, které upravuje jas podle okolního světla.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

EliteBook 8440p není určen pro grafické práce, o čemž svědčí přítomnost integrované grafické karty Intel Media Accelerator HD. Na rozdíl od starších typů jako GMA X4500 je však výkonnější. Přehrávání HD filmů zvládá bez sebemenšího problému a s nějakou tou méně náročnou hrou si také poradí.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 4975
  • 3DMark 05: 3389
  • 3DMark 06: 1934

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,3
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,2

Výsledky testů potvrzují spíše základní grafický výkon, který však bez problémů zvládá všechny běžné multimediální práce včetně přehrávání HD filmů.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Jelikož se EliteBook řadí mezi business notebooky, nelze od něj očekávat extra multimediální funkce. Z hlediska multimédií lze ovládat pouze hlasitost a to pomocí dotykového panelu nad klávesnicí.
Konektory pro sluchátka a mikrofon se nachází na levé straně notebooku. Přední strana ukrývá dva stereo reproduktory standardní kvality.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Webkamera nijak nevybočuje z běžné kvality kamer, s jakými se setkáváme u levnějších notebooků. Přestože se jedná o 2MPix kameru, při focení můžeme vidět zamlžený obraz a celkovou neostrost.

Zabezpečení

Bezpečnost je jednou z hlavních předností EliteBook 8440p. Již na první pohled si všimneme čtečky otisku prstů pod klávesnicí. V kombinaci s TPM module se tak jedná o výkonné šifrovací zařízení. Pomocí čtečky lze zabezpečit prakticky celý notebook. Dalším bezpečnostním prvkem je čtečka Smart Card, samotná karta však nebyla součástí námi testovaného modelu.

Součásti zabezpečení je kromě Drive Lock i kompletní balíček prostředků, které mají za úkol zabránit zneužití dat. Například při pokusu o přístup neoprávněnou osobou se notebook zablokuje a znemožní spuštění operačního systému a možnost jakkoli načíst uložená data. Notebook lze zablokovat přes servisní centrum také na dálku pomocí tzv. „poison pill“.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení nasává vzduch vespodu notebooku v jeho prostřední části a odvádí ho přes komponenty na levý bok. Hlučnost je v nízké zátěži prakticky minimální a ani při vyšší zátěži nedosahovala nepříjemné úrovně. Například filmy tak lze sledovat prakticky nerušeně.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,5
  • levá strana pod klávesnicí = 26
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,1
  • klávesnice vlevo = 26,6
  • klávesnice vpravo = 26,7
  • spodek maximum = 30,9 (na středu)
  • výdech chlazení = 28
  • napájecí adaptér = 30

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,3
  • levá strana pod klávesnicí = 27,2
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,4
  • klávesnice vlevo = 31,2
  • klávesnice vpravo = 30,9
  • spodek maximum = 44,3 (na středu)
  • výdech chlazení = 40,4
  • napájecí adaptér = 44

teplota okolí při měření: 25

I přes vyšší zátěž se teplota komponentů udržela na dobré úrovni, její nejvyšší stupeň jsme naměřili uprostřed spodní části notebooku, kde se nachází sání. S notebookem lze pracovat i na klíně. Díky vhodnému rozmístění otvorů by navíc nemělo dojít k jejich zakrytí, jak tomu právě bývá při práci na klíně.

Baterie

Námi testovaná konfigurace disponovala 6-ti článkovou Li-Ion baterií s kapacitou 51 Wh. V našem standardním testu vydržel notebook s touto baterií pracovat celých 6 hodin, což je z hlediska mobility pěkná hodnota.

K notebooku je možné zakoupit až 9-ti článkovou baterii s kapacitou 100 Wh.

BIOS

Bios (přesněji řečeno EFI) je dostupný po startu po stisknutí tlačítka esc a výběru z nabídky funkcí, kde je kromě testovacích nástrojů či obnovení továrního nastavení také položka BIOS. Díky EFI je ovládání nevšedně pojato formou grafického rozhraní, které je možné ovládat také pomocí myši. V jednotlivých záložkách je možné nastavit vše od zabezpečení až po ovládání jednotlivých funkcí a technologií. Kromě přetaktování tu tak prakticky nic nechybí.

Příslušenství

K notebooku je k dispozici velmi bohatý sortiment příslušenství k dokoupení. Můžeme k němu zakoupit kromě batohu, externí klávesnice, nebo například pamětí také aplikátor portu, externí baterie a různé stojany pro pohodlnější práci.

Standardně není k notebooku přibaleno žádné extra příslušenství. To však kompenzuje celkem bohatá softwarová nabídka.

Nejzajímavějšími programy jsou především HP Power Assistant a Connection Manager. Power Assistant slouží jako nadstavba správce napájení ve Windows. Pomocí této aplikace lze snadno a přitom podrobně nastavit jednotlivé výkonové profily. Lze vypínat prakticky každou součást notebooku nebo omezovat jejich funkci. U každé je navíc uvedena aktuální spotřeba a v hlavním panelu pomocí velkého budíku navíc celková spotřeba systému. V praxi se jedná o velmi funkční aplikaci.
Connection Manager má na starosti 3G a GPS modul. Po vložení SIM karty a zadání jejího hesla se spustí jak vyhledávání operátora, tak i GPS modul. Zkoušeli jsme připojení k internetu pomocí tohoto 3G modulu a vše fungovalo velmi dobře. Rychlost připojení je však závislá na možnostech poskytovatele a aktuálnímu vytížení buňky, ke které je modul připojen.

Aplikace Intel management and security se za pomoci technologie vPro stará o vzdálenou konektivitu se správcem, který kontroluje, zda jsou na notebooku nainstalovány nejnovější ovladače, updaty a v případě problému může vzdáleně problém odstranit.

Ceny a záruka

Námi testovaná verze EliteBook 8440p s Intel Core i7 620M, 4GB RAM a 160 GB SSD diskem lze pořídit za 40 825 Kč bez DPH. Stejná konfigurace, ale s klasickým pevným diskem o velikosti 500 GB stojí 34 075 Kč bez DPH. Nejslabší konfiguraci s procesorem Intel Core i5-540M a 250 GB RAM stojí 29 075 Kč bez DPH.

Závěr

EliteBook 8440p je velmi zajímavým řešením pro firemní použití. Díky technologii vPro a profesionální úrovni zabezpečení má firma větší jistotu, že její data nebudou zneužita v případě ztráty a že notebook bude maximálně chráněn proti virům a chybám způsobeným neaktualizovanými ovladači.
::Klady a zápory

+ pevné šasi
+ zabezpečení
+ výbava a výkon (Core i7, SSD)

- cena testované konfigurace

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP EliteBook 8440p

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Recenze

Diskuse