RECENZE: HP Mini 210 - s novým Atomem

16. 3. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Už i na českém trhu se pomalu zabydlely mininotebooky s novou verzí procesorů Atom. Dnes se na ně podíváme v atraktivním podání 10'' červeného HP Mini. To kromě zajímavého designu a nového CPU nabízí předinstalované Windows 7 Starter. Doporučená koncová cena testované konfigurace nepřesahuje 9 000 Kč bez DPH.

HP Mini 210 - s novým Atomem

Základní popis

HP Mini 210 se svým vzhledem od předchozích netbooků výrobce liší, vsadilo se na atraktivní červené provedení, zaoblený vzhled a displej bez rámečku. Design tak má celkově blízko ke stylu svých větších sourozenců, na rozdíl od nich ale tolik nevyužívá lesklé povrchy, barevný lak na vnějších stranách notebooku je matný a velkou lesklou plochu najdete jen u průhledného plastu, který překrývá displej a celou vnitřní část víka. Převážně matná je i horní část základny v černém provedení.

Víko displeje se vysouvá směrem dozadu, maximální úhel otevření je proto jako obvykle omezený cca na 130°. Baterie se vzhledem k vyšší kapacitě nevešla do těla notebooku a kvůli provedení kloubu displeje musí přesahovat šikmo dolů směrem dozadu. Na druhou stranu je díky tomu počítač stabilnější než některé konkurenční modely, které se při naklonění převažují se na víko.

Kvalita zpracování je celkově na dobré úrovni, přestože jsou povrchy plastové, zůstává tělo mininotebooku dostatečně pevné a neobjevuje se ani vlnění barev na displeji při tlaku z vnější strany.

Výbava porty se pohybuje v mezích obvyklých pro většinu netbooků, na levé straně najdete výstup na sluchátka, jedno USB, výdech chlazení, analogový VGA konektor a vstup pro napájecí zdroj. Na opačném boku počítače je čtečka paměťových karet, nezvykle umístěný posuvný spínač napájení, dvojice USB portů a pod krytkou schovaný konektor Ethernetu. Na přední straně jsou pouze mřížky reproduktorů, zadní část notebooku pak zcela zabírá baterie.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Rozměry 268 x 178 x 23-29 cm jsou srovnatelné s jinými netbooky, jen profil v zadní části je díky přečnívající baterii spíše trochu užší. V tašce se HP Mini příliš nepronese, váží 1,29 kg. Novinkou je 40W napájecí zdroj, výrobce u předchozích modelů používal docela rozměrný 65W typ používaný primárně pro klasické notebooky. Nový zdroj má kromě menších rozměrů bohužel i odlišnou koncovku.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má chiclet provedení, které je poslední dobou mezi výrobci stále oblíbenější. Vlastní klávesy jsou vyrobeny z černého plastu, popisky jsou v bílém provedení a doplněno je označení i pro odlišné slovenské znaky. Na mininotebookové poměry má klávesnice poměrně příjemný a tichý stisk a při troše snahy lze na rozměrově menších klávesách psát i docela rychle.

Rozložení kláves disponuje zkráceným levým Shiftem a dvouřádkovým Enterem, mírně zmatené je ale používání Fn zkratek. Klávesy pro práci s textem (PgUp, PgDn, Home, End) lze používat jako kombinaci Fn + kurzorových šipek, na klávesnici ale tato možnost není nijak označena. Ve výchozím nastavení funguje také neobvykle horní řada klávesnice. Klávesy F1 až F12 při samotném stisku aktivují funkci obvykle přidělovanou jako sekundární (změna jasu displeje, ovládání a ztlumení hlasitosti, aktivace bezdrátových sítí), teprve při současném stisku Fn je systém vnímá jako F klávesy. Přehození je nepříjemné hlavně když jste zvyklí používat klávesové zkratky operačního systému. Výrobce naštěstí na takovou variantu myslel a ovládání lze v nastaveních BIOSu přepnout do obvyklého stavu, kde je nutné držení Fn pro aktivaci sekundární funkce.

Touchpad má na mininotebook nadstandardní velikost, které výrobce docílil zakomponováním obou tlačítek do spodní části dotykové plochy. Při kliknutí se tak občas stává, že si pohybem prstu při stlačení tlačítka zároveň posunete kurzor. Při troše cviku si ale uživatel na tento způsob ovládání zvykne. Samotný pohyb kurzoru je bezproblémový, touchpad má příjemný povrch a rychlou odezvu. V případě potřeby jej lze deaktivovat poklepáním v levém horním rohu dotykové plochy.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Poprvé se v redakci setkáváme s novým jednojádrovým procesorem Atom N450 (označovaný také kódovým jménem Pineview), podobně jako u procesorů Core i3/i5/i7 je největší změnou přemístění paměťového řadiče a integrovaného grafického jádra do procesoru. Nějakého výrazného zvýšení výkonu se ale nedočkáte, frekvence zůstala na 1,66 GHz (667 FSB, 512 kB L2). Zachována zůstala podpora hyperthreadingu (zpracování dvou vláken současně) a TDP se zvýšilo kvůli novým součástem procesoru na 5,5 W.

Změny architektury procesoru umožnily použití nové čipové sady Intel NM10, které zůstala v podstatě jen funkce jižního můstku. Nová platforma je jako celek méně energeticky náročná než starší řešení a Intel se tak zbavil staršího čipsetu 945GSE, který byl o něco "žravější".

CPU-Z

specifikace čipu

Nová platforma stále podporuje pouze starší paměti typu DDR2, výrobce osadil jeden 1GB modul pracující na frekvenci 667 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 10 598
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 5869

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 16 036
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11 191

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 93
  • Rendering (Multiple CPU): 137
  • Multiprocessor Speedup: 1,47

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 2,4
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 4,5
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1887 MB/s

Výkon procesoru je totožný se starším modelem, stále se tak jedná o řešení určené jen pro nenáročnou práci a surfování. Na limit výkonu CPU lze někdy narazit už při přehrávání flashového videa ve vyšší kvalitě.

Výrobce osadil standardní 2,5" pevný disk, žádné pokusy s SSD se v tomto případě nekonají. Jedná se o model společnosti Hitachi s kapacitou 250 GB a rychlostí 7200 ot./min a nadstandardně velkou 16MB vyrovnávací pamětí. Zejména díky ní přenosový výkon disku při testu sekvenčního čtení velmi příjemně překvapil a subjektivně bylo docela rychlé i bootování systému nebo hibernace.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 143,94 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 85,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,70 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Ani u mininotebooků nechybí dnes už základní možnosti konektivity v podobě 100Mbit _Ethernetu, bezdrátového Wi-Fi adaptéru podporujícího standardy b/g a samozřejmě integrovaného Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej výrobce překryl společně s celou vnitřní stranou víka jednolitým lesklým průhledným krytem. Díky němu se povrch dobře čistí (při utírání nezůstávají nečistoty v rozích displeje) a notebook má atraktivnější vzhled. Na druhou stranu je povrchová úprava opravdu velmi lesklá a při používání za jasného světla nebo dokonce venku se v ní výrazně odráží okolí. Samotný LCD panel se od ostatních mininotebooků neliší, jeho úhlopříčka činí 10" a využívá rozlišení 1024 x 600. Z obvyklého průměru nevybočuje ani podání barev a pozorovací úhly.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Jak už bylo zmíněno, integrované GPU se stalo součástí procesoru, Intel ho nyní označuje jako GMA 3150. Jakkoliv je název podobný GMA X3100 známé z běžných notebooků, architektura čipu vychází v stále z předchozí GMA 950. Kromě velmi slabého výkonu to značí absenci hardwarového T&L a bohužel i jakákoliv hardwarové akcelerace přehrávání videa. Grafická karta je optimalizovaná spíše s ohledem na spotřebu, výkon stačí na běžnou práci, ale moc her si ani v případě těch starších nezahrajete.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 2753
  • 3DMark 03: 715
  • 3DMark 05: 297
  • 3DMark 06: 156

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 138
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 296
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 380
  • OpenGL Speedup: 2.75

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 2,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,0


Testy výkonu dopadly podobně jako u procesoru, rozdíly oproti předchozí generaci v podobě GMA 950 jsou pouze kosmetické. Zahrát si lze leda některé archaické 3D tituly.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory patří k tomu lepšímu, s čím se lze u netbooků setkat. Zvuk je dostatečně hlasitý, na rozdíl od konkurence není tak moc „plechový“ a při vyšších hlasitostech se neozývá žádné drnčení. Neobvyklým tahem je osazení pouze jednoho audiokonektoru, a to pro připojení sluchátek. Mikrofon připojit nelze a uživatel může použít jen ten integrovaný.

Ani u mininotebooků dnes nechybí webkamery, výrobce osadil základní model s rozlišením 0,3 Mpx.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení má výdech na levém boku počítače, uvnitř se nachází pouze malinký větráček, který vyhání teplo ven. Spustí se ihned po zapnutí počítače a zůstává v provozu prakticky neustále. Při práci to ale vůbec nevadí, jeho hlučnost je natolik nízká, že splývá se šuměním ploten pevného disku a zůstává na stejné úrovni nezávisle na výkonnostním zatížení. Mininotebook tedy uslyšíte jen ve velmi tiché místnosti.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 29,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,7°C
  • klávesnice vlevo = 27,3°C
  • klávesnice vpravo = 26,8°C
  • spodek maximum = 31,2°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 32,1°C
  • napájecí adaptér = 30,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,4°C
  • klávesnice vlevo = 32,0°C
  • klávesnice vpravo = 29,7°C
  • spodek maximum = 39,6°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 40,4°C
  • napájecí adaptér = 32,1°C

teplota okolí při měření: 21°C

Při nenáročném provozu je notebook jen lehce vlažný v okolí disku, při vyšším zatížení se už zahřívá více zejména levá polovina na spodní straně. V letním období tak nebude náročnější práce s notebookem položeným v klíně zrovna nejpohodlnější.

Baterie

Šestičlánková baterie přesahuje ven z těla notebooku a chlubí se kapacitou 62 Wh. V našem standardním redakčním testu* udržela notebook v chodu velmi dobrých 9 hodin a 15 minut. Celkový rozdíl ve spotřebě oproti předchozí generaci platformy tak není příliš velký, některé mininotebooky vydržely na podobnou baterii i o něco déle. Bohužel, jak je u některých notebooků HP zvykem, ani tentokrát nedetekovala elektronika odhad zbývajícího času běhu na baterii a ukazovala jen zbývající kapacitu v procentech.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 43 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 43 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 43 W

Při nabíjení se využívá možností zdroje naplno, za hodinu a půl nabíjení ve vypnutém stavu se baterie notebooku dostane na 80% své kapacity. Při nabíjení v zapnutém stavu se čas o něco prodlouží.

BIOS a zabezpečení

Pro vstup do nastavení BIOSu slouží klávesa F10, kromě obvyklých možností nastavení bootování a hesel je důležitá položka Action keys mode, která přepíná dříve zmiňované ovládání F kláves. Dále je zde možnost vypnout neustálý běh větráčku (k tomu moc není důvod) a některé úsporné režimy procesoru.

Příslušenství

V krabici s počítačem najdete kromě běžného příslušenství jen několik papírových manuálů a malý hadřík z mikrovlákna na utírání displeje.

Předinstalován je systém Windows 7 Starter, tedy nejlevnější verze operačního systému, která je ochuzena o některé vlastnosti. Nejedná se o klíčové prvky systému, ale uživatel na tato omezení narazí. Mezi nejvýraznější patří absence grafických efektů rozhraní Aero, nemožnost změnit pozadí plochy nebo omezení zobrazení u výstupu na externí monitor – lze použít jen režim klonování obrazu z interního displeje nebo samostatné zobrazení pouze na externím monitoru, použití rozšířené plochy má systém zakázáno. Součástí instalace je bohužel i různý předinstalovaný software, nejvíce obtěžující je Norton Internet Security, s výjimkou systémových utilit je vhodné nepoužívaný software odinstalovat.

HP taky mininotebook vybavilo jednoduchým systémem HP QuickWeb, který se načte před spuštěním operačního systému a umožňuje prohlížení webu a další jednoduché úkony i bez zavedení Windows. Rozhraní je plně lokalizované do češtiny, webový prohlížeč podporuje Flash a lze se připojit k běžným bezdrátovým sítím prostřednictvím Wi-Fi. Jedná se tak o docela dobře použitelné rozhraní, ačkoliv spuštění Windows nebo probuzení z hibernace zase netrvá tak dlouho, aby se jednalo o významnou výhodu.

Ceny a záruka

V současnosti je dostupná pouze testovaná konfigurace HP Mini 210-1040EC (VX803EA) v červeném provedení za doporučenou koncovou cenu 8325 Kč bez DPH (9990 Kč s DPH).

Záruční lhůta je dvouletá typu Collect and Return, za příplatek si ji lze prodloužit na 3 roky, případně rozšířit o ochranu proti náhodnému poškození.

Závěr

HP Mini 210 je mininotebook s pěkným designem, u kterého navíc potěší převažující matná povrchová úprava. Aktualizovaná platforma Atom s novým procesorem příliš změn co do lepšího výkonu nebo výrazně nižší spotřeby nepřinesla a je srovnatelná s předchozí. Naopak velmi příjemným překvapením byl osazený pevný disk, ačkoliv se stále nejedná o SSD, větší vyrovnávací paměť a rychlost přinesly zlepšení rychlostí přenosu.

Sporné je řešení touchpadu, tlačítka umístěná v dolní části dotykové plochy umožnila zvětšit jeho rozměry, ovšem na úkor pohodlí při ovládání tlačítek. Daní za atraktivní design je pak extrémně lesklý povrch displeje, odrážející okolí uživatele. Nepotěší ani indikace stavu baterie - umí zobrazit zbývající kapacitu jen v procentech.

Klady a zápory

+ atraktivní vzhled
+ dlouhá výdrž
+ rychlý pevný disk

- provedení tlačítek touchpadu
- baterie neindikuje zbývající čas
- velmi lesklý displej

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP Mini 210

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Mini 210-1040EC (VX803EA)
  • Instalovaný procesor: Intel Atom N450 (1,66 GHz, 512 kB L2, 667 Mhz FSB)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-667 (1x 1024)
  • HDD (GB): 250 (Hitachi HTS725025A9A364, SATA-II, 7200 rpm, 16 MB cache)
  • DVD: -
  • LCD: 10,1" TFT
  • LCD rozlišení: WSVGA (1024 x 600)
  • Video: Intel GMA 3150
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Realtek PCIe FE)
  • WiFi: Broadcom (b/g)
  • Zvuková karta: IDT 92HD81B1X
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Starter (32bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 62Wh / 9h 15min
  • Rozhraní: audio OUT, 1x SD/MMC/MS/xD, D-Sub, 3xUSB
  • Rozměry: 268 x 178 x 23-29 mm
  • Hmotnost (kg): 1,29
Recenze

Diskuse