RECENZE: HP ProBook 4720s - dostupný DTR

22. 4. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

HP nedávno aktualizovalo svou řadu ProBook, která se zaměřuje na méně náročné uživatele z firemního prostředí. Tentokrát si představíme 17,3'' model, který se kromě charakteristického hranatého designu pyšní i zajímavou výbavou a nečekaně dlouhou výdrží na baterii. Testovaná konfigurace byla vybavena procesorem Core i3, základní dedikovanou grafikou od ATI a 7200 otáčkovým diskem. Doporučená koncová cena začíná mírně nad 15 000 Kč bez DPH.

HP ProBook 4720s - dostupný DTR

Základní popis

Přestože HP uvedlo nové ProBooky s označením S, od svých starších sourozenců se vzhledem příliš neodlišují. Zachovaly si jednotný hranatý design s rovnými liniemi i stejnou klávesnici v chiclet provedení. Co se týče vzhledu, může uživatel čekat jen menší změny, jako je například odlišný touchpad nebo použití ušlechtilých materiálů na víku displeje a horní části základny, plast zde nahradila kovová slitina v hnědočerném provedení. Lesklé plasty rámečku displeje a okolí klávesnice stejně jako ostatní části notebooku jsou v černé. Omezení lesklých ploch je výhodné zejména z pohledu údržby, na povrchu ze slitiny nejsou tak patrné otisky prstů a prach, nepraktický už tak zůstal jen lesklý povrch v prostoru klávesnice.

Uchycení víka se také nezměnilo, klouby umožňují maximální vyklopení do úhlu 135°, při otevírání kladou velký odpor, takže notebook nelze otevřít jednou rukou. V zavřeném stavu je víko jištěno magneticky.

Zpracování je na dobré úrovni, základna je dostatečně pevná, víko displeje se díky svým velkým rozměrům při zatlačení prohýbá, ale nejedná se o nic neobvyklého. Spodní část základny tvoří jednolitý kus plastu, díky tomu je pro uživatele komplikovanější případné rozšíření operační paměti nebo výměna disku za jiný model.

Nabídka portů je docela široká, na levém boku najdete dvojici USB, jedno z nich je navíc kombinováno s eSATA portem, dále zde výrobce umístil úzký ExpressCard/34 slot, HDMI výstup, konektor Ethernetu a analogový VGA výstup. Na opačné straně pak najdete další dvojici USB portů, optickou mechaniku a vstup pro napájecí zdroj. Zbývající dvojici audiokonektorů a kombinovanou čtečku karet (SD/MMC/MS/xD) umístil výrobce na přední stranu.

K výbavě nelze mít příliš výhrad, zahrnuje prakticky všechny dnes běžně používané konektory. Drobnou výtku mám jen k jejich rozložení, s ohledem na velké rozměry notebooku by nemusely být tak namačkané na sebe.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Rozměry 410 x 266 x 29 mm odpovídají větší úhlopříčce notebooku, ale jsou srovnatelné s jinými 17" modely, při výběru brašny nebo batohu je ovšem nutné s větší úhlopříčkou počítat. Na poměry velikosti je velmi příznivá hmotnost, počítač váží pouze 3,1 kg. K počítači se dodává standardní 90W napájecí zdroj, při srovnání se stejně výkonnými modely některých konkurenčních notebooků má menší rozměry.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má totožné chiclet provedení jako předchozí modely, jednotlivé klávesy jsou odděleny výraznými mezerami. Rozložení má dvouřádkový Enter a zkrácený levý Shift, klávesnici nechybí ani oddělený numerický blok. Klávesy pro práci s textem jsou umístěny v řadě nad numerickou částí. Samotné psaní je bezproblémové a stisk kláves příjemný, přesto mi osobně přijdou při delší práci pohodlnější klávesnice používané u ProBooků s označením b.

Notebook má vyhrazené tlačítko pouze pro napájení, na klávesnici se pak vedle Insertu nachází klávesa pro aktivaci bezdrátových sítí. Ostatní funkce včetně regulace hlasitosti zastupují pouze Fn zkratky.

Při srovnání se staršími modely je odlišný touchpad, má vyhrazenou nadstandardně velkou plochu, takže se dobře ovládá pohyb kurzoru, na druhou stranu jsou jeho tlačítka zabudována pod dotykovou plochu podobně jako u některých mini noteboků. Asi největším problémem je jejich nevýrazná odezva při stisku, často se mi stávalo, že tlačítko zareagovalo až napodruhé. Navíc si musíte z počátku zvyknout mačkat tlačítka tak, abyste si při stisku zároveň neposunuli kurzor. Touchpad lze deaktivovat rychlým poklepáním na dotykovou plochu v levém horním rohu.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Notebook je vybaven procesorem Intel Core i3 M330 pracujícím na frekvenci 2,13 GHz. Dvoujádrové CPU podporuje Hyper-Threading, takže umí najednou zpracovat až 4 aplikační vlákna, na rozdíl od vyšších modelů mu ovšem chybí Turbo Boost. Jako u všech modelů z nové rodiny procesorů, je do CPU zahrnuto integrované grafické jádro a paměťový řadič. Zbývající funkce severního i jižního můstku zastává sjednocený čip Intel HM57.

CPU-Z

specifikace čipu

Notebook je vybaven pouze jedním paměťovým modulem typu DDR3-1066 o kapacitě 2 GB. Menší velikost operační paměti je překvapivá, většina výrobců osazuje dnes už standardní 4 GB i do nejlevnějších konfigurací. Na druhou stranu z hlediska výkonu není u současných aplikací patrný nějaký rozdíl a 2 GB jsou pořád dostatečné. Druhý slot je volný, ale pro případné rozšíření špatně dostupný.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 25 672
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 755

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 74 352
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 46 962

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 414
  • Rendering (Multiple CPU): 884
  • Multiprocessor Speedup: 2,13

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2344
  • Rendering (Multiple CPU): 5449
  • Multiprocessor Speedup: 2,32
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 4499 MB/s

Výkon procesoru je srovnatelný s modely minulé generace pracujícími na stejné frekvenci. Výjimkou jsou vícevláknové aplikace, kde došlo ke zvýšení díky použití Hyper-Threadingu.

V testované konfiguraci byl osazen klasický 2,5 " disk s kapacitou 320 GB a rychlostí otáčení 7200 ot./min a 16 MB vyrovnávací paměti. Výkon je při srovnání s jinými pevnými disky klasické konstrukce mírně nadprůměrný.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 145,12 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 74,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,38 ms

Optická mechanika nevybočuje ze současného standardu, umí číst i zapisovat na všechny typy CD a DVD, drobným bonusem je podpora popisovací technologie Lightscribe.

Mezi možnostmi síťové konektivity nic nechybí, drátový Ethernet je gigabitový, pro Wi-Fi připojení můžete využít adaptér od Atherosu, který podporuje všechny standardy v pásmu 2,5 GHz (b/g/n). Poslední možností je využít Bluetooth pro externí zařízení.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displeje s poměrem stran 16:9 pomalu ovládly celý segment notebooků a díky tomu se změnila i rozlišení používaná u jednotlivých LCD panelů. Kromě základu v podobě HD a nadstandardního Full HD se stále častěji objevuje rozlišení označované jako HD+, tedy 1600 x 900 pixelů. Právě tohle rozlišení využívá HP v případě 17,3 " displeje testovaného ProBooku. Velikost pixelů je v tomto případě dostatečná i pro uživatele bez perfektního zraku a zároveň není rozlišení zbytečně nízké. V ostatních ohledech není displej ničím neobvyklý, povrchová úprava je v matném provedení, podsvícení zajišťují LED diody a pozorovací úhly i barevné podání nevybočují z průměru.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Výrobce notebook osadil dedikovanou grafickou kartou ATI Mobility Radeon HD 4330. Jedná se o starší low-endový model vybavený 80 unifikovanými shadery a 512 MB vlastní paměti typu GDDR3. Paměť je připojena pomocí 64-bitové sběrnice, nelze tedy očekávat žádné zázraky. Integrované GPU, které je součástí procesoru, nelze u tohoto notebooku využít.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 15 293
  • 3DMark 03: 8089
  • 3DMark 05: 5879
  • 3DMark 06: 3126

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 466
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1712
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 3860
  • OpenGL Speedup: 8,28

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 3601

Grafická karta má sice lepší výkon než integrovaná řešení, ale stále se jedná o low-end. V nativním rozlišení mohou mít problémy i některé starší tituly a u současných her musíte počítat s minimální úrovní detailů a nízkým rozlišením, některým nebude ani tohle stačit. Běžnou kancelářskou činnost nebo hardwarovou akceleraci přehrávání videa zvládá GPU bez problémů.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory výrobce umístil pod perforovaný kryt nad klávesnicí, zvukové podání patří k tomu lepšímu, s čím se u notebooků lze setkat. Některé specializované multimediální modely ale nabídnou i lepší zvuk. Dvojici konektorů pro připojení sluchátek a mikrofonu naleznete na přední straně, digitálně lze audio vyvést pouze prostřednictvím HDMI portu.

Webkamerka se nachází nad displejem ve víku, na rozdíl od obvykle osazovaných modelů se chlubí nadstandardním rozlišením 2 MPx. Vyšší rozlišení se hodí spíš pro statické obrázky než video, které potom bývá trhané. Při nastavení běžné kvality je samozřejmě vše plynulé.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Možnosti zabezpečení jsou opravdu rozsáhlé. Ačkoliv notebook nemá TPM čip, je k dispozici šifrování pevného disku, přihlašování do systému pomocí čtečky otisků prstů nebo obrázku z webkamery a notebook je kompatibilní i s volitelnou službou Computrace umožňující najít nebo nechat na dálku zablokovat ukradený notebook. Nechybí samozřejmě ani hesla pro disk, uživatele a správce v BIOSu.

Chlazení a provozní hluk

Výdech chlazení výrobce umístil na pravý bok, samotný větráček je nastaven velmi konzervativně, při nízké zátěži se sice točí pořád, ovšem je i v tiché místnosti téměř neslyšný. Při delším zatížení se projev změní na tiché hučení, ale při srovnání s podobnými notebooky je hladina hluku velice nízká.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 28,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,8°C
  • klávesnice vlevo = 27,4°C
  • klávesnice vpravo = 25,9°C
  • spodek maximum = 36,4°C (vepředu uprostřed)
  • výdech chlazení = 35,5°C
  • napájecí adaptér = 31,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,5°C
  • klávesnice vlevo = 29,8°C
  • klávesnice vpravo = 27,8°C
  • spodek maximum = 39,7°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 47,3°C
  • napájecí adaptér = 45,1°C

teplota okolí při měření: 22°C
Při nenáročné činnosti, jako je například surfování, zůstávají teploty velmi nízké, jediné teplejší místo je na spodní straně základny přibližně v oblasti touchpadu. Při větším výkonovém zatížení se teploty prakticky nemění - mírně se zvýší teplota v okolí výdechu chlazení, ale jinak se notebook nezahřívá více než při běžném používání. Práce s počítačem položeným v klíně je bezproblémová, na spodní straně nejsou umístěny žádné průduchy, které by uživatel mohl při používání mimo pevnou podložku zakrýt a omezit průtok vzduchu pro chlazení.
::Baterie

Na baterii výrobce rozhodně nešetřil, už v základu se notebook dodává s velkou osmičlánkovou baterií o kapacitě 72 Wh. Na tuto baterii vydržel notebook běžet v našem standardním redakčním testu celých 6 hodin a 49 minut. Jedná se opravdu o úctyhodný výkon, kterého by notebook bez baterie s nadprůměrnou kapacitou nedosáhl. Při nenáročné činnosti s aktivním Wi-Fi připojením se výdrž pohybuje okolo 5 hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 22 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 90 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 58 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 98 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 67 W

Nabíjení baterie je docela svižné, u vypnutého notebooku nebo při nenáročné práci se dostanete na 80% kapacity přibližně za hodinu nabíjení. Při hraní her nebo podobné náročnější činnosti se díky limitu ve výkonu napájecího zdroje nabíjení prodlouží.

BIOS/EFI

HP u svých firemních notebooku už delší dobu používá EFI systém místo klasického BIOSu. Nejviditelnější výhodou je přívětivější uživatelské rozhraní pro nastavení jednotlivých voleb. Kromě základního bootování lze zakázat použití všech integrovaných zařízení od síťových adaptérů přes webkameru až po jednotlivé externí porty. Deaktivovat lze také některé technologie procesoru jako je Hyper-Threading nebo podpora virtualizace. Poslední praktickou možností je přepnutí SATA řadiče do kompatibilního režimu. V nastavení zabezpečení lze určité položky zpřístupnit i pro ovládací utilitu přístupnou z operačního systému.

Příslušenství

Notebook má předinstalovány Windows 7 Professional ve 32 bitové verzi, bohužel součástí instalace je kromě samotného systému a nezbytných utilit také množství různého zkušebního software. Mezi ty nejotravnější patří bezpečnostní balíček od McAfee a zbytečně obtěžující trialverze WinZipu, která se až do odinstalace vnucuje při otevírání ZIP archivů, které už mnoho let zvládá přímo operační systém. HP dále dodává dvojici aplikací QuickWeb a QuickLook které umožňují zpřístupnit webový prohlížeč a po zadání hesla i přístup k Outlooku bez spuštění operačního systému.

Kromě softwarové výbavy výrobce dodává navíc v krabici s počítačem i jednoduchou látkovou brašnu určenou pro přenášení notebooku.

Ceny a záruka

V České republice se aktuálně prodávají tři konfigurace, testovaná 4720s - WD888EA za doporučenou koncovou cenu 17 075 Kč bez DPH (20 490 Kč s DPH) a druhá s označením 4720s - WD887EA, která má prakticky stejnou konfiguraci, rozdíl je pouze v odlišné velikosti operační paměti (3 GB), lesklé úpravě displeje a Windown 7 Home Premium, ostatní parametry zůstaly totožné. DKC této konfigurace je 16 658 Kč bez DPH (19 990 Kč s DPH). Poslední je WD904EA s Linuxem, Core i3 330M, 4GB RAM, 500GB diskem, s DKC 15 390 Kč bez DPH (18 468 Kč s DPH).

Záruka je standardně dvouletá pro koncové zákazníky, při nákupu na IČO se snižuje na jeden rok. Volitelná rozšíření umožňují záruku prodloužit až na 5 let, případě pod ni zahrnout i ochranu proti náhodnému poškození nebo on-site servis.

Závěr

HP Probook 4720s nabídne za přijatelnou cenu solidní pracovní nástroj, kterému nechybí nic ze základní výbavy a pro uživatele, kteří nevyžadují nekompromisní mobilitu, bude určitě atraktivní volbou. Z kladných vlastností je nutné zmínit zejména nízkou hlučnost, nadstandardní výdrž na baterii a vysokou úroveň kvality zpracování.

Slabší stránkou notebooku je bohužel touchpad, má sice nadprůměrnou velikost a příjemný povrch, ovšem tlačítka integrovaná pod dotykovou plochu se špatně ovládají a zbytečně ztěžují práci.

Klady a zápory

+ tiché chlazení
+ dlouhá výdrž na baterii
+ dobré zpracování

- provedení tlačítek touchpadu
- „pouze“ 2 GB RAM

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP ProBook 4720s

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP ProBook 4720s - WD888EA
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3 330M (2,13 GHz, 3 MB L3, 2,4 Ghz QPI)
  • RAM (MB): 2048 DDR3-1066 (1x 2048)
  • HDD (GB): 320 (Hitachi HTS725032A9A364, SATA-II, 7200 rpm, 16 MB cache)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 17,3" TFT
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: ATI Mobility Radeon HD 4330 (512 MB GDDR3)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168D)
  • WiFi: Atheros AR9285 (b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT 92HD81B1X
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (32 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 72 Wh / 6h 49min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD/MMC/MS/xD, D-Sub, HDMI, 1x USB/eSata, 3xUSB, ExpressCard/34
  • Rozměry: 410 x 266 x 29 mm
  • Hmotnost (kg): 3,11
Recenze

Diskuse