RECENZE: Lenovo IdeaPad V560 - multimédia v hliníku

9. 12. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Řady notebooků jsou obvykle rozděleny na modely pro domácnosti a ty určené pro firemní klientelu. IdeaPad V560 ale přináší některé prvky z profesionální sféry i do domácího segmentu. U testovaného 15,6'' modelu se tak můžete setkat s povrchy z kovových slitin nebo kvalitní klávesnicí, ale zároveň si notebook zachovává atraktivní vzhled. Nezaostává ani hardwarová konfigurace, srdcem je procesor Intel Core i5 společně s grafickou kartou od NVIDIA podporující technologii Optimus. Cena testované konfigurace příliš nepřesahuje 15 000 Kč bez DPH.

Základní popis

Vyšší modely multimediálních notebooků jsou poslední dobou mnohdy spojeny s lesklým designem, který tvoří leštěné plastové materiály. Takový notebook pak působí na pohled velmi atraktivně, při běžném používání se ale brzy projeví hlavní nectnost lesklých materiálů, jsou náročné na údržbu, protože na nich ulpívají viditelné otisky prstů při každém dotyku. Lenovo se tentokrát rozhodlo jít odlišnou cestou a vsadilo především na kovové materiály.

Broušený hliník naleznete v šedém provedení na vnější straně víka a v černém na horní straně základny. Vizuální dojem daný použitím tohoto materiálu je velmi dobrý a příjemný je tento povrch i na dotek. Na vnější straně víka najdete také nezbytné stříbrně vyvedené logo výrobce a od lesklého plastu se výrobce také neoprostil úplně, najdete ho ovšem jenom na rámečku okolo displeje a dekorativním pruhu nad klávesnicí, kde jsou umístěny mimo jiné dotykové senzory pro ovládání hlasitosti. Nezaoblenou horní stranu základny ještě více zvýrazňuje lemující šedý pruh, její spodní část je už vyrobena z obvyklého černého plastu. Indikační diody naleznete vedle tlačítka napájení, informují uživatele o stavu zámků klávesnice, další dvě jsou pak na přední hraně notebooku, oznamují stav napájení, nabíjení baterie a aktivní bezdrátovou síť.

Kvalita zpracování je na velmi vysoké úrovní, panty umožňující vyklopení víka do úhlu přibližně 140° jsou dostatečně tuhé a díky použití slitiny se ani poměrně tenké víko neprohýbá. Ukázkové je i provedení základny, ta se neprohýbá ani při uchopení za roh.
Nabídka rozhraní notebooku se určitě nedá označit jako chudá. Na levý bok umístil výrobce dvojici audiokonektorů, jedno USB a napájecí konektor, na opačné straně se nachází dvojice USB, jeden kombinovaný port kombinující USB a eSATA, HDMI, analogový D-Sub výstup a konektor Ethernetu. Na přední straně pak uživatel najde už jenom čtečku paměťových karet (SD/MMC/MS). Výbava poskytuje v podstatě všechna běžně vyžadovaná rozhraní, náročnější uživatelé by mohli postrádat leda ExpressCard slot.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Velikostí notebook příliš nevybočuje ze standardu pro svou úhlopříčku, rozměry činí 377 x 250 x 30 mm. Poměrně příznivá je také hmotnost 2,44 kg. S notebookem se dodává 65W napájecí zdroj, který je zajímavý díky svému neobvyklému úzkému tvaru, velmi výhodnému při přenášení.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je velmi podobná těm, které se používají u firemních modelů výrobce, a zachovává si také stejné vlastnosti, díky provedení kláves a příjemnému stisku se na ní píše velice pohodlně. Rozhodně nelze srovnávat s některými konkurenčními notebooky, které hledí raději na design než ergonomii psaní. Klávesy mají matnou černou úpravu a bílé popisky.

Ačkoliv mechanické provedení klávesnice je příkladné, Lenovo používá některé specificky odlišné prvky rozložení, které nemusí každému uživateli vyhovovat. Typicky se jedná o umístění Fn klávesy, která se nachází v rohu na obvyklém místě levého Ctrl. Nestandardní je i provedení numerického bloku, který se vměstnal jen do tří sloupců a díky tomu nejsou všechny jeho klávesy tam, kde by je uživatel očekával. Klávesy pro práci s textem se nachází u kurzorových šipek, Home a End jsou dostupné přes Fn zkratku, alternativně je lze najít na numerické části při vypnutém NumLocku.

Touchpad s dostatečnými rozměry má na dotek příjemný povrch, po kterém prsty kloužou bez problémů. Kvalitní je i provedení tlačítek touchpadu, mají stisk s delší dráhou, nevydávají velký hluk a pohodlně se mačkají. Menší ústupkem designu je jejich lesklé stříbrné provedení.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Srdcem počítače je dvoujádrový procesor Intel Core i5 460 M pracující na frekvenci 2,53 GHz a doplněný čipovou sadou Intel MH55. Procesoru nechybí moderní funkce jako Turbo Boost (přetaktování až na 2,8 GHz při odlišném zatížení jednotlivých jader procesoru), Hyper-Threading (schopnost zpracovat až 4 aplikační vlákna současně) nebo hardwarová podpora virtualizace (pouze VT-x). Mezi mobilními procesory řady Core i5 s číselným označením 4xx M a 5xx M jsou nepatrné rozdíly, modely řady 4xx nemají rozšířené instrukce pro zrychlení AES šifrování a Turbo Boost je o něco méně efektivní.

CPU-Z

specifikace čipu

Velikost operační paměti se u většiny současných notebooků ustálila na 4 GB, ani testovaný model není výjimkou, osazeny jsou oba paměťové sloty, každý modulem o velikosti 2 GB pracujícím na frekvenci 1333 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 40 256
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 97 603

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 18 111
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 63 645

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 582
  • Rendering (Multiple CPU): 1295
  • Multiprocessor Speedup: 2,23

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3752
  • Rendering (Multiple CPU): 8588
  • Multiprocessor Speedup: 2,29

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5117 MB/s

2,5" pevný disk klasické konstrukce od Hitachi nabídne kapacitu 500 GB, velikost vyrovnávací paměti činí 16 MB a jeho plotny se otáčejí rychlostí 7200 ot./min, díky tomu podává ve srovnání s jinými klasickými disky solidní výkon.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 172,33 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 88,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,54 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Notebooku nechybí optická mechanika, podporuje čtení i zápis na všechna běžná CD a DVD média.

Komunikační možnosti zahrnují drátový gigabitový Ethernet, pro připojení prostřednictvím Wi-Fi lze využít schopností bezdrátového adaptéru od Broadcomu (podporuje standardy b/g/n). Připojení mobilního telefonu nebo jiných zařízení lze zrealizovat přes Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Počítač disponuje lesklým displejem s úhlopříčkou 15,6", poměrem stran 16:9 a dnes u notebooků nejčastěji frekventovaným HD ready rozlišením (1366 x 768). Podsvícení zajišťují LED (diody), maximální jas je proto více než dostatečný. Barevné podání je rozhodně nadprůměrné (většina notebooků je vybavena horšími displeji) a vynikají i pozorovací úhly, při vyklonění do strany se začne obraz zkreslovat později, než je obvyklé.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

V současnosti se na trhu stále častěji objevují notebooky vybavené technologií NVIDIA Optimus, díky ní může počítač využívat při nízkém zatížení integrované grafické jádro GMA HD od Intel a teprve při požadavku na vyšší výkon automaticky zvolí bez ručního přepínání a problikávání obrazu dedikované GPU. Také testovaný notebook je touto funkcí vybaven, jako dedikovaná grafická karta je osazena GeForce 310M. Je vybavena 32 stream procesory a pouze 64bitovou paměťovou sběrnicí, rozhodně se tedy nejedná o nejvýkonnější řešení, stále ovšem nabídne vyšší výkon než GPU integrované v procesoru.

GPU-Z

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 15 577
  • 3DMark 03: 9627
  • 3DMark 05: 6421
  • 3DMark 06: 3747

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 612
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1217
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1515
  • OpenGL Speedup: 2,48

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 4441

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,9

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat
(1366x768, EFD Light, Medium, 1xAA, 0xAF)

Běžnou práci zvládá bez problémů integrované GPU, které má menší spotřebu a notebook díky němu vydrží déle na baterii a méně se zahřívá. Dedikovaná grafická karta zvládá i současné hry, u náročnější titulů ale bude nutností snížení úrovně detailů a rozlišení.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Konektory pro připojení sluchátek a mikrofonu jsou na levém boku, digitální výstup zvuku je možný pouze prostřednictvím HDMI portu. Integrované reproduktory hrají kvalitně, středy a výšky jsou dostatečně jasné, podání basů je na poměry obvyklé mezi notebooky také dostatečné.

Webkamerka s rozlišením 1,3 Mpx se nachází nad displejem a nabídne slušný obraz i při horším osvětlení. Integrovaný mikrofon je u levého dolního rohu klávesnice, při psaní se do něj proto přenáší hluk z kláves.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Výdech chladícího systému najdete na levém boku počítače, vzduch se dovnitř nasává několik průduchy s ornamentální mřížkou na spodní straně notebooku. Při nízkém zatížení nenáročnou prací jde slyšet pouze nepatrné šumění ploten pevného disku. Při hraní her a jiné vysoké zátěži se už větráček roztočí hlasitěji, ale jeho hlučnost nedosahuje nepříjemně vysokých hodnot.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 31,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,8°C
  • klávesnice vlevo = 31,2°C
  • klávesnice vpravo = 28,0°C
  • spodek maximum = 36,1°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 44,5°C
  • napájecí adaptér = 32,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,7°C
  • klávesnice vlevo = 33,6°C
  • klávesnice vpravo = 29,2°C
  • spodek maximum = 38,8°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 50,4°C
  • napájecí adaptér = 39,0°C

teplota okolí při měření: 21°C

Počítač má velice efektivní chlazení, při kancelářské práci zůstává poměrně chladný a ani při trvalejší vysokém zatížení se teploty výrazněji nezvednou, což je u notebooku, který má část základny z kovu, velmi chvályhodné. Díky vhodnému umístění průduchů není problém ani při používání počítače položeného v klíně.

Baterie

Lenovo vybavilo notebook šestičlánkovou baterií o kapacitě 48 Wh, přestože její kapacita není nijak nadprůměrná, dokázala notebook při našem standardním redakčním testu* udržet v provozu solidních 5 hodin a 5 minut. Při běžné práci lze dosáhnout s aktivní Wi-Fi a mírně sníženým jasem displeje běžně výdrže přesahující 3 a půl hodiny. Za zmínku stojí také možnost omezit dodávanou utilitou nabíjení na 80% kapacity pro prodloužení životnosti článků baterie.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 15 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 53 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 52 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 62 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 36 W

BIOS a zabezpečení

Volby nastavení BIOSu nepatří mezi ty příliš rozsáhlé, nabízí ale i některé širší možnosti než pouze nastavení pořadí bootování a běžných hesel. Zapnut lze pípnutí při spuštění počítače, pro instalaci starších operačních systémů se může hodit vypnutí externího GPU a kompatibilní AHCI režim. Deaktivovat lze také podporu virtualizace.

Kromě hesel v BIOSu jsou rozšířené i možnosti zabezpečení, přihlášení do systému lze uskutečnit pomocí čtečky otisků prstů a předinstalovaný je také software pro vytvoření šifrované složky nebo zablokování USB portů.

Příslušenství

Notebook se dodává s předinstalovaným operačním systémem Windows 7 Home Premium v 64bitové verzi. Součástí instalace systému jsou předinstalované utility výrobce, zkušební verze Microsoft Office 2010 (lze přepnout na omezenou verzi Starter, která nabízí bez časového omezení základní funkce pro Word a Excel) bohužel nechybí ani obtěžující trialverze antiviru, kterou je vhodné odinstalovat po prvním spuštění. Žádné další zvláštní příslušenství se k notebooku nedodává.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace má doporučenou koncovou cenu 15 249 Kč bez DPH (18 299 Kč s DPH).

Notebook se prodává s jednoletou zárukou pro firmy, pro koncové spotřebitele se prodlužuje na roky dva.

Závěr

Lenovo IdeaPad V560 přináší do sféry multimediálních notebooků některé vlastnosti, které jsou typické spíše pro firemní modely. Počítač má nejen atraktivní vzhled, ale osloví i kvalitním zpracováním s využitím ušlechtilých materiálů. Stejně je na tom klávesnice a touchpad, které nekladou za každou cenu design nad ergonomii, a proto se docela příjemně ovládají. Mezi zdařilé části patří také tiché chlazení a nadprůměrné reproduktory.

Drobné nedostatky se ale najdou i u tohoto notebooku, zvyknout si uživatelé budou muset na nestandardní rozložení numerického bloku klávesnice a někteří by mohli postrádat ExpressCard slot.

Klady a zápory

+ pevné zpracování
+ pohodlná klávesnice a touchpad
+ tiché a efektivní chlazení

- nestandardní numerický blok
- nemá ExpressCard slot

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Lenovo IdeaPad V560

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: LENOVO V560 - 59057439
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 460M (2,53 GHz, 3 MB L3, 2,4 Ghz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (2x 2048)
  • HDD (GB): 500 (HITACHI HTS725050A9A364, SATA-II, 7200 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 15,6" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: NVIDIA GeForce 310M + Intel GMA HD
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros AR8131)
  • WiFi: Broadcom (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad
  • Software: Windows 7 Home Premium (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 5h 5min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, d-Sub, HDMI, 3x USB, 1x USB/eSata
  • Rozměry: 377 x 250 x 30 mm
  • Hmotnost (kg): 2,44
Recenze

Diskuse