RECENZE: Lenovo ThinkPad Edge 13 - tradice trochu jinak

27. 4. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

ThinkPad Edge 13 přesně zapadá do kategorie tenkých a lehkých notebooků s nízkou cenou. Uvnitř je vybaven úsporným procesorem Core 2 Duo a velkým diskem. Naopak zde nehledejte optickou mechaniku a výkonnou grafickou kartu. Testovaná konfigurace s velkou baterií a Windows 7 Professional se doporučenou koncovou cenou vejde do 20 000,- Kč bez DPH.

Lenovo ThinkPad Edge 13 - tradice trochu jinak

Základní popis

Zatímco dříve bylo v našich končinách Lenovo v očích běžných uživatelů spíše na okraji zájmu, v posledních letech se snaží drát do popředí. Nejdříve na zákazníky zaútočilo multimediální řadou IdeaPad a nyní zkouší experimentovat také v segmentu SMB (small-business) – tedy s notebooky určenými jak na práci, tak i pro zábavu.

Tyto kroky jsou pochopitelné. V dávných dobách byly ještě notebooky velmi drahé a pořizovaly se hlavně do firem. Jak se postupně zlevňovaly, začalo si je kupovat stále více obyčejných lidí. Dalo by se říct, že zatímco firemní segment se v poslední dekádě zvětšil jen minimálně, trh „spotřebních“ notebooků zažil velký boom a točí se v něm mnohem více peněz než tomu bylo dřív. Kdo chce vydělávat, musí umět tuto cílovou skupinu oslovit.

A tak nám vznikla nová řada ThinkPad Edge, což jsou notebooky, které po technické stránce spíš odpovídají běžným „domácím“ a multimediálním modelům (plastové šasi, lesklý povrch), ale integrují také několik prvků z pracovních notebooků (lepší programová podpora, rozšířené záruky). Pokud bude k ThinkPadům Edge přistupovat jako ke klasickým ThinkPadům, budete pravděpodobně zklamáni. ThinkPad Edge je dobré brát jako od základu novou řadu se všemi jejími výhodami i nevýhodami.

Na těle notebooku stále převažuje černá barva, ale po stranách je vedená pro ThinkPady netypická stříbrná linka. Ta může imitovat dojem kovu, ale jde o černý plast se stříbrným nástřikem. Vnější strana víka má černý, lesklý povrch prozrazující snahu zaujmout běžné uživatele z consumer segmentu (prodává se také varianta s červeným víkem).

Bohužel to s sebou přináší i několik nevýhod – pokud chcete udržet víko hezké, neměli byste se jej vůbec dotýkat, protože rychle chytá otisky prstů a nečistoty. Další problém vzniká při přenášení. Pokud si nepořídíte nějaký ochranný obal, víko se rychle poškrábe. Zbylé materiály jsou naštěstí všechny matné, a ačkoli nepoužívají hrubý vzorek, jsou příjemné na dotek a nevypadají špatně. Stejné plasty najdete také na modelech ThinkPad SL.

Pokud jde o můj názor, tak vzhled bych si dokázal představit trochu jiný. Stříbrné kraje dělají notebook opticky tlustší a u víka zvýrazňují už tak obrovské mezery kolem displeje (celé to vypadá, jak kdyby byl 16:9 displej zasazen do 16:10 rámu). Chápu, že Edge nemá vypadat jako klasické ThinkPady, ale třeba něco vzhledově ve stylu IdeaPadu S10-3 by mi sedlo určitě mnohem více. Nicméně tohle je otázka vkusu, takže ať si každý udělá vlastní názor z fotografií, nebo z přímého setkání například v obchodě.

Odolnost základny je na plastový notebook velmi dobrá. Zejména při menší tloušťce profilu. Základna se neprohýbá, ani při přenášení otevřeného notebooku za její roh. Taktéž netrpí prohýbáním v žádné její části (včetně opěrek rukou a klávesnice). Celkově dobrý dojem trochu kazí víko, které by mohlo být pevnější. Při zatlačení na jeho vnější stranu se viditelně prohýbá a v některých místech vlní barvy na displeji. Nedá se říct, že by ThinkPad Edge kvalitou nějak zaostával za průměrem v kategorii, ale nadstandardní odolnost známou z jiných ThinkPadů zde nečekejte.

Lenovo vyházelo téměř všechny indikační diody a na celém notebooku najdete pouze tři. Hlavním indikačním prvkem je svítící tečka v nápisech ThinkPad ve víku i pod klávesnicí. Tečka se rozsvítí, pokud notebook zapnete. Dále pak ještě umí pulzovat, pokud je notebook jen uspaný. Tím dalším prvkem je malá dioda vpravo u napájecího konektoru, ze které poznáte, zda běží notebook ze sítě a zda se nabíjí jeho baterie.

Výbava odpovídá kategorii tenkých a lehkých notebooků, a je tedy jen základní, bez optické mechaniky. Konektory jsou rozesety po stranách. Vlevo je postupně od uživatele jedno USB, LAN a výstupy grafické karty (VGA i HDMI). Zbytek prostoru vyplňuje výdech chlazení. Vpravo je pro změnu čtečka paměťových karet (SD karta z ní přesahuje přibližně 5 mm), kombinovaný vstup/výstup zvukové karty, další dvě USB a napájecí konektor. Tím výčet rozhraní končí.

06070809

Tělo notebooku má v zavřeném stavu rozměry 323 x 230 x 28 mm. Testovaný kus byl vybaven větší 8článkovou baterií, která se do těla celá nevejde a vyčnívá dolů. V prostoru baterie tak má notebook tloušťku 35 mm. Pokud by vám to vadilo, můžete si koupit konfiguraci s menší baterií, která je se spodkem notebooku v rovině.

Nižší hmotnost 1,75 kg dělá z notebooku ideálního společníka na cesty. Potěší také menší napájecí adaptér s výkonem 65 W. Jde o stejný adaptér, který se dodává i k ostatním ThinkPadům (394 g včetně kabeláže).

Klávesnice a ovládací prvky

Společně s modelem ThinkPad X100e se Edge liší od ostatních ThinkPadů použitím chicklet klávesnice (klávesy oddělené mezerami). Nová klávesnice patří mezi chicklet klávesnicemi rozhodně k tomu lepšímu. Zásluhu na tom má příjemný stisk a anatomické tvarování kláves. Proti klasickým klávesnicím ostatních ThinkPadů je tato také výrazně tišší. Pokud hledáte lehký notebook na časté psaní, může být tento dobrou volbou. Pokud bych měl ovšem srovnat tuto klávesnici s tou z ostatních ThinkPadů, tato by nevyhrála. Může za to menší odpor kláves.

Jinak výborná klávesnice ztrácí použitým rozložením kláves. Lenovo úplně vypustilo klávesy jako Pause a ScrollLock, což vzhledem k cílové skupině uživatelů celkem chápu (Linuxoví uživatelé by nesouhlasili). Velkou výhradu mám ovšem k vypuštění klávesy kontextové nabídky, která je velmi užitečná a dá se nahradit jedině zkratkou Shift+F10, což je u tohoto notebooku také problém.

Tím se dostávám k druhé specifické vlastnosti této klávesnice. Klávesy F1-F12 byly nahrazeny různými symboly funkcí, které jsou normálně dostupné až jako funkce Fn. Zde je to naopak a Fn musíte držet pro přístup k F1-F12. S tímto prohozením přišel před mnoha lety Apple a ostatní výrobci to nyní kopírují. Jenže Windows používá jiné klávesové zkratky, takže třeba takové zavírání okna programu pomocí Alt+F4 musíte na ThinkPadu Edge dělat krkolomnou kombinací Fn+Alt+F4. Pokud používáte Excel, tak zcela jistě používáte klávesy F2, F4 a další. Zde opět budete muset přidat ještě prst na Fn.

U uživatelů-začátečníků, kteří na notebooku potřebují akorát přehrávat filmy, prohlížet webové stránky a komunikovat s přáteli, může být tato změna zpříjemněním, neboť usnadní přístup k funkcím jako regulace podsvícení displeje a ovládání multimediálního přehrávače. Pokud by vám ovšem změna vůbec nevyhovovala, můžete změnit chování kláves na klasické v nastavení BIOSu. Bohužel je to řešení jen částečné – popisky na klávesách už tak snadno nevyměníte a nápisy F1-F12 jsou drobným, tmavě červeným písmem, takže jejich čitelnost není zrovna nejlepší.

Kolem klávesnice nenajdete žádné prvky navíc. Pouze v pravém horním rohu je nenápadný kulatý vypínač, který není nijak podsvícený.

1011

Jak už je u ThinkPadů zvykem, vedle touchpadu najdete i tradiční trackpoint – tedy červenou čepičku, která slouží taktéž k ovládání kurzoru. Touchpad je širokoúhlý a nabízí velkou dotykovou plochu, která je bohužel nezapuštěná, takže jsem o ni občas zavadil při psaní na klávesnici, ale není to žádný velký problém. Škoda jen, že Lenovo nepřidalo nějaké tlačítko pro jeho rychlé vypnutí. Snímání prstu je rychlé, přesné a plynulé, takže zde nemám žádných výhrad. Horší je to bohužel s tlačítky pod dotykovou plochou, která jsou na rozdíl od ní zapuštěná. Pokud si na ně při používání položíte palec, snadno se stane, že se dokne hrany dotykové plochy, a pohyb ukazovákem pak bude snímán jako multidotykové gesto. Časem se dá na to určitě zvyknout, ale během recenzování jsem s tím zápasil snad celý týden.

Ačkoli použitý touchpad stále patří k tomu lepšímu, z trackpointu jsem spíše rozpačitý. Občas se totiž při jeho použití pohybuje kurzor velmi trhaně, a je pak problém se na něco trefit. Někdy je zas naopak plynulý a nemohu k němu mít výhrady. Podobný problém se vyskytl už u nových ThinkPadů SL a stěžovalo si na něj více lidí. Zkoušel jsem přeinstalovat ovladače, ale nepomohlo to. V souvislosti s řadou SL jsem někde četl, že při čisté instalaci operačního systému se tento problém neobjevil, ale neměl jsem možnost to otestovat.

Hlavní HW parametry

Hlavními stavebními kameny základní desky jsou bezpochyby čipová sada Intel GS45 (ta je proti standardní GM45 úspornější a je v menším pouzdře) a úsporný procesor Intel Core2 Duo SU7300 s maximální frekvencí 1,3 GHz. Zatímco ve větších noteboocích už dávno obsadily hlavní proud novější procesory Core i3 a i5, novou úspornou platformu zatím Intel nepředstavil (ale představí – do léta určitě). Proto se zde zatím zůstává u procesorů Core2.

new-4BD35661-014C
new-4BD35661-014C

Po výkonové stránce se tento procesor nemůže měřit s plnokrevnými konkurenty, ale na rychlou odezvu v běžných aplikacích stačí s přehledem. Při kancelářské práci jsem v žádném případě nepostřehl nedostatek výkonu.

Na paměti se nešetřilo, a tak jí jsou rovné 4 GB tvořené dvěma 2GB moduly typu DDR3-1066 běžícími na plné frekvenci.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 15339
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 9657

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 30855
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 20375

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 236
  • Rendering (Multiple CPU): 427
  • Multiprocessor Speedup: 1,81

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 1415
  • Rendering (Multiple CPU): 2636
  • Multiprocessor Speedup: 1,86

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 4,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,8
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2692 MB/s

Testovací kus byl vybaven 500GB diskem od společnosti Fujitsu. Ač má jen standardní rychlost otáčení 5400 rpm, je až zarážející jeho hlučnost, která je na úrovni nejrychlejších 7200rpm disků. Disky se berou od více dodavatelů, takže nejspíš v produkčních kusech pro ČR najdete disky jiné. Aspoň doufám, protože tento zbytečně kazí jinak dobrý dojem z tichého notebooku.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 132 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 70,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,82 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Základní deska je vybavena integrovaným gigabitovým ethernetem a moduly s Wifi-N a Bluetooth. Bezdrátové technologie se zapínají a vypínají programově pomocí utility (F9). Ta umožňuje vypínání buď společně, nebo odděleně. Je vidět, že nejde o příliš hardwarové řešení, protože při probuzení z režimu spánku (případně hibernace) jsou obě zařízení malou chvíli aktivní, ačkoli v utilitě jsou zakázaná.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Širokoúhlý displej má poměr stran 16:9 a lesklý povrch bez jakéhokoli tlumení odlesků. Rozlišení HD (1366x768) nabízí při 13“ úhlopříčce optimální velikost pixelů. Kvalitativně jde o naprosto průměrný displej, který nijak nevybočuje z toho, co lze vidět u ostatních 13“ notebooků v této ceně. Lesklý povrch dělá barvy trochu sytější a jas je slušný. Naopak kontrast a pozorovací úhly nejsou největšími přednostmi.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 8 ms
  • Podsvícení: LED
  • Saturace barev (NTSC): 45%

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B133XW01 V0. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

notebook Lenovo ThinkPad Edge 13010203

Grafická karta je integrovaná v čipové sadě a jde o Intel GMA X4500M. Toto grafické řešení je s námi už víc jak rok a půl, takže nejde o žádnou žhavou novinku. Paměť si grafika bere z RAM a velikost takto ukrojené paměti si nastavuje dynamicky. Výkonově jde aktuálně o nejslabší řešení na trhu, ale mnoho notebooků jej stále používá kvůli nízké spotřebě, která je zejména u tenkých a lehkých notebooků prioritou.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 5352
  • 3DMark 03: 2355
  • 3DMark 05: 1621
  • 3DMark 06: 906

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,4

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 280
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 658
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 824
  • OpenGL Speedup: 2,94

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 597

Výkon grafické karty postačuje tak akorát pro základní kancelářskou a multimediální činnost. HD video lze akcelerovat v podporovaných přehrávačích (například MPC Home Cinema), ale může se stát, že některá videa nebudou kompatibilní s dekodérem grafické karty a v případě full-HD obsahu ji procesor kvůli nižšímu výkonu nedokáže nahradit. HD-ready obsah však zvládá bez problému.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Reproduktory jsou ukryty pod mřížkou ve zkosené čelní hraně. Jejich zvuk je překvapivě dobrý a hlasitý. Leckterý levný multimediální notebook má horší reproduktory.

Od dřívějších ThinkPadů se dočkal velkého zlepšení integrovaný zvukový kodek. Podporuje sice jen dvoukanálový zvuk (prostorový zvuk podporuje HDMI), ale umožňuje oddělení sluchátkového výstupu (od reproduktorů) jakožto samostatného zvukového zařízení. V ovládacích panelech najdete odkaz na aplikaci SMART Audio, ve které si můžete dle libosti nastavit ekvalizér a „vylepšit“ zvuk různými efekty.

new-4BD35673-EA39
new-4BD35673-EA39

Mikrofon se nachází poněkud nešikovně vlevo pod klávesnicí a jeho nastavení řeší již zmíněná utilita, ve které můžete nastavit redukci šumu a odstranění nebo rušení z reproduktorů.

new-4BD35680-3161
new-4BD35680-3161

0,3Mpix webkamera ve víku nabízí pouze rozlišení 640x480 a snímá plynule i při horších světelných podmínkách a kvalita zobrazení není špatná.

new-4BD3563A-65A3
new-4BD3563A-65A3

Zabezpečení

Na úrovni BIOSu je možné zadat standardní hesla (user, supervisor, HDD), která po aktivaci položky pass phrase mohou mít až 63 znaků. Dále je v BIOSu možnost aktivovat systém Computrace nebo zablokovat jednotlivé konektory a rozhraní. Základní deska notebooku není vybavena TPM čipem a nenabízí se žádná konfigurace s čtečkou otisku prstů, takže zde schopnosti zabezpečení končí.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je řešené tím nejběžnějším způsobem s nasáváním vzduchu otvory na spodku a výdechem vlevo. Pohyb vzduchu zajišťuje ventilátor, který je ovšem při kancelářské práci většinu času vypnutý. V takovém případě je slyšet pouze pevný disk, a ač mi připadá mezi disky jako jeden z hlučnějších, jinde než v úplně tiché místnosti jej nemáte šanci slyšet. Pokud patříte mezi velmi citlivé jedince a chcete co nejtišší provoz, je tento notebook vhodným adeptem na výměnu disku za SSD.

V zátěži se rozjíždí ventilátor velmi brzy (přibližně do 20-30 sekund) a točí se neustále. Hladina produkovaného hluku není daleko od průměru v této kategorii, ale ventilátor jakoby nedrží stejnou rychlost, což dělá jeho zvuk daleko otravnějším. V místnosti s běžným ruchem o notebooku nebudete vědět ani v zátěži.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • klávesnice vlevo = 30,0°C
  • klávesnice vpravo = 27,9°C
  • spodek maximum = 33,1°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 34,2°C
  • napájecí adaptér = 31,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,9°C
  • klávesnice vlevo = 30,6°C
  • klávesnice vpravo = 27,3°C
  • spodek maximum = 35,6°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 39,8°C
  • napájecí adaptér = 35,8°C

teplota okolí při měření: 23,0°C

Teploty celého notebooku se drží na příjemně nízkých hodnotách. Nehrozí tedy žádné výrazné zahřívání klávesnice, ani spodku a notebook je bez problému použitelný i při práci na klíně. Celkově jsem tedy s chlazením spokojen, ač by mohlo být lepší, kdyby Lenovo použilo lepší ventilátor.

Baterie

Modely Edge se prodávají buď s malou 4článkovou baterií, nebo s velkou 8článkovou, která mírně přesahuje z notebooku směrem dolů. Testovaný model byl vybaven tou větší variantou s celkovou kapacitou 63 Wh. Úsporný procesor od Intelu a velká baterie dohromady zajistily 8 hodin a 44 minut provozu v našem standardním redakčním testu. S tříčtvrtinovým prodsvícením LCD a aktivní Wifi jsem se dostal při prohlížení webových stránek na stále slušnou výdrž přes 7 hodin.

Model Edge 13 se na našem trhu prodává také v levnější konfiguraci s AMD procesorem. Ta má výhodu v nižší ceně, ale pokud o ní uvažujete, berte na zřetel, že její výdrž na baterie je podstatně menší. Řešení od AMD má mnohem vyšší spotřebu a slabší konfigurace používá 4článkovou baterii s poloviční kapacitou. To znamená, že nedosáhne ani na 3 hodiny výdrže při nenáročné práci. Platformu AMD jsme vyzkoušeli například v dříve testovaném ThinkPadu X100e.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 40 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 23 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 55 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 39 W

Edge 13 používá poněkud zvláštní způsob nabíjení, pokud je notebook zapnutý. Do kapacity 25% se baterie nabíjí velmi pomalu a až po dosažení této hodnoty se značně zrychlovat. Při zapnutém notebooku tak klidně počítejte s dobou nabíjení kolem 3-4 hodin. Ve vypnutém stavu se baterie nabíjí rychleji a z nuly na 100% jí to trvá přibližně 2 hodiny.

BIOS

ThinkPady nabízí rozsáhlé nastavení BIOSu (upravený Phoenix BIOS), do kterého se dostanete stiskem klávesy F1 po zapnutí notebooku. Možnosti konfigurace jsou následující:

Síť

  • probouzení z LAN (vypnuté, zapnuté)
  • povolení BIOSu síťové karty
  • zakázání bezdrátových funkcí

USB

  • vypnutí podpory USB BIOSem
  • zapnutí stálého napájení USB portů

Klávesnice/myš

  • prohození Fn a Ctrl
  • zapnutí funkce „jedním prstem“ pro Fn
  • změna funkce horní řady kláves (původní, multimediální)

Zobrazení

  • nastavení výchozího výstupu grafické karty

Napájení

  • zakázání probouzení událostmi baterie
  • vypnutí Intel SpeedStep + nastavení jeho režimu pro baterii/AC
  • ztlumení optické mechaniky
  • vypnutí správy napájení CPU, PCI a PCIe

Zvukové události

  • pípnutí při změně napájení
  • pípnutí při docházející baterii
  • pípnutí, pokud systém čeká na heslo (v BIOSu)
  • pípnutí, pokud je stisknuto příliš mnoho kláves najednou

Paměť

  • povolení rozšířeného testu paměti

SATA

  • nastavení SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)

Procesor

  • vypnutí podpory více jáder
  • vypnutí podpory virtualizace

Příslušenství

Do redakce nám přišel pouze předváděcí kus, který ani nebyl určený pro ČR, takže se o příslušenství nemá cenu bavit, ale v krabicích u produkčních kusů toho o moc víc než napájecí adaptér stejně nečekejte. Určitě tam nebudou žádné placky s obnovou systému – ta je totiž umístěna přímo na pevném disku.

Testovaný kus měl na disku předinstalovaný systém Windows 7 Professional doplněný o utility ThinkVantage (Power Manager, Access Connection, System Update) a nějaký ten bloatware (Windows Live,…). Obnovu systému do továrního nastavení můžete spustit stiskem klávesy Enter ihned po zapnutí notebooku. Spustí se pro ThinkPady typický program, který mimo obnovy umí také zálohování dat.

Při prvním spuštění od obnovy můžete zakázat instalaci zkušební verze antiviru, čímž si později ušetříte čas při jejím mazání.

Ceny a záruka

Ačkoli v našem případě šlo o předprodukční vzorek bez české lokalizace. V ČR se prodává konfigurace s identickými parametry za doporučenou koncovou cenu 17 860,- Kč bez DPH (21 432,- Kč s DPH). Tato konfigurace je dostupná s černou i červenou vnější stranou víka.

Levnější konfigurace s procesorem AMD Athlon Neo X2 1,5 GHz, sdílenou grafickou kartou Radeon HD3200, 4GB DDR2, 320GB diskem a malou, 4článkovou baterií stojí 13 400,- Kč bez DPH (16 080 Kč s DPH). U té však berte na zřetel výrazně nižší výdrž a pravděpodobně také častější chod ventilátoru.

Všechny konfigurace mají v základu roční záruku, která se prodlužuje na dva roky v případě, že nenakupujete notebook na IČ (tj. platí občanský zákoník). Záruku je možné prodloužit a rozšířit o další služby jako oprava u zákazníka další pracovní den.

Závěr

ThinkPad Edge 13 se koncepcí nijak výrazně neliší od ostatních v kategorii lehkých notebooků do 20 tisíc s DPH. Na rozdíl od některých konkurentů však má možnost záruky s opravou u zákazníka a nabízí některé utility pro lepší integraci do podnikového prostředí. Reálná výdrž kolem 7 hodin kancelářské práce online je velmi slušná a umožňuje pohodlnou práci na cestách.

Ke klávesnici nedokážu zaujmout jasné stanovisko. Psaní na ní je velmi příjemné a pohodlné, ale s rozložením kláves jsem měl problém (zejména chybějící numerický blok a PrintScreen na místě klávesy kontextové nabídky). Taktéž jsem si nezvykl na zapuštěná tlačítka touchpadu, na která si moc nesmíte pokládat prsty, aby je náhodou nezačala snímat dotyková plocha.

Abych to shrnul – pokud překonáte některé nedostatky kolem klávesnice, nevadí vám lesklé víko a nebudete na Edge vztahovat nároky z klasických ThinkPadů, budete spokojeni. Získáte tichý notebook s dlouhou výdrží a velmi dobrou mobilitou.

Klady a zápory

+ 8článková baterie a dlouhá výdrž
+ výborný stisk kláves
+ tiché chlazení při nízké výkonové zátěži

- chybí zástupný numerický blok
- rozložení klávesnice
- nízká tlačítka touchpadu příliš blízko dotykové plochy

Pod čarou

Přibalený napájecí adaptér při nabíjení notebooku nepříjemně chrčel a pískal.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Lenovo ThinkPad Edge 13

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad Edge 13
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo SU7300 (1.30 GHz, 3 MB L2, 800MHz FSB)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x2048)
  • HDD (GB): 500 (FUJITSU MJA2500BH G2, 5400rpm, SATA-II, 8MB cache)
  • DVD: -
  • LCD: 13,3" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA X4500MHD (IGP/GS45)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Realtek 11b/g/n Mini-PCI Express Adapter II (b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant Cx20582 HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint (Synaptics/UltraNAV)
  • Software: Windows Vista 7 Professional (64bit, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 63 Wh / 8h 44min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 3x USB, VGA, HDMI
  • Rozměry: 323 x 230 x 28-35 mm
  • Hmotnost (kg): 1,75
Recenze

Diskuse