RECENZE: Lenovo ThinkPad X100e - nejmenší z řady

9. 3. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Řada ThinkPad X se dočkala nového modelu, který je díky 11'' úhlopříčce jejím nejmenším zástupcem. Do této řady vnáší několik novinek v podobě procesoru od AMD, 16:9 displeje a chiclet klávesnice. Velkým lákadlem by měla být doporučená koncová cena, neboť testovaná konfigurace s 2 GB RAM a malou baterií nestojí příliš přes 10 000,- Kč bez DPH.

Lenovo ThinkPad X100e - nejmenší z řady

Základní popis

ThinkPady jsou pro mnoho lidí synonymem pro pracovní notebooky. Často je mají zafixované jako dražší, ale kvalitní stroje. V řadě ThinkPad X byly odjakživa malé tenké notebooky nabité těmi nejnovějšími technologiemi, což také bylo znát na jejich ceně. ThinkPad X100e jde jinou cestou – snaží se nabídnout podobnou programovou podporu a záruky jako dražší modely, ale v mnohem levnějším a jednodušším provedení s tím, že rozdíl v ceně je opravdu velký. V této recenzi se mimo jiné pokusím ukázat, kde všude se to projevilo.

Model X100e sdílí v mnoha ohledech stejný vzhled – je černý, nevýrazný a s hlavním poznávacím znakem v podobě červeného trackpointu. Rozdíl je ovšem znatelný v použitých materiálech. Zatímco ostatní modely z řady mají jakýsi gumový povrch odolný vůči škrábancům a kde není tento povrch, tam je aspoň plast s hrubou, kvalitní úpravou. Zde jsou po celém těle (matné) plasty s hladkou povrchovou úpravou, na které je mnohem viditelnější pot a jiná mastnota. Je to jistý kvalitativní ústupek, ale stále je to lepší než u lesklých notebooků, kde se chytají i otisky při každém doteku. Podobnou povrchovou úpravu používají například notebooky ThinkPad SL.

S tímto modelem Lenovo zkouší malý experiment, který můžete pozorovat také u ThinkPadů Edge. Mimo černé totiž existuje i bílé a červené provedení (bílé u nás dostupné není). Změna barvy se týká vnější strany víka a okrajů základny. Sám jsem konzervativnější a ThinkPad bych si v jiné než černé nekoupil, ale jsem přesvědčen, že červená varianta si najde své příznivce.

Kvalita provedení se příliš neliší od ostatních mini notebooků v této ceně. Tělo je plastové a výztuhy se nacházejí hlavně na bocích, aby se notebook tolik neprohýbal. Aby se prohnul v prostoru touchpadu, musí se tlačit opravdu silně, a v prostoru klávesnice se neprohýbá vůbec. Víko je sice také plastové, ale displej chrání velmi dobře – z vnější strany je potřeba vyvinou opravdu velký tlak, aby se na displeji vlnily barvy a i tak je vlnění jen minimální. Zde bych měl výtku k uchycení plastu rámečku kolem displeje – při tlačení na horní stranu víka je možné tento plast odchlípnout o několik milimetrů a je pravděpodobné, že se tato škvíra bude plnit prachem.

Klasická konstrukce kloubů umožňuje otevření víka až do úhlu 180°. Klouby mají optimální tuhost a jejich chod je plynulý. Horší je to s otevíráním. V zavřeném stavu je víko drženo magnetem, a nejsou tedy přítomny klasické zámky. Bohužel zde chybí i nějaký výsek, za který by šlo víko dobře uchopit. Je tu jen malý výstupek, který je dobrý spíš na rozedření prstů. Největší mezeru nabízí prostor u tlačítek touchpadu, který ovšem při otevírání víka raději nepoužívejte – mně se tak málem podařilo vylomit jedno z tlačítek. Obecně by se dalo říct, že na pohodlné otevírání jednou tento notebook není.

V minulém roce přišla na designéry ThinkPadů silná touha eliminovat co nejvíce indikačních diod. Šasi X100 má pouze tři. První zeleně podsvicuje okolí tlačítka vypínače vpravo nad klávesnicí (svítí = zapnuto, pulzuje = režim spánku). Další dvě jsou na čelní hraně a jde o indikaci baterie a režimu spánku. Dioda baterie svítí buď zeleně, nebo červeně podle nabití (hranice je 20%) a při nabíjení občas blikne. Dioda režimu spánku se rozsvítí při uspání, ale svítí tak slabě, že je při denním osvětlení v podstatě k ničemu (mohlo by jít o vadu kusu). Výrazně mi tu chybí indikace aktivity disku, bezdrátového vysílače a připojení napájecího adaptéru.

Výbava je zkrouhnuta na naprosté minimum. Na levém boku se vyskytuje konektor zvukové karty (výstup kombinovaný se vstupem), LAN a dvě USB. Pravý bok je vybaven pouze čtečkou paměťových karet a třetím, posledním USB. Klasická konstrukce kloubů umožňuje osazení konektorů i dozadu. Zde většinu prostoru zabírá baterie a na krajích naleznete analogový výstup grafické karty (VGA) a konektor napájení.

K rozložení konektorů mám několik výhrad. USB na pravé straně by mohlo být dále od uživatele, aby bylo vhodně pro použití s myší. Ve výbavě mi chybí digitální obrazový výstup (např. HDMI), který už dnes beru u notebooků jako základ. Poslední výhrada se týká čtečky paměťových karet – SD karta se do ní vejde pouze z poloviny, a není tak možné ji ve čtečce nechávat, protože by při manipulaci mohlo dojít ke zlomení.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Rozměry se příliš neliší od ostatních 11“ netbooků. V číslech jde o 280 x 190 x 28 mm. Hmotnost je 1,34 kg, což je sice o trochu méně než u většiny konkurence, ale stojí za tím použití malé 3článkové baterie, což, jak vysvětlím později, není zas taková výhoda.

Napájecí adaptér má výkon 65 W a identický (s identickým konektorem) se dává i k mnoha dalším ThinkPadům. Hmotnost adaptéru včetně kabeláže je příjemných 394 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Obrovskou odlišností proti ostatním ThinkPadům (vyjma nových Edge) je chiclet klávesnice (samostatná tlačítka s většími mezerami mezi sebou). S tímto typem klávesnice přišlo před mnoha lety Sony, a když se jej chytl Apple, tak ho začali kopírovat do svých notebooků i další výrobci. K nové klávesnici na X100e jsem zprvu přistupoval s despektem, když před měsíci unikly jeho první fotografie. S potěšením mohu říct, že se má negativní očekávání nenaplnila.

Klávesnice má ergonomicky tvarované klávesy se sníženým středem a velmi příjemný stisk. Z mého pohledu jde možná o nejlepší chiclet klávesnici, na jaké jsem kdy psal. Ač jde o 11“ notebook, klávesy jsou velké, takže není problém psát všemi deseti hmatovou metodou.

Proti klasické „ThinkPadí“ klávesnici vidím obrovskou výhodu v tišším chodu. Při troše snahy lze psát rychle s minimální hlučností. Věřím, že z tohoto důvodu si ji možná někteří uživatelé oblíbí víc než tu klasickou. Pokud bych si ovšem mohl sám vybrat, zůstal bych u té klasické. Proč? Tato chiclet se mi totiž nelíbí vzhledově – notebook s ní dle mého názoru vypadá trochu jako hračka. Je to jen můj osobní názor a týká se pouze estetického vjemu, ale mám takový pocit, že podobně to bude vnímat více dlouholetých uživatelů ThinkPadů. Pokud jde o provedení, tak to hodnotím na výbornou.

Rozložení kláves trpí typickou specialitou Lenova v podobě Fn klávesy v levém dolním rohu klávesnice. Nově je ovšem možné v BIOSu Fn a Ctrl prohodit, což jistě potěší mnohé uživatele. Klávesnice X100e má na rozdíl od klávesnic ostatních ThinkPadů Ctrl a Fn stejné velikosti, takže by teoreticky mohly jít klávesy fyzicky prohodit. Kvůli odlišné konstrukci to ovšem nepůjde pouhým „vydloubnutím“ kláves (možná ano, nechtěl jsem testovací kus zničit).

Na klávesnici je vidět několik ústupků kvůli velikosti. Chybí například klávesa kontextové nabídky a klávesy PgUp/PgDn jsou nad šipkami poněkud nešťastně pouze ve formě tlačítek s mikrospínači. Některé klávesy jako SysRq a ScrollLock byly vypuštěny z důvodu „zjednodušení“. Zdaleka nejvíce mi schází zástupný numerický blok kolem kláves I a K. Lenovo jej úplně vypustilo, což nenadchne asi nikoho, kdo v terénu čas od času potřebuje zadávat větší množství čísel třeba v Excelu. Chápu, že se zástupný numerický blok vypouští u notebooků pro běžné uživatele, ale u notebooku, který by se rád dostal i do firem, mi takové rozhodnutí nesedí.

Mám radost, že nějaký 11“ notebook konečně implementoval do klávesnice trackpoint. Mnoho lidí si tento způsob ovládání kurzoru oblíbilo, takže by to mohl být pro ně důvod, proč si mezi malými notebooky vybrat právě ThinkPad X100e. Hardware k trackpointu zajistil Synaptics a nad ním jsou postaveny ovladače UltraNav od Lenova. To znamená stejné chování jako na ostatních ThinkPadech a podporu emulace kolečka myši pomocí trackpointu v kombinaci s jeho prostředním tlačítkem.

Pod klávesnicí je navíc ještě malý širokoúhlý touchpad, který je příjemně citlivý. Tlačítka touchpadu i trackpointu mají příjemný stisk a nevydávají při něm žádné hlasité zvuky. Výhradu bych měl jen k mírnému zpoždění pohybu kurzoru (znatelné hlavně na touchpadu).


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Lenovo nechtělo použit procesor Intel Atom a zároveň nechtělo zvyšovat cenu použitím CULV procesoru (možná taky nechtělo kanibalizovat prodeje mnohem dražšího modelu X200). Volba tedy padla na procesor AMD Athlon Neo MV-40 s maximální frekvencí 1,6 GHz a TDP celých 15 W. Tento 64bit procesor je vybaven pouze jedním jádrem a doplňuje ho čipová sada z AMD ATI RS780M a AMD SB750.

CPU-Z
specifikace čipu

Testovaná konfigurace byla vybavena 2 GB RAM DDR2-800 běžících na snížené frekvenci 667 MHz (dáno procesorem). Celá paměť je tvořena jedním modulem, takže ji lze snadno rozšířit pomocí druhého, volného slotu.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 18 985
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 24 880

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 225

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 1274

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 3,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1843 MB/s

Výkon procesoru je v některých aplikacích až 2,5x vyšší než v případě jednojádrového Atomu s frekvencí 1,6 GHz. Výkon je mírně nad úrovní procesoru Intel Pentium U2700 s frekvencí 1,3 GHz. Proti oběma zmíněným má Athlon Neo výrazně vyšší spotřebu, a produkuje tedy více tepla.

Možná za to mohlo větší množství Lenovem předinstalovaných programů, ale celkový výkon mě příliš neuchvátil. Pokud si necháte ve správě napájení profil, který bude držet výkon procesoru stále nízko, bude počítač nesnesitelně pomalý (pokud nejde jen o psaní textu). To jsem rychle vyřešil přepnutím na profil s automatickou regulací výkonu procesoru, což se ovšem podepsalo na výdrži baterie. Problém spotřeby Athlonu Neo totiž není tolik při nečinnosti. Největší žravost se projevuje při vytížení v kombinaci s maximální frekvencí. Pokud na notebooku nebudete nic dělat, bude jeho spotřeba kolem 10 W. Stačí ovšem málo a spotřeba s vytížením stoupá až k hranici 18 W.

Časem by se měl ThinkPad X100e objevit i s dvoujádrovou variantou procesoru, která podle mě výkonu značně pomůže. S tímto procesorem by se měla obměnit také čipová sada.

Pevný disk má kapacitu 160 GB, což je dnes už naprosté minimum pro klasické 2,5“ disky. Plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm a přenosové rychlosti nejsou špatné, ale dnešní moderní disky už jsou trochu dál (~60 MB/s).

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 174 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 49,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,54 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,3

Od většiny mini notebooků na trhu se X100e odlišuje přítomností gigabitového ethernetu. V této kategorii lze za nadstandardní považovat také draft-n Wi-Fi, kterou doplňuje ještě Bluetooth modul. Notebook nemá nikde na těle hardwarový vypínač bezdrátového vysílače a vše se řeší přes utilitu dostupnou po stisku Fn+F5. Ta v základním režimu dělá to samé, co hardwarový přepínač známý z ostatních ThinkPadů. Po kliknutí na text „individual controls“ nabízí možnost vypnout Bluetooth a Wi-Fi odděleně.

U nás prodávané konfigurace by měly být plně připravené na instalaci WWAN modulu. To znamená osazenou čtečku SIM, volný mini-PCIe slot a potřebnou anténu.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

ThinkPad X100e patří k minoritě 11“ notebooků vybavených matným displejem. Tento displej má rozlišení HD (1366x768) a o podsvícení se starají diody LED. Jas displeje je velmi slušný (a rovnoměrný). Kontrast je spíše průměrný, ale zdá se být lepší než na mnoha dražších ThinkPadech. Nepředpokládám, že někdo na 11“ bude dělat nějakou složitější práci s grafikou a na to ostatní je použitý displej plně postačující.

Zprvu se mi zdály barvy displeje jako vyprané. Stojí za tím šetřící technologie, kterou ATI honosně nazývá Vary-Bright. V nastavení grafické karty (Catalyst Control Center) doporučuji v sekci PowerPlay tuto technologii úplně vypnout. Oceňuji snahu výrobců snížit spotřebu co nejvíce, ale zmíněné nastavení toho moc neušetří a snížení kvality zobrazení je příliš velké.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

O zpracování obrazu se stará grafické jádro Radeon HD3200 integrované v čipové sadě a sdílející paměť s hlavní pamětí RAM. Po technologické stránce na tom není čip nijak špatně a pro cílovou skupinu bude nejpodstatnější jeho podpora akcelerace HD videa, která je na tom mnohem lépe než u konkurenčního řešení Intel GMA X4500.

GPU-Z
specifikace čipu

Chcete-li připojit externí monitor, máte k dispozici pouze analogový VGA výstup na zadní straně notebooku. Ačkoli je dnes nějaká forma digitálního obrazového výstupu standardem u malých notebooků pro běžné uživatele, ThinkPad X100e nic takového nemá. Kvalita výstupu postačuje pro připojení displeje do rozlišení 1280x1024. Po připojení 21“ testovacího panelu (Samsung SyncMaster 215TW) s rozlišením 1680x1050 byly v obraze viditelné duchy.

ThinkPad X100e nemá žádný dokovací konektor, takže obraz je možné z notebooku dostat digitálně jedině pomocí dokovací stanice připojitelné přes USB. Lenovo jednu takovou nabízí, ale v současné době ji ještě nemělo k zapůjčení, takže jsem ji s notebookem nemohl otestovat. Při USB řešeních musí procesor před odeslání komprimovat obraz z grafické karty a je otázkou, jak by si s tím nízko taktovaný Athlon s jedním jádrem poradil.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 4797
  • 3DMark 03: 1716
  • 3DMark 05: 1249
  • 3DMark 06: 699

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,7

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 242
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 870
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1470
  • OpenGL Speedup: 6,07

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 1234

Výkon v syntetických testech je mírně vyšší než v případě GMA X4500 (s CULV procesorem). Reálně ve hrách je pak náskok větší, přesto může potěšit snad jen víkendové hráče těch nejnenáročnějších her. Důležitější akcelerace videa funguje bez problému jak v podporovaných přehrávačích (například MPC Home Cinema), tak i při přehrávání na webových stránkách pomocí technologie Flash.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Na zkosené části čelní hrany jsou pod mřížkou ukryty dva reproduktory. Jejich zvuk je na malý notebook velmi slušný a hlasitost taktéž příjemně překvapila. Naopak zvuková karta příliš mnoho nenabídne. Umí zpracovat pouze dvoukanálový zvuk a jediný zvukový konektor v sobě kombinuje stereofonní výstup a monofonní vstup. Sluchátka a reproduktory lze do něj zapojit přímo, ale v případě klasických mikrofonů se musí použít redukce.

Ve víku nad displejem nechybí 0,3Mpix webkamera. Mikrofon bohužel není vedle ní a místo toho jej výrobce umístil před klávesnice vlevo od touchpadu. To prakticky znemožňuje jeho použití při psaní na klávesnici.

Lenovo nedodává žádný program, kterým by šly snadno pořizovat fotky a videa z webkamery.

Zabezpečení

Bezpečnostní čip TPM nebo čtečku otisků prstů byste v tomto notebooku hledali marně. Schopnosti zabezpečení se smrsknuly na hesla BIOSu (s podporou až 63 znaků po aktivaci pass phrase) a systém Computrace. Softwarovou stránku zabezpečení řeší pro ThinkPady typický program Client Security Solution.

V BIOSu je možné uživatelům zakázat jednotlivé konektory a update BIOSu z operačního systému.

Chlazení a provozní hluk

Ventilátor je umístěn u levého boku, kde je také výdech ventilace. Nasávací otvory jsou na spodku a jsou rozesety po celém jeho prostoru. Pokud jste z nových ThinkPadů zvyklí na většinu času vypnutý ventilátor, budete asi zklamáni. Ventilátor se spouští po krátké chvíli a točí většinu času.

Řízení ventilátoru podporuje tři rychlosti a při kancelářské práci využívá pouze té nejnižší. Při kancelářské práci je ventilátor tichý a úroveň jeho hluku jen mírně převyšuje hluk produkovaný diskem. Při dlouhodobé zátěži se občas přepne na druhou rychlost, ale hluk je stále snesitelný.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,0°C
  • klávesnice vlevo = 29,2°C
  • klávesnice vpravo = 28,7°C
  • spodek maximum = 34,8°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 33,7°C
  • napájecí adaptér = 36,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,9°C
  • klávesnice vlevo = 34,5°C
  • klávesnice vpravo = 31,8°C
  • spodek maximum = 40,3°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 50,1°C
  • napájecí adaptér = 40,1°C

teplota okolí při měření: 23,0°C

Při nečinnosti se notebook zahřívá jen minimálně. Kvůli nižšímu výkonu ovšem počítejte s tím, že i práce ve Wordu bude občas zatěžovat procesor na 100% (zejména pokud máte zapnutou kontrolu gramatiky), takže teploty budou trochu vyšší. V zátěži je zahřívání znatelné na spodku zejména kolem výdechu chlazení a v jeho okolí je zahřátá taktéž klávesnice.

V případě potřeby lze změnit nastavení ventilátoru pomocí programu TPFanControl, ale přepínat na „pasivní“ chlazení nedoporučuji. Blok chladiče není zas tak velký, aby notebook udržel na rozumných teplotách ani při kancelářské práci. Spíše jej vidím jako dobrou možnost vynucení vyšší rychlosti ventilátoru, když chcete studenější spodek (například při práci na klíně v parných letních dnech).

Baterie

V našich končinách je nabízena pouze konfigurace s malou, 3článkovou baterií, jejíž jedinou předností je, že nepřesahuje z těla notebooku. Má kapacitu 24 Wh, což udrželo notebook v našem standardním redakčním testu přesně 1 hodinu a 40 minut. To je prakticky maximum toho, co můžete z notebooku dostat, protože platforma AMD nepatří k těm nejúspornějším. Pokud si pustíte do sluchátek hudbu a budete prohlížet webové stránky přes Wi-Fi, s víc jak 1 hodinou a 20 minutami vůbec nepočítejte. Poslední příklad z praxe - přehrávání filmu v DVD kvalitě znamená 50 minut provozu.

Slabá výdrž je pro mě jednoznačně největším zklamáním tohoto notebooku. Přiznám se, že u malých notebooků s nízko taktovanými procesory běžně očekávám aspoň 3-4 hodiny jako minimum a nejsem si jist, zda takto nízká výdrž nebude příliš limitovat možnosti použití.

Samostatně je možné dokoupit větší primární baterii s 6 články, která přesahuje jen mírně vzadu. Tato baterie má kapacitu 56 Wh, což umožňuje skoro 2,5x vyšší výdrž. S touto baterií se tedy můžete dostat výdrží přes 4 hodiny, což činí notebook daleko použitelnější.

V užitečné aplikaci Lenovo Power Manager si můžete nastavit, při kolika procentech se má začít baterie nabíjet a na kolika procentech má s nabíjením přestat. Tuto funkci mají z posledních generací všechny ThinkPady vyjma SL300/400/500.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 40 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 31 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 50 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 18 W

Nabíjení má mírně nezvyklý průběh. Pokud je baterie vybita pod 30% kapacity nabíjí se pouze 4 W (měření z baterie). Až po dosažení této hranice se nabíjení zrychlí na 17 W. U kompletního nabíjení tak počítejte aspoň třemi hodinami.

BIOS

Model X100e používá stejný BIOS jako ostatní ThinkPady a stejně vypadá také jeho nastavení. V tomto nastavení lze:

  • aktivovat virtualizaci procesoru
  • vypnout šetřící funkce PCIe sběrnice a procesoru
  • vypnout pípání při některých událostech (docházející baterie, odpojení napájení)
  • změnit výstup grafické karty
  • aktivovat napájení USB i ve vypnutém stavu
  • zapnout funkci „jedním prstem“ pro Fn klávesu
  • prohodit klávesy Fn a Ctrl

Součástí BIOSu je také utilita na diagnostiku pevného disku.

Příslušenství

Notebook, který jsme měli možnost otestovat, bohužel není produkční kus pro ČR. Dostali jsme jej jen s napájecím adaptérem. Ve verzi pro náš trh bude použit operační systém Windows 7 Professional v české 32bit verzi. Odlišná bude taktéž lokalizovaná klávesnice s dvouřádkovým Enterem a kratším levým Shiftem.

Obnova továrního nastavení se ukrývá na pevném disku a zajišťuje ji program Rescue and Recovery 4 s podporou mnoha dalších funkcí, jako je diagnostika a zálohování dat.

Softwarová výbava je z velké části shodná s dražšími ThinkPady. X100e obsahuje sadu programů ThinkVantage, což by mělo zaručit lepší integraci do firemního prostředí, kde už jsou ThinkPady nasazené.

Ceny a záruka

Pro náš trh je určena konfigurace:

  • AMD Athlon Neo MV 40 (Single Core 1,60 GHz 512KB L2, 15W), 2GB, 160 GB/5400rpm, GFX, Integrated (133 MHz, AMD RS 780 MN), 11,6' WXGA non-glossy, Camera, Gigabit, Realtek 802.11n (1x2), Ready, Modem, Bluetooth, Camera, 3 cell, Mini PCI Express Card, WIN 7 Pro 32, 1 Year

Tato konfigurace má doporučenou koncovou cenu 11 990,- Kč bez DPH (14 388,- Kč s DPH) a má v základu roční záruku, která se v případě nákupu coby fyzická osoba dle občanského zákoníku prodlužuje na 2 roky.

Záruku lze prodloužit a rozšířit stejně jako u ostatních ThinkPadů. V nabídce jsou i záruky typu on-site NBD (oprava u zákazníka) a pojištění proti náhodnému poškození.

Odlišnosti od dražších ThinkPadů X

Model X100e je výrazně levnější než ostatní modely řady X. Pokud máte s ThinkPady zkušenosti, jistě vás zajímá, co je na tomto modelu všechno jiné. V této kapitole uvedu ty nejviditelnější změny přehledně v odrážkách:

  • chybí silné kovové výztuhy (ač je X100e z plastu, jde stále o pevný notebook)
  • chiclet klávesnice s 6 řadami a odlišným rozložením
  • chybí inteligentní zámek víka umožňující snadné otevírání
  • chybí vlastní tlačítka pro změnu hlasitosti a tlačítko ThinkVantage
  • plasty mají levnější povrchovou úpravu bez hrubého vzorku
  • víko nemá gumový povrch odolný proti poškrábání
  • chybí indikace aktivity disku a zámků klávesnice
  • chybí dokovací konektor (platí také pro X300/X301)
  • chybí hardwarový vypínač bezdrátového vysílače
  • místo speciálních nožiček jsou pouze klasické gumové „plátky“
  • spotřeba je znatelně vyšší kvůli použití procesoru a čipové sady od AMD
  • v základu je pouze rok záruky (místo 3 let)

Závěr

ThinkPad X100e je v současnosti nejmenším ThinkPadem na trhu a jde o nejlevnějšího zástupce řady X. Jestli v něčem opravdu exceluje, tak to je klávesnice, která si v pohodlí při psaní nezadá s klávesnicemi větších notebooků. Polohování kurzoru lze navíc řešit mimo touchpadu také trackpointem, který je oblíbený ve firemní sféře. Tento notebook je dražší než podobně vybavené malé notebooky, ale svůj podíl na tom má lepší servisní podpora (možnost přikoupit různé typy záruk) a programové vybavení kompatibilní s ostatními ThinkPady.

V mnohém tento notebook předčil má očekávání (například odolnost), ale trpí jedním velkým nedostatkem v podobě nízké výdrže, která se při běžné práci nedostane přes 2 hodiny provozu. Může za to malá baterie v kombinaci s nepříliš úspornou platformou od AMD. Samostatně je možné koupit větší primární baterii, ale znamená to další investici, která cenu notebooku značně navýší. V současnosti tedy vidím rozhodování při výběru na volbu mezi pohodlností používání (klávesnice a trackpoint v X100e) a dlouhou výdrží (úsporné CULV notebooky na trhu).

Klady a zápory

+ velmi příjemná a tichá klávesnice
+ trackpoint
+ možnosti rozšíření záruky

- velmi nízká výdrž na baterie
- nevhodně řešené otevírání
- pouze analogový výstup grafické karty

Pod čarou

Testovaný předprodukční kus trpěl pískáním základní desky, pokud procesor běží na plný výkon.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Lenovo ThinkPad X100e

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad X100e
  • Instalovaný procesor: AMD Athlon Neo MV-40 (1.60 GHz, 512 MB L2, 800MHz HT)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-667 (1x2048)
  • HDD (GB): 160 (Hitachi HTS545016B9A300, 5400rpm, 8MB cache)
  • DVD: -
  • LCD: 11,1" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: ATI Radeon HD3200 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE Gigabit Ethernet)
  • WiFi: 11b/g/n Wireless LAN (b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant HD Audio (Cx20582)
  • Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint (Synaptics/UltraNAV)
  • Software: Windows Vista 7 Professional (32bit, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 24 Wh / 1h 40min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 3x USB, VGA
  • Rozměry: 280 x 190 x 28 mm
  • Hmotnost (kg): 1,34
Recenze

Diskuse