RECENZE: MSI X620 - tichý maratonec

11. 5. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Miroslav Hoffmann

Do velmi konkurenčního prostředí notebooků postavených na platformě CULV vstupuje další bojovník, tentokrát od MSI. Jeho zbraněmi jsou nízkonapěťový procesor Core 2 Duo, dedikovaná grafika ATI či dobrá ergonomie, daná jeho 15,6'' úhlopříčkou. Aby se však v tvrdé konkurenci prosadil, nabídne ještě něco navíc - možnost pasivního (tedy naprosto tichého) chlazení a výdrž na baterii, která ohromí. To vše za doporučenou koncovou cenu kousek nad 15 000 Kč bez DPH.

MSI X620 - tichý maratonec

Základní popis

Aby bylo už v obchodě vidět, kam výrobce tento notebook profiluje, je dodáván ve stylovém tenkém černém boxu, který zdobí graficky ztvárněný popis hlavních parametrů. Dovíme se například, že produkt byl oceněn titulem 'iF Product Design Award 2010', avšak nejzajímavější popisek je ten, který udává výdrž na baterii 11+ hodin. V MSI si tím ale asi nejsou úplně jistí - nálepka na opěrce zápěstí totiž udává "pouze" 10+. Uvidíme tedy, jaké hodnotě se reálná výdrž přibližuje více.

Zavřený přístroj působí v ruce docela pevným dojmem, s businessovými stroji se ale nemůže rovnat. Tenký profil narušuje pouze akumulátor s vysokou kapacitou, který vystupuje dospod a zadní část tak lehce přizvedává. Klávesnice je díky tomu mírně skloněná, což má pozitivní vliv na ergonomii a dle mého názoru se bude přístroj díky prostoru, který pod základnou vznikne, i lépe chladit. Pokud jste estét, můžete si dokoupit baterii s menší kapacitou, čímž ale logicky přijdete o část výdrže.

Výraznou, ale jemnou texturou pokryté víko nepůsobí úplně sebevědomým dojmem a pokud ho budete otevírat držením za roh, bude se kroutit.
Je to ale v normě a vzhledem k podsvícení LED by to nemělo ničemu vadit (obecně se ale tento způsob otevírání stejně nedoporučuje u žádného běžného notebooku).

Víko je v zavřeném stavu drženo vcelku silnými magnety a lehká základna nedovoluje otevření jednou rukou (alespoň u nového přístroje). Pozitivní je, že po zatlačení na vnější stranu téměř nedochází k vlnění obrazu. Přestože je povrch víka lesklý, otisky se na něm příliš nedrží. Displej navíc netrpí nešvarem, který se poslední dobou nevyhýbá ani mnohem dražším, businessovým modelům. Mám na mysli rámeček kolem displeje, který v mnoha případech působí skoro papírovým dojmem a není problém ho od displeje odtáhnout i o půl centimetru. Zde se nic takového nekoná a rámeček svou funkci plní na jedničku.

Tímto se dostávám k něčemu, co se nedá nazvat problémem, a pokud ano, pak jen čistě estetickým. Jedná se právě o ten chválený rámeček - zdá se mi zbytečně široký - nahoře 30, po stranách potom 23mm. Ani bych se tedy nedivil, kdyby se tento model objevil i s 16" úhlopříčkou. Navíc je vyveden ve variantě "piano black", z čehož vyplývá, že to je dokonalý povrch pro odebírání daktyloskopických otisků.

Spodní strana základny se (hlavně kvůli četné perforaci) mírnému prohýbání nevyhne, ale ta vrchní působí solidním dojmem, opěrky rukou jsou dostatečně pevné. Výrobce se zde oprostil od použití čistě lesklých materiálů, takže oproti celolesklému provedení víka a displeje je celá základna, až na tlačítka touchpadu, v podstatě matná. Toho je docíleno hlavně vlisováním textury známé již z víka do celé vnitřní strany základny.

Paměti, disk i chladící systém jsou dobře přístupné, zakrývá je jeden velký "poklop". Po odstranění několika šroubků nám nic nebrání v případné výměně komponent.

Obvod základny oživuje tenký stříbrný proužek, který ma pravděpodobně imitovat hliník. Bohužel se mu to příliš nedaří a navíc má ještě nepříjemně ostré hrany. Nepotěší, že klouby sice drží displej poctivě v úhlu, jaký si zvolíte, ale třeba při psaní na ne úplně stabilním povrchu se displej mírně pohupuje a působí to rušivě. Tím ale trpí i mnoho výrobků konkurence. Celkově bych označil zpracování za průměrné a nemám k němu zvláštní výhrady.

Konektorová výbava je typická pro tuto kategorii. Jediným, ale rozhodně příjemným bonusem navíc, je konektor eSATA. Celkové rozložení konektorů je ale dobré a nepostrádá logiku.

Na přední straně najdeme jen čtečku paměťových karet SD/MMC, zadní je zabraná rozměrnou baterií. Navíc se displej vyklápí za základnu do úhlu cca 130°, takže umístit zde konektor je nemožné. Veškerou konektivitu nám tedy poskytnou strany boční, na kterých je vzhledem k 15,6'' úhlopříčce místa dostatek.

Levá obsahuje směrem od uživatele dva audiokonektory, dva USB porty, z nichž jeden je kombinovaný s eSATA, HDMI výstup, výdech chlazení, Kensington Lock a úplně vzadu napájecí konektor.
Přední část strany pravé zabírá běžná DVD mechanika, dále je tu třetí USB, D-Sub a síťový RJ-45.
Další konektory zde nenajdeme, což u přístroje tohoto zaměření není problém, i když třeba ExpressCard by se neztratil.

Velice mne potěšilo zpracování indikačních prvků. Ne až tak jejich barva (až na výjimky obligátní modrá), ale hlavně jejich nízký světelný výkon. LED svítí velmi jemně a navíc jsou všechny překryté průhledným plastem, který jejich světlo dále rozptyluje. Týká se to nejen těch umístěných na přední hraně (zapnutí, práce disku, bezdrátové sítě atd.), ale i podsvícených tlačítek zapnutí a přepínání grafických karet, která jsou umístěna v levé části základny pod displejem. Indikátory vás neoslní ani v naprosté tmě. Za to si tedy výrobce, zvláště pokud přihlédneme k cílení notebooku do consumer segmentu, zaslouží jednoznačně pochvalu.
Výtky mám dvě - první se týká označení indikátorů, které je velmi nevýrazné a občas budete mít problém zjistit, co která dioda znamená.
Více mi ale chyběla jakákoliv indikace Caps Locku. Snad by ta jedna LED navíc moc nestála... Ani toto však výsledný dojem ze zpracování indikačních prvků nezkazí.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

S rozměry 39,2cm x 25,5cm x 3,63cm a hmotností 2,41 kg s 8článkovým akumulátorem nebude problém ani s denním přenášením, 65W adaptér je navíc příjemně malý a lehký.
Pokud se ale výdrž alespoň přiblíží deklarovaným deseti hodinám, zvládnete pravděpodobně pracovní den i bez něj.

Klávesnice a ovládací prvky

Do 15,6'' šasi není problém vsadit klávesnici včetně numerického bloku. Je tomu tak i v tomto případě a jak je dnes u domácích přístrojů již téměř pravidlem, je typu chiclet. Černé klávesy jsou matné, žádné designové výstřelky se tu naštěstí nekonají. Klávesnice je vcelku dobře usazena, k prohnutí dojde až v případě silnějšího zatlačení. Při velmi rychlém psaní se zdá být mírně hlučnější, ale v této cenové kategorii nejde o nic mimořádného.

Základní popisky jsou vyvedeny v jasně bílé barvě a jsou perfektně kontrastní. Označení funkčních kláves je světle modré a nepříliš výrazné, v šeru toho na nich moc neuvidíte. FN klávesa je umístěna jako druhá zleva ve spodní řadě, tedy tam, kde je většinou uživatelů očekávána. F klávesy nejsou rozděleny do bloků, jak to známe ze stolních klávesnic, ale to většinou nemá v přístrojích této velikosti ani konkurence. Nadšený jsem nebyl z jednořádkového Enteru (raději mám dvouřádkový) a především z klávesy Del, umístěná nad numerickým blokem. Tu bych čekal na místě klávesy Pause/Break a po celou dobu testování jsem ji na tomto místě také hledal. Věřím ale, že budoucí majitel si na to po čase zvykne. Kursorové klávesy nejsou vydělené, ale oceňuji, že jim výrobce ponechal plnou velikost.

Notebook neobsahuje žádné HW přepínače, vše se tedy ovládá přes F klávesy. Výjimky tvoří samostatné tlačítko přepínače grafických karet, vysunutí optické mechaniky (umístěné vpravo pod displejem) a vypínač touchpadu, v němž se po jeho vypnutí decentně rozsvítí oranžová kontrolka.

Touchpad mě svým provedením příliš nepřesvědčil. Jeho lesklý povrch je pokryt miniaturními výstupky, aby se na hladkém povrchu prst nezasekával. V praxi to vcelku funguje, ale při delším používání jsem měl v prstu pocit brnění způsobený právě zmíněnými výstupky. Elektronika od Elantechu ale funguje vcelku spolehlivě, pohyb kursoru je plynulý a můžete využít i několika multidotykových gest. Tlačítka touchpadu jsou lesklá a ke svému stisku vyžadují více síly, díky tomu ale mají jasnou hmatovou i zvukovou odezvu. Pochválit musím také, že nejsou spojena do jednoho bloku, jak bývá bohužel u "multimediálů" poslední dobou zvykem.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Notebook je postaven na známé úsporné čipové sadě Intel GS45, do které je usazen nízkonapěťový procesor Intel Core 2 Duo SU7300. Jeho dvě jádra pracují na maximální frekvenci 1,3GHz, jelikož má ale na kancelářskou práci výkonu dostatek, většinu času bude při této činnosti podtaktovaný na 800 MHz. S Windows 7 si procesor poradí s přehledem a žádné zbytečné prodlevy vás tudíž nečekají.

cpu-z
specifikace čipu

4GB operační paměti jsou složeny ze dvou 2GB modulů typu DDR3-1066.
V souvislosti s kapacitou mě překvapil předinstalovaný systém, jenž je dodáván ve 32bit verzi. Za nepatrně lepší kompatibilitu s některými staršími programy tedy "zaplatíte" daň ve formě nemožnosti využít plnou kapacitu RAM. Využitelné 3GB jsou ale pro tento typ notebooku v kombinaci s Windows 7 naprosto dostačující.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 16 022
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 10 199

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 32 036
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 20 377

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 237
  • Rendering (Multiple CPU): 438
  • Multiprocessor Speedup: 1,85

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 1425
  • Rendering (Multiple CPU): 2703
  • Multiprocessor Speedup: 1,90

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 3,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,7
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2708 MB/s

Testovaná konfigurace využívá jako datové úložiště pevný disk Western Digital s dnes již běžnou kapacitou 500GB, jehož plotny se točí rychlostí 5400 otáček za minutu. Disk obsahuje 8MB vyrovnávací paměti a je připojen přes rozhraní SATA 3 Gb/s. Rychlostí neohromí, v dnešní době se jedná jen o průměr.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 138,62 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 56,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,2 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,8


Optická mechanika je klasická DVD Super-Multi, Blu-ray se do této kategorie zatím ještě nedostal.

Zůstat online nám umožní gigabitový adaptér Realtek nebo Intel Wifi Link 5100 AGN, umožňující přenos v pásmu 2,4 i 5 GHz. Tuto dvojici samozřejmě doplňuje Bluetooth. Přepínat mezi bezdrátovými technologiemi můžete přes funkční klávesy, každé rozhraní včetně kamery má určenu svoji samostatnou.
WWAN modul přítomen není, přesto má jednu klávesu také vyhrazenu.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

V našem kusu instalovaný HD ready displej Chunghwa CLAA156WA11A vyniká nadprůměrným jasem, takže i přesto, že je velmi lesklý, není neřešitelný problém ani práce venku za slunečného dne. Ostatní parametry jako třeba pozorovací úhly jsou však již průměrné.

Parametry displeje

  • Úhlopříčka: 15,6''
  • Rozlišení: 1366x768
  • Typ obrazovky: TN
  • Jas: 220 cd/m²
  • Kontrast: 600:1
  • Odezva: 8ms
  • Podsvícení: LED

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st


Přístroj obsahuje dvě grafické karty, mezi kterými můžete podle potřeby přepínat samostatným tlačítkem. Jedná se o postarší integrovanou Intel GMA 4500MHD a dedikovanou ATI.

Low-endový DX11 grafický čip Mobility Radeon HD 5430 je novinka, detekce pomocí GPU-Z ještě nefunguje, screenshot tedy nemohu přiložit.
Základní parametry jsou však známé. Víme tedy, že jádro je vyrobeno 40nm procesem a s grafickou pamětí komunikuje skrze 64 bitovou sběrnici.
Frekvence jádra je 550 MHz, pamětí potom 800 MHz. Velmi naddimenzovaná kapacita zde osazené paměti je přinejmenším úsměvná, 1GB DDR3 kartu jen prodražuje a zvyšuje spotřebu. Troufám si tvrdit, že 512, spíše ale 256 MB by bylo tak akorát.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 01: 14 709
  • 3DMark 03: 7695
  • 3DMark 05: 4772
  • 3DMark 06: 2902

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,0

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 282
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1089
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2954
  • OpenGL Speedup: 10,49

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 2876

Z výsledků testů je vidět, že se staršími hrami by neměl být problém, spustit půjde i většina novějších, ale jen s nízkými detaily.

HW akcelerace funguje u většiny HD videí bez problémů, s některými nejnáročnějšími (např. Samsung Oceanic Life - H.264 L5.1 s šestnácti referenčními snímky) si ale grafika neporadila. Jedná se však čistě o problém ovladačů, výkonu má na to karta dost. Podle posledních zpráv před několika dny vydané Catalyst 10.4 umožňují akceleraci i těchto extrémně náročných videí.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Vestavěné reproduktory žádný extra zážitek neposkytnou. Jsou umístěné ve zkosené přední části základny, mají lehce plechový zvuk a žádné basy. Jejich hlasitost je však nadprůměrná a zvukový charakter "netrhá" uši. Jako nouzové řešení tedy postačí.

Mnohem více zábavy si ale užijete s integrovaným kodekem. Jedná se o Realtek HD Audio ALC888, což je jeden z nejvybavenějších kodeků této společnosti. Umožňuje takové lahůdky, jako je vyvedení 7.1 zvuku pomocí S/PDIF, nebo přeprogramování mikrofonního vstupu na sluchátkový. Můžete tak třeba se svým drahým protějškem sledovat romantický film v "soukromí", každý se svými sluchátky.

Duální mikrofon je umístěn několik centimetrů vedle objektivu webové kamery, která disponuje maximálním rozlišením 1,3Mpix. Její provoz indikuje nenápadná bílá dioda umístěná v její blízkosti. Pro tu opět platí to, co pro ostatní indikační LED. Její světlo je velmi příjemné a vůbec neoslňuje.
Při maximálním rozlišení a ne zrovna ideálních světelných podmínkách je obraz mírně trhaný a má zpoždění, obraz je však kvalitní. Nastavíte-li režim VGA, zmíněné neduhy zmizí a na videohovory je obraz naprosto dostačující.

Přístroj neobsahuje žádná multimediální tlačítka (což mě osobně vůbec nevadí), s ovládáním nepomohou ani funkční klávesy. Obsluha tedy zůstává na myši, případně klávesových zkratkách používaného přehrávače.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Notebook nasává chladný vzduch četnými průduchy na spodní straně základny a ohřátý ho vyfukuje výdechem na jejím levém boku. Uchladit úsporné součástky v šasi této velikosti není žádný problém a chlazení je proto i v zátěži velmi tiché. Větrák funguje tak, že se při běžné práci točí stabilně na nízké otáčky a uslyšíte jen tiché šumění. Tento způsob se mi zamlouvá více, než jeho střídavé vypínání a zapínání, které dokáže být velmi rušivé.

Při hraní her se rychlost zvýší a budete už o větráku vědět, stále si však udržuje konstantní otáčky. Pokud klávesou Eco nastavíte režim Turbo Battery, ventilátor se zastaví úplně a vy uslyšíte jen otáčení ploten pevného disku.
Velmi příjemné je, že při nenáročné práci s pasivním chlazením se teploty procesoru pohybují kolem 50°C - to je skvělá hodnota.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 35°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32°C
  • klávesnice vlevo = 35°C
  • klávesnice vpravo = 33°C
  • spodek maximum = 38°C (GPU)
  • výdech chlazení = 35°C
  • napájecí adaptér = 39°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 39°C
  • levá strana pod klávesnicí = 38°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 36°C
  • klávesnice vlevo = 40°C
  • klávesnice vpravo = 36°C
  • spodek maximum = 42°C (GPU)
  • výdech chlazení = 45°C
  • napájecí adaptér = 44°C

teplota okolí při měření: 22°C

Povrch přístroje se příliš nezahřívá, asi nejvíce to oceníte na opěrkách zápěstí a ani práce na klíně není nepříjemná. Chlazení je tedy celkově zpracováno velmi dobře.

Baterie

Osmičlánková baterie s kapacitou 84 Wh v kombinaci s úspornými součástkami slibuje dlouhou výdrž, což se v redakčním testu* také potvrdilo. Notebook se vypnul po dosažení téměř neuvěřitelné hodnoty 14 hodin 44 minut. Kromě nadstandardního akumulátoru se na tom podílí velmi nízký příkon pouhých 8 wattů. Je vidět, že pasivní chlazení dělá své.

Velká baterie se nabíjí pomaleji konstantní rychlostí, po hodině nabíjení se dostane zhruba na 35% své kapacity.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 8 W (Intel GPU)
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 30 W

BIOS a zabezpečení

Vzhledem k předpokládanému využití notebook nedisponuje nadstandardními možnostmi zabezpečení, TPM čip nebo čtečku otisků prstů bychom hledali marně. Téměř vše tedy zůstává v režii OS, případně aplikací třetích stran.

Do BIOSu lze po startu vstoupit klávesou Del, nenabízí ale mnoho pokročilých voleb. Spokojit se musíme s možnostmi BIOS zaheslovat, určit pořadí zařízení při bootování nebo vypnout SpeedStep.

Příslušenství

Výrobce k notebooku dodává Ultra Slim USB hub, dále zde najdete několik papírových příruček a dva optické disky. Jak je poslední dobou zvykem, manuál najdete pouze v elektronické podobě na discích. Velmi potěší, že předinstalovaný systém Windows 7 Home Premium ve 32bit verzi najdeme jak ve skrytém oddílu na disku, tak přiložený na DVD. Na dalším DVD se nachází ovladače a předinstalované aplikace.
Nejpohodlnější způsob provedení recovery je ale z pevného disku. Stačí po spuštění počítače stisknout F3 a za několik desítek minut máte přeinstalovaný celý systém tak, jak byl nainstalován v okamžiku prodeje, tedy včetně ovladačů a aplikací. Uživatelská data na disku D v tomto případě zůstanou.

Líbí se mi, že to výrobce nepřehnal s bloatwarem, většina dodaných aplikací je užitečná a není jich zbytečně mnoho. Najdou se i výjimky, jako je třeba neskutečně otravný Norton Internet Security, který vás bude obtěžovat při každém spuštění systému, dokud si ho nekoupíte, nebo neodinstalujete.
Opakem je MS Works, či MSI Eco Settings, který umožňuje vypínat nepotřebná zařízení a šetřit tím výdrž na baterii.

Msi Eco Settings.jpg
Msi Eco Settings

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace s procesorem SU7300, 4GB RAM, ATI Radeon 5430, 500GB pevným diskem a Windows 7 Home Premium je na našem trhu dostupná za doporučenou koncovou cenu 16 583 bez DPH (19 900 Kč s DPH). Jiné konfigurace se na náš trh nedodávají.

Záruka je standardní dvouletá a to i při nákupu na IČO.
Žádnou možnost rozšíření výrobce nenabízí.

Závěr

Testovaný model je takovým základním domácím multimediálním centrem pro nepříliš náročného uživatele, představit si ho dovedu i jako společníka pro studenta. Vzhledem k výdrži zvládne přednáškový maraton bez neustálého hledání zásuvek a po příchodu domů či na kolej si jeho majitel může zahrát nějakou méně náročnou hru, případně shlédnout film na HD ready displeji.

MSI X620 sice nenabízí tolik výkonu, jako konkurenti postavení na plnohodnotných komponentách, odvděčí se vám ale slušnou mobilitou, skvělou výdrží na baterii a možností zcela pasivního chlazení.

Klady a zápory

+ velmi dlouhá výdrž na baterii
+ tiché a účinné chlazení

- lesklé povrchy (hlavně rámeček displeje)
- zpracování touchpadu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie MSI X620

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Recenze

Diskuse