RECENZE: MSI GT640 - čtyřjádro v nejmenším balení

26. 1. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Ačkoli MSI šasi svých herních notebooků příliš často neaktualizuje, uvnitř jsou tyto stroje vybaveny vždy tím nejnovějším a nejvýkonnějším. Dnes recenzovaný 15,4'' model patří k nejmenším notebookům vybaveným čtyřjádrovým procesorem Core i7. Dále ve výbavě nechybí výkonná dedikovaná grafika NVIDIA a rychlý pevný disk. Testovaná konfigurace bez OS má doporučenou koncovou cenu těsně nad 30 000,- Kč bez DPH.

MSI GT640 - čtyřjádro v nejmenším balení

Základní popis

Použité šasi svým vzhledem asi žádného fanouška této značky nepřekvapí. Model GT640 totiž vypadá na chlup stejně jako některé jiné modely, které už jsou na trhu mnohem delší čas. Možná je v tom snaha šetřit, ale konzervativnost v tomto ohledu mi nijak nevadí. U designových výstřelků se totiž stává, že velmi rychle začínají vypadat zastarale. Otázkou je, zda bude stejný názor sdílet i cílová skupina, která bude, předpokládám, složena spíše z mladších uživatelů.

Barvy jsou pro MSI také charakteristické. Plastové šasi je téměř celé černé. Výjimku tvoří pouze červený pruh kolem základny a stříbrná dekorace nad klávesnicí. Mezi herními notebooky jde o jeden z těch střídmějších vzhledů. Herní notebooky od MSI jsou výjimečné v tom, že nepoužívají lesklé plasty. To se v tomto segmentu téměř nevidí. Lesklý tak zůstal pouze displej.

Hlavním materiálem při výrobě základny se staly plasty. Uvnitř je několik výztuh po levém a pravém boku, které zamezují ohybu v těchto místech, a opěrky rukou by měli mít na povrchu nějaký tenký plátek hliníku (spíš na efekt). Pár výztuh bych si dokázal představit ještě na dalších místech – třeba pod plasty čelní hrany. Pokud se zapřete o opěrky rukou, celý notebook se pod vahou rukou prohne. Stejně tak jej lze snadno kroutit, pokud jej uchopíte za boky. Když někdy nad notebookem sedím dlouho a přemýšlím, opřu si lokty o opěrky rukou. Zde to určitě nedoporučuji.

Menší tuhost konstrukce napovídá, že jde o notebook určený primárně na stůl jen s občasným přenášením. K dennímu nošení v batohu dle mého názoru není vhodný - výrazné kroucení by mohlo např. poškodit základní desku jedním z výstupků či zanechat otisky některých výstupků základny v displeji. MSI o tom nejspíše ví a po vybalení najdete mezi displejem a klávesnicí jakýsi „hadřík“.

Ve víku je na vnější straně použit plát hliníku, který zvyšuje jeho celkovou odolnost. Už jsem se setkal s jinými notebooky od MSI, kde jsem měl pocit, že je tento plát jen na ozdobu. Nevím, co je zde jiného, ale zdá se, že displej je jím chráněný opravdu dobře. Je nutné vyvinout velkou sílu, aby se na displeji začaly vlnit barvy. Zde si tedy nemám na co stěžovat.

Víko je k základně připevněno tradičním způsobem (žádné zapuštěné klouby), což umožňuje vyklopení až do úhlu 180°. Chod kloubů je plynulý a není kladen zbytečně velký odpor.

Na čelní straně jsou pouze tři matné modré diody (nesvítí nijak intenzivně), které indikují zapnutí bezdrátových technologií, nabíjení baterie a samotný běh počítače (tato při režimu spánku bliká). Na levém boku jsou postupně od uživatele čtyři programovatelné konektory zvukové karty, USB a za optickou mechanikou ještě konektor stařičkého analogového modemu.

Pravý bok je postupně od uživatele vybaven slotem ExpressCard 54, čtečkou paměťových karet, FireWire 400, USB, eSATA/USB a za výdechem chlazení konektor pro připojení do LAN. Zadní strana je z velké části obsazena baterií. Ve zbylém prostoru jsou výstupy grafické karty (VGA a HDMI) a konektor napájení.

K výbavě nemám žádné výhrady. Nabízí se digitální i analogový výstup, pro kameru je stále dostupné FireWire a rychlý disk se připojí pomocí eSATA. Z moderních technologií tedy nic nechybí. Snad jen těch USB by mohlo být víc. Nějaké čtvrté na zadní straně notebooku by se určitě hodilo.

Přihlédnu-li k výkonu tohoto stroje, je překvapivá na tuto úhlopříčku nižší hmotnost 2,7 kg. Rovněž rozměry jsou příjemně minimalistické – 360 x 260 x 35 mm. Naopak zdroj je taková větší cihlička (0,8 kg), ale není se čemu divit. Má totiž výkon 120 W.

Klávesnice a ovládací prvky

MSI je jedním z mála výrobců, kteří nabízí klávesnici s numerickým blokem i na úhlopříčce 15,4“ při poměru stran 16:10. Tato klávesnice je samozřejmě až do krajů a bylo nutné v některých částech dělat mnoho kompromisů. Pamatuji si klávesnici na starším modelu GX620X a ta mi vůbec nesedla. K této jsem tedy přistupoval s patřičným despektem.

Výrobce ale největší nedostatky opravil. Rozšířil blok kurzorových šipek (na normální velikost), který teď zasahuje do numerického bloku. Přesunula se také klávesa se zpětným lomítkem na přijatelnější místo vedle mezerníku. Nejvíce vítám standardním velikost kláves vpravo od písmenné části. Na minulé klávesnici byly tyto klávesy zmenšené, na což jsem si tenkrát jen těžko zvykal.

Chválím za upevnění bloku s klávesnicí. Ta při práci drží jako přibitá a nikde se neprohýbá. Také stisk kláves je velmi příjemný (a tichý). Celkově tedy hodnotím klávesnici jako velmi milé překvapení.

Ale abych neopomněl také nějaké chyby. Horní řada funkčních kláves má červené popisky, takže se špatně čtou. Také popisky funkcí Fn klávesy tmavě modrou barvou na černém podkladu nejsou zrovna nejpraktičtější.

Nad klávesnicí je sada dotykových senzorů, indikace zámků klávesnice a aktivity pevného disky a velký podsvícený vypínač. Pomocí dotykových senzorů lze ovládat multimediální přehrávač, přepínat „ECO“ napájecí profily, zapnout režim pro přehrávání filmů a vypínat integrovaná zařízení (kamera, Wi-Fi, Bluetooth). Poslední tlačítko nemá přímo danou funkci. Jmenuje se P1 a uživatel si jeho akci může nastavit.

Všechny diody svítí (jak jinak) modře. Ty pod senzory se rozsvítí jen pokud je daná funkce aktivní, ale jejich intenzita je na přijatelné úrovni. Vytáčelo mě pouze podsvícení vypínače. Je zbytečně silné, a pokud jsou oči unavenější, je také nepříjemné. Mít takový notebook déle, asi bych vypínač přelepil černou páskou.

Touchpad je od společnosti Synaptics a nemám k němu žádné výhrady. Velikost dotykové plochy je podle mě optimální a především není znatelné zpoždění pohybu kurzoru proti prstu. Tlačítka při stisku vydávají dutý zvuk a nejsou tuhá.

Hlavní HW parametry

Výkonné vnitřnosti jsou asi hlavním lákadlem GT640. Základní deska je postavena na čipsetu Intel PM55 a jako procesor bylo zvoleno Intel Core i7 Q720M se základní frekvencí 1,6 GHz. Tento procesor má mezní spotřebu (TDP) 45 W, disponuje čtyřmi jádry a je schopen zapracovávat až 8 úloh najednou pomocí technologie Hyper-Threading. Základní frekvence zde již nehraje takovou roli – při nečinnosti se procesor podtaktuje na 930 MHz a v případě vytížení jednoho jádra umožňuje přetaktování až na 2,8 GHz (TurboBoost).

CPU-Z
specifikace čipu

Operační paměť 4 GB je složena ze dvou 2GB modulů typu DDR3 o frekvencí 1066 MHz. Testovací kus měl nainstalované 32bit Windows 7, takže bylo možné adresovat maximálně 3,25 GB, ale u nás se tento notebook prodává bez operačního systému, takže není problém koupit 64bit verzi, kde toto omezení není.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 34 021
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 121 272

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 18 060
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 78 838

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 528
  • Rendering (Multiple CPU): 1265
  • Multiprocessor Speedup: 2,40

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3041
  • Rendering (Multiple CPU): 8097
  • Multiprocessor Speedup: 2,66

Hlavní paměť RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6051 MB/s

K výkonu procesoru lze jen stěží říct něco negativního. Je opravdu výkonný a z mého pohledu jde o velký skok kupředu. Přímo pro hráče to má jen minimální význam, ale při renderingu a konvertování videa se takový výkon určitě užije.

Výrobce použil disk s rychlostí otáčení ploten 7200 rpm, konkrétně Seagate Momentus 7200.4 s kapacitou pěkných 500 GB. Disk nabízí luxusní rychlosti čtení a je aktuálně jedním z těch nejlepších 2,5“ disků pracující na klasickém principu (tj. ne SSD).

K optické mechanice moc není co říct. Je to typická DVD vypalovačka typu DVD SuperMulti s podporou dvouvrstvého zápisu. Při ceně notebooku už bych si dokázal představit nějakou mechaniku, která aspoň čte disky Blu-ray.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 110 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 84,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,95 ms

Možnosti připojení jsou na úrovni dnešního standardu. Drátově je možné využít gigabitovou síť a analogový modem. Bezdrátově se lze připojit pomocí draft-n Wi-Fi karty (2,4 GHz i 5 GHz pásma) a Bluetooth 2.1 (modul Toshiba). Bezdrátové technologie se hardwarově vypínají pomocí samostatných dotykových senzorů.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

V dnešní době 16:9 displejů už je použitý 15,4“ displej s poměrem stran 16:10 spíše raritou. Má rozlišení WSXGA+ (1680x1050) a nabízí slušnou kvalitu zobrazení. Pozorovací úhly jsou pouze standardní a v dnešní době už lze za slabší článek označit CCFL podsvícení, které má proti LED technologii znatelně nižší maximální jas. Neviděl bych to jako velký problém. Zejména teď v zimě jsem si nemusel nastavovat maximální jas ani při cestách vlakem.

Poměr stran 16:10 je dle mého názoru výhodný při hraní her. Mnoho her má různé HUD prvky umístěné v rozích a u 16:9 obrazovek už nedokážu pohodlně sledovat střed obrazovky a zároveň k tomu kontrolovat například mapku trasy v závodních hrách.

V MXM slotu je vložena grafická karta NVIDIA GeForce GTS250M s 1 GB paměti GDDR3. Je to řešení pro mainstream, které by mělo postačovat pro všechny dnešní hry. Herní notebook by si možná zasloužil ještě něco trochu výkonnějšího, ale nesmíme zapomínat, že jde o stroj s úhlopříčkou 15,4“ a hmotností „pouze“ 2,7 kg, což omezuje možnosti chlazení výkonnějších komponent.

GPU-Z
specifikace čipu

Ze základní desky vedou dva obrazové výstupy – digitální HDMI a analogové VGA. HDMI výstup zvládá všechny rozlišení jako single-link DVI (pro 16:10 displeje maximálně 1920x1200). VGA teoreticky zvládá rozlišení ještě vyšší, ale jeho maximum vidím v 1680x1050, které s testovacím stolním LCD bylo bez viditelných chyb. Při rozlišení 1920x1080 už byl obraz lehce „mázlý“.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 32 832
  • 3DMark 03: 20 179
  • 3DMark 05: 14 493
  • 3DMark 06: 7469

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 628
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1989
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 3835
  • OpenGL Speedup: 6,11

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 3480

Bohužel jsem neměl notebook na dostatečně dlouhou dobu, abych stihl udělat herní testy. Letmo jsem vyzkoušel pouze Crysis, který při střední detailech grafická karta zvládá v rozlišení 1280x800 přibližně s 35 fps (průměrně dle FRAPS), a Need for Speed: Shift, který běží při středních detailech a stejném rozlišení podle počtu aut na obrazovce od 35 do 45 fps.

Grafická karta s klidem zastane libovolnou běžnou multimediální činnost, jako je například přehrávání moderních formátů HD videa. HD video je ostatně na těchto grafikách akcelerované i při přehrávání pomocí technologie Flash na webových stránkách.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Integrované reproduktory moc kvalitního poslechu nedopřejí. Kvalita reprodukce je pod úrovní toho, co vnímám u notebooků jako průměr. Chválu si naopak zaslouží schopnosti zvukové karty. Ta totiž nabízí prostorový zvuk 7.1 pomocí čtyř analogových výstupů (konektory se umí nastavit jako vstup i výstup). Tato funkce je u notebooků opravdu výjimečná a drtivá většina modelů na trhu nic takového nenabídne. Nechybí samozřejmě ani digitální zvuk, který je přítomen v HDMI výstupu.

Součástí standardní výbavy je také mikrofon a 2Mpix webkamera. Rozlišení senzoru webkamery bych bral s nadsázkou. Produkovaná kvalita je na úrovni toho, co běžně vídám u 0,3Mpix kamer (jen se to zdá být nějakým filtrem roztažené na větší rozlišení).

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

V internetových diskuzích si uživatelé často stěžují (zejména u starších modelů) na hlučné chlazení a ventilátory, které po čase začnou hlasitě hučet. Jak se bude chovat ventilátor GT640 po delší době bohužel zjistit nemohu (za necelý týden testování to nejde), ale návrh chlazení se zdá být účinný.

Při kancelářské práci se umí ventilátor ztlumit na minimum a je někde na úrovni hluku produkovaného 7200rpm diskem. Přihlédnu-li k výkonným součástem, které jsou uvnitř notebooku, nemohu mít k takové úrovni hluku nejmenší námitky.

V zátěži se ventilátor roztáčí rychleji, ale nijak hlučností nevybočuje od podobně vybavených notebooků. Naopak jsem tu v poslední době měl několik notebooků s podobným výkonem, které i přes větší úhlopříčku (tedy větší šasi a větším prostorem pro chlazení) produkovaly hluku mnohem více.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,2°C
  • klávesnice vlevo = 24,2°C
  • klávesnice vpravo = 26,6°C
  • spodek maximum = 31,4°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 31,8°C
  • napájecí adaptér = 33,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,6°C
  • klávesnice vlevo = 28,8°C
  • klávesnice vpravo = 30,3°C
  • spodek maximum = 41,2°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 48,5°C
  • napájecí adaptér = 39,8°C

teplota okolí při měření: 21,2°C

Při kancelářské práci je tělo notebooku na všech místech chladné, maximálně vlažné. Není tak problém pracovat s GT640 na klíně. V zátěži se znatelně zahřívá spodek a prostor u ventilátoru. Pro optimální chod by měl být notebook na rovné podložce, kde nehrozí ucpání otvorů pro nasávání vzduchu.

Baterie

Baterie má ten nejtypičtější počet článků (6) a celkovou kapacitu 52 Wh. Výkonné součásti dávají znalejším tušit, že výdrž s takovou baterií nebude nijak oslnivá a překvapení se opravdu nekoná. Notebook v našem standardním redakčním testu* vydržel pouze 1 hodinu a 52 minut. Výrobce nenabízí žádnou větší baterii. Při přehrávání HD videa je spotřeba vyšší a průměrný 90minutový film si na jedno nabití nepřehrajete.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 23 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 62 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 58 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 98 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 31 W

Velký 120W napájecí adaptér nebyl zvolen bezdůvodně. Baterie se nabíjí přibližně dvě hodiny, a pokud dojde k nabíjení během hraní her, bude příkon kolem 100 W. Výkonová rezerva napájení zajišťuje stejnou rychlost nabíjení bez ohledu na to, co notebook zrovna dělá.

Maximální spotřebu měřím probíhajícím testem 3D Mark. Pokud však k této úloze ještě zatížím všechna jádra procesoru (všech 8 threadů) zvedne se spotřeba ještě o dalších 20 W.

BIOS a zabezpečení

U dříve recenzovaného MSI GX620 bylo nastavení BIOSu nezvykle rozsáhlé a nabízelo mnoho změn. Bohužel některé byly schopny notebook zablokovat, což se řešilo vytažením záložní baterie, která udržuje nastavení BIOSu. MSI zřejmě pochopilo, že je lepší, když do nastavení nikdo nešťourá a počet voleb výrazně omezilo. Za zmínku stojí pouze tato nastavení:

  • zapnutí NumLock při startu
  • režim SATA řadiče
  • deaktivace C-states procesorů
  • nastavení SpeedStep (ve smyslu regulace výkonu procesoru ještě přes spuštěním OS)
  • nastavení latence PCIe

Zabezpečení je řešeno pouze na základní úrovni pomocí standardních hesel BIOSu. Žádné TPM čipy a čtečky otisků zde nehledejte.

Příslušenství

V krabici s notebookem je přibalen jednoduchý batoh (v barvách notebooku). K přístroji dále mimo napájecího adaptéru dostanete ještě dle mého názoru velmi slušnou myš s mnoha tlačítky, rychlým přepínáním rychlosti pohybu kurzoru a přídavnými závažími pro doladění její hmotnosti.

MSI tento model kupodivu (vzhledem k ceně) nabízí bez operačního systému, který je tedy nutné koupit samostatně. To, co byste normálně našli na disku předinstalované, je tedy přiloženo na DVD (nejdůležitější jsou zde ovladače všech zařízení v notebooku). Malým bonusem je plná verze hry Tomb Raider Underworld.

Ceny a záruka

Tento model je nabízen pouze v této testované konfiguraci (bez OS) a jeho doporučená koncová cena činí 31 658,- Kč bez DPH (37 990,- Kč s DPH). Záruka má standardní dobu trvání 2 roky.

Závěr

Notebook MSI GT640 je jasně cílený na uživatele z řad hráčů. Nabízí slušný výkon, který je v mnoha případech na úrovni notebooků větších úhlopříček. Ačkoli jde o herní notebook, nevyniká ani tak grafickým výkonem jako spíš tím výpočetním. Přesto postačuje k rozumnému hraní prakticky všech dnešních herních titulů.

Mezi speciality lze zařadit numerický blok (má vůbec smysl při hraní her?), prostorový výstup zvukové karty prostřednictvím několika 3,5mm jack konektorů a ve výbavě nechybí téměř žádné dnes používané rozhraní. Výkon a výbava byly bohužel vykoupeny měkčí konstrukcí šasi a slabou výdrží na baterie. Nejde tedy o notebook vhodný na časté cestování a práci v terénu.

Klady a zápory

+ vysoký výkon v této úhlopříčce
+ prostorový zvuk pomocí analogového výstupu
+ numerická klávesnice

- měkčí šasi
- slabá výdrž na baterie

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie MSI GT640

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: MSI GT640
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 720QM (1.60 GHz, 8 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x2048)
  • HDD (GB): 500 (ST9500420AS, 7200rpm, 16MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (Optiarc DVD RW AD-7560S)
  • LCD: 15,4" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: WSXGA+ (1680 x 1050)
  • Video: NVIDIA GeForce GTS 250M (1GB GDDR3, 128bit)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel WiFi Link 5100 AGN (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC888)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: bez OS
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh 10,8 V 52 Wh / 1h 52min
  • Rozhraní: 4x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 2x USB, eSATA/USB, VGA, HDMI, ExpressCard 54, Firewire 400
  • Rozměry: 360 x 260 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,7
Recenze

Diskuse