RECENZE: Samsung RF510 - výkonný univerzál

16. 12. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Larva

V cenové kategorii do 20 000 Kč bez DPH se objevil další přírůstek. Tentokrát se jedná o 15,6'' notebook Samsung RF510, jenž může nabídnout moderní design a slušný výkon díky procesoru Intel Core i5, 4 GB RAM a dedikované grafické kartě NVIDIA.

Samsung RF510 - výkonný univerzál

Základní popis

Horní strana víka notebooku je z leskle černého plastu, kterÝ doplňují stříbrně nabarvené široké panty. Tedy nic neobvyklého. Po odklopení víka se ukáže jeho druhá tvář, která je designově velmi povedená. Matně stříbrnou hliníkovou plochu klávesnice střídá materiál z broušeného hliníku v šedé barvě. Víko notebooku a jeho tělo jako by k sobě téměř nepatřilo. V praxi to samozřejmě až takový dopad němá. Snad jen trochu neobvyklé působí otevírání víka notebooku. V zavřené poloze je namísto magnetů drženo samotnými panty, které jsou sice stříbrné a působí tak bytelně, ale po bližším prozkoumání je vidět, že se jedná o plastové krytky. Při otevírání víka ze začátku panty nijak silně nedrží, ale zhruba po centimetru zaberou až příliš. Bohužel je tedy nutné vyvinout až zbytečně velkou sílu. Nad klávesnicí se nachází plocha pro reproduktory a ovládací panel s několika funkcemi. Ten je vizuálně oddělen stříbrným podkladem. Posouzení jeho umístění a sladění designu s okolím ponechám na Vás. Spodní část pod klávesnicí obsahuje kromě touchpadu také viditelně umístěný mikrofon v levé části.

Pokud se na notebook podíváme z profilu, všimneme si jeho tvaru, který se zužuje směrem dolu. Pracovní plocha je tedy o něco větší než plocha spodku základny, což hodnotím jak po vzhledové stránce tak i z hlediska úspory místa kladně. Jednotlivé konektory proto z tohoto skoseného tvaru jakoby vystupují nebo jsou naopak zapuštěny. Konektorů nabízí Samsung RF510 dost a v případě USB dokonce kromě dvou standardních USB 2.0 i dva USB konektory se standardem 3.0. Většina portů je na levé straně a patří mezi ně například LAN, VGA, HDMI, 2x USB 2.0, audio a nakonec ještě napájecí konektor. Na protější straně se nachází už "jen" dva USB 3.0 porty, otvor pro keningtonský zámek a dvouvrstvá DVD vypalovačka. Zadní strana notebooku zůstala prázdná a podobně je tomu i na straně přední, kde se nachází pouze otvor čtečky paměťových karet.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Přestože vypadá notebook v zavřeném stavu poněkud lacině, po jeho otevření vás jistě stejně jako mě překvapí celkem moderním designem. Spolu se slušnou a dá se říci i mírně nadstandardní výbavou díky USB 3.0 portům mě na první pohled notebook poměrně zaujal. Vytknout však musím zmíněné otevírání víka, jehož tuhost je až zarážející.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice v provedení chiclet je mým favoritem a i v tomto případě mě nezklamala. Tuhost a velikost kláves je akurátní stejně jako rozestupy mezi nimi. Psaní je tedy velmi příjemné a i přesto, že běžně pracuji na jiném typu, zvykl jsem si velmi rychle. Velikost jednotlivých kláves se různí a na menší provedení narazíme především v pravé části, kde se nachází numerický blok. Výrobce neopomněl ani na směrové šipky a pro zachování rozumných rozměrů těchto kláves posunul pravou šipku do numerického bloku. Tato skutečnost nemá až tak zásadní vliv. Zásadní vliv má optické nerozdělení jednotlivých částí klávesnice. Levá strana klávesnice je přehledná, ale v oblasti kolem směrových šipek a NumLocku jsem se ze začátku poměrně ztrácel. Pokud se na pravou část klávesnice letmo podíváme, není na první chvíli zcela jasné, kde se která oblast nachází a působí trochu splývavým dojmem. Matoucí může být také klávesa Fn, která se neobvykle nachází zároveň i na pravé straně, což mi přijde zbytečné.

Druhým matoucím faktem je, že nikde na pracovní ploše nenachází dioda signalizující zapnutí NumLocku či ScrollLocku. O zapnutí či vypnutí jsme sice informování na samotném displeji, ale nadále si tento fakt nemáme jak zkontrolovat. Přitom například CapsLock svou diodu pod touchpadem integrovanou má. Především v případě numerické funkce je to s podivem. V horní řádce kláves se nachází několik funkcí, které lze ovládat pomocí klávesy Fn. Můžeme například vypínat a zapínat monitor, spouštět software pro správu notebooku, vypínat touchpad nebo také přepínat mezi jednotlivými výkonovými režimy. Pod klávesou F3 dokonce nalezneme zkratku pro vložení znaku Eura. Zdvojená jsou kromě Fn i tlačítka pro ovládání hlasitosti a bezdrátových sítí. Ty nalezneme nejen na samotné klávesnici pod kombinací s "Fn", ale zároveň na ovládacím panelu v pravé horní části nad klávesnicí, kde se nachází i tlačítka pro zapínání bezdrátových technologií a samotného notebooku. Drobný rozdíl je akorát u klávesy pro bezdrátové technologie. S pomocí zkratky na klávesnici a následného výběru myši lze zapínat Wi-Fi i Bluetooth zvlášť. U tlačítka v horním panelu lze tyto dvě technologie zároveň pouze vypnout a zapnout.

Touchpad na spodní straně má nevšedně oddělená tlačítka stříbrným proužkem. Tento fakt provází dva pocity, proužek přispívá k lepší orientaci, kde se tlačítka nachází, ale ty jsou díky němu o něco menší. Osobně bych volil spíše větší tlačítka bez proužku, ale s testovaným provedením se dá také poměrně dobře pracovat. Plocha touchpadu je příjemně citlivá a prst se při pohybu o plochu výrazně nezadrhává. Obě tlačítka jsou co do tuhosti také akorát.

Pracovní plocha i klávesnice obsahuje několik matoucích prvků a je mírně nepřehledná při prvním seznamování. Na druhou stranu patří z hlediska pohodli při psaní mezi lepší kousky a malou pochvalu si tedy v celkovém dojmu určitě zaslouží.


pracovní plocha detail klávesnice

Jak jsem již nastínil, notebook obsahuje, jak tomu dnes bývá pravidlem, obě bezdrátové technologie. Wi-Fi ve standardu 802.11 b/g/n i Bluetooth V3.0 lze aktivovat pomocí kombinace funkčních kláves či přímo na samostatném panelu. O zapnutí bezdrátové technologie nás informuje dioda integrovaná přímo v tlačítku na horním panelu.

Hlavní HW parametry

O výpočetní výkon se u nového Samsungu stará dvoujádrový procesor Intel Core i5-460M s frekvencí 2,53 GHz a 3 MB L3 cache. Procesor je dle potřeby schopen snížit frekvenci na 1,2 GHz nebo naopak v režimu "Turbo" zvýšit jedno jádro až na 2,8 GHz. Díky technologii Hyper-Threading jsou pro výpočetní operace k dispozici čtyři vlákna. Procesoru pak sekunduje čipset Intel HM55.


specifikace čipu

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 40 212
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 071

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 100 718
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 63 457

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 594
  • Rendering (Multiple CPU): 1235
  • Multiprocessor Speedup: 2.08

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3776
  • Rendering (Multiple CPU): 8380
  • Multiprocessor Speedup: 12.22

Windows 7 - CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,9

Procesor dopadl v našich výkonových testech velmi pěkně a vzhledem k pořizovací ceně notebooku se může pochlubit i mírně nadstandardním výkonem, který si hravě poradí nejen s kancelářskými aplikacemi, ale i náročnějšími výpočetními operacemi při kompresi videa či renderingu v grafických programech.

Samsung RF510 je vybaven 4 GB RAM v podobě dvou 533MHz modulů. Další rozšíření paměti RAM by tedy bylo o něco nákladnější, než kdyby výrobce osadil jen jeden slot. Přesto jsou 4 GB pro očekávané nejčastější využití tohoto notebooku dostačující a neměly by jeho výkon nijak zvlášť omezovat.

  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 67,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 22,8 ms
  • Windows 7 - Index přenosové rychlosti: 5,9

V notebooku je osazen pevný disk Hitachi Travelstar 500 GB s 8MB vyrovnávací pamětí. Disk je trochu pomalejší - má 5400 otáček za minutu - a v testu vykazoval zhoršenou přístupovou dobu. Nicméně na většinu aplikací a her to až tak zásadní vliv nemá a navíc by bylo nutné počítat s problémem při instalaci, jelikož je na tomto disku nainstalován i sektor s prvotní instalací a obnovou.

Samozřejmostí je přítomnost dvouvrstvé vypalovací mechaniky.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Pod lesklým černým rámečkem najdeme 15,6" lesklý LCD displej s rozlišením 1366 x 768 pixelů. Obrazová kvalita je na standardní úrovni a ani pozorovací úhly nijak extra nevybočují. Displej je možné vyklopit zhruba do úhlu 60ti stupňů. Úroveň podsvícení lze nastavit pomocí funkčních kláves a navíc tu najdeme i funkci pro vypnutí displeje bez nutnosti jeho zaklopení.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

O tom, že Samsung RF510 je i na případné hraní her, svědčí přítomnost grafické karty NVIDIA GeForce GT 330M s 1 GB vlastní paměti. K tomu samozřejmě patří podpora technologií PhysX, DirectX 10.1 či CUDA. Nejde sice přímo o herní notebook, ale pokud si občas rádi zahrajete hry, není důvod si je s tímto notebookem odpírat.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 26 271
  • 3DMark 03: 19 225
  • 3DMark 05: 13 441
  • 3DMark 06: 7510

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,5


Stalker: Call of Pripyat
(1366x768, Medium details)

V herních testech obstál nový Samsung celkem dobře a soudě podle výsledků na něm lze provozovat i novější hry, sic ve středních detailech. Díky výkonné kartě a HDMI rozhraní můžeme navíc snadno pouštět i filmy ve vysokém rozlišení na externích zařízeních jako velké televize či projektory. Nevýhodou je na druhou stranu menší výdrž na baterii, která je kompromisem pokud si zvolíme notebook s větším grafickým výkonem.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

V oblasti multimédií je na tom Samsung RF510 průměrně. Rozlišení displeje i nabízené funkce nijak neokouzlí, ale ani nezklamou. V normě je i zvuková kvalita integrovaných reproduktorů a celkově tedy není co vytknout ani pochválit.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Možnosti zabezpečení jsou všechny ukryty pod nastavením v BIOSu. Běžné je nastavení hesla pro uživatele a supervizora. Navíc však najdeme položky pro zaheslování pevného disku a samotného počítače při bootování. Nejedná se o žádné pokročilé funkce, přesto jejich přítomnost dokáže poskytnout alespoň lepší zabezpečení než samotný operační systém. Především Power-On heslo představuje nejjednodušší a přitom účinnou ochranu proti spuštění notebooku cizí osobou. BIOS obsahuje také jednu méně známou funkci Execute Disable Bit, sloužící jako ochrana před specifickými útoky pomocí některých programů.

Chlazení a provozní hluk

Při práci si brzy všimneme nebo právě naopak nevšimneme tichého ventilátoru. Především pokud pracujeme s mírnou zátěží jako například surfování na internetu nebo práci v Office, notebook je zcela nebo téměř úplně tichý. K tomu přispívá i funkce Silent Fan v BIOSU, která umí snížit hlučnost pod slyšitelnou úroveň. Výdech ventilátoru ústí na zadní a levé straně notebooku, což mimo jiné znamená, že při nechtěném zakrytí jednoho z otvorů neznamená vážný problém.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,8°C
  • klávesnice vlevo = 30,5°C
  • klávesnice vpravo = 29,4°C
  • spodek maximum = 36,5°C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 48,5°C
  • napájecí adaptér = 34,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26°C
  • klávesnice vlevo = 37,7°C
  • klávesnice vpravo = 32,8°C
  • spodek maximum = 43°C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 56,3°C
  • napájecí adaptér = 51,6°C

teplota okolí při měření: 22,4°C

Pokud pracujeme s nenáročnými aplikacemi, nepředstavuje práce na klíně větší problém a teploty zůstávají na přijatelné úrovni. Pokud však notebook zatížíme, začne se zahřívat na ne zcela příjemnou úroveň, a to v oblasti vlevo vzadu kolem obou vyústění ventilátoru. V ostatních místech zůstala teplota stále na přijatelné úrovni. Pochvalu si zaslouží hlučnost, která i v tomto případě nepřevýšila rušivou hranici.

Baterie

K notebooku je dodávána baterie 6článková baterie s kapacitou 48 Wh. S ní se Samsung RF510 udržel v chodu v našem testu téměř 4 hodiny. Přesněji 3 hodiny a 54 minut. Vzhledem k přihlédnutí k poměrně žravé dedikované grafické kartě jde o celkem slušný čas, škoda absence technologie NVIDIA Optimus, která by umožnila automatické přepínání na úsporné grafické jádro v procesoru. Po jedné hodině se baterie dobije na 70 procent a dvě hodiny trvá úplné nabití pokud na notebooku zároveň i pracujeme. Šikovnou funkcí, nastavitelnou v BIOSu (ale i ze samotných Windows přes přiřazenou aplikaci) je mód pro delší životnost baterie. Po aktivaci této funkce se baterie nenabíjí na více než 80 procent, což by mělo přispět k delší životnosti. Tuto funkci využijeme především pokud notebook odpojujeme od sítě jen málokdy a plně nabitou baterii ani nevyužijeme.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 22 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 52 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 65 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 90 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 33 W

BIOS

BIOS si pochvalu zaslouží. Po stisknutí klávesy F2 se nám dostane poměrně bohaté nabídky různých funkcí a nastavení. Kromě již zmíněného zabezpečení a režimu pro delší výdrž baterie lze například přepínat režimy AHCI, deaktivovat Hyper-Threading či CPU Powerthreading. Pro mnohé zajímavější funkcí bude bezesporu "USB charge in sleep", která umožňuje ponechat USB porty zapnuté i pokud je notebook ve spánkovém režimu. To se může hodit například pokud z těchto portů dobíjíme telefon či jiné zařízení.

Příslušenství

Příjemným překvapením je fakt, že kromě operačního systému Windows 7 Home Premium a balíčku Samsung aplikací není v notebooku mnoho aplikací zbytečných. Kromě 60-ti denní zkušební verze Norton Internet Security na nás nic nevyskakuje a nenutí nás zakoupit plnou verzi, jak tomu bývá u některých instalací. Balíček Samsung aplikací nabízí především Support Center, v němž nalezneme všechny potřebné nástroje a utility pro řešení potíží a jednodušší správu počítače. Součástí tohoto balíčku je i Recovery konzole pro obnovení do továrního nastavení či obnovu jen některých částí systému.

::Ceny a záruka

Testovaný model Samsung RF510 je k dostání za doporučenou koncovou cenu 19 811 Kč bez DPH (23 850 Kč s DPH). Další konfigurace nejsou momentálně známy.

Závěr

Samsung RF510 je notebook za dostupnou cenu s výkonem, který uspokojí většinu uživatelů. Kromě výkonu nabízí i celkem atraktivní design a několik zajímavých funkcí. Největšími neduhy jsou na první pohled nepřehledná, ale jinak pohodlná klávesnice a horší provedení pantů. Vesměs se nejedná o zásadní neduhy, které by tomuto notebooku výrazně uškodily, a celkově mám z tohoto notebooku spíše pozitivní dojem.

Klady a zápory

+ výkon a výbava

- tužší panty
- orientace na klávesnici

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Samsung RF510
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-460M (2,53 GHz, 3MB L3)
  • RAM (MB): 4096 MB DDR3-6533
  • HDD (GB): 500GB (Hitachi Travelstar HTS545050B9A300, 5400ot, 8MB, SATA II)
  • DVD: DVD Super Multi
  • LCD: 15,6" LED
  • LCD rozlišení: WXGA (1366 x 768)
  • Video: Nvidia GeForce GT 330M (1GB vlastní paměti)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000
  • WiFi: Wireless (802.11b/g/n); Bluetooth 3.0
  • Zvuková karta: Realek HD
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows 7 Home Premium 64-bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48Wh / 3h 54min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD/MS/MMC/xD, 2x USB, 2x USB 3.0, HDMI, LAN, VGA
  • Rozměry: 379,6 x 255,5 x 37 mm
  • Hmotnost (kg): 2,6
Recenze

Diskuse