RECENZE: Sony Vaio EB - výkon za rozumné peníze

8. 4. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Larva

Vaio EB od SONY patří do kategorie domácích univerzálů, kteří se snaží nabídnout slušný výkon a výbavu v dostupnějších cenových kategoriích. 15,5'' notebook tak disponuje procesorem Intel Core i5 a výkonnou grafickou kartou od ATI, to celé v příjemném designu a s doporučenou koncovou cenou pod 20 000 Kč bez DPH.

Sony Vaio EB - výkon za rozumné peníze

Základní popis

Sony i v případě tohoto modelu vsadilo na zaběhnutý design. Sněhově bílá barva, velký nápis Vaio, oblejší hrany a celkově uhlazenější design je to první, co nás při zběžném pohledu zaujme. Použitý materiál a kvalita provedení je v této kategorii na průměrné úrovni. Notebook se přenášení bránit nebude, spíše bych ho však viděl jako domácí PC, které občas vyrazí na cesty. Rozměry, hmotnost a pevnost šasi není to, nač se tento model zaměřuje. Celoplastové provedení nevypadá špatně a jednotlivé části dobře pasují, nicméně na cestovní zatížení notebook stavěn není.

To co chybí Vaiu u mobility, kompenzuje přístupem k multimédiím. Díky větším rozměrům nebylo nutné ubírat na množství konektorů či snižovat jejich rozestupy. K notebooku tak snadno zapojíte větší množství zařízení včetně eSATA disků, ExpressCard komponentů, HDMI televizoru nebo VGA monitoru. Notebook je standardně vybaven i čtečkou SD a Memory Stick karet, zajímavostí je však jejích rozdělení do dvou otvorů.

Konektory jsou umístěny na třech stranách notebooku vyjma té zadní. Kromě nich se na levé straně nachází výdech chlazení a na pravé DVD mechanika. Pokud při práci využíváte externí myš, můžete mít na obou stranách problémy se zapojenými kabely, které zabírají místo.

S notebookem se manipuluje vcelku pohodlně a až na zmíněnou pevnost provedení a rozmístění portů působí uživatelsky přívětivě.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Jak jsem se již zmínil, mobilita není devizou této řady. Notebook váží 2,7 kg a jeho rozměry jsou 369,8 x 248,2 x 31,1 mm. Přesto však nečiní velký problém jej strčit do tašky a vyrazit do práce či na dovolenou. Pro "práci na cestách" bych ho však nedoporučil.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je rozložena na celou šířku notebooku a vzhledem k celkovým rozměrům se sem vešla i numerická část. Pro domácí kancelář tedy velmi vhodné řešení. Na klávesnici se píše dobře a to i přes fakt, že Sony použilo alternativní tzv. chiclet klávesnici, u které jednotlivé klávesy vystupují více, než je běžné. Rozestupy mezi jednotlivými klávesami jsou více než dostatečné. Zajímavým neduhem, který jsem zpozoroval hned po pár napsaných slovech, je zvětšení pravého Shiftu na úkor levého. Při psaní používám výhradně ten levý a vzhledem k jeho rozměrům a poloze jsem velmi často přehmátl na sousední klávesu. Na tento fakt se ale dá postupně zvyknout.

Ovládání jednotlivých funkcí notebooku je rozděleno do tří částí. Hlasitost, kontrast, přepínání monitorů či hibernace jsou umístěny standardně pod "F*" klávesy, ovládané kombinací Fn. Vpravo nad klávesnicí nalezneme 3 tlačítka pro jednoduchý přístup na internet a spouštění aplikací Vaio. Ovládání Wi-Fi a Bluetooth je umístěno na přední straně notebooku.

Jednotlivé skupiny tlačítek nejsou rozděleny sice do skupin, po krátkém zorientování nebyl problém rychle najít požadované znaky či funkce. Malou výtku si zaslouží tlačítko pro zapínání notebooku. Nachází se totiž přesně na tom místě, kde uživatel notebook většinou chytne, pokud se ho v otevřeném stavu snaží někam přenést. V takovém případě tedy může dojít k nechtěnému přepnutí do režimu spánku či vypnutí. Tady už záleží na nastavení tlačítka ve Windows.

Nevšední funkci mají tři tlačítka nad pravou částí klávesnice. Web, Vaio a Assist. Tlačítko Web umožňuje spuštění internetového prohlížeče i v případě vypnutého notebooku. Bez zbytečného čekání si tak lze prohlídnout například email nebo aktuální zprávy. Po stisknutí "Vaio" se ve Windows spustí multimediální galerie. Poslední tlačítko Assist slouží k jednoduché opravě systému či definování chyby pomocí apliakce Vaio Care.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Vaio EB pohání spolu se základní deskou HM55 procesor Intel Core i5 520M. Námi testovaný vzorek disponoval frekvencí 2,4 GHz, který v režimu "turbo" pracoval až na frekvenci 2,93 GHz. V případě notebooku se tak jedná o velmi slušný výkon nejen pro běžnou práci, ale například i kompresi videa a náročnější výpočetní úkony.

Na trhu jsou v současné době k prodeji dvě varianty. Jedna je vybavena 2,26GHz Intel Core i5 430M procesorem s 4 GB RAM a druhá s o něco slabší konfigurací - procesorem Intel Core i3 330M s frekvencí 2,13 GHz a taktéž 4 GB RAM.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

4 GB RAM je dosaženo použitím dvou 2GB modulů. Další modul již přidat není možné, v tomto případě však ani nutné. Tato velikost bohatě postačí jak pro zpracování velkých souborů, tak i pro hraní her.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 35 072
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 342

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 94 702
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 60 522

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 601 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 1247 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2.08

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3829 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 8107 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2.12

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za vteřinu: 6,7
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 6,7
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5255 MB/s

Sony zvolilo pro Vaio EB pevný disk Samsung Spinpoint o velikosti 500 GB s rychlostí otáčení 5400 ot./min, který svými výkony patří k lepšímu průměru. V případě takto výkonného notebooku by se jistě hodil rychlejší disk, který by ho nebrzdil. O tom svědčí i hodnocení výkonu ve Windows.

Optická mechanika zvládá čtení i zápis všech běžných CD a DVD médií, včetně těch dvouvrstvých. Blu-ray média mechanika přehrávat neumí.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 97,1 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 69,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,7 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Notebook je vybaven standardně technologiemi Bluetooth i Wi-Fi. Obě funkce ze zapínají jednak centrálně pomocí tlačítka na přední straně, a poté jednotlivě uvnitř miniaplikace.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Velikost displeje umocňuje jeho zaměření na multimédia. 15,5" displej s rozlišením 1366 x 768 je dobrý jak na sledování filmů, tak i na hraní her či práci s komplexnějšími aplikacemi. Lesklá úprava a dostatečně velké pozorovací úhly jsou v tomto případě plusem.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Testovaný model je, jak již bylo řečeno, zaměřen především na výkon. O tom kromě použitého procesoru svědčí i výkonná grafická karta Mobility Radeon HD 5650 s 1 GB grafické paměti. S takovou kartou si už může uživatel troufnout i na moderní hry. O tom svědčí i specifikace této karty, která podporuje DirectX 11, OpenGL 3.2 a plnou podporou HD výstupu v rozlišení 1900 x 1200, k čemuž slouží HDMI port na levé straně notebooku.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 28 905
  • 3DMark 03: 18 863
  • 3DMark 05: 12 258
  • 3DMark 06: 8639

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D) : 628 CB-GFX
  • Shading (OpenGL Software Lighting) : 1955 CB-GFX
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting) : 4541 CB-GFX
  • OpenGL Speedup: 7.23

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard) : 5233 CB-GFX

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,2
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,2

Notebook svým výkonem kancelářské aplikace zvládá bez větší zátěže a bez obav si na něm můžete zahrát i některé nejnovější hry s podporou DirectX 11 v rozumném rozlišení.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Multimédia jsou u Vaio EB řešena velmi zajímavě. Součástí základní instalace je i balíček programů Vaio, které sdružuje rozhraní Vaio Gate, schované v horní části pracovní plochy. Cílem je usnadnit uživatelům práci tím, že většinu multimediálních aplikací přenese pod praktické rozhraní. Mezi jednotlivými programy je například centrum pro přehrávání hudby a videí, multimediální knihovna, zpřístupnění vybraných dokumentů a dat z notebooku přes internet a mobil nebo užitečné Vaio Care. Pomocí Vaio Care se uživatel v případě problémů s notebookem snadno dopátrá nejběžnějších řešení nebo může zapsat vlastní požadavek. Součástí této aplikace je také obnovení systému do předchozího stavu či kompletní obnova továrního nastavení.

Klávesnice obsahuje běžné klávesy pro ovládání hlasitosti, další možnosti například listování mezi skladbami notebook nemá. Zvuk je přehráván pomocí dvou malých reproduktorů, které se nachází v horní části pracovní plochy. Jejich kvalita nijak nevybočuje z průměru a filmy i hudbu přehrávají dobře.

Notebooku by jistě slušelo i několik dalších multimediálních funkcí a vybavení (např. subewoofer), s ohledem na cenu toho však notebook nabízí poměrně dost.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Webkamera v horní části displeje je pro potřeby video hovorů dostatečná, kvalita je však celkově spíše horší a obraz působí hodně neostře.

Zabezpečení

Zabezpečení notebooku je řešeno velmi stroze. Nejedná se o business notebook, a tak jsem tyto funkce u Vaio EB ani neočekával. Jediné možnosti zabezpečení nabízí nastavení hesla v BIOSu či zdířka pro Kensington zámek.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je řešeno pomocí nasávání ve spodní části notebooku a výdechem na jeho levé části. V mírné zátěži je větráček dost tichý a téměř nepostřehnutelný. Při zátěži se jeho hlučnost logicky zvedá, nikoliv však do nepříjemných úrovní. U filmů s náročnější kompresí, která více zatíží procesor, může působit trochu rušivě.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,8
  • levá strana pod klávesnicí = 27,7
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,3
  • klávesnice vlevo = 28,5
  • klávesnice vpravo = 22,4
  • spodek maximum = 30,4 (u výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 33
  • napájecí adaptér = 39,2

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 35,7
  • levá strana pod klávesnicí = 35,3
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,2
  • klávesnice vlevo = 34,9
  • klávesnice vpravo = 31,7
  • spodek maximum = 44,1 (u výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 48
  • napájecí adaptér = 52,7

teplota okolí při měření: 23,7

Při běžné práci se dá s notebookem bez problému pracovat i na klíně. V případě her či náročných aplikací se výkonný notebook začne odpovídajícím způsobem zahřívat. Hodnoty nejsou nijak výrazně vysoké a ty nejvyšší naměříme převážně pouze kolem výdechu chlazení.

Baterie

V našem standardním redakčním testu vydržel notebook tři hodiny a čtyři minuty. Pro případ, že potřebujeme dodělat běžnou kancelářskou práci, je to průměrná hodnota. V případě plného výkonu však začne výdrž rapidně klesat, a to především díky grafické kartě. V porovnání s jinými testovanými notebooky by ale mohla být kapacita delší.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 23 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 40 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 51 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 66 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 18 W

BIOS

Do BIOSu se uživatel dostane standardně přes klávesu F2. Jeho obsah a funkce v námi testovaném vzorku byly minimální. Kromě přehledu hardwaru, nastavení boot sekvence a hesel pro BIOS a bootování nenabídl BIOS prakticky nic zajímavého. Nová verze tento fakt může výrazně změnit.

Příslušenství

Vzhledem k tomu, že jsme obdrželi pouze testovací verzi notebooku, nemůžeme objektivně posoudit obsah příslušenství. Minimálně však kromě adaptéru v balení dostanete instalační CD s několika zajímavými Vaio aplikacemi, které vám mohou usnadnit běžnou práci s multimédii.

Ceny a záruka

Sony v současné době nabízí dvě konfigurace. První s 2,13GHz i3 procesorem, 4GB RAM, 320GB pevným diskem a grafickou kartou ATI Radeon 5470 512 MB s doporučenou koncovou cenou 14 158 Kč bez DPH (16 990 Kč s DPH). Druhá, výkonnější varianta disponuje procesorem Intel Core i5 2,26 GHz, 4 GB RAM, 500GB HDD a výkonnou grafickou kartou ATI Radeon HD 5650 1GB a má DKC 18 325 Kč bez DPH (21 990 Kč s DPH). Záruka je standardní - dva roky.

Závěr

Sony Vaio EB cíleně útočí na multimediální pole. Svým výkonem a cenou představuje zajímavé domácí řešení, kterému nedělÁ potíže i občasné přenášení. Za přijatelnou cenu tak může nahradit i domácí PC. Rozhraní Vaio Gate s přidruženými aplikacemi nabízí uživatelsky přívětivé rozhraní a méně zkušeným uživatelům může práci s multimédii a samotným notebookem značně usnadnit.

Dovedli bychom si u tohoto notebooku představit více funkcí pro práci s multimédii, případně Blu-Ray mechaniku, to už by však patrně značně ovlivnilo jeho cenu.

Klady a zápory

+ uhlazený design
+ poměr výkon/cena

- ergonomie některých prvků (např. vypínače)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Sony Vaio EB

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony Vaio EB - 2,40GHz, Radeon 5650 1GB
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 520M (2,4 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-533 (2x 2048)
  • HDD (GB): 500 (Samsung Spinpoint M7 HM500JI, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (MATSHITA DVD-RAM UJ-890AS)
  • LCD: 15,5" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1366 x 768)
  • Video: ATI Mobility Radeon HD 5650 1024 MB
  • Modem: není
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g/m
  • Zvuková karta: Realtek High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: Touchpad
  • Software: Windows 7 Home Premium 64-bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 39Wh / 3h 4min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD, 1x MS, D-Sub, 3x USB + USB/eSATA kombo, 1x Express Card/54, LAN
  • Rozměry: 370 x 248 x 31 mm
  • Hmotnost (kg): 2.7
Recenze

Diskuse