RECENZE: Sony Vaio F11Z - na plný plyn

20. 4. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Larva

Nové Vaio F11Z se řadí do skupiny výkonných notebooků, které jsou určeny jak pro přehrávání HD filmů, tak i hraní her. K tomu nabízí většinu dostupných technologií a funkcí - najdeme zde Core i7 quad, výkonnou grafickou kartu od NVIDIA, 8GB RAM či Blu-ray vypalovačku. Doporučená koncová cena přesahuje 30 000,- Kč bez DPH.

Sony Vaio F11Z - na plný plyn

Základní popis

Tento model se snaží zařadit mezi špičku nejen svou výbavou, ale již na první pohled svým designem. Kombinace tmavých barev, decentních tvarů a několika prvků dělají z Vaio F11Z doslova luxusní zařízení. Jedním z takových prvků je například gumová opěrka pro ruce (palmrest), imitující kůži. Notebook je díky velkému displeji rozměrný, což v první řadě u tohoto druhu notebooku zajišťuje dostatečný prostor pro kompletní klávesnici včetně té numerické.

Víko, tělo a displej notebooku jsou v matném provedení, což hodnotím z hlediska vzhledu velmi kladně. Přesto v případě notebooku pro přehrávání filmů a hraní her, které je založeno na kvalitní grafice, by mohlo být otázkou, zda by nebyla volba lesklého displeje vhodnější. V tomto případě ne - jedná se totiž o nejlepší LCD, který SONY do svých notebooků montuje a má lepší podání barev než lesklé modely.

Již několik nálepek pod klávesnicí, mezi nimiž je například Full HD, Blu-ray, Core i7 nebo NVIDIA GeForce napovídají, že půjde o velmi výkonný stroj.

Ruku v ruce s výkonem jde i nabídka jednotlivých portů a technologií. Na přední straně nalezneme kromě ovládání bezdrátových technologií také dva oddělené vstupy pro paměťová média. První je určená pro karty MemoryStick a druhá pro nejčastěji používané SD karty. Levá strana nabízí konektory LAN, VGA, HDMI, eSATA kombinované s USB, ExpressCard a FireWire. Pravá strana kromě Blu-ray vypalovací mechaniky obsahuje dva USB porty a dva konektory pro audio, přičemž jeden z nich dokonce s optickým výstupem. Nabídka je tedy vskutku více než bohatá.

Celkově po stránce zpracování není moc co vytýkat. Na poměry výbavy se relativně nižší pořizovací cena nutně musí někde projevit a notebooku například chybí pevnější magnesiové šasi. V případě Vaio F11Z se však nedá mluvit o nějakém závažném nedostatku. Notebook je i tak poměrně dost pevný a jistě vydrží i častější manipulaci.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Sony Vaio F11Z není určen pro cestování a na jeho mobilitu je proto nutné se dívat z jiného úhlu. Na to, jak je výkonný a co všechno obsahuje, s ním přesto není problém navštívit kamaráda nebo zajet do práce. Na běžné nošení v brašně na rameni to však není. Rozměry 263 x 387 x 41 a hmotnost 3,2 kg to jen potvrzují.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je u testovaného notebooku příjemné překvapení. Hlavní výhody spočívají ve vyhovující velikosti kláves, přehlednosti a zajímavých funkcích.

Samotná klávesnice ve formě tzv. chiclet kláves obsahuje jak běžnou část, tak i numerickou. Rozestupy mezi jednotlivými klávesami a rozdělené do skupin je řešeno vcelku dobře. Horní klávesy od Esc do Page Down jsou o něco menší než ostatní. Nejsou sice odděleny většími mezerami, v případě takto velké klávesnice to však příliš nevadí a orientace je poměrně snadná.

Funkce jako například ovládání intenzity podsvícení displeje, přepínání výstupů či uspání se nachází pod obvyklými zkratkami Fn + F*. Nad klávesnicí se v pravé polovině nachází několik dodatečných kláves. Pomocí "Display Off" lze snadno vypínat displej jedním tlačítkem bez nutnosti zavírat víko notebooku. Vedle tohoto tlačítka následuje ovládání přehrávání multimédií a nakonec také tři VAIO klávesy, z nichž jedna, s označením "S1", je programovatelná a lze pod ní přiřadit libovolnou aplikaci. Najdeme zde i tlačítko Assist, které slouží pro rychlou diagnostiku či nastavení notebooku.

Na klávesnici se píše velmi dobře a přestože je chiclet provedení obecně novinkou mezi notebooky, dá se na ní velmi rychle zvyknout a vypadá pěkně.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Notebook je postaven na čipsetu Intel PM55, které představuje mezi notebooky high-end řešení pro procesory Core i7 a i5. Výpočetní operace zajišťuje procesor Intel Core i7 - 720QM 1,6 GHz, který je schopen pracovat při frekvencích od 933 MHz až po 2,8 GHz v režimu Turbo.

cpuz
specifikace čipu

Výkon je tedy dostatečný nejen pro přehrávání Full HD filmů či hraní her, ale například má velmi dobré předpoklady i pro práci s videem včetně komprimace různých formátů.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 19 078
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 10 406

Multi-Thread mód (zatížena všechna jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 114 769
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 78 667

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 7,0

Po otestování CPU je jasné, že se jedná o výkon bez kompromisů a není třeba se obávat, že si s něčím procesor neporadí.

Testovaný notebook disponoval operační pamětí DDR3 o velikosti 8 GB. Tato hodnota je více než vyhovující a díky tomu nepředstavuje pro procesor a potažmo celý notebook žádné zpomalení. Obsazeny jsou oba sloty, každý po 4 GB. RAM krom toho běží na efektivní frekvenci 1333 MHz (běžně se používá 1066 MHz).

Poněkud nepochopitelná je přítomnost pevného disku Seagate Momentus 500 GB pouze s 5400 otáčkami za minutu.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 84,2 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 67,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,2 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Pevný disk je skutečně i podle výsledků testů poměrně pomalý a svědčí o tom i nižší hodnocení ve Windows 7. Škoda, že SONY nepoužilo pro takto výkonný notebook alespoň nějaký 7k2 disk.

Základem pro přehrávání Full HD filmů je kromě displeje také zdroj videa. Sony proto vybavila své Vaio Blu-ray mechanikou, která umožňuje přehrávat ta nejkvalitnější videa a filmy, jaké lze sehnat. Mechanika na rozdíl od běžně používaných kombo zvládá i vypalování, a to ve formátech BD-R/-RE/-ROM (až 50 GB na 1 disk) a DVD+-RW/+-R DL/RAM.

Bezdrátové technologie jsou samozřejmostí i u méně vybavených notebooků, Samozřejmostí je proto přítomnost jak Bluetooth, tak i Wi-Fi a/b/g/n.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.

Displej a grafika

Displej je dalším velkým kladem tohoto modelu. Sony ho označuje jako VAIO Premium. 16,4" displej disponuje Full HD rozlišením 1920 x 1080. Spolu s velmi dobrou věrností barev a více než dobrými pozorovacími úhly máte při přehrávání HD filmů pocit, jako by byl obraz skutečně živý.

Výhodu pro přehrávání filmů kompenzuje poněkud obtížnější práce ve Windows. Velké rozlišení znamená menší ikonky a písmo. Tyto vlastnosti prostředí lze sice do jisté míry přenastavit pro displej těchto parametrů, nicméně pro některé uživatele může být veliké rozlišení pro běžnou práci spíše na obtíž.

Příjemnou funkcí je regulace intenzity podsvícení pomocí snímače okolního světla, který je umístěn nad klávesnicí vedle multimediálních kláves. Díky tomu bude displej intuitivně za denního světla dostatečně vidět a ve tmě nebude zas nepříjemně pálit do očí. Uživatel má možnost zvolit plně automatické nebo manuální nastavení podsvícení. Kombinace možná není.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

Uvnitř Vaio F11Z se nachází velmi výkonná grafická karta NVIDIA GeForce GT 330M s 1 GB GDDR3 grafické paměti. Výkonově se jedná totožné řešení jako GeForce GT 240M nebo Mobility Radeon HD4650. V rámci grafických karet jde o produkt ze střední třídy, který je schopný pracovat s DirectX 10.1 efekty.

Pomocí HDMI výstupu na notebooku lze připojit externí displej s rozlišením až 2048 x 1536.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 31 510
  • 3DMark 05: 13 308
  • 3DMark 06: 6493

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,5

Po stránce grafického výkonu nabízí nové Vaio více než dostatečný výkon pro přehrávání multimédií a Full HD filmů. V oblasti her se nemusíte bát, že by nešly hrát i nejnovější tituly. Jisté rezervy grafická karta má a očekávat grafický výkon ve hrách srovnatelný s výkonnými stolními PC nelze. Přesto se jedná o jeden z velmi výkonných notebooků, jaké lze v současné době na našem trhu pořídit.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Notebook se na multimédia doslova zaměřuje a disponuje proto většinou funkcí, které bychom mohli očekávat. Horní část pracovní plochy obsahuje multimediální klávesy pro ovládání přehrávání.
Kousek nad nimi jsou po obou stranách notebooku umístěny reproduktory s o něco lepší kvalitou, nežli je standard. Přesto pro přehrávání HD filmů je pro maximální zážitek nutné připojit externí reprosoustavu.

Výstupní audiokonektor je navíc vybaven optickým výstupem, který umožňuje přenést zvukový signál do externího zesilovače v maximální kvalitě. To je velmi příjemný klad, především pokud doma máme kvalitní reprosoustavu pro domácí kino s optickým vstupem.

O práci s multimédii se stará několik Vaio programů a rozhraní, které se velmi snadno ovládají a pro běžného uživatele znamenají výrazné ulehčení. mezi zmíněné programy patří například Vaio Media Gallery, Vaio Gate nebo MusicStation. Zajímavým příslušenstvím pro multimédia je také software PMB (Picture Motion Browser) VAIO Edition, který umí editovat i HD video a pro začínající "editátory" a milovníky roztříděných fotek je velkým přínosem.

0,3 MPix webkamera je zklamáním, jelikož její kvalita není nijak lepší oproti low-end notebookům a u takto vybaveného notebooku by alespoň 1,3Mpix webkamera měla být samozřejmostí.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

V oblasti zabezpečení nemá VAIO příliš co nabídnout. Nejedná se však o manažerský notebook a jisté kompromisy například v této oblasti se přijmout dají. Jediné možnosti zabezpečení nabízí samotný BIOS a to funkce zablokování přístupu heslem.

Chlazení a provozní hluk

Odvod tepla je u takto výkonného notebooku velmi choulostivá záležitost a její špatné provedení může mít negativní dopad na hlučnost či míru zahřívání.

Vaio F11Z má výstup chlazení na levé straně notebooku. Systém chlazení je řešen bohužel trochu rozporuplně. Míra zahřívání je sice velmi nízká i v náročných aplikacích, zato hlučnost je až příliš vysoká. Především při přehrávání filmů, a to i za úspornějšího nastavení výkonu, se ventilátor ozývá až příliš často a s rušivou intenzitou, především v tišších pasážích filmů.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,6°C
  • klávesnice vlevo = 30,7°C
  • klávesnice vpravo = 30,6°C
  • spodek maximum = 32,9°C (vlevo u výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 37,7°C
  • napájecí adaptér = 42,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 37,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 37°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 36°C
  • klávesnice vlevo = 35,8°C
  • klávesnice vpravo = 35,6°C
  • spodek maximum = 43,9 (vlevo u výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 52°C
  • napájecí adaptér = 51,9°C

teplota okolí při měření: 24,3°C

Přestože se jedná o velmi výkonný notebook, teploty jednotlivých částí notebooku jsou vyvážené a i při hodinovém hraní nepředstavuje práce na klíně problémy s příliš vysokou teplotou.

Baterie

Šestičlánková Li-Ion baterie o kapacitě 54 Wh udržela notebook v našem standardním testu 3 hodiny a 56 minut. Vzhledem k výkonu tedy velmi slušný výsledek, který umožňuje použít notebook i na případných cestách.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 60 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 103 W

BIOS

V námi testované verzi BIOSu chyběly podrobnější možnosti nastavení jednotlivých funkcí, což se však v případě finální verze může a pravděpodobně také skutečně změní.

Příslušenství

Kromě již zmíněného balíčku Vaio aplikací, které jsou sdruženy pod Vaio Gate, se v notebooku nachází také antivirus či Office, obojí ve zkušební verzi. Na příloženém Blu-ray médiu se nachází několik ukázek videí ve vysokém rozlišení.

Na notebooku byl předinstalován operační systém Windows 7 Home Premium v 64-bitové verzi.

Ceny a záruka

Námi testovaná konfigurace má doporučenou koncovou cenu, stanovenou na 33 325 Kč bez DPH (39 990 Kč vč. DPH). Záruka je standardní dvouletá.

Závěr

Notebook je svým výkonem a množstvím funkcí určen pro náročné uživatele, kteří chtějí mít "mobilní" výkonný počítač, na kterém lze zároveň a především přehrávat HD filmy v maximálním rozlišení. Vzhledem k výpočetnímu výkonu a rozlišení lze stejně dobře využít i pro různé náročné grafické aplikace.

Klady a zápory

+ výkon
+ množství funkcí
+ Blu-ray a FullHD displej

- pomalý disk
- hlučnost

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony Vaio F11Z - 1,6 GHz, 8GB DDR3 RAM
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 - 720QM (1,6 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (MB): 8192 DDR3-664
  • HDD (GB): 50 (Seagate momentus, SATA 3Gb/s, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: BluRay BD-R/-RE/-ROM a DVD+-RW/+-R DL/RAM
  • LCD: 16,4"
  • LCD rozlišení: Full HD (1920 x 1080)
  • Video: Nvidia GeForce GT 330M, 1 GB
  • Modem: není
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g/n
  • Zvuková karta: Realtek High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: Touchpad
  • Software: Windows 7 Home Premium 64-bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 54Wh / 3h 56min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT(optical out), 1x SD, 1x MS, D-Sub, HDMI, 1x USB/eSata, 2x USB, LAN, Firewire, ExpressCard
  • Rozměry: 263 x 387 x 41 mm
  • Hmotnost (kg): 3,2
Recenze

Diskuse