RECENZE: Sony VAIO F13Z - multimédia bez kompromisů

21. 12. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Notebooky Sony VAIO řady F se řadí mezi multimediální modely určené pro náročnější uživatele. 16,4'' model, který si dnes představíme, vyniká dobrou multimediální výbavou, displejem s Full HD rozlišením a vysokým výkonem. Ten zajišťuje čtyřjádrový procesor Core i7 a mainstreamová grafická karta NVIDIA. Notebook má doporučenou koncovou cenu pod 40 000 Kč bez DPH.

Sony VAIO F13Z - multimédia bez kompromisů

Základní popis

Sony VAIO F13 je typickým zástupcem třídy multimediálních notebooků určených pro náročnější uživatele. Nabízí tak vysoký výkon, širokou výbavu a v neposlední řadě zajímavý vzhled, nemá ovšem potřebu disponovat možnostmi pokročilého zabezpečení a jinými prvky, které se využívají v korporátním prostředí.

Design notebooku zachoval výrobce stejný jako u předcházejících modelů řady F, s jedním jsme se už setkali dříve v recenzi Sony Vaio F11Z - na plný plyn. Charakteristickými prvky jsou především klávesnice v chiclet provedení, zaoblený vyvýšený prostor pod klávesnicí, kde se opírají dlaně uživatele, a typické je také kovové logo VAIO na víku displeje. Při srovnání s předcházejícím modelem jsou změny týkající se designu jen minimální, obměnil se v podstatě je odstín základny a rámečku displeje, nyní jim vévodí grafitově šedá. Stejné provedení zůstalo u panelu tlačítek nad klávesnicí a pro současné modely výrobce je typická i pozice tlačítka napájení na pravém boku.

Panty displeje působí dostatečně masivně, jako u většiny multimediálních notebooků umožňují vyklopení do úhlu okolo 140°. Přestože není notebook vyroben z ušlechtilých materiálů, jeho základna se příliš neprohýbá. O něco horší je situace u víka, které sice působí pevně, ale i při poměrně malém zatlačení z vnější strany se objevuje na displeji barevné vlnění.

Rozložení portů neprošlo žádnými změnami, přesto došlo k určitému vylepšení. Na pravém boku jsou umístěny konektory pro připojení sluchátek a mikrofonu, zároveň jsou kombinovány s optickým digitálním výstupem zvuku. Dále zde najdete dva USB porty, které se dočkaly upgradu a nově podporují také rychlejší verzi USB 3.0, přičemž je pochopitelně zachována zpětná kompatibilita se starším standardem. Vedle USB je potom už pouze optická mechanika.
Levou stranu notebooku výrobce vybavil FireWire, které už dnes není tak časté, dále úzkým ExpressCard slotem, kombinovaným eSATA/USB portem (už pouze ve verzi 2.0), HDMI výstupem, analogovým VGA výstupem a konektorem Ethernetu. Přední strana notebooku je využita dvojicí otvorů pro čtečku paměťových karet (MS a SD/MMC), najdete zde také přepínač bezdrátových adaptérů a diody indikující nabíjení a činnost disku.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

16" notebooky se už řadí spíše mezi modely, které nebudou sloužit ke každodennímu přenášení. Tomu odpovídají rozměry počítače 387 x 263 x 31 mm. Hmotnost 3,11 kg nebude při občasném přenášení obtěžující. Vzhledem k nárokům konfigurace se k počítači dodává zdroj s výkonem 120 W, je mírně větší než v současnosti obvyklé modely s nižším výkonem, na druhou stranu některé ještě nedávno používané 90W modely měly srovnatelnou velikost.

Klávesnice a ovládací prvky

Sony patří mezi jednoho z výrobců notebooků, kteří mají dlouhou tradici používání chiclet klávesnic. Dlouhodobé zkušenosti jsou určitě znát, protože se jejich klávesnice velmi pohodlně ovládají, což se nedá říci o všech, kteří používají tohle provedení. Testovaný model není výjimkou, psát se dá rychle a bez výraznějšího hluku. Přívětivé je rozložení, kurzorové šipky nejsou zmenšeny na úkor designu, a proto se dají pohodlně ovládat. Také numerický blok si zachovává standardní rozložení, nad ním jsou pak umístěny klávesy pro práci s textem. Bílé popisky kláves jsou dostatečně kontrastní, nechybí ani označení pro odlišné znaky slovenské klávesnice.

Nad klávesnicí je řada vyhrazených tlačítek, jedním z nich je možné vypnout displej, což se může hodit při práci na baterii, další slouží pro ovládání přehrávače, zbývající trojice pak spouští předinstalovaný software výrobce s tím, že na tlačítko S1 lze přiřadit vlastní funkci. Ve vypnutém stavu pak lze stisknutím Assist přejít k obnově systému. Ovládání jasu displeje a hlasitosti probíhá výhradně přes Fn zkratky.

Touchpad pod klávesnicí má dostatečně odlišnou strukturu od okolí a povrch příjemný pro pohyb prstu. Tlačítka mají spíše tužší stisk doprovázený hlasitým cvaknutím, ale jsou dostatečně přesná.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Výrobce vybavil testovanou konfiguraci výkonnými komponenty. Základem je čtyřjádrový procesor Core i7 740QM od Intelu doplněný čipsetem PM55. CPU pracuje na frekvenci 1,73 GHz, nechybí mu ovšem technologie Turbo Boost, umí se tak v případě nerovnoměrného vytížení jader přetaktovat až na 2,93 GHz. Samozřejmostí je i podpora Hyper-Threadingu, díky kterému umí procesor zpracovat až 8 vláken najednou, nechybí ani rozšířené možnosti virtualizace (VT-x, VT-d). Na rozdíl od dvoujádrových modelů pak chybí procesoru integrované grafické jádro.

CPU-Z

specifikace čipu

Výrobce nešetřil ani množstvím operační paměti a vybavil notebook hned dvěma moduly typu DDR3-1333, každý s kapacitou 4 GB. Protože je dnes už přítomnost 64-bitového operačního systému prakticky samozřejmostí, uživateli nic nebrání ve využití celé kapacity.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 35 153
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 515

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 126 020
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 84 182

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 581
  • Rendering (Multiple CPU): 1482
  • Multiprocessor Speedup: 2,55

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3850
  • Rendering (Multiple CPU): 10473
  • Multiprocessor Speedup: 2,72

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 7,4
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5437 MB/s

U aplikací, které stále umí využít pouze jedno vlákno, by mohly testované CPU překonat i některé dvoujádrové modely Core i5 s vyšší frekvencí, u vícevláknových úloh už ale procesor jednoznačně vede. Pro běžnou práci je výkon většiny současných procesorů naprosto dostatečný, výkon vícejádrového CPU tak lze v domácích podmínkách plně využít především při zpracování HD videa a samozřejmě u některých her.

Notebook je vybaven klasickým 2,5" pevným diskem, původem do Seagate. Plotny disku se otáčí rychlostí 7200 ot./min a je vybaven 16 MB vyrovnávací paměti. Výkon je mezi současnými disky klasické konstrukce rozhodně nadprůměrný.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 65,06 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 81,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,03 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Výrobce nešetřil na výbavě ani v případě optické mechaniky a rovnou osadil BD-RE mechaniku, která umí Blu-ray média nejen číst, ale i zapisovat, stejně jako klasická CD a DVD.

Propojení s okolím zajistí drátový gigabitový Ethernet, využít lze samozřejmě také Wi-Fi adaptér Intel Centrino 6200 AGN, který podporuje všechny současné standardy, a nechybí ani Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Sony patří mezi výrobce, kteří používají v noteboocích často velmi kvalitní displeje. Testovaný počítač byl vybaven 16,4" širokoúhlým LCD panelem disponujícím Full HD rozlišením (1920x1080). Povrchová úprava je matná a obraz jednoznačně vyniká nad úroveň většiny dostupných notebooků. Barevné podání je mnohem věrnější, a přestože se stále jedná o TN panel, mezi nadstandardní se řadí i pozorovací úhly. Intenzitu jasu podsvícení displeje se kromě ručního nastavení mění i závislosti na okolním osvětlení pomocí optického senzoru nad klávesnicí, v případě potřeby lze senzor dodávanou utilitou vypnout. Vzhledem k poměrně vysokému rozlišení na menší úhlopříčce lze doporučit uživatelům s horším zrakem zvýšení dpi v nastaveních zobrazení na 125%, čímž se zvětší popisky a ovládací prvky aplikací.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Notebook je vybaven grafickou kartou vyššího mainstreamu, jedná se o model NVIDIA GeForce GT 425M. Grafické jádro je vybaveno 96 unifikovanými shadery, 128bitovou paměťovou sběrnicí a 1 GB vlastní paměti. Protože instalovaný procesor nedisponuje integrovaným GPU, není u tohoto počítače možné využít technologii NVIDIA Optimus.

GPU-Z

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 31 778
  • 3DMark 03: 17 385
  • 3DMark 05: 13 184
  • 3DMark 06: 6717

3D Mark 2011

  • 3DMark score: P855
  • Graphics score: 757

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 643
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1856
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2954
  • OpenGL Speedup: 4,59

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 3769

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,5

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat
(1366x768, EFD Light, Medium, 1xAA, 0xAF)

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat
(1920x1080, EFD Light, Medium, 1xAA, 0xAF)

Výkon grafické karty je, přestože se nejedná o nejvýkonnější dostupné řešení, rozhodně velmi dobrý. Bez větších potíží umožňuje hrát současné hry, menší komplikací je ovšem vysoké rozlišení displeje. Pokud budete chtít hrát plynule v nativním rozlišení, nevyhnete se u některých her snižování detailů.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Notebook klade multimédia na první místo, a odpovídá tomu i náležitá výbava. Reproduktory umístěné pod mřížkou v horní části základny dokáží hrát dostatečně nahlas a především mají výborné zvukové podání, výšky a středy jsou jasné a na poměry notebooku příliš nezaostávají ani náznaky basů. Nabídka zvukových výstupů je mírně nadstandardní, kromě analogového výstupu pro sluchátka a digitálního HDMI lze využít i optický digitální výstup. Z dalších rozhraní pak některé uživatele může potěšit FireWire, které se často používá pro jednoduché připojení videokamery. Při exportu HD videa se hodí také zapisovací Blu-ray mechanika.

Součástí nezbytné výbavy je dnes už i webkamera integrovaná do víka displeje, výrobce instaloval typ s rozlišením 0,3 Mpx, integrovaný mikrofon se nachází hned vedle ní.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Výdech chladícího systému výrobce umístil na levý bok, na spodní straně je několik průduchů umístěných tak, aby se přístroj příliš nezahříval. Konfigurace notebooku je výkonná, a to se projevilo i v nárocích na chlazení.

Větráček se točí neustále, při kancelářské práci obvykle nevydává příliš hlasitý hluk, ale už při mírném zvýšení nároků, například po otevření několika záložek v prohlížeči, se začne nárazově poměrně nahlas zrychlovat.
Chlazení navíc nezachovává po zvýšení stabilní rychlost otáček větráčku, ale téměř pořád je mění, především v tiché místnosti to dokáže být značně obtěžující. Při náročnějším zatížení se chlazení přepne na výrazně vyšší rychlost a úměrně stoupá i jeho hlučnost. Větráček pak znatelně hučí, úroveň hluku ale zůstává srovnatelná s většinou podobně výkonných notebooků. Kolísání otáček bohužel ani při vysoké zátěži úplně nevymizí a příliš ho nelze ovlivnit ani nastavením jiného režimu chlazení ve VAIO Control Center.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 32,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,8°C
  • klávesnice vlevo = 32,3°C
  • klávesnice vpravo = 31,6°C
  • spodek maximum = 33,6°C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 38,3°C
  • napájecí adaptér = 34,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,1°C
  • klávesnice vlevo = 35,1°C
  • klávesnice vpravo = 33,0°C
  • spodek maximum = 39,2°C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 48,8°C
  • napájecí adaptér = 43,2°C

teplota okolí při měření: 24°C

Notebook je i při nízké zátěži v některých místech mírně teplejší, při používání to ale nevadí. V zátěži se ještě o něco zvýší, ale pořád zůstávají na snesitelné úrovni. Počítač lze používat i položený v klíně, spodní strana se s výjimkou levého zadního rohu výrazněji nezahřívá.

Baterie

Dodávaná baterie disponuje kapacitou 55 Wh, vzhledem k náročné konfiguraci s ní notebook v našem standardním redakčním testu* dosáhl výdrže 3 hodiny a 5 minut. Čtyřjádrový procesor má v kombinaci s výkonnou grafickou kartou vysokou spotřebu, pochopitelně proto nelze očekávat dlouhý provoz na baterii. Pokud by chtěl uživatel výdrž prodloužit, nabízí výrobce volitelnou baterii s vyšší kapacitou 81 Wh.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 35 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 52 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 96 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 110 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 18 W

BIOS a zabezpečení

Možnosti nastavení BIOSu jsou podobně jako u jiných „domácích“ notebooků velmi omezené, lze změnit pouze pořadí bootování, nastavit hesla pro základní zabezpečení a povolit nebo zakázat hardwarovou podporu virtualizace.

Příslušenství

Notebook se dodává s předinstalovaným operačním systémem Windows 7 Home Premium v 64bitové verzi. Součástí systému jsou jako obvykle i systémové utility a různý více či méně použitelný software. Po prvním spuštění je vhodné programy, které uživatel neplánuje používat, odinstalovat.

Z volitelného příslušenství je v nabídce pouze baterie s vyšší kapacitou a originální obal na notebook.

Ceny a záruka

Na českém trhu má testovaná konfigurace doporučenou koncovou cenu 37 491 Kč bez DPH (44 990 Kč bez DPH).

Záruka je standardní dvouletá.

Závěr

Sony VAIO F13Z je notebook určený pro náročné uživatele požadující vysoký výkon i v domácím prostředí. Počítač je dobře vybaven pro náročnou multimediální činnost, ať už se bude jednat o úpravu domácího HD videa nebo hraní her z pohledu běžného hráče. Kromě výkonu je nutné vyzdvihnout také na poměry notebooků velmi kvalitní Full HD displej, reproduktory, které potěší čistým a hlasitým přednesem, a podporu i méně obvyklých rozhraní jako je FireWire nebo USB v poslední verzi 3.0.

Mezi výraznější nedostatky se řadí především zvukový projev chlazení, nepatří mezi nejtišší a větráček navíc vydává poměrně nepříjemný kolísavý šelest.

Klady a zápory

+ vynikající displej
+ velmi dobrý výkon
+ kvalitní reproduktory (na poměry notebooku)

- kolísající hluk větráčku

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Sony VAIO F13Z

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony VAIO VPCF13Z1E/B
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 740QM (1,73 GHz, 6 MB L3, 2,4 Ghz QPI)
  • RAM (MB): 8192 DDR3-1333 (2x 4096)
  • HDD (GB): 500 (ST9500420AS, SATA-II, 7200 rpm, 16 MB cache)
  • DVD: BD-RE
  • LCD: 16,4" TFT
  • LCD rozlišení: Full HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GT 425M
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Marvell Yukon 88E8057)
  • WiFi: Intel Centrino 6200 AGN (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek ALC275
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Alps)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 55 Wh / 3h 5min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT/SPDIF, SD/MMC, MS, d-Sub, HDMI, 2x USB(2.0 + 3.0), 1x USB/eSata, IEEE 1394, ExpressCard/34
  • Rozměry: 387 x 263 x 31 mm
  • Hmotnost (kg): 3,11
Recenze

Diskuse