RECENZE: Toshiba Qosmio X500 - ještě větší a těžší

21. 1. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Nový přírůstek v herních modelech řady Qosmio je zas o kousek větší a těžší kvůli použití 18,4'' displeje s full-HD rozlišením. Měli jsme možnost jej otestovat, takže jsme zkusili zjistit, zda je také výkonnější. Uvnitř tepe moderní čtyřjádrový procesor Core i7 a dedikovaná grafická karta NVIDIA. Systém je doplněn 6 GB RAM a dvěma pevnými disky. Testovaná konfigurace doporučenou koncovou cenou lehce přesahuje 40 000,- Kč bez DPH.

Toshiba Qosmio X500 - ještě větší a těžší

Základní popis

Do řady Qosmio spadají hi-end notebooky pro běžné uživatele a podle modelu se dělí na multimediální a herní. Modely s X v názvu patří do té druhé kategorie. Správný herní notebook má většinou velký displej, silný procesor, grafickou kartu od ATI, nebo NVIDIE a hodně paměti. To vše Qosmio X500 splňuje.

Toshiba hernímu zaměření testovaného modelu přizpůsobila i vzhled. Povrchová úprava je s výjimkou spodku základny všude lesklá a černé plochy jsou zdobeny červeným lemováním. Tělo notebooku je samozřejmě obrovské kvůli velkému displeji. Kolem něj jsou však jen malé okraje a celkově je vzhled minimalističtější než třeba u modelu X300. Rozhodně nepůsobí nijak „otekle“. Za sebe mohu říct, že jde o pěkný notebook a decentní, elegantní vzhled vnímám jako výhodu.

Lesklé materiály jsou obecně méně praktické. Zde to Toshiba trochu zachraňuje odlišnou povrchovou úpravou s jednoduchým grafickým vzorem, takže otisky nejsou tak vidět. Mechanická odolnost je na herní notebook slušná. Nejde o žádný notebook k častému tahání v batohu na zádech a některá místa jsou měkčí. Určitá vůle je cítit v místě opěrek rukou, naopak třeba displej se zdá být chráněn dostatečně a taktéž chod kloubů víka je plynulý (maximální úhel otevření je omezen na 130°).

Na čelní straně je infra přijímač (pro dálkové ovládání), přepínač bezdrátového vysílače a čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro, xD). Vpravo jsou konektory zvukové karty, dvě USB, VGA výstup a konektor pro připojení napájecího adaptéru. Levá strana je vybavenější. Nejblíže k uživateli je optická mechanika s ExpressCard (54) slotem. Dále tu jsou Firewire 400, HDMI výstup, USB, eSATA/USB a zdířka LAN.

Ve výbavě v podstatě nic nechybí. Je tu analogový i digitální výstup, Firewire pro připojení kamery, eSATA pro připojení disku a USB zařízení je možné připojit zleva i zprava. V podstatě není moc, co víc si přát.

Qosmio X500 rozhodně nepatří mezi malé notebooky. Vlastně je na našem trhu jen málo modelů s větší hmotností. Rozměry jsou 445 x 295 x 45 mm při hmotnosti 4,64 kg. 120W napájecí adaptér (s kabeláží) k hmotnosti přidává ještě dalších 805 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Notebook má na šířku stejně jako leckterá stolní klávesnice, takže ta vestavěná nabízí velké klávesy a rozložení bez kompromisů včetně numerického bloku. K rozložení nemám žádné výhrady; numerický blok je stejný jako na stolních klávesnicích a standardní je také rozložení šestice kláves pro práci s dokumenty (Insert, Delete, Home,...). Horní řada funkčních kláves je rozdělena do bloků po čtyřech pro snazší hmatovou orientaci.

Klávesy mají nízký profil a jsou mezi nimi jen minimální mezery. Psaní na klávesnici je tiché a příjemné, taktéž stisk kláves je jistý. Na to, že jde o hráčský notebook, je klávesnice překvapivě hodně kvalitní.

Červeně svítící vypínač je vlevo od klávesnice a pod ním je osm podsvícených ikon (až na jednu taktéž červeně) s dotykovými senzory. Ty slouží k regulaci zvuku, ovládání přehrávače a jeho spuštění. Jediný senzor, jehož ikona standardně nesvítí, slouží k aktivaci ekologického módu. Po jeho aktivaci se ikona rozsvítí zeleně (na celém notebooku dále umí svítit zeleně jen indikace NumLocku a CapsLocku).

Senzory při doteku hlasitě pípnou a toto pípnutí nelze nijak vypnout. Z těchto senzorů má vůbec smíšené dojmy. Během hraní her jsem si často malíčkem ruky omylem měnil hlasitost nebo spouštěl Windows Media Player. Jejich svítivost překvapivě není velká, takže, ač je lze zhasnout v nastavení profilů napájení, nemusel jsem této funkce využívat ani při hraní v noci. Mnohem intenzivněji svítí červené diody na čelní hraně, které indikují připojení napájecího adaptéru, zapnutí, nabíjení baterie a práci disku, resp. SD karty (ty nijak nevypnete). Na druhou stranu musím říct, že mě těší stylizace svítících prvků do červené, protože i ty nejsilnější prvky jsou příjemnější než průměrná modrá dioda (kterých je teď v noteboocích víc než dost).

Touchpad je od společnosti Synaptics. Jeho dotyková plocha není zapuštěná, ale od okolí se odlišuje drsnějším povrchem. Kdo by měl problém ji najít, může po její vrchní straně rozsvítit červený pruh. Tlačítka touchpadu jsou na rozdíl od dotykové plochy zapuštěná a dělí je od ní dobré dva centimetry.

Tlačítka se mačkají dobře a nejsou hlučná. Horší je to s dotykovou plochou, která reaguje trhaně, takže ovládání kurzoru není tak pohodlné jako na jiných touchpadech. Poslední dobou sleduji, že je tento problém snad na všech nových Toshibách.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na novince Intelu – čipsetu PM55, což je zatím jediný exemplář podporující nejnovější procesory Core i7. Přesně takový procesor byl použit, konkrétně čtyřjádrový Intel Core i7 720QM se základní frekvencí 1,6 GHz. Pokud nejsou zatěžována všechna jádra, využívá procesor funkci TurboBoost, která přetaktuje ta užívaná. Při použití pouze jednoho jádra může frekvence stoupnout až na 2,8 GHz. Procesor navíc disponuje technologií Hyper-Threading, takže v ideálním případě umí zpracovat 8 instrukčních vláken současně. Výkon je tedy na více než slušné úrovni.

CPU-Z
specifikace čipu

V základu jsou obsazeny oba paměťové sloty operační pamětí o celkové kapacitě 6 GB. Oba moduly jsou typu DDR3-1066. Jeden má však kapacitu 4 GB a druhý 2 GB. Za zmínku určitě stojí integrovaný paměťový řadič u nových procesorů, což umožnilo vyšší přenosové rychlosti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 34008
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17875

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 118458
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 78816

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 582
  • Rendering (Multiple CPU): 1414
  • Multiprocessor Speedup: 2,43

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3738
  • Rendering (Multiple CPU): 9781
  • Multiprocessor Speedup: 2,62

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,0
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,2
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6028 MB/s

Uvnitř notebooku se ukrývají dva klasické 2,5“ disky, každý s kapacitou 500 GB. O skladovací prostor na data tedy nouze není. Disky mají jen standardní rychlost otáčení 5400 rpm. Dle mého názoru jsou 2,5“ disky nejužším hrdlem, pokud jde o výkon našlapaných notebooků s rychlými, moderními procesory. Více by dle mého slušelo nějaké SSD, které by sloužilo pro instalaci operačního systému a programů. Data by se pak mohla dát na (druhý) disk. V zahraničí takovou konfiguraci Toshiba nabízí. U nás ne.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 152 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 60,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,55 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,2

Optická mechanika je vybavena dvěma čočkami a je schopna zapisovat na DVD i BluRay média. Ihned po vybalení tak v kombinaci s programovou výbavou není problém s přehráváním médií s HD filmy. Vypalování BluRay se může hodit také při zálohování.

Za komunikačními schopnostmi stojí gigabitový ethernet od Atherosu, Wifi (b/g) karta od Realteku a Bluetooth 2.0 modul Toshiba. Použití levné Wifi karty mě u takového notebooku překvapilo. V této třídě už bych očekával kartu schopnou pracovat s Draft-N jako samozřejmost.

Bezdrátové funkce lze samostatně zapínat a vypínat klávesovou zkratkou Fn+F8. Jejich kompletní vypnutí lze také vynutit hardwarovým posuvným přepínačem na čelní straně notebooku.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej od Samsungu má obří úhlopříčku 18,4“ a lesklý povrch. Od předchozího modelu X300 se liší poměr stran 16:9, což také znamená full-HD rozlišení (1920x1080). Rozlišení i pozorovací úhly jsou určitě nad dnešním průměrem. Taktéž svítivost je slušná a kontrast také. Je tu ovšem jeden velký háček – celý displej, jako by byl pokrytý nějakou zelenou vrstvou, která značně pozměňuje jeho barevné podání. Zelený nádech chytají všechny barvy a je znát i na bílé a černé. „Nevěrohodné“ barvy tedy vylučují jakoukoli (byť jen nouzovou) práci s grafikou.

Použitý displej tedy hodnotím spíše negativně a jde dle mého názoru o výrazný nedostatek tohoto notebooku. Lze jej zmírnit pomocí nastavení barev v ovladačích grafické karty. Abych dostal odpovídající obraz, musel jsem zelenou složku stáhnout o celých 33%. Je možné, že v jiných kusech tohoto modelu jsou použity jiné displeje (výrobci mohou brát od více dodavatelů).

Ačkoli se notebook chlubí nápisem Gaming series proti modelu X300 z minulého roku je použita slabší grafická karta NVIDIA GeForce GTS250M s rychlou vlastní pamětí o kapacitě 1 GB. Dříve použitá GeForce 9800M GTX nabízela více shaderů (112) a především měla paměť připojenu 256bit sběrnicí (v X300 navíc mohou být karty dvě v SLI). Použití 128bit sběrnice mimo jiné značí, že jde pouze o mainstreamovou grafickou kartu, což u podobného notebooku prostě zamrzí, přestože její výkon není na notebook špatný.
GPU-Z
specifikace čipu

Notebook je vybaven dvěma grafickými výstupy. Na levém boku je digitální HDMI (tedy maximálně rozlišení 1920x1200) a na pravém analogové VGA. Kvalitu analogového výstupu jsem testoval s monitorem Samsung SyncMaster 215TW vybaveným rozlišením 1680x1050 a obraz byl dokonale ostrý.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 33401
  • 3DMark 03: 22300
  • 3DMark 05: 15251
  • 3DMark 06: 8272

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,7

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 633
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1932
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 3687
  • OpenGL Speedup: 5,82

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 4450

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3dsmax-04: 5.99
  • catia-02: 9.40
  • ensight-03: 12,34
  • maya-02: 37,95
  • proe-04: 11,03
  • sw-01: 19,09
  • tcvis-01: 3,00
  • ugnx-01: 3,84

game
Crysis, 1280x720, no-AA, střední detaily (35-40 fps)

game
FIFA 10, 1920x1200, no-AA, maximální detaily (75-113 fps)

game
NFS:Shift, 1280x800, no-AA, střední detaily (31-45 fps)

Výkon postačuje na všechny dnešní hry. Není ale zas tak velký, aby ty náročnější běžely v plných detailech a především v plném rozlišení. Řekl bych, že pro hard-core hráče nejde o nejvhodnější řešení, ale průměrný hráč by mohl být spokojený.

Grafická karta samozřejmě podporuje akceleraci moderních formátů HD videa. I kdyby tato akcelerace zrovna u některého videa nefungovala, výkonný procesor by měl poradit se vším.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Jestli se něco Toshibě opravdu povedlo, tak kvalita zvukového projevu. Stojí za ní dva větší reproduktory nad klávesnicí a jeden subwoofer na spodku. Pokud neutopíte bassy například položením notebooku na koberec, peřinu, či jiný podobný povrch je zvuk na poměry notebooků velmi slušný. Častokrát jsem při hraní her ani nepřipojoval externí reproduktory, protože mi kvalita těch vestavěných plně postačovala.

K připojení reproduktorů je připraven jeden analogový stereofonní výstup. Prostorový zvuk lze vyvést pouze digitálně prostřednictvím SPDIF signálu v HDMI konektoru.

Mikrofon a 2,0Mpix webkamera jsou v dnešní době už základní výbavou. Oboje je umístěno ve víku nad displejem.

Zabezpečení

Notebook v rámci BIOSu nabízí standardní hesla startu, nastavení (BIOSu) a pevného disku. Na softwarové úrovní je možné v rámci operačního systému využít ještě čtečku otisku prstů a rozpoznávání uživatele pomocí vestavěné webkamery. Oboje k přihlášení do uživatelského účtu.

Chlazení a provozní hluk

Notebook má oddělený chladící okruh pro procesor a grafickou kartu. Obě tyto součásti mají vlastní ventilátor se samostatnou logikou spínání. Očekával bych, že takové řešení výrobce použil, aby byl chladící systém efektivní a tichý. Bohužel to tak není. Hlučnost tohoto notebooku je opravdu velká i při nenáročné kancelářské práci (je na úrovni těch nejvýkonnějších strojů s dvěmi high-end grafikami). Při hraní her už jsem nezaznamenal výrazné zvýšení hlučnosti. U her mě ovšem nijak neotravovala, protože většina her ji překryje vlastním zvukovým doprovodem.

V tiché místnosti bude Qosmio X500 ventilátorem otravovat, ale v místnosti s více lidmi a „běžným ruchem“ bude slyšet jen slabé šumění. Řekl bych, že s podobným výkonem lze sehnat i tišší notebooky.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,0°C
  • klávesnice vlevo = 27,6°C
  • klávesnice vpravo = 28,1°C
  • spodek maximum = 32,3°C (vlevo pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 36,5°C
  • napájecí adaptér = 32,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 27,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,1°C
  • klávesnice vlevo = 28,5°C
  • klávesnice vpravo = 31,6°C
  • spodek maximum = 45,8°C (vpravo pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 51,5°C
  • napájecí adaptér = 42,6°C

teplota okolí při měření: 22°C

K teplotám nemám žádné výhrady. Při kancelářské práci je notebook chladnější. Zahřívá se až při výpočetně náročných činnostech a zejména hrách, ale teplo je znát pouze na spodku základy. Používání notebooku na klíně tedy doporučuji pouze při nenáročné práci. Ono to používání na klíně ovšem není moc pohodlné už kvůli vyšší hmotnosti.

Baterie

Na spodku základny je vyhrazen prostor pro velkou baterii s kapacitou 87 Wh. Jen díky takto velké baterii notebook vydržel v redakčním testu* 3 hodiny a 22 minut. Jinou baterii výrobce nedělá, ale od notebooku podobné velikosti nikdo běžce na dlouhé tratě nečeká. Na jeden průměrně dlouhý film to stačí.

Ekologie je teď v módě a ani Toshiba nezůstala pozadu. Dotykový senzor pod vypínačem po stisku rozsvěcí zelenou ikonu, která signalizuje přepnutí do ekologického režimu. Samotný ekologický režim není nic speciálního. Jde pouze o přenastavení standardních parametrů v napájecím profilu operačního systému.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 28 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 90 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 85 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 127 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 53 W

Nabíjení baterie je rychlé a z nuly na 100% trvá přibližně dvě hodiny. Výkonný zdroj zaručuje stejnou rychlost nabíjení i při hraní her.

BIOS

Úplně nejzákladnější softwarové vybavení zajišťuje Phoenix SecureCore BIOS. Do jeho nastavení se vstupuje klávesou F2 po startu počítače a lze zakázat podporu více jader procesoru, automatické přetaktování, virtualizaci a vestavěnou síťovou kartu. Lze také nastavit události, při kterých se notebook může zapnout (klávesnice, LAN, kritický stav baterie), režim napájení USB portů vypnutého notebooku a kompatibilitu SATA řadiče.

Záložka Display umožňuje vynutit interní displej jako primární zobrazovací zařízení po startu notebooku a zakázat HDMI-CEC nebo automatické zapínání/vypínání připojené televize.

Příslušenství

Do redakce nám notebook dorazil pouze s napájecím adaptérem. Obnova předinstalovaného systému Windows 7 Home Premium (64bit) má své místo na pevném disku. Toshiba (jakožto typický Japonský výrobce) instalaci operačního systému patřičně vyšperkoval užitečnými i absolutně nepotřebnými programy. Mezi to zajímavé řadím Corel DVD MovieFactory 7, což je program pro vytváření video DVD. Materiál je možné přímo v programu vytáhnout z kamery a export je možný i do formátu pro iPod. V základní výbavě je samozřejmě přítomen program pro obsluhu webkamery a DVD přehrávač.

Ceny a záruka

Na našem trhu je dostupná pouze testovaná konfigurace, a to za doporučenou koncovou cenu 42 990,- Kč bez DPH (51 588,- Kč s DPH). V zahraničí budou pravděpodobné časem dostupné i výkonnější varianty, neboť chlazení je zcela evidentně dimenzované na silnější grafickou kartu a je tu několik záslepek. Tipuji, že chybí DisplayPort a anténní vstup.

Záruku dává Toshiba základní s opravou v servisu a dobou trvání 2 roky.

Závěr

Toshiba Qosmio X500 je notebook pro lidi požadující slušný výkon a velký displej, ale z nějakého důvodu nechtějí klasický stolní počítač (který je za stejnou cenu daleko rychlejší). Dovedu si představit například užití v podobě grabování a střihání videa z kamery na cestách. Pro úpravu fotek vnímám jako překážku horší barevné podání displeje. Pokud jde o hry, všechny dnešní si lze zahrát, ale u těch nejnáročnějších nepočítejte s vysokými detaily a už vůbec ne s plným rozlišením displeje.

Určitě potěší příjemná klávesnice a solidní provedení. Označení jako „herní série“ mi však do hlavy kvůli osazené grafické kartě příliš nejde. Více jde podle mě o klasický multimediální notebook, protože za stejnou cenu lze najít na trhu najít herní notebooky výkonnější (a také tišší).

Klady a zápory

+ slušný výkon procesoru
+ výborný zvuk reproduktorů
+ pohodlná klávesnice

- hlučný chod ventilátoru
- výrazný zelený nádech displeje
- dotykové senzory příliš blízko klávesnice

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Qosmio X500

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Qosmio X500-110
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 720QM (1.60 GHz, 8 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 6144 DDR3-1066 (4096+2048)
  • HDD (GB): 2x500 (Toshiba MK5055GSX, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: BD-RE (Matshita BD-MLT UJ240ES)
  • LCD: 18,4" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTS 250M (1GB GDDR5, 128bit)
  • Modem: 56kB
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros AR8131 PCI-E Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Realtek RTL8187SE (b/g)
  • Zvuková karta: Conexant Cx20583 HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista 7 Home Premium (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 8100 mAh 10,8 V / 3h 22min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 3x USB, eSATA/USB, VGA, HDMI, ExpressCard 54, Firewire 400
  • Rozměry: 445 x 295 x 45 mm
  • Hmotnost (kg): 4,64
Recenze

Diskuse