RECENZE: Toshiba Satellite L505 - multimediální výkon

25. 3. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Multimediálních notebooky Toshiby jsou charakteristické především svým mohutným lesklým designem. Dnes testovaný 15,6'' model ale zaujme kromě svého vzhledu i výkonem - uvnitř se nachází nový procesor Core i5, dedikovaná grafická karta od ATI a samozřejmostí je dostatečně velká paměť RAM či disk. V testované konfiguraci má doporučenou koncovou cenu pod 20 000 Kč bez DPH.

Toshiba Satellite L505 - multimediální výkon

::Základní popis

Notebooky s novou platformou od Intelu se postupně zabydlují i na českém trhu, Toshiba Satellite L505 je typickým zástupcem notebooků určených pro domácnosti, kde je důležitý atraktivní vzhled a konfigurace, která bez potíží zvládne nároky kladené dnešními multimédii.

Design se drží stejného stylu jako ostatní modely řady Satellite, notebooku s výjimkou spodní strany dominují lesklé materiály v černém provedení s nenápadnou pruhovanou strukturou. Na víku nechybí velký nápis Toshiba, základnu pro změnu zdobí nápadnými mřížkami reproduktorů a masivní stříbrná tlačítka touchpadu.

Lesklé materiály jsou všeobecně známé menší praktičností, zejména při jasném osvětlení je na notebooku patrný každý otisk prstu. Zpracování je na solidní úrovni, přesto se při silnějším zatlačení víko i některé části základny lehce prohýbají. Víko displeje drží velký kloub na zadní straně, v zavřeném stavu ho zajišťuje magnet, maximální otevření je potom omezeno přibližně do úhlu 140°.

Výbava konektory zahrnuje dnes už obvyklý standard, na levém boku se nachází dvojice audiokonektorů, kombinovaný eSATA/USB port, HDMI výstup, konektor Ethernetu a analogový VGA výstup. Nedostupný je bohužel ExpressCard slot, na jeho místo výrobce umístil pouze trvalou záslepku. Na opačné straně najdete optickou mechaniku, dvojici USB portů a vstup pro napájecí zdroj. Zaslepený ExpressCard slot trochu zamrzí, na druhou stranu notebook nabízí eSATA vnímané bohužel stále spíše jako nadstandard.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Rozměry notebooku 383 x 259 x 35/41 se příliš neliší od jiných 15,6 " modelů, snad jen profil je v zadní části širší. Poměrně příznivá je i hmotnost 2,76 kg, odpovídá určení notebooku a jeho konfiguraci. Napájecí zdroj s výkonem 90W patří spíš mezi ty větší.

Klávesnice a ovládací prvky

Většina současných notebooků s úhlopříčkou 15,6" a displejem o poměru stran 16:9 je dostatečně široká, to výrobcům umožňuje osazovat klávesnice s plnohodnotným numerickým blokem. Ani dnes testovaný notebook není výjimkou, černá klávesnice s bílými popiskami má rozložení s dvouřádkovým Enterem a zkráceným levým Shiftem, klávesy pro práci s textem najdete v pravém horním rohu nad oddělenou numerickou částí.

Klávesy jsou dostatečně velké a mají příjemný nižší stisk, na klávesnici se tak dá psát pohodlně i vyšší rychlostí, navíc při psaní neprodukuje velký hluk. Drobnou nevýhodou může být jen hladký povrch kláves a méně kontrastní popisky Fn zkratek.

Nad klávesnicí se nachází malý ovládací panel, kromě tlačítka pro spuštění notebooku zde najdete i další pro základní ovládání funkcí přehrávače a ztlumení zvuku. Samotné ovládání úrovně hlasitosti pak umožňuje kolečko na přední straně notebooku.

Touchpad pod klávesnicí má standardní rozměry, není zapuštěný, od základny ho proto odlišuje především na dotyk odlišná struktura povrchu. Ovládání je bezproblémové, přispívají k tomu i velká tlačítka, která se pohodlně ovládají.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Srdcem počítače je procesor Intel Core i5 430M, jedná se model nové platformy pracující na frekvenci 2,26 GHz s vybavený 3 MB L3 cache. Hlavní předností při srovnání s předchozí generací je podpora nových technologií. Díky Hyperthreadingu může dvoujádrový procesor současně zpracovávat 4 aplikační vlákna, TurboBoost zase umožňuje při vytížení jednoho jádra CPU automaticky přetaktovat až na frekvenci 2,53 GHz. Protože se paměťový řadič i integrované grafické jádro přesunuly z čipsetu do procesoru, doplňuje platformu nová zjednodušená čipová sada Intel HM55.

Výkon procesoru se při srovnání s modely předchozí generace pracujícími na podobné frekvenci liší v závislosti na typu úlohy, největší nárůst je patrný u vícevláknových operací, kdy se využívá výhod Hyperthreadingu.

CPU-Z
specifikace čipu

Počítač je vybaven paměťovými moduly typu DDR3 pracujícími na frekvenci 1066 MHz. Každý z dvojice modulů disponuje kapacitou 2048 MB, celkem jsou tedy k dispozici 4 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 30 012
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 231

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 87 867
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 57 556

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 530
  • Rendering (Multiple CPU): 1156
  • Multiprocessor Speedup: 2,18

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3441
  • Rendering (Multiple CPU): 7784
  • Multiprocessor Speedup: 2,26

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,7
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5271 MB/s

Pevný disk pochází rovněž od Toshiby, 2,5 " model s kapacitou 500 GB, 8 MB vyrovnávací paměti a rychlostí otáčení 5400 ot./min se svým výkonem řadí do průměru.

Optická mechanika u většiny notebooků zahrnuje standard v podobě podpory čtení i zápisu všech běžných CD A DVD médií a žádnou výjimkou není ani testovaný notebook.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 161,22 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 59,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,29 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,5

Bezdrátovou konektivitu zajišťuje Wi-Fi adaptér od Realteku, podporuje standardy pracující v pásmu 2,4 Ghz (b/g/n). Zklamáním jsou další možnosti připojení k síti, drátový Ethernet je dostupný pouze v pomalejší 100 Mbit verzi a z nepochopitelných důvodů chybí Bluetooth adaptér, který je dnes už samozřejmostí i mezi netbooky.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej má podobné parametry jako jiné notebooky s úhlopříčkou 15,6". Panel má lesklou povrchovou úpravu, poměr stran činí 16:9, disponuje rozlišením 1366 x 768 a podsvícení zajišťují LED diody. Barevné podání je lehce nadprůměrné, pozorovací úhly ovšem nijak nevynikají. Příjemný je dostatečně vysoký maximální jas displeje.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Notebook je vybaven dedikovanou grafickou kartou ATI Mobility Radeon HD 5165. Ačkoliv by se mohlo zdát, že se jedná a nový model, ve skutečnosti to je přejmenovaný mainstreamový Radeon HD 4650 z předchozí generace, změnily se pouze takty jádra. To ovšem nemění nic na faktu, že její výkon je dostatečně vysoký i pro hraní moderních her. Grafická karta je vybavena 1 GB vlastní paměti typu GDDR3, která je připojena 128bitovou sběrnicí a MÁ 320 unifikovaných shaderů.

Zajímavostí notebooku je nedostupné integrované grafické jádro, které je součástí nových procesorů. Většina výrobců umožňuje přepnutí na integrované GPU z důvodu nižší spotřeby, v tomto případě asi úspora energie nevyvážila výrobci náklady na osazení mechanismu, který přepínání umožňuje. U multimediálních notebooků navíc většina uživatelů hledí spíše na výkon než spotřebu.

GPU-Z

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 23 556
  • 3DMark 03: 21 232
  • 3DMark 05: 14 316
  • 3DMark 06: 7458

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,7

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 565
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1816
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 4226
  • OpenGL Speedup: 7,48

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 4836

Stalker: Call of Pripyat Benchmark

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat
(1366x768, EFD Light, Medium, 1xAA, 0xAF)


Výkon grafické karty stačí i pro provoz současných her v nativním rozlišení displeje. Pro plynulé hraní se budete muset obejít bez vyhlazování a většinou i bez maximální úrovně detailů, ale nárokům běžného průměrného hráče to bude stačit.

Samozřejmostí je hardwarová akcelerace přehrávání HD videa, u testovaného notebooku fungovala bez problémů.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou umístěny nad klávesnicí pod výraznými mřížkami, Toshiba většinou do svých notebooků osazuje lepší typy, v tomto případě ale bohužel příliš nevynikají. Hlasitost je sice dostatečná a podání středů výrazné, ale výšky a hloubky jsou zastřené. Celkově se tak reproduktory řadí lehce pod obvyklý průměr.

Dvojice analogových konektorů umožňuje připojení sluchátek a mikrofonu, pro vyvedení digitálního zvuku lze použít jen HDMI, S/PDIF výstup chybí. Příjemným způsobem je vyřešeno ovládání hlasitosti, zajišťuje ho kolečko na přední straně notebooku, regulace probíhá softwarově.

Webkamera s mikrofonem se nachází na obvyklém místě ve víku displeje, rozlišení je základních 0,6 Mpx.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chladicí systém nasává vzduch otvory na spodní straně, výdech je umístěný na levé straně počítače. Při nenáročné činnosti se většinou větráček netočí vůbec a když se občas spustí na nejnižší rychlost, není příliš hlučný. Při vyšší zátěži nutnost chlazení stoupá a větráček se otáčí rychleji, v takovém případě ho už nepřeslechnete, hlučnost ovšem stále nepřekračuje úroveň obvyklou u jiných notebooků s podobnou konfigurací.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 29,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,6°C
  • klávesnice vlevo = 28,8°C
  • klávesnice vpravo = 27,5°C
  • spodek maximum = 32,1°C (nalevo od středu)
  • výdech chlazení = 33,6°C
  • napájecí adaptér = 33,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,3°C
  • klávesnice vlevo = 32,8°C
  • klávesnice vpravo = 31,8°C
  • spodek maximum = 39,6°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 45,8°C
  • napájecí adaptér = 48,4°C

teplota okolí při měření: 23°C

Zahřívání je při prohlížení webu a podobné nenáročné činnosti velmi nízké a není problém ani při používání notebooku položeného v klíně. Při hraní se teploty zvýší, hlavně v okolí touchpadu a na spodní straně, pokud ale budete mít notebook položený na pevné podložce, není to žádný problém.

Baterie

Výrobce vybavil notebook základní šestičlánkovou baterií s kapacitou 44 Wh, která jej dokázala v našem standardním redakčním testu udržet v provozu 3 hodiny a 52 minut. Vzhledem ke konfiguraci se jedná o slušný výsledek, je otázkou, o kolik by se zlepšil, pokud by výrobce umožnil přepnutí na integrované GPU. Při surfování s aktivní Wi-Fi a mírně sníženém jasu displeje se lze dostat s výdrží přibližně na dvě a půl hodiny.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 16 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 58 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 76 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 93 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 38 W

Napájecí zdroj má dostatečnou rezervu, aby se nabíjení příliš nezpomalovalo ani při vyšší zátěži, vybitá baterie se na 80% své kapacity nabíjí přibližně hodinu.

BIOS a zabezpečení

Možnosti nastavení BIOSu jsou mírně širší, než bývá u multimediálních notebooků zvykem, kromě nastavení pořadí bootování a základního zabezpečení v podobě hesel umožňuje výrobce zakázat používání některých funkcí procesoru (TurboBoost, SpeedStep, virtualizace), dále lze zakázat použití některých zařízení (eSATA, LAN, webkamera, touchpad). Dostupná je i volba pro přepnutí SATA řadiče do kompatibilního režimu.

Příslušenství

K notebooku se standardně nedodává žádné zvláštní příslušenství. Předinstalován je operační systém Windows 7 Home Premium v 64bitové verzi, výrobce ale dodává na přiložených médiích i 32bitovou verzi recovery. Součástí systému jsou i zkušební verze vybraného software (McAfee Internet Security, Microsoft Office) a své utility. Po prvním spuštění běží na pozadí poměrně značné množství aplikací a v rámci urychlení práce počítače je vhodné nepotřebný software ihned odinstalovat.

Ceny a záruka

Testovaná verze Satellite L505-13G se prodává za doporučenou koncovou cenu 18 490 Kč bez DPH (22 190 Kč s DPH). Dále je k dispozici alternativní konfigurace L505-13D s procesorem Core i3 330M a pomalejší grafickou kartou ATI Mobility Radeon HD 5145 za doporučenou cenu 16 490 Kč Bez DPH (19 790 Kč s DPH).

Standardní záruka je dvouletá typu carry-in, zdarma lze objednat přepravu do servisního střediska kurýrem.

Závěr

Toshiba Satellite L505 je multimediálním notebookem, který nabízí za přijatelnou cenu výkon dostatečný i pro méně náročného počítačového hráče. Dále se pyšní charakteristickým vzhledem, klávesnicí s numerickým blokem a uživatele určitě potěší i eSATA port a pohodlné ovládání hlasitosti kolečkem.

Na druhou stranu jsou horší možnosti síťové konektivity, Ethernet v gigabitové verzi a především Bluetooth mají dnes už i mnohem levnější notebooky. Nepotěší ani absence ExpressCard slotu a nemožnost přepnout na integrované grafické jádro procesoru kvůli úspoře energie.

Klady a zápory

+ dobrý výkon
+ ovládání hlasitosti kolečkem
+ eSATA port

- chybí Bluetooth
- nelze přepnout na integrované GPU
- chybí ExpressCard

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Satellite L505

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite L505 - 13G
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 430M (2,26 GHz, 3 MB L3, 1066 Mhz FSB)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x 2048)
  • HDD (GB): 500 (Toshiba MK5055GSXN, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 15,6" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Ati Mobility Radeon HD 5165 (1GB GDDR3)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Realtek RTL8139)
  • WiFi: Realtek RTL8191SE (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek ALC272
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (32bit/64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48Wh / 3h 52min
  • Rozhraní: audio IN/OUT, 1x SD/MMC/MS, HDMI, D-Sub, 1x USB/eSata, 2xUSB
  • Rozměry: 383 x 259 x 35-41 mm
  • Hmotnost (kg): 2,76
Recenze

Diskuse