RECENZE: Acer Aspire TimelineX 4830TG - na dlouhé cesty s výkonem

28. 6. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Na světě je třetí generace notebooků řady Timeline, které se specializují na nižší hmotnost a delší výdrž na baterie v rámci úhlopříčky. Z nabídky jsme otestovali prostřední, 14'' model vybavený procesorem Core i5 a výkonnou grafickou kartou NVIDIA při zachování optické mechaniky. Tento model začíná v nejlevnějších konfiguracích s doporučenou koncovou cenou pod 17 000,- Kč bez DPH.

Acer Aspire TimelineX 4830TG - na dlouhé cesty s výkonem

Základní popis

Když přišly před dvěma roky na trh notebooky Acer Timeline, prakticky to vytvořilo novou kategorii cenově dostupných notebooků s dlouhou výdrží na baterie a ergonomií plnohodnotných modelů. Druhá generace, již nazvaná TimelineX, opustila úsporné procesory s nižším výkonem a za cenu mírného snížení výdrže na baterie nabídla v lehkém notebooku výkon plně srovnatelný s tím, co nabízely podstatně „žravější“ počítače. Současná generace není tak revoluční, ale soustředí se spíše na zlepšení vlastností svých předchůdců – zvyšuje výdrž na hodnoty původních Timeline, aniž by to znamenalo omezení výkonu.

V současné nabídce jsou nové notebooky TimelineX vyráběné ve třech úhlopříčkách (13, 14 a 15,6“) se stejným výkonem. Volba při výběru k recenzi padla na 14“ model, neboť je proti 15,6“ znatelně menší a lehčí a přitom jeho větší bráška kromě numerického bloku klávesnice nenabízí nic navíc. U modelu o palec nižšího zas rozhodlo, že při přímém srovnání vypadaly oba počítače téměř stejně velké, jen v menším chyběla optická mechanika. Vzhledem k tomu, že 13“ TimelineX přišly o velkou výhodu v podobě dvou okruhů chlazení (jednoho samostatného pro grafickou kartu) a zůstala jako výhoda jen mírně nižší hmotnost, není již tak zajímavý s ohledem na to, kolik lidí stále v počítači vyžaduje optickou mechaniku.

Nová generace se dočkala výrazné změny vzhledu, který pochytil několik prvků původní multimediální řady Ethos. Jde především o hranatější tvary, stříbrné okolí klávesnice a jiný tvar kláves. Zajímavým pokusem je pak změna barvy opěrek rukou a vnější strany víka na modrošedou. Kromě displeje a jeho rámu jsou nyní všechny povrchy matné a příjemné na dotyk. Výsledek změn subjektivně vnímám jako zlepšení, ale někteří majitelé předchozích Timeline tvrdí, že byl předtím lepší. Bude tedy záležet na vkusu každého. Přesto jsem přesvědčen, že v rámci současné nabídky notebooků jde ve své třídě o jeden z těch hezčích počinů.

S ohledem na cenu nepřekvapí více méně plastová konstrukce. Počítač působí bytelně, ale v případě základny je při zvednutí otevřeného notebooku za roh znatelné ohnutí. Šasi jako takové je při zatlačení prstem jen mírně poddajné a klávesnice se při psaní neprohýbá. Víko je tenké, ale proti tlaku z vnější strany chrání displej dostatečně. V kategorii, ve které se TimelineX pohybuje, sice nejde o nejodolnější zpracování, ale odolnost by měla být dostatečná pro časté nošení.

Přestože jsou klouby zapuštěné v základě, displej jde vyklopit do úhlu přibližně 150°, což by mělo stačit ve všech situacích. V zavřeném stavu je víko drženo magneticky, ale tuhost magnetu i kloubů je optimální a nebrání pohodlnému otevření notebooku jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Nabídka rozhraní je omezena na to nejběžnější a nad standard ji povyšuje jen přítomnost USB 3.0. V čelní straně je integrovaná pouze multiformátová čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS, xD). Vlevo jsou výstupy grafické karty (HDMI a VGA), jedno USB 3.0 a LAN. Vpravo pak dále konektory zvukové karty, dvě USB 2.0 a optická mechanika s konektorem napájení. Tím výčet rozhraní končí. Výbava je dostatečná, ale USB jsou nešikovně umístěna do prostoru co nejblíže uživateli. Zejména vpravo pak hrozí, že budou kabely připojených zařízení překážet v prostoru pro manipulaci s myší.

Základna má půdorysné rozměry 338 x 239 mm a v zavřeném stavu je tloušťka profilu 25 mm vpředu a 28 mm vzadu (v prostoru baterie). Hmotností 2,14 kg patří 14“ TimelineX lehce pod průměr v rámci kategorie. 90W napájecí adaptér k hmotnosti přidává dalších 548 g (včetně kabeláže), ale dlouhá výdrž nošení napájecího adaptéru nevyžaduje.

S hmotností lehce před dvě kila je tento notebook výbornou volbou pro časté cestování bez nutnosti omezování v ergonomii a výkonu.

Klávesnice a ovládací prvky

Acer poprvé v řadě Timeline přešel na chiclet provedení klávesnice s mezerami mezi klávesami. Nová klávesnice budí lepší dojem, pokud jde o životnost, a subjektivně mírně mělčí stisk s většími mezerami omezí četnost překlepů. 13 a 14“ modely používají stejné rozložení s klávesami po pohyb v dokumentech po pravé straně. Rozložení je naprosto standardní a pro lepší orientaci má mezerou oddělený blok kurzorových šipek. Výrobce se nepouštěl do žádných experimentů, takže by vás nemělo nic zaskočit, pokud už jste někdy notebook měli.

Klávesnice má příjemný stisk a je dobře použitelná i pro psaní dlouhých dokumentů. Výtka by mohla směřovat pouze k vyšší hlučnosti, kdy některé klávesy (například mezerník) při stisku cvakají.

V prostoru nad klávesnicí jsou pouze dvě další tlačítka. Jedno slouží jako vypínač a druhé přepíná režim úspory. Obě jsou však modře podsvícená. Indikační panel je umístěn na čelní hraně vlevo. Tři diody (modré, červené) indikují zapnutí počítače, aktivitu disku a stav bezdrátového vysílače. Specialitou je protáhlé podsvícené tlačítko s ikonou baterie – při nabíjení svítí oranžově a po nabití modře. Při chodu na baterku ale svítí jen několik sekund po stisku. Podle barvy (modrá, oranžová, červená) pak můžete zhruba vyčíst stav baterie.


pracovní plocha detail klávesnice

Touchpad Elan je mírně zapuštěný a výrobce jej vybavil dvěma standardními tlačítky s tichým stiskem. Dotyková plocha s hladkým povrchem je mírně zapuštěná a lze ji snadno rozlišit. Odezva na pohyb je bez viditelného zpoždění, ale elektronika používá nezvyklou akcelerační křivku, kterou nelze změnit. Nejde ovšem o nic, na co by si nešlo zvyknout.

Hlavní HW parametry

V základní desce s nejběžnější čipovou sadou Intel HM55 je osazen procesor střední třídy Intel Core i5 2410M s výchozí frekvencí 2,3 GHz, který se v režimu Turbo Boost taktuje až na 2,9 GHz. Výkon procesoru si poradí se všemi běžnými úkony včetně těch náročnějších a pro drtivou většinu uživatelů nebude po dobu životnosti notebooku představovat brzdu.

CPU-Z
specifikace čipu

V základu je počítač vybaven 4 GB RAM tvořenými jedním modulem DDR3-1333. Do maximálních 8 GB lze paměť snadno rozšířit přidáním dalšího takového modulu do druhého slotu. Rozšíření paměti však má v dnešní době smysl jen u omezeného množství lidí, kteří potřebují virtualizovat několik systémů nebo pracují s velkými grafickými projekty. Ti ostatní si s 4 GB vystačí.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 789
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 263

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 101 358
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 49 810

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4569 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9470 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,07

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,39 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5939 MB/s

Pevný disk má kapacitu 640 GB a spadá do kategorie dnešního průměru s 5400 rpm. Oproti 7200rpm diskům není o moc pomalejší a jeho hlavní výhodou je nízký provozní hluk.

Pravý bok zdobí tenká optická mechanika typu DVD Super Multi, která není uživatelsky vyměnitelná. V rámci nabídky řady TimelineX jde o nejmenší model, který je ještě vybaven optickou mechanikou.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 141 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 71,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,92 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Drátovou konektivitu má na starosti gigabitový Ethernet Atheros. Bezdrátové spojení je primárně záležitostí Wi-Fi /n adaptéru stejného výrobce s jednou anténou a příjmem v pásmu 2,4 GHz (maximálně 105 Mb/s) a pro komunikaci s mobilními zařízeními je tu ještě modul Bluetooth 3.0.

Zařízení se vypínají softwarově. Pod zkratkou Fn+F3 se k tomuto účelu ukrývá klikací aplikace.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Širokoúhlý displej (16:9) má úhlopříčku 14,0“ a jeho povrchová úprava je lesklá. Jako rozlišení bylo zvoleno základní HD (1366x768), které je pro běžné uživatele v této úhlopříčce nejvhodnější volbou. Kvalitativně 14“ displeje patří spíše na chvost nabídky. Tento určitě nevynikne vertikálním pozorovacím úhlem. Překvapivě nadprůměrný je však barevný rozsah. Obraz je kontrastní a barvy živé.

Použitý displej v testovacím kusu měl mírný nádech do žluté barvy, který bylo nutné zkorigovat v ovladači grafické karty. Jako optimální se ukázalo snížení červené složky o 7% a snížení zelené složky o 11%.

LED podsvícení lze regulovat v 10 stupních, které pokrývají obvyklý pracovní rozsah od práce ve vlaku za poledního slunce až po provoz za úplné tmy. Maximální podsvícení je silné a běžně jsem nepotřeboval jas nad 75%.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 250 cd/m^2
  • Kontrast: 400:1
  • Odezva: 2 ms
  • Podsvícení: (W) LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Chi Mei N140B6-L24. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Vedle grafického jádra integrovaného v procesoru je nyní místo grafiky AMD přítomno dedikované řešení od NVIDIA, a to konkrétně GeForce GT540M s vlastním 1 GB 128bit paměti GDDR3. Notebook využívá řešení NVIDIA Optimus, kdy integrovaná karta jede neustále a stará se o veškeré vykreslování a výstupy. Výkonnější dedikovaný čip se spouští pouze v případech, kdy je vyžadován (grafický náročné programy, hry), a v těch ostatních je úplně vypnutý.

GPU-Z
specifikace čipu

Externí monitor je připojitelný buď analogovým VGA, nebo digitálním HDMI. Oba výstupy lze využít současně v režimu rozšířené plochy, pokud je vypnutý interní panel notebooku.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 7903
  • 3DMark Vantage: P4478 (GPU: 3559, CPU: 19828)
  • 3DMark 11: P988 (Graphics: 888, Physics: 3106)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,7

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4924 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 25,27 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 9,79
  • CATIA (catia-02): 9,65
  • EnSight (ensight-03): 14,77
  • Maya (maya-02): 23,25
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 11,40
  • SolidWorks (sw-01): 9,48
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 1,52
  • UGS NX (ugnx-01): 1,06

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 3,36
  • EnSight (ensight-04): 10,31
  • LightWave 3D (lightwave-01): 8,53
  • Maya (maya-02): 5,70
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 0,93
  • SolidWorks (sw-03): 4,79
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 0,71
  • Siemens NX (snx-01): 2,13

Crysis 2
game
Crysis 2, 1280x720, vysoké detaily (nejnižší možnost)
FPS: 20 (min), 48 (max), 33 (průměr)

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 21,3 fps
  • 1366x768: 19,4 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (DirectX 11, 1280x720)

Většinu činností s přehledem zastane integrovaná Intel GMA HD3000. Zvládá plynulou akceleraci prostředí Windows Aero, přehrávání 1080p HD filmů i starší hry. Dedikovaný čip NVIDIA má smysl pouze u náročných AAA her a některých programů, které umí využít akceleračních schopností karty (konverze videa a podobně). GeForce GT540M v současné době představuje střední třídu mezi notebooky a běží na něm drtivá většina her plynule aspoň se středními detaily. V nativním rozlišení displeje byl dobře hratelný i Crysis 2.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Acer se chlubí, že reproduktory v modelech TimelineX jsou profesionálně vyladěné. Ačkoli jsou všechny marketingové nápisy včetně Dolby u mřížky nad klávesnicí, reproduktory mají své místo v zkosené čelní hraně. Jejich zvuk je na poměry 14“ notebooků překvapivě dobrý a prokreslený.

Na tom má velký podíl systém Dolby Home Theater v4, který je z výroby zapnutý v ovladači zvukové karty a dostanete se k jeho nastavení přes správu zvukových zařízení.

Nastavení Dolby
Nastavení Dolby Home Threater v4

Zatímco integrovaným reproduktorům toto vylepšení značně pomůže, v případě jakýchkoli jen trochu lepších sluchátek je situace opačná a nutí Dolby při každém připojení vypínat. Automatické přepínání na testovacím kusu bohužel nefungovalo.

Vstup je od výstupu oddělen do samostatného konektoru, takže na boku najdete dva 3,5mm konektory jack. Výstupní konektor je kombinovaný s malou diodou, která zajišťuje optický digitální výstup S/PDIF. Digitální výstup je také součástí HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

V rámu víka nad displejem je vestavěna 1,3Mpix webkamera schopná fotit do rozlišení 1280x1024 a pořizovat video v rozlišení 640x480. Její aktivita je indikována modrou diodou vedle objektivu. Z druhé strany objektivu pak ještě sekunduje malý mikrofon.

Chlazení a provozní hluk

Výkonné komponenty v tenkém těle 14“ notebooku vyžadují kvalitní návrh chlazení a ten se Aceru povedl. K chladiči s výdechem na levém boku jsou připojeny dvě heatpipe a ventilátor je teplotně spínaný.

Při kancelářské práci se ventilátor většinu času netočí. Zapíná se jen nárazově po delší době a jeho chod je relativně tichý. Většinou se tak v počítači ozývá jen šumění pevného disku.

V zátěži běží ventilátor neustále, ale svým hlukem nijak neruší. Mezi notebooky s grafickou kartou střední třídy patří k těm tišším.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,7°C
  • klávesnice vlevo = 29,4°C
  • klávesnice vpravo = 28,8°C
  • spodek maximum = 30,6°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 30,9°C
  • napájecí adaptér = 31,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 36,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,6°C
  • klávesnice vlevo = 39,2°C
  • klávesnice vpravo = 37,0°C
  • spodek maximum = 49,7°C (pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 57,3°C
  • napájecí adaptér = 46,5°C

teplota okolí při měření: 23,3°C

Běžně je teplota počítače po celém povrchu maximálně vlažná. Intenzivní zátěž (například hraní her) způsobí generování tepla především na spodku základny v prostoru chladiče. Přes klávesnici je teplo také cítit, ale pocitově ještě není nepříjemné.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži hrou Crysis 2

Kvůli jistým zprávám o možném snižování výkonu procesoru ve vyšších teplotách jsem nahrál nejnovější verzi BIOSu a zkoušel několik zátěžových situací. Pokud je vytížen jen procesor na všech svých jádrech (konverze videa, výpočetní programy), jsou teploty maximálně k 75°C. Jednu z největších reálných zátěží představuje hra Crysis 2, která naplno využívá procesoru i grafické karty. Zde jdou teploty procesoru k 86°C, ale ani v tomto případě k snižování výkonu nedochází.

Baterie

V nové generaci této řady šel výrobce cestou integrované 6článkové baterie s kapacitou 67 Wh. Tato baterie není uživatelsky vyměnitelná, což může omezovat minoritní část uživatelů, kteří jsou zvyklí mít baterie dvě a prohazovat je. Výrobce udává možnost až 1000 plných nabíjecích cyklů během životnosti baterie (stejně jako ostatní to ovšem nezohledňuje delší zárukou), což by mělo pokrýt životnost celého notebooku.

Energie 67 Wh postačovala v našem standardním redakčním testu* na provoz notebooku po dobu 9 hodin a 47 minut. S polovičním jasem LCD a aktivní Wi-Fi je reálná výdrž mezi 6 a 7 hodinami, což je moc pěkný výsledek.

Možnosti prodloužení výdrže větší primární baterií nebo přidáním sekundární výrobce nenabízí a konstrukce počítače je ani neumožňuje.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 10 W

Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 50 W

  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 64 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 68 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 38 W

Není mi jasný důvod přibalení 90W napájecího adaptéru, když notebook při nabíjení nikdy nepřesáhne odběr, který by zvládl dodat menší 65W adaptér. Kompletní nabití baterie ve vypnutém stavu nebo nízké výkonové zátěži trvá přibližně dvě hodiny. V případě hraní her se však nabíjení téměř zastaví.

BIOS a zabezpečení

Do nastavení firmware InsydeH2O se vstupuje snad nejběžnějším způsobem - klávesou F2 po startu počítače. Jsou v něm následující volby:

  • výběr grafického módu (NVIDIA Optimus, pouze integrovaná grafika)
  • vypnutí tichého bootu (budou se zobrazovat diagnostická hlášení)
  • vypnutí možnosti bootu ze sítě
  • povolení výběru zařízení k bootu po stisku F12
  • zákaz spuštění obnovy systému do továrního nastavení po stisku Alt+F10
  • přepnutí režimu SATA řadiče

Na úrovni BIOSu jsou povolena tři základní hesla - správcovské, uživatelské a pevného disku.

Příslušenství

V krabici se nachází kromě notebooku také 90W napájecí adaptér, přívodní šňůra, jednoduchý leták se základními instrukcemi, stručný tříjazyčný manuál (angličtina, čeština, slovenština) a několik dalších příruček. Obsáhlý návod je pouze jako PDF soubor na pevném disku a tento návod je jen v angličtině.

K notebooku nedostanete žádné disky DVD. Obnova předinstalovaného systému je uložena na pevném disku, odkud ji lze spustit (Alt+F10 po zapnutí počítače) nebo vypálit. Na možnost vypálení obnovy vás bude systém upozorňovat při každém spuštění (pokud nezaškrtnete „již nezobrazovat“).

Předinstalovaný operační systém Windows 7 Home Premium je v 64bit variantě a při prvním spuštění od vybalení můžete zvolit jazykovou mutaci (čeština, slovenština, angličtina). V systému je zaneseno velké množství dalších programů, z nichž některé mají do užitečných daleko. Najdete zde vše od Adobe Readeru a MS Office 2010 Starter až po demoverzi antiviru, různé toolbary do internetových prohlížečů a shareware hry.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace má doporučenou maloobchodní cenu 16 992,- Kč bez DPH (20 390,- Kč s DPH). Tato konfigurace je na našem trhu jediná.

Acer poskytuje 2 roky záruky, z nichž první rok platí mezinárodně. Pro ČR a Slovensko zajišťuje servisní služby centrální servis v Brně, který pro záruční dopravy hradí dopravu notebooku kurýrem (tam i zpět).

Závěr

Mezi notebooky zaměřenými na mobilitu a dlouhou výdrž si na trhu Acer drží velmi dobrou pozici. 14“ model Aspire 4830TG nabízí přesně to, co slibuje - dlouhou výdrž na baterie, nízkou hmotnost a plnohodnotný výkon. S procesorem Core i5 a grafickou kartou střední třídy má počítač výkonovou rezervu pro většinu lidí. Výbava není nijak rozsáhlá, ale přidání USB 3.0 situaci částečně zachránilo.

V této kategorii je ale nejdůležitější výdrž na baterie. Ta se svým maximem těsně pod hranicí 10 hodin při minimálním vytížení zůstává výrazně nad průměrem notebooků s 6článkovou baterií.

Z pohledu ergonomie potěší povedená klávesnice, na které se dobře píše, a minimální provozní hluk, kdy při kancelářské práci zůstává ventilátor převážně vypnutý. Nevýhody se s ohledem na cenu hledají těžce. Jako zbytečné vnímám přibalení velkého 90W zdroje, jehož možností počítač beztak nevyužívá. Náročnější uživatel pak možná nebude spokojen s mírným prohýbáním plastového šasi, ale za lepší provedení při zachování ostatních parametrů se musí připlatit aspoň další 10 tisíc korun. Ve své ceně a kategorii patří nový TimelineX ke špičce současné nabídky trhu.

Klady a zápory

+ minimální provozní hluk
+ dlouhá výdrž na baterie
+ výborný kompromis mobility a celkového výkonu

- zbytečně velký napájecí adaptér
- mírné kroucení základny

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire TimelineX 4830TG

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire TimelineX 4830TG (2414G64Mnbb)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 2410M (2.30 GHz / 2.90 GHz Turbo, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • HDD (GB): 640 (WDC WD6400BPVT-22HXZT1, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (HL-DT-ST DVDRAM GU40N)
  • LCD: 14" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: NVIDIA GeForce GT540M (1GB GDDR3, 128bit) + Intel GMA HD 3000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros AR8151 Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Atheros AR5B97 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ElanTech)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 67 Wh / 9h 47min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 338 x 239 x 25-28 mm
  • Hmotnost (kg): 2,14
Recenze

Diskuse