RECENZE: Acer Aspire 5750G - výkon v tichém balení

28. 4. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Do redakce se nám dostal 15,6'' multimediální notebook z nové generace řady Aspire, který je konečně vybaven novým čtyřjádrovým procesorem Core i7 z generace 'Sandy Bridge', a pod kapotou skrývá pevný disk s velikou kapacitou a přepínatelnou grafickou kartu střední třídy NVIDIA. Kromě toho se ale může pochlubit i tichým chodem a dobrou výdrží na baterie. Nejlevnější konfigurace začínají na doporučené koncové ceně pod 12 000,- Kč bez DPH.

Acer Aspire 5750G - výkon v tichém balení

Základní popis

V rámci multimediálních notebooku patří ty od Aceru mezi nejprodávanější na našem trhu, neboť nabízejí opravdu dobrý poměr výkon/cena. Není to však jejich jediná přednost. To dokazuje i dnes testovaný model Aspire 5750G. V rámci modelů postavených na platformách Intel má Acer u nás už jen dva zástupce: dražší 59xx (v hliníkovém provedení s designem Ethos) a levnější 57xx začínající v obchodech s cenou pod 15 tisíc včetně DPH při konfiguraci s dvoujádrovým procesorem a integrovanou grafickou kartou.

Vzhled se příliš nezměnil od předchozí generace, přesto tu jsou patrné drobné úpravy. Ačkoli jde o multimediální model, výrobce si odpustil nepraktické lesklé plasty na vnější straně víka. Místo toho použil tmavě šedý plast s hrubším vzorkem, na kterém není vidět každý otisk a nečistota. Podobný povrch obklopuje i klávesnici včetně prostoru opěrek rukou. Klávesnice je naopak matně černá (podobně jako vana základny) a jediným leskle černým prvkem tak zůstává prostor základny kolem kloubů a rámeček displeje.

Okraje základny i víka jsou zkosené a rohy zaoblené. Tvary jsou decentní a zasazují počítač někam na půl cesty mezi seriózní pracovní stroje a „pouťové“ multimediály. Vzhled je jednoduchý a neurazí. Za sebe mohu říct, že se mi dokonce líbí a nebýt těch lesklých ploch v místech, kde se nejspíš časem poškrábou, neměl bych jedinou výhradu.

S odolností na tom přístroj také není špatně. Není to žádný zázrak, který by byl stavěný na každodenní drsné zacházení. Pokud však bude doplněn kvalitním batohem (brašnou), nebál bych se ani každodenního přenášení (cítím zde zlepšení proti předchozí generaci). Při zvednutí otevřeného notebooku za roh základny se nikde nic nekroutí a klávesnice je ukotvena tak, aby se při zatlačení neprohýbala. Plastové víko lze sice chycením za rohy snadno kroutit (jak je v této ceně zvykem), ale při tlačení z vnější strany se na displeji nevlní barvy, takže je ochrana dostatečná.

Klouby víka jsou zapuštěny v základně, kde to většinou znamená větší omezení úhlu otevření. V tomto případě lze víko vyklopit až do úhlu 150°, který by neměl při běžných pracovních podmínkách omezovat. Chválu si zaslouží správný chod kloubů a optimální síla magnetu (držícího víko v zavřeném stavu), neboť lze počítač snadno otevřít jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Konektorová výbava odpovídá multimediálnímu použití a nabízí všechny běžně očekáváné prvky. Z čelní strany je dostupná pouze čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro, xD). Levý bok nese postupně konektory zvukové karty, výstupy grafické karty (VGA i HDMI) a za výdechem chlazení LAN společně se zdířkou napájení. Zbytek konektorů je po pravém boku vedle optické mechaniky – jde o dvě USB (jedno ve verzi 3.0) natlačené co nejblíže k uživateli.

Mezi konektory mi trochu chybí eSATA, ale musíme si zvyknout, že mnoho výrobců od něj přechází k USB 3.0 a je jen otázkou času, kdy bude trh zaplaven levnými boxy pro pevné disky právě s tímto rozhraním. Dále také vidím velkou výhodu proti eSATA, že k napájení disku (2,5“) není potřeba druhý kabel. Chybějící slot ExpressCard je pro multimediální notebooky poslední rok charakteristický, ale zde opět USB 3.0 poskytne pro většinu nasazení plnohodnotnou náhradu. Výhradu bych snad mohl mít jen k rozmístění USB portů. Vlevo je pouze jediný a ty vpravo jsou v místě, kde budou připojené kabely překážet pravákům v manipulaci s myší.

Ačkoli rozhodně nejde o kancelářský stroj s minimálním výkonem, zůstala hmotnost jen lehce nad spodní hranicí pro úhlopříčku 15,6“. Při rozměrech 382 x 253 x 33 mm činí hmotnost přesně 2,55 kg. S takovou není problém ani každodenní přenášení.

Přibalený napájecí adaptér má výkon 90 W a dohromady s kabeláží váží 548 g. Velikostně odpovídá průměru pro multimediální notebooky s dedikovanou grafikou a rozhodně nepatří mezi nejmenší.

Klávesnice a ovládací prvky

Acer patří mezi výrobci k minoritě, pokud jde o používané klávesnice. Kromě jedné řady totiž nepoužívá chiclet provedení. Klávesy sice mezi sebou mají mezery, ale provedení je standardní a netradičního efektu je dosaženo chybějícími zkosenými hranami jednotlivých kláves. Rozložení si drží Acer pro multimediální notebooky s numerickou klávesnicí jen jediné, takže se zde nekoná žádné překvapení. Nechybí méně používané klávesy, numerický blok má standardní rozložení, u kurzorových šipek jsou mezery a klávesy pro pohyb v dokumentu jsou samostatně nad numerickým blokem. K rozložení nemám výhrady, protože nepatří mezi taková, na která by si uživatel musel dlouho zvykat.

Klávesy mají předvídatelný chod a z jejich odezvy je přesně patrné, kdy dojde ke stisku. Pro psaní hmatovou metodou bych ocenil, kdyby měly zkosené okraje (abych se při nahmatání okraje jedné již nedotýkal i jiných kláves), ale s trochou zvyku klávesnice nijak neomezuje ani při rychlejším psaní a lze ji hodnotit jako velmi zdařilou.

Nad klávesnicí je pouze jediné hardwarové tlačítko, a to hlavní vypínač s modrým podsvícením. Indikační prvky jsou integrované v čelní hraně a jsou celkem čtyři – zapnutí, nabíjení baterie, práce disku a povolení bezdrátového vysílače. Podle situace svítí modře nebo červeně a svítí možná víc, než by bylo nutné. U indikace disku bych pak měl zásadní výtku – pokud vložíte paměťovou kartu do čtečky, zůstane dioda svítit, dokud ji opět nevyjmete. Tuto chybu neopravil ani nejnovější BIOS v době recenze.


pracovní plocha detail klávesnice

Dotyková plocha touchpadu je proti okolí mírně zapuštěna a má hladký matný povrch, po kterém prst klouže bez problému. Elektronika je od společnosti Synaptics a jde o standardní touchpad poslední současné generace s podporou snímání více prstů a multidotykových gest. Snímání prstu je plynulé a bez viditelného zpoždění. Pokud pro emulaci kolečka myši používáte místo dvou prstů raději tah jedním po pravém kraji plochy, potěší vás vystouplá vodící linka pro snadnou hmatovou orientaci.

Obě hardwarová tlačítka jsou uschována pod jedním kusem plastu, který nelze mačkat v jeho prostřední třetině. Po krajích však je tuhost stisku optimální a tlačítka při mačkání vydávají jen tlumené klapání.

Hlavní HW parametry

Základní deska je již postavena na nové čipové sadě Intel HM65 (Cougar Point) a osazena čtyřjádrovým procesorem Intel Core i7 2630QM s výchozí frekvencí 2,0 GHz, 6MB L2 cache a schopností automatického přetaktování TurboBoost až na 2,9 GHz (při použití jednovláknových aplikací). Mezní příkon procesoru (TDP) je výrobcem stanoven na 45 W, což je sice víc než u dvoujádrových procesorů, ale vůbec to neznamená, že by byl procesor extrémně žravý. Naopak při výpočetně nenáročných činnostech si řekne o tak málo energie, že je rozdíl proti dvoujádrovým procesorům úplně smazaný. Při maximální zátěži to pochopitelně neplatí, ale rozdílu spotřeby odpovídá i výrazný rozdíl ve výkonu.

Na desce jsou přítomny dva sloty pro paměťové moduly, z nichž je jeden osazen 4 GB RAM typu DDR3. Paměťové moduly pracují na svém maximu při 1066 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 49182
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15571

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 197105
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 96901

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4528 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 17002 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,76

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 4,95 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,4
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 4983 MB/s

Výkonově procesor velmi mile překvapil. Dle nabídky výrobců by se dalo říct, že nahrazuje nejrozšířenější (nejlevnější) čtyřjádrové procesory ze stáje Intelu - Core i7 740QM 1,73 GHz (tedy 720QM s mírně vyšším taktem). Přestože je frekvence navýšena pouze o 16%, rozdíl ve výkonu je u jednovláknových úloh dle testů 30-50% a při využití všech jader je rozdíl v průměru kolem 70%. Výkonově jde tedy o velký krok kupředu a je až s podivem, že aktuálně nejlevnější čtyřjádro současné generace překonává i ta nejdražší z generace minulé. Dá se říct, že pokud vám jde především o výpočetní výkon, nemá cenu volit cokoli z předchozí generace.

Pevný disk byl z důvodu kapacity a hlučnosti zvolen z kategorie 5400 rpm. Je od společnosti Toshiba a nabízí kapacitu velmi pěkných 640 GB. Z pohledu výkonu jde o průměrný disk současné generace, který se od těch se 7200 rpm liší jen horší přístupovou dobou. V tomto případě však volbu vítám právě kvůli nižší hlučnosti, která je v souladu s (ne-)hlučností celé sestavy.

Optická mechanika je typu DVD SuperMulti (DL) a ukazuje se, že výrobci ani s přechodem na novou platformu neadoptují ve větším měřítku technologii BluRay. Zdá se, že vysokokapacitním optickým médiím odzvonilo dříve, než stačily dobýt svět přenosných počítačů.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 107 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 82,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,11 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Pokud jde o konektivitu, není počítač ničím zajímavý. Ve výbavě má gigabitový ethernet doplněný bezdrátovou kartou Wifi-N (pouze pro pásmo 2,4 GHz) a modulem Bluetooth (3.0). Vypínání a zapínání bezdrátových technologií má na starosti pouze předinstalovaná utilita dostupná pod klávesovou zkratkou Fn+F3. U této utility mi vadilo, že nabízí pouze ovládání myší a nelze cokoli přepnout přímo z klávesnice. Příjemně mě zas překvapila citlivost Wifi, neboť jsem s tímto počítačem měl stabilní signál i tam, kde jiné běžně neměly šanci. Rozdíl nebyl zas tak výrazný, ale od počítače, který je primárně zaměřen na multimédia, bych to nečekal.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej spadá do té nejběžnější kategorie úhlopříčky 15,6“ s poměrem stran 16:9. Povrch displeje je lesklý (bez jakéhokoli tlumení odlesků) a matice LCD má rozlišení HD (1366x768). Kvalitativně obraz spadá do naprostého průměru a v obchodech najdete s ekvivalentním displejem notebooků dvanáct do tuctu, takže se nemá cenu příliš rozepisovat. Ke kvalitě zobrazení nemám velkých výhrad – bílá nemá nádech do jiné barvy, černá je relativně věrná a barvy jsou dostatečně saturované. Slabý je jen vertikální pozorovací úhel, jak je u displejů se základním rozlišením zvykem. Pokud vám nejde o profesionální grafické použití, měl by tento displej postačovat.

LED podsvícení je možné regulovat v 10 stupních. Maximální jas není špatný, ale zas tak silný, aby přesvítil odlesky při práci venku, zdaleka není. Jednotlivé kroky jsou dobře odstupňované a v běžných podmínkách nebyl nikdy problém najít vhodný jas. Pouze při práci za úplné tmy bez dalšího zdroje světla by to chtělo ještě o jeden stupnínek směrem dolů více.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 8 ms
  • Podsvícení: bílé LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B156XW02 V2. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Zpracování grafických operací v akcelerovaném prostředí Windows a generování signálu pro interní displej i výstupy řeší sdílená grafická karta Intel GMA HD3000 integrovaná přímo v procesoru. Ta podporuje na hardwarové úrovni většinu moderních technologií od akcelerace dvou 1080p videí v pokročilých HD formátech zároveň až po DirectX 11 a Shader Model 5.0.

U multimediálního notebooku by se neslušelo kombinovat čtyřjádrovým procesor pouze s integrovanou grafikou. Pro graficky náročné aplikace je přítomen mnohem výkonnější dedikovaný grafický čip NVIDIA GeForce GT540M s vlastním 1 GB 128bit paměti GDDR3. Ten využívá technologie NVIDIA Optimus, která mu umožňuje běžet jen v případech, kdy je opravdu potřeba, a v těch ostatních být vypnutý, a šetřit tak energii.

GPU-Z
specifikace čipu

K připojení externího monitoru jsou dostupné dva grafické výstupy. Analogové VGA a digitální HDMI. V případě VGA byl obraz s testovacím monitorem v rozlišení 1680x1050 bez viditelných chyb.

Testy 3D Mark (NVIDIA)

  • 3DMark 2001: 22924
  • 3DMark 05: 13932
  • 3DMark 06 (1280x1024): 7701
  • 3DMark Vantage: P3847 (GPU: 3068, CPU: 16088)
  • 3DMark 11: P966 (Graphics: 860, Physics: 4056)

Testy 3D Mark (Intel GMA)

  • 3DMark 2001: 11244
  • 3DMark 05: 5148
  • 3DMark 06 (1280x1024): 2841
  • 3DMark Vantage: P1094 (GPU: 834, CPU: 16636)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,6

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5548 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 24,44 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 11,31
  • CATIA (catia-02): 11,11
  • EnSight (ensight-03): 16,16
  • Maya (maya-02): 24,23
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 11,87
  • SolidWorks (sw-01): 12,47
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 1,57
  • UGS NX (ugnx-01): 1,06

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 3,45
  • EnSight (ensight-04): 10,20
  • LightWave 3D (lightwave-01): 9,59
  • Maya (maya-02): 6,27
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,00
  • SolidWorks (sw-03): 5,39
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 0,74
  • Siemens NX (snx-01): 2,12

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark (NVIDIA)

  • 1280x720: 19,9 fps
  • 1366x768: 17,9 fps

Call of Duty: Modern Warfare 2 (NVIDIA)
game
Call of Duty: Modern Warfare 2, 1366x768, no-AA, střední detaily
FPS: 44 (min), 165 (max), 79 (průměr)

Call of Duty: Modern Warfare 2 (Intel)
game
Call of Duty: Modern Warfare 2, 1366x768, no-AA, střední detaily
FPS: 11 (min), 24 (max), 19 (průměr)

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)
NVIDIA GeForce GT540M

GeForce GT540M nabízí přibližně o 10-15% lepší výkon než starší modely GT335M a proti nim nabízí také podporu novějších technologií (DirectX 11). Z karet od konkurence je nejblíže asi Mobility Radeonu HD5650, kterého převyšuje s podobným rozdílem výkonu. V rámci dedikovaných čipů tedy platí do kategorie středního proudu a do nejnižších příček hi-endu (Radeon HD5850 s GDDR3) chybí stále asi 30-40% výkonu.

Výkonově stačí karta ke hraní dnes dostupných her včetně náročnějších AAA titulů. U těch však počítejte maximálně se střední úrovní detailů a v nejnáročnějších případech je nutné jít s detaily ještě níž.

Ze zvědavosti jsem podrobil testům také integrovaný čip Intel GMA HD3000. Jeho výkon je na úrovni nejslabších dedikovaných čipů NVIDIA GeForce 310M, což znamená skok proti minulé generaci téměř o 100% nahoru. Jenže nic není dokonalé, a tak například slibovaná podpora DirectX 11 ani s nejnovějšími ovladači ze stránek výrobce notebooku nefungovala, a všechny DX11 testy se tak odmítly spustit. V případě tohoto notebooku to nelze považovat za problém, protože zde akcelerace prostředí systému a akcelerace HD videa fungují bez problému a k tomu ostatnímu je tu čip od NVIDIA.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Oba reproduktory jsou ukryty pod jemnou mřížkou nad klávesnicí. Mohou se pochlubit velkou maximální hlasitostí a relativně čistým projevem. Ve zvukovém podání chybí hloubky, ke kterým by byl potřeba subwoofer, ale v porovnání s konkurencí lze označit zvukový systém tohoto notebooku za zdařilý.

Pro analogové připojení jsou z boku přítomny dva jack konektory s fixní funkcí (vstup a výstup). Tímto způsobem lze tedy dostat maximálně dvoukanálový stereo zvuk. Prostorový zvuk je přítomen pouze jako součást digitálního výstupu HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Nad displeje ve víku můžete najít 1,3Mpix webkameru spolu s jedním mikrofonem. Ke kameře je dodáván jednoduchý program Acer CrystalEye Webcam, se kterým lze pořizovat fotky i video záznamy v maximálním rozlišení 1280x1024.

Chlazení a provozní hluk

Průduch ventilace má své místo po levém boku a je za ním schován chladič s jedním ventilátorem. K tomuto chladiči jsou připojeny dvě heatpipe – jedna odvádí teplo z procesoru s čipovou sadou a druhá z grafické karty. Blok chladiče je velký a má velkou akumulační schopnost, díky čemuž není nutné při kancelářské práci většinu času spouštět ventilátor.

Výpočetně nenáročné činnosti umožňují pasivně chlazený běh a pouze po delším čase se ventilátor spouští na krátký okamžik, aby vyhnal nahromaděné teplo. V tu chvíli se ovšem spouští pouze v nejnižších otáčkách, které odpovídají hlučnosti jiných notebooků, kde ventilátor pracuje neustále (takže si jej i v tiché místnosti často ani nevšimnete). Během testování jsem měnil původní pevný disk za SSD – tím lze dosáhnout dokonale nehlučného provozu, který je u notebooku s tak velkým výkonem opravdovou vzácností. Zde si tedy zaslouží inženýři z Aceru velkou pochvalu.

V zátěži se ventilátor spouští ve svých nejnižších otáčkách a pouze při maximálním vytížení se zrychluje. V rámci konkurence však jde i zde o jeden z tišších notebooků a nutnost neustálého aktivního je opodstatněná. Po ukončení náročné úlohy běží ventilátor ještě několik minut, než se úplně vypne.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 33,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,9°C
  • klávesnice vlevo = 32,6°C
  • klávesnice vpravo = 32,2°C
  • spodek maximum = 38,4°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 35,1°C
  • napájecí adaptér = 47,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 38,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 35,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,6°C
  • klávesnice vlevo = 41,3°C
  • klávesnice vpravo = 39,4°C
  • spodek maximum = 53,1°C (pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 60,2°C
  • napájecí adaptér = 49,4°C

teplota okolí při měření: 24°C

Během testování jsem několikrát absolvoval cestu vlakem s notebookem na klíně a při kancelářské práci byl spodek počítače jen vlažný. Přes klávesnici se naopak nepřenášelo prakticky žádné teplo.

V případě dlouhodobé zátěže bych provoz na klíně nedoporučoval – správnou volbou bude provoz na pevném rovném podkladu. Teplo se zdržuje především v okolí chladiče a po levém kraji je patrné i z klávesnice. Plastové klávesy a vysoko nad podkladem klávesnice však zajišťují, že není taková situace pro prsty nepříjemná.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Uvnitř počítače je základní 6článková baterie s tou nejběžnější kapacitou 48 Wh. Po zkušenostech s čtyřjádrovými procesory minulé generace jsem nečekal výdrž nad 3 hodiny. O to větší bylo překvapení, když jsme v našem standardním redakčním testu* naměřili výdrž 7 hodin a 6 minut. S notebookem jsem měl možnost hodně cestovat a prakticky neustále sloužil ke kancelářským činnostem (office, web, mail) s vyšším jasem LCD (80%) a připojením k internetu (wifi nebo s mobilem přes BT). Reálná výdrž se při takovém nasazení pohybovala dle měření kolem hranice 5 hodin, což je výsledek, za který by se nemusel stydět kdejaký drahý business notebook s dvoujádrovým procesorem a integrovanou grafickou kartou.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 67 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 58 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 88 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 50 W

Notebook se s nabíjením příliš nezdržuje a po hodině zvládne nabít baterii z nuly na 90%. Pouze při maximálním výkonovém zatížení dochází k limitaci napájecím zdrojem a nabíjení se zpomalí téměř na polovinu.

BIOS a zabezpečen

Základní programové vybavení představuje v tomto notebooku firmware InsydeH2O. Ten je vybaven velmi omezeným nastavením, ke kterému se přistupuje stiskem klávesy F2 po zapnutí počítače. V nastavení najdete následující volby:

  • vypnutí „tichého“ startu (zobrazení diagnostických hlášení místo loga výrobce)
  • zákaz bootu ze sítě
  • povolení výběru zařízení k bootu po stisku klávesy F12
  • zákaz klávesové zkratky pro vyvolání obnovy systému do továrního nastavení
  • přepnutí režimu SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)

V sekci zabezpečení je možné zadat základní hesla (uživatel, správce a pevný disk) a zvolit, zda se má systém ptát na heslo při každém spuštění.

Příslušenství

V krabici najdete s notebookem a napájecím adaptérem jen tištěnou dokumentaci. Obnova systému do továrního nastavení je uložena na pevném disku a lze ji vypálit na sadu vlastních DVD.

Předinstalovaný Windows 7 je v edici Home Premium a jde o 64bit verzi. U multimediálních Acerů bývá (špatným) zvykem spousta předinstalovaného balastu, který najdete samozřejmě i u tohoto modelu. Počítejte tak s demoverzí antiviru, různými toolbary do Internet Exploreru a hromadou shareware her. Za užitečný považuji snad jen MS Office 2010 Starter, který se stal standardní výbavou téměř všech notebooků.

::Ceny a záruka

Testovaná konfigurace má výrobcem stanovenu doporučenou koncovou cenu 20 344,- Kč bez DPH (24 413,- Kč s DPH) a jde o nejvýkonnější variantu.

Dále je dostupná celá řada konfigurací s doporučenými koncovými cenami od 11 457 Kč bez DPH (13 748 Kč s DPH) za výbavu čítající procesor Intel Core i3 2310M, 2GB RAM, 500GB harddisk, integrovanou grafickou kartu a Windows 7 Home Premium 64bit.

Acer poskytuje standardní záruku 2 roky (včetně nákupu na IČ) s prvním rokem mezinárodně. Záruku je možné rozšířit až na 3 roky a k tomu přidat on-site servis prostřednictvím programu Acer Advantage.

Závěr

Acer Aspire 5750G představuje parametrově vyvážený multimediální notebook s vysokým výkonem nového čtyřjádrového procesoru a mainstreamové dedikované grafiky NVIDIA (s možností přepínání na integrovanou Intel GMA). Kromě poměru výkon/cena se však může pochlubit i dalšími přednostmi, z nich stojí za zmínku kvalitní provedení a minimální energetická spotřeba. Druhá jmenovaná v praxi znamená dlouhou výdrž i při použití standardní 6článkové baterie a nízké tepelné vyzařování umožňující uchladit stroj pasivně při nenáročné činnosti.

Nedostatky jsou spíše méně závažného charakteru. V první řadě je dobré zmínit nevhodné rozložení USB portů a zamrzí také lesklý rámeček displeje z tenkého a již z výroby zvlněného plastu (odlesky jsou na něm ještě rušivější než na rovném displeji). Silné stránky však dalece převyšují a celkový dojem z notebooku je velmi dobrý. Ve své kategorii rozhodně stojí za zvážení. Uvidíme, jak se povede ostatním výrobcům zejména v otázkách chlazení a výdrže na baterie.

Klady a zápory

+ velmi tichý provoz při kancelářské práci
+ dlouhá výdrž na baterie
+ dobré mechanické provedení

- rozmístění USB

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire 5750G

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 5750G-2634G75Mnkk
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 2630QM (2.00 GHz, 6 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (1x4096)
  • HDD (GB): 750 (TOSHIBA MK7559GSXP, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (Slimtype DVD A DS8A5SH)
  • LCD: 15,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: NVIDIA GeForce GT540M (1GB GDDR3, 128bit) + Intel GMA HD 3000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Broadcom NetLink Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Atheros AR5B97 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ/EN/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 7h 06min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 2x USB 2.0, 1x USB 3.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 382 x 253 x 33 mm
  • Hmotnost (kg): 2,55
Recenze

Diskuse