RECENZE: Acer Aspire One 522 - mini notebook s výkonem

12. 4. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Mini notebooky byly dlouhou dobu doménou platformy Atom pocházející od Intelu a jednotlivé modely se lišily pouze minimálně. Konkurence ale nezahálí, a proto si dnes představíme mini notebook založený už na druhé generaci alternativní platformy od AMD. Srdcem počítače je dvoujádrový procesor s integrovaným GPU, který slibuje na poměry mini notebooků nadstandardní výkon. Testovaný model lze pořídit za doporučenou koncovou cenu jen těsně nad 6000 Kč bez DPH.

Acer Aspire One 522 - mini notebook s výkonem

Základní popis

Acer Aspire One 521 byl jedním z prvních netbooků, které uvedly do své velikostní kategorie platformu od AMD a narušily dlouho trvající Atomovou nadvládu. Nástupce s označením Aspire One 522, na kterého se podíváme tentokrát, prošel nejen drobnými změnami designu, ale především využívá úplně novou platformu od AMD slibující další výkonnostní zlepšení.

Aspire One 522 se snaží od jiných mini notebooků odlišit nejen konfigurací, ale i designem. Zatímco někteří výrobci ještě pořád zůstávají u zaoblených tvarů, díky kterým minipočítače někdy vypadají jako dětská hračka, Acer vsadil na decentní pevné linie. Elegantnímu provedení přispívá i barevná kombinace, základně dominuje černá, jen prostor pod klávesnicí a touchpad jsou vyvedeny v grafitově šedé, víko společně s rámečkem displeje už mají klasické lesklé černé provedení. Pokud vám ale tmavé barvy nesedí, nemusíte zoufat, počítač se vyrábí také v „olivově zelené“.

U netbooku můžeme jen těžko očekávat použití ušlechtilých materiálů, testovaný model využívá stejně jako konkurence plasty. Není to ale příliš na škodu, díky dobré kvalitě zpracování a malým rozměrů je notebook dostatečně pevný a nikde se výrazněji neprohýbá. Dobře udělané je také uchycení displeje, na rozdíl od velkého počtu mini notebooků umožňuje vyklopit displej až do úhlu okolo 160°, není proto problém naklopit si ho libovolně podle potřeby.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Výbava netbooků je obvykle díky jednotné platformě Intelu u všech modelů stejná a značně omezená. Použití platformy od AMD ji umožnilo u testovaného počítače mírně rozšířit. Na levém boku se kromě obvyklých dvou USB, analogového VGA výstupu a vstupu pro napájení nachází také digitální HDMI výstup. Na opačné straně pak najdete čtečku paměťových karet (SD/MMC/MS/xD), dvojici audiokonektorů, ještě jedno USB a konektor Ethernetu. Vylepšení je sice jenom dílčí, přesto jedno USB navíc a hlavně možnost připojit monitor nebo televizi digitálně určitě potěší.

Rozměry počítače (259 x 185 x 26 mm) se nijak neliší od ostatních mini notebooků s úhlopříčkou 10 " a srovnatelná je i hmotnost 1,17 kg, díky které je počítače přenosný opravdu lehce. Menší změnou ale prošel 40 W napájecí zdroj, výrobce opustil provedení „krabička uprostřed kabelu“ a umístil síťovou vidlici přímo do těla zdroje, který se tak zapojuje přímo do zásuvky. Umožnilo to použít po celé délce od zdroje ohebnější a tenčí kabel, na druhou stranu takový zdroj překáží, pokud je zapojený do rozbočky pro tenké vidlice.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice patří na poměry netbooků k těm nejlepším, přestože si nemůže dovolit tak velkorysé rozměry jako klávesnice velkých notebooků, píše se na ní v rámci možností relativně pohodlně. Klávesy mají rozložení s dvouřádkovým Enterem a zkráceným levým Shiftem, příjemný stisk a dostatečnou odezvu i pro rychlejší psaní. Ideální není asi jen zmenšené provedení klávesových šipek a klávesy PgUp, PgDn, které k nim výrobce vměstnal. Zbývající klávesy pro práci s textem jsou dostupné přes Fn zkratky. Ty zajišťují také ovládání hlasitosti, jasu displeje a několika dalších funkcí.

Touchpad pod klávesnicí je roztažený do šířky, díky tomu má dostatečně velkou plochu. Ovládání je docela přesné s dobrou citlivostí, drobnou výtku lze mít snad jen k okrajům naznačeným jen slabým výstupkem. Dotyková plocha díky tomu nejde ve tmě lehce nahmatat. Touchpad pochopitelně podporuje multidotyková gesta a posuv stránek tažením prstu u okraje. Obě ovládací tlačítka jsou spojena do jednoho celku, naštěstí je jejich citlivost a odezva dostatečná a nemusí se mačkat pouze na úplném okraji.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Notebook využívá úsporný procesor s novou architekturou Ontario, kterou AMD představilo poměrně nedávno jako nástupce procesorů Athlon Neo a konkurenci nadvládě Atomů. Mezi největší změny v jejich architektuře patří přemístění grafického jádra z čipsetu přímo do procesoru, podobně jako je tomu u současných procesorů od Intelu. AMD označuje procesory nově jako APU (Accelerated Processing Unit) právě kvůli složení CPU a GPU do jednoho celku, nová APU jsou vyráběna 40 nm technologií. V notebooku je využit model s označením C-50, který je disponuje dvoujádrovým CPU pracujícím na frekvenci 1 GHz. Ačkoliv se ve srovnání s Atomy může zdát pracovní frekvence nízká, díky odlišné architektuře a přítomnosti dvou jader je výkon znatelně vyšší než u jednojádrového Atomu N450, který najdete ve většině netbooků.

TDP procesoru činí 9 W, je tedy srovnatelné s dvoujádrovým Atomem N550 určeným pro mini notebooky. Mezi podporovanými technologiemi nechybí možnost podtaktování na 800 MHz, na druhou stranu AMD zatím nenabízí žádnou alternativu k Hyper-Threadingu od Intelu.

CPU-Z

specifikace čipu

Podobně jako u jiných notebooků je i testovaný model vybaven pouze 1 GB operační paměti. Výrobci jsou omezování podmínkami licence Windows 7 Starter, která jim neumožňuje zvolit pro prodávané konfigurace větší kapacitu, přestože samotný systém může obsloužit až 2 GB. Nevýhodou je také napevno přidělených 256 MB pro využití grafickou kartou, operační systém tak má k dispozici pouze 768 MB. Lze proto uživateli doporučit výměnu za modul s vyšší kapacitou (notebook má pouze jeden paměťový slot), zpřístupnění slotu ovšem nepatří mezi nejjednodušší. Nejdřív je nutné vymontovat klávesnici a teprve potom lze povolit několik šroubků držících kryt spodní strany, na které se nachází paměťový modul.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 9850
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 162

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 21 825
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 30 338

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 120
  • Rendering (Multiple CPU): 222
  • Multiprocessor Speedup: 1,85

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 666
  • Rendering (Multiple CPU): 1285
  • Multiprocessor Speedup: 1,93

Výkon platformy je znatelně vyšší než u jednojádrových Atomů, a to nejen při syntetických testech, ale i subjektivně v rychlosti odezvy systému. Dvoujádrový Atom N550 by měl poskytnout srovnatelný výkon, u některých činností může být jeho výhodou použití Hyper-Threadingu. Platforma AMD ale zase těží při multimediálních činnostech z výkonnějšího GPU. Pokud používáte větší počet aplikací běžících na pozadí (IM klienti apod.), určitě výkon systému pozitivně ovlivní upgrade RAM na modul s vyšší kapacitou.

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 2,8
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 2,8
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1742 MB/s

Pevný disk od Toshiby patří mezi standardní 2,5 " modely, plotny se otáčí rychlostí 5400 ot./min, přenos zajišťuje rozhraní SATA-II. Samotný přenosový výkon se řadí už lehce do podprůměru.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 107.95 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 57 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17.21 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,5

Optickou mechaniku počítač nemá stejně jako jiné netbooky, síťovou konektivitu zajišťuje 100 Mbit Ethernet, bezdrátově potom Wi-Fi adaptér Atheros AR5B95 podporující standardy (b/g/n) a Bluetooth adaptér ve verzi 3.0

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej s úhlopříčkou 10,1" se pyšní neobvyklým a na poměry mini notebooků nadstandardním rozlišením 1280 x 720 pixelů. Díky němu lze prohlížet webové stránky bez horizontálního posunovaní a celkově s větším pohodlím. Na druhou stranu znamená vysoké rozlišení drobnější pixely, které nemusí zejména lidem s horším zrakem zcela vyhovovat. Přesto je podle mě takový displej výhodnější i za cenu toho, že si bude muset uživatel občas web nebo dokument trochu zvětšit. Ostatní parametry displeje nijak nevybočují, povrch je jasně lesklý, barevné podání nevybočuje s průměru. Nepatrně nadstandardní jsou pozorovací úhly a potěší také široký rozsah nastavení jasu LED podsvícení.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafické jádro je, jak už bylo zmíněno, součástí procesoru, grafická část se hlásí jako AMD Radeon HD 6250. Pracovní frekvence 275 MHz je sice relativně nízká a paměťový prostor je sdílený ze systémové RAM, výkonem ale rozhodně nepatří mezi nejhorší. GPU má k dispozici 80 unifikovaných shaderů a podporuje hardwarovou akceleraci videa, výrazně tak překonává integrované řešení využívané Atomem a konkuruje spíš platformě ION od NVIDIE.

GPU-Z

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 5362
  • 3DMark 05: 3036
  • 3DMark 06: 1617

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 132
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 563
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1412
  • OpenGL Speedup: 10,74

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 1364

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,5

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat
(1280x720, Static Light, Minimum, 1xAA, 0xAF)

Grafický výkon je s integrovanou grafikou Atomů nesrovnatelný, zatímco se GMA 3150 od Intelu hodí pro práci v systému ale jinak je její výkon mizerný, integrované GPU v podání od AMD nemá problém ani s některými staršími hrami a dokonce překonává integrovanou GMA HD v úsporných verzích procesorů Core i3.
Plynule v nativním rozlišení běží například Half-Life 2 a nebýt omezení malou kapacitou RAM, projel by při minimálních nastaveních plynule i test S.T.A.L.K.E.R.a (nízké minimální FPS způsobilo především swapování na pevný disk kvůli nedostatku paměti).

Významnou výhodou je i podpora hardwarové akcelerace přehrávání videa, ta umožňuje přehrávat filmy ve Full HD rozlišení bez velkého zatížení procesoru a kromě nejnáročnějších HD klipů (HP@L 5.1 neumí GPU dekódovat) zvládala testovací videa plynule bez problémů. Mini notebook tak lze využít při spojení s televizí i jako multimediální HD přehrávač.

Komplikovanější je situace u akcelerace webového videa ve flashi, ovladače asi ještě nejsou úplně vyladěné, urychlování funguje pouze částečně. U videa na serveru youtube.com funguje téměř vždy a klipy lze přehrávat plynule i v kvalitě 1080p. Na druhou stranu se mi nepodařilo akceleraci zprovoznit pro žádný jiný web, video pak dekóduje CPU a jeho plynulost se na jednotlivých webech liší. Zatímco flash přehrávač nového archivu ČT neměl s přehráváním problém, videa na webu konkurenční Novy zatížila procesor naplno a při vyšší kvalitě už občas nějaký snímek vypadl.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Notebook je vybaven pouze jedním reproduktorem, jeho zvukové podání pochopitelně nijak nevyniká, stejně jako u konkurence v této velikostní kategorii. Potěší, že se při maximální hlasitosti neozývá žádné nepatřičné chrčení, ale využití je spíše na základní ozvučení v nouzi, pro ostatní případy nelze něž doporučit využití sluchátek (nebo externích reproduktorů). Ze zvukových konektorů nechybí analogový výstup a vstup pro mikrofon, díky osazení HDMI lze ovšem zvuk vyvést i digitálně.

Webkamerka ve víku displeje umí pořizovat obrázky až v rozlišení 1,3 Mpx, při dobrém osvětlení je kvalita obrazu lehce nadprůměrná.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Netbook je vybaven aktivním chlazením s větráčkem, jeho provedení je ale poměrně minimalistické. Mezi konektory na levém boku výrobce vměstnal malou mřížku pro výdech, vstup vzduchu zajišťují otvory na přední části spodní strany. Při běžném prohlížení webu a jiné nenáročné činnosti je notebook velmi tichý, zaslechnout jde jen plotny pevného disku. Pokud jsou procesor a GPU zatíženy naplno, vydává větráček slabé šumění, neozývá se ale žádné vrčení ani jiné nepříjemné zvuky.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 31,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,9°C
  • klávesnice vlevo = 32,3°C
  • klávesnice vpravo = 29,8°C
  • spodek maximum = 36,9°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 42,1°C
  • napájecí adaptér = 33,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 36,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,6°C
  • klávesnice vlevo = 37,4°C
  • klávesnice vpravo = 31,0°C
  • spodek maximum = 45,8°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 50,2°C
  • napájecí adaptér = 33,9°C

teplota okolí při měření: 23°C

Už na dotyk je patrné, že je mini notebook při provozu o něco teplejší než Atomové protějšky, ale při běžné práci jsou teploty přijatelné. Po delším zatížení na maximum se zvýší výrazněji, především levá polovina a spodní část se zahřívají dost znatelně a bude vhodnější nechat notebook na pevné podložce. Navzdory vyšším teplotám je ale chlazení dostatečné a notebook se ani po dlouhé souvislé zátěži uvnitř nepřehřívá.

Baterie

Počítač je vybaven šestičlánkovou baterií s kapacitou 48 Wh, při našem standardním redakčním testu* na ni vydržel běžet 8 hodin a 9 minut. Tato hodnota se blíží modelům s jednojádrovými Atomy, na druhou stranu se ale při běžném surfování s aktivní Wi-Fi sníží výdrž u testovaného modelu o něco výrazněji, pohybuje se mezi 5 až 6 hodinami.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 29 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 17 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 38 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 18 W

Napájecí zdroj má dostatečnou rezervu, aby dokázal nabíjet notebook stejně rychle i v zátěži, na 90% kapacity se baterie dostane přibližně po dvou a půl hodině.

BIOS a zabezpečení

Možnosti nastavení BIOSu nejsou příliš široké, kromě nastavení bootování je dostupná pouze volba přepnutí SATA řadiče do kompatibilního režimu. Nechybí samozřejmě ani základní zabezpečení v podobě hesel, navíc pak nabízí Acer možnost zašifrovat vybrané složky pomocí dodávaného softwaru.

Příslušenství

Netbook má předinstalovaný operační systém Windows 7 Starter, jehož součástí jsou jako obvykle i utility výrobce a různé zkušební verze. Právě trialverze jsou většinou jen zbytečně obtěžující a v případě mini notebooků to platí dvojnásob, počítač často zpomalují. V případě testovaného modelu by měl výrobce zvážit použití zkušební verze bezpečnostního software od McAfee. Díky němu je mini notebook po prvním spuštění nehorázně pomalý a prakticky nepoužitelný do té doby, než problematický bezpečnostní a antivirový program uživatel odinstaluje. Naopak mezi užitečnější software patří Microsoft Office 2010, který lze v režimu Starter používat po neomezenou dobu.

Ceny a záruka

Acer Aspire One 522 se na českém trhu nabízí pouze v testované konfiguraci, lze si ale vybrat z několika barevných provedení. Doporučená koncová cena je pro všechny varianty stejná, 6.242,- Kč bez DPH (7.490,- Kč s DPH). Standardní záruční lhůta je dvouletá pro koncové spotřebitele, při nákupu na IČO se zkracuje na jeden rok.

Závěr

Acer Aspire One 522 ukazuje, že dominance Intelu v oblasti mini notebooků nemusí trvat věčně a platforma od AMD má rozhodně co nabídnout. Mobilita a výdrž jsou na srovnatelné úrovni, výkon ovšem nabízí testovaný notebook výrazně vyšší. Potěší zejména lepší grafická karta, která zvládne i starší hry a umí hardwarově dekódovat video. To umožňuje v kombinaci s HDMI výstupem po připojení k televizi využívat mini notebook i jako přehrávač stažených HD klipů.

Asi jedinou výraznější nevýhodou je malá kapacita operační paměti, ze které si navíc ukousne trvale velký díl grafická karta. Tohle omezení je bohužel dáno přístupem Microsoftu k licencím Windows 7 Starter. Drobným zaváháním je také neúplná akcelerace flashového videa, která zatím funguje pouze na serveru youtube.com

Klady a zápory

+ nadprůměrný výkon mini notebooku
+ HDMI výstup
+ vyšší rozlišení displeje

- nízká velikost dostupné RAM (768 MB) kvůli licenční politice Microsoftu
- neúplná akcelerace flash videa

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire One 522

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire One 522 - C5Dkk
  • Instalovaný procesor: AMD C-50 (1 GHz, 1 MB L2)
  • RAM (MB): 1024 DDR3-1066 (1x 1024)
  • HDD (GB): 250 (TOSHIBA MK2565GSX, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: -
  • LCD: 10,1" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1280 x 720)
  • Video: ATI Mobility Radeon HD 6250
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Atheros AR8152)
  • WiFi: Atheros AR5B95 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant Cx20584
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Starter (32 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 47 Wh / 8h 9min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/XD, d-Sub, HDMI, 3x USB
  • Rozměry: 259 x 185 x 26 mm
  • Hmotnost (kg): 1,17
Recenze

Diskuse