RECENZE: Asus Zenbook UX31E - tenký ultrabook

8. 12. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Ultrabooky představují jeden z nových trendů mezi přenosnými počítači, výrobci chtějí pod tímto označením přinést modely zaměřené především na mobilitu a co nejtenčí stylové provedení. Zenbook UX31E se řadí mezi první zástupce této nové třídy a rozhodně má co nabídnout. Do tenkého těla dokázal Asus osadit ULV procesor Core i7, 256 GB SSD a 13'' displej s nadstandardním HD+ rozlišením.

Asus Zenbook UX31E - tenký ultrabook

Základní popis

Trend postupného zužování profilu notebooků je patrný už několik posledních let, nicméně díky zvyšující se konkurenci mezi různými typy mobilních zařízení se společnost Intel rozhodla urychlit vývoj vytvořením nové, přesně definované kategorie - Ultrabooků. Jejich hlavní charakteristikou má být velmi tenké provedení přístroje (ne nepodobné jednomu modelu z dílen společnosti Apple) a vynikající mobilita díky zachování nízké hmotnosti a využití úsporných technologií. První modely této nové třídy notebooků se na trhu teprve začínají objevovat a mezi jeden z prvních patří i 13" Zenbook od Asusu, který si představíme blíže.

Design Ultrabooků klade vysoké nároky na použité materiály, i tenký počítač musí být maximálně pevný. Asus se s tímto požadavkem vypořádal docela originálně, základna se skládá z dvojice dílů, hlavní horní části a krytu spodní strany. Každý z nich je vyroben z jednolitého kusu broušeného hliníku ve světlém šedostříbrném odstínu. Podobným způsobem je vyrobeno i víko, liší se pouze jiným kulatým vzorem broušení na vnější straně a tmavším šedým provedením. Kromě klávesnice, touchpadu a krytu kloubu víka tak jsou všechny části notebooku z kovu.

Celkový obrys má spíše hranatý tvar, nicméně v zavřeném stavu je patrné zaoblení vnější části víka a zadní části notebooku. Naopak docela ostré jsou hrany na okrajích a především vepředu, kde se profil notebooku díky postupnému zužování základny dostává na šířku pouhých 3 mm. Hrany okrajů základny pak ještě více vyniknou u otevřeného notebooku, možná jsou ostré až příliš, uživatel se o ně sice nepořeže ale občas při opření rukou nebo uchopení základny z boku nepříjemně tlačí.

Design celkově působí díky zvolenému provedení i použitým materiálům docela sympaticky, navíc je konstrukce díky hliníkové slitině velice pevná, základna ani víko se nedají nijak prohnout nebo zkroutit. Víko displeje se otevírá do maximálního úhlu okolo 140°, v zavřeném stavu je jištěno magneticky. Kvůli tenké přední hraně usnadňuje otevírání malý výstupek na okraji víka, při troše cviku stačí i pro otevření počítače jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Konstrukce Ultrabooků obecně díky omezenému prostoru neumožňuje osadit příliš velkou nabídku portů. Zenbook má navíc vhodný prostor pouze po stranách, muselo proto dojít k určitým kompromisům. Na pravé straně proto najdete vstup pro napájecí zdroj, USB port ve verzi 3.0 a dvojici videovýstupů v méně obvyklém provedení. První je proprietární mini VGA od Asusu, do kterého se připojuje dodávaná redukce na klasický velký konektor, a druhý micro HDMI (označovaný také jako typ D). Menší verze HDMI je sice součástí oficiálního standardu, nicméně zatím se objevilo pouze u několika mobilních telefonů, není příliš frekventované a bez další redukce se stejně neobejdete (pro horší přehlednost navíc existuje ještě jedna malá verze – mini HDMI (typ C) která pochopitelně nemá s micro provedením kompatibilní konektor).

Na levý bok se vměstnalo druhé USB, tentokrát už ve starší verzi 2.0, společný jack pro připojení sluchátek s mikrofonem a čtečka paměťových karet SD/MMC (karta z ní po zasunutí přesahuje mírně ven). Neobvykle je řešena možnost připojení ethernetové sítě, konektor by byl s ohledem na tloušťku notebooku už příliš rozměrný, výrobce proto problém vyřešil přibalením USB adaptéru, který ovšem obsadí jeden z portů.

Celkově lze kladně hodnotit snahu navzdory prostorovým omezením zajistit všechna základní rozhraní, na druhou stranu, pokud je budete chtít na cestách bez omezení využívat, nesmíte si zapomenout sbalit i sadu redukcí.

Při pohledu shora by se velikost počítače nijak nelišila od klasických 13 " notebooků, rozměry činí 325 x 223 mm. Hlavní výhodou je úzký profil široký 3 mm ve přední částí a pozvolna se rozšiřující až na 17 mm v nejsilnějším místě. Dobré mobilitě nahrává i nízká hmotnost, které je jednou z podmínek pro označení názvem Ultrabook, počítač váží 1,39 kg.

Mobilní je také 45 W zdroj, který příliš neskrývá inspiraci konstrukcí obvyklou pro jiného výrobce ale je díky tomu velmi dobře skladný. Zajímavostí je umístění licenčního štítku operačního systému na zdroj jako prevence jeho poškození. Dovnitř notebooku ho kvůli nepřístupné konstrukci schovat nešlo a na hladké spodní straně počítače by v čitelném stavu nejspíš dlouho nevydržel.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice bývá často jedním z prvků, který musí u menších notebooků projít určitými kompromisy. V případě 13" Zenbooku má na šířku dostatek místa pro standardní rozložení a v tomhle ohledu nemuselo dojít k velkým omezením. Rozmístění se neliší od obvyklého standardu s dvouřádkovým Enterem a zkráceným levým Shiftem, pochvalu si pak zaslouží dostatečné oddělení bloku šipek, které v kombinaci s Fn slouží i jako klávesy pro pohyb v textu.

Neobvyklá je pozice tlačítka napájení, které výrobce umístil do pravého horního rohu klávesnice, kde se většinou nachází klávesa Delete. Osobně mi tato pozice nečinila problém, pokud by si ovšem někdo díky zvyku odjinud počítač neočekávaně vypínal nebo uspával, lze deaktivovat vypínání tlačítkem v nastavení napájecích profilů.

Samotné psaní na klávesnici je mírně nezvyklé díky velmi nízkému zdvihu kláves. Ty výrobce zvolil za účelem dosažení užšího profilu, podobně jako je tomu i u jiných Ultrabooků. Při běžném psaní to nijak neomezuje, rychlejší psavci si budou muset zvyknout na mírně vyšší hlučnost.

Vzhledem k zaměření notebooku spíše do vyššího segmentu je škoda, že výrobce neosadil klávesnici s podsvícením, u modelu zaměřeného mimo jiné na stylový vzhled by už dnes chybět neměla.

pracovní plocha detail klávesnice

Ovládání kurzoru zajišťuje touchpad s poměrně velkou plochou, pohyb při ovládání zvládá přenášet plynule a bez potíží. Trochu kontroverzní mohou být tlačítka zabudovaná pod dotykovou plochou, na rozdíl od některých jiných notebooků jsou ale znatelně oddělena a nevzniká proto problém s jejich stiskem.

Hlavní HW parametry

Jednou z vlastností ultrabooků má být delší výdrž, není proto velkým překvapením, že výrobce zvolil úspornou platformu založenou na ULV procesorech. V počítači je osazen dvoujádrový procesor Intel Core i7-2677M pracující na základní frekvenci 1,8 GHz. Úsporné CPU samozřejmě podporuje i všechny technologie, které jsou obvyklé u normálních verzí procesorů ze stejné řady, nechybí Turbo Boost umožňující dosáhnout frekvence až 2,9 GHz, dále Hyper-Threading a hardwarová akcelerace AES šifrování nebo virtualizace (VT-x i VT-d). Nižší je naopak u zvoleného modelu TDP, činí pouze 17 W. Zbývající část platformy tvoří čipset Intel QS67.

CPU-Z

specifikace čipu

Výrobce osadil počítač celkem 4 GB operační paměti ve formě dvou modulů typu DDR3 pracujících na frekvenci 1333 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 49 531
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 551

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 98 464
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 48 367

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4576 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 8914 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,95

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,12 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 2,23 pts
  • Multiprocessor Speedup: 1,99

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 9639 MB/s

Osazený procesor v jednovláknových aplikacích poměrně výrazně těží z výhod Turbo Boostu a díky vyššímu navýšení frekvence se dokáže dotáhnout na úroveň některých plnohodnotných Core i5 s vyšší základní frekvencí. Samozřejmě při zatížení vícevláknovou činností se výhody této technologie už tolik neprojevují. Běžnou každodenní práci samozřejmě zvládá notebook bez potíží a výkon CPU stačí s velkou rezervou.

Vzhledem k malému prostoru uvnitř Ultrabooků lze očekávat, že většina výrobců pro své modely upřednostní použití SSD. Asus v tomhle ohledu není výjimkou a testovaný model osadil SSD s poměrně velkorysou kapacitou 156 GB. Osazený model U100 od Dandismu nemá podobu 2,5“ disku, ale interní karty, která se vkládá do zvláštního mSATA slotu, který zajišťuje připojení ke standardnímu SATA-III řadiči.

SSD zvolené výrobcem podává velmi dobré výkony na úrovni srovnatelné s nejnovějšími modely dostupnými ve volném prodeji, rozhodně se tedy nejedná o nějaký starší typ. Při běžné práci s počítačem je i subjektivní dojem zrychlení velmi dobře znatelný a systém působí celkově velmi svižně.

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 436 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 234 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,38 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Ultrabooky z pochopitelných důvodů ani nepočítají s osazením optické mechaniky, očekává se distribuce obsahu primárně prostřednictvím sítí. Ovšem i možnosti konektivity za klasickými notebooky mohou lehce zaostávat. Bezdrátový Wi-Fi adaptér od Atherosu sice nabízí podporu standardů včetně poslední verze (b/g/n) a nechybí ani Bluetooth ve verzi 4.0. Na druhou stranu jak už bylo zmíněno dříve kabelový Ethernet lze připojit pouze prostřednictvím dodávaného USB adaptéru, a navíc s rychlostním omezením jen 100 Mbit. Stále jde ale o pokrok oproti konkurenci, někteří výrobci nedodávají s notebookem ani podobné externí řešení.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej s úhlopříčkou 13,3 " a lesklou povrchovou úpravou, má na vzhledem ke své velikosti nadstandardně vysoké rozlišení HD+ (1600x900). Obraz tak je velmi jemný, nicméně uživatelé se špatným zrakem možná budou muset zvýšit hodnotu dpi, aby pro ně byl i drobný text dobře čitelný. Barevné podání panelu je lehce nad průměrem, poměrně dobrý je i kontrast. Naopak pozorovací úhly se příliš neodlišují od běžného slabého standardu.

Podsvícení displeje zajišťují LED diody, jas je možné regulovat v 11 stupních, na maximální úrovni je dostatečně vysoký, aby i ve světlém prostředí eliminoval nežádoucí odlesky na lesklém povrchu displeje.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Notebook využívá pouze grafické jádro HD 3000 integrované v procesoru. Při srovnání s výkonnějšími procesory stejně řady má nižší základní frekvenci pohybující se na 350 MHz, nicméně v zátěži se dynamicky zvyšuje až na 1,2 GHz podobně jako u běžných verzí mobilních procesorů Intelu. Paměť GPU využívá pouze sdílenou.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 10 632
  • 3DMark 05: 7333
  • 3DMark 06: 4278
  • 3DMark 11: -

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5725 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 10,56 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,3

Výkon nijak nezaostává za výkonnějšími procesory se stejnou verzí integrovaného GPU. Pro nějaké vážnější hraní se určitě nehodí, nicméně pro některé nenáročné nebo starší tituly může být výkon dostatečný. Nechybí pochopitelně podpora akcelerace přehrávání videa a také urychlení jeho konverze při použití software kompatibilního funkcí Quick Sync.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Ačkoliv multimediální výbava většinou není u notebooků zaměřených na mobilitu prioritou, vzhledem k zaměření Ultrabooků se Asus snaží nabídnout něco víc.

Už z popisů na notebooku je patrné že se výrobce snažil nabídnout v tenkém počítači o něco lepší reproduktory díky spolupráci s Bang & Olufsen. Vzhledem k možnostem nezbylo než umístit reproduktory dovnitř počítače, nachází se tak někde v prostoru pod klávesnicí. Zvukové podání je v rámci možností docela slušné, i když s lepšími multimediálními notebooky ho pochopitelně srovnávat nejde. Navíc při maximální hlasitosti a vyšších tónech se někdy objevují rušivé zvuky způsobené rezonující klávesnicí.

Pouze jedním společným konektorem je vyřešeno připojení sluchátek a mikrofonu, pro jejich současné připojení musíte zvolit headset s příslušným kombinovaným konektorem, případně redukci. Samozřejmě vám ale nic nebrání využít integrovaný mikrofon.

Ani u tohoto notebooku nechybí webkamerka ve víku displeje, nicméně její rozlišení činí pouze 0,3 Mpx a kvalita obrazu je celkově slabší.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Vzhledem ke kovovému provedení těla notebooku se zařízení chladí částečně pasivně. Pochopitelně k zajištění kompletního chlazení to nestačí, v zadní části spodního krytu jsou proto otvory a výdech je umístěn pod kloubem displeje. Po zapnutí se určitou dobu dokáže počítač chladit bez zásahu větráčku, ale i při málo náročné práci se prvním roztočení už příliš nezastavuje. Na druhou stranu jeho hlučnost je na ještě nižší úrovni než ruch vydávaný plotnami pevných disků, uslyšíte ho jen při pozorném naslouchání v klidné místnosti. V zátěži pak jde slyšet hlavně šumění aerodynamického hluku, není sice výrazně obtěžující, ale už je znatelně slyšitelné.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 27,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,9°C
  • klávesnice vlevo = 28,3°C
  • klávesnice vpravo = 30,8°C
  • spodek maximum = 30,8 (zadní část)°C
  • výdech chlazení = 32,3°C
  • napájecí adaptér = 33,9°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,4°C
  • klávesnice vlevo = 35,2°C
  • klávesnice vpravo = 42,5°C
  • spodek maximum = 42,8°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 44,3°C
  • napájecí adaptér = 50,7°C

teplota okolí při měření: 23°C

Běžná kancelářská práce udržuje notebook na přijatelných teplotách, kovový povrch nijak nevadí a práce je pohodlná i s počítačem položeným v klíně. Při náročném zatížení se teplota hlavně v levé části, kde se nachází procesor, zvedne výrazněji. Ačkoliv by se mohly teploty zdát vysoké, díky plastové klávesnici to nečiní takový problém a u spodní strany se při vyšší zátěži předpokládá položení na pevné podložce.

Baterie

Baterie je z pochopitelného důvodu umístěna uvnitř počítače, a proto nelze počítat s její uživatelskou vyměnitelností. Ploché články nabízejí dohromady kapacitu 48 Wh a při našem standardním redakčním testu udržely počítač v provozu slušných 8 hodin a 56 minut. Taková výdrž je u malého lehkého notebooku velmi příjemná, i při běžném prohlížení webu s aktivní Wi-Fi se pak pohybuje mezi 6 a 7 hodinami.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 42 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 38 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 42 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 33 W

Rezerva napájecího zdroje není při nabíjení příliš vysoká, pokud tedy na počítači současně pracujete, může se doba nabíjení hlavně při vyšší zátěži znatelně prodloužit.

BIOS

Nastavení BIOSu obsahují o něco více voleb než činí obvyklý standard. Kromě vypnutí loga a přehrání zvuku při startu počítače, lze deaktivovat podporu virtualizace, přepnout režim SATA řadiče, nastavit nabíjení z USB portu nebo změnit zapínání po otevření víka. Zakázat lze také používání USB portů, čtečky karet, Wi-Fi a Bluetooth adaptérů nebo webkamery a integrované zvukové karty.

Co se týče zabezpečení, kromě obvyklých hesel pro uživatele, správce a pevný disk je k dispozici TPM čip a také technologie Intel AntiTheft, která dokáže po předplacení příslušné služby na dálku deaktivovat ukradený notebook.

Příslušenství

Testovaná konfigurace se dodává s operačním systémem Windows 7 Professional v 64-bitové verzi, jako obvykle je součástí i další software s různou mírou užitečnosti od utilit výrobce až po Microsoft Office ve verzi Starter a nejrůznější zkušební verze.

Kromě softwarové výbavy Asus dodává i něco navíc, v balení najdete v malém pouzdru zmiňovanou redukci pro analogový VGA výstup a USB adaptér pro připojení k Ethernetu. Dále je součásti dodávky také velký textilní obal, do kterého lze při přenášení schovat celý počítač.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace Asus Zenbook UX31E - RY010X se na českém trhu prodává za doporučenou cenu 29 999 Kč bez DPH (35 999 Kč s DPH). Dále je v nabídce pouze model UX21E s menší úhlopříčkou 12 " a mírně odlišným provedením.

Standardní záruční lhůta je dvouletá, opravu včetně dopravy zajišťuje servisní středisko.

Závěr

Asus Zenbook je vhodnou volbou především pro zájemce hledající lehký mobilní přenosný počítač, který má atraktivnější design, než je obvyklé u firemních modelů. Tenké provedení vypadá velmi dobře a díky použitým materiálům je notebook lehký a zároveň velmi pevný. Na mobilitě navíc přidá i solidní výdrž na baterii. Z hlediska výkonu pak určitě potěší výkonný SSD s dostatečnou kapacitou, který má velký podíl na celkové rychlé odezvě systému.

Tenké provedení přináší i určité komplikace, díky nedostatku místa jsou obrazové výstupy realizovány netypickými konektory, které vyžadují zvláštní redukci nebo méně obvyklé kabely. Drobnou nevýhodou je také absence podsvícení klávesnice, které by určitě nemělo u stylového notebooku této kategorie chybět.

Klady a zápory

+ velký a výkonný SSD disk
+ vynikající zpracování
+ tenký design a dobrá mobilita

- klávesnice nemá podsvícení
- LAN a obrazové výstupy jen přes redukce

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Asus Zenbook UX31E

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Asus Zenbook UX-31E
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-2677M (1,80 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (2x 2048)
  • HDD (GB): 256 (SSD Sandisk U100, SATA-III - mSATA)
  • DVD: -
  • LCD: 13,3" TFT
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: Intel GMA HD 3000 (IGP)
  • 3G modem: -
  • LAN: 10/100 (externí USB adaptér ASIX AX88772B)
  • WiFi: Atheros AR9485WB-EG (b/g/n)
  • Zvuková karta: RealTek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad
  • Software: Windows 7 Professional (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 8h 56min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 1x SD/MMC, mini VGA, micro HDMI, 1x USB 3.0, 1x USB 2.0
  • Rozměry: 325 x 223 x 3-17 mm
  • Hmotnost (kg): 1,39
Recenze

Diskuse