RECENZE: DELL XPS 15z - tenký a stylový

23. 8. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Notebooky XPS patří do multimediálního hi-endu od DELLu. Recenzovaný model má standardní úhlopříčku 15,6'', ale od ostatních z řady se liší tenkým hliníkovým provedením. Uvnitř ovšem také není žádné ořezávátko. Má Core i5, 4GB RAM, rychlý disk a přepínatelnou grafickou kartu. To vše při zachování dlouhé výdrže.

DELL XPS 15z - tenký a stylový

Základní popis

DELL je významný světový hráč na poli notebooků a důležitou pozici má s multimediálními notebooky zejména v zámoří. V segmentu multimediálního hi-endu se ovšem začíná v posledních letech zvyšovat podíl produktů od Apple, a tak se DELL rozhodl přijít s počítačem, který se snaží jablečným notebookům přímo konkurovat a pozná se to už při prvním pohledu.

Tenké tělo má v zavřeném stavu skořápku z hliníku a plastové díly jsou vidět pouze kolem konektorů a vzadu. Ačkoli zvenku je notebook celý stříbrný, po otevření se naskýtá pohled na tmavě šedivou základnu a černý rám displeje. V případě základny jde pravděpodobně o nějaký (měkčí) kompozitní materiál a rám displeje je z matného plastu - po celém obvodu kopírovaném velmi praktickou gumou chránící proti odření.

Vzhled je velmi jednoduchý, bez jakýchkoli rušivých elementů. Značná inspirace u „ovocné“ firmy je v něm patrná stejně jako v konstrukci i mnoha drobných prvcích (klávesnice, zakrytí reproduktorů, slot-in mechanika, odstranění většiny indikačních LED). Osobně bych uvítal spíše něco originálnějšího, co by dodávalo těmto notebookům vlastní „silnou osobnost“, ale pokud je současné provedení přesně tím, co lidé chtějí, je to od DELLu vcelku pochopitelný krok.

Provedení vnímám jako mírně nevyvážené. Konkrétně tam, kde mají podporu na starosti hliníkové díly, nemohu mít jedinou výtku – displej je ve víku dobře chráněn proti tlaku z vnější strany a základna se při uchopení za roh nikde neprohýbá. Odolnost je tedy (zejména v zavřeném stavu) dobrá.

Horší dojem dělají opěrky rukou a vlastně celá svrchní část základny. Při zatlačení u okrajů se může ozývat zavrzání a pevnost zajišťují komponenty uvnitř. Pokud například vyměníte v notebooku disk za nějaký tenčí nebo za SSD, bude docházet k výraznému prohýbání levé opěrky ruky. Lesklý lem základny je navíc tvořen jen tenkým pochromovaným plastem, který je pouze nacvaknutý a v některých místech jej lze nehtem odchlípnout. Ne, že by to mělo výrazný vliv na odolnost, ale v této ceně bych něco podobného nečekal.

Konstrukce kloubů je sice klasická, ale tvarování základny za kloubem znemožňuje otevření do úhlu většího než 135°. Pochvalu si zaslouží plynulý chod kloubů a snadné otevření víka jednou rukou. Ač je víko drženo magneticky, při zavírání má měkký doraz.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Drtivá většina konektorů se soustředí na levý bok, kde postupně od uživatele najdete čtečku paměťových karet (SD-XC, MS/Pro, MMC, xD), dvě USB 3.0, kombinovaný port eSATA/USB 2.0 a digitální výstupy grafické karty (mini-DisplayPort a HDMI). Na pravém boku jsou vedle štěrbinové mechaniky jen dva konektory zvukové karty a zezadu zdířka napájení.

Pokud jde o moderní konektory, je výbava velmi dobrá. Chybět by mohl někomu snad jen analogový obrazový výstup VGA (leč v tomto segmentu to má malou pravděpodobnost). Horší je to s rozložením - jedno USB na pravém boku by určitě nebylo k zahození.

Půdorysné rozměry 385 x 260 mm odpovídají tomu, na co jsme zvyklí u 15,6“ notebooků. Rozdíl je v tloušťce, která činí v zavřeném stavu pouhých 25 mm – jde o jeden z tenčích notebooků v dané úhlopříčce (byť ne nejtenčí). Menší je také hmotnost 2,38 kg. Není sice nižší o moc, ale každý gram se počítá.

Napájecí adaptér má výkon 90 W a s kabeláží váží přesně 448 g. Jde o adaptér kompatibilní se všemi notebooky DELL.

Klávesnice a ovládací prvky

Na rozdíl od většiny notebooků stejné úhlopříčky, XPS 15z nemá klávesnici s numerickým blokem. Tento blok dokonce není dostupný ani jako alternativní funkce Fn kolem kláves I a K. Klávesnice je uprostřed a zanechává po stranách velké perforované plochy (pod nimiž jsou ukryty malé reproduktory).

Oproti klasickému rozložení PC klávesnic chybí některé klávesy. Z těch téměř nepoužívaných jde o Scroll Lock a Pause. Dále ovšem redukce zasáhla také klávesu kontextové nabídky (obvykle mezi pravým Ctrl a AltGr) a klávesy pro pohyb v dokumentech. Poslední jmenované jsou dostupné jen jako obouruční kombinace Fn a kurzorových šipek.

Klávesy mají provedení chiclet a jsou lehce zmenšené. Psaní je relativně pohodlné, i když uživatelé s většími prsty budou mít možná stísněný pocit. Ti, kteří píšou rychle a jde o jejich hlavní činnost, by si měli vyzkoušet, zda jim klávesnice bude vyhovovat. Na můj vkus má příliš mělký stisk. U multimediálního notebooku tohoto zaměření to ale není fatální chyba.

Pro práci v horších světelných podmínkách je klávesnice podsvícena sadou LED. Podsvícení se přepíná ručně ve třech stupních (vypnuto, silné, slabé) kombinací Fn+F5. Je ho dobré zapínat až ve chvílích, kdy je okolo málo světla – jinak kvůli stříbrnému okolí kláves snižuje kontrast popisek.

Jediným tlačítkem nad klávesnicí je zapadlý malý hlavní vypínač s bíle podsvícenou ikonou uprostřed. Další svítící prvek tvoří nenápadná dioda v kloubu víka. Pokud je notebook zapnutý, slouží tato dioda k indikaci připojeného napájecího adaptéru. V případě vypnutí však svorně s vypínačem pomalu pulzuje. Malou specialitkou je pak sada malých diod po levém boku, které se po zmáčknutí tlačítka rozsvítí v počtu úměrném nabytí baterie (funguje i ve vypnutém stavu).


pracovní plocha detail klávesnice

Kurzor se ovládá velkým touchpadem od společnosti Cypress. Ta je známá spíše pro jiné produkty a notebook s touchpadem od ní máme v redakci prvně. Kvalitativně jde o průměr – zpoždění je minimální a pohyb kurzoru plynulý. Snad jen emulace kolečka myši v některých programech není úplně korektní (je příliš rychlá nebo příliš pomalá).

Provedení dotykové plochy je velmi dobré. Prst po ní klouže, nechytá otisky a je mírně zapuštěná. Horší je to s jejím umístěním – je vycentrovaná vůči základně a ne vůči klávesnici (resp. Písmenům F a J, jak tomu bývá zvykem). Při psaní tak může docházet k náhodným dotykům položenou pravou rukou. Možnost rychlého vypnutí touchpadu bohužel chybí.

Hlavní HW parametry

Srdcem systému je procesor Intel Core i5 v základní verzi 2410M s výchozí frekvencí 2,3 GHz a režimem Turbo Boost až do frekvence 2,9 GHz. Je zasazen do základní desky postavené na čipové sadě Intel HM67.

Výpočetní výkon by měl s přehledem postačovat ve všech běžných úlohách. Kdo by chtěl ještě víc, musí se poohlédnout po vyšší konfiguraci, která je vybavena nejvýkonnějším dvoujádrovým procesorem Core i7-2620M.

CPU-Z
specifikace čipu

Po poměrně komplikovaném odejmutí celého spodního krytu se mimo jiné naskýtá pohled na dva sloty pro paměťové moduly typu DDR3. Oba jsou v testované konfiguraci vyplněny moduly s celkovou kapacitou 4 GB RAM běžícími na 1333 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 041
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 555

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 99 824
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 49 635

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4544 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9592 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,11

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,51 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 9878 MB/s

Osazený 2,5“ pevný disk má kapacitu 500 GB a jeho plotny se otáčí rychlostí 7200 rpm. Na poměry plotnových disků jde o jeden z těch výkonnějších, ale vyšší rychlost ploten v souvislosti s minimálním obalením disku uvnitř notebooku způsobuje šumění na úrovni ventilátorů některých notebooků.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 128 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 84,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 14,46 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Uvnitř počítače se našlo místo pro optickou mechaniku, která je vzhledem k zmíněnému vzoru štěrbinová. Mechanika je typu DVD Super Multi a variantu s Blu-ray DELL nenabízí ani u vyšší konfigurace s Full-HD displejem.

Možnosti spojení s okolním světem čítají gigabitový Ethernet, modul Bluetooth a Wi-Fi /n od Intelu s podporou sítí v pásmech 2,4 i 5 GHz.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Širokoúhlý lesklý displej má tu nejběžnější úhlopříčku 15,6“ a základní rozlišení HD (1366x768). Jde o naprosto průměrný displej s (na svou třídu) relativně dobrým barevným rozsahem i kontrastem, avšak slabými pozorovacími úhly.

Podsvícení samozřejmě zajišťuje sada LED s plynulou regulací v mnoha krocích. Maximální jas je velmi dobrý, ale minimální je stále poměrně silný na pohodlné použití v úplné tmě.

Kdo by chtěl lepší displej, má pro něj DELL ještě konfiguraci s Full-HD rozlišením (1920x1080), kde je displej samozřejmě o třídu jinde. V dnešní době, kdy se v multimediálních noteboocích na vyšší rozlišení zapomíná, je to příjemné zjištění.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafické operace má kromě integrovaného jádra Intel GMA HD3000 (se sdílenou pamětí) na starosti také přepínatelný dedikovaný čip NVIDIA GeForce GT 525M s 1 GB paměti. Vlastní paměť je typu GDDR3 a s čipem je spojena 128bitovou sběrnicí, což již řadí řešení do střední třídy (na rozdíl od modelu 520M).

GPU-Z
specifikace čipu

Přepínání obou grafik má v režii technologie NVIDIA Optimus. Interní displej a výstupy jsou tedy zapojeny pouze k integrovanému řešení a dedikovaný čip vypomáhá po sběrnici PCIe.

K připojení externích monitorů jsou připraveny dva digitální výstupy – HDMI a DisplayPort. V nativním režimu podporuje DisplayPort rozlišení až 2560x1600. V případě redukce na HDMI nebo DVI je rozlišení omezeno maximálně na 1920x1200. Aktivní Intel GMA a přítomnost Wi-Fi karty od Intelu pak ještě přidává možnost bezdrátového připojení dalšího monitoru prostřednictvím funkce Intel Wireless Display.

Oba digitální výstupy mohou být aktivní současně v režimu rozšířené plochy za předpokladu, že je interní displej vypnutý kvůli omezení na dva aktivní výstupy grafické karty. Bezdrátově připojeného displeje se toto omezení netýká.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 7258
  • 3DMark Vantage: P3805 (GPU: 3195, CPU: 8900)
  • 3DMark 11: P893 (Graphics: 798, Physics: 3470)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,6

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5368 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 22,63 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 10,48
  • CATIA (catia-02): 10,36
  • EnSight (ensight-03): 15,69
  • Maya (maya-02): 27,41
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 13,29
  • SolidWorks (sw-01): 13,21
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 1,42
  • UGS NX (ugnx-01): 0,94

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 3,55
  • EnSight (ensight-04): 8,90
  • LightWave 3D (lightwave-01): 9,07
  • Maya (maya-02): 3,09
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 0,97
  • SolidWorks (sw-03): 4,98
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 0,70
  • Siemens NX (snx-01): 1,92

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 19,5 fps
  • 1366x768: 17,6 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (DirectX 11)

XPS 15z určitě nelze označit za herní notebook, ale většinu dnešních her na něm spustíte plynule v nativním rozlišení LCD a střední úrovni detailů. Grafický čip může dále posloužit k akceleraci některých programů díky rozhraní CUDA a podpoře moderních formátů videa v rozlišení 1080p.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Pro reproduktory je vyhrazen prostor po stranách klávesnice. Ač by masivní mřížka mohla dávat naději na pořádný zvuk, na každé straně je pouze jeden miniaturní reproduktor mírně podprůměrné kvality a průměrné hlasitosti. Vzhledem k tomu, že zvuky ve frekvencích pod 240 Hz nejsou vůbec slyšet, nemá cenu se o hloubkách vůbec bavit. Plný výkon mají až vyšší frekvence a středy začínají ztrácet, jakmile klesá frekvence pod 600 Hz. Poslech hudby bych si s podobnými reproduktory nedokázal představit, ale v nouzi na film postačí.

Analogový zvuk je možné oběma směry připojit konektory na pravém boku. Výstup je stereofonní a vstup pouze monofonní. Pro přenos digitálního (prostorového) zvuku jsou tu výstupy HDMI a DisplayPort.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Ve víku nad displejem jsou přítomny dva mikrofony spolu s 1,3Mpix webkamerou (vybavenou indikační LED) a světelným senzorem. Kamera zvládá fotit v rozlišení 1280x1024 a při rozlišení 640x480 umí snímat plynulé video i při špatných světelných podmínkách.

Chlazení a provozní hluk

V zadní části základny je umístěn jeden velký chladič s ventilátorem s několika heatpipe ke všem součástem generujícím větší množství tepla. Jako podpůrný chladič slouží také celá hliníková spodní část.

Při kancelářské práci je dlouhou dobu počítač tichý a slyšet je pouze pevný disk (na disk bohužel hodně). Ventilátor se spouští až při dlouhém provozu počítače na jednom místě, pokud je vyšší okolní teplota (jako teď v létě) - pak dokáže běžet klidně půl hodiny, než se opět vypne. Hlučnost ventilátoru je jednoznačně nad průměrem podobně vybavených notebooků, ale jeho zvukový projev není rušivý.

V zátěži se ventilátor spouští prakticky okamžitě a běží bez ustání. Vzhledem k vyšším otáčkám i při nejnižší rychlosti je hlučnost stejná, jako při běhu ventilátoru bez zátěže.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,3°C
  • klávesnice vlevo = 32,0°C
  • klávesnice vpravo = 27,6°C
  • spodek maximum = 29,5°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 29,3°C
  • napájecí adaptér = 29,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 36,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,5°C
  • klávesnice vlevo = 44,7°C
  • klávesnice vpravo = 36,5°C
  • spodek maximum = 49,9°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 55,9°C
  • napájecí adaptér = 52,7°C

Teplota okolí při měření: 23°C

Při nenáročné činnosti je zahřívání minimální. V zátěži je znatelné zahřívání spodku (který se snaží odvádět teplo) a levé části klávesnice spolu s opěrkou pod ní. Teploty klávesnice ještě nejsou vyložené nepříjemné, ale někomu by mohl vadit velký rozdíl mezi teplem, které se přenáší na levou a pravou ruku.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Dlouhodobá intenzivní zátěž dokáže počítač uvnitř pěkně rozpálit. Zejména teplota procesoru se umí vyšplhat téměř k hranici 100°C.

Baterie

Baterii výrobce integroval do těla notebooku a není uživatelsky vyměnitelná. Lithium-polymerové články udrží dohromady energii 64 Wh, která v našem standardním redakčním testu* stačila notebooku po dobu 8 hodin a 46 minut. Při běžné on-line kancelářské práci s dvoutřetinovým jasem LCD se výdrž pohybuje mezi stále nadprůměrnými 6 a 7 hodinami.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 66 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 56 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 88 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 49 W

Vybitou baterii dokáže notebook nabít na 90% přibližně za 2 hodiny. Nabíjecí proud se snižuje pouze v zátěži, kdy se doba zvyšuje téměř na dvojnásobek.

BIOS

Firmware v notebooku je Phoenix SecureCore a jeho utilita ukrytá pod klávesou F2 obsahuje více nastavení, než bývá u multimediálních notebooků zvykem:

Pokročilé

  • vypnutí Intel SpeedStep (regulace frekvence procesoru)
  • vypnutí virtualizace
  • vypnutí integrované síťové karty
  • vypnutí podpory emulace USB (vstupních zařízení) pro staré OS
  • zákaz USB Powershare
  • povolení probuzení notebooku signálem z USB zařízení
  • přepnutí režimu SATA řadiče (AHCI, IDE)
  • vypnutí varovných hlášek při připojení špatného napájecího adaptéru
  • přepnutí režimu funkčních kláves (F1-F12, multimediální klávesy)
  • přepnutí „charger behavior“ (zde netuším, co to ovlivňuje)
  • deaktivace portů (USB, eSATA)

Z pohledu zabezpečení jsou přítomna běžná hesla BIOSu a k nim navíc ještě bezpečnostní systém Computrace.

Příslušenství

Spolu s notebookem jsou v krabici ještě napájecí adaptér a tištěná dokumentace. Obnova operačního systému Windows 7 Home Premium je uložena přímo na pevném disku, odkud ji lze spustit nebo vypálit na vlastní sadu DVD.

Tovární instalace systému je poměrně čistá a neobsahuje velké množství zbytečných programů, vynechám-li „pouťovou“ spouštěcí lištu a demoverzi antiviru.

Ceny a záruka

Pro testovanou konfiguraci DELL stanovil doporučenou koncovou cenu 24 000,- Kč bez DPH (28 800,- Kč s DPH).

Všechny konfigurace mají v základu nadstandardní tříletou mezinárodní záruku s opravou u zákazníka do druhého pracovního dne (on-site NBD).

Závěr

DELL XPS 15z je zajímavým tenkým notebookem, který se snaží zaujmout svým vzhledem a tenkým profilem. Ve výbavě mu nechybí nic z moderních rozhraní a může se pochlubit dlouhou výdrží na baterie. Snahu o exkluzivní vzhled částečně nabourávají drobné nedostatky v konstrukci projevující se povrzáváním při zatlačení na čelní hranu a pravou opěrku ruky, na celkově dobré odolnosti se to však neprojevuje.

Další nedostatky by mohla představovat klávesnice ne zcela pohodlná na psaní rozsáhlých textů a pro někoho až příliš zjevná inspirace konkurenčním produktem. Přesto ve třídě tenkých 15“ multimediálních notebooků není velká nabídka, a tak XPS 15z stojí za zvážení. Zajímavý začíná být především ve verzi s Full-HD displejem. Lehké notebooky s vysokým rozlišením v současné době totiž na našem trhu prakticky chybí.

Klady a zápory

+ 3 roky NBD záruka
+ přítomnost všech moderních rozhraní (HDMI, DisplayPort, eSATA, USB 3.0)
+ dlouhá výdrž na baterie
+ tenký profil a nízká hmotnost

- povrzávání opěrek rukou
- stísněná klávesnice (menší mělké klávesy, chybějící blok pro pohyb v dokumentech)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: DELL XPS 15z
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 2410M (2.30 GHz / 2.90 GHz Turbo, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (2x2048)
  • HDD (GB): 500 (WDC WD5000BEKT-75KA9T0, 7200rpm, 16MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (HL-DT-ST DVD+-RW GS30N)
  • LCD: 15,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD3000 + NVIDIA GeForce GT525M (1GB GDDR3, 128bit)
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros AR8151 PCI-E Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6230 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Cypress)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 64 Wh / 8h 46min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 2x USB 3.0, eSATAp, mini-DisplayPort, HDMI
  • Rozměry: 385 x 260 x 25 mm
  • Hmotnost (kg): 2,38
Recenze

Diskuse