RECENZE: Fujitsu LifeBook A531 - levný a univerzální

1. 9. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

V redakci se nám objevil zástupce nejlevnější řady 15,6'' notebooků od Fujitsu, který navazuje na dříve recenzovaného předchůdce. Má kompletně matné provedení, aktualizovanou základní výbavu s procesory Intel Core poslední generace a nízkou spotřebu. Pojďme se na evoluci v podání japonské firmy podívat blíže.

Fujitsu LifeBook A531 - levný a univerzální

Základní popis

Je to přibližně rok, co jsme měli možnost otestovat zástupce u nás tehdy začínající řady LifeBook A – model A530. Šlo o jednoduchý a praktický notebook cílený na klientelu, která za počítač nechce vyhazovat velké částky, nepotřebuje velký výkon, ale chce solidní provedení a dobrou ergonomii. Až na pár much šlo za svou cenu o výbornou volbu. Možná také proto inovovaná verze mnohé zachovává, jen opravuje některé chyby. Podívali jsme se, co se změnilo a jak si nový model stojí v dnešní nabídce notebooků.

Základ šasi zůstal od předchozího modelu nezměněn. Notebook má zaoblené rohy a volí jednoduchý a decentní vzhled, který sice nenadchne, ale ani neurazí. Zůstaly také všechny plasty v matném provedení, se stříbrným nástřikem v oblasti touchpadu a opěrek rukou. Ke změnám došlo ve dvou případech. Prvním je nahrazení bílé klávesnice černou variantou (jinak identickou) a druhým odlišné provedení mřížky s hlavním vypínačem za klávesnicí.

K odolnosti základny jsem neměl výhrady ani předtím, tudíž zachování původního šasi vítám. U minulého modelu jsem si stěžoval na špatné ukotvení klávesnice. Tento nedostatek byl napraven a klávesnice se už neprohýbá. Víko je stále plastové, ale snese větší tlak z vnější strany, než se začnou deformovat barvy na displeji. S ohledem na cenu tedy nemám žádné výhrady.

Použitá konstrukce kloubů umožňuje maximální vyklopení víka do úhlu 135°. V zavřeném stavu je drženo magneticky a tuhost kloubů bohužel znemožňuje jeho snadné otevření jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Konektorová výbava je omezena téměř na nutné minimum, kdy vlevo najdete dvě USB (2.0), slot ExpressCard 54, LAN a výstupy grafické karty (VGA i HDMI) a vpravo třetí USB (opět 2.0), optickou mechaniku a zdířku napájení. Na čelní straně pak výčet končí konektory zvukové karty a univerzální čtečkou paměťových karet (SD XC, MMC, MS/Pro).

Ve výbavě chybí jakékoli novější konektory typu eSATA a USB 3.0. Na druhou stranu výrobce ponechal slot ExpressCard, do kterého lze tuto funkcionalitu přidat zásuvnými kartami s cenou v řádu stokorun. Moje výhrada směřuje k rozmístění USB, která jsou natlačena co nejblíže k uživateli a čtečce paměťových karet, do které se karty nedají zasunout celé.

Rozměry 378 x 252 x 37 mm jsou více méně standardní. Snad jen tloušťka ukazuje, že Fujitsu v této třídě nenásleduje trend ztenčování notebooků. Příznivá je v rámci úhlopříčky hmotnost 2,51 kg, která by neměla výrazně omezovat při každodenním přenášení v batohu na zádech.

Fujitsu je u nás jediným výrobcem, který ještě dodává napájecí adaptéry s dvoužilovou přívodní šňůrou, která je lehčí a skladnější. Přibalený adaptér s výkonem 65 W váží včetně kabeláže pouhých 299 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Černá klávesnice zachovává s předchozím modelem stejné rozložení i popisky. Bílé popisky na černém podkladu jsou však kontrastnější. Klávesnici by šly vytknout malé přepínací klávesy Ctrl a Shift vlevo. Těší mě naopak mezery u kurzorových šipek pro lepší hmatovou orientaci.

Na klávesnici se píše pohodlně díky přesnému stisku a minimálnímu provoznímu hluku. Mezi stejně drahými notebooky je tato jedna z lepších a skvěle poslouží i při psaní dlouhých dokumentů.

Jediným tlačítkem nad klávesnicí je kulatý modře podsvícený vypínač. Další (modře) svítící prvky tvoří indikační diody na čelní hraně vlevo. Ty informují o stavu bezdrátového vysílače, zapnutí notebooku, nabíjení baterie, práci disku a zámcích klávesnice.

Použité modré diody mají vyšší svítivost. Zejména indikační pruh svítí zbytečně intenzivně a v noci osvítí půl místnosti. Naštěstí nemíří přímo na uživatele, takže při práci neoslňuje. Podsvícení vypínače nemá tak ostré světlo, ale kdyby svítilo méně, také by to nebylo na škodu.


pracovní plocha detail klávesnice

Minulý model vyloženě trpěl miniaturním touchpadem, který se v prostoru opěrek rukou téměř ztrácel. Zde se výrobce poučil a nový touchpad je výrazně širší. Elektronika od Synaptics snímá plynule a bez zpoždění. Dotyková plocha je tvořena odděleným kusem plastu, ale povrch má stejný jako okolí a zapuštěná je jen minimálně.

Pod dotykovou plochou jsou dvě oddělená plastová tlačítka. Hlasitost jejich stisku závisí na místě, kde je mačkáte. U testovaného kusu bylo patrné hlasité klapání při stisku v jejich pravé části. V levé části naopak nevydávaly zvuk prakticky žádný.

Hlavní HW parametry

Stroj je poháněn čipovou sadou Intel HM65 v kombinaci s dvoujádrovým procesorem nižší střední třídy Intel Core i5-2410M. Výchozí takt procesoru je 2,3 GHz, ale režim Turbo Boost umožňuje běh do 2,9 GHz. Výpočetní výkon by měl stačit na všechny běžné činnosti.

CPU-Z
specifikace čipu

Pod plastovou krytkou na spodku se naskýtá pohled na dva paměťové sloty. Oba jsou již z továrny obsazeny 4 GB operační paměti. Paměť je složena ze dvou 2GB modulů DRR3 běžících na frekvenci 1333 GHz.

Maximální konfiguraci představuje osazení dvěma 4GB moduly. 8 GB RAM je maximum, které paměťový řadič v procesorech Core i5 zvládá.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 43 072
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 562

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 96 109
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 47 753

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4430 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9759 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,20

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,60 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 9985 MB/s

2,5“ šachta je osazena 500GB pevným diskem od firmy Hitachi. Jde o zcela průměrný model s rychlostí ploten 5400 rpm. Výkon při sekvenčním čtení je lehce pod průměrem.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 161 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 68,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,42 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,8

Optická mechanika je v těle počítače fixně a jde o nejběžnější typ DVD Super Multi s výsuvným podavačem.

Drátové spojení se světem zajišťuje gigabitový ethernet od Realteku. Bezdrátové připojení do sítí je v režii 2,4GHz Wifi-N karty od Intelu a tato karta zajišťuje také podporu Bluetooth 3.0.

Bezdrátové funkce se vypínají společně kombinací kláves Fn+F5, která je řízena BIOSem a funguje bez ohledu na ovladače a operační systém.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Matný 15,6“ displej (LG Philips LP156WH4-TLB1) s poměrem stran 16:9 má základní rozlišení HD (1366 x 768). Podání barev i kontrast jsou v rámci třídy dobré a pokulhávají tradičně pozorovací úhly. Na práci s grafikou, kde je potřeba maximální věrnost barev, tento displej pochopitelně není (jako všechny HD displeje), ale běžnou práci zastane s přehledem.

Za nadprůměrné lze rozhodně označit LED podsvícení s vysokou svítivostí. Bílá je bez rušivého nádechu ve všech stupních jasu a rozsah nastavení by měl pokrýt světelné podmínky od práce v úplné tmě až po cestu vlakem za poledního slunce.


pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Obsluha grafických operací zůstává výhradně v režii integrovaného jádra Intel GMA HD3000 v procesoru. Paměť se sdílí z RAM automaticky podle potřeby aplikací od 64 MB do 1,7 GB. Při běžném zatížení si vystačí se 122 MB.

Technologicky je jádro na úrovni DirectX 10.1 a podporuje Shader Model 4.1 spolu s akcelerací dvou současně přehrávaných videí v moderních HD formátech a rozlišení 1080p.

Pro připojení externích monitorů jsou na levém boku dostupné konektory VGA i HDMI. Oba tyto výstupy mohou běžet současně v režimu rozšířené plochy, pokud je vypnutý interní displej.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 4152
  • 3DMark Vantage: P1802 (GPU: 1427, CPU: 8562)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,3

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5460 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 10,62 fps

Herní výkon grafického čipu je lehce nad úrovní několik let staré střední třídy v podobě NVIDIA GeForce 8600GT. Starší hry si na něm zahrajete v plném rozlišení, ty náročnější samozřejmě s nejnižší úrovní detailů (takový Call of Duty: Modern Warfare 2 ovšem běží velmi dobře). Na nejnovější AAA herní tituly raději zapomeňte. Pominu-li hry, nepředstavuje grafický čip omezení při kancelářském a multimediálním užití.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Notebooky od Fujitsu mají snad bez výjimky všechny otřesné reproduktory. Měl jsem možnost srovnání napříč modely LifeBook od nejlevnějších po ty nejdražší a všechny měly sice průměrnou maximální hlasitost, ale zvukové podání bylo jedno z nejhorších, s jakým se lze dnes vůbec v notebooku setkat. LifeBook A531 je na tom úplně stejně. Hloubky úplně chybí a středy prakticky taky.

Zvuková karta disponuje stereofonní výstupem a monofonním vstupem – oba jsou na čelní straně základny. Digitální zvuk je dostupný coby součást výstupu HDMI. Ten má však v režii výhradně grafická karta.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Webkamera se nachází na standardním místě v rámu nad displejem a její senzor má rozlišení 0,3 Mpix. Vedle kamery není žádná LED informující o její aktivitě a malá dírka vedle objektivu ukrývá mikrofon.

Chlazení a provozní hluk

Chladící systém je vybaven masivním chladičem s jedním ventilátorem a heatpipe k procesoru. Průduch chlazení směřuje doleva a na spodku základny je několik otvorů pro nasávání vzduchu.

Stejně jako minulý model je i tento při kancelářské práci velmi tichý. Chladí se totiž pasivně. Z útrob počítače se ozývá pouze šumění pevného disku, který je slyšet pouze v tiché místnosti.

Při krátkodobé zátěži se ventilátor spouští po delší době nárazově na několik sekund. Jeho hlučnost je mírně vyšší, než u některých notebooků, kde ventilátor jede neustále, ale je stále v normě.

Dlouhodobá zátěž pak znamená neustálý běh ventilátoru a občasné přepínání na vyšší rychlost.

V zátěži se hlučnost řadí k průměru v rámci kategorie, ale při kancelářské práci patří LifeBook A531 mezi ty nejnižší.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 33,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,8°C
  • klávesnice vlevo = 33,2°C
  • klávesnice vpravo = 32,3°C
  • spodek maximum = 36,8°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 38,3°C
  • napájecí adaptér = 40,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,3°C
  • klávesnice vlevo = 34,8°C
  • klávesnice vpravo = 33,3°C
  • spodek maximum = 46,9°C (pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 48,3°C
  • napájecí adaptér = 56,4°C

teplota okolí při měření: 26°C

Při kancelářské práci a prohlížení webových stránek je počítač maximálně vlažný, takže nic nebrání jeho použití na klíně. Teploty jsou dobré i v zátěži, kdy se na uživatele nepřenáší teplo skrze klávesnici, ani opěrky rukou.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

V zadní části základny je vyjímatelná šestičlánková baterie se jmenovitou kapacitou 48 Wh. V našem standardním redakčním testu* vydržel notebook 3 hodiny a 41 minut. Jak se však ukázalo, testovací kus měl vadnou baterii s opotřebením na 35 Wh. S bezchybnou baterií by tedy měla být výdrž až 5 hodin. V přepočtu by vycházela výdrž při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a maximálním jasem LCD na přibližně 4 hodiny, což je u takového notebooků pěkný výsledek.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 53 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 41 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 61 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 40 W

Notebook při nabíjení využívá naplno možností napájecího adaptéru a během hodiny zvládá nabít prázdnou baterii přibližně na 90% kapacity. Při maximálním vytížení se tato doba prodlouží na trojnásobek.

BIOS a zabezpečení

Fujitsu své notebooky vybavuje BIOSem Phoenix SecureCore, do jehož nastavení se vchází stiskem klávesy F2 po zapnutí počítače. BIOS nabízí možnost změnit následující volby:

  • Vypnutí podpory pro základní USB zařízení v systémech bez podpory USB
  • Vypnutí SATA řadiče
  • Přepnutí režimu SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)
  • Vypnutí podpory více jader
  • Vypnutí technologie HT
  • Zapnutí vizualizace
  • Zapnutí probouzení na signál ze sítě
  • Přepnutí režimu chlazení (tichý, normální)

Možnosti zabezpečení čítají základní prvky v podobě hesel BIOSu a hesla vestavěného pevného disku.

Příslušenství

Součástí balení je notebook spolu s napájecím adaptérem, tištěnou dokumentací a sadou DVD. Přiložené placky obsahují čistý operační systém (Windows 7 Professional) a ovladače. Klasická obnova do továrního nastavení se ukrývá pouze ve skryté části pevného disku.

Instalace systému od Fujitsu je minimalistická a kromě několika zbytečností obsahuje pouze systém, ovladače a několik aplikací na ovládání hardware.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace má doporučenou koncovou cenu 14 020,- Kč bez DPH (16 824,- Kč s DPH).

Dále je v nabídce ještě výkonnější konfigurace s dvoujádrovým Core i7-2620M za 18 100,- Kč bez DPH (21 720,- Kč s DPH) a slabší konfigurace s Core i3-2310M, 3GB RAM a 320GB diskem za 12 530,- Kč bez DPH (15 036,- Kč s DPH).

Všechny konfigurace mají Windows 7 Professional v 64bit verzi (CZ, EN, SK) a dvouletou záruku s opravou v servisu.

Závěr

Fujitsu LifeBook A531 je cenově dostupný notebook s kvalitním zpracováním, dobrou ergonomií a tichým chlazením. Hráče her svou integrovanou grafikou nezaujme a není zajímavý ani z pohledu rozmanitosti rozhraní a konektorů. Na druhou stranu je velmi levně dostupný i s Windows 7 Professional a nejvyšší konfigurace má osazený nejvýkonnější dvoujádrový procesor Core i7-2620M, takže ani výpočetně náročné aplikace nemusí být tabu.

Od rok staré verze došlo k několika změnám k lepšímu a opravily se všechny dřívější nedostatky – prohýbání klávesnice a malý touchpad. S ohledem na cenu jde o zajímavý pracovní stroj pro méně náročné a zanechal ve mně velmi dobrý dojem.

Klady a zápory

+ praktická matná povrchová úprava
+ displej s vysokou svítivostí
+ dobré mechanické provedení

- chudá konektorová výbava

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Fujitsu LifeBook A531

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu LifeBook A531
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 2410M (2.30 GHz / 2.90 GHz Turbo, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (2x2048)
  • HDD (GB): 50 (Hitachi HTS547550A9E384, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (TSSTcorp CDDVDW TS-L633F)
  • LCD: 15,6" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD3000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Centrino Wireless-N 1030 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh (vadná, 35 Wh) / 3h 41min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 3x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 378 x 252 x 37 mm
  • Hmotnost (kg): 2,51
Recenze

Diskuse