RECENZE: HP 630 - solidní provedení za nejnižší cenu

3. 11. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Podívali jsme se do nejnižších cenových hladin a zkusili otestovat jeden z nejlevnějších klasických 15,6'' notebooků, který je v současnosti na trhu. Uvnitř se ukrývá dvoujádrový Celeron a nízká cena nezabránila v osazení 4GB RAM a velkého disku. Pod 10 tisíc včetně DPH se notebook vtěsná i s operačním systémem Windows 7 Home Premium.

HP 630 - solidní provedení za nejnižší cenu

Základní popis

Když na trh poprvé přišel notebook HP 500, stal se z něj velký prodejní hit. HP udělalo poměrně kompaktní a lehký 14“ počítač se základní výbavou, minimem komponent uvnitř a výkonem postačujícím pro chod kancelářských aplikací nebo procházení webových stránek. K tomu přidalo relativně slušné zpracování a nasadilo cenu na úplném dně trhu s notebooky. Během generací se postupně přešlo na 15“ úhlopříčky, ale myšlenka zůstala stejná – nabídnout za co nejnižší cenu solidně zpracovaný počítač pro nenáročné uživatele.

HP 630 zachovává původní ideu, jen přenesenou do dnešních požadavků trhu. Opět je jedním z nejlevnějších velkých notebooků, jaký zde můžete nový sehnat, a opět se zaměřuje spíše na provedení než na výkon. V HP použili chytrou taktiku, jak cenu srazit. Pro jedno šasi (prodávané jako HP 630 pro Intel a 635 pro AMD) udělali několik návrhů základních desek pro všechny levné nebo výběhové platformy. Stejný notebook tak můžete najít s Core2 Duo, Core i3 předposlední generace, Celeronem a Pentiem (nejnižší modely) z generace Intel Sandy Bridge nebo třeba předposlední generací AMD Athlon a současným úsporným a levným AMD Zacate.

Vyjma základní desky a od ní odvozeného procesoru jsou všechny ostatní komponenty pro všechny varianty shodné. Takto sdílené komponenty se nezměněné mohou vyrábět ve větších objemech, a tím pádem i při nižší ceně. Navíc lze využít všech výběhových komponent (ano, i procesorů Core2 Duo je stále dostatek), které Intel s AMD prodávají výrazně levněji a jejich výkon přitom pro běžnou práci stále stačí. Mezi nabízenými variantami před časem přibyla i jedna založená na současných komponentách z generace Sandy Bridge a tu jsme si také vzali na test. Osazena je totiž nejslabším současným procesorem od Intelu – dvoujádrovým Celeronem B800 s frekvencí 1,5 GHz.

Počítač dostal velmi pěkný a neotřelý (možná lehce retro) vzhled kombinující černou a tmavě šedou, kdy šedá zdobí vnější stranu víka a okolí klávesnice. Co bych v dnešní době snad ani nečekal, celé tělo přístroje je matné, a to včetně displeje. HP 630 si nehraje na drahý notebook, a že jde o něco levnějšího, poznáte snadno. Přesto rozhodně nejde označit za laciný a věřím, že se najdou uživatelé, kteří si tento počítač zvolí právě pro jeho vzhled.

Hlavní stavební materiál jsou v této ceně pochopitelně plasty. Ty jsou zejména na základně velmi pevné a notebook působí robustním dojmem. Nikde se nic výrazně neprohýbá a základna se nekroutí ani v případě, kdy se notebook zvedne otevřený za její roh. Měkčí je dle očekávání víko, ale displej se v něm zdá být chráněn dostatečně. Ve kvalitě provedení v podstatě není znát rozdíl proti mnoha notebookům s cenou do 20 tisíc korun včetně DPH, což považuji za velmi pozitivní.

Víko je v zavřeném stavu drženo magneticky, a aby se při přenášení neobtisknula klávesnice do displeje, je oblepeno okolo displeje protáhlými gumovými výstupky. Pohodlné otevření jednou rukou bohužel nehrozí, protože při otevírání zpočátku víko klade příliš velký odpor, a tak se s ním zvedá i základna. Maximální úhel otevření je 135° a může za něj konstrukce s klouby zapuštěnými v základně.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Mezi konektory nenajdete nic nadstandardního, na druhou stranu nechybí nic ze základní nabídky. Po levé straně se nachází čtečka paměťových karet (SD, MMC), konektory zvukové karty, USB, LAN a výstupy grafické karty (VGA, HDMI). Pravý bok kromě mechaniky nese další dvě USB a zdířku napájení. Tím výčet rozhraní končí. Proti dražším notebookům chybí USB 3.0, ale vzhledem k ceně je dobré, že není uživatel ochuzen o digitální výstup HDMI a čtečku paměťových karet, jak se stále ještě u některých levných notebooků děje.

Notebook má pro úhlopříčku 15,6“ běžné rozměry 375 x 245 x 30-35 mm. Hmotnost 2,48 kg je na spodní hranici běžných notebooků v této kategorii a neměla by činit problémy při každodenním nošení.

Pokud si na cesty přibalíte dodávaný 65W napájecí adaptér, přidá dohromady s přívodní šňůrou na váze dalších 388 g.

Klávesnice a ovládací prvky

U notebooků od HP se dnes používají téměř výhradně chiclet klávesnice. O to více překvapí, že nejlevnější model je vybaven klávesnicí klasickou, a to navíc velmi dobrou. Rozložení je bez numerického bloku a HP nenabízí ani možnost zástupného numerického bloku okolo kláves I a K. Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou samostatně po pravém kraji a pod nimi jsou kurzorové šipky s typicky zdvojenými šipkami do stran. Všechny klávesy jsou v jednom bloku bez mezer pro lepší hmatové oddělení, nicméně potěší větší klávesy Enteru, mezerníku a přepínačů.

Klávesy mají mechaniku podobnou té z dřívějších EliteBooků a ProBooků B (ještě před přechodem na chiclet provedení), kterou považuji za jednu z nejlepších. Psaní na notebooku je tak velmi pohodlné, odezva je optimální a hlučnost nízká. Troufám si tvrdit, že HP 630 má pro rychlé psaní vhodnější klávesnici než současná generace EliteBooků.

Klávesy F1 až F12 jsou nastavené v základu jako multimediální, takže bez stisku Fn slouží k nastavení jasu, regulaci hlasitosti zvukového výstupu, ovládání multimediálního přehrávače a několika dalším činnostem. Původní funkce jsou dostupné po stisku Fn. Chování klávesnice je v tomto případě stejné jako u nových Pavilionů, kdy při stisku libovolného přepínače funguje klávesa jako F1-F12 bez držení Fn. Například zkratku pro zavření programu tak stačí stisknout Alt+F4 místo Alt+Fn+F4.

Kdo by přesto uvítal raději původní funkci jako primární, může chování přepnout v nastavení BIOSu.

Nad klávesnicí je pouze jediné tlačítko, které slouží jako hlavní vypínač. Indikačních prvků je po těle počítače jen minimum a svítí primárně bílou barvou. Na uživatele svítí konkrétně malá tečka na hlavním vypínači a tečka na klávese F12 (přepínání bezdrátového vysílače). Další diody jsou po stranách – vlevo je opět indikace zapnutí notebooku a k tomu ještě informace o aktivitě pevného disku. Vpravo je pouze jedna malá dioda u konektoru napájení, která informuje o nabíjení baterie (nebo jejím nabití).


pracovní plocha detail klávesnice

U touchpadu se designéři vyřádili. Je vycentrovaný v rámci opěrek rukou a ne vůči klávesnici - při psaní si na něm proto poněkud neprakticky musíte pokládat pravou ruku. Od opěrek rukou je navíc téměř k nerozeznání a odlišuje jej pouze vroubkovaný povrch. Z dálky to tak může vypadat, že v notebooku žádný touchpad není.

Elektronika je od Synaptics a nemám k ní žádné výhrady. Snímání je plynulé, přesné a bez zpoždění. Kromě toho jde touchpad rychle vypnout dvojitým poklepáním na „důlek“ v jeho levém horním rohu. Vypnutí je indikováno oranžovou diodou pod mezerníkem.

Tlačítka jsou umístěna u hrany základny a mají příjemný stisk doprovázený velmi tichým klapáním.

Hlavní HW parametry

Hlavním stavebním kamenem základní desky je standardní čipová sada Intel HM65 (a notebook je tak omezen pouze na nejslabší procesory). Osazený procesor je snad to nejslabší, co Intel v rámci Sandy Bridge nabízí. Intel Celeron B800 má výchozí frekvenci 1,5 GHz a 2 MB L3 cache. Procesor na rozdíl od dřívějších Celeronů podporuje SpeedStep, takže se v případě nečinnosti snižuje jeho frekvence na 800 MHz, a energii šetří stejně dobře jako vyšší řady.

Hlavní omezení Celeronů a Pentií Dual-Core tkví v deaktivaci funkcí Turbo Boost (až u Core i5) a Hyper-Threading (až u Core i3). Jádra se tedy neumí automaticky přetaktovat, když nejsou využita všechna najednou, a každé fyzické jádro umí najednou zpracovat pouze jedno vlákno (jednu úlohu). Mezi Pentiem a Celeronem pak dělá rozdíl frekvence, která jde u Celeronu jen na 1,5 GHz (Pentium B950 má 2,1 GHz, a jeho hrubý výkon je tak o víc než třetinu vyšší). S generací Sandy Bridge již všechny procesory mají povolenou podporu virtualizace.

CPU-Z
specifikace čipu

Zespodu jsou pod plastovým krytem přístupné dva paměťové sloty a pouze jeden z nich je obsazen. Osazený 4GB modul typu DDR3 běží na frekvenci 1333 MHz. Dokoupením druhého modulu se můžete dostat na maximální velikost 8 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 25 736
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 8076

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 51 678
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 174

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2430 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 4608 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,90

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 1,16 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5418 MB/s

Pokud bych měl použitý procesor srovnat se střední třídou v podobě Core i5 2410M (2,3 GHz, až 2,9 GHz Turbo Boost), Core i5 podává přibližně dvojnásobný výkon – v jednovláknových aplikacích díky Turbo Boostu a ve vícevláknových díky Hyper-Threadingu. Základní Core i3 2310M (2,1 GHz) je rychlejší přibližně o 50-70% podle typu aplikace. Tyto procesory uvádím spíše pro zajímavost, o kolik se liší dražší notebooky. Pod 10 tisíc korun se totiž zpravidla vyskytují jiné kousky.

Zkusme se podívat na některé procesory, které lze sehnat v jiných variantách HP 630. Nejstarší je bezpochyby Core2 Duo P7570 (2,26 GHz). Ač frekvence by mohla naznačovat opak, Celeron staré Core2 překonává ve většině situací o 100%. Úplně stejně navrch má i proti AMD E-350 (1,6 GHz). AMD Athlon II P360 (2,3 GHz) na tom není tak špatně, ale pořád je o čtvrtinu pomalejší.

Vyšší výkon tak nabídne jen Sandy Bridge Pentium B950 (2,1 GHz), nebo Core i3 370M (2,4 GHz). Pentium je všude o třetinu rychlejší, Core i3 je na tom podobně jen v jednovláknových aplikacích. Ve vícevláknových jde výkon nahoru o 60%. Pokud vám jde tedy o výpočetní výkon, je z variant HP 630 nejzajímavější ta s předchozí generací Core i3.

Konec teorie. Celeron nabízí výkon vyšší než většina běžně osazovaných procesorů z doby, kdy vyšly Windows 7, takže není překvapení, že při běžné práci na nedostatek výkonu nenarazíte. Při renderingu a zpracování videa je samozřejmě nižší výkon znát, ale při běžných činnostech jako sledování on-line videa, procházení webových stránek, IM a kancelářských úkonech bude procesor rychlý tak akorát.

Pevný disk s kapacitou 500GB a rychlostí ploten 5400 rpm je dnes spíše základ a odpovídají tomu také naměřené hodnoty na spodních příčkách moderních notebooků. S ohledem na primární použití u méně náročných uživatelů to nepředstavuje žádný problém.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 168 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 68,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,76 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optická mechanika je stejná jako u většiny jiných notebooků. Jde o typ DVD Super Multi s vysouvacími dvířky a fixním uchycením v šasi notebooku.

Základní deska je vybavena gigabitovým Ethernetem, který už se snad konečně stal základem i v nejnižší třídě. Bezdrátové schopnosti řeší jedna mini-PCIe karta od Atherosu, která v sobě kombinuje Wi-Fi /n (2,4GHz) a Bluetooth 3.0 HS. K vypínání bezdrátových funkcí slouží klávesa F12 a samostatně lze technologie deaktivovat předinstalovanou utilitou HP Wireless Assistant.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej je typická součástka, u které nelze čekat oslnivou kvalitu v případě levných notebooků. Zvolený širokoúhlý displej s úhlopříčkou 15,6“ má matnou povrchovou úpravou a rozlišení HD (1366x768). Obrazová kvalita je pouze základní. Kvůli nižšímu barevnému rozsahu působí barvy zašedle a kontrast také neoslní. Nicméně pro kancelářskou práci stačí, neboť bílá netrpí rušivým nádechem do jiné barvy.

LED podsvícení lze regulovat v 11 stupních. Minimální jas je dobrý pro práci v úplné tmě. Maximální jas však pokulhává. Teď v chmurných podzimních dnech je to jedno, ale na letní dny v prosluněné místnosti už budou tak 2-3 vyšší stupně jasu chybět. Při srovnání s tři roky používaným notebookem s CCFL (zářivkovým) podsvícením na tom nebyl HP 630 lépe, což není příliš lichotivý výsledek. Na druhou stranu - v této ceně nemůžeme čekat zázraky.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 8 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B156XW02 V3. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Přímo v procesoru je integrované grafické jádro Intel HD2000, které si dynamicky sdílí paměť z RAM podle potřeby aplikací. Od HD3000 z procesorů Core i3/i5/i7 se liší v polovičním počtu výpočetních jednotek (šest místo dvanácti) a chybějícím režimu Turbo Boost (výchozí takt je 650 MHz). Výkonem se proto podobá spíše minulé Intel GMA HD. Méně výpočetních jednotek nahání jen možností využít L3 cache procesoru.

Z technologií je plně podporováno rozhraní DirectX 10.1 a Shader Model 4.1. Podporovaná je dnes již standardní akcelerace Full HD videa v moderních formátech. Běžná kancelářská práce a základní multimédia tak nejsou pro tento notebook tabu.

Notebook není ochuzen o digitální obrazový výstup, takže vedle analogového VGA najdete i digitální HDMI. Kvalita VGA výstupu je dobrá a s testovacím monitorem v rozlišení 1680x1050 netrpěl obraz žádným viditelnými defekty. Kdo chce mít jistotu digitální kvality, bude externí monitor připojovat pomocí HDMI, které samozřejmě podporuje všechna rozlišení běžného single-link DVI. Pro spojení s DVI monitorem stačí opatřit vhodný kabel.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 2282
  • 3DMark Vantage: P816 (GPU: 648, CPU: 3644)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,6

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 3028 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 5,30 fps

Výkon je proti HD3000 s pamětí v single-channel režimu téměř poloviční. Žádné grafické orgie proto nečekejte. Podobná grafika je spíše na casual hry nebo méně náročné a starší AAA tituly.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Do nejlevnějších modelů je často ještě v dnešní době zvykem dávat pouze jeden reproduktor. HP se k tomuto řešení neuchýlilo, a tak může nabídnout stereo zvuk v průměrné kvalitě (mezi dvoureproduktorovými notebooky) a s dobrou hlasitostí. Nečekejte žádné zvukové orgie, ale na to, abyste si z notebooku přehráli film, stačí.

Zvukový čip Realtek podporuje všechny běžné funkce včetně ekvalizéru přímo v nastavení reproduktorů. Na těle notebooku jsou vstup i stereofonní výstup, každý se svým vlastním konektorem.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Spolu s mikrofonem je do víka osazena také 0,3Mpix webkamera schopná fotit a natáčet v rozlišení 640x480. Aktivitu webkamery hlásí decentně svítící bílá dioda vedle objektivu.

Chlazení a provozní hluk

S ohledem na použité komponenty překvapí masivní výdech chlazení na levém boku. Procesor je s chladičem spojen jednou heatpipe a jediný ventilátor se stará o vyhánění teplého vzduchu. Standardně tento ventilátor běží neustále v nižších otáčkách, kdy jej uslyšíte v tiché místnosti, ale jinak není příliš rušivý (hlučností jde o průměr). V zátěži se ventilátor mírně zrychlí, ale je znát, že chlazení je dimenzováno na výkonnější procesory.

Pokud vám neustálý běh ventilátoru vadí, stačí v BIOSu vypnout volbu Fan Always On. Následně bude řízen teplotou procesoru. Spínací teplota je 50°C a k zastavení dojde při ochlazení na 40°C. Než se počítač zahřeje, dokáže běžet desítky minut pasivně chlazený (ventilátor se neroztočí ani v BIOSu). Jakmile se však jednou zahřeje na 50°C, je doba běhu a stání ventilátoru v poměru 1:1 s periodou v řádu minut. V zátěži běží ventilátor neustále, ale rychlost je stejná jako v prvním případě.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 24,7°C
  • klávesnice vlevo = 27,1°C
  • klávesnice vpravo = 26,6°C
  • spodek maximum = 28,7°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 28,0°C
  • napájecí adaptér = 34,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,8°C
  • klávesnice vlevo = 32,1°C
  • klávesnice vpravo = 28,9°C
  • spodek maximum = 41,7°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 42,4°C
  • napájecí adaptér = 38,4°C

teplota okolí při měření: 23°C

Běžně se povrch notebooku prakticky nezahřívá, takže je HP 630 vhodným kandidátem pro práci na klíně. Nízký výkon komponent umožňuje relativně chladný provoz i při dlouhodobé intenzivní zátěži - zahřívání je patrné pouze na spodku v místech pod chladičem.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

V zadní části je ukotvena šestičlánková baterie s typickou kapacitou 47 Wh. S touto baterií si počítač vystačil v našem standardním redakčním testu* 5 hodin a 26 minut. Při nenáročné práci s Wi-Fi a maximálním jasem LCD je výdrž okolo čtyř a půl hodiny. Pokud neděláte něco vyloženě náročného, neklesá výdrž pod čtyři hodiny, což je pěkný výsledek u levného notebooku.

Větší baterii HP pro tento model nenabízí.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 56 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 28 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 64 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 41 W

Po hodině lze úplně vybitou baterii dostat přibližně na 80%. Rychlost nabíjení je téměř stejně rychlá ve vypnutém stavu i při maximální zátěži.

BIOS a zabezpečení

Ve svém nejlevnějším notebooku HP použilo firmware InsydeH2O a jeho možnosti nastavení omezilo na minimum. Setup utilita umožňuje zapnutí podpory virtualizace, vypnutí neustálého běhu ventilátoru a přepnutí primární funkce horní řady kláves. Dále je z ní přístup k diagnostickým testům (pevného disku a RAM) a ke změně dvou základních hesel BIOSu (heslo uživatele a heslo správce).

Příslušenství

S notebookem dostanete 65W napájecí adaptér, přívodní šňůru s koncovkou pro použití v ČR a základní tištěnou dokumentaci. Obnova systému je uložena na pevném disku, odkud ji lze vypálit, nebo přímo spustit (F11 ihned po zapnutí počítače).

Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 7 Home Premium v 64bit verzi. Kromě utilit přímo od HP jsou na disku ještě programy třetích stran. Z těch užitečných stojí za zmínění CyberLink YouCam, MS Office 2010 Starter a PDF Complete. Dále je zde také nějaký bloatware (ani demoverze antiviru nechybí), ale není ho ještě tak moc.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v prodeji za 7916,- Kč bez DPH (9499,- Kč s DPH); v ceně je také batoh. Dále jsou v nabídce další konfigurace, v cenovém rozpětí od 7224 Kč bez DPH (8669 Kč s DPH) za Pentium B950, 2GB RAM, 320GB disk, Linux do 10 307 Kč bez DPH (12 369 Kč s DPH) za Core i3-370M, 4GB RAM, 320GB HDD, Win7 Pro.

Standardní záruka je pouze roční, pokud je notebook kupován na IČ. Pro spotřebitele je definována záruka občanským zákoníkem, a má tedy dobu trvání dva roky.

Závěr

HP 630 je velmi dobře zpracovaný levný notebook. V jeho výbavě nenajdete nic navíc a dvoujádrový Celeron má výkonu tak akorát pro méně náročného uživatele, který chce notebook především k prohlížení webových stránek, video hovory, kancelářskou práci a sledování filmů. Na druhou stranu má tento počítač odolné provedení, slušnou výdrž na baterie a velmi pohodlnou klávesnici, což jsou pro notebook zásadní parametry.

Jediný větší nedostatek spatřuji v horším displeji, který neohromí ani kontrastem, ani maximálním jasem. V dané ceně jde ovšem o přijatelný kompromis. Celkově jde ve své třídě o opravdu dobrý notebook, obohacený navíc méně tradičním vzhledem.

Klady a zápory

+ kvalitní dílenské zpracování
+ pohodlná klávesnice a dobrý touchpad
+ dobrá výdrž na baterie

- nižší jas LCD

I tento notebook lze vylepšit s Kingston HyperX 240 GB SSD.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP 630
  • Instalovaný procesor: Intel Celeron B800 (1.50 GHz, 2 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • HDD (GB): 500 (Hitachi HTS545050B9A300, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (hp DVD A DS8A5LH)
  • LCD: 15,6" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD2000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCI-E Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Atheros AR9285 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 47 Wh / 5h 26min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, 3x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 375 x 245 x 30-35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,48
Recenze

Diskuse