RECENZE: HP EliteBook 2560p - na cesty s optickou mechanikou

20. 9. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Malý EliteBook má úhlopříčku 12,5'', kterou používá nejeden mini notebook. Dovnitř se ovšem vtěsnalo vše, co byste mohli potřebovat - výkonný procesor Core i7, rychlé SSD, 3G modem, dokovací konektor i optická mechanika.

HP EliteBook 2560p - na cesty s optickou mechanikou

Základní popis

Pod pojem EliteBook se zastřešuje nejvyšší řada pracovních notebooků od HP. Jsou zde zastoupeny všechny základní kategorie od nejmenších, přes Tablet PC až po 17“ grafické stanice se speciálními displeji. Dnes se podíváme na nejmenší model z řady – 12“ EliteBook 2560p – určený pro „profesionály na cestách“.

Testovaný model zůstává u jednotného vzhledu (všech EliteBooků) s hliníkovou základnou a vnější stranou víka v kombinaci s černými plasty rámečku víka, vany základny a klávesnice. Design se z části drží tradičních prvků (uchycení kloubů, mechanický zámek víka) a z části adoptuje trendy prvky známé spíše z multimediálních notebooků (chiclet klávesnice, použité materiály).

Tvary jsou ostře řezané, ale proti větším modelům je znatelná snaha některé části zaoblit kvůli dosažení lepší ergonomie. Základna má klínovitý tvar pro vhodnější sklon klávesnice a přední hrana tak tolik netlačí do zápěstí.

Provedení je na velmi dobré úrovni. Takové, které postačuje ke každodennímu přenášení a častému použití v nehostinných podmínkách. Základnu od kroucení chrání silná hliníková konstrukce a víko je také pevné díky hliníkové vnější části. Mezi běžnými malými notebooky je tento určitě jeden z nejodolnějších.

Klouby víka mají tradiční konstrukci a vystupují ze základny směrem nahoru. Díky tomu je možné notebook otevřít až do úhlu 180°. Klouby mají plynulý chod a víko je v zavřeném stavu drženo mechanickým zámkem. Notebook lze otevřít i jednou rukou, snad jen tlačítko odemykání zámku by mohlo mít hladší chod.

pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Umístění optické mechaniky do malého notebooku vždy znamená kompromisy ve výbavě. Většina konektorů se soustředí do pravého boku, kde se nachází čtečka paměťových karet (SD, MMC), slot ExpressCard 34, kombinovaný vstup/výstup zvukové karty, digitální grafický výstup DisplayPort, kombinovaný port eSATAp (eSATA a USB 2.0) a speciální konektor pro připojení dokovací stanice. Z levé strany je především mechanika. Zbylý prostor obsazují čtečka bezpečnostních karet SmartCard, LAN a zdířka napájení. Výbava končí na zadní straně, kde prostor okolo baterie vyplnila dvě USB a analogový grafický výstup VGA.

Ve výbavě je vše důležité. Výhrady bych měl pouze k rozmístění. Konektory by byly lepší po levé straně, když většina lidí na planetě jsou praváci a připojená zařízení by mohla překážet v prostoru pro manipulaci s myší. USB jsou sice tři, ale dvě vzadu jsou tak blízko sebe, že objemnější zařízení v jednom znemožní osazení sousedního. To je ovšem daň za malé rozměry notebooku a celkovou mobilitu.

V zavřeném stavu měří vlastní notebook 304 x 208 x 30-33 mm. V naší konfiguraci z něj navíc vzadu 20 mm přesahuje šestičlánková baterie. Hmotnost 1,96 kg patří bezpochyby na horní hranici v rámci úhlopříčky a v nabídce se dají najít i lehčí 13“ počítače. To vše díky hliníkovému provedení a vyšší odolnosti.

Napájecí zdroj má výkon 65 W a váží dohromady s dlouhou přívodní šňůrou dalších 442 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Na rozdíl od jiných malých pracovních notebooků dalo HP do všech EliteBooků chiclet klávesnici. Tato klávesnice má redukované rozložení bez vyhrazených kláves pro pohyb v dokumentech (jsou jen jako kombinace Fn a kurzorových šipek). Všechny klávesy jsou natlačeny do jednoho bloku bez jakýchkoli mezer.

Mechanika kláves má mělký stisk a v rámci pracovních notebooků existují i lepší. Při srovnání v rámci všech notebooků by nedopadla špatně a kdo není příliš náročný, nebude s ní mít nejmenší problém. Celkově je klávesnice určena pro středně náročnou denní práci s internetem a dokumenty.

Prostor nad klávesnicí je vyhrazen pro různá tlačítka. Vlevo je široký vypínač s drobnou bílou diodou a vpravo tlačítka pro vypínání bezdrátového vysílače, spuštění webového prohlížeče (z vypnutého stavu startuje do speciální linuxové distribuce) a ztlumení zvukového výstupu. Tato tlačítka podle stavu svítí bíle nebo oranžově.

Indikační diody se soustředí na levý kraj čelní hrany. Jsou malé a jejich funkci lze vyčíst pouze z černě natištěných drobných ikon. Svítící prvky nad klávesnicí i na čelní hraně svítí tlumeně a neruší ani při práci v noci. To samé nejde říct o diodách na klávesách NumLock a CapsLock, které svítí podstatně intenzivnějším a čiřejším světlem (naštěstí pouze v úzkém kuželu směrem nahoru).

Notebook sice nemá podsvícenou klávesnici, ale výrobce se situace snaží řešit lampičkou integrovanou ve víku nad displejem. Tato lampička se zapíná tlačítkem hned vedle ní a vypíná zatlačením zpět do víka. Ač u konkurence lze najít velmi dobře řešené nasvícení kláves lampičkou, u EliteBooku je použitelnost lampičky minimální. Popisky kláves nejsou moc kontrastní a stříbrný povrch mezi klávesami je po nasvícení světlejší než popisky, takže se čitelnost příliš nezlepší. Lampička navíc osvítí jen asi třetinu klávesnice. Lampiček by se měly držet jen notebooky s černým povrchem a zářivě bílými popiskami.

pracovní plocha detail klávesnice

Náhradou myši je v tomto notebooku kombinace multidotykového touchpadu a touchstyku (obdoba trackpointu) v podání společnosti Synaptics. Touchpad si zaslouží chválu – jeho dotyková plocha je zapuštěná a má hladký povrch, po kterém prst klouže a nezanechává viditelné otisky. Jeho snímání je plynulé a bez zpoždění. Hardwarová tlačítka jsou oddělená, mají pogumovaný povrch a jemný, nehlučný stisk.

Touchstyk má černou čepičku se zvýšenými okraji a pod mezerníkem svá dvě vlastní hardwarová tlačítka (opět pogumovaná a tichá). Na originál od IBM nemá kvůli absenci algoritmů pro zpřesnění vyhodnocení pohybu, ale při dobrém nastavení patří stále mezi nejpoužitelnější alternativy. Nevýhodu spatřuji v chybějícím prostředním tlačítku, které u jiných notebooků umožňuje posun stránky při pohybu páčky.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na čipové sadě Intel QM67, která se používá ve všech pracovních noteboocích vyšší třídy s podporou Intel vPro. Do patice byl osazen nejvýkonnější dvoujádrový procesor pro notebooky – Intel Core i7 2620M s výchozí frekvencí 2,7 GHz a režimem Turbo Boost až do 3,4 GHz. O výkon tedy není nouze.

CPU-Z
specifikace čipu

Ze dvou paměťových slotů je osazen pouze jeden, 4GB modulem DDR3 na 1333 MHz. Otevírá se tím možnost snadného rozšíření druhým 4GB modulem k dosažení maximální podporované kapacity operační paměti (8 GB).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 54 092
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 234

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 121 095
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 59 564

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5430 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 11284 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,08

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 3,09 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6055 MB/s

Testovaná konfigurace je nejvyšší z nabízených, a tak ji HP vybavilo výkonným 128GB SSD místo klasického pevného disku. HP je v tomto dlouhodobě před ostatními výrobci a SSD nabízí u vybraných modelů i ve své střední třídě (ProBook B). SSD podává výkony několikrát vyšší, než byste mohli dosáhnout s dnešními plotnovými disky. Spolu s rychlým procesorem je to zárukou dobrého výkonu a svižných reakcí systému.

Optická mechanika je osazena fixně a jde o nejběžnější typ DVD Super Multi s podporou dvouvrstvého zápisu. Výrobce u tohoto modelu nepočítá s oficiální možností výměny mechaniky za adaptér s druhým pevným diskem.

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 242 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 149 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,12 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 7,7

Komunikační schopnosti jsou na špičkové úrovni. Pro spojení drátem je připraven dnes již (téměř) standardní gigabitový Ethernet. V některých konfiguracích může být osazen i stařičký 56kb/s modem, ale ty dovážené do ČR jej nemají.

Bezdrátové možnosti čítají trojici Wi-Fi /n (2,4 i 5 GHz), Bluetooth 3.0 a bezdrátový modem s podporou GPRS, EDGE, UMTS i HSPA+. Všechny technologie lze vypnout současně stiskem tlačítka vpravo nad klávesnicí. Samostatné přepínání má na starosti předinstalovaná aplikace HP Connection Manager.

Při používání bezdrátového modemu jsem narazil na dvě nepříjemnosti. Modem se umí zaseknout, pokud jej používáte při cestě autem a nestihne se správně přepínat mezi stanicemi BTS. Pokud takový problém nastane, je nejlepším řešením notebook uspat a probudit (opravy spojení a zakázání/povolení hardware nezabírají). Druhá nepříjemnost souvisí s provozem v místech se slabým signálem – spojení mi vypadávalo v místech, kde jiné modemy fungovaly stabilně (byť při jedné čárce signálu z pěti dle signalizace OS).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej integrovaný ve víku má úhlopříčku 12,5“ a matný povrch. Rozlišení HD (1366x768) má při poměru stran 16:9 stejně velké body (pixely) jako 12,1“ displeje s poměrem stran 16:10 a rozlišením WXGA (1280x800).

Kvalitou zobrazení jde o průměrný displej v parametrech kontrastu a pozorovacích úhlů. Barvy jsou laděné do studena, bílá nemá rušivý nádech do jiné barvy a obraz není pro oči nepříjemný. Při kancelářském nasazení nepředstavuje displej žádné omezení. Barvy na tomto displeji ovšem nevypadají tak živě a trochu větší barevný rozsah by neuškodil.

LED podsvícení je regulovatelné plynulé ve 21 stupních a k jeho nastavení můžete přepnout do automatického režimu řízeného světelným senzorem vedle webkamery. Nejnižší jas je plně použitelný při práci v úplně tmě. Maximální svítivost je pouze průměrná a neliší se od dřívějších malých displejů s CCFL podsvícením. Od takového notebooku s LED podsvícením by se dala očekávat trochu lepší svítivost.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Jelikož jde o malý, čistě pracovní počítač, není potřeba na desku integrovat separátní grafický čip. Zobrazení řeší jádro Intel GMA HD3000 integrované v procesoru a sdílející paměť z RAM. Grafika si může v případě potřeby vzít až 1,6 GB, běžně si však vystačí s pamětí pod 200 MB. Technologickou stránku čipu již netřeba představovat – hardwarová podpora čítá DirectX 10.1 a akceleraci dvou 1080p videí současně.

K notebooku lze připojit externí monitory pomocí analogového VGA a digitálního DisplayPortu. V případě digitálního připojení je maximální podporované rozlišení 2560x1600. Oba výstupy lze použít současně v režimu rozšířené plochy, pokud je vypnutý interní displej.

K notebooku existují dvě dokovací stanice, ale obě jsou vybaveny z pohledu grafických výstupů stejně jako notebook (VGA a DisplayPort).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 3420
  • 3DMark Vantage: P1755 (GPU: 1382, CPU: 9151)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,2

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5091 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 8,89 fps

Pro kancelářskou a multimediální práci jsou výkon a schopnosti čipu dobré. Na jeho limity narazíte až v případě hraní her – plynule běží pouze ty starší a méně náročné. U některých profesionálních OpenGL CAD/CAM aplikací zas můžete narazit na horší kompatibilitu všech grafik od Intelu, ale 12“ notebook si na takové nasazení moc lidí nekupuje.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Ve zkosené části čelní hrany se ukrývají dva reproduktory. Trochu nelogicky je levý na kraji a pravý uprostřed, což narušuje stereo dojem. To je ovšem jediná výtka. Zvukový projev je mezi malými notebooky jednoznačně nadprůměrný a dobrá je také maximální hlasitost.

Zvukový výstup je kombinován se vstupem kvůli možnosti připojení sluchátek s mikrofonem jedním kabelem. Obyčejná sluchátka fungují bez redukce, ale pro připojení mikrofonu si musíte dokoupit redukci, která kombinovaný konektor rozdělí na dva samostatné.

Digitální zvuk je dostupný coby součást výstupu DisplayPort. S vhodnou redukcí jej můžete přeměnit na plnohodnotné HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Webkamera má 0,3Mpix snímač a standardně pořizuje video v rozlišení 640x480. Fotografie je možné pořizovat také v rozlišení 1280x720, ale počítejte s tím, že vyšší rozlišení je řešeno různými filtry až v počítači a kvalita snímku tomu odpovídá. Pro potřeby běžných videohovorů však kamerka postačuje. K takovému užití jsou vedle jejího objektivu také dva mikrofony.

Zabezpečení

Ve Windows se o zabezpečení stará Security Manager integrovaný v balíku HP ProtectTools. Jeho součástí je správa hesel v programech pod jedním heslem nebo otiskem, blokování některých zařízení, přihlašování do systému otiskem (s možností preboot autentizace), Privacy Manager pro správu certifikátů a podpisů a řešení pro kompletní šifrování pevného disku.

Čtečku otisku prstů lze v kombinaci s TPM čipem použít k preboot autentizaci, kdy vás systém vyzve k zadání otisku ihned po startu a podle toho následně přihlásí i správného uživatele ve Windows. K bezpečnějšímu přihlašování je připravena také čtečka bezpečnostních karet SmartCard

Možnosti zabezpečení završuje systém Intel AntiTheft.

Chlazení a provozní hluk

Chladič s ventilátorem obsadily pravý zadní roh a jediný průduch chlazení směřuje doprava. Nedostatek prostoru se projevil na jeho velikosti – z části jej zakrývá dokovací konektor.

Pokud není v BIOSu nastaveno jinak, netočí se ventilátor pořád. Po krátkém rozběhu ihned po spuštění je notebook úplně nehlučný. Jakmile se ovšem zahřeje, běží do 10 minut ventilátor téměř neustále. V nejnižších otáčkách nebude slyšet v místnosti s běžným ruchem více osob, ale v tiché místnosti vaší pozornosti určitě neujde kvůli jeho vrčení. Mezi notebooky vyšší pracovní třídy je EliteBook hlučnější, než je zvykem.

V zátěži se ventilátor zrychlí, ale jeho hlučnost je vzhledem k výkonu přijatelná.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,6°C
  • klávesnice vlevo = 31,0°C
  • klávesnice vpravo = 31,4°C
  • spodek maximum = 32,5°C (pravá polovina)
  • výdech chlazení = 34,6°C
  • napájecí adaptér = 40,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,4°C
  • klávesnice vlevo = 32,5°C
  • klávesnice vpravo = 38,3°C
  • spodek maximum = 41,6°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 49,9°C
  • napájecí adaptér = 58,5°C

teplota okolí při měření: 25°C

Přes svrchní stranu základny se nepřenáší žádné teplo, které by mohlo bránit v pohodlném používání, ani při maximální zátěži. Při kancelářské práci je cítit vlažný povrch pouze pod výdechem chlazení, ale neustálý průchod vzduchu zabraňuje koncentraci tepla uvnitř.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Počítač se standardně dodává vybaven šestičlánkovou baterií (SX6XL) s kapacitou 55 Wh. S ní v našem redakčním testu* vydržel plných 9 hodin a 1 minutu (spotřeba necelých 6 W). Při on-line kancelářské práci s 3G modemem a vyšším jasem LCD se spotřeba pohybuje okolo 9-10 W. Notebook tak bez většího omezování stále vydrží přibližně 5 hodin provozu. Při kontinuálním maximálním zatížení procesoru vydrží baterie necelé dvě hodiny.

Osazená baterie je typu Long-Life, což jí dává tříletou záruku na provozní vlastnosti. Dále jsou pro tento notebook dostupné dvě baterie – klasická šestičlánková s kapacitou 62 Wh a devítičlánková s kapacitou 100 Wh (pro téměř dvojnásobnou výdrž proti testované.

HP nabízí i 3článkovou baterii (pokud by někdo chtěl uštřit pár gramů a centimetrů), která má však nižší kapacitu/výdrž a roční záruku, proto HP do základu dává 6článkovou Long-Life baterie.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 66 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 42 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 66 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 51 W

Pokud je notebook vypnutý, nebo se na něm nedělá nic náročného, nabije se baterie za hodinu přibližně na 90%. V zátěži se kvůli výkonovým limitům napájecího zdroje nabíjení zpomalí na třetinu.

BIOS

Firmware, který HP používá, podporuje chod v režimu BIOSu i EFI. Nastavení se skrývá pod klávesou F10 a je kompletně grafické s možností ovládat myší nebo touchpadem. Nabízí následující možnosti:

Boot

  • hlášení chyb během bootu
  • doba zobrazení startovacího menu (standardně 0)
  • zobrazení informace Multiboot Express (standardně 0)
  • vlastní logo, přehrávání zvukových varování zobrazování diagnostické URL při startu
  • výběr zařízení k bootování (CD-ROM, SD karta, disketa, PXE, eSATA, UEFI boot mód)
  • výběr pořadí jednotlivých zařízení
  • boot v režimu UEFI

Konfigurace zařízení

  • emulace USB zařízení (klávesnice, myš) ve starých OS
  • rychlost ExpressCard (PCIe 1.0, 2.0)
  • neustálý běh ventilátoru s připojeným napájením
  • zamezení spouštění dat
  • nastavení režimu SATA řadiče (AHCI, IDE, RAID)
  • HP DayStarter
  • rychlé nabíjení druhé baterie
  • povolení HP QuickLook (rychlý start do speciální linuxové distribuce)
  • Preboot ověřování v HP Quicklook
  • povolení HP QuickWeb
  • povolení zápisu skrze HP QuickWeb
  • povolení virtualizace
  • zapnutí technologie „TXT“
  • podpora více jader CPU
  • podpora HT
  • zákaz probouzení kvůli USB zařízením
  • NumLock při startu OS

Nastavení vestavěných zařízení

  • zobrazení stavu bezdrátového vysílače (na tlačítku)
  • zákaz WLAN, Bluetooth, LAN, WWAN, GPS, přepínání LAN/WLAN
  • probouzení ze sítě (vypnuto, pouze pro boot ze sítě, povoleno)
  • zákaz snímače světla, čtečky otisku prstů, integrované kamery, „Power Monitor Circuit“, zvukové karty, optické mechaniky, mikrofonu a interních reproduktorů
  • zákaz čtečky paměťových karet, USB, ExpressCard, SmartCard, eSATA

Intel AMT

  • diagnostická hlášení AMT firmware
  • nabízení AMT nastavení pod zkratkou Ctrl+P
  • výběr typu terminálu (ANSI, VT100)
  • Intel CIRA

Nastavení úrovně zabezpečení

  • možnost změnit u každého rozhraní přístupnost

Spouštění

  • výběr, které dny se má počítač spouštět
  • nastavení času spouštění (pro všechny dny stejný)

Nastavení lze měnit také přímo z operačního systému pomocí utilit HP Protect Tools.

Příslušenství

V krabici s notebookem najdete 65W napájecí zdroj, dlouhou přívodní šňůru s tříkolíkovou koncovkou, základní tištěnou dokumentaci v mnoha jazycích a instalační DVD. Instalační placky čítají operační systém v 32 i 64bit verzi (zahrnující několik jazyků včetně češtiny, angličtiny a slovenštiny) a doplňkové DVD s instalátorem ovladačů a doprovodných aplikací.

Předinstalovaný systém Windows 7 Professional (na disku je 64bit verze) má svou zálohu také ve skryté části pevného disku, odkud ji lze spustit. Tovární instalace je čistá a neobsahuje žádný bloatware, který by bylo nutné po prvním spuštění odstranit. Na disku jsou pouze užitečné utility od HP a několik praktických aplikací.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je z těch u nás prodávaných nejsilnější a je nabízena za 29 658,- Kč bez DPH (35 590,- Kč s DPH).

Dále jsou v nabídce tyto dvě konfigurace:

LG666EA HP EliteBook 2560p i5-2410M 12.5" CAM, 2GB, 320GB 7.2, DVDRW, a/b/g/n, BT, FpR, LL battery, Win7 Pro32, 24 255,- Kč s DPH

LY428EA HP EliteBook 2560p i7-2640M 12.5" CAM, 4GB, 320GB 7.2, DVDRW, a/b/g/n, BT, FpR, LL battery, Win7 Pro64, 29 590,- Kč s DPH

Všechny u nás prodávané EliteBooky jsou vybaveny tříletou zárukou s opravou v servisu. Tuto záruku ze dále prodloužit a rozšířit o další služby (on-site oprava u zákazníka a pojištění proti náhodnému poškození).

Závěr

HP EliteBook 2560p je schopný malý notebook, který nedělá proti svým větším variantám žádné kompromisy ve výpočetním výkonu a výbavě. Může se pochlubit úsporným provozem a z něj plynoucí dlouhou výdrží na baterie a ve své třídě už je jeden z posledních s integrovanou optickou mechanikou.

Mezi nevýhody lze zařadit klávesnici se stísněným rozložením a mělkým stiskem, případně hlučnější chod ventilátoru (což bude problém asi jen pro citlivější jedince). Vyšší hmotnost v rámci úhlopříčky je spíše ústupek odolné hliníkové konstrukci.

Pokud hledáte odolný malý notebook na cesty a nechcete se omezovat ve výkonu, je tento rozhodně zajímavá volba, která stojí za zvážení.

Klady a zápory

+ kombinace výkonu a výbavy při zachování optické mechaniky
+ odolné provedení
+ dostupná konfigurace s 3G modemem a SSD v základu

- mělká klávesnice s horším rozložením
- hlučnější chod ventilátoru
- vyšší hmotnost v rámci úhlopříčky

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP EliteBook 2560p
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 2630M (2.70 GHz / 3.40 GHz Turbo, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • HDD (GB): 128 (Micron MTFDBAK128MAG-1G1 2,5", MLC)
  • ODD: DVD SuperMulti (hp DVDRAM GU40N )
  • LCD: 12,5" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD3000 (IGP)
  • Modem: 3G (HP hs2340 HSPA+)
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82579LM)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6250 AGN (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT HD Audio (92HD81B1X)
  • Polohovací zařízení: touchstyk + touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (32/64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 55 Wh / 9h 01min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD/MMC, 2x USB 2.0, eSATA/USB, VGA, DisplayPort, ExpressCard 34, SmartCard
  • Rozměry: 304 x 228 x 30-33 mm
  • Hmotnost (kg): 1,96
Recenze

Diskuse