RECENZE: HP EliteBook 8460p - business v hliníku

7. 6. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Po delší době přišlo HP s velkou změnou designu svých pracovních notebooků a modely EliteBook převléklo do hranatého hliníkového hábitu. Recenzovaný 14'' model je vybaven tím nejmodernějším v podobě dvoujádrového Core i7, 4 GB RAM, výkonného SSD, WWAN modulu a dedikované grafiky AMD. Testovaná (nejvyšší) konfigurace vychází s doporučenou koncovou cenou lehce přes 30 000,- Kč bez DPH, začít se dá na ceně o málo přesahující 20 000 Kč bez DPH.

HP EliteBook 8460p - business v hliníku

Základní popis

Letos se v segmentu pracovních notebooků událo mnohé a HP bylo jedním z těch, kteří se rozhodli k výrazné změně. Inspirovalo se u multimediálních notebooků a přineslo mezi business modely hliníkový vzhled a trendy prvky (např. chiclet klávesnice). 14“ je typický rozměr pro business notebooky, a tak volba při výběru z řady EliteBook na recenzi směřovala rovnou k modelu 8460p.

Vnější strana víka má podobně jako základna povrch z broušeného hliníku a černé plasty tvoří pouze rámeček displeje a vanu základny. Z části kovová základna je relativně tlustá a drží si téměř stejnou tloušťku vpředu i vzadu, což nevypadá tak dobře a ani to není z pohledu ergonomie ideální (mírný sklon k uživateli je vhodný pro ruce při psaní). I přes svou tloušťku však počítač vypadá stylově a s levným multimediálem si jej nespletete. Kdo byl zvyklý na předchozí EliteBooky, bude se nejspíše muset vypořádat s mnoha změnami a tento vzhled mu možná nepobude po chuti. Přesto byl dle reakcí v mém okolí přijímán většinou pozitivně, a to i v případech korporátního segmentu, takže bych se o osud této řady nebál.

Mechanické zpracování a odolnost jsou na špičkové úrovni v rámci pracovních notebooků (tedy i notebooků obecně). Kovový rám dělá počítač tvrdý jako kámen ve všech místech. Neprohýbají se tak ani opěrky rukou, ani klávesnice a základna výborně odolává kroucení. Příkladnou pevnost projevuje také víko, které je rozhodně mnohem tvrdší, než nakolik by se dalo odhadnout z jeho tloušťky.

Víko se základnou spojují dva masivní klouby a klasická konstrukce umožňuje jeho vyklopení do plných 180°. V zavřeném stavu jej drží mechanické zámky, které lze odblokovat tlačítkem na čelní straně základny. Díky plynulému chodu kloubů je možné notebook otevřít pohodlně jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Správnému pracovnímu notebooku tohoto typu samozřejmě nechybí rozsáhlá výbava a EliteBook není výjimkou. Levý bok je osazen optickou mechanikou, slotem pro karty ExpressCard 54, čtečkou paměťových karet (SD, MMC), dvěma USB 3.0 (SuperSpeed), FireWire 400 a zdířkou napájení. Po pravém boku jsou rozesety konektory zvukové karty, eSATAp (kombinace USB 2.0 a eSATA), jedno USB 2.0 a digitální výstup grafické karty (DisplayPort). Zadní část zabírá z velké části baterie, ale našel se zde prostor aspoň pro analogový výstup grafické karty (VGA), LAN a konektor analogového modemu. U korporátního notebooku logicky nechybí ještě plnohodnotný dokovací konektor a konektor na připojení další baterie. Ve všech konfiguracích EliteBooků prodávaných v ČR i SR má HP standardní baterie typu Long Life, na které poskytuje tříletou záruku, tzn. že poskytuje kompletní tříletou záruku na celý notebook včetně baterie.

Ve výbavě nechybí vůbec nic. Jsou zde dnes už méně používaná starší rozhraní (modem, FireWire) i ta moderní (eSATA, DisplayPort) a co by bylo potřeba navíc, se dá přidat prostřednictvím ExpressCard. Původně jsem viděl problém v umístění některých portů do míst, kde budou mít praváci připojenou myš, ale USB najdete z obou stran a ve chvíli, kdy si někdo připojí externí monitor pomocí DisplayPortu, již pravděpodobně dojde i k připojení klávesnice s myší a prostor vpravo od notebooku tak není potřeba.

Půdorysné rozměry 338 x 230 mm se nijak neliší od 14“ konkurence. Na druhou stranu tloušťka zavřeného notebooku 35 mm po celé délce (tedy i v případě přední hrany) je větší, než je v této kategorii zvykem. Není to o moc, ale klínovitý tvar se zúžením vpředu nebo aspoň lehké zkosení přední hrany by notebooku prospěly.

Hmotnost 2,45 kg je přibližně o 100-200 g více proti podobně ceněné 14“ konkurenci, ale s ohledem na větší množství kovových součástí v šasi je to omluvitelné. Přibalený 90W napájecí zdroj znamená dohromady s kabeláží navýšení cestovní hmotnosti o 511 g.

Klávesnice a ovládací prvky

V HP se poprvé rozhodli v nejvyšší korporátní řadě vyměnit klasickou klávesnici za chiclet s mezerami mezi jednotlivými klávesami. Klávesnice dostala přepracované rozložení a v rámci úspor HP použilo stejnou pro 13 a 14“ modely, což v praxi znamená, že nový EliteBook má kolem klávesnice po stranách větší okraje. V rámci rozložení se zrušilo oddělení funkčních kláves do bloku po čtyřech a blok kurzorových šipek se natlačil k ostatním klávesám. Realizaci kurzorových šipek vnímám jako největší krok zpět, který dle reakcí v mém okolí i na diskuzních fórech nebude zrovna vítaný s nadšením. Šipky do stran mají totiž dvojnásobnou velikost proti šipkám nahoru a dolů, čímž ruší mezeru pro hmatové odlišení od ostatních kláves. Nicméně nejde o něco, na co by se nedalo zvyknout.

Ačkoli dříve recenzovaný model ProBook 6360b má na první pohled stejnou klávesnici, ta v testovaném kusu EliteBooku má výrazně jistější odezvu a pro rychlé psaní je tak vhodnější. Psaní na klávesnici bylo pohodlné a celkově jde o dobrou klávesnici, za kterou se pracovní notebook nemusí stydět.

Nad klávesnicí je vlevo protáhlý vypínač s bílou svítící tečkou značící zapnutý počítač. Vpravo jsou pak ještě malá tlačítka k vypínání bezdrátového vysílače, ztlumení zvuku a spuštění webového prohlížeče. Všechna tlačítka jsou primárně podsvícena bílou barvou a některá umí podle funkce změnit barvu na oranžovou (ztlumený zvuk, vypnuté bezdrátové funkce). Indikační prvky mají své místo na čelní hraně základny, kde čtyři malé tečky s natištěnou ikonou funkce indikují stav bezdrátového vysílače, zapnutí počítače, nabíjení a aktivitu pevného disku.

Všechny svítící prvky mají minimální svítivost, a tak neoslňují ani v úplné tmě. Naopak zejména v kombinaci se světlým okolím je někdy špatná jejich čitelnost za přímého slunečního světla. Proti předchozím extrémně svítícím modelům s množstvím podsvícených ikon nad klávesnicí však současný stav považuji za krok správným směrem.


pracovní plocha detail klávesnice

Touchpad, kterým HP svůj notebook vybavilo, představuje přesně ten touchpad, jaký by měly mít nejlépe všechny notebooky. Má totiž velkou dotykovou plochu, která je zapuštěná (a tím i jasně ohraničená) a má příjemný hladký povrch, po něm prst zlehka klouže. Elektronika je od Synaptics a kromě toho, že podporuje snímání více prstů a všechna běžná gesta, je její snímání plynulé a bez viditelného zpoždění. V pravém horním rohu dotykové plochy je malá tečka, která se při dvojím poklepání rozsvítí oranžově a signalizuje vypnutí touchpadu.

Kromě touchpadu je možné ovládání kurzoru také obdobou trackpointu (zde nazvanou TouchStyk) mezi klávesami G, H a B. Tento páčkový ovladač sice není tak přesný a pohodlný jako originální trackpoint, ale zejména pro uživatele, kteří převážně píší a nechtějí přesouvat ruce na touchpad, jde o zpříjemnění práce.

Tlačítka obou polohovacích zařízení jsou pogumovaná a mají jistý a tichý stisk.

Hlavní HW parametry

Uvnitř notebooku je základní deska postavená na čipové sadě Intel QM57 s podporou Intel vPro a do ní je vsazen nejvýkonnější dvoujádrový procesor Intel Core i7 2620M s výchozí frekvencí 2,7 GHz a režimem Turbo Boost až do frekvence 3,4 GHz. Navzdory velkému výkonu jde o procesor s mezní spotřebou 35 W a odběrem v nečinnosti shodným s méně výkonnými modely i3 a i5.

CPU-Z
specifikace čipu

Řadič v procesoru pracuje s paměťmi DDR3 na frekvenci 1333 MHz a ze dvou slotů je osazen pouze jeden, konkrétně 4GB modulem. V případě potřeby se tak nabízí snadný upgrade na 8 GB RAM. Přístup k paměťovým modulům už nemůže být snadnější. Celý kryt spodku základny lze totiž sundat bez použití šroubováku a po odkrytí má uživatel přístup ke všem důležitým komponentám.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 58 054
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 215

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 121 288
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 59 577

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5290 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 11429 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,16

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 3,09 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,1
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6159 MB/s

Core i7 má výborný výkon i ve své dvoujádrové verzi. Vysoko taktované dvoujádro je v jednovláknových aplikacích dokonce rychlejší než nižší čtyřjádrové modely. V dobře paralelizovaných úlohách (například rendering a kódování videa) je nejslabší čtyřjádrový model (Core i7 2630QM) výkonnější přibližně o 50%.

Místo pevného disku byla testovaná konfigurace osazena 2,5“ SSD s kapacitou 128 GB. To se na maximálně svižném běhu běžných aplikací podepsalo víc než výkonný procesor. Pokud vám nevadí menší úložný prostor, jakmile si zvyknete na rychlost SSD, jen stěží se budete ještě někdy vracet ke klasickým plotnovým diskům.

Optická mechanika typu DVD Super Multi sice není rychle vyměnitelná jako modul, ale po odklopení spodního krytu ji můžete jedním šroubem uvolnit a vyjmout. HP místo ní umožňuje vložení adaptéru s druhým pevným diskem do výšky 12,7 mm (prodává se s 500GB 7200rpm diskem dohromady za ne zrovna lidovou cenu) nebo vyplnění plastovou záslepkou pro snížení hmotnosti.

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 250,8 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 154,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,18 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 7,7

V této konfiguraci dostal notebook maximum komunikačních schopností. Vedle gigabitového Ethernetu je přítomna také 2,4/5GHz Wi-Fi /n karta, modul Bluetooth 3.0 a především bezdrátový WWAN modem pro připojení v sítích GPRS, EDGE, UMTS a HSPA. Bezdrátové technologie lze vypnout všechny najednou hardwarovým tlačítkem nad klávesnicí nebo je samostatně přepínat utilitou v tray liště v pravém dolním rohu obrazovky vedle hodin.

Kromě velmi dobrého příjmu Wi-Fi i v místech se slabým signálem musím pochválit bezproblémovost WWAN modulu (funkční automatické připojení, žádné problémy s uspáváním) a krátkou dobu od jeho zapnutí do připojení do sítě operátora. HP je jedním z mála výrobců, kteří v tomto segmentu WWAN moduly dávají do svých notebooků.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.

Displej a grafika

Matný displej má úhlopříčku 14,0“ a poměr stran 16:9 a v testované konfiguraci byl notebook vybaven maticí s rozlišením HD+ (1600x900). Kvalitativně jde o průměrný displej, který nevybočuje ani barevným podáním, ani kontrastem a jeho bílá netrpí rušivým nádechem do červené nebo zelené. Za slabý lze označit pouze vertikální pozorovací úhel – barvy se nedegradují jen v omezeném rozpětí 15°.

LED podsvícení lze jemně regulovat ve 21 stupních a nejnižší jas je vhodný pro práci ve tmě bez dalších zdrojů světla. Maximální jas je mírně nad průměrem a pro kancelářskou práci stačí i na přímém slunečním světle.

Jas je možné nechat regulovat automaticky světelným senzorem (Fn+F11) a řešení je překvapivě použitelné. Jedním z důvodů je přesun senzoru z místa pod displejem, kde jej ovlivňovaly i prsty při psaní na klávesnici, a zvýšení doby integrace měřeného světla (jas se mění pomaleji, aby jej neovlivňovaly krátkodobé jevy).

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 400:1
  • Odezva: 6 ms
  • Podsvícení: WLED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je pravděpodobně AUO B140RW02 V1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Veškerou obsluhu grafiky má na starosti dedikovaný grafický čip AMD Radeom HD 6470M s 1 GB paměti typu GDDR3. Jde o low-end řešení se 160 shadery a pouze 64bit sběrnicí. Po technologické stránce však nic nechybí. Poněkud překvapivá je absence přepínání grafik a v procesoru integrovaná Intel GMA HD3000 je odpojená a deaktivovaná. V tomto ohledu se HP liší od konkurence v korporátním segmentu, která přepínání grafik v poslední generaci produktů adoptovala (a zvýšila tak výdrž svých notebooků).

GPU-Z
specifikace čipu

K připojení externích monitorů je kromě analogového VGA přítomen i digitální DisplayPort, který zvládá přenos rozlišení až 2560x1600, a to rovnou do několika monitorů zároveň. Pokud máte monitory se vstupem DisplayPort, můžete zřetězit až tři za sebou a na každém mít jinou část rozšířené plochy (s využitím dalších výstupů lze dosáhnout až čtyř monitorů). V případě režimu kompatibility s HDMI/DVI je možné využít maximálně rozlišení 1920x1200 bez možnosti zřetězení. Bez použití nativních DisplayPort monitorů lze mít připojené maximálně dva externí monitory.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 28 366
  • 3DMark 05: 8507
  • 3DMark 06 (1280x1024): 4474
  • 3DMark Vantage: P1845 (GPU: 1448, CPU: 10357)
  • 3DMark 11: P605 (Graphics: 528, Physics: 3994)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,2
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,6

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6559 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 17,50 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 19,35
  • CATIA (catia-02): 17,25
  • EnSight (ensight-03): 13,99
  • Maya (maya-02): 45,46
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 14,02
  • SolidWorks (sw-01): 33,49
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 7,36
  • UGS NX (ugnx-01): 5,93

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 5,29
  • EnSight (ensight-04): 6,15
  • LightWave 3D (lightwave-01): 22,85
  • Maya (maya-02): 10,02
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,33
  • SolidWorks (sw-03): 12,24
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 3,70
  • Siemens NX (snx-01): 4,38

Crysis 2

game
Crysis 2, 1280x720, vysoké detaily (nejnižší možnost)
FPS: 13 (min), 38 (max), 22 (průměr)

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 11,1 fps
  • 1600x900: 7,8 fps

Použitý grafický čip s velkými rezervami postačuje pro chod veškerých kancelářských a multimediálních aplikací a nemá problém s přehráváním HD videí v rozlišení 1080p. Poslouží také u méně náročných profesionálních aplikací s OpenGL vizualizací.

Ač jde o pracovní notebook, nemá cenu si dělat iluze, že by se na něm nehrály hry. Méně náročné fungují se s sníženými detaily a u náročných AAA titulů počítejte i s nízkým rozlišením. V případě náročných grafických orgií Crysis 2 byla hra opravdu plynulá až v rozlišení 800x480, kdy je spíš pro méně náročné hráče (ačkoli díky optimalizacím pro konzole nepředstavuje takto nízké rozlišení problémy v hratelnosti).

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Reproduktory jsou schované pod klávesnicí a slyšet jsou někde kolem číselných kláves. Hlasitostí i zvukovým podáním patří mezi pracovními notebooky k tomu lepšímu a výtka by mohla směřovat pouze k horšímu stereo efektu vinou umístění pravého reproduktoru doprostřed. Pro méně náročné sledování filmů a video konference stačí.

Z externích zařízení lze analogově připojit vyhrazenými konektory sluchátka a mikrofon. Digitální výstup je jen jako součást výstupu DisplayPort a pro většinu bude užitečný při spojení s televizorem pomocí DisplayPort-HDMI kabelu.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Duální mikrofon je společně s 1,3Mpix webkamerou ve víku nad displejem. Ke kameře je dodávaná aplikace HP Webcam, se kterou lze pořizovat fotky a videa v rozlišení až 720p (1280x720). Video je však kvůli omezením kamery plynulé jen do rozlišení 640x480.

Zabezpečení

HP nabízí v business segmentu tradičně výborné schopnosti zabezpečení jak po softwarové, tak po hardwarové stránce. Ve Windows se o zabezpečení stará Security Manager integrovaný v balíku HP ProtectTools. Jeho součástí je správa hesel v programech pod jedním heslem nebo otiskem, blokování některých zařízení, přihlašování do systému otiskem (s možností preboot autentizace), Privacy Manager pro správu certifikátů a podpisů a řešení pro kompletní šifrování pevného disku.

Čtečku otisku prstů lze v kombinaci s TPM čipem použít k preboot autentizaci, kdy vás systém vyzve k zadání otisku ihned po startu a podle toho následně přihlásí i správného uživatele ve Windows.

Možnosti zabezpečení završuje systém Intel AntiTheft.

Chlazení a provozní hluk

Chladicí systém je vybaven dvěma heatpipes, které odvádějí teplo od procesoru s čipovou sadou a od grafické karty k chladícímu bloku s ventilátorem v pravém zadním rohu základny s výdechem ventilace (poněkud nešťastně směrem doprava).

Bez ohledu na nastavení BIOSu jede ventilátor prakticky neustále ihned od zapnutí. Při kancelářské práci se drží na nejnižší rychlosti, při které jej díky jeho kultivovanému chodu v běžném ruchu nemáte šanci slyšet. V tiché místnosti slyšet je, ale jen jako slabé proudění vzduchu. Nejnáročnější jedinci se asi budou muset poohlédnout po něčem, co se chladí pasivně, ale ti ostatní by s hlučností tohoto EliteBooku neměli mít problém. Musíme jen doufat, že podobnou hlučnost mají všechny kusy, protože například dříve recenzovaný model ProBook 6360b byl znatelně hlučnější.

V zátěži se ventilátor přepíná na vyšší rychlost a značně zvýší svou hlučnost. Oproti business notebookům v této třídě je sice mírně hlučnější, ale v rámci notebooků celkově nevybočuje z průměru. Hluk není tak velký, aby byl vyloženě rušivý.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,8°C
  • klávesnice vlevo = 32,5°C
  • klávesnice vpravo = 31,7°C
  • spodek maximum = 34,7°C (pravá polovina)
  • výdech chlazení = 33,9°C
  • napájecí adaptér = 35,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,5°C
  • klávesnice vlevo = 31,1°C
  • klávesnice vpravo = 35,5°C
  • spodek maximum = 40,4°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 49,3°C
  • napájecí adaptér = 47,1°C

teplota okolí při měření: 24°C

Neustálý průchod vzduchu zaručuje nízké teploty při kancelářské práci po celém povrchu notebooku. V zátěži dochází k výraznějšímu zahřívání pouze v prostoru ventilátoru, ale například opěrky rukou a klávesnice si drží nízké teploty i po několika hodinách maximálního vytížení.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži hrou Crysis 2

Ukazuje se, že hra Crysis 2 dokáže vytížit komponenty počítače na maximum. V parných letních dnech se procesor při hraní dostal až na úroveň 90°C, nicméně počítač byl po celou dobu provozu stabilní a nemusel snižovat výkon.

Baterie

Výrobce použil 6článkovou primární baterii s kapacitou 55 Wh. V našem standardním redakčním testu* notebook vydržel 4 hodiny a 41 minut. Při kancelářské práci s vyšším jasem LCD a aktivní Wi-Fi (případně WWAN) počítejte s reálnou výdrží okolo 3 hodin a 40 minut. Oproti konkurenci je výdrž nižší vinou chybějícího přepínání grafických karet. Kdo by tedy chtěl lepší výdrž a nechtěl by navyšovat hmotnost další baterií, bude muset zvolit konfiguraci s integrovanou grafikou.

Dle specifikací výrobce existuje primární baterie také v 3článkovém (31 Wh) a 9článkovém (100Wh) provedení. Kromě toho jsou dostupné také dvě sekundární baterie.

Výrobce uvádí, že HP EliteBook 8460p vybavený 9článkovou primární baterií a přídavnou 9buňkovou baterií dosáhne výdrže přesahující 30 hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 68 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 56 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 101 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 48 W

Rychlé nabíjení umožňuje vybitou baterii nabít za hodinu přibližně na 85% výrobní kapacity prakticky bez ohledu na výkonové zatížení notebooku.

BIOS/EFI

Firmware, který HP používá, podporuje chod v režimu BIOSu i EFI. Nastavení se skrývá pod klávesou F10 a je kompletně grafické s možností ovládat myší nebo touchpadem. Nabízí následující možnosti:

Boot

  • hlášení chyb během bootu
  • doba zobrazení startovacího menu (standardně 0)
  • zobrazení informace Multiboot Express (standardně 0)
  • vlastní logo při startu
  • výběr zařízení k bootování (diagnostika, CD-ROM, SD karta, disketa, PXE, UEFI boot mód)
  • výběr pořadí jednotlivých zařízení
  • boot v režimu UEFI

Konfigurace zařízení

  • emulace USB zařízení (klávesnice, myš) ve starých OS
  • režim práce paralelního portu
  • rychlost ExpressCard (PCIe 1.0, 2.0)
  • neustálý běh ventilátoru s připojeným napájením
  • zamezení spouštění dat
  • nastavení režimu SATA řadiče (AHCI, IDE, RAID)
  • HP DayStarter
  • rychlé nabíjení druhé baterie
  • povolení HP QuickLook (rychlý start do speciální linuxové distribuce)
  • Preboot ověřování v HP Quicklook
  • povolení HP QuickWeb
  • povolení zápisu skrze HP QuickWeb
  • povolení virtualizace
  • zapnutí technologie „TXT“
  • podpora více jader CPU
  • podpora HT
  • zákaz probouzení kvůli USB zařízením
  • NumLock při startu OS

Nastavení vestavěných zařízení

  • zobrazení stavu bezdrátového vysílače (na tlačítku)
  • zákaz WLAN, Bluetooth, LAN, WWAN, GPS, přepínání LAN/WLAN
  • probouzení ze sítě (vypnuto, pouze pro boot ze sítě, povoleno)
  • zákaz snímače světla, čtečky otisku prstů, integrované kamery, „Power Monitor Circuit“, zvukové karty, modemu, optické mechaniky, mikrofonu a interních reproduktorů
  • zákaz čtečky paměťových karet, USB, Firewire, ExpressCard, SmartCard, eSATA a paralelního a sériového portu

Nastavení úrovně zabezpečení

  • možnost změnit u každého rozhraní přístupnost

Spouštění

  • výběr, které dny se má počítač spouštět
  • nastavení času spouštění (pro všechny dny stejný)

Nastavení lze měnit také přímo z operačního systému pomocí utilit HP Protect Tools.

Příslušenství

Součástí dodávky je notebook, 90W napájecí zdroj, tištěná dokumentace a sada DVD s obnovou tovární instalace operačního systému. Obnova systému je kromě toho umístěna také na samostatném oddílu disku, odkud ji lze spustit z prostředí BIOSu.

Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 7 Professional v 64bit verzi s možností výběru jazykové mutace při prvním spuštění (ve výběru nechybí čeština, slovenština a angličtina). Kromě demoverze antivirového programu Norton Internet Security je tovární instalace relativně čistá a bez zbytečností.

Tlačítkem nad klávesnicí, které běžně ve Windows spouští webový prohlížeč, se z vypnutého stavu spouští speciální osekaný systém založený na Linuxu, který HP nazývá QuickWeb. Jejím primárním cílem, jak již název napovídá, je rychlý přístup k internetu bez nutnosti startovat Windows. Nutno uznat, že HP má z výrobců tento systém asi nejpoužitelnější, ale předpokládám, že v dnešní době rychlého obnovení z režimu spánku bude podobné řešení zajímat jen minoritní část zákazníků.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí maloobchodně 32 400,- Kč bez DPH (38 880,- Kč s DPH). Dále jsou v ČR dostupné tyto konfigurace:

  • LG741EA HP EliteBook 8460p i5-2540M 14.0 HD, 4GB, 320GB HDD, a/b/g/n, BT, FpR, Win 7 Pro64, LL battery - doporučená koncová cena 22 241 Kč bez DPH (26 690 Kč s DPH)
  • LG743EA HP EliteBook 8460p i5-2540M 14.0 HD+, ATI6470M, 4GB, 500GB HDD, a/b/g/n, BT, FpR, Win 7 Pro64, LL battery - doporučená koncová cena 24 158 Kč bez DPH (28 990 Kč s DPH)
  • LG744EA HP EliteBook 8460p i7-2620M 14.0 HD+, ATI6470M, 4GB, 320GB HDD, a/b/g/n, BT, FpR, Win 7 Pro64, LL battery - doporučená koncová cena 26 658 Kč bez DPH (31 990 Kč s DPH)
  • LG746EA HP EliteBook 8460p i7-2620M 14.0 HD+, ATI6470M, 4GB, 128GB SSD, a/b/g/n, BT, FpR, WWAN, Win 7 Pro64, LL bat. - doporučená koncová cena 32 400 Kč bez DPH (38 880 Kč s DPH) - testovaná konfigurace

Standardní záruku dává HP v době trvání 3 roky a lze ji rozšířit až na 5 let a doplnit o další služby (on-site servis, pojištění proti poškození).

Závěr

HP EliteBook 8460p je poctivý 14“ pracovní notebook s výborným mechanickým zpracováním, možnostmi zabezpečení a v neposlední řadě také výpočetním výkonem. Díky displeji s vysokým rozlišením může na cestách částečně nahradit pracovní plochu stolního počítače a velká výbava rozhraními z něj dělá univerzální stroj. Testovaná konfigurace s WWAN modulem a SSD míří rovnou na ty nejnáročnější zákazníky.

Vzhledově trpí EliteBook na opticky větší tloušťku proti konkurenci a z pohledu ergonomie zaostává kvůli vysoké přední hraně základny, která může tlačit do rukou. V kombinaci s neustálým během (byť tiššího) ventilátoru jde o jediné dva nedostatky. Kvalitou a možnostmi je však model 8460p na úrovni konkurence a odolností subjektivně ještě o malý stupínek dál.

Ve výběru by tak neměl uniknout především náročným uživatelům hledajícím kvalitní univerzální notebook na cesty s možností dokování.

Klady a zápory

+ špičkové mechanické provedení
+ maximální výkon (dvoujádrové Core i7 a SSD)
+ WWAN modem

- vysoká přední hrana základny

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP EliteBook 8460p
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 2630M (2.70 GHz / 3.40 GHz Turbo, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • HDD (GB): 128 (RealSSD C300 2.5, MLC)
  • ODD: DVD SuperMulti
  • LCD: 14" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: AMD Radeon HD 6470M (1GB GDDR3, 64bit)
  • Modem: 3G (HP hs2340 HSPA+)
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82579LM)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6205 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT 92HD81B1X HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchstyk + touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 55 Wh / 4h 41min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, eSATAp, VGA, DisplayPort, Firewire 400, ExpressCard 54
  • Rozměry: 338 x 230 X 35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,45
Recenze

Diskuse