RECENZE: HP Pavilion dv7-6110ec - lehkých a výkonných 17''

8. 9. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Multimediální řadu HP Pavilion není potřeba nikomu dlouze představovat. Otestovali jsme nejnovější 17'' model dv7 s výkonným procesorem Core i7, 6GB RAM a rychlou přepínatelnou grafikou od AMD. Notebook může dále zaujmout zvukovým systémem Beats Audio s 5 reproduktory a dobrou výdrží na baterie.

HP Pavilion dv7-6110ec - lehkých a výkonných 17''

Základní popis

Již na začátku léta na tiskové konferenci představilo HP své nejnovější multimediální notebooky HP Pavilion dv6 (15,6“) a dv7 (17“). Největší varianta nás natolik zaujala svými přednostmi, že jsme se s HP domluvili na půlročním intenzivním testu, který by měl také mimo jiné odhalit, jak si s častým cestováním poradí konstrukce notebooku, případně zda při náročném nasazení obstojí návrh chlazení.

Řada Pavilion používala dlouhé roky svůj charakteristický vzhled, který se měnil jen v detailech (nebo barevném složení). Nové modely se od minulého roku liší víc. Po obvodu základny je hliníkový rám a hliník ostatně slouží i jako poslední vrstva na povrchu vnější strany víka a okolo klávesnice. Tvary nyní působí moderně a více počítači sluší také nové barevné ladění do tmavě okrové (menší varianty jsou dostupné i v dalších barvách).

Vzhled je typicky multimediální a domů jako dělaný - má zaoblené tvary a lesklý rám displeje. Zaujme především běžné, netechnické uživatele a jako profesionální pracovní počítač opravdu nevypadá (což mu ani nemůžeme vyčítat).

Odolnost je na překvapivě vysoké úrovni. Hliníková kostra činí základnu opravdu pevnou a hliníkové výztuhy víka nejsou jen na okrasu. Notebook je možné zvednout otevřený za roh základny, aniž by se začala kroutit. Na víko jsem zkoušel vyvinout velký tlak z vnější strany, ale stejně nedocházelo k vlnění barev na displeji. Za odolností nezaostává ani zpracování - všechny díly do sebe perfektně zapadají a nikde se nic neodchlipuje. Podle všeho to vypadá, že 17“ modely mají lepší výztuhy než jejich 15,6“ bratříčci, takže tento popis nemusí sedět na celou současnou generaci.

Během měsíce intenzivního používání s neustálými přesuny jsem zjistil následující: displej netrpí obtiskáváním klávesnice, víko není náchylné k poškrábání a hliníkovému rámu nevadí ani každodenní odírání zipem od batohu.

Klouby víka jsou zapuštěné do základny. Tím je omezen úhel otevření na nějakých 140°, což ovšem u tak velkého notebooku není problém. Chod kloubů má optimální tuhost. V kombinaci s těžkou základnou proto není problém pohodlně otevřít počítač jednou rukou.

Většina konektorů má své místo po levém boku. Postupně od uživatele zde najdete tři konektory zvukové karty, dvě USB 3.0, LAN a výstupy grafické karty (VGA a HDMI). Zprava jsou dále ještě další dvě USB (tentokrát 2.0), optická mechanika a konektor napájení. Výbavu završuje čtečka paměťových karet, která si poradí s formáty SD a MMC.

Výbava je pro potřeby multimediálního notebooku tak akorát. Rychlé rozhraní USB 3.0 se hodí pro připojení externích disků a v budoucnu určitě i pro další zařízení. Naopak je znát určitá snaha nepřidávat nic, co není úplně nezbytné - marně budete ve výbavě hledat třeba eSATA, FireWire nebo slot pro karty ExpressCard.

Během delšího testování jsem narazil na problém, že porty USB 3.0 (využívající externí řadič Renesas) nechtějí korektně komunikovat s některými zařízeními. Jeden 3G modem vůbec nechtěl v těchto portech fungovat a problémy mělo také speciální nahrávací zařízení. Pokud na podobná zařízení narazíte, jistě vás zamrzí, že USB porty připojené přímo k čipové sadě jsou jen po pravém boku co nejblíže k uživateli.

Mezi 17“ notebooky patří nový Pavilion k těm mobilnějším. Má minimalistické rozměry 416 x 274 x 31-37 mm a jeho hmotnost 3,15 kg není o tolik vyšší proti výkonným 15,6“ notebookům. Hmotnost je ještě přijatelná pro každodenní přenášení v kvalitním batohu na záda.

Značné navýšení hmotnosti představuje napájecí zdroj s výkonem 120 W. Včetně dlouhé přívodní šňůry přidá na váze 825 g. Útěchou budiž delší výdrž na baterie, se kterou není nutné adaptér mít všude s sebou.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice po stránce rozložení zůstala stejná jako u v generaci dv7-4000. Má vyhrazený numerický blok, klávesy pro pohyb v dokumentech nad ním a funkční klávesy mají standardně multimediální funkce. K rozložení nemám výhrad a někomu by nemusely sednout jen na výšku zdvojené kurzorové šipky do stran, které jsou specialitou HP napříč řadami. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že je to pouze otázka zvyku a ničemu to nevadí. Na druhou stranu mezery u těchto kláves by napomohly lepší hmatové orientaci.

Klávesy mají provedení chiclet a mají velmi jistý stisk. Dohromady s velmi nízkým provozním hlukem je tak klávesnice vhodná i na psaní dlouhých dokumentů a sám jsem si ji během testování oblíbil. Jestli něco klávesnici vyloženě chybí, je to podsvícení.

Zmínil jsem, že horní řada kláves má primárně multimediální funkce a F1-F12 jsou dostupné jako funkce Fn. Toto chování lze přepnout v BIOSu, ale HP implementovalo chování těchto kláves tak dobře, že to ve většině případů není potřeba. Mnoho klávesových zkratek dnes totiž klávesy F1-F12 využívá spolu s některým z přepínačů (například zkratka pro zavření okna Alt+F4) a při použití přepínače se multimediální funkce neupřednostňují.

Nad klávesnicí jsou pouze dvě tlačítka. Hlavní vypínač s bílou indikační diodou a malé tlačítko spouštějící webový prohlížeč. Dalšími běžně viditelnými svítícími prvky jsou kromě touchpadu ještě diody kláves F11 a F12 indikující ztlumení zvuku a stav bezdrátového vysílače.

Dvě bílé diody jsou dále na pravém boku, kde informují o zapnutí, aktivitě pevného disku a nabíjení baterie. Líbí se mi, že HP tyto informační diody z notebooku neodstranilo tak, jako je to zvykem u některých konkurenčních výrobců. Standardně je uživatel sice nevidí, ale pokud je zrovna potřebuje, stačí se na notebook podívat zboku.

Všechny diody svítí decentně a nevadí při práci v noci. Citlivější uživatelé ve tmě možná neocení svítící touchpad.

Touchpad byste pod klávesnicí díky jeho podsvícení jen těžko přehlédli. Elektronika od Synaptics splňuje všechno to, co se od pořádného touchpadu očekává - snímá rychle, plynule a bez zpoždění. Povrch je navíc příjemný na dotek a prst po něm klouže.

Hardwarová tlačítka jsou dva samostatné kusy plastu, jsou tužší a při stisku cvakají. Pokud je v místnosti ticho, může cvakání tlačítek rušit ostatní.

Vypínání (a zapínání) touchpadu se řeší podobně jako na jiných noteboocích HP. Stačí dvakrát poklepat na nakreslený obdélník v pravém horním rohu dotykové plochy. Pokud je touchpad neaktivní, zhasne bílé podsvícení a rozsvítí se tlumená oranžová dioda uprostřed jeho horní hrany. Dotyková plocha je zapuštěná, takže podobná funkce příliš není třeba, ale oceníte ji díky vypnutí podsvícení při sledování filmů v noci.

Touchpad je jediná součást, na které se po měsíci projevilo opotřebení. Vzhledem k tomu, že je notebook používán 95% času bez připojené myši, není tak překvapující, že se prostředek dotykové plochy již mírně „vyšoupal“.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na nejběžnější čipové sadě Intel HM65 a osazen je do ní čtyřjádrovým procesor Intel Core i7 2630QM s výchozí frekvencí 2,0 GHz a režimem Turbo Boost až do 2,9 GHz. Z generace procesorů Sandy Bridge jde o základní model, který je viděn ve většině velkých multimediálních notebooků střední třídy.

CPU-Z
specifikace čipu

Na desce jsou připraveny dva sloty pro paměťové moduly a v této konfiguraci jsou oba dohromady osazeny 6 GB operační paměti. Tato paměť je složena z 2 a 4GB modulu (DDR3-1333). Z čtyřjádrových procesorů je tento jediný, který má stejné omezení jako dvoujádrové varianty, a to maximálně 8 GB RAM dohromady.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 49 190
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 453

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 197 090
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 96 884

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4624 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 17042 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,69

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 4,85 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,4
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,4
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 9071 MB/s

Výpočetní výkon je pro většinu nasazení výborný a zásadní problém nepředstavují ani úkoly jako konvertování videa a rendering. Při běžné práci bude výpočetní výkon to poslední, co by vám mohlo přestat stačit. Kdo tolik výkonu nepotřebuje, může zvolit levnější konfiguraci s dvoujádrovým Core i5.

Osazený pevný disk má kapacitu pěkných 750 GB a jeho plotny se točí rychlostí 5400 rpm. Operační systém je s ním svižný, ale mezi nejnovějšími disky jde výkonově spíše o průměr. „Pouze průměrný“ výkon je vyvážen minimální hlučností.

Počítač je uvnitř vybaven šachtami pro osazení dvou 2,5“ disků, avšak HP v našich končinách nabízí pouze konfigurace s jedním diskem. Ač to uvnitř na první pohled vypadá, že stačí druhý disk pouze přidat, chybí tam speciální kabel, který jej propojuje se základní deskou. Připravte se, že jen za tento kabel zaplatíte stejně jako za nový 500GB rychlý disk.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 124 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 81,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,98 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optická mechanika je ve všech konfiguracích stejná. Představuje ji klasika DVD Super Multi s podporou dvouvrstvého zápisu (avšak bez dříve pro HP typické technologie LightScribe) a výsuvným podavačem.

Na desce je samozřejmostí integrovaný gigabitový Ethernet, Wi-Fi /n (pouze 2,4GHz) a modul Bluetooth (3.0+HS). Kromě Bluetooth od Motoroly jsou komunikační schopnosti řešeny čipy Realtek.

Notebook má BIOSem řízené vypínání bezdrátového vysílače, které funguje bez ohledu na operační systém a nachází se na klávese F12. Jeho stav indikuje malá dioda v pravém horním rohu klávesy a svítí buď bíle, nebo oranžově.

Samostatné přepínání bezdrátových technologií má na starosti šikovná předinstalovaná aplikace HP Connection Manager, která sídlí mezi ikonami v pravém dolním rohu obrazovky.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej má úhlopříčku 17,3“ a lesklou povrchovou úpravu. Rozlišení panelu je základní HD+ (1600x900), které je zároveň v této úhlopříčce nejběžnější. Poskytuje velkou pracovní plochu při velikosti bodů (tj. pohodlí) podobné stolním LCD.

Parametrově jde o průměrný displej, který by měl v otázkách kontrastu, svítivosti a sytosti barev uspokojit běžného uživatele. Displej má teplejší barvy a obraz je pro oči příjemný, takže do něj není problém hledět celé hodiny. Pozorovací úhly jsou lehce nadprůměrné.

Podsvícení displeje zajišťuje sada bílých LED, které je možné plynule regulovat po malých krocích. Existují i svítivější displeje, ale ve většině běžných situací maximální podsvícení postačuje. Výhodou je velký rozsah, kdy nejnižší stupeň je dobře použitelný v úplné tmě.

Standardně obsluhuje veškeré základní grafické operace úsporné grafické jádro Intel GMA HD3000 integrované v procesoru. To je také jediné připojeno k internímu displeji a všem výstupům. Pro standardní situace (kancelářská práce, prohlížení webových stránek, přehrávání Full-HD videí) si s ním vystačíte, ale ve chvílích, kdy je potřeba grafický výkon, přichází na řadu dedikovaný grafický čip.

V této (vyšší) konfiguraci je na desce připájen grafický čip AMD Radeon HD6770M (DirectX 11) s 2 GB rychlé vlastní paměti GDDR5 (128bit). Jádro je vybaveno 480 unifikovanými shadery, běží na frekvenci 725 MHz a k němu připojené paměti mají 1600 MHz. Vyšší takty a rychlejší paměti řadí kartu značně nad průměr střední třídy.

Na boku má grafická karta analogové VGA a digitální HDMI. Oba výstupy mohou pracovat současně v režimu rozšířené plochy, pokud je vypnutý interní displej. Konektory jsou fyzicky umístěné tak blízko sebe, že kabely s větší koncovkou oba najednou ani nezapojíte. Navíc VGA má neskutečně špatnou kvalitu obrazu – je lehce máznutý a jsou v něm duchy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 9907
  • 3DMark Vantage: P6126 (GPU: 5042, CPU: 17269)
  • 3DMark 11: P1472 (Graphics: 1310, Physics: 5477)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,6

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 7345 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 48,48 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 23,23
  • CATIA (catia-02): 18,35
  • EnSight (ensight-03): 27,30
  • Maya (maya-02): 46,65
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 15,75
  • SolidWorks (sw-01): 36,48
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 10,42
  • UGS NX (ugnx-01): 13,55

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 6,30
  • EnSight (ensight-04): 16,85
  • LightWave 3D (lightwave-01): 24,02
  • Maya (maya-02): 9,58
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,95
  • SolidWorks (sw-03): 19,95
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 5,32
  • Siemens NX (snx-01): 7,23

Crysis 2
game
Crysis 2, 1280x720, vysoké detaily (nejnižší možnost)
FPS: 39 (min), 58 (max), 50 (průměr)

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 29,3 fps
  • 1600x900: 20,6 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

Herní výkon postačuje k plynulému hraní drtivé většiny nových titulů v rozlišení 1366x768. Větší displej s rozlišením 1600x900 kartu dokáže zadýchat v nejnáročnějších hrách jako Crysis 2 (v nativním rozlišení je průměrně pouze 38 fps).

Původně notebook disponoval pouze automatickým přepínáním grafických karet (obdoba NVIDIA Optimus), které nefunguje správně s některými staršími hrami a všemi profesionálními aplikacemi používajícími OpenGL. Tento nedostatek není přímo vinou HP – trpí jím všechny notebooky, které tento typ přepínání od AMD používají.

HP pro své notebooky dodalo řešení v podobě nového BIOSu (F.1A). S ním lze v jeho nastavení změnit režim přepínání na manuální. Dedikovaný čip po vybrání přebírá plnou kontrolu nad vykreslováním a funguje v aplikacích stejně, jako by notebook přepínání vůbec nepodporoval. Přepínání samozřejmě funguje bez nutnosti restartu, ale vlastní proces trvá několik sekund, během kterých párkrát blikne obrazovka.

Oba čipy nelze použít samostatně pro dosažení více nezávislých výstupů. Intel GMA běží i v případě, kdy je Radeon manuálně vybraný, a slouží jen jako spojení mezi dedikovaným čipem a fyzickými výstupy (včetně interního displeje).

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Vyšší modely z řady Pavilion se pyšní zvukovým systémem se sadou reproduktorů a subwooferem. Dva reproduktory mají místo v čelní hraně a dva nebo tři jsou mezi klouby. Subwoofer je dle zvyklostí na spodku základny. Zvuk při výchozím nastavení má silné výšky, ale chybí mu prokreslené středy. V nastavení Beats Audio si můžete zvukový projev značně upravit ke své spokojenosti. Sám jsem došel k následujícímu nastavení:

screen

Takové nastavení vám nezaručí analyticky přesný zvuk ani v nejmenším, ale odpovídá více méně zvukovému projevu menších externích reproduktorů a je s ním možné poslouchat hudbu. Zvukový systém je na velmi dobré úrovni a při vhodném nastavení značně převyšuje většinu notebooků. Výhodou je velký výkon reproduktorů, a tak i vysoká maximální hlasitost bez výrazného zkreslení.

Po levém boku jsou pro externí zvuková zařízení vyhrazeny tři konektory. Nejvzdálenější slouží jako stereofonní vstup s možností předzesilovače pro mikrofon. Bližší dva jsou oba sluchátkové výstupy. Oba pracují naprosto stejně a umožňují současně připojit dvoje sluchátka, což oceníte například při přehrávání filmů na cestách s partnerem, partnerkou nebo sourozencem.

Na tiskové konferenci sice HP tvrdilo, že jeden z výstupů je nějak lepší, s kvalitnějším zvukem, ale v materiálech k počítači jsem nenašel žádnou relevantní zmínku a ani s kvalitními studiovými sluchátky nebyl znát žádný rozdíl.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Ve víku nad displejem je integrovaná 1,3Mpix webkamera schopná v poměrně slušné kvalitě snímat až do rozlišení 1280x800. Svou aktivitu dává najevo bílou LED hned vedle objektivu. Okolo kamery je dále duální mikrofon snímající zvuk stereofonně.

Mikrofony lze nastavit, aby eliminovaly šum a akustické ozvěny, případně aby snímali jen zvuk v úzkém pásmu 30°.

screen

V notebooku sice není integrovaný TV tuner, ale ke každému kusu je v krabici přibalen externí tuner (o velikosti flashdisku) do USB. Funguje dle standardu DVB-T a podporuje vysílání jak v MPEG2, tak i MPEG4-HD.

Chlazení a provozní hluk

Systém chlazení byl něco, na co si uživatelé Pavilionů dlouhé roky stěžovali. HP jejich nářky vyslyšelo a chlazení výrazně přepracovalo - přesunulo komponenty generující teplo a lépe dimenzovala chladič. Procesor a grafická karta jsou pomocí dvou heatpipe spojeny s chladícím blokem (a ventilátorem) v levém zadním rohu základny. Hlavní průduch je namířen doleva a dodatečné nasávání zajišťují četné otvory na spodku.

Při kancelářské práci se standardně točí ventilátor neustále na nejnižší otáčky, kdy se jeho hlučnost pohybuje pod úrovní pevného disku. Notebook je tedy velmi tichý a neruší ani v klidné místnosti bez dalších ruchů.

V zátěži se ventilátor rozjíždí do vyšších otáček. Produkovaný hluk je pak mírně nad průměrem v rámci kategorie, ale snesitelný. Dlouhodobá maximální zátěž procesoru i grafické karty (kterou z her umí třeba Crysis 2) dokáže v některých situacích zrychlit ventilátor na maximální úroveň, kdy je už jeho zvuk nepříjemný.

Mám velkou radost z možnosti nastavení chlazení předinstalovanou utilitou HP CoolSense. Nastavení chodu ventilátoru je funkce v multimediálních noteboocích prakticky nevídaná. K výběru jsou tři režimy - standardní, chladnější a tišší. S tišším nastavením se notebook dokáže uchladit pasivně a ventilátor spouští jen nárazově. S chladnějším je zas primární cíl uchovat povrch počítače na nízkých teplotách i za cenu snížení výkonu (oceníte například v létě při cestách vlakem).

screen

Výborný nápad představují dva oddělené režimy, kdy první se týká položení na stabilní (např. stůl) a druhý položení na nestabilní povrch (např. klín). Jejich rozlišení je pak automatické a využívá se k němu integrovaný akcelerometr. Podobnou funkcí by se mohli inspirovat i ostatní výrobci.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,8°C
  • klávesnice vlevo = 32,5°C
  • klávesnice vpravo = 28,2°C
  • spodek maximum = 40,3°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 34,9°C
  • napájecí adaptér = 33,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 35,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • klávesnice vlevo = 45,8°C
  • klávesnice vpravo = 37,0°C
  • spodek maximum = 50,0°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 60,3°C
  • napájecí adaptér = 52,9°C

teplota okolí při měření: 26°C

Při běžné práci nedochází k přenosu tepla přes svrchní část základny. Spodek hřeje pouze vzadu uprostřed, kde to není problém ani při položení na klín (pokud ano, lze přepnout režim chlazení).

V zátěži si počítač určitě položte na stůl. Spodek se výrazně zahřívá hlavně v prostoru chladiče a vyšší teploty jsou znát také po levém kraji klávesnice v prostoru mezi klávesami. Vlastní klávesy si drží optimální teploty a neznepříjemňují práci s počítačem.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži (Crysis 2)

Baterie

V zadní části počítače trůní vyjímatelná šestičlánková baterie s kapacitou 62 Wh. Je znát, že v HP zapracovali na úsporném chodu počítače, protože v našem standardním redakčním testu* baterie vydržela 5 hodin a 10 minut. Při běžné on-line kancelářské práci (office, web, pošta, IM a k tomu hudba) s Wi-Fi a vyšším jasem LCD zůstává výdrž okolo 4 hodin.

U multimediálních notebooků jde spíše o výjimku, ale HP nabízí možnost dokoupení 9článkové primární baterie. S ní notebook vydrží o polovinu déle, ale přesahuje směrem dolů, takže jej vzadu nadzvedává.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 71 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 75 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 108 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 56 W

120W adaptér poskytuje dostatečnou rezervu, aby byl v drtivé většině případů schopen dobít prázdnou baterii na 90% během jediné hodiny.

BIOS a zabezpečení

Firmware počítače má poměrně omezené nastavení a za zmínku stojí pouze tři volby. Změna primární funkce horní řady kláves (multimediální, F1-F12), zapnutí neustálého běhu ventilátoru při napájení ze zdroje (zbytečnost vzhledem k nastavení v systému) a s nejnovějším BIOSem také změna systému přepínání grafických karet.

Hardwarové možnosti zabezpečení jsou omezeny pouze na tři základní hesla BIOSu. Bezpečnostní čip TPM byste v multimediálním notebooku hledali marně. Nicméně to nebrání osazení čtečky otisku prstů pro snadnější přihlášení do systému a programů (Validity Sensors, WBF).

Čtečka je ovládaná softwarově a možnost zadání indikuje bílou diodou (v případě špatného otisku zabliká oranžově). Inicializace čtečky je rychlá a snímání funguje bezchybně.

Příslušenství

Součástí balení je notebook, 120W napájecí adaptér s dlouhou přívodní šňůrou, tištěná dokumentace a USB DVB-T tuner (s dálkovým ovládáním a anténou). Instalační DVD systému HP dodává pouze u pracovních modelů. Zálohu předinstalovaného operačního systému najdete na skryté části pevného disku, odkud ji lze obnovit.

Operační systém je ve verzi Windows 7 Home Premium (64bit) a spolu s ním je předinstalovaná také spousta dalších programů. Kromě utilit HP jsou zde i zbytečnosti v podobě demoverze antiviru, různých toolbarů do webových prohlížečů a shareware her. Jejich odstranění však nezabere tolik času. Například hry jsou všechny zastřešeny jedním instalátorem (na rozdíl od situace na noteboocích některých jiných výrobců) a můžete je smazat všechny najednou. Odstranění všech zbytečností tak nezabere víc než 15 minut.

Ceny a záruka

V současné době jsou na trhu dvě konfigurace. My testujeme tu silnější (6110ec), která orientačně stojí 20 000,- Kč bez DPH (24 000,- Kč s DPH). Levnější (6100ec) vyjde na 16 500,- Kč bez DPH (19 800,- Kč s DPH) a liší se dvoujádrovým procesorem Core i5 2410M, 4GB RAM, slabší grafickou kartou Radeon HD6490M a menším 640GB diskem.

Obě konfigurace mají dvouletou záruku s opravou v servisu. Záruka je platná ve všech zemích regionu EMEA.

Závěr

Nejnovější HP Pavilion dv7 se ukázal jako velmi schopný multimediální notebook. Pro domácí multimediální použití je vybaven nadstandardní sadou reproduktorů se subwooferem a velkým 17“ displejem. S tímto notebookem se ovšem nemusíte omezovat jen na domov. Cestování je možné díky odolnému provedení a dobré výdrži na baterie.

Pochvalu si zaslouží dobrá ergonomie, jednoduše nastavitelné chlazení a velmi tichý provoz při běžné práci. Mezi nedostatky pak patří vyšší hlučnost při dlouhodobé intenzivní zátěži. Dalším z nedostatků je nízká kvalita VGA výstupu, který tak není vhodný pro připojení čehokoli s rozlišením vyšším než 1024x768 (pro velká LCD je tu ovšem HDMI).

Ve výsledky jde o výbornou volbu s dobrým poměrem výkonu/výbavy a ceny. Pokud hledáte 17“ multimediální notebook, neměl by tento chybět ve výběru.

Pod čarou

Test notebooku pokračuje a dodaný kus zůstává v našich rukou. Nebudeme jej šetřit ani následující měsíce, abychom pak mohli přinést další užitečné postřehy a zjistit, jak se používání projeví na mechanické stránce počítače.

Klady a zápory

+ odolné provedení
+ velmi tiché chlazení při běžné práci
+ multimediální schopnosti
+ dobrá výdrž na baterie

- vyšší hlučnost v zátěži
- špatná kvalita VGA výstupu

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

Za velký výkon, multimediální výbavu a kvalitní provedení při zachování příznivé ceny udělujeme novému Pavilionu dv7 TIP redakce NOTEBOOK.cz.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Pavilion dv7-6110ec
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 2630QM (2.00/2.90 GHz, 6 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 6144 DDR3-1333 (4096+2048)
  • HDD (GB): 750 (Hitachi HTS547575A9E384, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (hp DVD-RAM UJ8B1 )
  • LCD: 17,4" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: AMD Radeon HD6770M (2GB GDDR5, 128bit) + Intel GMA HD3000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE)
  • WiFi: Ralink RT5390 (b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT 92HD81B1X HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 62 Wh / 5h 10min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, SD/MMC, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 416 x 274 x 31-37 mm
  • Hmotnost (kg): 3,15
Recenze

Diskuse