RECENZE: HP ProBook 4330s - levně v hliníku

19. 7. 2011 06:26    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Nová generace nejlevnějších pracovních notebooků HP je na trhu. My jsme otestovali nejmenší z řady, tedy 13'' model. Jde o plnohodnotný notebook s procesorem Core i5, 4GB a plnou výbavou včetně slotu ExpressCard.

HP ProBook 4330s - levně v hliníku

Základní popis

Notebooky ProBook u HP představují nižší a střední třídu pracovních modelů. Modely končící písmenem S pak představují základ určený pro živnostníky a malé firmy. S ohledem na zaměření u nich nenajdete třeba konektor pro připojení dokovací stanice, ale snaží se zas nabídnout některá rozhraní z multimediálních notebooků – například HDMI. Řada ProBook S v současnosti obsahuje modely v 13, 15 a 17“ úhlopříčce. Všechno to jsou plnohodnotné počítače s výkonnými procesory, možností dedikované grafické karty a optickou mechanikou. ProBook 4330s je z nich nejmenší a je tak nejzajímavější pro uživatele, kteří často cestují a nechtějí s sebou tahat víc, než je nutné.

Vzhled počítače prošel velkou proměnou. S předchozími ProBooky S již není prakticky nic shodného a troufám si říct, že se změna ve všech směrech povedla. Vršek základny i vnější strana jsou nyní vyvedeny v broušeném hliníku lakovaném do tmavě šedé s mírným vínovým nádechem. Výrobce upustil od lesklých povrchů a celý počítač je ve velmi praktickém matném provedení, na kterém nejsou vidět otisky prstů.

Kombinace zkosených hran a zaoblených rohů působí dobře a klínovitý tvar základny vytváří ergonomičtější sklon klávesnice oproti vyšším řadám. Vzhledem sice od pohledu nejde o nějaký luxusní a extravagantní počítač, ale je vkusný a nebudete se za něj muset stydět.

Silnou stránkou je mechanické provedení. Šasi je sice trochu tlustější (hlavně vzadu), ale vyvažuje to velmi slušnou odolností. V tomto ohledu ProBook S převyšuje většinu konkurenčních notebooků stejné ceny. Základna se neprohýbá a nekroutí a víko snese velký tlak z vnější strany, než se na displeji začnou vlnit barvy. Zde nemohu mít výhrady.

Víko je v zavřeném stavu drženo magneticky, ale magnet má optimální sílu a neznemožňuje pohodlné otevření jednou rukou. Nedostatkem může být pouze maximální úhel otevření omezený na necelých 130°, což považuji u malého notebooku za málo.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Konektorová výbava není na notebook v této ceně špatná a běžnému uživateli by nemělo nic chybět. Vlevo jsou dvě USB (z toho jedno ve verzi 3.0, to je však pouze u testované konfigurace a u prodejních kusů jej najdeme až u budoucích konfigurací, které by na trh měly dorazit začátkem podzimu), slot ExpressCard 34, LAN, výstupy grafických karet (VGA a HDMI) a za výdechem chlazení ještě zdířka napájení. Vpravo jsou další dvě USB (2.0) a optická mechanika. Čelní strana završuje výbavu čtečkou paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro) a konektory zvukové karty. Výhrady směřují pouze k nepraktickému rozmístění USB. Všechna jsou totiž natlačena co nejblíže k uživateli.

Půdorysné rozměry 328 x 235 kopírují displej a přidávají několik centimetrů po jeho okraji. Tloušťka 30 mm vpředu a 37 mm vzadu je sice mírně více, ale rozdíl proti průměru není velký. Podobně jako rozměry je i hmotnost 2,16 na horní hranici 13“ notebooků, i když pro pracovní modely s plnou výbavou jde o standard.

K počítači je přibalen malý 65W napájecí adaptér. Ten samý, jaký můžete najít u vyšších řad ProBook B a EliteBook. Včetně kabeláže v brašně zvedne hmotnost o 421 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Použitá chiclet klávesnice vykrývá na šířku téměř celý prostor základny a její klávesy mají 100% velikost. Rozložení je na první pohled takové, jaké HP používá již dlouhé roky, ale při bližším prozkoumání lze najít několik odlišností. Tou pro mě naprosto nepochopitelnou je přeházení pořadí kláves pro pohyb v dokumentech po pravé straně, které neocení zejména ti, kteří už přechází z jiného notebooku HP. Další změna je jen drobná a týká se prohození tlačítka ScrollLock a Pause. Pro notebooky HP jsou poslední dobou typické zdvojené kurzorové šipky do stran. Někomu tato změna nemusí vyhovovat, ale je to jen otázka zvyku.

Klávesnici lze hodnotit jako velmi zdařilou. Psaní na ní pohodlné, stisk je jistý a klávesy mají tichý chod. Potěšily by ovšem kontrastnější popisky, případně podsvícení kláves.

Nad klávesnicí je vlevo bíle podsvícený vypínač a vpravo dvě tenká tlačítka pro vypínání bezdrátového vysílače a spuštění webového prohlížeče. Indikační prvky se neshlukují do jednoho prostoru. Na čelní straně je pouze malá (bílá) dioda aktivity disku a na levém boku je druhá dioda vedle napájecího konektoru (bílá, oranžová) značící nabíjení baterie. Klávesa CapsLock svůj stav udává diodou přímo na sobě, ale například zapnutí NumLocku nijak nepoznáte.

Všechny svítící prvky jsou matné a tlumené. Neoslňují tedy ani při práci potmě.


pracovní plocha detail klávesnice

Pod klávesnicí trůní jednoduchý touchpad Synaptics. Jeho dotyková plocha je jen mírně zapuštěná a od opěrek zápěstí ji odděluje také jiný povrch. Touchpad podporuje snímání více dotyků a všechna běžná gesta a jeho snímání je plynule a bez viditelného zpoždění.

Beztlačítkový touchpad minulé generace pravděpodobně nesklidil takový úspěch, jaký výrobce očekával, a tak má nový ProBook pod touchpadem opět dvě hardwarová tlačítka. Ty se příjemně mačkají a mají téměř nehlučný chod.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na čipové sadě Intel HM55 a v této konfiguraci do ní výrobce zasadil dvoujádrový procesor nižší střední třídy - Intel Core i5 2410M s výchozí frekvencí 2,3 GHz a režimem TurboBoost až do frekvence 2,9 GHz.

CPU-Z
specifikace čipu

Operační paměť o velikosti 4 GB tvoří jediný modul typu DDR3-1333, čímž zůstává na desce druhý slot neobsazen. Pozdější upgrade na maximálních 8 GB je tak otázkou přidání dalšího modulu.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 49600
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15564

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 102236
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 50291

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4516 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9399 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,08

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,61 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6061 MB/s

Výkon počítače plně postačuje pro veškerou základní kancelářskou i multimediální práci. Operační systém Windows 7 je na počítači svižný. Svůj podíl má na tom také rychlý pevný disk Hitachi s kapacitou 500 GB a rychlostí otáčení ploten 7200 rpm.

Optická mechanika je typu DVD SuperMulti a do počítače je přidělaná fixně (na šroubek).

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 158 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 89,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,06 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Komunikační schopnosti jsou u notebooku v této ceně lehce nadstandardní. Základem je gigabitový ethernet, modul Bluetooth a karta Wifi-N. U Wifi potěší možnost pracovat v pásmech 2,4 a 5 GHz (standardy A/B/G/N).

Hardwarové tlačítko pro vypínání bezdrátových sítí je nad klávesnicí a jeho činnost je řízena BIOSem (funguje tedy správně i pod Linuxem). Dále je možné Wifi a Bluetooth vypínat samostatně přeinstalovanou grafickou utilitou.

Displej a grafika

Nejmenší model z řady ProBook je vybavený 13“ displejem s dnes již běžným poměrem stran 16:9 a základním rozlišením HD (1366x768). Povrch displeje je stejně jako zbytek notebooku matný, což ocení hlavně ti, kteří s počítačem cestují. Kvalita displeje je průměrná. Barevným rozsahem nebo vertikálním pozorovacím úhlem tento nijak neoslní, ale na běžnou práci stačí, kontrast je dobrý a obraz je bez rušivých barevných nádechů.

LED podsvícení je možné jemně regulovat ve 21 krocích. Maximální jas se neliší od jiných notebooků v této třídě, ale ten minimální, pokud pracujete s notebookem potmě, vám pravděpodobně bude připadat vysoký.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

V testované konfiguraci není přítomen samostatný grafický čip a veškeré vykreslování padá na bedra integrovaného jádra Intel GMA HD3000 v procesoru. Jádro je vybaveno 12 pixel procesory s výchozí frekvencí 650 MHz a 1200 MHz v režimu TurboBoost. Technologická podpora sahá k rozhraní DirectX 10.1, Shader Modelu 4.1 a akceleraci dvou 1080p HD videí současně.

Paměť si grafika sdílí z RAM automaticky a v případě potřeby si může vzít až 1,7 GB. Při kancelářské práci je podstatně skromnější a vystačí se 120 MB.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 11141
  • 3DMark 06 (1280x1024): 3239
  • 3DMark Vantage: P1570 (GPU: 1235, CPU: 8356)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,1

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4742 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 8,22 fps

Výkonově nejde o žádný trhač asfaltu, ale kromě her a graficky náročných aplikací nepředstavuje sdílená grafika žádné omezení. Hry je možné hrát spíše starší a méně náročné.

Multimedia

V perforovaném díle nad klávesnicí jsou ukryty dva malé reproduktory, které zvládají hrát až překvapivě nahlas. Na rozdíl od hlasitosti, kvalita zvukového podání je lehce podprůměrná – chybí hloubky a nižší středy. Výšky jsou naopak nepříjemně ostré. S přibývající hlasitostí je pak projev „plechovější“. K poslechu hudby si je nedovedu představit, ale v nouzi si na nich s přáteli nějaký film přehrát můžete.

Z dalších zvukových zařízení lze připojit analogově stereofonní sluchátka (reproduktory) a mikrofon a digitálně například televizor pomocí HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Mikrofony jsou stejně jako reproduktory v notebooku dva. Mají své místo ve víku nad displejem a mezi nimi je 0,3Mpix webkamera s decentní bílou indikační diodou. Webkamerou lze nahrávat video v rozlišení 640x480 nebo pořizovat snímky v rozlišení 1280x720.

Zabezpečení

V BIOSu notebook podporuje zabezpečení pomocí základních hesel (uživatel, správce, disk) a čtečky otisku prstů (pre-boot autorizace). Jelikož jde o nižší třídu v rámci pracovních notebooků HP, není přítomen bez pevnostní čip TPM.

Programové vybavení týkající se zabezpečení má HP tradičně na výborné úrovni a přístup ke všemu potřebnému zajišťuje balík aplikací HP ProtectTools, který je kompletně přeložen do češtiny. V tomto balíku vás jednoduchý systém průvodců provede důležitým nastavením včetně centrální správy hesel, nastavení otisků a šifrování celého pevného disku.

Notebook může být chráněn proti odcizení pomocí systému Computrace, díky kterému je možné počítač spravovat a sledovat i po výměně pevného disku. Tato služba je u notebooků placená a stará se o ni další společnost bez ohledu na výrobce notebooku. V HP ProtectTools ovšem najdete průvodce, který vám vysvětlí, jaké jsou ceny a možnosti služby a kde ji zakoupit.

Chlazení a provozní hluk

Optická mechanika obsadila skoro celou pravou polovinu notebooku, takže je většina součástí logicky soustředěna vlevo, kde se nachází také chladič s ventilátorem. Počítač je vybaven jedním průduchem ventilace, a to tím na levém boku. Na spodku byste hledali další perforované plasty pro další přísun vzduchu marně.

HP zvolilo poměrně nízké teploty pro spínání ventilátoru, takže po probuzení studeného notebooku dojde k roztočení přibližně po dvou minutách nenáročné činnosti. Ventilátor je i při nejnižší rychlosti hlučnější, než by se od notebooku s integrovanou grafikou dalo čekat, a během provozu už se nezastaví ani při napájení ze zdroje a ani při napájení baterií. V tiché místnosti je hluk rozeznatelný ze vzdálenosti několika metrů a ventilátor je slyšet z půlmetrové vzdálenosti i v místnosti s mírným hlukem dalších lidí. Jedinci citlivější na hluk si zde na své nepřijdou.

Při intenzivní zátěži se ventilátor výrazně zrychlí a s vyššími otáčkami také znatelně stoupne jeho hluk. Hlučnost je opět nad průměrem v rámci kategorie, ale ještě se pohybuje v přijatelných mezích. Mezi 13“ notebooky s integrovanou grafikou však existují i takové, které generují v zátěži stejný hluk jako tento ProBook při nečinnosti.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 34,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,7°C
  • klávesnice vlevo = 30,9°C
  • klávesnice vpravo = 30,0°C
  • spodek maximum = 36,5°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 31,5°C
  • napájecí adaptér = 34,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • klávesnice vlevo = 31,9°C
  • klávesnice vpravo = 28,6°C
  • spodek maximum = 42,9°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 45,8°C
  • napájecí adaptér = 44,0°C

teplota okolí při měření: 22,0°C

Paranoidní nastavení ventilátoru na spínání při teplotách procesoru okolo 45°C znamenají při kancelářské práci chladný povrch celého počítače. Mírně vlažný je pouze prostředek základny a z výdechu chlazení proudí studený vzduch. V zátěží je znát zahřívání pouze v prostoru pod chladícím blokem, ale přes klávesnici, touchpad a opěrky rukou se žádné teplo nepřenáší.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Šestičlánková baterie je ukryta v zadní části základny, odkud ji lze vyjmout posunem dvou zámků. V ní uložená energie 48 Wh udržela notebook v našem standardním redakčním testu* přesně 5 hodin a 1 minutu. Při kancelářské práci s vyšším jasem LCD a aktivním Wifi připojením klesá výdrž na hranici 4 hodin.

Oproti vyšším řadám sice není k ProBookům S možné připojit sekundární baterii, ale dle specifikací výrobce jsou dostupné primární baterie s větším počtem článků a vyšší kapacitou. Devítičlánková baterie s kapacitou 93 Wh by měla prodloužit výdrž téměř na dvojnásobek.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 52 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 41 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 71 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 41 W

Notebook umožňuje rychlé nabíjení baterie a prázdnou ji dostane na 90% jmenovité kapacity přibližně za hodinu. S vyšší kapacitou se budou jiné ostatní primární baterie pomaleji nabíjet kvůli omezenému výkonu 65W napájecího zdroje.

BIOS/EFI

Firmware, který HP používá, podporuje chod v režimu BIOSu i EFI. Nastavení se skrývá pod klávesou F10 a je kompletně grafické s možností ovládat myší nebo touchpadem. Nabízí následující možnosti:

Boot

  • hlášení chyb během bootu
  • doba zobrazení startovacího menu (standardně 0)
  • zobrazení informace Multiboot Express (standardně 0)
  • vlastní logo při startu
  • výběr zařízení k bootování (diagnostika, CD-ROM, SD karta, disketa, PXE, UEFI boot mód)
  • výběr pořadí jednotlivých zařízení
  • boot v režimu UEFI

Konfigurace zařízení

  • emulace USB zařízení (klávesnice, myš) ve starých OS
  • neustálý běh ventilátoru s připojeným napájením
  • zamezení spouštění dat
  • nastavení režimu SATA řadiče (AHCI, IDE, RAID)
  • HP DayStarter
  • povolení HP QuickWeb
  • povolení zápisu skrze HP QuickWeb
  • povolení virtualizace
  • podpora více jader CPU
  • podpora HT
  • zákaz probouzení kvůli USB zařízením
  • NumLock při startu OS

Nastavení vestavěných zařízení

  • zobrazení stavu bezdrátového vysílače (na tlačítku)
  • zákaz WLAN, Bluetooth, LAN, přepínání LAN/WLAN
  • probouzení ze sítě (vypnuto, pouze pro boot ze sítě, povoleno)
  • zákaz snímače světla, čtečky otisku prstů, integrované kamery, „Power Monitor Circuit“, zvukové karty, modemu, optické mechaniky, mikrofonu a interních reproduktorů

Nastavení portů

  • zákaz čtečky paměťových karet, USB, ExpressCard

Nastavení úrovně zabezpečení

  • možnost změnit u každého rozhraní přístupnost

Spouštění

  • výběr, které dny se má počítač spouštět
  • nastavení času spouštění (pro všechny dny stejný)

Nastavení lze měnit také přímo z operačního systému pomocí utilit HP Protect Tools.

Příslušenství

Kus, který dorazil do redakce, v krabici neměl žádné příručky, ani sadu DVD pro obnovení systému do továrního stavu. DVD velmi pravděpodobně HP žádná nepřibaluje, ale tištěná dokumentace se nejspíš jen někam zatoulala. Co však v krabici nechybělo, je brašna.

K tomuto modelu je přibalena standardní brašna přes rameno s velkým prostorem pro notebook a příslušenství rozděleným přepážkou a oddělenou kapsou přibližně rozměru A5. Brašna má jednoduchý, decentní vzhled s malým logem HP.

Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 7 Professional v 64bit verzi a jeho obnova se nachází na samostatném oddílu pevného disku. Tuto obnovu lze spustit stiskem F11 ihned po startu počítače (pokud tato volba není v BIOSu zakázána). Pominu-li zlo v podobě demoverze antiviru Norton Internet Security, je tovární instalace poměrně čistá a bez zbytečného bloatware.

Tlačítkem nad klávesnicí, které běžně ve Windows spouští webový prohlížeč, se z vypnutého stavu spouští speciální osekaný systém založený na Linuxu, který HP nazývá QuickWeb. Jejím primárním cílem, jak již název napovídá, je rychlý přístup k internetu bez nutnosti startovat Windows.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v ČR jedinou vybavenou Windows 7 Professional (tj. určenou k firemnímu nasazení) a stojí 13 742,- Kč bez DPH (16 490,- Kč s DPH). Dále jsou dostupné následující konfigurace:

  • XX943EA - i3-2310M, 3GB RAM, 320GB HDD 7k2, DVDRW, b/g/n, BT, Win 7 Home Premium 64 + batoh s doporučenou koncovou cenou 11 992 Kč s DPH (14 390 Kč s DPH)
  • LH275EA - i5-2410M, přepínatelná dedikovaná AMD Radeon 6490M s 1GB paměti, 4GB RAM, 640GB HDD, DVDRW, b/g/n, BT, Win 7 Home Premium 64 + batoh s doporučenou koncovou cenou 13 575 Kč bez DPH (16 290 Kč s DPH)

V základu je každý ProBook vybaven roční zárukou, která je v případě nákupu řízeného občanským zákoníkem prodloužena na 2 roky. Záruku lze uplatnit u autorizovaných servisních partnerů a HP nabízí její prodloužení i rozšíření o další služby (on-site servis, pojištění proti náhodnému poškození).

Závěr

ProBook 4330s je plnohodnotný 13“ pracovní notebook pro malé firmy a živnostníky. Cílovou skupinou mohou být také studenti a další uživatelé, kteří s počítačem plánují často cestovat. V rámci kategorie je na tom model 4330s dobře po stránce odolnosti, ergonomie i zabezpečení.

Určitou výtku bych si dovolil směřovat pouze k neustále běžícímu ventilátoru, který je hlučnější, než je mezi 13“ notebooky s integrovanou grafikou zvykem. Tento nedostatek se ovšem týká spíše těch, kteří s notebookem pracují v tiché místnosti. Hluk je ještě v normě a v běžném ruchu se ztratí. Troufám si tvrdit, že nové ProBooky S se HP opravdu povedly.

Klady a zápory

+ praktické matné provedení
+ pohodlná klávesnice i touchpad
+ odolná konstrukce

- neustálý chod ventilátoru

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP ProBook 4330s
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 2410M (2.30/2.90 GHz, 3 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • HDD (GB): 500 (Hitachi HTS725050A9A364, 7200rpm, 16MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (hp CDDVDW TS-L633R)
  • LCD: 13" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD 3000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Ralink RT3592 802.11a/b/g/n (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 5h 01min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 1x USB 3.0, 3x USB 2.0, VGA, HDMI, ExpressCard 34
  • Rozměry: 328 x 235 x 30-37 mm
  • Hmotnost (kg): 2,16
Recenze

Diskuse