RECENZE: Lenovo ThinkPad L512 - s dokováním do menších firem

8. 3. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Řada ThinkPad L představuje u Lenova nejlevnější cestu k pracovnímu notebooku s možností nativního dokování. Testovaný model se snaží zaujmout především malé firmy a živnostníky a pod klasickým černým vzhledem se skrývá procesor Core i5, rychlý disk, dedikovaný grafický čip a rozsáhlá výbava. Nejnižší konfigurace tohoto modelu začínají kolem ceny 15 000,- Kč bez DPH.

Lenovo ThinkPad L512 - s dokováním do menších firem

Základní popis

Než začnu popisovat samotný notebook, nebude na škodu ve zkratce vysvětlit, jak to vlastně s řadami notebooků v rámci značky Lenovo ThinkPad je. Ještě před několika lety byly kromě ultralehkých modelů X rozděleny ThinkPady pouze na řady R (levnější) a T (dražší, pevnější, lépe vybavené). Později se od řady T oddělila ještě W (pro modely osazené nejvýkonnějšími komponenty) a následně přišla nejlevnější SL. Ta se od ostatní lišila v mnoha ohledech – chyběl jí dokovací konektor a slitinový rám (čímž v podstatě nahrazovala úplně nejlevnější modely R61e). Místo toho nabídla lepší výbavu (HDMI, eSATA) a v některých případech lepší výkon.

Původní modely SLx00 se možná nesetkaly s takovým přijetím, v jaké Lenovo doufalo (možná kvůli až příliš velkým odlišnostem ve zpracování a kompatibilitě), a tak ještě téhož roku na stejné generaci platformy Intelu vydaly inovované SLx10, které definovaly novou levnou kategorii klasických ThinkPadů. Aktuálně prodávaní nástupci Lx12 ponechávají vzhled beze změny a liší se od nich přidáním standardního dokovacího konektoru (shodného pro modely T, W a nadcházející X), výměnou HDMI za DisplayPort a přítomností bezpečnostního čipu TPM.

Vzhled počítače je velmi jednoduchý a drží se dříve nastoleného zvyku černého provedení s minimem rušivých prvků a červenou tečkou trackpointu uprostřed klávesnice. Za jediný výrazný grafický prvek lze považovat malý stříbrný nápis ThinkPad, který se nachází v pravém předním rohu základny i vnější strany víka. Hrany šasi jsou ostře řezané a výjimku tvoří pouze zaoblené zkosení čelní hrany v místě, kde dochází ke kontaktu se zápěstím.

Plasty na povrchu se lehce třpytí a jsou bez hrubším povrchové úpravy. Z toho důvodu, ač jsou matné, na nich mohou být vidět některé otisky a nečistoty (a i proto také vedle podstatně dražšího T510 působí poněkud laciným dojmem). Do utrpení z lesklých materiálu to má ovšem stále ještě hodně daleko. Vzhledově ThinkPad L512 nepatří mezi největší krasavce a vhodnou volbou bude především tam, kde je kladem hlavní důraz na praktičnost.

Kromě kovových kusů v základně od pantů, okrajů víka a pár dalších drobností je notebook téměř celý z plastů a jen stěží by se od něj dala čekat špičková odolnost charakteristická pro vyšší řady tohoto výrobce. Přesto tento fakt nevnímám negativně, neboť v rámci konkurence v dané ceně nijak nevybočuje z průměru. Klávesnice se neprohýbá, pokud se na ní opravdu hodně netlačí, a nějaké prohýbání je patrné pouze u touchpadu a v prostoru opěrek rukou. Dílenské zpracování je dle mého názoru slušné a všechno do sebe perfektně dosedá. Výjimkou budiž pouze prostor vlevo od klávesnice (nad výdechem), kde při zatlačení dochází k povrzávání. Nějaké každodenní brutální nasazení v terénu asi není to pravé využití tohoto ThinkPadu, při ohleduplném zacházení a přenášení v kvalitní brašně (batohu) by ale měl vydržet.

ThinkPady L a SL sice mají standardní ukotvení kloubů v základně, ale z nějakých pohnutek designérů jsou panty zakryty plastem víka tak, aby v zavřeném stavu nebyly vidět. Kvůli tomu je úhel vyklopení víka omezen na 140°. Chod kloubů je však plynulý, není problém s přílišnou tuhostí a předpokládám delší životnost proti starším modelům T a R kvůli lepší vnitřní konstrukci (kovová část uvnitř základny je větší a lépe uchycená, což by mělo minimalizovat „houpačkový“ efekt víka po delším používání).


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Kromě jednoho USB zezadu jsou všechny konektory rozesety na bocích. Vlevo to jsou slot ExpressCard 34, kombinovaný vstup/výstup zvukové karty, LAN, kombinovaný port eSATA/USB a obrazové výstupy (DisplayPort a VGA). Zprava výčet pokračuje dvěma USB, čtečkou paměťových karet a za optickou mechanikou ještě napájecím konektorem. Rozložení konektorů je rozumné a čtyři USB (2.0) jsou rozeseta ze všech stran. Připočtu-li k tomu přítomnost moderních rozhraní a možnost pozdějšího rozšíření pomocí ExpressCard, nemohu mít k výbavě výhrady.

S rozměry 380 x 248 x 38 mm ThinkPad L512 nijak nevybočuje z průměru 15,6“ notebooků. Jeho hmotnost 2,46 kg patří v rámci úhlopříčky k těm nižším, ale notebooky s podobným výkonem a výbavou bývají také kolem hodnoty 2,5 kg. Jak už je nepsaným zvykem, kvůli přítomnosti samostatného grafického čipu výrobce přibalil větší (90W) napájecí adaptér vážící včetně kabeláže 454 g. Pokud byste uvažovali o konfiguraci se sdílenou grafikou, najdete v krabici 65W adaptér vážící s kabeláží jen 394 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice modelů L vychází z dražších X, T a W a liší se uspořádáním funkčních kláves a kláves pro pohyb v dokumentu. Horní řada je stále rozdělena do bloků po čtyřech klávesách pro lepší hmatovou orientaci, ale méně používané příkazy (Break, SysRq, Pause, PrintScreen) byly přesunuty na funkční klávesy coby funkce Fn. Samostatně tak v horní řadě zůstaly pouze Insert, Delete, Home a End. Naopak PgUp a PgDn se přesunuly ke kurzorovým šipkám, kde možná pro někoho budou přístupnější.

Klávesnice je neskutečně pohodlná a psaní na ní je velmi příjemné. Po stránce hmatové odezvy a zvuku kláves subjektivně řadím tyto klávesnice nových ThinkPadů k tomu nejlepšímu, co lze v notebooku sehnat.

Prostor kolem klávesnice Lenovo využilo pro dodatečná tlačítka a indikační prvky. Na levé straně jsou čtyři tlačítka – ztlumení mikrofonu, regulace hlasitosti a ztlumení reproduktorů. Pod tlačítky pro ztlumení v případě aktivace decentně prosvítá oranžový proužek. Na pravé straně je černý vypínač se zeleně podsvíceným obvodem. Ten po zapnutí notebooku svítí a v případě uspání počítače pulzuje. Pod ním je tradiční modré tlačítko ThinkVantage spouštějící nabídku nástrojů pro správu notebooků a sada čtyř zelených indikačních diod (Wi-Fi, Bluetooth, disk a CapsLock).


pracovní plocha detail klávesnice

Nebyl by to ThinkPad, kdyby vedle dnes nejrozšířenějšího touchpadu nenabízel i trackpoint s typicky červenou čepičkou. Dotyková plocha touchpadu není proti okolí nijak zapuštěná a vyplňuje všechen dostupný prostor. K odlišení plochy použilo Lenovo hrbolatý povrch touchpadu, který si sice hlavní designér David Hill na svém blogu chválí, ale dle mého skromného názoru je pro prst příjemnější, když po dotykové ploše klouže.

Elektroniku touchpadu obstarává čip od Synaptics s podporou multidotykových gest a všech dalších vymožeností, které jsou dnes v kurzu. Emulace kolečka myši je v základu povolena jak tahem prstem po pravém okraji, tak i tahem dvěma prsty. Obě tlačítka touchpadu mají příjemný stisk, při kterém nevydávají žádný hluk.

Trackpoint na noteboocích Lenovo je asi nejlepší realizace konceptu páčkového ovladače. Je citlivý, přesný a kurzor se s jeho pomocí pohybuje velmi plynule. Pod mezerníkem jsou jeho tři podpůrná tlačítka, kdy to prostřední navíc slouží k emulaci kolečka myši (pohybem trackpointu během jeho držení). Lze je však přenastavit do režimu, kdy se chová jako standardní prostřední tlačítko myši.

V případě trackpointu jsem narazil na jeden malý problém, tedy v podstatě vlastnost. Pokud máte položený prst na touchpadu, pohybuje se kurzor trackpointem mírně trhaně. Jde pravděpodobně o nějaké sdílení obou zařízení, které nezrušíte ani vypnutím touchpadu. Pro plynulý pohyb kurzoru trackpointem se tedy musíte naučit držet ruce, aby nepřišly do kontaktu s dotykovou plochou, což při klasickém držení palce na levém tlačítku trackpointu znamená ovládání levou rukou.

Hlavní HW parametry

S čipovou sadou Intel HM55 je párován procesor střední třídy Intel Core i5-520M s výchozí frekvencí 2,4 GHz a možností automatického přetaktování Turbo Boost až na 2,93 GHz v případě nevyužití všech výpočetních jader.

CPU-Z
specifikace čipu

Připojená operační paměť o velikosti 4 GB obsadila oba sloty v základní desce 2GB moduly typu DDR3 běžícími na frekvenci 1066 MHz (maximum řadiče procesoru).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 35 274
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 580

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 94 920
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 80 799

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2775 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 8222 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,96

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 5,14 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,7
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5275 MB/s

Výpočetní výkon této konfigurace s přehledem postačuje i pro náročnější úlohy a hrabě si poradí s běžnými kancelářskými úkoly. Taktéž operační paměť o velikosti 4 GB by dnes neměla představovat limit pro většinu běžných činností.

U pevného disku výrobce také kladl důraz na rychlost. Zvolil proto osvědčený Seagate Momentus 7200.4 s kapacitou 500 GB a rychlostí ploten 7200 rpm. Použitý model jednoznačně patří k tomu lepšímu, co lze mezi plotnovými disky do notebooků najít. Coby výměnné úložiště pak posloužila běžná mechanika DVD Super Multi s podporou dvouvrstvého zápisu.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 98 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 84,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,48 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,8

Komunikační schopnosti jsou poměrně slušné a kromě gigabitového ethernetu se lze s notebookem spojit pomocí karty Wi-Fi /n s podporou pásem 2,4 a 5 GHz nebo pomocí modulu Bluetooth. Kromě toho je připraven i k přidání WWAN 3G modemu - obsahuje čtečku karet SIM, potřebné antény a volný slot mini-PCIe.

Bezdrátová zařízení lze vypnout společně posuvným přepínačem na pravém boku, nebo odděleně přes klávesovou zkratku Fn+F5. Pro lepší správu sítí je systému předinstalován program ThinkVantage Access Connection s vlastními profily jednotlivých připojení, u kterých se může lišit jak míra zabezpečení, tak i další vlastnosti jako například IP adresa.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

V 15,6“ úhlopříčce (16:9) sáhl výrobce po základním rozlišení HD ready (1366x768), které nabízí jako jediné napříč konfiguracemi. Displej je matný a v rámci HD ready displejů patří k těm lepším. Až na průměrné pozorovací úhly, které jsou prokletím všech HD ready displejů v této úhlopříčce, je na tom kvalitativně poměrně slušně: obraz je kontrastní, bílá nemá žádný rušivý nádech a barvy působí živě. Zejména u barev mě překvapilo, že působí věrněji, než na většině lesklých displejů multimediálních notebooků se stejným rozlišením.

LED podsvícení je možné regulovat v 16 stupních a rozsah postačuje pro všechny světelné podmínky od úplné tmy, až po práci v prosvětlené místnosti (případně cestování ve vlaku/autobuse při poledním slunci).

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafický čip v procesoru je trvale deaktivovaný a jeho práci zastává dedikovaný grafický procesor ATI Mobility Radeon HD545v s 512 MB vlastní paměti typu GDDR3. Tento čip s 80 unifikovanými shadery a podporou DirectX 10.1 (SM 4.0) patří na chvost současné nabídky dedikovaných grafických řešení (po bodu GeForce 310M). Podobně jako v případě GeForce v podstatě nejde o nic jiného než přejmenovaný produkt minulé generace - zde konkrétně ATI Mobility Radeon HD4570.

GPU-Z
specifikace čipu

U ThinkPadů L512/L412 byl proti předchozí generaci SL nahrazen digitální výstup HDMI za schopnější DisplayPort, který na těle notebooku najdete hned po boku analogového VGA. DisplayPort je ve verzi DP++ a podporuje režim kompatibility (single-link DVI) pro použití kabelů DP-DVI a DP-HDMI. V druhém případě včetně přenosu zvuku.

S DisplayPortem můžete připojit monitor maximálně s rozlišením 2560x1600, nebo 1920x1200 v případě režimu kompatibility. Obraz z analogového VGA byl s testovacím monitorem v rozlišením 1680x1050 bez viditelných chyb. DisplayPort i VGA je možné použít společně v režimu rozšířené plochy za předpokladu, že je vypnutý interní displej.

Zajímavou možnost z pohledu obrazových výstupů poskytuje dokovací stanice, kde v nejvyšší verzi můžete připojit až dva externí monitory s rozlišením 2560x1600 pomocí dvou výstupů DisplayPort.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 16 455
  • 3DMark 03: 11 157
  • 3DMark 05: 7740
  • 3DMark 06: 3857
  • 3DMark Vantage: P1236 (GPU: 966, CPU: 7576)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,0
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,3

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 3276 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 5,14 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 14,98
  • CATIA (catia-02): 11,70
  • EnSight (ensight-03): 10,89
  • Maya (maya-02): 27,99
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 9,08
  • SolidWorks (sw-01): 22,56
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 5,92
  • UGS NX (ugnx-01): 7,94

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 3,21
  • EnSight (ensight-04): 5,25
  • LightWave 3D (lightwave-01): 14,44
  • Maya (maya-02): 5,23
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,31
  • SolidWorks (sw-03): 11,48
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 3,51
  • Siemens NX (snx-01): 5,63

Použité grafické řešení s přehledem zvládne akceleraci grafického rozhraní Windows Aero a přehrávání 1080p videí v moderních HD formátech. Výkon ve 3D je přibližně 2x vyšší než v případě integrovaného řešení Intel GMA HD, což v omezené míře umožňuje i hraní moderních her, byť v případě těch náročnějších jen s minimální úrovní detailů a sníženým rozlišením. V CAD programech není výkon oslnivý, ale kromě rozsáhlých projektů by neměla být grafická karta úzkým hrdlem (tím bude spíš nízké rozlišení displeje).

Pokud je přístroj určen primárně ke kancelářské práci a prohlížení webových stránek, je jednoznačně lepší volbou konfigurace s integrovanou grafikou Intel GMA HD, která až na výkon ve hrách a CAD programech nabídne to samé při nižší ceně a nižší spotřebě (a tedy vyšší výdrži na baterie).

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Stereofonní reproduktory umístilo Lenovo do víka pod displej a ukrylo je za mřížku. Nemá cenu chodit dlouho kolem horké kaše – jejich zvukové vlastnosti jsou znatelně pod průměrem notebooků a nečekejte od nich více než reprodukci základních systémových hlášení. O poslechu hudby nemůže být řeč ani v nouzi. Kromě hloubek ovšem chybí i většina středu frekvenčního spektra, což způsobuje velmi plechovou reprodukci hlasu. Nejde tedy ani o dobré řešení pro VoIP hovory bez připojení externího headsetu.

Mikrofonní vstup je sloučen se sluchátkovým výstupem do jednoho konektoru (3,5mm jack). Díky tomu je možné připojit headset jedním kabelem. Na druhou stranu pokud chcete připojit obyčejný mikrofon, nebude bez speciální redukce fungovat (na rozdíl od běžných sluchátek). V kombinovaném konektoru je jen jeden vstupní signálový vodič, což znamená pouze monofonní vstup.

Zvuková karta kromě analogových konektorů obstarává také digitální prostorový zvuk do HDMI výstupu grafické karty.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Multimediální výbava potřebná pro videokonference má své místo ve víku nad displejem. Jmenovitě jde o mikrofon spolu s 2,0Mpix webkamerou, která je schopna pořizovat snímky v rozlišení až 1600x1200 (o aktivitě kamery informuje LED zelená LED). Přístup k nastavení kamery Lenovo usnadnilo utilitou pod klávesovou zkratkou Fn+F6. S ní lze měnit nastavení obrazu nebo úplně zakázat přenos obrazu z kamery. Aby ovšem nebylo moc chvály najednou, obslužnou aplikaci na pořizování videí a fotek z kamery byste hledali na disku marně.

Ve správci zvuku Realtek HD (v ovládacích panelech) lze u mikrofonu aktivovat potlačení šumu a akustické ozvěny.

Zabezpečení

K základním možnostem zabezpečení byla přidána navíc čtečka otisku prstů dohromady s bezpečnostním čipem TPM. Platí také pro ThinkPady charakteristické možnosti zabezpečení včetně rozšířeného správcovského hesla v BIOSu. Oproti vyšším řadám však u čtečky otisků chybí indikační diody, možnost zapnutí počítače otiskem a autentizace v prostředí BIOSu.

Mezi předinstalovanými programy nechybí obslužná utilita čtečky otisků, ThinkVantage Access Connection pro lepší nastavení zabezpečení v různých sítích a schopný program Rescue and Recovery slouží k pokročilému zálohovoání.

Chlazení a provozní hluk

Základní deska počítače se soustředila do levého předního rohu, což logicky vyústilo v umístění chladiče do levého zadního rohu. To lze poznat již při zběžném pohledu, neboť má chlazení větrací průduchy kolem ventilátoru vzadu, vlevo i zespodu. Takové provedení minimalizuje snížení efektivity při položení notebooku na měkký povrch.

Po zapnutí zůstává ventilátor vypnutý do doby, než se zahřeje procesor. Běh ventilátoru je nárazový (v nejnižších otáčkách) a v tiché místnosti jej pravděpodobně nepřeslechnete. Ventilátor bych si asi dovedl představit s kultivovanějším provozem a zejména v tiché místnosti může být otravný, přesto jde v současné podobě o jeden z těch tišších notebooků.

V dlouhodobé zátěži běží ventilátor neustále, ale většinu času drží nízké otáčky, což pasuje ThinkPad L512 mezi tišší notebooky.

Neoficiální cestou je možné regulovat otáčky ventilátoru a spínací teploty pomocí programu TPFanControl.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,8°C
  • klávesnice vlevo = 27,7°C
  • klávesnice vpravo = 25,4°C
  • spodek maximum = 34,8°C (levý přední roh)
  • výdech chlazení = 32,9°C
  • napájecí adaptér = 30,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,3°C
  • klávesnice vlevo = 32,5°C
  • klávesnice vpravo = 29,9°C
  • spodek maximum = 43,0°C (u výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 51,9°C
  • napájecí adaptér = 49,3°C

teplota okolí při měření: 20,2°C

Při kancelářské práci je chlazení dostatečně efektivní, aby nebyl problém s používáním notebooku na klíně. Při dlouhodobé zátěži je však patrné větší množství tepla v prostoru přesně pod chladičem. V klávesnice a opěrek rukou je situace lepší, neboť se přes ně nepřenáší žádné teplo ani po několikahodinové intenzivní zátěži.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

S poslední generací se Lenovu podařilo sjednotit baterie pro více ThinkPadů. Díky tomu používá L512 stejné baterie jako všechny ostatní modely z řad L a SL a dále 15“ modely z řad R, T a W. U nás prodávané konfigurace jsou v základu vybavovány nejběžnější 6článkovou variantou, která se celá vtěsná do těla notebooku a nabízí kapacitu 57 Wh. V našem standardním redakčním testu* s ní ThinkPad vydržel 4 hodiny a 15 minut. Při aktivnějším využití se zapnutou Wi-Fi a plným jasem LCD počítejte přibližně s 3 hodinami provozu (u modelů s integrovanou grafickou kartou je to o hodinu více).

Pokud by vám taková výdrž nestačila, nabízí se ještě možnost koupit 9článkovou primární baterii s kapacitou 94 Wh, která o několik cm vzadu přesahuje z těla notebooku, ale dokáže celkovou výdrž zvednout o 65%.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 17 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 31 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 64 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 81 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 50 W

Pokud je baterie vybita pod určitou mez, je nabíjení zpomalené přibližně na 10 W, aby se následně pomalu zvyšovalo až na plný výkon (50 W). Nabíjení je velmi rychlé a do hodiny máte prázdnou baterii nabitou přibližně na 80%.

BIOS

ThinkPady nabízí rozsáhlé nastavení BIOSu (upravený Phoenix BIOS), do kterého se dostanete stiskem klávesy F1 po zapnutí notebooku. Možnosti konfigurace jsou následující:

Síť

  • probouzení z LAN (vypnuté, zapnuté, pouze s připojeným napájením)
  • povolení BIOSu síťové karty
  • zakázání bezdrátových funkcí

USB

  • vypnutí podpory USB BIOSem
  • vypnutí stálého napájení USB portů

Klávesnice/myš

  • prohození Fn a Ctrl
  • zapnutí funkce „jedním prstem“ pro Fn
  • vypnutí odděleného přepínání interního numerického bloku

Zobrazení

  • nastavení výchozího výstupu grafické karty

Napájení

  • zakázání probouzení událostmi baterie
  • vypnutí Intel SpeedStep + nastavení jeho režimu pro baterii/AC
  • vypnutí správy napájení CPU a PCI

Zvukové události

  • pípnutí při změně napájení
  • pípnutí při docházející baterii
  • pípnutí, pokud systém čeká na heslo (v BIOSu)
  • pípnutí, pokud je stisknuto příliš mnoho kláves najednou

Paměť

  • povolení rozšířeného testu paměti

SATA

  • nastavení SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)

Procesor

  • vypnutí podpory více jáder
  • vypnutí podpory virtualizace

Příslušenství

S počítačem je v krabici dodáván 90W napájecí adaptér, přívodní šňůra a tištěná dokumentace. Na disku je předinstalován Windows 7 Professional a obnovu továrního nastavení najdete pouze na speciálním oddíle pevného disku, odkud ji lze spustit nebo vypálit na vlastní sadu DVD.

V instalaci je pouze menší množství zbytečný programů. To nejotravnější - demoverzi antiviru - lze odmítnout už v prvním spuštění. Nainstalovaným programům dominuje sada utilit Lenovo ThinkVantage, která se stará o jednotlivé části notebooku. Součástí je základní diagnostika hardware, automatické aktualizace ovladače (a BIOSu), rozšířená správa napájení, správa sítí a systém pro obsluhu čtečky otisku prstů.

Volitelně lze k tomuto ThinkPadu přikoupit různé příslušenství od primárních baterií jiných velikostí přes 3 typy dokovacích stanic až po různé cestovní napájecí adaptéry, stojany pod monitor a další. V případě dokovacích stanic bych měl jen varovat, že modely ThinkPad L nepodporují eSATA a přenos zvuku skrze dokovací konektor.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace má doporučenou cenu 19 875,- Kč bez DPH (23 850,- Kč bez DPH). Dále jsou na trhu dostupné různé konfigurace začínající s cenou pod 15 000 Kč bez DPH.

Standardně Lenovo poskytuje roční záruku s opravou u servisních partnerů v každém větším městě (pokud nenakupujete na IČ, řídí se podmínky občanským zákoníkem, a platí zákonem definované 2 roky). Tuto záruku je možné prodloužit na 3 a více let nebo rozšířit o další služby jako on-site servis a ochranu proti náhodnému poškození.

Závěr

ThinkPad L512 představuje solidní pracovní notebook, u kterého je spíš než mobilita a špičková odolnost potřeba spíše odpovídající ergonomie v podobě pohodlné klávesnice, dvou polohovacích zařízení a v rámci třídy nadprůměrného displeje. Kvůli zacílení na malé firmy a drobné živnostníky může notebook nabídnout kromě ryze pracovních vlastností (dokovací konektor, bezpečnostní čip TPM) také rozsáhlou výbavu rozhraní a slušný výkon. Pominu-li pružnost plastů v místech opěrek rukou a touchpadu (ta odpovídá konkurenci v ceně, ve které se L512 nachází), shledávám nedostatkem pouze slabší zvuk z reproduktorů. Jako celek je ThinkPad L512 vhodný pro ty, kteří potřebují univerzální notebook jak na práci, tak i doma na odreagování a základní multimedia. Pro hraní náročných her to sice není zdaleka nejlepší volba, ale to ostatní zastane víc než dobře. V dubnu by navíc měly přijít inovované modely s novou platformou Intelu, což sníží ceny stávajících modelů na ještě zajímavější hodnoty.

Klady a zápory

+ výborná klávesnice a trackpoint
+ slušná výbava (eSATA, DisplayPort, dokovací konektor)
+ tiché chlazení i v zátěži

- nízká kvalita vestavěných reproduktorů
- prohýbání základny v některých místech

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Lenovo ThinkPad L512

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad L512
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 520M (2.40 GHz, 3 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x2048)
  • HDD (GB): 500 (Seagate ST9500420AS, 7200rpm, 16MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (HL-DT-ST DVDRAM GT30N)
  • LCD: 15,6" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: ATI Mobility Radeon HD545v (512MB GDDR3, 64bit)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Raltek PCIe Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6200 AGN (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint (UltraNav/Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 57 Wh / 4h 15min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 3x USB, eSATA/USB, VGA, DisplayPort, ExpressCard 34
  • Rozměry: 380 x 248 x 38 mm
  • Hmotnost (kg): 2,46
Recenze

Diskuse