RECENZE: MSI CR650 - praktický pomocník za minimální cenu

3. 5. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Larva

MSI CR650 se pohybuje v cenové hranici do 10 000 Kč bez DPH. Za tuto cenu získáte 15,6'' notebook s dvoujádrovým procesorem AMD E350 1,6 GHz a integrovanou grafickou kartou Radeon 6310. Cena je více než nízká a nás proto velmi zajímá, jaký notebook v praxi uživatel obdrží a co od něj lze a nelze očekávat.

MSI CR650 - praktický pomocník za minimální cenu

Základní popis

Mezi běžnými uživateli se najde řada lidí, kteří na počítač mají jen minimální nároky a hledají proto především levnou variantu. Mluvíme tedy o kategorii do 10 000 Kč, kde se postupně objevuje čím dál více modelů. Tato kategorie, jenž dříve patřila především malým netbookům s 10" displeji, se rozšiřuje o několik zajímavých modelů v klasickém 15,6" provedení.

Do této kategorie patří také notebook MSI CR650, jenž má nabídnout multimediální notebook vhodný nejen na doma, ale i na cesty. Výrobce slibuje především dlouhou výdrž na baterie, což uživatele bezesporu velmi zajímá a dále v článku tuto skutečnost ověříme.

Notebook je oděn do kombinace leskle a matně černých plastů s decentním designem, který je patrný především v oblasti pod klávesnicí. Víko notebooku obsahuje pouze logo MSI. Přední a zadní strana notebooku je prosta prakticky jakýchkoliv konektorů a otvorů vyjma čtečky paměťových karet a dvojice sacích otvorů pro ventilátor. Po levé straně výrobce umístil kromě výdechu chlazení také napájecí konektor, HDMI port, dva USB 2.0 konektory a audio vstup/výstup. Pravá strana notebooku nabízí zbytek nabídky konektorů, mezi nimiž je LAN, VGA a třetí USB port. V přední polovině se nachází optická mechanika. Toto rozložení mi přijde pohodlné především z pohledu využití externí myši. Optickou mechaniku používáme jen občas a po pravé straně, kde externí myš většinou používáme, prakticky nic nebrání jejímu pohybu a dokonce tu má i svůj USB konektor. Nabídka portů není vůbec špatná a především kombinaci HDMI a VGA konektorů velmi vítám.

Tělo notebooku se snaží nabudit dojem tenkého provedení, což se mu poměrně daří díky zkoseným hranám, především na přední části notebooku pod touchpadem, a také poměrně tenkým displejem. Šasi je z plastů, čemuž odpovídá jeho kvalita, což však neznamená nutně velké mínus. Panty drží poměrně pevně a nikde znatelně nevržou. Kvalitu provedení tedy hodnotím jako průměrnou, odpovídající ceně.

Po odklopení displeje se nám otevírá pohled na pracovní plochu, která je kromě klávesnice vyplněna lesklými plasty, ve spodní části přecházejícími od černé k šedivé. Jediná nevýhoda, kterou bych zmínil, je náchylnost na otisky prstů, což platí i pro víko notebooku. Pokud vezmeme pracovní plochu od shora, máme tu dvojici stereo reproduktorů, šest ovládacích tlačítek, pod nimiž následuje stříbrný proužek a nakonec chiclet klávesnici a samozřejmě touchpad, jenž navíc také obsahuje stříbrný proužek a snaží se tak sladit dva prvky na jedné ploše.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Nabídku portů stejně jako jejich umístění hodnotím dobře a vůči kvalitě provedení nemám, vzhledem k ceně, žádné větší výhrady. Na první pohled působí notebook celkem pěkně. Uvidíme tedy, jak obstojí v dalších částech recenze a nakonec i v praktických testech.

Z hlediska mobility jsou podstatné rozměry 383 x 249,5 x 37,6 mm a hmotnost 2,3 kg. Ve skutečnosti tedy žádné extra mobilní řešení, na druhou stranu nevidím žádnou překážku v tom tento notebook strčit do brašny a vzít s sebou na cesty či k přátelům na návštěvu.

Klávesnice a ovládací prvky

Jak jsem již zmínil, klávesnice se chlubí provedením chiclet, což osobně považuji za ergonomicky přívětivé řešení, jelikož mají klávesy znatelné rozestupy a příjemný nízký zdvih. Klávesnice obsahuje samostatný numerický blok oddělený o něco větší mezerou oproti zbytku klávesnice. Ne zcela běžné je provedení směrových šipek, které pro zachování velikosti přesahují právě do numerického bloku a zmenšují tak klávesu nula. Považuji to však za lepší řešení než tyto směrové šipky adekvátně zmenšovat. Na klávesnici mi chybí další, ať už barevné nebo polohové rozlišení jednotlivých skupin kláves. To je však již spíše bonus nežli standard, který bych očekával. Klávesnice se snaží držet nejběžnějšího rozložení a proporcí jednotlivých kláves.

Barevně odlišeny jsou funkční klávesy pro změnu jasu a hlasitosti na směrových šipkách a několik funkcí notebooku na F* klávesách. Příkladem je vypnutí touchpadu, aktivace EKO režimu, ovládání bezdrátových technologií, webkamery nebo uspání notebooku. Výrobce dokonce nabídl i jednu programovatelnou funkční klávesu. Nad klávesnicí se nachází šestice ovládacích tlačítek v lesklém provedení. Tyto tlačítka jsou určena pro zapínání notebooku, vysunování optické mechaniky, vypínání LCD displeje, aktivaci TurboBattery režimu, spuštění nástrojové lišty S-Bar a nakonec také aktivaci funkce Cinema Pro.

Ve spodní části pracovní plochy nemůže chybět touchpad. Jeho dotyková plocha kopíruje design pod klávesnicí a je lehce zdrsněna. Na pohyby prstů reaguje celkem přívětivě a nabízí také multitouch ovládání. Jedinou nevýhodou jsou poměrně dost tuhá tlačítka touchpadu. Z mého pohledu je to zbytečný a poměrně zásadní neduh, který kazí jinak velmi příjemnou ergonomii celé klávesnice. Osobně bych se velmi rychle poohlédl po myši externí.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Základem výpočetního výkonu tohoto notebooku je dvoujádrový procesor AMD E-350 s kódovým označením Zacate, postavený na platformě Brazos. V praxi jde o odpověď na konkurenční platformu Intel + ION 2. Procesor je takovaný na 1,6 GHz a spolu s 4 GB RAM by mohl mnohým uživatelům výkonově dostačovat. Platforma Brazos se mimo jiné pyšní také podporou pro dekódování HD videa či integrovanou grafickou kartou s podporou DirectX 11, o té však až později.


specifikace čipu

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 15 129
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 24 264

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 34 836
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 48 453

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 222
  • Rendering (Multiple CPU): 414
  • Multiprocessor Speedup: 1.86

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 1 162
  • Rendering (Multiple CPU): 2 250
  • Multiprocessor Speedup: 1,94

Windows 7 - CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 3,8

Výkonem se toto úsporné řešení nemůže rovnat běžným procesorům Intel Core (dosahuje cca ¼ výkonu současných Core i5 "Sandy Bridge") - jedná se o konkurenta dvoujádrových CPU Intel Atom. Na pokročilou výpočetní práci jako rendering či konvertování videí raději zvolte jiný počítač. MSI CR650 si s tím poradit dokáže, ale procesor není pro tyto operace výkonově dostatečný a časy jednotlivých operací by trvaly příliš dlouho. Pokud jste uživatel, který pracuje hlavně s kancelářskými aplikacemi, internetem a rádi si pouštíte filmy, třeba i v HD kvalitě, pak se nemusíte nedostatečného výkonu obávat. S těmito aktivitami si nový Zacate poradí. Výhodou je bezesporu menší energetická náročnost, jenž se jistě projeví v našem testu výdrže na baterii.

Pro uložení systému a dat máme k dispozici poměrně slušný 500GB pevný disk Hitachi Travelstar s 5400 otáčkami za minutu a 8 MB vyrovnávací paměti. Vzhledem k ostatním komponentům tedy adekvátní řešení.

Základní deska s čipsetem A50M FCH je osazena 4GB RAM ve dvou modulech. Oba jsou přístupné pod víkem na spodní straně notebooku.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 147,21 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 69,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 20,7 ms
  • Windows 7 - Index přenosové rychlosti: 5,9

V notebooku je nainstalována standardní DVD vypalovací mechanika. Zde bych měl výhradu k její hlučnosti. Je možné, že jde o vadu testovaného kusu, ale u většiny použitých médií byly vibrace a potažmo hlučnost vyšší než obvykle.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a 3D grafika

Součástí notebooku je 15,6" displej se standardním základním rozlišením 1366 x 768 pixelů (16:9). Pozorovací úhly jsou poměrně dobré, ale při bližším prozkoumání detailů si lze všimnout, že se jedná o levnější LCD panel. Nevýhody nejsou pro běžného uživatele tolik zřejmé, ale mohou náročnější uživatele zarmoutit. Povrch displeje je v lesklém provedení, což může snížit čitelnost venku za denního světla.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Součástí platformy Brazos je i integrovaná grafická karta ATI Radeon HD 6310. Přestože se jedná o slabší grafickou kartou, může se pochlubit 80ti streamovacími jednotkami, podporou DirectX 11, Shader Modelem 5.0 či technologií DirectCompute 11. Samozřejmostí je podpora dekódování HD videa, které je navíc možno přes HDMI konektor zobrazit na externím Full HD monitoru, televizi či projektoru.


specifikace čipu

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 8682
  • 3DMark 03: 5724
  • 3DMark 05: 3707
  • 3DMark 06: 2267

Windows 7 - grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,6


Stalker: Call of Pripyat

(1366x768, EFD Light, Medium)


Výkon Radeonu HD 6310 není nijak závratný a o hraní nových her nemůže být řeč, přesto pokud si rádi zahrajete některé starší tituly, MSI CR650 vám v tom bránit nebude. Příkladným přirovnáním výkonu je titul Stalker: Call of Pripyat, který při středních detailech notebook plynule přehrát nezvládl. Se staršími tituly by však již problém být tolik neměl. Notebook je přeci jen učen spíše pro běžnou práci a základní multimédia, nežli pro hraní her.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Notebook sice nenabízí přímo extra vyhrazené multimediální klávesy, přesto do této kategorie patří, a to zejména díky podpoře dekódování HD videí a přítomnosti HDMI konektoru. Škoda jen, že nenabízí vícekanálový zvukový výstup, ale ten lze doplnit použitím externí USB zvukovou kartou.

Součástí notebooku je také webkamera, dle výrobce v provedení HD. V praxi se mi však nepodařilo z kamery dostat nijak extra kvalitní snímek. Jedna věc je rozlišení a druhá velikost čipu, který především určuje výslednou kvalitu.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

V této cenové kategorii nelze očekávat prakticky žádné pokročilé zabezpečení a každá taková funkce je spíše příjemným překvapením. V případě MSI je to možnost vynutit kromě vstupu do BIOSu heslo i pro samotné zapnutí notebooku. Kromě toho už nabízí notebook jen otvor pro fyzické zabezpečení pomocí zámku Kensington.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení mě u MSI CR650 příjemně překvapilo. Příčinou lepšího chlazení je bezesporu fakt, že jsou použity komponenty s nižším TDP a navíc na přední straně notebooku nalezneme dva sací otvory, které přispívají k rovnoměrnějšímu chlazení po celé ploše notebooku. Podívejme se tedy na výsledky teplot.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,4°C
  • klávesnice vlevo = 28,4°C
  • klávesnice vpravo = 28,0°C
  • spodek maximum = 29,5°C (levá strana)
  • výdech chlazení = 28,1°C
  • napájecí adaptér = 36,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,9°C
  • klávesnice vlevo = 32,6°C
  • klávesnice vpravo = 32,1°C
  • spodek maximum = 34,4°C (levá strana)
  • výdech chlazení = 36,2°C
  • napájecí adaptér = 44,6°C

teplota okolí při měření: 23,2°C

Ventilátor je poměrně tichý i v zátěži a teploty se ani při náročnějších operacích nevyšplhaly nad teplotu těla, což v praxi znamená, že s notebookem lze pracovat i na klíně, a to bez známky přehřívání.

Baterie

Notebook je osazen 6ti článkovou baterií s kapacitou 49Wh. V našem standardním testu s ní notebook vydržel běžet 6 hodin a 14 minut, což je velmi pěkná hodnota. Při přehrávání filmu z DVD vydržel notebook zapnuty 2 hodiny a 46 minut, což pro dokoukání většiny filmů do konce bohatě stačí. Výdrž na baterii si tedy jistě zaslouží pochvalu a umožňuje tak notebook využít i jako pracovní nástroj na cesty.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 35 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 29 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 40 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 26 W

BIOS

V námi testovaném notebooku byl BIOS velmi strohý a kromě zmíněného zabezpečení nenabídl žádné pokročilé možnosti nastavení. Pro běžného uživatele je zasahování do BIOSu v mnoha případech nepodstatné a proto tuto skutečnost negativně nehodnotím.

Příslušenství

V námi testované konfiguraci notebooku byl nainstalován "operační systém" FreeDOS (~ konfigurace bez OS). Software a ovladače byly přibaleny na optickém médiu a jsou zároveň k dispozici na stránkách výrobce. V obchodech je k dispozici i verze notebooku s předinstalovaným systémem Windows 7 Home Premium 64-bit. MSI dodává k notebooku několik aplikací jako například S-Bar či TurboBattery. V praxi se jedná o aplikace, které v závislosti na prováděné činnosti vypínají jednotlivé funkce a snaží se tak ušetřit pár Wattů.

Ceny a záruka

Testovaný model MSI CR650 s procesorem AMD E350 1,6 GHZ, 4 GB RAM, 500GB pevným diskem, grafickou kartou Radeon HD 6310 bez operačního systému je dostupný za doporučenou koncovou cenu 8750 Kč bez DPH (10 500 Kč s DPH). Dle informací by se měla na trhu objevit i verze s Windows 7 Home Premium 64-bit za 9583 Kč bez DPH (11 500 Kč s DPH).

Závěr

Notebook MSI CR650 nabízí za velmi přívětivou cenu pěkný 15,6" notebook s dostatečným výkonem pro běžné základní aplikace a díky použití úsporného procesoru i velkou výdrží na baterii, která přijde vhod především při práci na cestách. Kvalita provedení není vzhledem k ceně vůbec špatná a vytknout je třeba pouze hlučnější DVD mechaniku a tužší klávesy touchpadu.

Klady a zápory

+ cena
+ výdrž na baterii
+ nízké provozní teploty

- hlučná DVD mechanika
- tuhé klávesy touchpadu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie MSI CR650

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: MSI CR650
  • Instalovaný procesor: AMD E-350 (1,6 GHz, 1MB L2)
  • RAM (MB): 4096 MB (2x 2048 DDR3-1066 MHz)
  • HDD (GB): 500GB (Hitachi Travelstar HTS545050B9A300, 5400ot, 8MB, SATA II)
  • DVD: TSSTcorp DVDRW TS-L633F
  • LCD: 15,6"
  • LCD rozlišení: 1366 x 768
  • Video: Radeon HD 6310
  • LAN: Realtek 10/100/1000
  • WiFi: Atheros RTL8188CE 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1
  • Zvuková karta: Realtek HD
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: bez systému
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh 49Wh/ 6h 14min
  • Rozhraní: 2x audio in/out, 3x USB 2.0, HDMI, VGA, LAN, SD/MMC/MS PRO
  • Rozměry: 383 x 249,5 x 37,6 mm
  • Hmotnost (kg): 2,3 kg
Recenze

Diskuse