RECENZE: MSI GX780R - multimediální DTR bez kompromisů

30. 8. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

MSI se už tradičně řadí mezi výrobce notebooků, kteří nabízí širokou škálu modelů určených pro různě náročné hráče počítačových her. Tentokrát si představíme jeden z větších 17,3'' modelů určených pro náročnější uživatele s požadavky na vysoký výkon. V testované konfiguraci ho poskytuje čtyřjádrový procesor Core i7 doplněný výkonnou grafickou kartou NVIDIA a netradičním řešením úložného prostoru v podobě dvojice disků v RAID propojení.

MSI GX780R - multimediální DTR bez kompromisů

Základní popis

Nový model MSI GX780R představující se jako nejvýkonnější notebook výrobce ve velikostní třídě 17" přichází nejen s aktualizovanou výkonnější konfigurací, ale také novým designem. Dřívější „hranatý“ vzhled tak nahradily agresivní dynamické linie, které se už dříve objevily u některý modelů s menší úhlopříčkou, jako je například MSI GT663, se kterým jsme se v redakci setkali už dříve. Vzhled je opravdu nekonvenční, dominují mu především šikmé zkosené hrany, které najdete prakticky všude, a vzdáleně může připomínat agresivní přístup k designu typický pro některé výrobce sportovních vozů. Co se týče ozdobných podsvětlených prvků, zvolili na poměry herních notebooků poměrně střízlivý přístup, podsvětlené je pouze logo výrobce na vnější straně víka a po aktivování funkční dotyková tlačítka. Výjimkou je ovšem netradiční provedení podsvětlení klávesnice, které si představíme později.

Prakticky jsou zvolené i použité materiály, lesklé plasty si ve velkém už svou popularitou snad prošly, u testovaného notebooku je najdete pouze na části rámečku displeje a v okolí klávesnice. Vnější stranu víka displeje a prostor pod klávesnicí, kde si uživatel upírá dlaně, pokrývá černá kovová slitina, která je při běžném používání z pohledu údržby jednoznačně výhodnější. Boční části a spodní stranu notebooku potom tvoří už klasicky černý plast v matném provedení.

Mechanické provedení notebooku je prakticky bez nedostatků, základna i víko displeje jsou dostatečně pevné, aby se nikde nic neprohýbalo ani výrazně nekroutilo, vzhledem k velikosti a hmotnosti by se notebook bez dostatečně pevné konstrukce neobešel. Víko displeje má klasické provedení pantů, díky kterému úhel vyklápění dostatečně široký, maximální vyklopení činí přibližně 160°. V zavřeném stavu je víko jištěno magneticky, ale díky masivní základně ho lze bez potíží vyklopit i jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Výbava konektory je v případě MSI GX780R opravdu velice bohatá a výrobce nevynechal skoro žádná v současnosti běžně používaná rozhraní. Levá strana notebooku je zaplněna do posledního místa, najdete zde hned 4 audiokonektory umožňující připojení nejen sluchátek a mikrofonu, ale i prostorové audiosestavy, za nimi následuje jeden USB port ve verzi 2.0, čtečka paměťových karet (SD/MMC/MS/xD) a dvojice rychlejších USB 3.0, dále je umístěn už pouze výdech chlazení. Na opačném boku je výbava skromnější, výrobce zde umístil pouze optickou mechaniku a další dvojici USB (2.0). Zbývající rozhraní mohla být díky klasické konstrukci pantů displeje umístěna na zadní stranu, aby nepřekážela. Najdete zde HDMI výstup, eSATA port, analogový VGA výstup, konektor Ethernetu a vstup pro napájecí zdroj.

Výbava je opravdu bezkonkurenční, analogové výstupy pro prostorovou audiosestavu se u notebooků obvykle nevyskytují a celkem pěti USB porty se také nechlubí každý notebook. Do kompletní nabídky chybí už leda ExpressCard slot, nicméně v domácích podmínkách, do kterých je notebook směřován, asi velké části uživatelů chybět nebude.

Rozměry notebooku 428 x 288 x 55 mm jsou úctyhodné, nicméně naznačují, že pro pravidelné přenášení se tento notebook příliš hodit nebude. To ostatně potvrzuje i jeho hmotnost 3,87 kg, která asi nebude vadit při přenášení mezi místnostmi nebo občasném převozu, ale pro pravidelné cestování už není vhodná. Větší rozměry jsou omezující i při výběru brašny, výrobce naštěstí dodává společně s notebookem i batoh, nicméně i do něj se počítač vměstná docela natěsno. Mobilitu příliš nepozvedne ani dodávaný napájecí zdroj, díky náročné konfiguraci se jedná o model s výkonem 120 W, který je docela velký a společně s kabely váží dalších 726 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice se podobně jako u jiných výrobců svezla na módní vlně vyznávající chiclet provedení. Jejím výrobcem je StealSeries, tedy přímo výrobce herního příslušenství. V testovaném notebooku byla osazena klávesnice s anglickým rozložením, podle vyjádření distributora jde o jeden z prvních dodaných kusů do ČR a další už budou vybaveny českým rozložením. Testovaná verze měla oproti běžným zvyklostem několik odlišností, klávesa Windows byla přemístěna napravo od mezerníku, což může být praktické při hraní her, kdy se zabrání náhodnému stisknutí a následnému přepnutí ze hry do systému. Dále byla úplně vypuštěna klávesa kontextové nabídky a naopak zdvojeno je tlačítko zpětného lomítka. Numerický blok je plnohodnotný, pouze nula je zúžena na velikost jedné klávesy kvůli kurzorovým šipkám zapuštěným do bloku. Klávesy pro práci s textem se nachází nad numerickým blokem Home a End jsou dostupné pouze jako sekundární funkce při stisku s klávesou Fn. Klávesy mají velmi nízký zdvih a potěšila by trochu jasnější odezva při stisku.

Zvláštností klávesnice je, jak už bylo zmíněno, její podsvícení. MSI se ho rozhodlo využít nejen jako praktický doplněk, ale současně i jako dekorativní prvek. Podsvícení klávesnice je rozděleno do 3 segmentů, které lze nezávisle podsvětlit různými barvami. Pomocí ovládací utility si tak uživatel může jednu třetinu kláves osvětlit červeně, druhou třeba modře a třetí zeleně. Barvy lze kombinovat libovolně, dokonce lze rozsvítit pouze část klávesnice, nechat podsvětlení pulzovat nebo rovnou blikat skoro jako vánoční stromeček. Naštěstí nechybí možnost vybrat klasické bílé podsvícení, regulovat jeho intenzitu, případně ho úplně vypnout, takže ani uživatelé, kteří netouží po klávesnici zařící v barvách semaforu, nepřijdou zkrátka.

Nad klávesnicí se kromě napájecího tlačítka nachází také soustava dotykových senzorů, ty umožňují přetaktování grafické karty, aktivaci obrazového a zvukového Cinema Pro filtru, trvalé spuštění větráčku, ovládání podsvícení klávesnice, aktivaci Wi-Fi adaptéru, spuštění Bluetooth, vypnutí displeje a vysunutí optické mechaniky. Ovládání hlasitosti, jasu displeje, intenzity podsvícení a dalších funkcí zajišťují tradičně Fn zkratky.

Touchpad má v rámci zachování designu mírně lichoběžníkový tvar, ovládání pohybu kurzoru je dostatečně pohodlné, jen ovládací tlačítka mají spíše kratší dráhu stisku. V případě potřeby lze dotykovou plochu deaktivovat vyhrazeným spínačem.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Nebude velkým překvapením, že výrobce osadil notebook procesorem Intel z rodiny Sandy Bridge, konkrétně se jedná o základní model vyšší řady Core i7 s označením 2630QM. Čtyřjádrový procesor pracuje na základní frekvenci 2 GHz, díky Turbo Boostu se ale může přetaktovat až na 2,9 GHz. Procesoru dále nechybí Hyper-Threading umožňující zpracování až 8 výpočetních vláken a podpora hardwarové akcelerace AES šifrování. Výkon procesoru je dostatečný prakticky pro jakoukoliv činnost, ať už se jedná o hraní her nebo zpracování videa.

CPU-Z

specifikace čipu

Na operační paměti výrobce nešetřil, osadil dvojici modulů typu DDR3-1333, každý o kapacitě 4 GB. Celkově dostupných 8 GB tak má rezervu třeba i pro vytvoření RAMdisku k urychlení práce se systémem. Pokud by ale někomu přesto kapacita operační paměti nestačila, jsou k dispozici ještě další dva volné sloty pro případné rozšíření až na 16 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 45 193
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 535

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 197 433
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 97 035

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4571 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 17023 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,72

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 1,15 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 4,84 pts
  • Multiprocessor Speedup: 4,19

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 7,4
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 7,6
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10030 MB/s

Zajímavé řešení využilo MSI v případě úložného prostoru, SSD disky jsou zatím stále relativně drahé a nenabízejí za rozumnou cenu příliš velkou kapacitu. Výrobce proto osadil dvojici klasických magnetických disků, nicméně pro zvýšení výkonu jsou konfigurované jako RAID 0. To znamená, že řadič ukládá všechna data najednou střídavě na oba disky tak, aby docházelo ke zvýšení přenosové rychlosti. Jedním z nevýhodných aspektů tohoto řešení může být statisticky vyšší riziko ztráty dat, stačí porucha jednoho z disků a data už nelze ani z druhého obnovit.

Osazeny byly disky od společnosti Western Digital, každý s kapacitou 500 GB (dohromady k dispozici 1 TB kapacity), rychlostí otáčení ploten 7200 ot./min a 16 MB vyrovnávací paměti. RAID 0 propojení mělo na zlepšení výkonu značný vliv nejen v testech, ale zrychlení bylo pozorovatelné i při běžném kopírování dat nebo načítání her.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 652 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 162,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 14,70 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 6,1

Optická mechanika je v těchto úhlopříčkách stále ještě samozřejmostí, jedná se o klasickou mechaniku umožňující čtení a zápis CD i DVD, tlačítko pro její vysunutí je umístěno nad klávesnicí.

Pro síťovou komunikaci ze využít gigabitový Ethernet, případně bezdrátový Wi-Fi adaptér Intel Centrino Wireless-N 130 podporující standardy b/g/n. Pro bezdrátové připojení mobilních zařízení a periferií je k dispozici také Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej s úhlopříčkou 17,3" nabízí Full HD rozlišení, barevné podání a pozorovací úhly jsou o něco lepší, než bývá zvykem u klasických 15" LCD s HD rozlišením. Spodní vertikální úhel nicméně hned prozradí, že se stále jedná o TN panel. Povrchová úprava je jako obvyklé lesklá, bohužel odlesky nejsou nijak tlumené a za jasného dne je ve světlejší místnosti nedokáže přebít ani maximální úroveň podsvícení.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st


Přestože jsou integrovaná grafická jádra nedílnou součástí nových procesorů Intel, přepínání mezi integrovanou a výkonnější dedikovanou grafickou kartou není samozřejmostí u každého notebooku. MSI se rozhodlo v této konfiguraci integrované jádro deaktivovat a pro zobrazování využít pouze dedikovanou kartu vyšší střední třídy NVIDIA GeForce GT 555M. Grafická karta disponuje 144 unifikovanými shadery, 128bitovou sběrnicí a 1 GB paměti typu GDDR5. Paradoxně je tato verze výhodnější než stejné GPU s 2 GB paměti, které bývá obvykle vybaveno starším, znatelně pomalejším typem GDDR3.

Grafickou kartu je možné přetaktovat stisknutím dotykového tlačítka P1. Po jeho stisknutí se zvýší frekvence grafického jádra a shaderů přibližně o 5%, takt pamětí se nemění. Nárůst výkonu je proto spíše symbolický a v praxi se projevuje jen minimálně (hodnoty po přetaktování jsou uvedeny v závorkách).

GPU-Z

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 29 714 (30 278)
  • 3DMark 05: 19 982 (20 491)
  • 3DMark 06: 11 916 (12 211)
  • 3DMark 06: P1427 Graphics: 1265, Physics: 6035

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4891 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 36,97 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080 (Very High, 16xAF, 1xAA): 16,1 fps (16,6 fps)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,9

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat
(1366x768, EFD Light, Medium, 1xAA, 0xAF)

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat
(1920x1080, EFD Light DX11, Ultra, 1xAA, 0xAF)

Většinu moderních her lze bez vyhlazování hrát v nativním rozlišení i při nastavení vyšší úrovně detailů. Výjimkou jsou pouze některé efekty u nejnáročnějších her, které ale často zatopí i desktopovým herním sestavám.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Multimediální výbavu MSI rozhodně nepodcenilo, ať už se jedná o reproduktory, nabídku multimediálních výstupů nebo softwarovou výbavu. Reproduktory jsou vyrobeny společností Dynaudio, v tomto případě se nejedná pouze o marketingový tahák, jako zvykem u jiných výrobců. Dvojici reproduktorů nad klávesnicí doplňuje ještě subwoofer na spodní straně a díky němu podávají reproduktory dobře nejen středy a výšky, ale mají na poměry notebooku i slušný přednes basů. Pokud by vám jejich přednes nestačil, jsou k dispozici analogové výstupy, které lze přemapovat pro použití s pěti- nebo sedmikanálovou soustavou externích reproduktorů. Pro digitální výstup zvuku je připraveno optické S/PDIF a pro výstup i s obrazem také HDMI.

O vylepšení zážitku z filmů se snaží Cinema Pro režim, který upraví saturaci barev a upraví i podání zvuku. Dále je k dispozici utilita certifikovaná společností THX umožňující nastavit filtry pro navození dojmu prostorového zvuku a další efekty.

Nezbytnou součástí výbavy je i webkamera, typ osazený výrobcem umí pořizovat obrázky až v rozlišení 1280x720.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Vzhledem k výkonné konfiguraci se notebook neobejde bez chladícího systému s masivní heatpipe. Vzduch je vtahován přes průduchy na spodní straně notebooku, výdechy má chlazení raději hned dva, na levém boku i zadní straně notebooku.

Větráček chlazení se roztočí ihned po spuštění počítače a je v provozu prakticky nepřetržitě. Zvukový projev chlazení není při běžné činnosti rušivý ani hlasitý, nicméně v tiché místnosti ho asi nepřeslechnete a určitý podíl na produkovaném šumu bude mít i dvojice pevných disků. V běžném denním ruchu ale hluk zanikne. Odlišná situace je při náročném zatížení, zejména při hraní her. V tom okamžiku se chlazení přepne na výrazně vyšší rychlost, hlučnost se razantně zvýší nad přijatelnou úroveň. Většinou proto nezbude než využít při hraní her sluchátka.

Nezvyklým prvkem je dotykové tlačítko umožňující přepnout větráček na vyšší rychlost ručně, využití může najít, pokud byste chtěli po ukončení hraní notebook zchladit rychleji.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 27,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,3°C
  • klávesnice vlevo = 30,3°C
  • klávesnice vpravo = 29,4°C
  • spodek maximum = 30,0°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 32,8°C
  • napájecí adaptér = 35,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 27,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,4°C
  • klávesnice vlevo = 34,8°C
  • klávesnice vpravo = 30,6°C
  • spodek maximum = 41,6°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 46,8°C
  • napájecí adaptér = 55,6°C

teplota okolí při měření: 24°C

Chlazení v zátěži sice nepatří mezi ty nejtišší, nicméně je velice efektivní. Při běžné práci se notebook příliš nezahřívá a překvapivě ani v zátěži se vyšší produkované teplo výrazněji neprojevuje na teplotách vnějších částí notebooku.

Baterie

Vzhledem k rozměrům počítače neměl výrobce problém osadit notebook velkou devítičlánkovou baterií, která nikde nepřečnívá ani nepřesahuje. Její kapacita činí 91 Wh a v našem standardním redakčním testu* udržela notebook v provozu po 4 hodiny a 24 minut. Nabízí se otázka, zda by umožněním přepnutí na integrovanou grafickou kartu nemohl výrobce výdrž prodloužit, nicméně u takového notebooku bude baterie většinou sloužit spíš jako zdroj záložního napájení a výdrž nebude hlavní prioritou. Při nenáročném prohlížení webu s aktivní Wi-Fi dosahuje výdrž na necelé 3 a půl hodiny.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 32 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 155 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 85 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 156 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 51 W

Baterie se dostane na 80% své kapacity přibližně po 90 minutách nabíjení, poté ale začne zpomalovat.

BIOS a zabezpečení

Nastavení BIOSu jsou dostupná stiskem klávesy Del při startu počítače, rozsah možností nastavení je podrobnější, než bývá u notebooků obvyklé. Nechybí základní nastavení pořadí bootování, pochopitelně ani nastavení diskového řadiče (kompatibilní režim, AHCI, RAID) a zakázat lze použití některý zařízení jako je síťová karta, zvukový adaptér nebo některé USB porty. Dále byla dostupná některá neobvyklá nastavení tykající se ladění sběrnice PCI Express a USB řadiče.

Příslušenství

Kromě nezbytných součástí balení dodává MSI společně s notebookem i nějaké příslušenství navíc. Jedná se o jednoduchý batoh vhodný pro přenášení notebooku a dále o herní myš.

Předinstalován je operační systém Windows 7 Home Premium v 64bitove verzi, v instalaci je kromě nezbytných ovladačů a utilit zahrnut i další software. Obtěžujícího bloatware není moc, mezi nejotravnější ovšem patří už tradičně zkušební verze balíčku bezpečnostního a antivirového software.

Ceny a záruka

Na českém trhu je dostupná pouze testovaná konfigurace MSI GX780R-024CS za doporučenou koncovou cenu 26 250 Kč bez DPH (31 500 kč s DPH). K dispozici je standardní dvouletá záruční lhůta.

Závěr

MSI GX780R je ideální notebook pro uživatele (především hráče), kteří hledají přenosný počítač pro občasné cestování nabízející herní výkon srovnatelný s desktopy. Procesor a grafická karta zvládají i moderní hry a neobvyklé řešení úložného prostoru pomocí RAID pole nabízí rychlejší čtení a zápis při zachování dostatečného prostoru pro data. Některé ze zájemců určitě osloví také dravý design a netradiční provedení barevného podsvětlení klávesnice.

Drobným nedostatkem je pouze lesklý displej, ve kterém se zrcadlí okolí až příliš, a hlučnější projev chlazení při náročnějších činnostech.

Klady a zápory

+ herní výkon
+ 2 disky v RAID 0 propojení
+ variabilní podsvícení klávesnice

- příliš lesklý displej
- vyšší hlučnost v zátěži

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie MSI GX780R

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: MSI FX780R-024CS
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-2630QM (2,00 GHz, 6 MB L3, 2,6 Ghz QPI)
  • RAM (MB): 8192 DDR3-1333 (2x 4096)
  • HDD (GB): 2x 500GB (2x WD5000BEKT-22KA9T0, SATA-II, 7200 rpm, 16 MB cache)
  • DVD: Supermulti DVD - Pioneeer DVRTD10RS
  • LCD: 17,3" TFT
  • LCD rozlišení: Full HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA NVIDIA GeForce GT 555M (1GB GDDR5)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8167)
  • WiFi: Intel Centrino Wireless-N 130 BGN (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek ALC892
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 89 Wh / 4h 24min
  • Rozhraní: 4x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 2x USB 3.0, 3x USB 2.0, eSata, d-Sub, HDMI
  • Rozměry: 428 x 288 x 55 mm
  • Hmotnost (kg): 3,87
Recenze

Diskuse